SVT rapporterade · Sverige går till val

Vad är det egentligen som hänt mandatmässigt? Här är några sammanfattande punkter:
  • Centerpartiet har tappat ett mandat till Sverigedemokraterna efter att ett valdistrikt i Västra Götaland råkade rapportera in till landstingsvalet i stället för riksdagsvalet.
  • Dock skiljer det enbart sju röster - vilket gör att C skulle kunna få tillbaka mandatet.
  • Nya ställningen nu mellan blocken är 144 till de rödgröna och 142 till Alliansen.
Totalt är det bara sju röster från ett valdistrikt i Västra Götaland i riksdagsvalet som gör att ett mandat just nu går till Sverigedemokraterna i stället för Centerpartiet. Det enligt en uträkning som en matematiker på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har gjort för Sveriges Radio Ekot.
- Det kan skilja på bara ett par röster. Det kan till och med bli lika, och då säger lagen att det är lotten som avgör vem som får det sista mandatet, säger Svante Linusson till radion.
 
07.24
Hej och välkomna till SVT:s direktrapportering på dagen då Sverige går till riksdags-, kommun- och landstingsval. Här kommer du att kunna följa det som händer under dagen.
07.25
Det här ett historiskt svårt läge när Sverige går till val i dag, skriver SVT:s politikreporter Love Benigh. 
 

ANALYS: Historiskt svårt läge när Sverige går till val

SVT NyheterValkampanjerna är över. Nu väntar en nagelbitarkväll för partimedlemmarna och sympatisörer. För det är inte bara helt öppet hur det ska gå i valet, det är minst lika ovisst vad som kommer hända sedan.
07.27
 Om du fortfarande inte vet hur du ska rösta i dag kan vi tipsa om SVT:s Valkompass.
 
07.32
Alla förtidsröster är ännu inte räknade, men enligt valmyndigheten pekar det mesta på att antalet är rekordstort. 
 

Var tredje väljare har förtidsröstat i år

SVT NyheterMånga har förtidsröstat i år. På lördagen låg antalet förtidsröster på 34 procent av de som är röstberättigade i kommunvalet, och ännu är inte alla förtidsröster räknade.
07.42
Kl 08.00 öppnar vallokalerna. Kl 07.55 börjar SVT:s sändning "Sverige röstar" med direktrapporter från 11 orter över hela landet. De flesta partiledare kommer till studion. Först ut är liberalernas Jan Björklund - kl 8.20.
07.49
SVT sänder direkt stora delar av dagen. Så här ser valdagen ut på SVT.
 

Svenskarna går till valurnorna – Så här ser valdagen ut

SVT NyheterRunt om i landet gör miljontals svenska medborgare sig redo för att rösta i valen till riksdag, kommun och landsting. SVT bevakar dagen med partiledarna och andra gäster med start 07.55.
07.52
  

Det är stort intresse internationell för det svenska valet. Amerikanska CNN, brittiska The Guardian, franska Le Monde, norska VG, danska Politiken – listan kan göras lång på alla utländska medier som just nu uppmärksammar Sverige.

– Det är ett helt annat val nu än tidigare. Det är betydligt mer spänt och mycket är ju kopplat till flyktingkrisen 2015, säger Hanne Skartveit, politisk redaktör på Norska VG på telefon.
 

Så rapporterar omvärlden inför det svenska valet

SVT NyheterDet svenska valet får just nu stor plats i utländska massmedier. Framför allt när det gäller Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas framgångar. – Det är ett helt annat val än tidigare och intresset är stort, säger Hanne Skartveit, politisk redaktör på norska Verdens Gang, VG.
 

 

07.57
Jag gör som Jimmy Åkesson jag kommer inte att följa er i dag. Hoppas (vet) att ni kommer att bli fällda i granskningsnämden.
Svt är ett hot mot demokratin.
Hej Anders. Tråkigt att du inte tänker följa vår rapportering, men roligt att du hittat till sajten. När det gäller granskningsnämnden var det för att undvika en fällning som ansvarig utgivare bedömde att det var nödvändigt att markera avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hanna-stjarne-star-bakom-var-utgivares-bedomning
19.59
Övrigt som SVT:s vallokalsundersökning kom fram till:
- 41 procent uppger att de har bytt parti sedan förra riksdagsvalet. Det är en rekordmätning sedan mätningarna började.
- 38 procent bestämde sig vad de skulle rösta på i dag eller den sista veckan. Även detta är rekord. 
- Sverigedemokraternas partiledare spelar viktigast roll för partiets sympatisörer. Minst roll spelar Miljöpartiets.
08.05
Drygt 6.000 vallokaler har nu slagit upp sina dörrar. SVT sändning är igång och fortsätter hela dagen och kvällen.
08.06
Vallokalerna håller öppet 8-20 i hela landet. I år är det totalt 7 492 837 svenskar som är berättigade att rösta i riksdagsvalet. Det är en ökning gentemot förra valet 2014, då samma siffra uppgick till 7 330 4322 personer.
 
08.08
Liberalernas Jan Björklund redo för att snart gå in i studion. 
 
08.11
Varför låter ni Göran Greider få ta sådan plats om att analysera politiken? Han kan inte dölja sitt egna politiska tillhörighet, den starkt socialistiska.
Har funderat länge på att anmäla detta.
Varje gång jag skriver om det här till er, så väljer ni att inte ta med detta, varför?
@GerdLansler - Hej Gerd. Göran Greider analyserar inte politik i SVT. Han är politisk chefredaktör på socialdemokratiska Dalademokraten. Förr ingick han i bland som medlem i  Gomorrons Sveriges nyhetspanel. Då satt han alltid tillsammans med medlemmar från borgerliga tidningar för balansens skull. 
08.12
Kan verkligen inte förstå varför man blir så upprörd över avståndstagandet. Jag blev själv väldigt paff när Jimmie uttryckde sig som han gjorde. Att hävda att flyktingar inte får jobb därför att de inte är svenskar och inte passar in här ÄR en grov generalisering. SVT är skyldiga att ta avstånd från sådana yttranden.
08.14
Valfakta: För att få rösta i riksdagsvalet måste man vara svensk medborgare och vara eller tidigare varit folkbokförd i Sverige. I valen till kommun- och landstingsfullmäktige får man rösta om man är svensk medborgare eller medborgare i något av EU:s medlemsländer, Norge eller Island men folkbokförd i Sverige.
Även personer som är medborgare i ett annat land än de som räknats upp ovan eller är statlös får rösta i kommun- och landstingsvalen om man varit folkbokförd i Sverige minst tre år i följd före valdagen.
 
08.17
Varför belyserna ni inte tydligt vilka de stora skatteskillnaderna är mellan de olika partierna?
@Nisse - Hej Nisse. Vi försöker hela tiden belysa skillnaderna mellan de olika partierna och blocken. Här är en artikel: 
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-nyheter-guidar-vilka-sakfragor-skiljer-partierna-at-ej-klar
08.20
Patrik, jag tror det folk vänder sig emot är inte det du citerar "invandrare passar inte in i Sverige". De vänder sig emot att det är helt och aktivt felciterat för att uppnå ett syfte. Detta görs hela tiden av politiska motståndare för att vinna politisk mark. Det bör inte göras av publicerad service, dom står för själva spelplanen. Om planen lutar blir det odemokratiskt.
08.21
Statsvetaren Jonas Hinnfors har redan varit i studion. Han kommer att svara på era frågor mellan klockan 9.20 till 9.50. Det går bra att skicka in frågor redan nu.
08.25
Nu är Liberalernas partiledare Jan Björklund på plats i studion:
- Detta är mitt första åtagande i dag, och de senaste dagarna har varit intensiva. Skjortärmarna är uppkavlade fram till klockan åtta i kväll. 
08.29
Kräv ett svar av Stefan Löfven om VP kommer få en plats i regeringen. Om inte är de rödgröna mindre än alliansen.
@StefanAndersson - Klockan 8.45 kommer Stefan Löfven (S) till studion. Vi får se om han ger besked i frågan.
08.30
Jan Björklund väljer Ödesymfonin av Beethoven som ett ledmotiv för dagen.
08.33
Hej
1. Hur ser granskningsnämnden sammansättning ut?
Vad blir strafföljden om man blir fälld av nämnden?
@Johan - Hej Johan, roligt att du följer vår rapportering! Granskninnämndens ledamöter utses av sittande regering och leds av en domare. Vid fällning kan "straffen" bli omnämning, särskild avgift eller vite. 
Du kan läsa mer här:
https://www.mprt.se/att-anmala/granskningsnamnden/
08.34
Stefan Löfven (S) gör sig redo för att gå in i studion klockan 8.45.
08.40
Tycker inte att man ska se det som vi har tre block i svensk politik i dag. Vi har fortfarande två men de är inte de gamla höger-vänster utan nu är det demokratiska-auktoritära. Dags att välja sida. Tack SVT för att ni markera emot det auktoritära.
@Joakim - Hej Joakim. SVT:s är skyldiga att följa innehållet i sändingstillståndet samt Radio och TV-lagen, som bland annat innehåller en demokratiparagraf. SVT följer reglerna riksdagen satt upp. Bolaget väljer inte sida. 
08.45
Stefan Löfven (S) sitter i studion nu.
08.47
Politiker, forskare och ledarskribenter samlade utanför studion just nu.
08.50
- Tonläget har höjts både i Sverige och ute i världen, säger Stefan Löfven (S).
- Hets och svartmålning skapar inga förutsättingar för samtal.
08.50
Undrar du något om hur valdagen ser ut kanske du hittar svar här:

De vanligaste frågorna inför valet – här är svaren

SVT NyheterRiksdagsvalet närmar sig med stormsteg. Men hur gör man om man har tappat bort sitt röstkort – och kan man ångra sin röst? Här är några av svenskarnas vanligaste frågor – och svaren.
08.56
 6.000 vallokaler är öppna över hela landet. Här får du koll på vad partierna vill: 

Har du koll på vad partierna vill? Gör vårt quiz!

svt.seSVT:s samlande nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
09.05
Annie Lööf (C) ska snart in i Sverige röstar-studion. Henne ser ni kl 9.20
09.12
Statsvetaren Jonas Hinnfors sitter i studion just nu. När han är klar kommer han att sitta och chatta för att svara på era frågor. Skicka in frågorna redan nu har du större chans att få svar.
09.15
Liberalernas partiledare Jan Björklund: "Det här är ett ödesval" 
09.20
Nu finns Jonas Hinnfors med oss för att svara på era frågor. Välkommen Jonas.
09.20
Varför tillåter Sverige opinionsundersökningar så här sent inpå valet? Vilka gynnas av det?
Bra fråga. Op.undersökningar är ju en viktig källa för både partier, medier och väljare och det är dem vi använder för att få info om det går bra/dåligt för partier - vilket kan påverka väljare. Men att förbjuda är en knivig fråga eftersom det i någon mån är en inskränkning av vanliga friheter. Dock kanske ett samtal kring dessa ting mellan partier, medier och op.institut vore bra
09.23
Hur säker kommer vallokalsundersökningen att vara när en tredjedel har förtidsröstat?
Vallokalsundersökningen har folk ute vid förtidsröstninjgsplatser också under hela perioden så det tar hänsyn till  det
09.23
Hej!
OM M kommer till makten tror du att dom kommer samarbeta med SD? Och hur kommer Sverige se ut då?
@Bea - Hej Bea. Klockan 13:20 kommer Moderaternas Ulf Kristersson till studion. Måhända besvarar han din fråga då. Det beror ju också på vad du menar med "kommer till makten".
09.25
Hej. Jag undrar vilken viktig(?) funktion alla dessa opinionsundersökningar har i en demokrati? De visar också ofta felaktiga resultat!
Följdfråga; fungerade demokratin sämre för 10-20-30 år sedan då man inte översköljdes av alla dessa opinionsundersökningar?
Även för 30 år sedan förekom hyfsat många op.undersökningar - men visst har de ökat rejält. Man får nog se dem som ett led i opinionsbildning och debatt i ett fritt medielandskap men det kanske är på sin plats för partier, medier och op.institut att samtala om deras funktion. Riktigt felaktiga är de dock inte. Hyfsat bra är de att visa partiernas styrka - men de kan inte användas som exakta instrument ner på decimalen. Men för att visa stora trender osv fungerar de bra - och är viktiga för forskningen också
09.25
Om förtidsrösterna redan är räknade, kan man då inte få se resultatet av dem redan nu? Det går ju ändå inte längre att förtidsrösta.
Hej, förtidsrösterna räknas inte förrän tillsammans med övriga röster så det går inte att ha dem som "pre-resultat". PS man kan "förtidsrösta" idag också såvitt jag vet
09.26
Statsvetaren Jonas Hinnfors svarar just nu på era frågor.
09.27
Centerpartiets Annie Lööf:
- Man lägger i en växel till i valrörelsen. Det är mycket som står på spel och många väljare har insett att det står mellan medmänsklighet och framtidstro eller slutenhet och misstro.
09.28
Samtidigt som hela Sverige röstar i val till riksdag, landsting och kommun, så kommer även invånare i fyra kommuner att få folkomrösta i lokala frågor. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Boende i Gislaved kommer att få rösta om var den planerade simhallen ska placeras och i Strängnäs kommer man få rösta om hur skolan ska organiseras. I Ljusnarsberg kommer man få rösta om sporthallen ska byggas ut eller inte, och i Tibro om man ska bygga en ny kommunal gymnasieskola. 

Resultatet av en folkomröstning är rådgivande och inget som politikerna är tvingade till att följa.
09.29
Vilka risker ser statsvetaren Hinnfors att det förekommer valfusk under årets val?
Hej. Väldigt få risker tack och lov. I valadministration som använder datorer hade jag varit mer orolig men vi röstar med papper, inte via dator, och rösträkningen är manuell, inte maskinell/datoriserad. Överlämningen av askarna/urnorna me valsedlar sker också med övervakning från partirepresentanter osv så risken är liten att något går fel där
09.31
Med en så väldigt stor andel som förtidsröstar i år, hur givande är resultatet på valdagen egentligen? Kommer det vara stor osäkerhet i resultatet fram tills alla förtidsröster räknats?
Hej. I år förtidsröstar ungefär 40% - samma nivå som 2014. Även förtidsröster räknas på valnatten (men sista dagens "förtidsröster" dröjer någon dag) - så i princip kan vi vara ganska säkra på resultatet i natt
09.32
Hej Jonas!

Idag är det val till Sveriges riksdag. Eftersom folket av praktiska anledningar inte kan styra Sverige låter vi en vald riksdag representera oss. Dessutom har alla bland folket inte tid att sätta sig in i varje samhälleligt problem, och tanken då är att den valda riksdagen inte bara representerar oss och våra åsikter, utan att den fattar de beslut som folket fattat ifall de gavs tid och möjlighet att göra så. Min fråga är därför: Hur röstar de som kan tänkas vara mer insatta i samhälleliga frågor och problem? Specifikt: Hur brukar akademiker och högre tjänstemän rösta?

Hälsning,
Elias

09.33
När ska dagistramset gällande SD ta slut? Är det bara rollspel som andra kör innan valet är över? Blir dom vuxna efteråt?
Hej,
 
Relationen till SD är enligt övriga partier komplicerad då de uppfattar att SD dels har ett förflutet i nynazism dels att SD inte helt har gjort upp med ideologiska idéer som de andra partierna uppfattar som problematiska. Om detta är bra/dåligt i sig får andra avgöra men att partier låter ideologiska uppfattningar styra sitt beteende osv är ju ganska vanligt och något vi ofta uppfattar som rimligt.
09.34
Vad händer om alla röstar blankt eller avstår från att rösta? Sitter riksdagen kvar? Sitter statsministern kvar eller blir det omröstning, med sittande riksdag?
Eftersom mandaten i riksdagen fördelas mellan partier - som det står i grundlagen - skulle vi få en konstitutionell kris som  det inte finns någon förberedelse för (såvitt jag vet). Vi är dock långt från en sådan situation (valdeltagande ca 85%),
09.35
Hej, varför kan vi inte rösta via internet så som när vi deklarerar med bank-ID? Det skulle vara mycket enkelt och kanske locka fler att välja.
@Marianne - Hej. Här kan du se ett reportage om svårigheterna med att rösta digitalt. https://www.svt.se/nyheter/val2018/varfor-kan-vi-inte-e-rosta
09.38
Jonas,
SD är i mångt och mycket ett antidemokratiskt parti. Ur ditt perspektiv, bör de andra partierna prata/samarbeta med SD? För att då kunna påverka antidemokraterna snarare än att låta SD påverka innehållet i politiken? Vi verkar ju testat allt annat...
Hej, i första hand får partierna ta ställning till vad som är bra/dåligt här. Ser vi till andra länder där partier liknande SD har börjat accepteras så är det dock så att deras politik inte har ändrats särskilt mycket. Samtidigt är ju bakgrunden till några av de nordiska syskonpartierna i varje fall lite annorlunda än SD. Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet i Norge har en ganska liberal bakgrund (mer nyliberal i Norge) och inga historiska bands till nynazism) så de är inte helt jämförbara. Det tyska AfD och deet belgiska Vlaams Belang har däremot en del inslag kring högerextremism som mer påminner om SD historia. I de länderna är också dessa partier uteslutna från samarbete.
09.38
Om jag har förtidsröstat men nu går och röstar på valdagen. Då är det den rösten som räknas. Vad händer med den tidigare rösten hur tar man bort den.
@MatsStåhlMalung. - Hej Måns. Den som har lagt sina kuvert i valurnan kan inte få tillbaka dem. Men om man har förtidsröstat kan man faktiskt ändra sig på valdagen. Kuverten med valsedlarna sparas i den vallokal de tillhör och där kan man få tillbaka sina valsedlar och byta dem mot andra. Det går inte att ändra sig genom att förtidsrösta en andra gång, då blir båda valen ogiltiga.
 
09.39
Vad händer om man ha förtidsröstat, men avlider innan valdagen.
Röknas rösten?
Hej, jag får erkänna att jag inte vet 100% men såvitt jag vet så kommer rösten att strykas. Men som sagt, jag är inte 100 :-)
09.41
Efter hur många valkretsar räknade anser man kunna ha är säker prognos? Sist (2014) tror jag det var 3500. Men är det samma i år?
09.43
 Socialdemokraternas Stefan Löfven: 
-Fick bara fem timmars sömn i natt.
09.46
Tror du att SVT’s ”avstånds-tagande” till Jimmie Åkessons uttalande i fredags gynnar SD eller det motsatta?
Hej, om det påverkar/inte påverkar är inte så lätt att säga, men det vi vet är att medie- och kulturfrågor är ideologiskt viktiga för SD - och den här SVT-frågan därför passar bra för SD att plocka upp och använda i partiets opinionsbildning. För en del av SD-väljarkåren är det en viktig markör. Hade det gällt ett annat parti hade vi förmodligen inte fått samma debatt från det partiet
09.46
I Norge, Danmark och Finland har de inga problem att prata/regera med Framskittspartiet, DF, Sannfinnländarna. Varför kan de övriga partierna inte göra detta i Sverige. Är detta inte ett demokratiproblem?
Hej, grannländernas syskonpartier har en helt annan ideologisk historia än SD - mer liberal. Steget för våra partier att samarbeta/inte samarbeta är alltså inte helt likt grannländerna. Även i övrigt är det lättare i grannländerna eftersom tex i Danmark och Finland deras borgerliga regeringar alltså har att göra med relativt liberala syskonpartier (Dansk Folkeparti resp Fremskrittspartiet) mean SD är uttalat anti-liberalt. En ganska liberal Allians riskerar alltså snart att få problem i de avseendena. Vad gäller demokrati har jag ingen annan uppfattning att det inte är odemokratiskt för partier att inleda samarbete eller att inte göra det. Det är upp till partierna att avgöra. Väljarna kan ju sedan uppskatta det eller tycka illa om det - men att ett eller flera partier inte kommer med i samarbete är ju historiskt väldigt vanligt. Fram till 1976 eller 1973) hade de borgerliga partierna ni Sverige väldigt marginellt inflytande.
09.46
Går det att se hur svenskar boende i andra länder röstar? Finns endast kategorin ”utlandsröster” eller kan man se hur svenskar i t.ex. Thailand röstar?
09.50
Jonas Hinnfors måste snart förbereda sig för att vara med i sändning igen. Men han fortsätter att svara på några frågor till.
09.52
Om valresultatet blir så här; S 25% - SD 25% - M 20% Vem kommer då få uppdrag att bilda regering?
Hej, det blir en grannlaga uppgift för talmannen - och det finns nästan ingen praxis att falla tillbaka på eftersom det oftast i historien varit rätt självklart vem som skulle få frågan. Talmannen diskuterar med samtliga partiledare och på grundval av de samtalen lägger talmannen fram ett förslag som förefaller ha möjlighet att klara omröstningen i riksdagen. Mycket beror också på hur blocken styrka ser ut - så summan är att det inte går att säga säkert hur talmannen skulle göra
09.53
Varför har frågan om ursprungsbefolkningar (tex samerna) försvunnit på riksplanet?
Hej, jag vet inte men i slutspurten fokuserar partierna på ett par centrala frågor för dem - ideeologiskt och sakfrågemässigt - och de har nog kommit fram till att den frågan inte är så central
09.55
Hej.
Är alla förtidsröster med i de prognoser som kommer att redovisas under kvällen?
Med vänlig hälsning. Kenneth Andersson Karlshamn.
Hej, om du menar vallokalsundersökningen så ja, de har haft folk ute vid förtidsröstningsställen en tid så de vägs med ikväll
09.58
Varför är vänsterpartiet rumsrena men inte SD.
De är ju sprungna ur kommunismen. Förre partiledaren bekände sig till Leninismen. Samma vedervärdiga ursprung som SD.
Lennart
Hej, man får komma ihåg att uppfattningen om SKP/VPK/V var en säkert 50-årig process mot accepterande. Om det sedan är rätt/fel av partierna att acceptera/inte acceptera är något partierna får avgöra 
09.59
Jonas Hinnfors svarar nu på sista frågor. Sen springer han in i studion.
10.00
Vi tackar stastsvetaren Jonas Hinnfors för att han tog sig tid att svara på era frågor. Han är med i studion om en liten stund.
10.06
 Vi har fått frågor på varför vi i Sverige inte kan rösta elektroniskt. Här kan ni se ett reportage som tar reda på bakgrunden till varför vi fortfarande röstar via röstsedlar. 
10.09
SVT Sport har tagit reda på vad de olika partierna har för politik på idrottens område: 

Partiernas viktigaste idrottsfrågor

SVT SportAlla ska med. Och det får kosta mer än vad det gör i dag. Riksdagspartierna kan tycka olika om många saker, men är ändå ganska ense om vad som bör prioriteras inom idrottspolitiken.
10.10
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är med i Sverige röstar-studion om runt tio minuter.
10.12
Vad är logiken i att Alliansen och främst M pressas till att svara på om de ska söka stöd efter valet hos SD, och inte om de Rödgröna kommer att göra det?
Blocken är ju i princip lika stora och måste oavsett söka stöd (aktivt eller passivt) hos antingen det andra blocket, eller SD.
10.12
Hej! Vad jag förstår kan man förtidsrösta och ändå rösta på valdagen om man ångrar sig. Hur fungerar detta? Är förtidsrösterna märkta? Mvh Joakim
@JoakimAndersson - 

Ja det går att ångra sig. För att göra det måste man dock ta sig till sin vallokal på valdagen och göra en ”ångerröstning”. Du kan däremot inte förtidsrösta två gånger. Gör du det blir dina röster ogiltiga.

10.17
- Jag vill vara en politisk ledare för anständighet, sa Annie Lööf för en stund sen när hon var med i studion.
10.22
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är på plats i studion:
- Vid vårt sista valmötet i Uppsala var det tusentals personer och magisk stämning. I dag är det mer tillfälle för reflektion och dialog.
10.28
Hej,
Jag skulle vilja att ni förklarar hur det går till när en person har förtidsröstat och sedan röstar på valdagen.
Hur vet man vilken röst som ska tas bort från förtidsrösterna?
Är förtidsrösterna märkta på något sätt så att man vet vilken person rösten är knuten till.?
En undrande
Johan Brauner
@JohanBrauner - Hej Johan och tack för frågan.  TT skriver så här: "Om man har förtidsröstat kan man faktiskt ändra sig på valdagen. Kuverten med valsedlarna sparas i den vallokal de tillhör och där kan man få tillbaka sina valsedlar och byta dem mot andra."
Kuverten från förtidsröstningen sparas alltså tillsammans med röstkortet och läggs inte i valurnan förrän på valdagen. 
10.29
Esbjörn Ölmesten i Borås är en av alla som röstar i dag:  ”Röstar innan jag börjar jobba på ambulansen” 
10.34
SVT:s Kulturnyheterna har kartlagt partiernas kulturpolitik: 

Kulturvalet 2018: Här är partiernas viktigaste kulturfrågor

SVT NyheterVem vill vad i svensk kulturpolitik? Inför valet har Kulturnyheterna intervjuat samtliga partiers kulturpolitiska talespersoner. Här nedan hittar du en sammanställning av svaren de gav oss, och länkar till längre artiklar om varje riksdagspartis kulturella vision.
10.40
Iman Hussein i Växjö som är engagerad i Socialdemokraterna tycker att den viktigaste frågan för valet är berör förorter och skolor. 
10.53
Just nu kan du chatta med SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein. Välkommen att ställa dina frågor om valet här.
10.54
Hej. Jag har röstat i Thailand på Svenska Ambassaden. Denna gång var det mångdubbelt med Svenskar som kom och röstade jämfört tidigare val. Många har flyttat från Thailand, så antal som röstat har säkert ökat.
Hej Robert. Mycket talar för att antalet förtidsröstande blir rekordstort i år. https://www.svt.se/nyheter/rekordmanga-fortidsroster-vantas
10.58
Tidigare i dag besökte Liberalernas partiledare Jan Björklund SVT:s studio
Han kommenterade de svårigheter som ett svårtytt valresultat kan orsaka när det gäller regeringsbildning.
- Blir det ett oklart parlamentariskt läge kan det dröja länge, svarar L-ledaren och säger också att det då finns risk för nyval.
 
 
11.00
Nu svarar SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein på era frågor.
11.00
Tror du att M skulle kunna tänka sig bilda regering med SD om SD blir större än M? tex M,KD och SD?
@johan - Nej det tror jag inte. Ulf Kristersson har varit väldigt tydlig med att han inte kommer regera eller regeringsförhandla med SD.
11.01
Stoppa era politiska musikvideor tills vallokalerna stänger. Ni ska ju vara politikt oberoende. Varför sänder ni ut politiska budskap innan vallokalerna stänger
@KjelleLautrup - Hej. Det är musikjournalisten Anna-Charlotta Gunnarsson som har gjort urvalet. Hon kommer att prata om musiken kl 11.27 i programmet. Titta då!
11.04
Igår meddelade Sverigedemokraterna att partiledaren Jimmie Åkesson inte kommer att delta i SVT:s sändningar under valdagen. Däremot kommer andra representanter ur partiet att medverka.
 
SVT kommer också att finnas på plats under SD:s valvaka i Stockholm under kvällen.
11.05
Tycker att det verkar väldigt odemokratiskt att valsedlarna står i det öppna för alla att se vad man tar. Visst man kan ta flera valsedlar men alla har inte den möjligheten under grupptrycket av de som kollar. Att det skulle vara tradition låter som en dålig ursäkt för mig.
@micke - Hej Micke, det har varit mycket diskussioner om den problematik som du lyfter. Regeringen har föreslagit att valsedlarna ska ordnas på en avskärmad plats men de lagförändringarna träder i kraft först nu i höst och gäller alltså vid nästa val.
11.06
Röstar du själv, som politikreporter på SVT?
@Sofia - Hej Sofia, ja det gör jag men hur jag röstar behåller jag för mig själv.
11.08
Hej, vänsterns Jonas Sjöstedt säger sig vilja bli vice statsminister, är det rimligt?
@JörgenLindbergh - Hej Jörgen, rimligt eller inte kan jag inte avgöra men jag tror att hans chanser är små. Stefan Löfven har som mål att bryta upp blockpolitiken, att ta in Jonas Sjöstedt i regeringen skulle försvåra det. Men man ska aldrig säga aldrig nuförtiden i svensk politik. 
11.10
Du som har jobbat länge med politik, hur "smutsig" har den här valrörelsen varit?
@JennyKypengren - Jag tycker egentligen inte att den varit så mycket smutsigare än förr men debatten är polariserad och det påverkar förstås även partierna. Dessutom är det en hård ton på sociala medier som också har fått valrörelsen att verka tuffare än vanligt.
11.13
Är det verkligen sant att Jimmie Åkesson ej kan bli statsminister även om de vinner valet?
@JonasFjell - Ja, inte efter det här valet i alla fall eftersom en majoritet av riksdagens ledamöter skulle rösta emot honom. Den som vill bli statsminister kan inte ha en majoritet emot sig, däremot behöver han eller hon inte ha stöd av en majoritet. Det kallas negativ parlamentarism. 
11.16
Hej! Tror du att en S+MP+C+L regering är aktuell? Kommer Stefan Löfven jobba för en sådan regering i år, likt han gjorde 2014 om S blir aktuella för att leda regeringsförhandlingar?
@Lukas - Det har varit Stefan Löfvens mål sedan hösten 2013. Antingen att ha ett samarbete med dem i riksdagen kring budget mm eller ta in dem i regeringen. Men jag tror att det skulle vara svårt för både Lööf och Björklund att gå in i en sådan regering, åtminstone nu direkt. Kanske om vi får en svår regeringsbildning och de efter att själva ha uttömt alla möjligheter att bilda en alliansregering så kan en av dem eller båda möjligen tänka sig att stödja en Löfven.-regering. 
11.17
Hur realistiskt är det att vi har en Sverigedemokrat som leder arbetet i Sveriges riksdag (Talman) efter det här valet?
Hej Anna-Maria.
Det är inte särskilt realistiskt eftersom riksdagens ledamöter röstar om talman och de andra partierna vill inte att en sverigedemokrat blir talman. Däremot kan de få en vice talmanspost, det har de redan i dag i Björn Söder. 
11.21
SD ser ut att bli stora, men hur stor är sannolikheten att de får igenom en stramare invandringspolitik?
@Erik - Hej Erik, vi har redan i dag en stram migrationspolitik i och med den tillfälliga asyllagen . I stort sett alla partier har sagt att man efter valet ska komma överens om migrationspolitiken över blockgränsen. Här pratar en del om att man ska ha en parlamentarisk beredning och i en sådan ingår ju alla partier. Vad den landar i och om alla är med hela vägen och står bakom vad beredningen kommer fram till går inte att säga i dag. 
11.25
Socialdemokraternas Stefan Löfven lägger sin röst i valurnan. 
11.26
Kan det bli en ren alliansregering även om S + SD blir större än alliansen? Då kan SD rösta på S budget.
@Petter - Hej Petter, skulle SD rösta på S budget i december så får vi samma situation som vintern 2014. Då löstes ju det med decemberöverenskommelsen och någon sådan har vi ju inte i dag. Annie Lööf och Jan Björklund hoppas ju i det läget på att få stöd över blockgränsen men det är det ju inte säkert att man får. Hur de kommer att agera i det läget är svårt att svara på. Deras gemensamma svar är att om de blir större än de rödgröna så ska de bilda regering, oavsett det scenario då skisserar. 
11.28
I flera kommuner styr S o M + något annat parti.
Kan det bli verklighet även i riksdagen för att undvika SD inflytande?
@Karl - Hej Karl, det är skillnad på att styra en kommun och styra landet. Jag tror inte att S och M kommer sätta sig i samma regering om vi inte står inför en säkerhetspolitisk kris eller en ekonomisk kollaps. De behöver varandra för mycket som huvudmotståndare.
11.29
Har inte förtroende för något parti. Vad är skillnaden på att rösta blankt och inte rösta alls?
@Joni - Hej Joni, om du röstar blankt har du ju använt din möjlighet att säga just det, att du inte har förtroende för något parti. 
11.31
Hur sannolikt är det att MP inte klarar spärren?
@J-Å - Svårt att svara på, de själva är väldigt oroliga för det. De har varit överskattade i tidigare val i de mätningar som presenterats i slutet. I vår SVT/Novus fredagsmätning låg de på fem procent men de var inte statistiskt säkert över spärren. 
11.31
Kommer Claes Elsberg o leda någon sändning?
Han är bäst!
@Karl - Hej. Det kommer han inte att göra. Här kan du läsa mer: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-leder-svt-s-valsatsning-2018
11.33
Stefan Lövfen brukar anklaga alliansen för att de kommer ta stöd av SD om de blir mindre än de rödgröna. Men han tänker samtidigt sitta kvar om de rödgröna blir mindre. Hur ska man tolka detta?
@Anonym - Han hoppas i det läget på att bryta blockpolitiken genom att försöka övertyga  Centerpartiet och Liberalerna att samarbeta med honom. Han har varit väldigt tydlig med att inte samarbeta med SD. 
11.36
Tror du någon gång att allianspartierna kommer att slå ihop och skapa ett parti tillsammans.
@Emil - Hej Emil, nej det tror jag inte. Det har gjorts försök mellan C och L men det blev aldrig något av det. Partierna har fortfarande för olika kultur, politik och skiljer sig åt när det gäller vad de tycker är viktigast. 
11.38
Vad krävs för att SD ska kpmma med i regeringen.

@Gyuripetö - Eftersom inget av de andra partierna vill regera med dem så skulle det, i alla fall efter det här valet krävas att de fick egen majoritet. Men man vet ju som bekant ingenting om framtiden.
11.41
Hej Nu när inte Sverigedemokraterna medverkar i SVT alls varken idag eller imorgon hur skall man då kunna följa rapporter / inslag om alla partierna gemensamt?
@Lasse - Hej. SVT kommer fortsätta att bevaka SD genom att bland annat vara med på deras valvaka. 
11.43
Övriga partier vill inte att SD får något inflytande över politiken,tycker du att det är demokratiskt ok att 20% av väljarnas röster i princip ogiltigförklaras av övriga partier?
@Kent - Hej Kent, jag förstår att det kan uppfattas som odemokratiskt, särskilt för dem som har röstat på SD och de gör ett bra val. Men det är ju upp till varje parti att avgöra vem de vill samarbeta med. Det finns inget i regeringsformen som säger att man måste få inflytande för att man får 20 procent. Sen är det klart att SD har inflytande ändå, de är ju vågmästare mellan de traditionella blocken.
11.44
SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein forsätter att chatta i en kvart till.
11.47
Hur många av dagens åtta partiledare tror du leder sina respektive partier i valrörelsen 2022?
@Jojje - Hej Jojje, väldigt svårt att svara på, det avgörs nog en del i kväll. Men några har ju suttit längre än andra så det talar ju för att det är större chans att de slutar. En sak vi vet är att Gustav Fridolin inte kommer att vara språkrör nästa val, ett språkrör får bara sitta i nio år och det har han gjort 2019. Om de inte ändrar stadgarna förstås. 
11.47
När får vi reda på den preliminära röstfördelningen?
@Therese - Klockan 20.00 kommer vallokalundersökningen, och mellan 22.00-23.00 kommer besked om riksdagsmandatsfördelningen. 
11.51
Hur troligt är det med en regering med M+KD med passivt stöd av å ena sidan C+L å andra sidan SD?
@Pontus - Hej Pontus, det är en möjlighet om C och L inte vill sitta i en alliansregering som är mindre än de rödgröna. Men det skulle bli en svag regering som bla skulle vara beroende av att C och L la egna budgetar och SD inte röstade för S budget.  
11.54
Hej från Frankrike! Vad av dessa tror du är mest trolig följd av det svenska valet - nyval eller extraval?
@Jean-JacquesTavernier - Hej Jean-Jacques, vi har inte nyval i Sverige, det är extra val. Det kan det tex bli om talmannen efter fyra försök inte lyckas få fram en statsministerkandidat som accepteras av riksdagen. Men så långt tror jag inte att våra politiker kommer att låta det gå.
11.55
Ni skriver 'vi har redan i dag en stram migrationspolitik i och med den tillfälliga asyllagen'. Är det objektivt? Jämfört med vilka länder?
@MartinF - Hej Martin, stramare än tidigare är mer korrekt förstås. 
11.57
All denna uppståndelse i media runt valet känns en aning löjlig för en som röstat sedan 60-talet
11.58
Känner du politikerreportrar som väljer att inte rösta själva, för at "hålla sig neutrala"?
@Staffan - Hej Staffan, jag känner flera som väljer att rösta blankt just får att hålla sig så neutrala som möjligt. Finns säkert de som inte röstar alls också men även de som väljer parti. Det är förstås upp till var och en som tur är. 
11.59
Hej, vad är de huvudsakliga skillnaderna mellan KD och L? Tänker framförallt på landstingspolitiken.
@Carl - Hej Carl, den stora skillnaden är att KD vill avskaffa landstingen och förstatliga vården. Det vill inte L. 
12.00
Vi tackar SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein för att hon tog sig tid för att svara på era frågor. Vi fortsätter direktrapporteringen nu med annat innehåll.
12.10
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin snart i Sverige röstar-studion
12.12
Valförrättaren Susanne Fagerström: "Än så länge är det lugnt och trevligt"
12.18
Varför har inte Fi fått vara med i debatter eller reportage på SVT?
@Carina - Hej Carina. Feministiskt initiativ är inte representerat i riksdagen och får därför inte vara med och debattera med riksdagspartierna. I SVT:s lokala bevakning i de kommuner och landsting där FI är representerade får de vara med. SVT har också gjort reportage om det låga opinionsstödet för FI, bland annat: 
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/taktikrostandet-ser-ut-att-falla-feministiskt-initiativ
12.25
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i SVT:s valstudio:
- För mig är det här ett extremt viktigt val eftersom klimatfrågan inte kan vänta. Sommarens torka var en ögonöppnare inför det allvar vi står inför. 
 
- Vi kommer rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister, säger Gustav Fridolin. 
12.30
Väldigt många förtidsröstar, hinner de rösterna räknas ikväll?
@KurtEdlund - Hej Kurt. De flesta förtidsröster hunnit fram till rätt vallokal under valdagen. De som inte gjort det  räknas senare under veckan efter valet. Det handlar främst om brevröster, röster som lämnats på ambassader utomlands eller förtidsröster som lämnats i andra kommuner än hemkommunen under valhelgen. Mer på valmyndighetens hemsida: https://www.val.se/svenska-valsystemet/rostrakning-och-valresultat/preliminart-valresultat.html
12.37
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i SVT:s valstudio: "Jag kan bli vice statsminister". 
12.41
vilken tid får man veta vilket parti som vann?
@H - Hej H. Det beror på hur lång tid det tar att räkna rösterna i vallokalerna. En preliminär mandatfördelning för riksdagen brukar vanligtvis komma mellan kl 22 och 23 på kvällen. Resultatet visas direkt på Valmyndighetens webbplats. Det exakta valresultatet dröjer ytterligare flera dagar. 
12.48
Om det blir extra val.. blir det val till riksdagen, landstinget och kommunen eller blir det bara extra val till riksdagen? Hur fungerar det ?
@Alex - Hej Alex. Extra  val till riksdagen får egentligen inte utlysas förrän tidigast tre månader efter att den nya riksdagen samlats för första gången. Undantag om talmannen misslyckas fyra gånger i rad med att få sitt förslag till ny statsminister godkänt. Då är det talmannen som bestämmer valdag efter samråd med Valmyndigheten. 
Extra val till riksdagen betyder inte automatiskt att det blir extra val till  kommuner och landsting också.
12.51
Vart tog respekten för väljarna vägen? Att i lugn och ro på valdagen få ta ställning för de partier man ämnar rösta på. Partiernas väljarhets ända "in i kaklet" är enerverande. Snälla! Proklamera valdagen som väljarnas dag fri från partiernas valpropaganda.
Kurt Lindholm Nacka
12.54
Sverigedemokraternas valsedlar saknades i vallokal i Göteborg: "Extremt allvarligt"

SD:s valsedlar saknades i vallokal

SVT NyheterNär vallokalen på Annedalsskolan i Göteborg öppnade fanns inte Sverigedemokraternas partivalsedlar där. Det var först när SVT Nyheter ringde drygt två timmar senare som valsedlarna plockades fram. – Det här är extremt allvarligt och vi kommer att gå till botten med det här, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg.
12.55
Hej! Kommer valvakan direktsändas på svtplay ikväll?
@Emelie - Hej Emilie. Ja. 
12.55
Jag vill tacka politikerna för att i huvudsak ha uppfört sig hövligt och vänligt. Det är skillnad mellan den hårda och krigiska tonen i USA, som jag för tillfället bevakar, och den hyggliga resonerande tonen i Sverige.
13.00
Testar igen eftersom jag anser att det här är otroligt viktigt! 2014 behövde jag inte visa legitimation när jag röstade. I år såg jag flera personer som inte behövde visa legitimation. Hur tillförlitligt och trovärdigt blir ett val om man inte kontrollerar väljarens identitet? Något för valobservatörer att kontrollera...
13.10
Tomas- jag tycker precis tvärtom.
Att årets valkampanj har varit den smutsigaste någonsin med personliga påhopp, hånskratt o annat.
Därför valde jag o förtidsrösta för o sen stänga bort det mesta av debatterna fram till i fredags.
13.11
En fråga till Chris - om du upptäckt oegentligheter i valprocessen hoppas jag att du anmält det till valmyndigheten, annars framstår det mest som ett påstående för att undergräva förtroendet för valresultatet. Ungefär som under presidentvalet i USA
13.12
Moderaternas ledare Ulf Kristersson är med i studion klockan 13.20.
13.20
Miljöpartiets Gustav Fridolin i valstudion: "Om vi åker ur är jag rädd för konsekvenserna" 
 
13.20
för utlandssvenskarna (660 000 själar) är röstningsprocedurerna krångliga och utformade fjärran från internetåldern.Resultatet är att utlandssvenskarna inte heller röstar som de borde - och krånglet vidmakthållet av politikerna. I Norge och Schweiz kan man rösta via sin dator. Men Sverige .. var är debatten?
@svea - Hej. Här kan du se ett reportage om varför vi i Sverige röstar som vi gör: https://www.svt.se/nyheter/val2018/varfor-kan-vi-inte-e-rosta
13.21
Vilken kommun i Sverige brukar rösta mest likt med det nationella resultatet?
@Anders - Som Borås röstar, röstar Sverige. Så var det vi förra valet. 
13.21
Hej
Ni nämnde dialektens betydelse för en partiledares popularitet eller impopularitet. Det vore intressant att höra mer om det.
Hälsningar
Kristoffer
13.23
Hej, finns det ett s.k. mini Sverige, region eller område som speglar valet och resultat. Jag jämför t ex New Hampshire i USA som speglar resultat och presidentval. M a o finns det ngt liknande i Sverige?
@Peter - Hej. Om man ser till förra valet var det Borås som låg närmast valresultatet för riket. 
13.24
Moderaternas Ulf Kristersson i SVT:s valstudio om det parlamentariska läget efter valet:
- Min målbild är att bilda en alliansregering. Jag skulle aldrig bilda en regering där det inte finns goda förutsättningar att få igenom vår politik. 
Om valrörelsen:
- Det har varit väldigt mycket baktalande i årets valrörelse i stället för sakpolitik. Vissa som systematiskt ljuger om andras politik. Så vill jag inte ha det. 
13.25
 Annika Styrman i Haparanda visste tidigt vad hon skulle rösta på i valet. 
13.36
 Mikael Ohlsson i Malmö: Man ska nyttja sin rätt när man har chansen
13.40
Daniel Krönell från Hudiksvall berättar hur han tänkte innan han lade sin röst i dag: 
13.43
Har noterat samma som Chris att det inte togs legitimation på de som röstade. Först när en person framför mig i kön påpekade detta så gjordes det.
@Andreas - Hej. Mejla tipsa@svt.se med dina kontaktuppgifter. 
13.58
Två valarbetare och en röstberättigad person har hotats vid en vallokal i Nynäshamn: 

Valarbetare hotade i Nynäshamn

SVT NyheterTvå valarbetare och en röstberättigad person blev vid en vallokal i Nynäshamn utsatta för verbalt hot av okända gärningspersoner.
14.03
Hur högt är valdeltagandet i Sverige? Och hur ser det ut i andra länder?
@Anonym - I det senaste riksdagsvalet 2014 deltog 85,8 procent av de som fick rösta. Valdeltagandet varierar från land till land, men i exempelvis norska valet hösten 2017 hamnade valdeltagandet på 78,2 procent. Sverige har överlag väldigt högt valdeltagande.
14.06
Philip Pettersson har röstat för första gången. Så här säger han om det:
14.11
Hej. kan en förälder rösta åt sin son om föräldern visar bådas ID?
@Hussein. - Om en person behöver hjälp att rösta i en vallokal så kan man utse ett bud som lämnar in rösten. Budet måste vara minst 18 år och visa upp en id-handling. Läs mer om det här på Valmyndighetens hemsida.
14.17
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor springer strax in i studion.
14.18
Var kan man lägga ut #dinröst? Jag tog mig 50 mil till Manila för att rösta den 25/8. Hur kan jag lägga ut en bild hur det såg ut på Svenska ambassaden i Manila, Filippinerna. Kan konstatera att det var en helt neutral vallokal. Inget valfusk här.
@KjelleLautrup - Tack för att du hör av dig. Kan du tänka dig att mejla din bild och lite information till  henrik.skold@svt.se?
14.19
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i SVT:s sändning: "Det är inte läge för förhastade slutsatser"
14.22
Det har skrivits om att utlandssvenskar inte röstar. Är bosatt i Australien, försökte få Kd att skicka mig valsedlar. Inget svar. Hörde av mig till ett annat parti. Fick svar, men inte på min fråga. Utan istället glada tips på hur man röstar i utlandet. Förvånade att partierna inte bryr sig om utlandssvenskarna. Krävs inte så mycket för att lyfta deltagandet. Typ svara på mejl och skicka över namnvalsedlar...
14.33
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor säger i SVT:s valstudio att hon inte är rädd för att partiet kommer att hamna under riksdagsspärren efter valet – trots att partiet varit nära spärren i flera mätningar.
- Jag har mentalt varit inställd på att det kan dröja ända till valrörelsens sista vecka innan det här vänder. Och det är klart att det varit tungt i perioder, men jag har aldrig varit orolig, säger hon.
- Vi kommer inte att ramla ut. Det har jag varit säker på hela tiden, säger Busch Thor.
 
14.38
Hans Roslings son, Ola Rosling, berättar om demokratitillståndet i världen under SVT:s valsändning: "Det blir sämre"
14.41
Vill du följa SVT:s lokala valbevakningar kan du hitta mer information här:
 

Så följer du SVT Nyheters valbevakning lokalt – och på teckenspråk

SVT NyheterSVT Nyheter har 21 lokala redaktioner som kommer följa valresultatet idag – klicka in och kolla hur det ser ut just där du bor!
14.46
Folk som lägger ut bilder på sig själva på sina sociala medier när de röstat utanför vallokal och taggar #jagröstar kommer allas selfies samlas någonstans på någon plattform eller så? Skulle vara kul att se hur många unga som röstar i år när de varit lite om det i media att ungdomar inte röstar
@Ungröstare - Det bästa är nog att följa hashtagen, eftersom vi på SVT inte kommer att kunna sammanställa alla bilder. 
14.51
 Vallokalerna har öppet till klockan 20.00 i kväll. Har du inte bestämt dig för hur du ska rösta, testa då vår valkompass: 
14.59
Hur ska de äldre hemlösa rösta då dom inte har bostadsadress och därmed inte fått röstkort. Det är vanligt att äldre hemlösa blir bestulna på plånbok med bland annat pengar och legitimation. Deras röst vore värdefull!
@40-talist - Hej. Svar på din fråga finns på Valmyndighetens sida: https://fragor.val.se/org/valmyndigheten/d/rostkort-for-hemlos/
15.05
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s valsändning: "Alliansen mår bra"
15.13
Om man röstar blankt, som en del gör, så ingår detta i valdeltagandet, även om rösten är ogiltig.
Finns det uppgifter om hur många procent av siffran "valdeltagande" utgörs av ogiltiga röster?
15.14
Kan jag kolla på valvakan här på SVT.se när jag är utomlands?
@Henrik - Hej. Du kan se på valvakan utomlands via svtplay.se. Gå bara in och klicka igång sändningen (gå inte in via kanaler). 
15.15
Hej, jag följer med spänning valvakan härifrån Kanada. Förtidsröstade på konsulatet i Toronto. Funderar lite på hur Kanada ser på Sverige och valet 2018. Vi är ett mycket litet land och medierna här har än sålänge lyst med sin frånvaro gällande bevakning av Sverige. Har ni något som jag har missat? Tack för att ni finns SVT!
@Johannes - Hej. Här har vi rapporterat om det internationella intresset för valet: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-ser-omvarlden-pa-det-svenska-valet
15.23
Vid den här tiden var det tänkt att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skulle ha besökt Sverige röstar-studion. Men efter diskussionen som uppstod efter slutdebatten avböjer han all medverkan i SVT de närmaste dagarna. 

Åkesson avböjer all medverkan i SVT under valet

SVT NyheterEfter att SVT tog avstånd från ett av SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalanden under fredagens slutdebatt beslutar nu partiet att Jimmie Åkesson ställer in all medverkan i SVT under lördagen och söndagen, uppger partiet i ett pressmeddelande.
15.25
Däremot kommer andra representanter från Sverigedemokraterna att delta i SVT:s sändningar under eftermiddagen. SVT kommer även vara på plats under Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm.
15.31
Otto i Malmö har nu lagt sin röst: "Det är viktigt att var och en gör sin plikt"
15.37
Här röstar Moderaternas ledare Ulf Kristersson i sin hemkommun Strängnäs.  
15.43
Har man rösträtt i Sverige om man har dubbla medborgarskap?
@40-talist - Det har man.
15.49
Tidigare i dag svarade statsvetaren Jonas Hinnfors och SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein på frågor från er som följer den här direktrapporteringen. Här kan ni läsa ett utdrag ut chatten:
 

Publikens 8 frågor – och experternas svar

SVT NyheterValdagen är här och i SVT:s direktrapportering har trycket varit högt. Professorn i statsvetenskap Mats Hinnfors och SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein har försökt svara på några av publikens frågor. Här kommer ett urval.
15.51
Varför intervjuas inte någon som väljer att inte rösta? När jag berättade det för mina polare reagerade de väldigt märkligt. Det heter ju rösträtt och inte röstplikt. Jag tycker att det är lika demokratiskt att inte rösta som att rösta.
@Bahr - Hej. Vi har tidigare rapporterat om grupper som inte röstar: 

https://www.svt.se/nyheter/val2018/har-bor-osynliga-valjargruppen-de-som-inte-rostar-alls
16.07
SVT:s sändning "Sverige röstar" fortsätter fram till 17.55. Därefter är det en kort paus innan kvällens valvaka drar igång klockan 18.15. Den sändningen kan ni följa på svtplay.se eller på SVT1 fram till klockan 01.30.
16.13
Tidigare under söndagen kunde publiken ställa frågor till statsvetaren Jonas Hinnfors och SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein. Här har vi samtal åtta av publikens frågor.
16.21

Inför valet har det funnits oro för utländsk påverkan på valet i någon form. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bevakar läget kring valet.

Vid fyratiden på eftermiddagen hade myndigheten inte sett något särskilt uppseendeväckande, berättar Irene Christensson vid MSB:s presstjänst.

- Hela den här helgen fram tills nu har varit lugnt. Vi har inte sett någonting som sticker ut eller så, utifrån det vi tittat på, säger hon.

16.22
Hör Amir från Umeå som röstar för första gången:
16.24
Vart följer man rösträkningen i kommunal- och landstingsvalen?
@IsakOlsson - Hej. Här kan du läsa mer om hur du följer SVT Nyheters valbevakning lokalt – och på teckenspråk.
16.37
Vid vilken tid bör man ha ett någorlunda säkert svar på hur valet gått?
@J-Å - Någonstans mellan klockan 22.00 och 23:00 kommer det preliminära resultatet att presenteras. Detta gäller både för kommun, landsting och riksdag.
16.56
 Förstagångsväljaren Kajsa har precis röstat. Så här tycker hon om sin första valrörelse.
16.59
Hur valvakar du ikväll? Berätta för oss!
17.05
Är dunderförkyld med feber men det hindrade såklart inte mig från att trycka i mig några alvedon och ta mig till vallokalen i regnet här i Göteborg för att avlägga min röst. Så min valvaka tillbringas nog mestadels i sängen med TV:n ;)
17.10
Jag har köpt läsk och godis för val vakan!
17.15
Är iväg och behandlar hästar och följer valet från byn Zebbieh på Malta med hustrun, vi har givetvis förtidsröstat 😊. Valvaka via SVT play givetvis.
17.16
Sverigedemokraternas beslut att bojkotta SVT över valdagen står fast. När SVT:s reporter försökte intervjua partiledaren Jimmie Åkesson tidigare i dag ville han inte svara på frågor. 
17.17
Jag undrar om det finns några färska prognoser för valdeltagandet??
Hej Peter!
Rösträkningen drar igång när vallokalerna stänger klockan 20.
17.24
När presenteras det slutgiltiga resultatet? För ikväll får man väl bara ett preliminärt?
Hej Andreas, det slutgiltiga valresultatet presenteras runt en vecka efter valet.
17.41
MARIEHEMSSKOLAN UMEÅ, SVT:s reporter John Bakke tog tempen i en av de långa valköerna och pratade med Jakob Isaksson som fått vänta en halvtimme på att få rösta. 
17.41
tack för bra rapportering
Tack för att du är med oss i kväll Ove!
17.49
Nu är Hela Sverige röstar slut! Klockan 18.15 startar valvakan! Det går att se hela valvakan här i spelaren ovan, MEN ni kommer behöva uppdatera sidan.
17.52
Snart drar SVT:s valvaka igång!
17.57
"En röst kan i praktiken avgöra balansen mellan blocken". Snart stänger vallokalerna, missa inte SVT:s Love Benighs analys.

ANALYS: Historiskt svårt läge när Sverige går till val

SVT NyheterValkampanjerna är över. Nu väntar en nagelbitarkväll för partimedlemmarna och sympatisörer. För det är inte bara helt öppet hur det ska gå i valet, det är minst lika ovisst vad som kommer hända sedan.
18.04
Snart börjar sändningen...
18.05
SVT:s medarbetare finns på plats på samtliga partiers valvakor.
18.07
-Jag är jättepeppad. Valvakan känns enormt intressant och spännande, säger programledare Anna Hedemo.
18.08
.Glöm inte att uppdatera er webbläsare/appen för att kunna se valvakan som drar igång 18.15!
18.08
Just nu pågår den sista repetitionen inför kvällens program.
18.13
Tre minuter kvar. Programledare Prescilia Haddad är redo.
18.15
Alla redo? Nu börjar valvakan!
18.20
Gott folk! Valvakan är igång, uppdatera er webbläsare eller app för att följa valvakan här!
18.24
På plats på SD:s valvaka. Det blir nog en spännande afton. #svpol #dinröst
18.24
18.26

Vi har fått in en del uppgifter om att personer röstat utan att visa legitimation, eller inte ombetts visa ID när de röstat.

Lars Aden Lisinski, pressekreterare på valmyndigheten, säger sig inte ha fått in några sådana uppgifter, men tillägger att ansvaret för vallokalerna snarare ligger på kommunerna och att Valmyndigheten själv inte nödvändigtvis har löpande inrapportering av sådana incidenter.

- Det är egentligen svårt för att uttala oss om detta för att vi inte har fått några rapporter, säger han.

Samtidigt så krävs det inte nödvändigtvis egen ID-handling för att rösta. För det första kan en annan person gå i god för att man är den man säger sig vara, om denna andra person har ID. Om man är känd av röstmottagaren kan även denne intyga ens identitet.

18.26
Björn Söder (SD), Annika Strandhäll (S) och Johan Forsell (M) är på plats i studion.
 
 
18.26
- Det är ett exeptionellt val i år, säger Annika Strandhäll i valvakan. 
 
- Vi är väldigt förväntansfulla. Jag kom på i dag att det är i år 20 år sedan jag och Åkesson stod och jublade när vi fått varsitt kommunalt mandat, säger Björn Söder och visar ett fotografi på honom och Jimmie Åkesson, SD:s partiledare. 
 
- Det kommer bli ett jämt val, det har varit en intensiv och lite kortare valrörelse, säger Johan Forsell.
18.26
SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson är även han på plats i valvakan.
18.28
SVT:s vd är på plats i kulisserna till studion där valvakan hålls. 
- Det är väldigt många medarbetare som kommer göra sitt yttersta ikväll. Jag har ett enormt stort förtroende för alla, säger hon till SVT Nyheter.
18.29
Knutson intervjuar Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare. 
Blåser partiet upp förväntningarna?
- Internt verkar det vara extrema förväntningar om att vara största parti. De hade väldigt höga siffror innan sommaren, men de har gått ner lite nu, säger Henrik Ekengren Oscarsson. 
- Partiet har aldrig gått bakåt i ett val - och det kommer de nog inte göra ikväll heller. 
18.29
"Stämningen är spänd, det här valet är en riktig rysare för S", säger SVT:s politikreporter Mari Forssblad som befinner sig vid Socialdemokraternas valvaka cirka 2,5 timmar innan vallokalerna stänger.  
 
18.30
Innan sändningen drog igång frågade jag programledaren Anna Hedemo om hon är orolig.
-Nej, jag har enormt många experter runt omkring mig. Nu handlar det mest om att orka. Det blir en lång sändning.
18.33
Socialdemokraterna riskerar att göra det sämsta valet för partiet någonsin sedan demokratin infördes i Sverige. 
- Det finns en internationell trend att Socialdemokratiska partier går ner, säger Katarina Barrling, statsvetare. 
Detta menar hon kan bero på bland annat strukturella förändringar, som till exempel att många partier inte går att dela in i höger och vänster som man kunde göra tidigare. Partier som till exempel Socialdemokraterna måste kunna förhålla sig till den här typen av ändringar för att hänga med. 
 
18.37
Bakom kulisserna finns ett rum för ackrediterad press. Men än så länge är det nästan tomt här.
18.38
när vet vi resultaten
Hej Simon! Ett preliminärt valresultat kommer mellan 22.00-22.30. Det slutgiltiga resultatet kommer senare i veckan.
18.40
18.43
Bakom programledarna sitter bland annat ValU-gänget som ska räkna fram ett resultat av SVT:s vallokalsundersökning som kommer presenteras klockan 20.
18.46
Valdeltagandet har ökat varje val sedan 2006! Förtidsröstningen har blivit mer poppis, något som kan vara en anledning till de ökande siffrorna. Men, antagligen finns det naturligtvis flera förklaringar.
- Intresset för politik har kanske aldrig varit så stort som nu. Det finns fler konfliktdimensioner nu än tidigare, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare. 
18.46
Vi får se om valdeltagandet slår rekord även det här valet.
18.49
Kristdemokraterna har fått bättre stöd i opinionsundersökningarna på senaste. Programledarna i valvakan undrar om detta är ett resultat av en "Ebba-effekt". Kanske, säger statsvetaren Katarina Barrling, men det kan även vara ett resultat av att Ebba Busch Thor tagit väldigt stark ställning för Alliansen, och att hon i och med det blivit ett alternativ för andra Alliansväljare som vill behålla samarbetet.
18.49
min hund åt upp valsedeln, vad göra?
Om du menar ditt röstkort så går det bra att gå till din vallokal med endast legitimation! 
18.51
Kommer ni att sända hela valvakan på TV
Jajamen! Den går i SVT1 fram till klockan 01.30.
18.54
KD:s tidigare partiledare Göran Hägglund säger att 2014-2018 är en av de mest omvälvande politiska mandatperioderna han kan minnas.
18.57
Lorenzo Amuso bevakar det svenska valet för schweiziska RSI. Ikväll ska han rapporter direkt från Stockholm på italienska.
18.57
Göran Hägglund säger att ingen kan veta hur nästa regering kommer se ut: "Det tycks vara en strid på kniven mellan båda blocken".
18.57
Åsa Romson, tidigare språkrör för MP, hoppas på att partiet kommer få runt 5 procent i riksdagsvalet.
18.58
Kan man se siffror över sin kommun någonstans?
All statistik kommer att finnas hos Valmyndigheten. På valresultat.svt.se kommer du också att kunna grotta ner dig i resultatet för ditt område.
18.59
När infördes 4% spärren? Idag är det väl betydligt fler röstberättiga i Sverige.Är det inte dax att höja den spärren? Och skulle det inte bli enklare att bilda regering med färre partier i riksdagen?
Hej Björn. Fyraprocentsspärren infördes 1968.
19.01
Viktor Barth-Kron, kolumnist på Dagens Nyheter, säger att den gamla blockpolitiken är död.
19.03
Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, intervjuas om att partiet enligt opinionsundersökningar verkar göra sitt sämsta val på hundra år.
-Det ser ut som att vi gör ett bättre resultat än förståsigpåarna trodde före sommaren.  
19.12
Svenska Dagbladet rapporterar att medlemmar ur nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, har fotograferat valsedlar, journalister och folk som röstade i vallokaler i bland annat Boden. Tommy Lindvall är säkerhetschef på Boden kommun:
- Jag kan bekräfta att två personer blivit filmade vid två olika vallokaler och upplevt det obehagligt, men jag kan inte bekräfta att NMR är inblandat. Det har hänt där man väljer sina valsedlar innan lokalen där själva röstningsförfarandet sker. Där är det allmän plats i samband med röstningstillfället.
Ingen har gjort en polisanmälan.
19.17
38 procent av svenskarna bestämde sig vad de skulle rösta på i dag eller den sista veckan enligt SVT:s undersökning ValU. Det är ett rekord.
19.22
41 procent uppger att de har bytt parti sedan förra riksdagsvalet enligt SVT:s undersökning ValU. Också det ett rekord sedan mätningarna började.
19.25
Så här viktig roll har partiledarna för partiernas sympatisörer enligt SVT:s undersökning ValU.
19.27
SR sänder direkt utanför SVT:s stora valstudio.
19.27
Statsminister Stefan Löfven: "Det är helt uppenbart att inget av de så kallade blocken kommer få majoritet, det innebär att vi måste sträcka oss över blockgränserna".
19.29
19.32
Sedan kör vi vidare med valvakan, jag håller er uppdaterade om det här.
19.33
Det är paus i sändningen, rapport går inte att se i det här fönstret alltså. Ursäkta förvirringen.
19.34
19.35
19.55 är vi igång med valvakan igen.
19.46
En del av SVT:s vallokalsundersökning ValU släpptes just. Mellan 10 000 och 15 000 väljare har anonymt fått besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilka sakfrågor som är viktigast för en och vilken partiledare man föredrar.  
Detta kom ValU fram till:
- 41 procent uppger att de har bytt parti sedan förra riksdagsvalet. Det är en rekordmätning sedan mätningarna började.
- 38 procent av svenskarna bestämde sig vad de skulle rösta på i dag eller den sista veckan. Även detta är rekord. 

 
19.47
Nu kommer TV4:as valdagsundersökning. Det här kom den fram till:
V: 9,8 procent
S: 25,4 procent
 
19.48
MP: 8,5 procent
19.49
C: 9,4 procent
19.49
KD: 6,6 procent
19.50
L: 5,7 procent
19.50
M: 18,4 procent
19.51
Nyss kom TV4/Sifos valdagsundersökning. Detta är alltså inga officiella valsiffror utan en undersökning som TV4 gjort, där de ställt 5 591 väljare frågan vad de röstat på.
S: 25,4 procent
M: 18,4 procent
SD: 16, 3 procent
V: 9,8 procent
C 9,4 procent
KD: 6,6 procent
MP: 5,8 procent
L: 5,7 procent
19.51
SD: 16,3 procent
19.54
Sitter och kollar på val men eran webb funkar inte alls .. Ska ni sända direkt så är det direkt
18.55 står det ...befinner mig i UK
Uppdatera din app eller webbläsare så kan du se valvakan där!
19.54
Uppdatera era webbläsare eller er app! Nu kör valvakan igång igen!
19.55
Dessa siffror är helt meningslösa. Förstår inte varför ni presenterar de?
Hej Erik! Undersökningarna görs för att få ett hum om hur det preliminära valresultatet kommer se ut senare ikväll. Strax släpps SVT:s ValU - en liknande undersökning som mellan 10 000 och 15 000 väljare svarat på.
19.56
Nu är sändningen igång igen, snart dags för ValU!
19.57
Anders Borg (M) och Thomas Bodström (S) sitter redo att kommentera.
19.58
Thomas Bodström, tidigare justitieminister, beskriver väntan på valresultatet som outhärdlig.
19.58
20.11
I undersökningen får Alliansen 39,6 procent, S+MP+V får 39,4 procent och SD 19,2 procent.
20.00
SVT:s vallokalsundersökning Valu släpps just. 11 630 väljare har anonymt fått besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på. Så här svarade de att de röstat.
S:     26.2 procent
SD:  19,2 procent
M:    17,8 procent
V:     9,0 procent
C:     8,9 procent
KD:  7,4 procent
L:     5,5 procent
MP:  4,2 procent
19.58
SVT:s vallokalsundersökning Valu släpps just alldeles strax! 11 630 väljare har anonymt fått besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilka sakfrågor som är viktigast för en och vilken partiledare man föredrar. Läs mer om Valu:n här.

Detta är SVT:s vallokalsundersökning Valu

På valkvällen klockan 20 kommer den första indikationen på vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren, och den presenteras i SVT:s vallokalsundersökningen – Valu.
20.02
Här ser du resultatet av SVT:s valundersökning valU.
20.02
- Detta visar på Sverigedemokraternas framgång, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
20.03
Detta är alltså INTE ett valresultat, utan en vallokalsundersökning
20.03
I undersökningen får SD 68 mandat i riksdagen, alliansblocket får 141 mandat och de rödgröna (S+MP+V) 140 mandat.
20.03
”Jäklar”, ”helvette” och ”fyfan” var några av de spontana kommentarerna bland gästerna från olika partier bakom kulisserna på SVT.
20.04
Så här ser mandatfördelningen ut enligt ValU. Notera dock att detta inte är valresultatet.
20.04
Sverigedemokraternas Richard Jomshof tror att de är underskattade i den här undersökningen, jämfört med hur valresultatet kommer se ut.
20.05
På Socialdemokraternas valvaka jublades det när siffrorna kom, berättar SVT:s reporter på plats.
20.06
På Moderaternas valvaka är man mer besviken över resultatet.
20.07
På Miljöpartiets valvaka la det sig en tystnad när resultatet kom, berättar SVT:s reporter på plats. Miljöpartiet ligger alltså väldigt nära riksdagsspärren i undersökningen, på 4,2 procent.
20.07
ValU visar på ett dött lopp mellan blocken. Det är extremt jämt.
20.07
Det är fortfarande långa köer till vissa vallokaler. Men de som står i kön behöver inte oroa sig.
 
20.08
- Vi har slutresultatet först om ett par timmar men en sak kan man nog säga ganska klart redan nu och det är att Stefan Löfven måste avgå, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT.
20.09
Hej är SD på plats ikväll?
Hej! Om du menar i SVT så ja, Björn Söder (SD) har varit på plats i SVT:s valvaka.
20.10
Socialdemokraten Veronica Palm såg chockad ut när ValU:n presenterades.
20.11
MP:s språkrör håller just nu ett pepptalk på partiets valvaka.
- Vi är stolta och vi har all anledning att vara stolta. Vi har gjort en fantastisk valrörelse, säger Isabella Lövin.
20.13
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att hon är nöjd med valrörelsen. Partiet fick 26,2 procent i ValU.
20.13
Vet man när de riktiga siffrorna börjar komma in?
Mellan 22.00 och 22.30 bör vi ha ett preliminärt valresultat. Detta är dock som sagt ett preliminärt valresultat, rösterna kommer att räknas om flera gånger. Nästa vecka har vi ett slutresultat.
20.16
Förre KD-ledaren Göran Hägglund såg glad ut och fotade tv-skärmen.
20.18
Om man jämför med valresultatet 2014 ser vallokalundersökningen ut så här:
S:    Ner 4,8 procent
M:    Ner 5,5 procent
SD:  Upp 6,3 procent
C:    Upp 2,8 procent
MP: Ner 2,7 procent
L:     Upp 0,1 procent
V:     Upp 3,3 procent
KD:  Upp 2,8 procent
20.20
Enligt SVT:s vallokalsundersökning blir de rödgröna och Alliansen lika stora samtidigt som SD får över 19 procent och blir andra största parti. Se när SVT:S ValU presenterades i direktsändning:
Enligt SVT:s vallokalsundersökning blir de rödgröna och Alliansen nästan lika stora och SD får över 19 procent och blir andra största parti. Se när SVT:s Valu presenterades i direktsändning
20.25
Ni pratar hela tiden om "vallokalsundersökning" vad är det och hur stor är sannolikheten att det stämmer?
Hej Eva, här kan du läsa mer om vallokalsundersökningen: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/detta-ar-valu
20.26
SD:s Richard Jomshof kommenterar SVT:s ValU: "Det är en bra siffra men jag tror att vi är underskattade den här gången också"
 
20.27
Tidigare justitieminister Thomas Bodström (S) säger att han tycker att Socialdemokraterna kan bilda regering med flera av de borgerliga partierna.
20.29
FÖLJ RÖSTRÄKNINGEN DIREKT
Valmyndighetens rösträkning verkar krångla. Här kan du följa rösträkningen direkt i SVT:

Valresultat för Riksdagsvalet: Sverige

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Riksdagsvalet: Sverige.
20.31
Nu kollar vi väljarströmmar.
20.32
Så här ser det ut för SD
20.33
Så här ser det ut för S
20.34
Sverigedemokraternas starkaste väljargrupper enligt vår valu kommer här.
20.36
Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen. Här talar språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på partiets valvaka efter att SVT:s vallokalsundersökning presenterades: "Vi är riktiga fighters".
20.38
Första distriktet är räknat! Vi har ett resultat från det lilla distriktet Hyppeln. Cirka 150 fastboende finns på Hyppeln.
Med andra ord inte ett jätterepresentativt distrikt. Eller kanske! Vem vet.
20.41
Tidigare SD-toppen Linus Bylund säger att Sverigedemokraterna kommer ställa hårda krav för att stödja Alliansen: "Det blir mer dyrköpt än vad de tror".
20.43
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson kommenterar Vallokalsundersökningen så här: 
- Jag tror att vi som parti är bättre och proffsigare, säger han. 
20.44
- Många människor i landet har börjat dela SD:s verklighetsanalys, säger Mattias Karlsson.
20.44
Han hoppas att Ulf Kristersson "kliver ur sandlådan" och börjar prata med SD.
20.46
Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kommenterar resultatet så här:
- I det här läget tänker vi att det blir en väldigt spännande kväll. 
- Oavsett valresultat kommer detta vara en stund när Sverige måste samla sig, när vi måste ta ansvar för landet och lämna gamla låsningar bakom oss. 
20.48

Jomshof: ”Jag tror att vi kommer passera 20 procent”

SVT:s valundersökning blir Sverigedemokraterna andra största parti. SD:s partisekreterare Rickard Jomshof tro att partiet nu har goda chanser att bli störst med chans på regeringsmakten.
20.50
Valmyndighetens sajt val.se ligger just nu nere. Lars Aden Lisinski är pressekreterare på Valmyndigheten.
- Ja, vi har problem där just. Vi håller på att undersöka vad som har hänt, säger han.
Enligt Lars Aden Lisinski är det i nuläget oklart vad som har hänt. Det finns heller ingen prognos på när sajten kan vara uppe igen.
- Men själva valresultatet är inte i fara.
20.53
Tillbaka till valströmmarna. Så här har de som röstade på Moderaterna i förra valet röstat enligt SVT:s Valu.
20.54
Så här har de som röstade på Kristdemokraterna i förra valet röstat i detta val enligt SVT:s Valu.
20.56
Så här har personer 18-29 år röstat enligt Valu.
20.56
Och så här svarade de som är över 65 år gamla.
20.57
Nu pausar vi statistiken lite så att ni inte storknar.
21.00
Vallokalerna stängdes prick klockan 20:00. I Halmstad fick några personer vända om. Trots att det bara var några sekunder efter 20.
21.00
Det första distriktet som var färdigräknat var Hyppeln. Där var Sverigedemokraterna störst med 26 procent. Hyppeln har 169 invånare.
21.01
Tacksam om ni vill tala om när den första stora prognosen kommer, hittills bara denna Valu!
Hej Ingrid! Det kommer nog en ganska bra prognos vid 22-23-tiden.
Eller vi räknar med att det gör det.
21.02
Vänsterpartiet går mot ett starkt valresultat. Partisekreterare Aron Etzler: "Finns en vänstervåg bland unga".
 
21.04
I Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun i Västmanland har man räknat klart. Där får SD 41 procent.
Ställdalen är sedan tidigare ett av SD:s starkaste valdistrikt. 
21.06
21.08
SVT:s Lotta Bouvinär tillsammans med Per Bolund (MP) på miljöpartiets valvaka.
- Sverige behöver en stark grön röst, säger han 
- Vi måste avvakta den sammanlagda genomräkningen, svarar han på frågan om vad han tycker om den nedgång man kan se i SVT:s vallokalsundersökning.
21.09
Internationella medier rapporterar (viskande) med SVT:s sändning i bakgrunden.
21.10
 Statsvetaren Katarina Barrling diskuterar de olika möjliga regeringsalternativen.
21.12
- Jag är stolt över allt vi genomfört i regeringsställning, världens mest ambitiösa miljöpolitik, säger Per Bolund.
21.13
Vad betyder pil upp och pil ned i grafiken som visas i rutan?
De betyder om partiet gått upp eller ner jämfört med 2014 - fast inte i hela landet utan i de distrikt som räknats. 
21.16
Sjögestad röstade väldigt likt landet i valet 2014. I Sjögestad är drygt 500 personer röstberättigade. Nu har deras röster räknats och så här ser det ut.
21.22
Varför hoppar de räknade resultaten upp och ner hela tiden?
För att man räknat fler distrikt.
21.24
Vill bara säga att för iaf mig ligger val.se nere!
Ja, Valmyndighetens hemsida ligger fortfarande nere.
21.24
När presenterar SVT 1 prognos?
SVT:s vallokalundersökning ser du precis här ovanför. Det preliminära valresultatet kommer vid 22-23-tiden. 
21.25
Fotö i Göteborgs skärgård är ett av KD:s starkaste distrikt. Här fick partiet 33 procent.
21.29
Ni är många som frågar om feministiskt initiativ! Vår reporter Marcus Carlehed är på deras valvaka.
21.29
- Det har varit bra stämning, säger han.
21.29
Gudrun Schyman (FI) säger att partiet ska fortsätta jobba framåt trots att de ser ut att gå emot ett sämre valresultat än förra året. Enligt Gudrun Schyman beror bakslaget på att många av partiets väljare har valt Vänsterpartiet som är ett säkrare val.
21.30
SVT:s vallokalsundersökning säger att stödet för SD har gått ner jämfört med förra valet då de fick omkring 3 procent.
21.31
Sammanlagt fick övriga partier (utöver nuvarande rikstadspartier) 1,8 procent. Feministiskt initiativs resultat är alltså inräknat i de 1,8 procenten.
21.32
Valmyndighetens sajt ligger fortfarande nere men ni kan fortfarande följa rösträkningen på SVT. Klicka här för att se hur det ser ut just nu.
21.32
Vad står de små siffrorna med +/- för, de som står under %?
Om jag kikar på samma ställe som dig så är det ökningen/minskningen jämfört med i de räknade distrikten 2014.
21.34
Rösträkningen går långsammare än vanligt. Förra valet vid den här tiden hade omkring 1 400 distrikt räknats, berättar Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare. Nu ligger vi på 953.
21.36
Vad betyder ogiltiga röster? "Antal ogiltiga röster: 8 313"
Ogiltiga röster är antingen blanka röster eller röster som på något vis inte lämnats in på rätt sätt.
21.36
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommenterar nu det faktum att Valmyndighetens sajt ligger nere:
"Valmyndighetens webbplats kan vara svår att nå under valnatten på grund av många besökare på webbplatsen val.se. Rösträkningen påverkas inte och valresultaten är tillgängliga via flera medier. MSB har varit i kontakt med Valmyndigheten som meddelar att de arbetar med att lösa problemet", skriver MSB på sin sajt.
21.38
I Spånga Rinkebysvängen är Socialdemokraterna klart störst med 77 procent. Valdeltagandet i distriktet har ökat med 5 procent från förra valet.
21.39
Kan ni addera blocksammanställning i grafiken så att det blir enklare att följa resultatet?
Vi har det från Valun! Där fick Alliansen 39,6 och S+MP+V 39,4 procent.
21.41
Valmyndighetens sajt ligger nu uppe igen. Enligt MSB berodde kraschen på hög trafik.
21.47
Näringsminister Mikael Damberg (S) tror att Miljöpartiet kommer att klara riksdagsspärren.
21.49
Varför visar ni inte antalet blanka röster då många har valt den blanka rösten för att visa sitt missnöje?
Vi har visat ogiltiga röster, där blanka röster ingår. 
21.50
Valmyndighetens hemsida kanske inte alls fungerar igen.
21.51
Valmyndighetens sajt har nu kraschat igen. Enligt MSB beror det på hög belastning.
21.52
91,8 är det högsta valdeltagandet som uppmätts. Det var 1976.
21.52
Muodoslompolo-Kaunisvaara har drygt 600 röstberättigade, och är ett av Vänsterpartiets starkaste valdistrikt.
21.53
Här är mandatfördelningen! I sändning nu, ni är många som frågat.
21.59
Ann-britt Ryd Pettersson är på Liberalernas valvaka och pratar med Maria Arnholm, partisekreterare. 
- Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna växer. Vår kamp emot extremism har vunnit ett gillande men inte lyckats hela vägen. 
21.59
Socialdemokraterna backar med 14,1 procentenheter i statsminister Stefan Löfvens hemdistrikt Boteå i Sollefteå.
22.01
Rösträkningen börjar komma igång nu. Över 2800 distrikt är räknade och ett av de partier som ser ut att gå framåt rejält är KD. 
- Jag tror att det är en kombination av en fantastisk insats från partiet och Ebbas insatser, och att vi haft svaren på de stora frågor som väljarna ställt, säger Lars Adaktusson (KD)
22.05
Klockan 01.45 var 5 999 av 6 004 valdistrikt räknade. Så här såg resultatet ut då:
S+MP+V: 40,6 procent
Alliansen: 40,3 procent
SD: 17,6 procent
 
Mandat i riksdagen:
S+MP+V: 144
Alliansen: 143
SD: 62
 
Partierna:
S:     28,4 procent
MP:  4,3 procent
V:     7,9 procent
M:    19,8 procent
C:     8,6 procent
KD:  6,4 procent
L:     5,5 procent
SD:  17,6 procent
 
Valdeltagande: 84,4% Antal röster: 6 321 510 Antal ogiltiga röster: 79 128
 
Statistiken uppdateras löpande. 
22.10
Gudrun Schyman om tillbakagången för Feministiskt Initiativ: "Vi fortsätter. Vi är modiga". 
"Gudrun Schyman om FI:s tillbakagång: Vi fortsätter. Vi är modiga."
22.13
Tobias Tobé menar att siffrorna visar tydligt att Löfven saknar stöd i riksdagen och behöver avgå.
22.21
Så här ser mandatfördelningen ut med ca 4000 valdistrikt räknade.
22.24
Klockan 22.20 var 4065 valdistrikt räknade. Så här såg resultatet ut då:
S+MP+V: 40,7 procent
Alliansen: 40,1 procent
SD: 17,8 procent
 
Är det så här det kommer bli?, frågar SVT Nyheters politiske kommentator Mats Knutson.
- Ja, nu börjar valresultatet frysa fast ordentligt, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson. 
22.24
Valmyndighetens sajt ligger fortfarande nere. I stället hänvisar myndigheten till SVT och Sveriges Radio.
22.25
- Det är helt klart att moderaterna kommer behålla positionen som Sveriges näst största parti, säger han.
22.25
- De 19,2 procent som Valu sa att SD skulle ha kommer de antagligen inte komma upp i.
22.26
Socialdemokraterna verkar också få ett mycket bättre resultat än vallokalsundersökningen visade på.
22.29
Julia Kronlid är riksdagsledamot i SD. Hon berättar att hon är oerhört stolt över SD:s valrörelse. 
- Vi vet ännu inte hur det slutar med regeringsbildning, säger hon. 
22.35
Elin, Sara och Josefin Skyttedal är på Kristdemokraternas valvaka. De beskriver stämningen där som väldigt bra. KD verkar alltså öka från förra valet.
22.39
Lars Leijonborg (fd partiledare för dåvarande Folkpartiet som nu heter Liberalerna) är en av många gäster som följer SVT:s sändning med intresse bakom kulisserna.
22.40
SVT:s gäster bjuds på korv med bröd.
22.48
Snälla säg inte att ni har kokat vanlig grillkorv
Nej jag tror att det är vegkorv i den vänstra kastrullen. Den går att koka, lovar! Jag har provat!
22.49
varför pratar ni om alliansregering när röd/gröna leder
För det första är det väldigt tight mellan blocken. Sedan är det ändå inte säkert att det blir ett röd/grönt block på grund av en rad anledningar. 
22.51
Verkar som att Valmyndighetens sida är uppe igen
Inte för mig - men den kanske är på G upp. 
22.52
Ni frågar mycket om ogiltiga röster. Vill poängtera att under siffran över ogiltiga röster ligger även de blanka rösterna.
22.53
Med drygt 5000 distrikt räknade är det fortfarande extremt jämt mellan blocken. De rödgröna har 40,6 procent medan Alliansen har 40,2.
22.53
- Det är klart nu, säger Sören Holmberg till SVT Nyheter.  Han säger att det nu bara kan bli väldigt små förändringar när de sista distrikten räknas.
22.54
Mattias Karlsson pratar nu på SD:s valvaka 
- Jag vet att det finns de som hade önskat högre siffror, säger han men säger att de ökat väldigt mycket jämfört med förra valet. 
- För tredje gången i rad är vi valets segrare. 
22.54
Han hyllar Jimmie Åkesson och berättar att han är stolt över att ha honom som partiledare och vän.
22.55
Sören Holmberg pekar på sina uträkningar och visar att det bara kan bli väldigt små justeringar nu.
22.55
Varför räknar man med MP i det röda blocket om de hamnar under spärrgränsen? Blir inte blåa sidan större om MP hamnar under 4,5?
Hej Marcus, spärren ligger på 4 procent, inte 4,5.
22.57
- Vet ni Sverigevänner - jag vet vem som vunnit det här valet - det är Sverigedemokraterna, säger Jimmie Åkesson på deras valvaka.
22.58
- Vi stärker vår vågmästarroll, vi ökar våra mandat i riksdagen, vi ser att vi kommer få ett oerhört inflytande över det som händer i Sverige de närmaste veckorna, månaderna, åren. Det kan ingen ta ifrån oss.
22.59
- Ulf Kristersson, nu är det upp till bevis - hur tänker du byta regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson?
22.59
Jimmy Åkesson säger att SD nu "ska skaffa sig inflytande över svensk politik på riktigt".
23.01
Jimmy Åkesson: "Jag är beredd på att prata, förhandla, och samarbeta med alla partier. Men särskilt bjuder jag in Ulf Kristersson till samtal".
23.03
Här hyllar Alf Svensson (KD) Ebba Busch Thor. 
23.03
Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson: ”Det är väl helt klart att Moderaterna kommer att behålla positionen som näst största parti.”
23.04
Nu talar Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valvaka.
23.05
- Vi är en av de partierna som är vinnarna i det här valet.
- Jag vill bara tacka er, alla er runt om i Sverige som har jobbat så hårt för den här valsegern. Den här festen - den är er fest och den ska vi fira. 
23.06
- Det är vi som stått upp för jämlikheten, feminismen och när det blåst snålt från högerextremister och rasister så har vi stått upp mot dem, säger Sjöstedt.
23.07
- Det är vänsterpartierna som växer av de rödgrönas. Det ser ut som att det är V:s framgång som gör att de rödgröna blir större än Alliansen. 
 
23.07
- Vi ska ha en rödgrön regering, vi ska ha en regering som lutar åt vänster.
23.08
Även han skickar med en hälsning åt Kristersson, som även riktas mot Åkesson 
- Ni vann inte detta val. Stefan Löfven ska sitta kvar och vi vill ha mer inflytande. 
23.08
- Vi har lagt grunden för en växande vänsterrörelse, vi har bara börjat.
23.09
Det är fortfarande problem med Valmyndighetens sajt. Enligt Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten, är det i nuläget oklart vad problemen beror på.
- Men det finns inget som tyder på att det är en belastningsattack, säger hon.
Någon prognos på när sajten kommer fungera finns inte. Däremot kan du följa hur det går på SVT.se.
23.12
Just nu har de rödgröna och Alliansen lika många mandat.
23.14
Mandatfördelningen mellan blocken är nu helt jämn.
143 till S+MP+V och 143 till Alliansen.
63 mandat till SD som det ser ut nu
23.17

SVT guidar: Vad händer efter valet?

Varför är talmannen så viktig? Hur utses statsministern? Vilka partier ser ut att kunna samarbeta - och vilka kan det inte? SVT Nyheter vägleder dig i alla turer kring hur regeringen bildas.
23.18
På KD:s valvaka inväntar man Ebba Busch Thor. Kanske kan vi förvänta oss ett tal därifrån strax.
23.19
Här bjuder Jimmie Åkesson (SD) in Ulf Kristersson (M) till samtal. 
23.20
Är inte så insatt men vad är ett block inom politiken?
Ett block är partier som valt att gå ihop och samarbeta. Alliansen, som består av Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna, är ett exempel på ett block. De har gått ut väldigt tydligt och sagt att de vill styra tillsammans.
23.22
Men varför räknas blanka röster som ogiltiga? De är väl minst lika giltiga som alla andra röster?
När alla röster är helt räknade så kommer de skrivas under en egen kategori som ogiltiga röster - blanka. Men de röstar ju inte på något specifikt och lägger därför ingen röst på något. Därav ogiltiga. 
23.23
Nu talar språkrören på Miljöpartiets valvaka.
23.24
- Det är onödigt spännande, säger Isabella Lövin.
- Det enda som är säkert är att ni arbetat fantastiskt, ni är gröna hjältar. 
23.24
- Här står en grön hjälte, säger hon och ska just tacka Gustav Fridolin när han avbryter henne med en kram.
23.25
Isabella Lövin (MP): "Det har varit slitigt de här fyra åren"
23.25
- Ni vet att det behövs människor som engagerar sig. Det är det enda sättet att göra samhället bättre. Det har varit slitigt de här fyra åren. Men vi har slitit, med bultande hjärtan och gott samvete. Vi vet att vi arbetar för en bättre värld.
23.26
Nu ser vi på en annan skärm att partiledarkandidaten Ulf Kristersson anlänt till Moderaternas valvaka. Vi går över dit.
23.26
- Tack för alla inlägg i sociala och asociala medier. Tack för allt ni har gjort, säger han.
23.27
- Det har varit en otrolig förmån att i så många år få varit en del av det här laget, och sedan få leda det här laget. Det har varit en fantastisk upplevelse.
23.28
- Från djupet av mitt hjärta från Kiruna till Ystad - tusen tack för allt, säger Kristersson och hyllar moderata sympatisörer i Sverige.
23.29
- Nu har vi nog ett valresultat, och som jag brukar säga - det är bara valresultatet som räknas, respektera det.
23.29
- Nu har vi nog ett valresultat, och som jag brukar säga - det är bara valresultatet som räknas, respektera det.
23.30
- De rödgröna finns inte. De är inte en politisk kraft, de har inte gått till val tillsammans och de vill inte regera tillsammans.
- Den här regeringen har gjort sitt. Den borde aldrig ha tillträtt - nu ska den avgå. 
23.30
- Jag hyser inget personligt agg mot Stefan Löfven. Jag skiljer på sak och person. Nu ska statsministern Stefan Löfven avgå.
23.30
- Alldeles självklart hade vi önskat ett ännu bättre valresultat, men vi ska vara stolta ändå.
23.31
Han berättar att han är stolt över Alliansens framgångar, framförallt över KD och Ebba Busch Thor
- Nu finns KD kvar i vår stora familj - det gläds vi över. 
23.31
- Vi är Sveriges i särklass största politiska kraft.
23.33
Imorgon börjar processen att bilda regering, säger han. 
- Vi tycker olika i många frågor. Men det är viktigt att Alliansen och S kan samlas i viktiga frågor med stor betydelse. Det tyckte jag före valet och även nu efter valet. 
23.33
Jonas Sjöstedt (V): "För oss är slutsatsen självklar - vi ska ha en rödgrön statsminister" 
23.34
Kristersson berättar att Alliansledarna kommer samlas under morgondagen.
23.34
Är det fortfarande helt jämt mellan blocken?
Superjämnt verkligen. Du ser uppdaterade statistiken här i det fästa inlägget ovan.
23.37
Nu talar Ebba Busch Thor: "Vänner vad var det vi sa, räkna aldrig ut en Kristdemokrat igen"
23.38
Ebba Busch Thor: "Vi har verkligen väckt den där KD-rebellen till liv"
23.39
- Jag hade inte kunnat göra detta utan er. Och inte heller utan min familj, säger Busch Thor och tackar hela familjen.
23.39
Barnen och släkten tackas
23.39
Jonas Sjöstedt har anlänt till SVT-huset.
23.39
23.40
- Vi bad om förtroendet att vända krisen i svensk sjukvård och människor valde att ge oss det stödet. 
- Vi bad om förtroendet att bygga en ny jämställdhetspolitik och människor gav oss det stödet, säger Ebvba Busch Thor och tillägger batt man fått förtroende om välfärden.
23.41
- Står man fast grundad i goda värderingar, den judiskt kristna etiken, då klarar man också att stå rakryggad när det blåser.
23.42
- Det kommer vara ett svårt läge, det kommer ta tid att bilda regering. Men tro mig, Sverige behöver en ny regering.
23.43
- Inte fyra år till där Sverige står utan nationellt ledarskap, med Socialdemokraterna. Sverige behöver en alliansregering, säger Ebba Busch Thor och tågar ut med låten "Girl on fire" med Alicia Keys.
23.43
Jonas Sjöstedt (V) har nu anlänt till SVT:s studio: "Det är en fantastisk valframgång för oss".
23.43
Annie Lööf är på plats på centerns valvaka
23.43
"Det enda rödgröna partiet som vinner röster är vi", säger Jonas Sjöstedt.
23.44
- Det är svårt att kora en vinnare i den här rörelsen, men Centerpartiet är en av dem, säger hon.
23.45
- Jag är stolt att vi tagit striden för värderingar, att vi spått stadigt när andra vänt kappan efter vinden. Att vi slagit näven i bordet för medmänsklighet mot främlingsfientlighet.
23.45
Hon berättar att det är den största ökningen mellan två val sedan mitten av 70-talet för C
23.46
- Största anledningen till att Alliansen ökat är Centerns framgångar, säger hon och berättar att hon vill att Stefan Löfven avgår.
- Jag är så oerhört stolt, säger hon och hyllar valarbetarna.
23.47
Isabella Lövin (MP) kommenterar valresultatet: "Vi har slitit med bultande hjärtan". 
23.48
- Vi har fler riksledamöter än vi haft under den här mandatperioden och vi har fler medlemmar.
23.48
- Vi har inte bara gjort ett bra val, utan vi har också stärkt centerrörelsen. Jag vet att ni varit borta från familj, vänner och gjort allt ni kan för att C ska få ett ökat stöd. i detta avgörande värderingsval så har vi stått upp.
23.48
- Men vi har också stått pall för den smutskastningskampanj som varit mot centern de senaste månaderna.
23.50
- Vi står upp för varandra även om det är tufft. Vi har stått upp för det vi tror på och vi har tagit kampen mot främlingsfientligheten.
23.50
Annie Lööf skålar nu
23.52
Jonas Sjöstedt i studion: "Nu är det sanningens minut för Centerpartiet och Liberalerna". V-ledaren vill se att Stefan Löfven fortsätter som statsminister.
23.52
Jonas Sjöstedt: Vi är beredda att förhandla, antingen att ingå i en regering eller förhandla en budget.
23.53
Nu talar Jan Björklund
23.53
Sören Holmberg är statsvetare och på plats i SVT:s valvaka. I en intervju med reporter Jonas Ohlin säger han att förtidsröster och utlandsröster som inte räknats än, eventuellt kan avgöra valet. 
- Vi vet sedan gammalt att de röster som är kvar att räkna till på onsdag, då slutresultatet är klart, brukar innebär att S tappar en eller två tiondelar. Förra valet tappade de två tiondelar och M vann en tiondel. 
- Vi får ännu en spännande valvaka på onsdag alltså.
23.54
- Vårt parti har de tre senaste valen noterat ett påtagligt minus i valresultatet. Det gör vi inte den här gången. Vi hade hoppats att det där pluset vi har hade varit större men vi har brutit en trend.
23.55
- 100 000 människor har gått till vårt parti från ett annat parti
23.55
23.58
Som Borås röstar i riksdagsvalet så röstar Sverige. Nu är det färdigräknat i Borås.

Så röstar Borås i riksdagsvalet

SVT Nyheter”Som Borås röstar röstar Sverige” – och nu har Borås röstat.
23.59
Vi kör en liten genomgång hur det ser ut i landet!
23.59
Sjukvårdspartiet ser ut att göra ett bra val medan Socialdemokraterna backar rejält i landstingsvalet.

Preliminära siffror – rekordval för Sjukvårdspartiet

SVT NyheterMed 38 av 157 valdistrikt räknade i landstingsvalet i Västernorrland ser Sjukvårdspartiet ut att göra ett exceptionellt val. Samtidigt minskar Socialdemokraterna med närmare 20 procent.
00.00
För visst har ni inte missat att våra 21 lokala sajter alla har varsin direktrapportering? Här kommer lite urval från dessa.
00.00
Jan Björklund säger samtidigt att valresultatet är bekymmersamt för Sverige.
- Jag ska återkomma till regeringsfrågan men det finns en fråga som är ännu mer bekymmersam och det är att extremistpartierna, ytterkanspartierna, har stärkts påtagligt i detta val. Det gör naturligtvis att samtalsklimatet blir mycket mer polariserat framöver. Det har det ju varit under valkampanjen också. Men det kommer också leda till att de högernationalistiska krafter som nu har gjort en så stor valframgång och som känner gemenskap med likadana krafter runtom i Europa blir ännu mer våra ideologiska motståndare. Det blir ännu viktigare att stå upp för våra liberala värderingar.
00.02
- Före sommaren så var det stora prognoser på att SD skulle bli det största partiet i riksdagen. De har de inte blivit idag. Sedan sa man att de kommer bli näst störst. Det har de heller inte blivit. På tv-bilderna jublar de men sanningen är att de är rätt besvikna för de hade hoppats på en ännu större valframgång. Skälet till att de har pressats tillbaka är att vi har tagit kampen för den liberala samhällsmodellen gentemot denna högernationalistiska idé.
00.03
192 000 röster kom in i efterhand förra valet. Detta är utlandsröster och sent inkomna förtidsröster. Det är alltså dessa som eventuellt skulle kunna avgöra valet OM det blir väldigt tight. Dessa ska vara färdigräknade på onsdag.
00.03
Jan Björklund säger också att Stefan Löfven ska lämna in sin avskedsansökan.
00.04
Jan Björklund vill ha en alliansregering men det kommer inte ske i samarbete med SD.
00.04
00.06
Det nybildade partiet Demokraterna är andra största parti i Göteborg med 17 procent av rösterna just nu. Socialdemokraterna är fortfarande störst och landar på 20 procent.
00.07
00.08
Paula Bieler (SD): "Det har varit en konstig valrörelse, det är svårt att komma fram när det handlar så mycket om vem som ska prata med vem".
00.11
Stefan Löfven kommer strax tala på Socialdemokraternas valvaka
00.11
Statsministern är sist ut, sedan har alla partiledare och språkrör haft tal på sina valvakor!
00.14
Mandatfördelningen just nu:
V+S+MP (144)
Alliansen (143)
SD (62)

Alliansen har alltså tagit en mandat från Sverigedemokraterna.
00.14
- Vi kommer varken att förhandla eller regeringsförhandla med Sverigedemokraterna, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för moderaterna.
00.17
Mandatfördelningen kan förändras på onsdagen när rösterna räknas om. Då tillkommer även ca 200 000 utlandsröster.
00.18
Super att ni ställer frågor! Vill bara poängtera att ni ställer väldigt många och vi svarar på så många vi hinner. Ni frågar jättemycket kring den här frågan om ogiltiga röster. I den siffran över ogiltiga röster ingår även blanka röster. Därför är den hög. Nu har vi rett ut det.
00.18
Varför står distrikten på samma siffror nu som när det var 5757 distrikt?????????
Hej Kent. För att procentfördelningen är samma som när det var 5757 distrikt. 
00.18
Annie Lööf (C) anser att Stefan Löfven ska avgå. 
00.19
När får vi siffror på valdeltagandet?
Förhoppningsvis när Valmyndighetens hemsida fungerar igen!
00.23
Nu lämnar Jonas Sjöstedt SVT. Ännu har inga andra partiledare kommit hit.
00.25
Stefan Löfven är den enda partiledaren som inte har hållit tal än.
00.26
Nu är det dags för Stefan Löfven att tala.
00.28
- Jag ska börja med att säga tack för allt ert arbete. Både det jag fått se av er som är här, men även partivänner tunt om i vårt land.
00.28
Alliansen har tappat ett mandat till SD igen. Ställningen är nu 144-142 till de rödgröna.
00.28
Stefan Löfven hyllar ungdomsförbundet SSU.
00.28
- Som ni har slitit. Och fantastiska SSU. Den glädjen, viljan och energin går inte av för hackor, säger han och berättar att han älskar dem.
00.29
- Vi ska sträcka på oss. Vi ska vara stolta över det vi åstadkommit med mp, med vänsterpartiet.
00.29
Stefan Löfven pratar nu om barnbidraget som höjts.
00.30
Socialdemokraterna går mot det sämsta valresultatet i modern tid.
- Det är det sämsta resultatet socialdemkratin har fått sedan vi fick demokratin i Sverige, säger Sören Holmberg.
00.30
- Varje barnfamilj som kunnat se barnbidraget höjas, som kunnat få bättre ekonomiskt stöd, för mediciner och glasögon åt barnen. Som kunnat se fler sjuksköterskor på vårdcentralen, säge
00.31
Stefan Löfven fortsätter att hylla regeringen.
00.31
Alliansen har nu tagit ett mandat från SD igen. Ställningen är 144-143 till de rödgröna.
00.31
- Vi har den lägsta statsskulden på decennier, säger han bland mycket som han lyfter att S förändrat genom valet.
00.31
- Men nu ska vi blicka framåt, socialdemokratin har våra största uppgifter framför oss.
00.32
Stefan Löfven säger att han hade velat se ett bättre val.
00.32
- Vi hade velat se ett bättre resultat, men trots det har väljarna gjort oss till det största partiet.
00.32
Stefan Löfven vill inte spekulera om vad som händer framöver eller att partier "låser fast sig".
00.33
Stefan Löfven säger att han kommer att fortsätta som statsminister.
00.33
Även om det inte är över än, vill jag tacka SVT för en fantastiskt väl genomförd valvaka! Ni har skärpta programledare, elegant grafik och intressant bevakning!
Stort tack för att du är med oss i kväll Hasse!
00.33
- Men vi ska komma ihåg att valresultatet fortfarande är oklart. Det mest ansvarsfulla nu är inte att spekulera. Att olika partier låser fast sig i positioner. Det är att låta det svenska maskinerier att trska klart. Det är två veckor kvar till riksdagens öppnande. Jag kommer verka med lugn, som statsminister, säger han och blir avbruten av applåder.
00.34
Alliansens partiledare anländer tillsammans till SVT.
00.34
Stefan Löfven säger att den här kvällen är blockpolitikens begravning.
00.34
- Men en sak är redan tydlig. Det finns ingen sida som fått egen majoritet - vi kommer behöva blocköverskridande överenskommelser. 
- Oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning.
00.35
Stefan Löfven säger att det är ologiskt om Alliansen vill regera om de är det mindre blocket.
00.35
- Nu när väljarna sagt sitt så är det upp till oss  alla anständiga partier att vänta in slutresultatet och förhandla och samarbeta.
00.36
Inget beslut kommer tas den här natten, säger han och uppmanar de andra som han kallar "anständiga partierna" att hålla sig lugna.
00.36
Statsministern säger att han är högst medveten om att Socialdemokraterna inte har egen majoritet längre.
00.37
Stefan Löfven säger att han är besviken över Sverigedemokraternas valresultat.
00.38
- Gång på gång har jag tagit initiativ till breda samarbeten över blockgränserna. Detta är inget maktspel - det är ett ödjmjukt erkännande att inget parti, inget, kan leda Sverige ensamt. Alla seriösa politiker har ett ansvar för att landet kan styras. Den som vill förbättra Sverige måste samla många goda krafter och göra det tillsammans.
00.38
Statsministern går nu till hård attack mot Sverigedemokraterna.
00.39
- Visst är jag besviken över det att ett parti med rötter i nazismen kan vinna så mycket mark i vår tid.
00.40
Stefan Löfven poängterar att hans regering leder landet och säger att det finns tid för lugna förhandlingar.
00.41
- SD kan inte och kommer aldrig kunna erbjuda en samhällsförbättring, säger han och säger bland annat att de inte har en nog bra budget. 
- Det enda de har är växande klyftor och växande hat. 
00.41
Stefan Löfven konstaterar att tonläget har varit högt i valrörelsen.
00.42
Stefan Löfven säger att de "goda krafterna" ska samlas och hålla ihop.
00.42
Alliansens partiledare är med i SVT:s studio nu.
00.43
Jan Björklund säger att regeringen bör avgå i morgon.
00.44
Ulf Kristersson säger dock att han är öppen för samtal över blockgränserna.
00.45
Även Annie Lööf anser att Stefan Löfven bör avgå.
00.47
Mandatfördelningen just nu: 144-142 till de rödgröna. SD har 63 mandat.
00.47
00.50
Ett stort medieuppbåd följer Alliansen med kameror.
00.50
Nu får Alliansen frågan vad de gör om SD säger ja till att släppa fram Kristersson som statsminister. Alltså att ta stöd av SD.
00.52
Jan Björklund ger ett ganska vagt resonemang och pressas av partiledarna utan att ge besked.
00.52
I en intervju med SVT säger Stefan Löfven återigen att han inte kommer avgå i morgon.
- De får ha avgångskrav hur de vill. Det finns ingen grundlag som säger att statsministern ska avgå. Jag tycker att det är viktigt att vi har is i magen. Att låsa fast sig i positioner innan vi har ett färdigt valresultat är inte bra för Sverige.
00.53
Ebba Busch Thor säger att alla röster inte är räknade ännu och att Alliansen ska sätta sig ner tillsammans imorgon och försöka klura ut hur de ska kunna bilda en alliansregering.
00.54
Annie Lööf håller med Busch Thor, men pratar mer som att hon är öppen mot blocköverskridande samtal.
00.57
Nu anländer Miljöpartiets språkrör till studion.
00.58
- Det satt en hel del Kristdemokrater och Sverigedemokrater och verkligen hoppades att det skulle slippa oss. Nu är beskedet tydligt, nej de kommer inte slippa oss, säger Gustav Fridolin.
00.58
Stefan Löfven kommer inte att komma till SVT:s eftersnack i valvaken, oklar anledning. Han kanske är trött, det har nog varit en hyfsat lång dag för alla partiledarna.
01.00
- Vi måste ta fajter där vi inte når hela vägen fram men visa varför vi behövs, säger Gustav Fridolin.
01.01
Gustav Fridolin är inte orolig över att MP ska åka ur riksdagen. Partiet ligger just nu på 4,3 procent.
01.01
Med nästan alla valdistrikt räknade i Göteborg så  står det klart att Demokraterna blir näst största parti i stan

Triumf för uppstickarpartiet Demokraterna i Göteborg

SVT NyheterNäst största parti när de flesta valdistrikt är räknade – ställer fortsatt ultimatum om Västlänken.
01.01
SVT:s politikreporter Kerstin Holm intervjuar de fyra Allianspartiledarna.
01.01
Mandatfördelningen just nu: 144-143 till de rödgröna. SD har 62 mandat.
01.03
Nu sitter Alliansen i SR:s radiostudio som ligger alldeles bakom SVT:s valvakestudio.
01.03
Isabella Lövin säger nu att blockpolitiken upphörde när Decemberöverenskommelsen sprack. Hon kan tänka sig att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna.
01.06
01.09
Stefan Löfvens tal på Socialdemokraternas valvaka tidigare.
01.21
Alliansen bakom kulisserna.
01.22
01.23
Socialdemokraterna har tappat mest i Sollefteå, där konflikter om sjukhuset har pågått.
01.24
Sverigedemokraterna ökar mest i Bjuvs kommun.
01.24
Moderaterna har minskat mest i Vaxholms kommun.
01.28
Viktor Barth-Kron, ournalist och författare säger att han tycker att valet blev mycket mer spännande än han hade trott.
01.29
Vad kommer hända nu?
- Jag tycker att vi hört precis vad som kommer hända - det kommer vara ett chicken race.
01.31
- Jag har svårt att tro att Alliansen kommer att vika sig en gång till. De gjorde det i valet 2014 och släppte fram en rödgrön regering.
Betyder det att de måste ta stöd av SD?
- Nej, de skulle kunna få stöd av S om Alliansen med 40 procent sätter sig vid ett förhandlingsbord med S som ligger omkring 28 procent så blir ju Alliansen störst, säger Viktor Barth-Kron och syftar på om S inte skulle ha ett vänsterblock med V och MP
01.32
Enligt SVT:s valundersökning ValU var jämställdheten en av väljarnas viktigaste frågor i valet när det kommer till att välja parti. Invandring kommer först på plats åtta. "Förvånande", säger Henrik Oscarsson.
01.33
Henrik Oscarsson säger att det är förvånande att jämställdheten kommer så högt upp på rankingen. Han kallar det för "metoo-effekten".
01.34
Vem blir statsminister med det här resultatet - Löfven eller Kristersson?
- Svårt att säga, men det är mer troligt att det bli Ulf Kristersson, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
01.35
Han tror dock inte att det är så troligt att Löfven skulle stödja en alliansregering.
- Jag tror egentligen att det möjliga utfallet av det här är en koalitionsregering med allihopa, den tyska modellen. I den sitter det större kristdemokratiska partiet i en koalitionsregering med socialdemokratiska partiet. Jag tror inte att någon av dem vill det här men jag tror att de har svårt att få ihop det här annars.
- Jag har svårt att se det här gå i mål faktiskt. 
01.39
Om någon undrat så har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen inte fått något mandat i Ludvika som det ser ut.
01.40
Mandatfördelningen just nu:

Rödgröna: 144
Alliansen: 142
Sverigedemokraterna: 63
01.41
Kvart över sex igår kväll sa Anna Hedenmo att "det kanske blir lika spännande efter det här valet som under valkvällen". SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson konstaterar att ja - så blev fallet. 
- Det här politiska spelet som börjat nu kommer också innehålla massa politisk dramatik framöver, säger han. 
01.41
Och med det avrundar vi valvakan! Vilken kväll.
01.43
Stort tack till alla som har varit med oss i kväll.
01.44
Tack alla ni som följt, som ställt frågor, som analyserat och debatterat. Vi på SVT fortsätter som vanligt arbeta dygnet runt med att ge er de senaste nyheterna kring valet - men även från resten av nyhetsvärden.
 
Har du missat allt som inte haft med valet att göra ikväll? Ingen fara, vi har självklart uppdaterat svt.se och appen hela kvällen, där kan du läsa ikapp det du missat.
 
/Direktreportrar Fanny Renman och Dante Thomsen tillsammans med resten av SVT-gänget. 
05.24
Hej och välkomna till vår direktrapportering måndagen den 10 september, dagen efter Sverige gick till val. Här kommer du få det senaste om valresultatet, analyser och annat du behöver veta för att kunna hänga med i det som händer framöver.
05.29

Mats Knutson: ”Nu börjar striden om vem som vann”

SVT NyheterBara ett mandat skiljer de rödgröna partierna från allianspartierna i det preliminära valresultatet. Nu fortsätter kampen om vilka som ska bilda Sveriges nästa regering, konstaterar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. – Vi har att vänta ett politiskt spel på hög nivå där båda sidor kommer att försöka framställa sig själva som en större vinnare än motståndarsidan, säger han.
05.38
Vill du se hur de olika partier tagit röster från varandra kan du se det här: 

VALU: Väljarströmmarna

svt.seHur har väljarna rört sig mellan partierna i valen 2014 och 2018? Här visar vi partibytare baserat på vad väljarna själva angett i SVT:s vallokalsundersökning. Interaktiv grafik.
06.07
Alla 6004 valdistrikt är nu räknade. Så här såg resultatet ut då:
S+MP+V: 40,6 procent
Alliansen: 40,3 procent
SD: 17,6 procent
 
Mandat i riksdagen:
S+MP+V: 144
Alliansen: 143
SD: 62
 
Det är 28 000 röster som skiljer blocken åt.
Valdeltagande: 84,4% Antal röster: 6 321 510 Antal ogiltiga röster: 79 128
 
06.16
SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion nu för att analysera valutgången.
06.23
Nu är Lisa Pelling från Dagens Arena och Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, med i studion.
06.33
Missade du alla partiledares tal i går kväll? Här finns de samlade:
 
 

Se hela partiledarnas tal från valvakorna

SVT NyheterPartiledarna höll traditionsenligt tal på partiernas valvakor sent under valkvällen. Här kan du lyssna på hela partiledarnas tal.
06.57
Ett lokalt parti som har väckt uppmärksamhet i hela landet är Demokraterna i Göteborg. Valutgången visar att partiet gått från 0 till över 17 procent på ett år.
 

Triumf för uppstickarpartiet Demokraterna i Göteborg

SVT NyheterNär kommunalvalet i Göteborg är färdigräknat har det nya uppstickarpartiet Demokraterna fått 17,2 procent av rösterna. Därmed är partiet näst störst i kommunen.
07.01
 Kristdemokraterna överraskade stort i går när det blev klart att partiet fick 6,4 procent av rösterna.Frågan är om det är en Busch Thor-effekt. 
07.04
Hej! Finns det inga planer på ett elektroniskt röstsystem?
@Niclas - Det har kommit förslag på det, men det genomfördes aldrig. Se ett reportage här: https://www.svt.se/nyheter/val2018/varfor-kan-vi-inte-e-rosta
07.11
Vilka politiker kommer till morgonstudion idag?
@Sofia - Hej. Politiker från alla partier har sagt att de ska komma: 
Klockan 7.54 Acko Ankarberg (KD)
8.13 Anders Ygeman (S)
8.20 Thomas Bodström (S)+Mikael Odenberg (M)
8.43 Göran Hägglund (KD) +Maria Wetterstrand (MP
8.52 Fridolin (MP)+Aron Etzler (V)
9.18 Gunnar Strömmer (M)
9.25 Jan Eliasson (S)
10.15 Alf Svensson (KD) +Lars Ohly (V)
10.25 Rickard Jomshof (SD)
 
07.14
Till en början såg det ut som om Miljöpartiet skulle åka ut ur riksdagen, men partiet klarade sig med liten marginal över fyraprocentsspärren. 
07.24
Sverigedemokraterna ökade stort efter valet i går. Nu är frågan vilken makt partiet får framöver. 

Åkesson: ”Det är upp till bevis Ulf Kristersson”

SVT NyheterJimmie Åkesson var först ut av partiledarna att kommentera valkvällsresultatet. Och han gjorde det med en tydlig invit till moderatledaren Ulf Kristersson. – Nu är det verkligen upp till bevis Ulf Kristersson, hur tänker du byta regering?, sade han inför jublande partianhängare på valvakan.
07.33
Vill du se hur valresultatet ser ut i din kommun? Här finns allt samlat: 

Valresultat för Riksdagsvalet: Sverige

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Riksdagsvalet: Sverige.
07.54
Är alla valdistrikt räknade? När uppdateras statistiken från kl 06.05?
@J - Det är oklart varför de två sista distrikten inte är räknade än. Vi ska ta reda på det. 
07.56
 Alliansen visar enad front.
07.57
Nu är kristdemokraten Acko Ankarberg i Morgonstudion för att prata om partiets framgångar.
08.05
På onsdag räknas utlandrösterna, något som kan påverka mandatfördelningen.
08.08
Stefan Löfven (S) manar till lugn de närmaste två veckorna. 
08.16
Sverigedemokraterna hade siktet på att bli näst största partiet, men behåller sin position som tredje stört i riksdagen.  
08.21
Har SD slutat bojkotta SVT? 😂
@Jenny - SD bojkottar inte som parti SVT. Det är bara Jimmie Åkesson som beslutat att han inte kommer att låta sig intervjuas av SVT under gårdagen och i dag. Klockan 10.25 kommer partisekreteraren Richard Jomshof att vara med i Morgonstudion.
08.27
Är alla förtidsrösterna räknade än?
@Leonard - Hej Leonard. De flesta förtidsröster ska vara räknade, men de som lämnades in sent under lördagen hann eventuellt inte fram i tid. De kommer att räknas senare i veckan samtidigt med utlandsrösterna. 
08.29
Det stora antalet ogiltiga röster som inkommit. Vad har varit ”fel” med dessa? Om dubbla valsedlar, är det något som skulle kunna förhindras? Skulle mängden ogiltiga röster ha minskat om röstning skedde elektroniskt?
Hej Anna. SVT undersöker varför antalet ogitiga röster ökat så mycket (från knappt 2.000 2014 till drygt 24.000 i årets val). Återkommer med resultatet under dagen. 
08.32
Regeringen fick 116 mandat. Alliansen fick 143 mandat. Ingen direkt seger för nuvarande regering i min skolbok.
Börje
08.37
Kristdemokraterna säger att partiet inte kommer att samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. 
08.43
Varför kan jag inte se valsändningen på datorn i Norge? Det är väl inte inköpta rättigheter?
@NicklasAvén - Om du menar Valvakan, går den att se här: https://www.svtplay.se/video/18948598/valvaka/valvaka-9-sep-19-55?info=visa
08.49

Jimmie Åkesson, SD, säger till Expressen om statsministeromröstningar: 

- Vi kommer att rösta nej till alla partier som inte ger oss något inflytande. 

08.53
Räknas inte alla "blanka" röster som ogiltiga och det är därför antalet förmodligen ökat?
08.53

Rekordmånga bytte parti i årets riksdagsval

SVT NyheterAldrig tidigare har de svenska väljarna varit så ”otrogna” mot sitt gamla parti som i år. Fyra av tio väljare röstade på ett annat parti i år än vid förra riksdagsvalet visar SVT:s valundersökning.
08.55
Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet sitter just nu i Morgonstudion med Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet.
08.59
- Stora delar av den här mandatperioden har alla förståsigpåarna räknat ut oss. Sen är det klart att det är ett valresultat långt under vad jag skulle vilja ha. Men det är väldig skillnad att faktiskt sitta där och kunna ta fajten för miljon och mot rasismen än om vi inte hade fått det förtroendet av väljarna, säger Gustaf Fridolin (MP).
09.08
- Jag tycker det är solklart att Stefan Löfven ska sitta kvar så länge som de rödgröna är större och det är utifrån det som man får forma en framtida regering. Vänsterpartiet har sagt att vi är beredda sitta i regering. Vi tror att vi skulle kunna göra det bra. Många av mittenpartierna verkar inte tycka att det är det minsta aktuellt. Då är vi också beredda att förhandla kring det , säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
09.09
Hej igen
Nej, jag menade intervjuena nu på morgonen
@NicklasAvén - Morgonstudion kan bara ses inom Sveriges gränser. 
09.10
Vilka 2 distriktet saknas?
09.12
 Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen säger att han har sett goda signaler från flera partier om ett samarbete med Socialdemokraterna.  
09.19
 Efter 84 fyra år vid makten kan Socialdemokraterna i Norrbotten förlora den till Sjukvårdspartiet som blir störst i regionen. Därmed kan Sjukvårdspartiet regera tillsammans med Centerpartiet och Moderaterna. 
 

 

09.20
Så här för fördelas mandaten i riksdagen:
09.34
Klockan 10.00 kommer ni att kunna ställa era frågor om valutgången till statsvetaren Jonas Hinnfors. Det går bra att skicka in dina frågor redan nu.
09.37
Hej, Var kan jag se hur vi utlandsboende har röstat?
@Utlandsboende - Hej. De rösterna räknas på onsdag. 
09.41
Thomas Bodström, före detta socialdemokratisk justitieminister och Mikael Odenberg, före detta moderat försvarsminister, diskuterade hur det kommer sig att både Socialdemokraterna och Moderaterna tappar i valet till riksdagen. 
09.52
Enligt uppgift till SVT Nyheter kommer Alliansen att träffas klockan 13.00 på hemlig ort.
09.53
Göran Hägglund, tidigare partiledare för Kristdemokraterna, och Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, kommenterade valresultatet i Morgonstudion.  
09.56
Hej, nu är jag på plats för att svara på fråga så sänd gärna in undringar osv /Jonas
09.56
Hur troligt är det att det blir nyval efter detta låsta läge?
Hej,
 
Nyval är ju extremt ovanligt i Sverige, men nu har vi för första gången ett extremt ovanligt parlamentariskt läge. I första hand kommer nog partierna att försöka komma överens. Något att beakta: om Löfven avgår kan han inte utlysa extra val. Om talmannen se  skulle misslyckas fyra gånger med sitt statsministerförslag (dvs talmannens förslag röstas ned i RD) så blir det automatiskt extra val. Osvuret är bäst...
10.00
Hej Jonas! Stefan Löfven gjorde i sitt tal inatt ett stort nummer om att det måste till en stor portion ödmjukhet och samtal för att vi ska få en ny regering. Samtidigt väljer han att sitta kvar trots att vi har ett oklart parlamentariskt läge och där det mest uppenbara är att statsministern kommer att röstas bort om två veckor. Inte så ödmjukt, kan tyckas. Varför väljer han inte bara att avgå för att snabba på processen med regeringsbildningen?
Hej, olika avsända kan ju mena olika med ordet "ödmjukhet". Löfven har varit väldigt försiktig i natt och inte sagt så mycket annat än att han sitter kvar tills vidare och att han vill föra olika typer av samtal. Vi vet ju inte riktigt om Löfven har några förhandlingskort i rockärmen (tex långtgående kompromissförslag eller annat som kan påverka allianspartier i någon riktning). Om rödgröna fortsatt efter alla röster räknade (onsdag) är större än Alliansen gör han i princip så som han deklarerat före valet att han tänkte göra
10.01
Hej, hur troligt är det att S, V och MP bildar regering / får sitta kvar enligt dig? Räcker det med det lilla övertaget som verkar bli nu? Som jag har förstått det så kommer de att sitta så länge inget annat är klart iaf. Stämmer det?
V kommer säkert inte att ingå i någon regering. Om S/MP lyckas få till något slags samarbete med allianspartier är inte omöjligt men de tör inte heller omöjligt att alliansparti/er bildar regering med samarbete åt S/MP-hållet. Någon måste så att säga ge upp sina blockpositioner - annars går det inte
10.04
Hej, hur troligt är det att SD stöttar en Alliansregering?
Hej, Åkesson har varit tydligt med att de helst vil ha en KD/M- (-SD)-regering och möjligen i andra hand en Alliansregering (så länge inte migrationspolitiken styrs av C). Men han /SD-företrädare/ har också varit mycket tydliga med att de inte kommer att ge en regering stöd  om den regeringen inte går SD till mötes på för SD prioområden (migration i första hand). Detta sista deklarerar allianspartierna att de inte går med på.
 
Någon måste alltså ge sig
10.06
Varför kan man inte lägga ner den gamla stridsyxan och bilda en regering med M, C, KD, L och S?
Hej, Det är nog ett av de alternativ en del partiledare funderar över om de tär möjligt. Löfven har gång på gång talat mo samarbete över blockgränsen men har inte kunnat definiera vad för slags samarbete han avser (kan han tänka sig samarbeta om alliansen regerar? kan han ingår i en regering utan att vara statsminister osv?). Allianspartierna säger gång på gång att de vill ha bort Löfven - men särskilt C/L är ganska tydliga med att de sedan vill ha samarbete med S - men utan att heller riktigt definiera hr samarbetet skall se ut.  Det blir något av ett chicken race
10.08
Har valresultatet varit så här jämnt förut?
Hej, Faktiskt ja. 1973 bestod riksdagen av 350 mandat (349 numera) och S+VPK fick 175 mandat och C-FP+M fick 175 mandat. Under fyra år fick lotten användas flitigt.
1979 trodde alla på valnatten att S+VPK hade ett mandat fler än C+FP+M (Palme/S förberedde sig på att bli statsminister) men sedan utlandsrösterna räknats på onsdagen visade det sig att de borgerliga hade ett mandat fler. Fälldin (C) blev statsminister
10.09
Hej, Hur ser sannolikheten ut att vi får se en statsminister som inte heter Stefan Löfven eller Ulf Kristersson?. Mvh
Hej, det skall nog inte uteslutas fullständigt. I så fall är det nog Annie Lööf som ligger närmast, men det är nog trots allt så att det lutar mer åt Löfven eller Kristersson. Men om förhandlingar blir väldigt svåra och alla låser ut varandra kanske en kompromiss kunde vara en mindre mittenregering med något slags framförhandlat stöd åt vänster eller höger. Men som sagt, inte jättetroligt
10.12
Jag är nyfiken på hur du ser på detta med att "ta aktivt eller passivt stöd av SD" som C och L har varit motståndare till i hela valrörelsen? Kan alliansen ta makten utan att ta aktivt eller passivt stöd av SD och blir det i sådant fall en svekdebatt i C och L?
Hej, om detta råder det ganska stor förvirring - och olika tolkningar kommer säkert att erbjudas. "Aktivt" kan tolkas som att man avser att bara om SD "röstat aktivt ja" till alliansen så är det aktivt. Det skulle också kunna betyda att även när SD "lagt ner sina röster" vid regeringsomröstning" och därmed indirekt möjliggjort en regering (nedlagda räknas i praktiken som ja) så är det "aktivt". Man kan även tänka sig tolkningar som har mer med sakpolitik att göra, dvs om regeringen och SD börjar lägga liknnade förslag osv (med eller utan regelrätta förhandlingar). Det blir alltså en uppgift för partiledningarna att ge sin tolkning på det här successivt och sen se hur de egna medlemmarna, riksdagsledamöterna och väljarna accepterar tolkningen
10.15
Hur kan så många röster vara ogiltiga?
Vet man varför de är ogiltiga?
Hej, jag har tyvärr missat antalet ogiltiga röster, men det finns en rad själ till att röster är ogiltiga rent formellt (olika typer av skriftliga tillägg osv), men jag är lite osäker här
10.22
Kan utlandsröster ändra valresultat för alliansen? Givet att de brukar rösta borgerligt
Hej, Om jag förstått rätt skiljer det sådär 30.000 röster mellan blocken. Utlandsrösterna brukar vara mer borgerliga än rödgröna och där finns också ett SD-inslag. Det finns ca 50.000 utlandsröster (tror jag). Omöjligt ör det inte men kanske räcker det inte för alliansen. Glöm dock inte de sent inkomna förtidsrösterna som också skall räknas. Jag tror de är typ 150.000. Hur de faller ut rödgrönt/alliansen/SD kan potentiellt också påverka. Det blir spännande 
10.25
Hej, Därmed tackar jag för alla intressanta frågor. Mycket spännande det här. /Jonas
10.31

Munkfors – starkaste S-fästet i landet

SVT NyheterNästan två av tre väljare i Munkfors, 64,3 procent, röstade på Socialdemokraterna i årets kommunval. Det gör Munkfors till landets starkaste S-fäste.
10.35
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler när han tidigare var med i Morgonstudion: "Vi är beredda att sitta i regering". 
10.43
S-toppar har samlas på partihögkvarteret i Stockholm för att diskutera hur en regering kan bildas. De anser att Löfven ska sitta kvar som statsminister.
-Största "losers" är faktiskt M, säger utrikesminister Margot Wallström (S).
 
10.44
 Gustav Fridolin (MP) när han tidigare i morse var med i Morgonstudion: 
Att det straffar sig att sitta i regering kan bli farligt
11.08
Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare tycker att osäkerheten gör att regeringen bör avgå.  
11.12
Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, tror inte att Vänsterpartiet får inflytande i regeringen, trots starkt valresultat.   
11.17
Två valdistrikt sinkar valresultatet och båda ligger i Stockholm. Det är dels Hägersten 15 Svandammen och Enskede 3 Västra Årsta Mellerta.

Stockholmsdistrikt sinkar valresultatet

SVT NyheterFortfarande saknas resultat från två av de totalt 6 004 valdistrikten i landet. Det är Stockholmsdistrikten Hägersten 15 Svandammen och Enskede 3 Västra Årsta Mellersta som inte rapporterat in rösterna till riksdagsvalet.
11.27
Annie Lööf (C) har twittrat om nattens valresultat.  
Det bästa valresultatet för (C) på 30 år. Den största ökningen mellan två val sedan 70-talet. Vi blev fjärde största parti. Alliansen ökar i väljarstöd, mycket tack vare Centerpartiets valframgång. Läs hela min kommentar: instagram.com/p/Bnie7ZDhbdD/
11.31
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är optimistisk och tror att de två valdistrikt som inte redovisats kan ge hans parti bättre siffror. 
Två valdistrikt kvar att räkna i riksdagsvalet, bägge i Stockholm, västra Årsta och Svandammen i Midsommarkransen där jag bor. Kan nog vara rätt ok vänsterdistrikt.
11.35
Så här skriver Kristdemokraterna efter valframgångarna.  
Stort tack till alla kristdemokrater runt om i landet som gjort vår politik känd genom att lappa lådor, stå i valstugor och möta väljarna. Vi gjorde detta tillsammans!
11.38
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har varit på möte med Socialdemokraternas verkställande utskott. Han säger till Svenska dagbladet att "det rimliga är en blocköverskridande regering".
11.44
SVT:s team befinner sig utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm. Där har verkställande utskottet ett möte som kommer att pågå ett tag till. De som deltar är bland andra Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen, Margot Wallström, utrikesminister och statsminister Stefan Löfven. Svenska, danska och norska medier står nu utanför byggnaden och försöker få svar på hur Socialdemokraterna ska gå vidare efter gårdagen valresultat.
11.59
Annie Lööf (C) skriver även på Instagram att det rimliga vore att Stefan Löfven (S) avgår.
"Så att vi på riktigt kan påbörja ansvarsfulla blocköverskridande samtal mellan Alliansens fyra partier och nuvarande regeringspartier, för att se hur vi under hösten kan forma en ny, ansvarsfull, handlingskraftig regering", skriver hon.
12.17
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman kommer att hålla en pressträff utanför Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm för att berätta vad som sagt på mötet med verkställande utskott. Det berättar SVT:s reporter på plats Oskar Jönsson. Denna hålls tillsammans med Morgan Johansson (S).
12.20
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman är stolt över partiets valrörelse.
- Det är dags att bryta en lång tid av en skakig blockpolitik. Jag hoppas att de partier som stått upp för anständighet kan vara med, säger han.
12.22
Morgan Johansson (S) anser inte att det är seriöst av Alliansen att i läget man befinner sig i just nu gå ut och kräva Stefan Löfvens avgång. Säger han under Socialdemokraternas pressträff.
12.23
- Det är klart att vi har sett hur regeringspartier runt om i Europa backat betydligt mer än vad vi har gjort. Men nu måste vi invänta resultatet, där vi tror att vi måste göra uppgörelser över blockgränsen. Det är dags att bryta den låsning som varit, säger Anders Ygeman.
12.24
- Jag tror vi kommer ha en oklart situation i en lång tid framöver. Så vi kommer regelbundet ha dessa pressinformationen en tid framöver, meddelar Ygeman under pressträffen.
12.25
- Vi kommer att försöka hålla för oss själva nu vilka partier vi tar kontakt med. Men vi har också sagt att vi är beredda att regera över blockgränsen, säger Anders Ygeman.
12.28
- Vi önskar en regering över blockgränsen även om de blir de större blocket, säger Ygeman
12.29
Det är det största partiet som får statsministerposten anser Ygeman.
- Det är den naturliga utgångspunkten för diskussionen, säger han.
12.31
Morgan Johansson (S) säger under pressträffen att det är för tidigt att säga hur stödet för en framtida regering ser ut i riksdagen just nu.
12.33
- Jag vill inte i dag utesluta olika regeringsalternativ. Däremot kan jag utesluta ett samarbete eller ett stöd från Sverigedemokraterna, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman till SVT Nyheter på frågan om partiet kan tänka sig att regera med Vänsterpartiet.
12.35
- Jag tror inte vi ska utesluta några regeringsalternativ. Men att vi skulle vara stödparti till en borgerlig regering jag som helt uteslutet, säger Ygeman på frågan om Socialdemokraterna kan stödja Alliansen.
12.36
- Jag tycker det är synd att man i det här läget fokuserar på vem som ska avgå. I stället för att fokusera på att få en samarbetsregering på plats som kan föra landet framåt, säger Ygeman till SVT Nyheter.
Men han tror det kommer ta tid innan vi ser en sådan regering på plats.
- Jag tror det kommer ta veckor. Kanske månader, säger Socialdemokraternas gruppledare.
12.40
SVT:s reporter: Är det demokratiskt att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande alls? Att stänga partiet ute?
- Det kan man göra precis hur länge som helst. Sverigedemokraterna har under valrörelsen visar att de har företrädare som är nazistiska, rasistiska och företrädare som har hotat både representanter från medier och politiker, säger Ygeman.
12.41
Så här svarar Anders Ygeman på varför han tror det kommer ta tid att bilda en ny regering.
- Det beror på att vi måste få en handlingskraftig regering på plats som kan få stöd i parlamentet. Det viktiga är att kunna samla stöd för sin politik, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen avslutningsvis till SVT Nyheter.
12.54
- Vi gick in i valrörelsen på kanske 24 procent, i dag har vi över 28 procent och har gjort ett betydligt bättre val än många trodde. Nöjd kan man aldrig vara, men just nu är vi upptagna med hur en framtida regering ser ut, säger Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister.
12.57
- Vi vet med erfarenhet från andra länder att det kan ta lång tid att bilda nya regeringar. Det rimliga just nu är att alla partier sätter sig ner och funderar över hur vi ska lösa det här framöver. Och vårt besked är att det mesta stabila för Sverige är att ha en regering som utgår från mitten och att vi hittar de blocköverskridande överenskommelserna, säger Morgan Johansson.
12.59
- Det är en sak att rösta bort en statsminister, men sen måste man också tänka på steg två, vad ska komma istället då? Vem ska komma istället? Och vilket stöd ska han eller hon ha? Hur ska den statsministern få genom sin budget utan att det blir regeringskris?, säger Morgan Johansson.
13.01
- Både Centern och Liberalerna har varit tydliga med att de inte vill ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande och skulle man släppa fram moderatledaren som statsminister då hamnar man i ett läge där Sverigedemokraterna i praktiken behöver stötta en sådan lösning, säger Morgan Johansson.
13.04
- Om vi skulle stå utanför en regering och sen backa upp den, det blir väldigt konstigt. Vi är det parti som är störst och vi har ett ansvar gentemot våra väljare att få genomslag för vår politik, säger Morgan Johansson.
13.11
- Om man är centersympatisör eller liberal så kommer det väldigt märkligt om det skulle bli så att de skulle ingå i en socialdemokratiskt ledd regering. Det skulle nästan bygga på att partiledningen skulle se annorlunda ut skulle jag. Å andra sidan befinner vi oss i ett så osäkert läge att det är den typen av samarbeten som kommer att krävas för att få en lösning. Men än så länge är vi så tidig i den processen , säger SVT:s politiske reporter Love Benigh.
13.13
-Egentligen har polariseringen mellan blocken ökat jämfört med hur den såg ut i samband med Decemberöverenskommelsen, säger SVT:s politiske reporter Love Benigh.
13.21
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kommer att hålla en presskonferens utanför partiets högkvarter i Stockholm. Oklart exakt vilken tid.
13.21
De två sista valdistrikten som dröjde låg i Stockholm och var försenade för att de inte hade rapporterats till länsstyrelsen på ett korrekt sätt.
13.23
SVT:s valvaka i går kväll sågs av 1,8 miljoner, enligt MMS. Slutdebatten sågs av 1,5 miljoner svenskar.
13.26
Strömmer säger till medier att Alliansens partiledare kommer sätta sig ned tillsammans under dagen och prata.
13.27
Gunnar Strömmer meddelar att Moderaterna inte har några avsikter att ta kontakt med Sverigedemokraterna.
13.28
Gunnar Strömmer håller även fast vid att Stefan Löfven (S) bör avgå.
- Han har en grundlagsmässig anledning att avgå. Jag har förstått att Morgan Johansson (S) har varit ute och kommenterat detta i dag, att det är för tidigt att uttala sig.
13.29
- Vår utgångspunkt är att Alliansen ska pröva sitt förtroende i riksdagen. Men finns det en majoritet av S och SD som går emot det så blir det inget, fortsätter Strömmer.
13.29
Strömmer tänker inte meddela när Alliansen ska träffas och prata.
13.31
- Jag tycker att Stefan Löfven (S) måste klargöra om det finns ett rödgrönt regeringsalternativ för Sverige och i så fall berätta hur ett sådant ser ut, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och syftar främst på om Vänsterpartiet ska vara en del av det alternativet eller inte
13.33
Tidigare under måndagen höll Socialdemokraterna pressträff. På den medverkade Anders Ygeman och Morgan Johansson. "Största partiet ska få statsministerposten". 
13.53
Sverigedemokraterna har bjudit in Moderaterna och Kristdemokraterna till att inleda formella samtal. SD har under måndagseftermiddagen tagit kontakt med respektive partiledares stabschefer och inväntar nu svar.
- Jimmie Åkesson har nu bjudit in Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor till samtal, berättar SD-ledarens stabschef Mikael Eriksson för Expressen.
- Det viktigaste nu är att alla partier är beredda att ta ansvar och respektera väljarnas val. Ett första steg är att man faktiskt talar med varandra, säger han till tidningen.
14.04
Undrar ni vad utländska medier skriver om svenska valet kan ni läsa det här: 

Svenska valet dominerar nyhetsmedier i världen

SVT NyheterPolitiskt kaos, dödläge, en svensk nagelbitare, och Sverigedemokraternas framgång. Så rapporterar utländska medier om svenska valet. ”Det kommer krävas politisk voodoo för att bilda en regering i Sverige”, skriver journalisten Noa Redington på danska Politiken.
 
 

 

14.16
Hur ser din regering ut? Här kan du pussla ihop det politiska styret i din kommun, i ditt landsting och på riksdagsnivå.

Pussla ihop det politiska styret

svt.sePussla i din kommun, i ditt landsting och i riksdagen. Vilka kan styra tillsammans? Och vilka vill inte samarbeta alls?
14.20
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger till SVT att han tycker att regeringen bör avgå. 
14.33
Moderaternas partisekreterare Ulf Kristersson meddelar på Instagram att han är på väg in i ett möte för att träffa Alliansen. "Det finns så många stora områden som vi måste ta tag i för att Sverige ska bli bättre", skriver han.
 
14.41
Kristdemokraterna bekräftar för Sveriges Radio Ekot att inbjudan från Sverigedemokraterna "absolut inte är aktuell", skriver Ekots reporter Katarina Helmerson på Twitter.
14.47
KD och M bekräftar nu för SVT Nyheter att de avvisar inbjudan från Sverigedemokraterna om samtal. Det meddelar partierna till SVT:s reporter Kerstin Holm.
14.52
Nu möts allianspartiledarna på okänd plats för att samtala om framtiden efter valet.
Möte med alliansledarna idag. Siktet inställt på regeringsskifte.
 
15.03
SVT:s team är på plats utan Moderaternas partihögkvarter på Blasieholmen. Här reporter Katia Elliott
 
15.06
Vänsterpartiet firar gårdagens resultat med tårta och bubbel!
15.06
Sverigedemokraterna kommer att få tomma stolar i 21 kommuner efter valet, visar en genomgång i den antirasistiska stiftelsen Expos tidning. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

Framför allt handlar det om att partiet har vunnit fler mandat än det hade namn på valsedeln. I några fall handlar det om att personerna på listan har flyttat från kommunen.
15.07
Sverigedemokraterna går framåt i kommunvalen när nästan alla röster är räknade – och i synnerhet i södra Sverige. I flera kommuner i Skåne län är nu SD största parti. Det rapporterar TT.
15.23
"Dagen efter valet. Bra möte idag med allianskollegorna. Arbetet för en alliansregering fortsätter", skriver Ebba Busch Thor (KD) på Twitter efter mötet med allianskollegorna.
15.25
Efter nattens valrysare - detta vet vi just nu:
  • Det är väldigt jämnt mellan blocken. Enligt det preliminära valresultatet får de rödgröna 144 mandat och Alliansen 143. Bara omkring 28 000 röster skiljer blocken åt.
     
  • De så kallade "onsdagsrösterna", omkring 200 000 förtids- och utlandsröster – kan komma att avgöra det slutliga valresultatet.
     
  • Alliansen har krävt att statsminister Stefan Löfven ska avgå direkt, men Löfven meddelar att regeringen kommer sitta kvar de kommande veckorna, fram till riksdagens öppnande.
     
  • Sverigedemokraterna har bjudit in Kristdemokraterna och Moderaterna till samtal, men både KD och M har tackat nej till inbjudan.
     
  • De fyra företrädarna för Alliansen har träffats och säger sig vilja forma en ny regering.
15.32
"Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering", skriver Ulf Kristersson (M), efter mötet med allianskollegorna.
15.33
SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommer till SVT:s Agenda ikväll kl 20.
15.45
Valdeltagandet i riksdagsvalet 2018 ser ut att bli högre än i förra valet.

Enligt de preliminära siffrorna från Valmyndigheten på måndagseftermiddagen låg valdeltagandet på 84,4 procent, vilket är en procentenhet högre än vid samma tidpunkt vid valet 2014, skriver TT.

När samtliga röster räknats för riksdagsvalet 2014 visade det sig att 85,8 procent hade röstat.
15.46
Det osäkra politiska läget rår inte på Stockholmsbörsen som pekar uppåt, i linje med ledande handelsplatser i Europa. Vid 15-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS-index stigit 0,5 procent.
 
Samtidigt har kronan fallit tillbaka ner på samma nivå mot euron som innan valresultatet annonserades.
15.55
Vänsterpartiets pressjour vill inte säga till SVT om det pågår något möte om framtiden men meddelar att "det pågår aktivitet".
16.04
Kan det bli en rotationsregering (2 år med borgerlig statsminister och sedan 2 år med rödgrön statsminister eller vice versa) efter en uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna (och möjligtvis även Miljöpartiet och/eller Vänsterpartiet)?
@Tittare - En sådan lösningar har inte jag hört någon expert tala om! Men vi tar med oss den frågan och ställer den till statsvetare eller politiska experter vid tillfälle.
16.04
Några dagstidningars förstasidor dagen efter valet. Foto: Hanna Franzén / TT
 
16.12
Svenska polisen nöjd med valets genomförande.

-Polisiärt kan vi konstatera att valet har kunnat genomföras under säkra och trygga former. Det har förekommit några mindre incidenter som polisen har hanterat. Vi bedömer inte att någon av dem har haft någon påverkan på valets utfall, säger Håkan Jarborg-Eriksson, polisens biträdande kommenderingschef i valrörelsen, enligt ett pressmeddelande från Polisen.
16.13

Svenska valet dominerar nyhetsmedier i världen

SVT NyheterPolitiskt kaos, dödläge, en svensk nagelbitare, och Sverigedemokraternas framgång. Så rapporterar utländska medier om svenska valet. ”Det kommer krävas politisk voodoo för att bilda en regering i Sverige”, skriver journalisten Noa Redington på danska Politiken.
 
16.38
Det blir ingen pressträff med Alliansen idag. Det uppger Moderaternas presschef Cherine Khalil för SVT Nyheter.
16.39
Just nu pågår Agendas valspecial. Anders Ygeman (S), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) är några av gästerna.
16.49

Se hela partiledarnas tal från valvakorna

SVT NyheterPartiledarna höll traditionsenligt tal på partiernas valvakor sent under valkvällen. Här kan du lyssna på hela partiledarnas tal.
16.50

Degerfors kommun har polisanmält otillbörlig valpåverkan

SVT NyheterEfter uppgifter om att en politiker ska ha följt med väljare in i vallokalen och hjälpt personer att rösta, har Degerfors kommun gjort en polisanmälan om misstänkt otillbörlig valpåverkan.
16.51
Jag gjorde en egen regering med er grafik (fantastiskt bra för övrigt). Där konstaterade jag att ingen kan regera med någon och få majoritet förutom S och M. Så varför inte? Är det traditionen som styr?
Kul att du gillar vår grafik där man själv kan räkna på olika regeringsalternativ! Men i dagsläget så får inte heller S+M egen majoritet. De får tillsammans 49 %...
16.53

Sju saker du behöver veta om valresultatet

SVT NyheterEn intensiv valdag som sträckte sig långt in på småtimmarna har nått sitt slut. Här är sju saker som du behöver veta om resultatet i riksdagsvalet 2018.
17.05
Efter valet - Kyrkor utlyser gemensam bön för Sverige
 
Sveriges kristna råd uppmanar Sveriges kyrkor och församlingar att delta i gemensam bön på söndag, och fram till dess att regeringsfrågan är löst, skriver TT.

"Gud, sänd din ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – folkvalda, regering och riksdag och alla som bor här. Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen."

Att utlysa gemensam bön på detta sätt verkar aldrig ha hänt förut, enligt Sveriges kristna råds generaldirektör Karin Wiborn.
- Vi gjorde det 2014 när budgetdiskussionerna pågick och när vi stod inför det som kom att bli decemberöverenskommelsen. Då var det också ett osäkert läge. Annars gjorde vi det i somras med anledning av bränderna, men när det gäller i samband med val vet jag inte om det hänt förut, säger hon.
 
Sveriges kristna råd består bland annat av företrädare för Frälsningsarmén, Koptiska kyrkan, Svenska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan.
 
17.10

Hör vad väljarna säger dagen efter valet

SVT NyheterReaktionerna på stan dagen efter valet är blandade. Hör vad några av alla Sveriges väljare tycker om valresultatet – skulle de gjort annorlunda om de fick rösta i dag?
17.14
Professorn i statsvetenskap Tommy Möller tillbakavisar nu Moderaternas påstående om att statsminister Stefan Löfven inte följer grundlagen när han inte avgår från sin post.
 
–  Vad grundlagen stipulerar det är ju att statsministern för den händelse han väljer att inte avgå frivilligt ställs inför en obligatorisk omröstning om hans förtroende i Riksdagen när Riksdagen väl samlas. Det är vad grundlagen stipulerar, säger han till Sveriges Radio. 

Statsvetaren: Stefan Löfven bryter inte mot grundlagen - Nyheter (Ekot)

Professorn i statsvetenskap Tommy Möller tillbakavisar nu Moderaternas påstående om att statsminister Stefan Löfven inte följer grundlagen när han inte ...
17.31

Den tidigare statsministern Göran Persson menar att Centerpartiet och Liberalerna är valets verkliga vågmästare. 

– Makten över den här processen kommer att ligga hos liberaler och centerpartister, säger han i Studio Ett i Sveriges Radio. 

17.34
"Onsdagsrösterna" kan bli torsdagsröster.
 
Just nu räknas omkring 200 000 utlandsröster och sent inkomna förtidsröster, dessa brukar kallas "onsdagsröster" eftersom de då ska vara färdigräknade. Nu meddelar Valmyndigheten till SVT Nyheter att dessa röster kan dröja till på torsdag. På onsdag eller torsdag kommer Valmyndigheten presentera ett preliminärt valresultat.
 
Det slutgiltiga valresultatet väntas på fredag, men kan som senast presenteras på lördag.
"Vilken dag det blir är för tidigt att säga", skriver Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten i ett mejl till SVT Nyheter.
17.50
Antalet partiledardebatter i den här valrörelsen tror den tidigare statsministern Göran Persson har varit ett misslyckat inslag.
- Våra politiker har fångats i dessa förbaskade ändlösa debatter i studios hit och dit. Vi ska ha debatter men inte 10, 11 partiledardebatter. Det finns väl fler än en person i ett parti?, säger Göran Persson i i Studio Ett i Sveriges Radio.
17.58
Att Stefan Löfven ska sätta sig ner och prata med moderatledaren tycker den tidigare statsministern Göran Persson är ett "otänkt mål". 
 
- Jag tror vi ska vara väldigt försiktiga med att använda den utgången innan allt annat är prövat. Och kanske reservera det för ett läge då Sverige är i en verkligt farlig situation. Då kan det behövas den typen av handslag och samarbete men vi är ju inte där nu, säger han i Studio Ett i Sveriges Radio.
 
Göran Persson anser också att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister. 
 
- Han har legitimitet för det. Sen får vi se vad Liberalerna och Centern säger, säger han.
19.03
Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg tycker att Alliansen bör göra upp med Socialdemokraterna. Det säger han till Expressen. Vem som blir statsminister i en sådan regering är sekundärt säger i programmet "Bara politik" i Expressen TV.
19.04

Sämsta valresultatet för S på över 100 år

SVT NyheterSocialdemokraterna ser ut att gå mot det sämsta valresultatet i modern tid. Partiets preliminära valresultat från valnatten på 28,4 procent är en bra bit under det förra bottenrekordet från 2010.
19.10

Fler ogiltiga röster i år – jämfört med valet 2014

SVT NyheterNära 10 000 fler ogiltiga röster har rapporterats från vallokalerna i årets riksdagsval – jämfört med valet 2014. Det handlar om de svåra fallen som exempelvis en slarvig handstil eller två valsedlar i ett kuvert. Men varför antalet har ökat kan Valmyndigheten inte svara på.
19.13
Fiasko för uppstickarna i valet
 
Uppstickarpartierna Medborgerlig samling (MED) och Alternativ för Sverige (AFS) har drivit fram ett stort engagemang i sociala medier under valrörelsen.
Men när vallokalerna öppnade på valdagen var det få väljare som brydde sig, skriver TT.
 
Exakt hur många röster AFS och MED lyckades skrapa ihop i riksdagsvalet är ännu oklart. Men med Feministiskt initiativs 0,4 procent borträknade återstår 1 procent för småpartierna. Utebliven succé alltså.
19.16
Företagarnas vd Günther Mårder säger till DI TV att organisationens medlemmar har svårt att förstå partiernas beröringsskräck med SD och efterlyser en större öppenhet bland politikerna.
19.17

Göran Persson: “L och C de nya vågmästarna i svensk politik”

SVT NyheterDet är en dyster bild för S som den före detta Socialdemokratiske statsministern Göran Persson målade upp när han intervjuades i SVT:s Agenda. Han tror att det är Liberalerna och Centerpartiet som blir de som avgör hur regeringen kommer se ut – men att det i slutändan blir Kristersson som bildar regering.
19.23
Är det inte ovanligt många ogiltiga röster i årets val, ogiltiga är ju även blanka röster . Har inte riktigt fått svar på den frågan / reflektionen
Fler ogiltiga röster har rapporterats i år, jämfört med förra valet. Men hur många som räknas som ogiltiga i slutändan är ännu inte klart. Läs mer i texten som du hittar lite längre ner här i flödet.
20.07
Nu gästar Jimmie Åkesson (SD) Agenda.
- Jag är väldigt nöjd, säger han om valresultatet.
20.07
- Jag är inte besviken, men jag hade hoppats på bättre siffror, säger Åkesson.
- Vi får en nyckelroll.
20.08
- Man får ge de traditionella opinionsföretagen hyfsade betyg, säger Åkesson.
20.08
Jimmie Åkesson säger att SD har många lojala väljare och han påpekar att SD fått många väljare i sin hemkommun.
20.09
- Jag förstår inte hur han ska kunna bilda en Alliansregering. Jag kommer inte släppa fram en Alliansregering som inte ger oss inflytande, säger Åkesson.
20.10
- Vi ökar mest, det kan man tolka som en signal om att väljarna vill att vi ska ha mer inflytande.

Han menar att det kommer straffa sig om SD blockeras politiskt av de andra partierna.
20.10
SD har bjudit in KD och M till samtal men fått nobben.
20.11
- Vi vill vara säkra på att rätt politik kommer att drivas. Om man inte talar med oss är det svårt att veta. Vi vill vara säkra på att rätt politik kommer att drivas. Om man inte pratar med oss är det svårt att försäkra sig om det. Det är möjligt att Ulf Kristersson har något magiskt knep för att göra oss säkra på att göra det man lovar, men jag tror att det blir väldigt svårt att bilda en Alliansregering.
20.12
Åkesson uppmanar Ulf Kristersson att "fimpa" C och L
- Ulf Kristersson skulle behöva fimpa både Centerpartiet och Liberalerna för att kunna bilda en regering. Det är lättare för honom att bli statsminister om han inte har med de liberala partierna.

Åkesson säger att det blir lättare för Kristersson att bli statsminister som han försöker bilda en M-regering eller en M+KD-regering.
20.13
- Våra väljare är väldigt förstående till den roll som vi har, säger Åkesson, apropå att andra partier inte vill samarbeta.
- Jag är beredd att prata med alla, jag är beredd att samarbeta med alla, säger Åkesson.
- Jag är beredd att ta ansvar.
20.14
- Jag tror en uppgörelse över blockgränserna skulle gynna oss, säger Åkesson.
20.15
- Jag är medveten om att de andra partierna har målat in sig i ett hörn när de säger "vi ska inte prata med den där hemske Åkesson"
20.15
Han tror att andra partier kommer prata med SD under mandatperioden.
- Vi är öppna för samtal, säger han.
20.16
 

Nu är Jan Björklund (L) på plats i studion. Liberalerna fick preliminärt  5,5 procent i valet, i stort sett samma resultat som för fyra år sedan.

20.17
- Det är ett komplicerat parlamentariskt läge. De återstående rösterna är väldigt viktiga nu, säger Björklund (L).
20.17
- Det är klart att jag inte är nöjd och att jag ville ha ett högre resultat, säger Björklund.
20.18
Målet är att få en alliansregering för Björklund.
- Nuvarande regering borde avgå, säger han. 
20.20
Alliansen har regeringsmakten i sin hand om de bara talar med SD
- Det kommer inte att ske, vi kommer inte ge SD den makten, säger Björklund, och säger att Vänsterpartiet haft en utpressarroll i nuvarande regering. 
 
20.21
Varför skulle Stefan Löfven som leder det största partiet stödja en alliansregering?, undra programledaren.
- Det handlar om att ta hand om Sverige, säger Björklund. 
20.22
Många bedömer det som väldigt osannolikt att Löfven skulle stödja en alliansregering. Frågan är om Björklund (L) istället kan tänka sig att liberalerna och centerpartiet stödjer en grönröd regering?
- Det går inte att utesluta. Om det här komplicerade läget kvarstår då kommer det sannolikt ta tid men jag är övertygad om att tillräckligt många kommer vilja samarbeta för att hitta en lösning för Sverige. 
20.22
Många bedömare menar att det är Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C)som sitter inne med lösningen, att de är de nya vågmästarna, men det håller inte Björklund med om. 
- Det skulle bygga på att Ulf Kristersson skulle vilja samarbeta med SD men det vill han ju inte. 
20.23
- Ulf Kristersson vill bilda en alliansregering och det vill jag också. Skulle dock något parti öppna upp för samarbete med SD då spricker det, säger Björklund.
20.25
- Det krävs ett större röstunderlag, säger Björklund om att han eventuellt skulle kunna bli statsminister.
20.25
Nu är Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i studion.
20.27
- Ska det bli en Alliansregering krävs det att den är tolererad, säger Gunnar Strömmer.
 
Hans bedömning är att en Alliansregering har störst chans att få igenom sin politik i riksdagen.
20.28
Han talar om flera områden där det krävs blocköverskridande uppgörelser.
20.29
- SD och S har ett gemensamt intresse, de vill båda splittra Alliansen, säger Strömmer.
20.31
Gunnar Strömmer undviker att svara på frågan när han ombeds kommentera Jimmie Åkessons förslag om att fimpa C och L.
- Vi är dagen efter valet och tänker pröva en Alliansregering, säger han.
 
20.31
- Många upplever det som kaotiskt just nu, men under de kommande veckorna kommer det att klarna, säger Strömmer.
20.33
Här an du se Jimmie Åkesson i Agenda.HJ
20.34
Nu har vi Anders Ygeman (S) i studion.
20.35
Socialdemokraterna backar 2,8 proecentenheter till 28,4 %, det sämsta valresultatet  någonsin.
- Jag tror det är priset vi fått betala för att regera, säger Ygeman om tillbakagången men påpekar att tillbakagången är mindre än vad många andra regeringsbärande partier i Europa gjort. 
 
- Jag tror vi ser efterskalven av flyktingkrisen 2015, säger han. 
20.36
S vill bryta blockpolitiken. 
- Det största partiet är en naturlig utgångspunkt, säger Ygeman. 
20.38

Den rödgröna regeringen har tappat över 5 procentenheter, (med Vänsterpartiet har de backat 3 procentenheter) alliansen har ökat med 1,5 procentenheter och SD som också ligger högerut har ökat med nästan fem procentenheter. Väljarstödet har helt enkelt  förskjutits högerut....."Talar inte det för att ni borde släppa fram en borgerlig regering?", undrar programledaren. 

- Det tror jag inte, det parti som är störst är det naturliga partiet att söka statsminister ifrån, säger Anders Ygeman (S).
20.39
- Det är inte av någon sorts prestige som Kristersson eller Löfven vill bli statsminister utan tyngdpunkten i regeringen avgör ju hur regeringsbildningen ser ut, säger Ygeman (S).
20.43
Förre S-statsministern Göran Persson tror att det blir en M+KD-regering som leds av Ulf Kristersson. En sådan regering skulle tolereras både av SD och mittenpartierna.

Läs mer om hur han resonerar här:

Göran Persson: “L och C de nya vågmästarna i svensk politik”

SVT NyheterDet är en dyster bild för S som den före detta Socialdemokratiske statsministern Göran Persson målade upp när han intervjuades i SVT:s Agenda. Han tror att det är Liberalerna och Centerpartiet som blir de som avgör hur regeringen kommer se ut – men att det i slutändan blir Kristersson som bildar regering.
20.45
Anders Ygeman (S) håller inte med om Göran Perssons resonemang. 
- Kristersson är valets stora förlorare, trots att han lett det största oppositionspartiet har M gått kraftigt tillbaka, säger han.
 
20.45
- Jag tror vi kommer få en jobbig tid framför oss, säger Ygeman.
20.46
- Jag tror att det kommer bli en överenskommelse över blockgränserna, säger Ygeman.
- Vi måste kompromissa. Vi måste gå in ödmjukt och visa att vi är en samarbetspartner som man kan lita på.
20.46
Om Alliansen blir större än de rödgröna förändrar det inte något i grunden, menar Ygeman.
20.47
Nu dags för två politiska kommentatorer, Ewa Stenberg från DN och Tomas Ramberg från SR.
20.47
20.49
Ewa Stenberg talar om en ideologisk brottningsmatch och konstaterar att vi har 82 procent mot auktoritär nationalism.
20.50
Tomas Ramberg säger att man inte ska underskatta "mullret bakom Jimmie Åkesson".
- Han kan blockera alla så länge de andra partierna delar upp sig i två block.
20.51
- Jimmie Åkesson har fått en större makt, konstaterar Ewa Stenberg.
20.53
Tomas Ramberg menar att det är mycket mer troligt att L än att C samarbetar vänsterut.
20.53
Ewa Stenberg säger att det kan gå så långt som till ett extraval.
20.54
Nu sitter statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i studion.
20.55
- Det är lite svårtolkat, säger han.
- Det är i princip samma parlamentariska läge som före valet.
20.56
Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar att väljarna varit mer rörliga än tidigare.
20.56
Moderaterna har tappat i klassiska moderata kommuner som Täby, Danderyd och Vellinge, säger Ekengren Oscarsson.
20.57
Endast var sjunde väljare vill se SD i en regering, säger Ekengren Oscarsson.
21.03
fffffff
21.09
- Jag tror det är klokt av alla partier att ha lite is i magen nu, säger Ygeman (S) i Aktuellt.
21.17

Jimmie Åkesson: “Kristersson borde fimpa både Liberalerna och Centerpartiet”

SVT NyheterHittills har inga partier velat förhandla om regeringsbildningen med Sverigedemokraterna. Ansvarslöst, anser partiledaren Jimmie Åkesson som intervjuades i SVT:s Agenda för att prata om efterspelet dagen efter valet. – Man kan gå samman för att blockera oss men det tror jag kommer att straffa sig.
 
21.33
"Statsvetaren" Henrik Ekengren Oscarsson påstår att Moderaterna har tappat röster Vellinge, när dom har ökat med 2.5%.
Hej PÅ! Bra att du påpekar detta. I Kommunvalet har Moderaterna ökat i Vellinge medan partiet backar i Danderyd och i stort sett står stilla i Täby. Jag har inte Henrik Ekengren Oscarsson här och kan fråga honom just nu, men det kan vara så att han refererar till siffrorna för riksdagsvalet nedbrutet på kommunnivå.
21.35
Vem har påstått att SD ligger högerut? De är uppenbart utpräglade kollektivister (om än med en snäv definition av kollektivet), det vill säga socialister.
De flesta experter placerar SD högerut på den politiska vänster-högerskalan. När Jimmie Åkesson var med i SVT:s utfrågning inför valet så placerade han själv SD längst ut till höger på skalan (nära Moderaterna).
21.39
Miljöpartiet har begått fyra grovt strategiska misstag under sin tid i regeringen, skriver det tidigare språkröret Birger Schlaug på DN:s debattsida.
Bland annat tar han upp att rötterna till fredsrörelsen kapades vilket gjort att partiet blivit ett bland andra "ängsligt smygande omkring i det man väl ansett vara en lagom harmlös mitt."
Han menar att det nu är dags för en omstart av partiet.
 
 
21.46

Ny mandatställning efter miss.
 

En röstmiss har gjort det ännu lite svårare för Alliansen att komma ikapp de rödgröna i riksdagens mandatfördelning, skriver TT.
 
Nu skiljer två mandat mellan de traditionella blocken i riksdagen, de rödgröna leder med 144 mandat mot 142. Detta sedan det avslöjats att ett valdistrikt råkat skicka in fel resultat på valnatten.
 
Enligt den preliminära mandatfördelningen hade Centerpartiet på måndagseftermiddagen 31 mandat, och Sverigedemokraterna 62 mandat. Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD.

Felet beror på att ett valdistrikt hade skickat in felaktiga siffror.
- Ett distrikt i norra Västra Götalands län hade blandat ihop valen. De hade rapporterat in siffrorna för landstingsvalet i stället för riksdagsvalet, säger Lars Aden Lisinski till TT.
Felet rättades till strax efter klockan 18 på måndagskvällen.
 
 
21.56
Nu tar vi en paus i dagens direktrapportering kring valet! Vi är tillbaka i morgon, fortsätt följ senaste nytt på svt.se
06.18
God morgon! Åter en dag med direktrapportering på SVT Nyheter. Hoppas ni följer oss under dagen.
 
Ställ gärna frågor om ni har några så ska vi försöka svara så gott vi kan.
06.21
Centerpartiet tappar mandat till Sverigedemokraterna efter en miss. Distrikt blandade ihop riksdag och landsting.
 
Nya ställningen nu mellan blocken är 144 till de rödgröna och 142 till Alliansen. 
06.25
SVT:s Morgonstudion kommer fram till klockan 09.15 att fortsätta bevaka efterspelet kring valet. Här kan ni kolla på sändningen: 
06.45
Ett valdistrikt i Västra Götaland råkade rapportera in landstingsvalet i stället för riksdagsvalet. Vilket har ändrat mandatfördelningen till SD:s fördel.
- Vi får helt enkelt anta att det är den mänskliga faktorn, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten i SVT:s Morgonstudion.
06.50
Så här kommenterar statsvetaren Jonas Hinnfors det nya mandatläget och misstaget som gjordes i Västra Götaland.
- Jag tror inte man ska övervärdera allvaret. Det är klart att allt ska fungera men givet alla dessa mänskliga beslut som ska fattas under valnatten så är det inte konstigt att det dyker upp ett enstaka fall, säger han i SVT:s Morgonstudion.
06.56
I morgon, onsdag, ska post- och utlandsrösterna börja räknas. Det handlar om ungefär 200 000 stycken röster. 
- Hade det varit ett mandat som hade skilt, som vi trodde från början, då hade man nog tänkt att det är en ganska stor nagelbitare. Men nu med två mandats skillnad blir det troligen inte det, säger Jonas Hinnfors.
07.03
Aftonbladet har pratat med personen som ligger bakom röstmissen. Så här säger valförrättaren till tidningen:
- Det känns så jädra olustigt att det har blivit såhär. 
- I Västra Götaland pratar man ju inte om landsting och region, som regionfullmäktige. Det var sent på kvällen, så jag tog fel.
07.29
I Morgonstudion nu talar SVT:s reporter Love Benigh om turerna kring de sista mandaten.
 
- Stefan Löfven uppfattar att det är hans rätt att sitta kvar, säger Love Benigh. 
07.32
När kommer blocken tala med varandra?
 
- När valresultaten och mandaten är väl på plats - då kommer det nog tas trevande försök mellan partier, man kommer nog prata med varandra lite grann, säger Love Benigh.
07.33
SVT:s politikreporter Love Benigh kommenterar dödläget som råder i svensk politik just nu kring vilken möjlighet det finns att bilda regering.
- Det mest logiska för Alliansen vore att samarbetar med Socialdemokraterna. Miljöpartiet är för litet och Vänsterparitet står för lång åt vänster. Däremot skulle det strida i hela Socialdemokraternas själ att göra upp med Moderaterna. Dessutom skulle S ha svårt att gå med på att Stefan Löfven inte skulle vara statsminister, säger han i SVT:s Morgonstudion.
 
08.02
Mycket står på spel inför i morgon när de sista rösterna ska räknas - och sen börjar det svåra arbetet med regeringsbildningen. Hur skulle din regering se ut? Testa här: 

Pussla ihop det politiska styret

svt.sePussla i din kommun, i ditt landsting och i riksdagen. Vilka kan styra tillsammans? Och vilka vill inte samarbeta alls?
08.09
I SVT:s morgonstudion gästar nu statsvetaren Jonas Hinnfors
08.09
Det ska handla om att det även i Sveriges största städer nu väntas hårda förhandlingar om den kommunala makten. Bland annat i både Göteborg och Malmö.
08.11
- Majoritetsläget i Göteborg är komplicerat, säger Jonas Hinnfors. 
- Det nya politiska partiet Demokraterna som gick från noll till 17 procent - en enorm ökning.
 
08.13
- Järnvägstunneln Västlänken är deras viktigaste fråga i stort sett - så de är ett enfrågepart men samtidigt ett ganska borgligt parti, säger Jonas Hinnfors.
08.14
- Moderaterna gjorde ett katastrofval i Göteborg, så tyngdpunkten har förskjutits till höger via Demokraterna, säger Jonas Hinnfors.
08.15
I Malmö tappade Socialdemokraterna sin majoritet efter 24 år. Där är Sverigedemokraterna nu vågmästare.
- Väldigt snabbt så är tongångarna, särskilt från Socialdemokraterna att man vill se någon form av samarbete över blockgränsen. Och det är väl det naturliga, att man vill fortsätta ha inflytande, säger Jonas Hinnfors.
08.19
- Det finns många fler förlorare än vinnare i det här valet, säger Jonas Hinnfors. Valvinden olika stark i landet men i stort sett påminner det om på riksplanet - som i Malmö.
08.19
- Partier har vunnit i väljare men inte i inflytande, som Demokraterna i Göteborgare, säger Jonas Hinnfors.
08.23
- Kommunpolitik är något mer praktisk, lite mindre ideologiskt färg. Hade Sverigedemokraterna inte varit ett parti som har utmålat sig i så hårda färger hade det nog inte varit något problem alls att börja samarbeta med ett nytt parti. Ta Demokraterna i Göteborg, som i stort sett är ett borgerligt parti, där är det nog inte så svårt att slå bryggor till dem. Om Demokraterna inte själva biter sig fast i just Västlänksfrågan och går i opposition, säger Jonas Hinnfors.
08.28
Statsvetaren Jonas Hinnfors medverkade också tidigare i morse i Morgonstudion och talade då om utlandsrösterna som kommer räknas under onsdagen. Hinnfors tror inte det kommer bli så pass avgörande. 
08.44
Statsvetaren Jonas Hinnfors kommenterade också det faktum att ett valdistrikt råkade rapportera in landstingsvalet i stället för riksdagsvalet, vilket ändrade mandatfördelningen. 
08.48
SVT Nyheter väntar på kommentarer från Moderaterna och Centerpartiet. Detta efter att det visat sig att ett valdistrikt i Västra Götaland rapporterat in till landstingsvalet i stället för riksdagsvalet och att C i och med detta tappat ett mandat till Sverigedemokraterna. SVT söker även SD för en kommentar.
 
09.00
Socialdemokraternas partisekreterare kommenterar nu det nya mandatläget efter röstmissen:
- Det är klart det är olyckligt att valdistrikt blandar ihop resultaten från landstingsval och riksdagsval. Men att det här misstaget snabbt upptäcktes visar ju att Sveriges valsystem överlag är väldigt robust och säkert. Att vi har kontrollräkning av alla röster, säger Lena Rådström Baastad.

Vad innebär det här mandattappet för er kring vem som ska styra landet?
- Jag tror vi ska ha is i magen. Avvakta den slutliga röstningen. Men i sak handlar det om att Sverige behöver en regering som klarar att få igenom sin budget och sin politik. Som det ser ut nu behöver vi hitta mer samarbeten och bryta den blockpolitik som finns i Sverige, säger Rådström Baastad (S).
 
09.04
Stärker det här er (Socialdemokraternas) position?
- Det visar i alla fall på det orimliga att Alliansen går fram och bildar regering när man är det mindre blocket. Men därutöver så är det ju fortfarande ett dödläge. Ingen av de traditionella blocken har majoritet.
- Så menar man (Alliansen) allvar med att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande. Då kommer det krävas ett blocköverskridande samarbete, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till SVT Nyheter.
09.51
Fråga: Vad händer idag i regeringsförhandlingarna?
@Tittare - Det beskedet vi har fått är att partierna just nu väntar det slutliga resultatet som presenteras senare i veckan. Om det sker några förhandlingar eller inte kan vi inte svara på just nu.
09.51
Fråga: Kan ni beskriva vad som krävs och när ett eventuellt nyval kan hållas, om det blir problem längre fram?
@Lasse - Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors är det extremt ovanligt med nyval i Sverige. Här har vi en artikel där du kan läsa mer om det.
09.20
I höst kommer talmannen Urban Ahlin (S) att avgå från sin post. Frågan nu är vem som tar över. Den nya talmannen kommer ha en central roll under regeringsbildningen - och när den nya statsministern väljs.
Den förre talmannen Per Westerberg (M) säger till Svenska Dagbladet att han tycker att mer fokus borde läggas på det. Om Stefan Löfven (S) inte skulle få majoritet i statsministeromröstningen måste han avgå.
- Jag kan tänka mig Beatrice Ask (M) eller Andreas Norlén (M), säger han i en intervju i Sveriges Radios program P1 Morgon.
09.40
Undrar du vad som händer nu efter valet? Här få koll på alla turer! 
09.53
Här förklarar vi hur mandaten fördelas i riksdagen - för den som känner sig förvirrad! 
 
09.56
Fråga: Hur kommer det sig att mandatfördelningen ändras utan att procenten för partierna påverkas av felrapporteringen från valdistriktet? Vilket distrikt gäller det förresten?
@Anders - Här finns en förklarande video om hur fördelningen av mandat fungerar. 
10.14
Fråga: Vilken tid kommer de resterande rösterna?
@Philip - På onsdagar efter val brukar vanligen en slutlig mandatfördelning till riksdagen presenteras, då har även utlandsrösterna räknats. Men det slutliga resultatet för riksdag, kommun och landsting kan dröja upp till två veckor efter valet.
10.17
En fråga som många ställt till oss på SVT Nyheter efter att mandatmissen upptäckts är hur det egentligen kontrolleras att ingen rapporterat in fel siffror. Så här svara länsstyrelsen i Västra Götaland på den frågan:
- Det preliminära valresultatet rings in direkt av valdistrikten. Men i den slutgiltiga valräkningen så kontrollräknas rösterna av flera kontrollanter och system, innan vi på länsstyrelsen gör de slutgiltiga kontrollerna och bedömningarna, säger Anna Blomberg som är valansvarig på länsstyrelsen där.
- Om ett distrikt är osäkra på om en röst är giltig ska de lägga den bland de ogiltiga, för att det ska gå snabbt i den preliminära räkningen. Sedan bedöms varje ogiltigförklarad sedel på nytt på länsstyrelsen, säger hon.
 
10.31
Har något dykt upp som du tycker vi ska faktagranska nu efter valet? Mejla då till faktakollen@svt.se! 
10.38
  
Valobservatörerna som var på plats och bevakade vallokaler i Stockholms län är kritiska. De anser att hanteringen av valsedlarna måste förändras - att det är för lätt att se hur folk kommer att rösta.   
 
10.40
SVT:s vallokalsundersökning visar att rekordmånga arbetare röstar höger: 
11.13

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer avböjer att kommentera mandatmissen, som innebär att Alliansen tappar ett mandat till SD.
- Du får respektera det, säger han när SVT Nyheter ställde frågan utanför partiets högkvarter på Blasieholmen i Stockholm.

11.28
Fråga: När på onsdag får vi resultatet av utlandsrösterna? Dvs vilken tid?
@Nafiz - Exakt vilken tid resultatet presenteras går inte att berätta just nu, enligt Valmyndigheten.
11.30
Först när post- och utlandsrösterna har räknats i morgon, onsdag, kommer ett valresultat för riksdagsvalet. Men det slutliga resultatet för samtliga val kan dröja minst två veckor.
  • Onsdagen den 12 september presenteras ett nytt uppdaterat preliminärt valresultat.
  • Tidigast fredagen den 14 september presenteras det slutliga valresultatet för val till riksdagen.
  • Det slutliga resultatet för riksdag, kommun och landsting kan dröja upp till två veckor.
Källa: Valmyndigheten
11.39
KTH matematikern Svante Linusson berättar även för SVT Nyheter om att det bara skiljer sju röster mellan C och SD om det sista mandatet.
- Det här är en påminnelse om att att varje röst räknas. Utlandsrösterna kommer att bli avgörande för var det mandatet hamnar, men det kan också bli andra förskjutningar av mandat, säger han.
12.23
Fråga: Kan man behöva kontrollräkna alla röster om det är så att det bara skiljer några röster i slutändan? Går det att överklaga rösträkningen?
Valmyndighetens hemsida går det att läsa om hur sluträkningen går till
12.22
Fråga: Med tanke på de små marginalerna skulle det verkligen vara intressant att veta varför så många röster ogiligförklaras.
Vi skrev en artikel om de ogiltiga rösterna i går. Enligt en verksamhetsutvecklare på Valmyndigheten finns det många anledningar till att röster ogiltigförklaras, här nämns några.

– Folk är väldigt kreativa. Det kan vara att någon stoppat in en servett i ett kuvert eller två olika röstsedlar. Sedan är det alltid någon som skrivit slarvigt så det är svårt att läsa vad det står, säger Henrik Hannebo.

 
12.22
Fråga: Med tanke på hur trötta rösträknarna måste vara på valnatten är det inte bättre att man får vänta på resultaten till dagen efter då man kunnat kolla? Eller att det blir tydligare att det är preliminära resultat?
Samtliga röster räknas om dagen efter valet, här kan man läsa mer om hur rösträkningen går till. 
12.21
Nära 10 000 fler ogiltiga röster har rapporterats från vallokaler i årets val i jämförelse med valet 2014. Det handlar om de svåra fallen som exempelvis en slarvig handstil eller två valsedlar i ett kuvert. Varför det är så kan dock inte Valmyndigheten svara på.
12.25
Vill du veta hur det gick för alla småpartier i valet 2018? Här får du svaret:
12.32
SVT:s politikreporter: Här är alternativen för att bryta det politiska dödläget:
12.48
Fråga: När är deadline för att senast presentera regeringen?
@Kurt - Den nya regeringens budget måste läggas fram till riksdagen senast den 15 november. Så ett regeringsalternativ bör finnas tills dess. Får man inte igenom sin budget så faller den regeringsbildningen. Här kan du läsa mer om detta.
13.19
Valförrättaren som rapporterade in fel mandat om missen: "Jädra olustigt": 
13.36
Fråga: När ska alla partier ta ansvar för sina valaffischer som nu skräpar ner? Många är nedrivna och ligger i buskar, vissa har hamnat i vattnet osv.
@JoakimAndersson - tack för din fråga. Vi kommer att kolla vidare på detta i dagarna.
13.41
Tack för alla frågor som har kommit in under dagen. Snart kommer vi att börja avrunda dagens direktrapportering, men vi hoppas att ni är med oss i morgon!
14.01
Nu är det dags för oss på SVT Nyheter att avrunda dagens direktrapport. Tack för att ni har följt oss i dag. Följ oss igen i morgon!/Ronja Mårtensson, reporter.