SVT rapporterade · Följ Sverige–Turkiet

LIVE: Sverige–Turkiet 2–3 (1–0)
Målen: 1–0 (35) Isaac Kiese Thelin, 2–0 (49) Viktor Claesson, 2–1 (51) Hakan Calhanoglu, 2–2 (88) Emre Akbaba, 2–3 (90) Emre Akbaba. 
19.21

Då så, då ska vi dundra igång en ny turnering för svensk del. Nations League. Vad den är? Ja, trelagsgrupper i fyra divisioner indelade efter hur bra lagen presterat. Vad den är värt? Det där, det är lite snårigare. Man kan ta sig till EM via Nations League, men det vet man inte förrän EM-kvalet är över. Först därefter kan man ta köksvägen in i turneringen – via presterande i Nations League. Jag tror vi stannar där, det blir för komplicerat annars. 

19.22
Beskedet nu: Andreas Granqvist missar matchen mot Turkiet på grund av sjukdom.
19.22
Uppgifterna kommer från TV4:s sändning.
19.23
Granens medverkan har ju varit tveksam inför och nu kommer alltså beskedet att det inte blir någon gran mot Turkiet. Avbräck? Ja, det är ju den naturlige ledaren.
19.24
Å andra sidan är Pontus Jansson den som kanske är närmast att knacka på startelvadörren och en naturlig ledare.
19.29
Och där har vi en startelva! Jansson in för Granqvist. Sen var ju frågan hur det blev med kanterna och där har Janne valt att ta in Durmaz på Forsbergs position. På förhand var Sema ett alternativ på andra kanten, eftersom Janne varit tydlig med att Claesson togs ut som anfallare. Men uppenbarligen har han valt att ha honom som yttermittfältare precis som i VM när läget utvecklat sig som det gjort.
19.32
Kiese Thelin, som inte alls imponerade mot Österrike, tar hand om "Toivonen-positionen". Egentligen inte oväntat. Det tryggaste, mest inspelade alternativet.
19.51
Borde man inte låta Claesson spela på topp?
Om det var Jannes tanke från början tycker jag han skulle våga hålla fast vid den. Men uppenbarligen litar han inte tillräckligt – eller tycker helt enkelt inte att han presterat tillräckligt bra – på Sema. 
19.58

I samma grupp har Turkiet och Ryssland redan mött varandra. Ryssland bortaslog turkarna och vinner Sverige i kväll är de nästan avhängda.

19.58

Kan för övrigt rapportera om en massa turkar här runt arenaområdet inför matchen. Såg såväl turkiska flaggor som storlagens Galatasarays och Fenerbahces här i köpcentrumet intill arenan.

20.12
  
Ryktena om ett halvtomt Friends stämmer. Väldigt lite folk här för att vara 2018, Jannes landslag och Friends. 
20.13
Det är bortasektionen som sticker ut i supporterantal. Inte att de är fler än hemmasupportrarna, men de är definitivt fler än vad som brukar vara på Friends. Snackas om 5000 sålda.
20.18
Speakern ber alla som hejar på Sverige skrika och sedan alla från Turkiet. Nä, det är jävligt sorgligt att känna att denna premiär i Nations League kommer kännas som en bortamatch för Sverige på Friends. Och det direkt efter en av de mest oväntade prestationerna ett svenskt herrlandslag åstadkommit – någonsin.
20.19
Om det sedan är biljettpriser, matchtid eller turneringen låter jag vara osagt – men det ska inte vara så.
20.31
Kan du förklara lite snabbt hur detta är kopplat till EM? Är det en del av EM-kvalet?
I korthet. 20 av 24 EM-platser kommer att avgöras av EM-kvalet (de två första i varje EM-kvalgrupp). Övriga fyra platser avgörs efter EM-kvalet. Där får 16 lag chansen att spela om fyra platser. Vilka 16 lag det blir? Ja, det avgörs av prestationerna i Nations League. 
20.33
Nannskog är i huset:
– En tråkig uppställning, jag vill se Quaison i stället för Kiese Thelin och Ken Sema i stället för Durmaz. 
 
Vi återkommer med mer Nannskog.
20.35
Nations League har kommit till Sverige!
20.43
Dags för avspark!
20.46
1' Matchen i gång. Turkiet börjar med boll och springer offside.
20.46
Sverige anfaller mot svensk klack – Turkiet mot turkisk.
20.48
3) Bayram, Soyuncu och Ayhan i turkisk treback. Strax framför Ozyakup, Yokuslu. Försöker rulla sig fram men fastnar. Snabb svensk omställning. Och nu frispark.
20.49
4) Sverige försöker med en variant. Kapten Seb – det säger man inte varje dag – till Berg som ska klacka fram Durmaz. Den fastnar – annars friläge för Durmaz.
20.49
Ozyakup snarare längre fram i banan. Topal som defensiv mittfältare. Turkiet med mycket boll men kommer ingenstans så här fyra minuter in.
20.50
5' Och bara för det har de sitt första riktiga anfall som slutar med hörna.
20.50
Varför är inte Forsberg med?
Han är ljumskskadad. Han kom till Stockholm men lämnade samlingen redan innan matchen mot Österrike. 
20.52
Ömer Bayram ligger ner och vrider sig i plågor och viftar med armen. Turkiet till anfall, Under nästan fri – men då blåser domaren. Och det är irriterat i Turkiet.
20.52
Braaa variant
Hade kunnat bli. Gillar att det testas. 
 
20.53
7' Nu är Janne uppe och gestikulerar lite smått. Nog inte helt nöjd med inledningen. De kommer fram lite för lätt.
20.53
Var ligger Turkiet på Fifas rankning? Bör detta vara en lätt match för Sverige?
13:e mot 38:an. Det betyder ungefär att Sverige gjorde bättre resultat på sistone. På papperet rätt jämnt skulle jag säga. 
20.53
9' Nytt turkiskt anfallsförsök. Offside.
20.54
9' Aj, aj, aj för Kiese Thelin. Bollen bryts till ett friläge för Thelin. Han blir dock avblåst för offside. Det gäller alltid att ta jobbet till rätt sida av linjen. Just av den där anledningen...
20.55
var du på väg att bli fotbollsproffs tills du fick en knäskada?
Haha, nä. Jag håller inte på med den där typen av klyschor. Jag var inte ens nära!
20.56
10' Snabb turkisk omställning. Sverige bryter. Böljande i början. Kul för publiken om inte annat. Nu Sverige till anfall.
20.56
11' Mynnar ut i svensk hörna efter Augustinsson-inlägg som blir överlångt. Sinan Bolat tippar inlägget över ribban. Hörnan från höger. Sveriges första.
20.57
12' Jansson når högst på den – men nicken utanför. Sverige har spelat upp sig.
20.59
Özyakup får ett skarpt läge när han viker in. Skottet tas strax utanför straffområdeslinjen men i famnen på trygge Olsen.
21.00
15' Turkiet till nytt farligt anfall. Börjar med att Özyakup spelar sig ur svensk press till Yoksulu som driver upp spelet och sedan hörna på det från vänster.
21.01
16' Halvstökigt i svenska straffområdet. Lyckas ta undan bollen till slut.
21.02
17' Låter verkligen som turkisk hemmamatch. De har hela kortsidan bakom Olsens mål som en klack. Varje gång de går till anfall höjs ljudvolymen rätt många decibel.
21.03
Turkiets förbundskapten Lucescu, en kultfigur i fotbollssammanhang, har i princip stått längst ut i sitt tekniska område hela matchen. Mestadels utan att röra en min, men nu lackade han till när en passning inte gick hem.
21.04
18' Struligt i svenska försvaret! Turkiet bryter högt och kan nästan få fram bollen till en fri Tosun. Lindelöf bryter och räddar Sverige där.
21.05
20' Sverige nära baklängesmål efter flera misstag. Turkiet får chans på chans men förstör för sig själva – tacksamt ur blågula ögon sett. Under avsluter till slut – över.
21.06
21' Det vänder fort! Nu bra svenskt inlägg av Lustig. Slutar med att en i bortaförsvaret ofrivilligt nickar hem till egen keeper.
21.07
22' Kiese Thelin har svårt att få fast bollen – igen. Nej, det är ingen förtroendeingivande öppning av Sverige detta.
21.07
Daniel Nannskog:
– Första 20 är inte bra alls, Sverige blir för låga i försvarsarbetet och låter turkarna styra allt för mycket av spelet. När vi väl får tag på boll, klarar vi tre-fyra passninger innan vi blir av med bollen. Sverige måste vårda bollen bättre.
21.09
23' Ekdal vinner boll, spelar ett par korta med Kiese Thelin. Sedan sticker Kiese i djupled och Ekdal passar en kort så Turkiet bryter. Symptomatiskt. Sverige får inte igång något spel.
21.10
24' Lindelöf sätter stopp för Milan-liraren Hakan Calhanoglu. Rejält, resolut. Lindelöf ändå en av Sveriges bättre.
21.11
25' "Stå upp – vi är gul och blå", sjunger svenska klacken. På andra sidan ett turkiskt busvissel.
21.12
26' Sverige med första vettiga anfallet. Blir lite halvfarligt. Sedan Turkiet som ställer om. Jo, men det har ni hört förr. Det ser så ut. Det går fort. I båda riktningar.
21.12
Det inte bara låter som om Turkiet spelar hemmamatch utan de spelar med ett självförtroende och dominerar och trycker Sverige tillbaka på svenska planhalva.
Just nu ser det kärvt ut för Sverige .
Efter 23 minuter så har Turkiet bättre passningar.
Bra sammanfattning. Nannskog-klass!
21.13
Claesson ska spela centralt.
Kan tänka mig honom på kant med, men spelet måste passa honom mer. Snabba kombinationer t ex. 
21.14
29' Berg, Berg, Berg! Bättre chans får man inte. Eller skapar man inte, snarare. Han snor åt sig bollen, kommer fri, men misslyckas med friläget.
21.14
Samtidigt skada på Sinan Bolat i Turkiets mål. Kolliderar med Berg i friläget.
21.14
Kommer Marcus Berg göra mål idag? Har Sverige verkligen ingen bättre anfallare? Räckte inte VM?
VM-vibbar på det där avslutet. Sverige är inte bortskämda med bra – eller i varje fall målfarliga – anfallare just nu. Men Quaison är på gång. Och på sikt kanske Isak, även om det är några år bort. 
21.15
Bergs andratouch... Snacka om att ha armeringsjärn i benet.
Hårda ord! Men jag är lite mer av filosofin "så länge han skapar...". Resten är bara mentalt, det är svårt att skapa chanser – att göra mål kan en målskytt. 
 
21.16
31' Spelet i gång efter spelavbrottet med Bolat. Han är uppe på benen med.
21.17
32' Berg faller, ser ut att bli nerdragen. Det busvisslas rejält från de blågula. Första gången man fick höra en svensk visselorkan i kväll – den lät!
21.18
Är det här det bästa vi har i svensk fotboll då är det inte mycket att hänga i julgran dom flesta spelar ju i mediokra klubblag och en del är ju bänk nötare hur ska vi hänga med internationellt.
Nyss topp 8 i världen dock. 
21.18
34' Ekdal och Larsson prioriterar att få fast bollen mer nu. Smart. Det behöver Sverige.
21.19
1–0! Kiese Thelin!
21.20
Vilket anfall!
21.21
Durmaz utmanar Calhanoglu på högerkanten. Låser fast och spelar in till Seb Larsson som lyfter mot bortre, där nickar Claesson in ett inlägg – hur sjukt det än låter – och Thelin nickar i stolpen. Sätter sedan sin egen retur.
21.21
Är Durmaz med över huvudtaget?
Fram till nyss – nej. Nyss – ja! 
21.21
Kan inte säga att det var logiskt sett till matchbilden. Men det kom. Och ibland gäller det att rida ut stormen för att sedan ta tillvara på sina egna chanser.
21.22
Och Kiese Thelin som var under all kritik mot Österrike och inte jättebra innan målet – det svänger fort! I slutändan handlar det om att näta. Innan honom var senaste svenske aktive anfallaren – Toivonen har ju slutat – som gjort mål i landslaget Gustaf Nilsson.
21.23
38' Sinan Bolat på väg ut för att hänga tvätt, eller något. Hörna från höger. Augustinsson vid bollen.
21.23
Det är bra det hjälper att gnälla på Sverige då händer det lite.eller.
Haha, där har vi taktiken!
21.23
Ny svensk hörna. Augustinssons försök fastnar på turkiskt huvud.
21.24
... och den andra klistrar Bolat.
21.24
Nannskog: Ett av få tillfällen som Sverige klarar av att etablera lite spel på turkarnas planhalva. En bra innick av Augustinsson och påpassligt av Kies Thelin att vara med på egen nickretur.
Det är viktigt att en forward får göra mål!
21.24
Bobban hur vi ska klara oss internationellt? Vi gick ju precis till kvarten i VM. Klassisk domedagsprofetia direkt när det går lite kärvt. Kan vi inte tagga till lite?
21.28
42' Berg bränner! Ekdal, Kiese och Durmaz bygger upp ett grymt anfall. Ekdal friställer Berg som skjuter – över.
21.28
Har aldrig förstått storheten med Ekdal. Inte tillräckligt kreativ, lite för långsam. Hyfsat spelsinne, men skadebenägen.
Nja, där håller jag inte med. Han är lite för långt ner i banan för att vara kreativ i chansväg men tycker han ofta spelar förbi linjer – typ motståndarnas mittfält – samt att hans snabbhet inte varit ett problem. Skadebenägen? Ja! Men från maj och framåt har allt verkat vara bra. 
Eller längre än så med. Men kontinuerligt med speltid från landslagssamlingen som inledde VM och framåt. 
21.30
45' Det är lite Toivonen i Kiese Thelin. Nu känns det som att han och Berg hittar varandra. Nu ska bara Berg få ordning på sitt målskytte.
21.30
Konstig halvlek detta. Turkiet känns klart bättre och farligare – men det är ju bara en känsla. För i farliga situationer har Sverige de tre vassaste.
21.33
Nu börjar Sverige visa att dom kom 8 i VM äntligen.häng 2 an också.
21.34
45' Sverige farligt nära igen! Först snabb svensk omställning där Kiese Thelins boll fastnar på turkisk hand (dock en glidtacklande spelare). Sedan Durmaz som fintar bort en spelare och drar ett skott precis utanför!
21.34
Halvtid.
21.35
Jaha, hur summerar vi det här? Ungefär så här: Turkiet med ett bättre spel initialt och på att ta sig fram till straffområdet. Men det viktiga – att skapa chanser och mål – där är Sverige klart vassare. Har de fyra vassaste chanserna och Turkiet har knappt skapat en riktig chans.
21.35
Återkommer till andra halvlek.
21.50
46' Andra halvlek i gång!
21.50
Så gött att se Durmaz när han väl kommer igång.
Ja, han spelade upp sig. Och hyllades av blågula fansen på kortsidan!
21.50
Kanon första Durmas 👍
21.51
48' Lindelöf har varit riktigt bra i försvaret. Inblandad i det mesta – på ett positivt sätt. Fläckfri.
21.52
48' Quaison och Gustav Svensson är spelarna som värmer upp.
21.52
Ut med Berg ! Han missade chanser i wm och fortsätter missa i denna match . In med ett kylskåp eller Arne hegerfors ! Dom hade satt minst en av chanserna 🇸🇪⚽️😒
Men han skapar! Det är viktigt. Tror han har rätt många landslagsmål kvar i kroppen. 
 
21.53
49' Claesson! 2–0! Wow!
21.54
Viktor Claesson och Kiese Thelin kämpar tillbaka bollen. Sedan ser Claesson ut att tröttna på att det ska stå 1–0. Här ska det stå 2–0! En kanon från 30 meter. Otagbar. Det där klyschiga ordet drömmål ska användas. Eller kanske bara klassmål.
21.54
2–1!
21.55
Turkiet reducerar per omgående. Skott från Calhanoglu ur rätt snäv vinkel.
21.56
Nu får Sverige bekänna färg i om de klarar av att hantera situationen att bli jagad.
21.56
Se och lär Berg det behöver inte vara så jäkla omständligt se på turkarna också.
21.56
Karjala cup känsla över denna hittepå turnering.
Hade varit bättre o utökat EM o VM kval grupperna istället till ex 14 matcher o 8lag/grupp.
Liknande Sydamerikanska kvalet.
21.56
Det skottet hade Isaksson limmat.
21.57
53' Pontus Jansson halkar! Och det blir en två-mot-etta för Turkiet. Lindelöf – och framför allt en sämre turkisk passning – gör att det inte blir 2–2. Turkisk hörna.
21.57
Nu är Guidetti uppe och värmer. Även Emil Krafth.
21.58
Svenskt byte på gång.
21.58
Hiljemark ska in.
21.59
56' Planen ser för övrigt bedrövlig ut. Svår att spela fotboll på.
22.00
56' Ekdal ut.
22.02
58' Jansson slarvar i passningsspelet. Sverige får ändå tillbaka bollen. Och Lindelöf high-fivar Jansson! Det betyder "spela mer, vi ska inte vara rädda bara för att det blir misstag".
22.03
59' Inlägg från Augustinsson som Berg får huvudet på. Men helt ofarligt.
22.03
2-1 till Sverige, Daniel Nannskog har tagit plats med Matte Nyström i Sportnytt-studion. Han har följande att säga om Sveriges match så långt:
 
”Otroligt viktigt att en forward gör mål, behövs att någon kliver fram. Kiese Thelin gör det på ett bra sätt och växte efter målet. Sverige har annars spelat sådär, äger för lite boll, turkarna står för bollinnehavet. Brister lite i tekniken och koncentrationen, en del spelare gömmer sig för mycket”.
 
 
22.04
Quaison värmde upp och gick sedan till bänken. Ser inte om han är på väg in eller inte, men vi lär se snart i så fall.
Nannskog är grymt sugen på att se Quaison!
22.05
61' Berg kommer in en kontring – en mot en. Sista spelaren, men tar sig inte förbi. Försöker spela fram Kiese Thelin men fastnar.
22.06
62' Nu är det Kiese Thelin som har chans att spela fram Berg. Många meter över. Det är bra chanser som slarvas bort nu.
22.06
62' Turkiskt byte. Kapten Topal ut – Emre Akbaba in.
22.09
65' Turkiet försöker på sin högerkant med Zeki och Under. De är tillräckligt farliga för att man ska känna att de kan göra mål – men hittills har de inte kommit till kvalificerade chanser.
22.10
66' Calhanoglus livsfarliga högerfot fyras av igen. Han kunde passat Under – han sköter i stället över.
22.11
67' Durmaz i kombinationsspel för att sedan lyfta in ett inlägg. Nickas undan av Turkiet.
22.11
Nu ska Rohdén in. Får instruktioner i pärmen.
22.11
Quaison är uppe och värmer igen. Tillsammans med Helander.
22.13
69' Snabb turkisk omställning, där de är på väg att tappa bollen flera gånger – och till slut gör det. Ibland är fotbollen logisk!
22.13
70' Tosun med en stenhård nick – Olsen räddar!
22.14
71' Svensk hörna. Samtidigt som Rohdén ska in. Durmaz ut.
22.15
71' Det buas från turkiska klacken och applåderas från svenska när Durmaz byts ut.
22.15
72' Lustig kommer upp högst men nicken rakt på!
22.15
Berg verkar inte spela med självförtroende i straffområdet ryck förbi och kom på skott spela inte på markerad spelare i straffområdet avsluta själv.
Håller med. Det är det där lilla som saknas i landslaget just nu. 
22.16
72' Turkisk frispark. Från höger. Under och Calhanoglu vid bollen. Ska lyftas in mot straffområdet.
22.16
Pontus Jansson nickar undan.
22.20
76' Det vill sig inte för Berg. Väggspel och så skott utanför...
22.21
77' Krafth ska in, Lustig har ont.
22.22
Vi ska komma ihåg att varje mål är viktigt här när det bara är tre lag och man möter varandra två gånger. Två lag – eller till och med tre – kan mycket väl hamna på samma poäng och då är målskillnaden viktig.
22.23
Men poängen såklart viktigast. Och 2–1 mot Turkiet innebär att Sverige och Ryssland båda går upp på tre poäng vardera inför "gruppfinalen" i nästa omgång. Samtidigt har Turkiet två matcher och noll poäng då. Lite avhängda.
22.25
81' Kan inte påstå att Turkiet känns jättefarliga för tillfället men sånt där kan ju gå fort. Krävs inte mycket för ett mål. Däremot måste Sverige bli bättre på att ställa om med den här matchbilden där turkarna förlorar boll rätt ofta och inte jobbar stenhårt hemåt.
22.26
83' Turkiet rullar boll utanför den svenska försvarslinjen. Sverige vinner boll, rensar undan. Och så börjar Turkiet om.
22.26
Matte Nyström konstaterar:
”Det känns inte kassaskåpssäkert”.
22.27
Alla svenska spelare på egen planhalva. Långt nere egen planhalva till och med.
22.28
Hur många är det i publiken ? Ser inte så många gula tröjor
Inte fått någon publiksiffra – det kanske säger något...
22.28
Nära att Kiese Thelin nickskarvar Berg fri, den blir lite lite lång. Inte mycket, bara lite lite...
22.28
Inga av Nannskogs byten slog alltså in; ”hade Sverige behövt jaga hade det sett annorlunda ut”, säger han.
22.28
85' Hiljemarks inspel fastnar på turkisk fot i nästa läge.
22.29
21 832 åskådare – den kom som på beställning!
22.29
Calhanoglu ska ut, Malli in.
22.29
Sveriges anfallare ser riktigt trötta ut
... och nu är bytena slut!
22.31
87' Turkiska förbundskaptenen Lucescu ser besvärad ut. På väg mot andra raka förluster i Nations League. Sist i gruppen. När de som ligger före dessutom spelat en match mindre.
22.31
2–2!
22.32
Emre Akbaba sätter upp sitt eget anfall, får ett instick och bombar in 2–2 i första hörnet.
22.32
Nannskog: ”Vilket jävla anfall, den touchen”!
22.33
"Turkiye, Turkiye", ljuder över Friends.
22.34
"Sverige, Sverige", från andra kortsidan hörs mer nu!
22.34
90' Inne på tilläggstid nu. Tre minuter.
22.34
Har Sverige verkligen inga bättre forwards..

Nej – eller man kan ju argumentera för olika spelare på ett individuellt plan. Samtidigt har det här laget byggt sina framgångar på att vara samspelta. Ur det perspektivet har Janne resonerat rätt. 
 
22.35
2–3!
22.35
Herrejösses – Emre Akbaba skarvar in ett turkiskt ledningsmål!
22.36
Inhoppande Serdar till inhoppande Akbaba. Fullträff för Turkiet.
22.36
Ledning i 87 minuter – men förlorar. Inte likt Janne Anderssons landslag.
22.37
Och att lämna samlingen på det här sättet – aj, aj, aj...
22.38
Slut!
22.39
Har Markus Berg nån respekt för svensk fotboll så avgår han självmant. Dags att ersätta gamla spelare som gjort sitt med nya hungriga med framtiden framför sig.
22.39
Att så mycket ska hänga på Granen.
22.39
Slutsummering: Det jublas enormt på den turkiska läktaren – de har ju några sådana vändningar i sin fotbollshistoria – samtidigt som de svenska blickarna är tomma. Victor Lindelöf har redan lämnat planen, Kiese Thelin och Claesson ligger ner på backen... Sverige ledde med 2–0 och hade knappt släppt till en chans, Sverige ledde till 88:e minuten – men förlorar.
22.40
Vi lämnar er härifrån, mer på sajten och i våra morgonsändningar. Tack för i kväll!