SVT rapporterade · Sverige går till val 2018

För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.
09.13
I dag onsdag har Alliansen bjudit in Stefan Löfven till samtal för att söka Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Man menar att man är det största gemensamma regeringsalternativet, även om de rödgröna just nu har två mandat mer i riksdagen, och därför borde bilda regering.
09.15
Viktigt att komma ihåg är att det valresultat vi har nu inte är det slutgiltiga valresultatet. Fortfarande ska de så kallade utlandsrösterna och sena förtidsröster räknas. Eftersom det är relativt få röster som skiljer denna gång kan dessa sena röster avgöra valet. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i veckan.
09.16
I sin inbjudan till Stefan Löfven säger Alliansen att man är villig att kompromissa kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
09.18
Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.
09.27
Alliansen håller en presskonferens klockan 11 i dag och vi kommer då uppdatera i denna direktrapportering.
09.45
Kommer denna presskonferens att live-streamas på SVT Play eller visas på SVTs vanliga kanaler?
Den kommer att streamas på SVT Play och här på sajten. 
10.39
Här kan man följa PK:n på SVT Play 

Nyheter Direkt - Alliansens presskonferens om regeringsbildning

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
10.53
Vår livesändning från presskonferensen börjar 10.55. Med i studion finns inrikesreporter Elisabeth Marmorstein.
10.56
Elisabeth Marmorstein tror att Alliansen under PK:n kommer att upprepa det som är sagt i artikeln på DN Debatt - att det är Alliansen som gäller för de fyra partierna.
10.58
Angående hur långt ifrån partierna står ifrån varandra i de frågor där samarbete föreslagits säger Elisabeth Marmorstein "tittar man på migrationspolitiken finns splittringarna inom blocken".
10.59
Man har alltså föreslagit samarbete kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
10.59
"En sakpolitisk decemberöverenskommelse", säger Elisabeth Marmorstein.
11.00
Elisabeth Marmorstein säger att det inte är särskilt troligt att Stefan Löfven kommer stödja en Ulf Kristersson-ledd regering.
11.01
"Sverigedemokraterna kommer inte lägga sig platt", säger Elisabeth Marmorstein angående det kommande statsministervalet. "Ingen part kan räkna med att de kommer ge sitt passiva godkännande."
11.03
Nu börjar presskonferensen.
11.05
I grund och botten har vi ett resultat efter valet. Vi vill visa respekt för valresultatet och vi drar slutsatsen att vi är det i särklass största gemensamma regeringsalternativet, säger Ulf Kristersson.
11.05
Ulf Kristersson: Vi ska göra det bästa vi kan för Sverige och ta vara på ett resultat som är långt ifrån komplicerat.
11.06
Ulf Kristersson: Det är inte matematik det handlar om utan vad en ny regering ska åstadkomma. Det är meningslöst att tillsätta regeringar som inte får något gjort.
11.07
Alliansen vill att regeringen ska avgå så snart som möjligt.
11.07
Ulf Kristersson: V och SD kommer inte ha inflytande.
11.08
Kristersson understryker behovet av långsiktighet och säger att man har slutit blocköverskridande överenskommelse tidigare.
11.09
Kristersson: "När dammet lägger sig finns en gemensam vilja att lösa svåra problem"
11.09
Nu talar Annie Lööf och säger att Alliansen ger S en möjlighet att spela "en ny konstruktiv roll"
11.10
Även hon upprepar att man gärna har blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna.
11.10
Hon upprepar också att man inte kommer ge SD inflytande.
11.12
Ebba Busch Thor talar. Hon säger att hon vill understyrka att Alliansen är ett större regeringsalternativ än S och större än S och MP.
11.12
Busch Thor upprepar att Alliansen vill att Löfven avgår och att det inte är aktuellt med nya decemberöverenskommelser.
11.14
Jan Björklund säger att "tålamod är höstens viktigaste egenskap".
11.14
Han upprepar också att man inte samarbetar med SD.
11.15
Jan Björklund: "Vi måste hitta lösningar över blockgränser"
11.16
Ulf Kristersson: Sverige kommer att få en regering men det kommer att ta tid.
11.19
Ulf Kristersson får frågan varför S skulle välja att hjälpa Alliansen. Han svarar: Det finns ingen annan regeringsbildare som fått större stöd än Alliansen
11.22
Nu avslutas presskonferensen, men vi fortsätter sända med Elisabeth Marmorstein i studion.
11.23
SVT:s reporter Ulf Hambraeus säger att S kan komma att hålla en pk vid 12.30-13.
11.24
S har tidigare sagt till SVT Nyheter att man kommer att lämna en kommentar senare.
11.26
"Att man kommer göra upp över blockgränsen kan vi räkna med oavsett vem som blir statsminister", säger Elisabeth Marmorstein.
11.27
"Jag tror inte Stefan Löfven i något läge skulle bli stödparti åt Ulf Kristersson", säger Elisabeth Marmorstein.
11.28
Det stora beskedet är att Alliansen kommer hålla ihop, säger Elisabeth Marmorstein.
12.23
Centerpartiet får ett till mandat medan Sverigedemokraterna förlorar ett, enligt de senaste uppgifterna kring den slutgiltiga rösträkningen. Men det är viktigt att komma ihåg att rösträkningen fortfarande pågår.
12.28

Strax därefter svängde Sverigedemokraternas tappade mandat till C tillbaka till SD. 

I måndags tog SD ett mandat från C sedan en felräkning uppmärksammats. Då skiljde det bara sju röster till SD:s fördel.

12.30
Det skiljer alltså väldigt få röster mellan partierna, vilket är anledningen till att ett mandat nu går från C till SD och tillbaka igen. Den slutgiltiga rösträkningen fortsätter och mandatet kan fortsätta hoppa fram och tillbaka under den tiden.
12.31
När har socialdemokraterna sin presskonferens? Kommer den att sändas i SVT, som alliansens gjorde tidigare idag? Tack för bra nyhets uppdatering.
Vi fick tidigare, vid klockan 11, höra att det skulle ske vid 13, men det har varit tyst sedan dess. När Socialdemokraterna väl håller en pk med anledning av detta kommer vi att sända den både här på sajten och på SVT Play. 
12.32
Rickard Andersson är systemutvecklare och har hand om valresultatet för SVT:s räkning. Han berättar att mandatet som gick till C från SD nu har hoppat tillbaka till Sverigedemokraterna. 
Varför hoppar mandatet mellan partier så här?
- Antalet röster som skiljer mellan C och SD är väldigt få. Och nu när man räknar utlandsröster och sena poströster så rapporteras de in valdistrikt för valdistrikt. Om C får fler röster i ett specifikt distrikt så kan de gå om SD. Men direkt efteråt kan ett nytt distrikt rapporteras in där fler röstat på SD - då hoppar det igen.
 
Kommer det fortsätta att hoppa tills det är färdigräknat?
- Kanske, troligtvis. Vi såg detta hända även på valnatten, att ett mandat vandrade från C till SD och tvärt om. 
 
När är det färdigräknat?
- Vi vet inte. Just nu är 6 064 av 6 325 räknade, säger Rickard Andersson. 
12.34
Här kan man följa den slutgiltiga rösträkningen 

Valresultat för Riksdagsvalet: Sverige

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Riksdagsvalet: Sverige.
12.45
Socialdemokraterna håller presskonferens 13.15. Vi kommer att sända den.
12.54
Här kommer att svar från Rickard Andersson, systemutvecklare på SVT, om varför det är olika siffror på antalet valdistrikt på SVT:s och Valmyndighetens sajt. 
- På valnatten är det 6 004 valdistrikt vilket är antalet vallokaler i Sverige. Nu tillkommer 321 stycken, som är utlandsröster och poströster.
Varför står det att vi har räknat fler valdistrikt än på valmyndighetens hemsida? 
- Det pågår just nu två räkningar. Det ena är att man räknar valnattsresultatet, plus utlandsröster och poströster. Det är den vi redovisar på sajten. Samtidigt så börjar de räkna om alla röster, till slutvalsresultatet. Det är den som är klar på fredag om inget oförutsägbart händer. Vi håller självklart koll på båda. 
Var kommer våra siffror från?
- Våra siffror kommer från Valmyndigheten. De skickar siffror till oss som vi presenterar på sajten, säger Rikard Andersson. 
12.55
Hmm.. På valmyndighetens sida står det att 1063 av 6325 är räknade..?
Se svar från en av våra systemutvecklare i inlägget under.
13.01
Sänds presskonferens på tv?
Det gör den, på SVT2!
13.08
Hej!
När är rösträkning färdig? Får vi ett resultat innan 16?
Det kan dröja till på fredag innan vi har ett sista resultat. 
13.08
"När är det färdigräknat?
- Vi vet inte. Just nu är 6 064 av 6 325 räknade, säger Rickard Andersson. "

Det är väl direkt fel? Från val.se kl 13:07:

"Slutlig rösträkning hos länsstyrelsen pågår. 1063 av 6325 valdistrikt räknade."
Han har svarat på den frågan också, men här kommer svaret en gång till: 
Varför står det att vi har räknat fler valdistrikt än på valmyndighetens hemsida? 
- Det pågår just nu två räkningar. Det ena är att man räknar valnattsresultatet, plus utlandsröster och poströster. Det är den vi redovisar på sajten. Samtidigt så börjar de räkna om alla röster, till slutvalsresultatet. Det är den som är klar på fredag om inget oförutsägbart händer. Vi håller självklart koll på båda. 
13.11
Det är statsminister Stefan Löfven som håller presskonferensen klockan 13,15.
13.13
SVT Nyheters inrikesreporter Elisabeth Marmorstein tror inte att Stefan Löfven kommer säga något nytt, utan upprepa det han sade under talet efter valet.
13.16
Här kan ni läsa mer om Alliansens inbjudan till Stefan Löfven 

Alliansen om S-inbjudan: ”Måste hitta lösningar över blockgränsen”

SVT NyheterAlliansen siktar fortfarande på maktskifte efter söndagens riksdagsval – men vill ha stöd av Socialdemokraterna. Nu bjuds statsminister Stefan Löfven in till samtal.
13.16
Presskonferensen med Stefan Löfven är lite försenad.
13.17
Och här är en analys av politikreporter Elisabeth Marmorstein om Alliansens inbjudan 

Elisabeth Marmorstein om Alliansens inbjudan till samtal med S

SVT NyheterAlliansen bjuder in Stefan Löfven till samtal för att söka stöd för samarbete i frågor som migration, pensioner och bostäder. – Man tänker sig någon slags sakpolitisk decemberöverenskommelse. De på andra sidan blockgränsen ska inte rösta emot en alliansregering, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
13.19
Än så länge har bara cirka 20 000 av de uppskattningsvis runt 200 000 sena rösterna räknats, rapporterar TT.
13.20
Samtidigt som de sista rösterna räknas pågår en total omräkning av samtliga röster, vilket alltid sker. Det slutgiltiga valresultatet väntas vara klart först på fredag.
13.21
Vi väntar alltså fortfarande på att presskonferensen med Stefan Löfven ska börja.
13.22
Nu är Stefan Löfven på plats.
13.22
"Vi måste vara lugna och sansade. Röster räknas fortfarande.", säger Stefan Löfven.
13.23
Stefan Löfven säger att man inte kan hitta på nya definitioner av vad det innebär att man har störst regeringsunderlag.
13.25
Löfven säger att han är för breda blocköverskridande överenskommelser, speciellt i frågor om migration, infrastruktur, landsbygdens utveckling, Sveriges roll i EU-samarbetet.
13.25
Man ska samla så många partier som möjligt i överenskommelserna, säger Stefan Löfven.
13.26
Blocköverskridande överenskommelser är nödvändiga men löser inte frågan hur landet ska styras. Hur regeringen ser ut behöver avgöras av det slutgiltiga valresultatet, säger Löfven.
13.27
Det sker försök att påstå att mandatfördelningen som väljarna har bestämt inte ska avgöra regeringsbildningen, säger Löfven.
13.27
Löfven kallar det odemokratiskt och ologiskt att tycka att det mindre blocket ska styra.
13.28
Löfven säger att tanken att S skulle vara ett stödparti åt Alliansen "kan avskrivas fullständigt".
13.28
"Blockpolitiken ska begravas", säger Löfven.
13.28
"Jag förstår om svenska folket uppfattar det här som absurt, det är tecken på hur blockpolitiken kan fördumma svensk politik".
13.29
"SD bör aldrig ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död," säger Löfven.
13.29
Han bjuder in "anständiga partier" till samtal.
13.31
Löfven: "Svensk demokrati är robust och går sin gilla gång. Jag är hoppfull om att vi kommer finna ett läge där alla seriösa partier besinnar sig och gör det som är mest gynnsamt för Sverige över tid."
13.33
"De fyra borgerliga partierna har mitt telefonnummer, men de valde DN Debatt", säger Stefan Löfven.
13.33
"Blockpolitik förlamar svensk politik, men om de står upp för den kan det inte vara så att de ska regera oavsett vem som är störst," säger Stefan Löfven.
13.36
"Om man absolut ska hålla fast vid blockpolitiken är det det största blocket som ska regera"
13.37
Löfven säger att han vill söka blocköverskridande samarbeten även om de rödgröna är störst efter det slutgiltiga resultatet.
13.39
"Blir vi mindre och de borgerliga större ska de utgöra ett regeringsunderlag", säger Löfevn. Han säger att han inte kommer att avgå nu eftersom Sverige måste ha en regering om något händer.
13.41
"Det är orimligt att det största partiet i den större konstellationen inte ska ha statsministerposten"
13.41
Blir Alliansen till slut större kommer S gå i opposition, säger Stefan Löfven.
13.43
Nu avslutas presskonferensen med Stefan Löfven. Beskedet är alltså att han säger nej till Alliansens inbjudan.
13.46
Hur kan SVT hela tiden skriva att det är "så jämnt mellan C och SD" när SD i verkligheten har mer än dubbelt så många röster som C i riksdalsvalet?
Det är korrekt att SD fick många fler röster i riksdagsvalet, men när det gäller just det här mandatet som hoppar fram och tillbaka är det väldigt jämnt. 
13.48
Kan man följa live räkningen av utlandsröster? eller när är dom färdigräknade?
Du kan följa räkningen av de sista rösterna här, dock inte utlandsrösterna specifikt: https://valresultat.svt.se/2018/ 
13.51
För den som undrar så är mandatställningen precis som den var när ni vaknade imorse. 144 till de rödgröna partierna, 142 till Alliansen och 63 till Sverigedemokraterna. Ett mandat hoppade vid ett tillfälle under dagen över från SD till C, men hoppade sedan tillbaka och kan göra det igen innan rösterna är räknade.
13.56
13:27 kallar Löfven det odemokratiskt och ologiskt att tycka att det mindre blocket ska styra.
13:28 säger Löfven att blockpolitiken ska begravas.
Var det en insikt som slog honom under den minuten?
Han sa att blockpolitiken bör begravas, men om Alliansen ska hålla fast vid den så ska det större blocket styra. 
14.05
Här är två frågor och svar med pressekreterare Jenny Stad på Valmyndigheten.
Varför pendlar det mellan just C och SD?
- Det är jämt mellan de här två partierna när det gäller det sista mandatet, säger Jenny Stad.
 När väntas rösterna vara färdigräknade?
- Det är många distrikt kvar att räkna så det är svårt att säga när det är färdigräknat, det skulle kunna dra ut till i morgon, säger Jenny Stad.
14.07
På svt.se är drygt 6.100 distrikt räknade, men på val.se bara drygt 1.100??
Här är svaret från vår systemutvecklare Rickard Andersson: – Det pågår just nu två räkningar. Det ena är att man räknar valnattsresultatet, plus utlandsröster och poströster. Det är den vi redovisar på sajten. Samtidigt så börjar de räkna om alla röster, till slutvalsresultatet. Det är den som är klar på fredag om inget oförutsägbart händer. Vi håller självklart koll på båda.
14.10
14.44
Från TT: Centerledaren Annie Lööf avvisar i en skriftlig kommentar statsministerns tal om att samtal bör ske mellan fria partier, det vill säga: S vill prata med de borgerliga partierna ett och ett, inte med Alliansen som grupp.

"Vi har alla ett ansvar att förvalta väljarnas förtroende och söka breda uppgörelser över blockgränsen i viktiga frågor för att Sverige ska kunna styras framåt. De samtalen bör ske mellan Alliansens partier och S, och vår dörr är fortsatt öppen för ansvarsfulla blocköverskridande samtal" skriver Lööf.

14.50
Klockan 16.15 håller Jonas Sjöstedt (V) en presskonferens. Vi sänder här och på SVT Play.
15.11
Den som undrar vad som kommer ske de kommande dagarna kan läsa på här: 

SVT guidar: Vad händer efter valet?

svt.seVarför är talmannen så viktig? Hur utses statsministern? Vilka partier ser ut att kunna samarbeta - och vilka kan det inte? SVT Nyheter vägleder dig i alla turer kring hur regeringen bildas.
15.15
Om sverige är ett demokratiskt land, varför vill alliansen att styra oavsett om de är större eller mindre? Om det är så, varför behöver vi rösta iallafall?
Argumentet är att de tillsammans är större än de två nuvarande regeringspartierna - Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De räknar alltså inte in Vänsterpartiet i det rödgröna blocket eftersom V inte sitter i regeringen. Som valresultatet ser ut just nu är S, MP och V något större än M, KD, L och C. Rösterna räknas dock fortfarande. 
15.27
Det hoppande mandatet är nu tillbaka hos Centern, vilket betyder att de rödgröna partierna just nu har 144 mandat och Alliansen 143. SD har 62.
- Mandatet kan fortsätta hoppa fram och tillbaka, säger SVT:s systemutvecklare Rickard Andersson.
Hur länge kan det hoppa så här?
- Det vet jag inte riktigt. Risken är att det inte är färdigräknat förrän imorgon.
15.33
Löfven vill inte bli stödparti åt Alliansen men han vill att Alliansen ska bli stödparti åt honom. Alliansen är ju klart mycket större än S + MP.
Löfven räknar antagligen med stöd från Vänsterpartiet, vilket skulle göra det rödgröna blocket något större - enligt de siffror vi har just nu. Om han har stöd från V eller inte får vi kanske veta 16.15 i dag när Jonas Sjöstedt håller en presskonferens. 
15.37
OM det blir nyval; när blir det i så fall?
Så här står det på riksdagens hemsida: Efter ett ordinarie val får extra val tidigast utlysas tre månader efter att den nya riksdagen samlats för första gången. Ett specialfall för extra val inträffar om talmannen misslyckas fyra gånger i rad med att få sitt förslag till ny statsminister godkänt. Då är det talmannen som bestämmer valdag efter samråd med Valmyndigheten.
15.45
Vet man om de onsdagsröster som räknats hittills varit till de rödgrönas eller alliansens fördel?
Det som har hänt hittills är att Miljöpartiet fått 0,1 procentenhet mer och ligger nu på 4,4 procent. Resultatet för de övriga riksdagspartierna står kvar - än så länge. 
15.48
Vi vet att ett mandat hoppar mellan C och SD men för att ändra maktbalansen mellan Alliansen och de rödgröna krävs ju även att de förra tar ett mandat från de senare. Hur sannolikt är det att det skulle kunna ske?
Alliansen skulle också kunna ta ännu ett mandat från SD för att jämna ut resultatet mellan de rödgröna och Alliansen. Just nu verkar det inte troligt att de rödgröna och Alliansen kommer få samma antal mandat. Vad vi kan se är det bara ett mandat som hoppar mellan två partier och kommer hamna hos antingen C eller SD. Hamnar det hos C till slut är mandatfördelningen 144-143 till de rödgrönas fördel. Men, som sagt, rösterna räknas fortfarande och kommer så göra ett tag till. 
15.55
Hur kan Löfven påstå att vi borde ha en regering som endast har 32,8% stöd (S+MP) jämfört med 40,3% (M+L+KD+C)? Var finns logiken i det?
Han räknar troligen med stöd från V, även om de inte är i regeringen, vilket skulle göra de rödgröna något större än Alliansen. 
15.56
När det mandat som går fram och tillbaka mellan C och SD: Var kan jag se vad status är just nu för det här? Är mandatöversikten på valresultat.svt.se helt uppdaterad?
Det är den! Just nu är det hos C. 
15.56
Hej,

Vart får ni information om den löpande mandatfördelningen? Vart hittar man live resultatet md den aktuella mandatfördelningen?
15.57
Kommer Jonas Sjöstedt presskonferens att sändas live här...?
Ja!
16.14
Vad är chansen att C "tar en norsk" och deltar i eller stöder en socialdemokratisk regering, till exempel. en regering bestående av S och MP, och med V som stöd i riksdagen?

Det är självklart omöjligt att uttala sig om hur Centerpartiet kommer att göra, men det senaste budet från partiledaren Annie Lööf är att man är redo att mötas i förhandlingar med S, men då inte som enskilt parti utan tillsammans med hela Alliansen.

16.16
Jonas Sjöstedts (V) presskonferens är uppskjuten till 16:40. Vi kommer sända den live här när det är dags.
16.23
Kan ni lägga ut jämförelsetalen alternativt antalet röster för den uppdaterade räkningen på valresultat.svt.se ?

Hej, resultatet som visas på sidan uppdateras löpande och återspeglar Valmyndighetens preliminära rösträkning som pågår just nu. 

16.38
När börjar presskonferens med Jonas?
Den börjar 16:40
16.41
 Nu börjar vår direktsändning. Jonas Sjöstedt ska strax ska hålla en pressträff

V-ledaren Jonas Sjöstedt möter medier

SVT NyheterFortfarande rådet politiskt dödläget i Sverige efter valet i söndags – och ännu är inte rösterna färdigräknade. Nu kommenterar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt det politiska läget efter valet. SVT Nyheter sänder direkt.
16.45
- Vänsterpartiet har inte sagt så mycket hittills. De har legat lågt. Det är logiskt för de har sagt mycket att säga till om i mandatperioden som har  varit, säger SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus.
16.47
- Nackdelen för Vänsterpartiet om de blir ett stödparti är att man inte sitter vid maktens bord. Man är inte en del av regeringen. Då finns det saker man inte kan vara med att påverka om, säger Ulf Hambraeus.
16.48
Det verkar som att Jonas Sjöstedts pressträff som skulle börja 16:45 är uppskjuten med några minuter. Men ni kan följa vår liverapportering med analyser ovan.
16.53
- Om Centerpartiet och Liberalerna inte kan tänka sig bilda regering med KD+M och låta SD stödja dem, är det svårt att säga när en regering kommer bildas, säger Ulf Hambraeus.
16.54
- Alla möjliga konstellationer är fortfarande möjliga.
16.55
- Det kan verka sandlådeaktigt att man inte kan komma fram till en lösning. Men alla partiledare vill leverera det man lovat sina väljare nu efter valet.
16.55
Nu börjar Jonas Sjöstedts pressträff
16.56
- Allt tyder på att de rödgröna kommer bli större än Allianspartierna, säger Jonas Sjöstedt.
16.56
- Blir de rödgröna större anser vi att de rödgröna ska sitta kvar, säger Jonas Sjöstedt.
16.57
- Vårt besked är lika tydligt nu som förre valet. Vi vill ha Stefan Löfven som statsminister. Vi öppnar för att ingå i en regering eller ett budgetsamarbete. Vi har hållit båda öppna hela tiden och de är fortsatt öppna.
16.57
- Vi är redo att ta sakdiskussioner med Allianspartier, säger Jonas Sjöstedt (V)
16.58
- Det har utbrutit en diskussion om från vilket parti talmannen ska komma
16.58
- Vi vill delta i en dialog över blockgränsen för att komma fram till det, säger Jonas Sjöstedt (V)
16.58
- Vår utgångspunkt i en sådan diskussion är att det största partiet i det största blocket ska ha talmansposten. Det näst största partiet ska ha vice talmansposten.
16.59
- Det är viktigare idag att ha öppna dörrar än stängda
16.59
-Vi vill använda vår valframgång för att få igenom konkreta reformer för jämlikhet
17.00
- Vi sätter inte idag några ultimatum i form av krav på regeringsplatser, säger Jonas Sjöstedt (V)
17.01
- Det är vi på många sätt som räddat Stefan Löfven i den här valrörelsen, säger Jonas Sjöstedt (V) när han intervjuas av journalister efter presskonferensen.
17.02
Vi ursäktar för det dåliga ljudet.
17.02
- Vi har fokuserat på att valresultatet ska bli klart. Först när det är klart menar vi att det är givet att Stefan Löfven ska bli statsminister, säger Jonas Sjöstedt (V).
17.04
- Sjöstedt säger inte så mycket mer än att deras utgångspunkt är som den varit tidigare, säger SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus. Han vill se Löfven som statsminister.
17.04
- Jag tycker inte han sa så mycket nytt. Han ligger som sagt fortfarande väldigt lågt, säger SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus.
17.22
Kommer vi att behöva lyssna på SD också om läget eller är SVT i onåd ännu?
17.24
  

Åkesson deltog i Agenda redan i måndags och gav sin syn på läget. Du kan se bitar av intervjun här. 

 

Jimmie Åkesson: “Kristersson borde fimpa både Liberalerna och Centerpartiet”

SVT NyheterHittills har inga partier velat förhandla om regeringsbildningen med Sverigedemokraterna. Ansvarslöst, anser partiledaren Jimmie Åkesson som intervjuades i SVT:s Agenda för att prata om valets efterspel. – Man kan gå samman för att blockera oss men det tror jag kommer att straffa sig.

 

17.24
Det brukar gå dåligt för småpartier som sitter i regeringen, se på MP som backat kraftigt. Är det då troligt att L och C vågar sätta sig i samma sits i en S ledd regering. Dessutom sviker de ju samtidigt sina egna väljare som röstat till höger för att bli av med Löfven.
17.25
Kanske är det även i Sverige dags för S+C+M. Slut på blockpolitiken, men inom regeringen lika stora "block". Dessutom en stabil majoritet, och bara tre partier som ska komma överens.
17.53
I skrivande stund är det 61 valdistrikt kvar i det preliminära valresultatet. För tillfället har de rödgröna 144 mandat och Alliansen 143. SD har 62.
17.54
Ett mandat har gått från S till MP. Förstnämnda har för tillfället 100 mandat och MP 16.
17.59
61 valdistrikt kvar, är utlandsrösterna ett av dessa eller är några utlandsröster redan redovisade?
Post- och utlandsrösterna räknas med i den redovisningen, som alltså är ett preliminärt valresultat. Det slutgiltiga resultatet för riksdagsvalet kommer någon gång under helgen.
18.41
Nu är det dags att visa folket att ni alla följer lag och ordning, visa oss vanliga medborgare att ni gör det bästa för Sverige.
18.47
SVT:s politiske reporter Ulf Hambraeus har analyserat det rådande politiska läget. 

Analys: Ny regering kan komma snabbare än vi anar

Sverige ser idag ut att stå långt ifrån en ny regering, men dagens till synes låsta positioner ingår samtidigt i ett logiskt förhandlingsspel som kan ge oss ett överraskande snabbt svar om vem som kommer att bli statsminister i en ny regering.
20.18
Nyss hettade det till i mandatfördelningen en kort stund. Ett mandat gick från KD till S, men inom loppet av några minuter gick mandatet från S till L. Mandatfördelningen mellan blocken ser alltså ut som den gjort de senaste timmarna med 144 till de rödgröna och 143 till Alliansen.
20.19
Däremot har KD ett mandat mindre och L ett mer för tillfället. Förstnämnda har nu 22 mandat och L 20 mandat.
20.19
Vilka siffror gäller? De på valmyndigheten eller era? Det skiljer sig en del.
data.val.se
Det kan vara så att du tittar på Valmyndighetens siffror för den slutgiltiga rösträkningen för regeringsvalet. De räknas för tillfället men förväntas inte vara klara förrän någon gång under helgen.

De siffror du ser på vår sajt, är det preliminära valresultatet som även det räknas just nu av Valmyndigheten. Där är det i skrivande stund 26 distrikt kvar att räkna.
20.37
Det jag undrade var om poströsterna är 60 distrikt och utlandsrösterna 1 distrikt eller om det är post- och utlandsröster i samtliga 61 (totalt 321 idag)?
Utlandsrösterna brukar ju som bekant skilja sig markant i fördelning och om de är ca 50 000 st hade det varit intressant att veta om de är med ännu eller ej.
Vi har nu pratat med Valmyndigheten som låter meddela att utlandsrösterna är inkludera i de distrikten som man räknar nu till det preliminära valresultatet. Det räknas alltså inte som ett eget distrikt. 
20.38
Finns det nån lista på vilka distrikt som inte är färdigräknade nånstans?
Inte vad vi kan se, men man kan nästan anta att det är större distrikt kvar att räkna, i och med att det tar längre tid att räkna rösterna i de distrikten.
21.02
22 distrikt kvar att räkna. När blir de klara tror du?
Det är svårt att säga, och Valmyndigheten kan själva inte svara på det. Senast under morgondagen beräknas det preliminära valresultatet vara klart i alla fall.
21.34

Felräknade röster i Heby kommun – påverkar flera partiers resultat

SVT NyheterValnattens resultat har nu kontrollräknats av Länsstyrelsen, och i Heby kommun var det ett valdistrikt där resultaten skiljde sig rejält.
21.42
Vad gäller de ogiltiga rösterna? Kommer de kontrolleras ytterligare? Jag läste någonstans att en del av dessa är personröster med två kryss, som ändå kommer ge partier en giltig röst i slutändan.
Det stämmer att lappar som har flera personröster, ändå räknas som en giltig röst till partiet i slutändan. Rösten blir dock bara giltig för partiet och inte för personerna som kryssats i.
21.50
Under resten av kvällen kommer vi uppdatera mindre frekvent men självklart informera med det senaste om något stort händer.
06.24
En kort sammanfattning av onsdagen:
• Ett 20-tal distrikt återstod att räkna på onsdagskvällen och ett slutligt preliminärt resultat väntas inte komma förrän under torsdagen. Utlandsrösterna och sena förtidsröster som vanligen inte brukar avgöra ett val, kan påverka utgången eftersom det är så jämt mellan blocken.
• Det är så jämnt att ett mandat mellan C och SD fortfarande hoppar fram och tillbaka under rösträkningen.
• Det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
• Alliansen har bjudit in Stefan Löfven till samtal kring ett blocköverskridande samarbete, men vill regera tillsammans och är inställda på att ta över makten. 
• Stefan Löfven höll senare en presskonferens och tackade nej till inbjudan. Han menar att man i första hand bör avvakta slutresultatet och sedan ska det största blocket regera. 
• Jonas Sjöstedt sade i en presskonferens att han vill se Stefan Löfven som statsminister. Han kan även tänka sig se en blocköverskridande lösning på talmanfrågan.
07.30
Här kan ni följa rösträkningen i realtid. Det här är alltså den sista fasen av den preliminära rösträkningen och siffrorna kommer från Valmyndigheten. Längst ned finns mandatfördelningen. 

Valresultat för Riksdagsvalet: Sverige

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Riksdagsvalet: Sverige.
07.47
Vi kommer att fortsätta direktrapportera här under dagen och hoppas kunna svara på så många av era frågor som möjligt. Flera av dem kanske besvarades av politikreporter Elisabeth Marmorstein som var med i Morgonstudion vid 07.20.
07.49
"Det pågår ett ställningskrig och en massiv opinionsbildning för att övertyga att den egna sidan har mest rätt att bilda regering," säger Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.
07.57
Vad är då nästa steg?
"Om Stefan Löfven inte avgår kommer han att röstas bort i samband med att riksdagen öppnar och sedan är det upp till talmannen att sondera för att presentera en statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen," säger politikreporter Elisabeth Marmorstein. 
08.02
Elisabeth Marmorstein säger att det är möjligt att det blir Ulf Kristersson som blir statsministerkandidat eftersom SD föredrar honom och kan då lägga ned sina röster i omröstningen. "Men det är inte det som är problemet, det är hur man ska få igenom sin budget sen," säger Elisabeth Marmorstein.
08.04
"Alliansen skulle bli en regering på bräcklig grund på grund av Sverigedemokraterna," säger Elisabeth Marmorstein.
08.08
De rödgröna är störst, men kan få problem med att få igenom sin budget också. "Det är därför Stefan Löfven försöker få stöd av mittenpartierna C och L för att säkerställa sin budget men det säger C och L nej till," säger Elisabeth Marmorstein.
08.10
Det är inte ett alternativ att S och V skulle regera ihop eftersom en sådan regering skulle röstas emot. "Stefan Löfvens mål är att luckra upp blockpolitiken, tar han in Jonas Sjöstedt i regeringen gör han det ännu svårare," säger Elisabeth Marmorstein.
08.15
Elisabeth Marmorstein kallar en regering som bygger på M och KD "Ulf Kristerssons sista utväg".
"Om L och C inte vill bilda en regering om man är mindre än de rödgröna och man inte får stödet över blockgränsen då är det många inom M som tycker att Kristersson måste försöka i alla fall. Men det är en svag regering som skulle kunna röstas bort så fort SD röstar för S budget. Dessutom behöver L och C få inflytande och stödja en sådan regering. Det är möjligt att de gör det till en början men det riskerar att splittra upp Alliansen, och var tar då C och L vägen på sikt om en sådan här konstellation känner sig tvungna att samtala med SD?"
08.17
"SD vill ha en M och KD-regering. Det talar för att en sådan här regering skulle få en lätt resa, åtminstone till en början, men i vilket läge som helst kan SD - om de inte får sitt inflytande - fälla en sådan här regering," säger Elisabeth Marmorstein.
08.20
Ang. frågan vart man hittar vilka distrikt som är räknade/inte räknade: data.val.se
Det här är dock den slutgiltiga rösträkningen - inte den fortsatta preliminära - vilket är anledningen till att det ser ut som att det är olika många distrikt räknade om man jämför med rösträkningen på www.svt.se
08.24
Har läst på flera håll ett scenario där Annie Lööf blir stadsminister. Som jag förstår det hela så baseras detta scenario på att regeringen är uppbyggd av S + MP + C + L, men det här regeringsalternativet får ingen majoritet?
Om V kan tänka sig att stödja en sådan regering skulle den kunna röstas igenom. Än så länge har dock C och L inte velat ha egna samtal med S. 
08.29
Noterar statsministerns agerande på valnatten och hans vägran att stiga åt sidan efter att vänsterkartellen blivit mindre än Alliansen. En officer och gentleman hade avgått direkt och bidragit till ett mer positivt eftermäle trots valförlusten. Nu är Löfven inget av tidigarenämnda och därför sitter han kvar, och går till historien som en av de andra maktfullkomliga sossarna.
V+MP+S blev faktiskt något större än Alliansen på valnatten. Det var vallokalsundersökningen som gav Alliansen en knapp fördel. Vallokalsundersökningen, eller Valun, är på inget sätt ett resultat. Det är en prognos som baseras på svar från i år 11 630 väljare, alltså en bråkdel av hela väljarkåren. 
08.31
Vad är sannolikheten i att mandaten mellan blocken ändras i detta skede.
Det är mer sannolikt att det blir en ändring inom blocken än mellan. Sedan har vi det där mandatet som hoppar mellan C och SD och just nu ligger hos C. 
08.43
Brukar det ta så här lång tid ?
Varför räknar de igen??
Rösträkningen tar alltid tid och rösterna räknas alltid om för att kontrollera att det blev rätt. Vanligen avgörs inte valresultatet av detta, men nu är det så jämnt att det blir mer intressant i år. 
08.47
Det sägs att Löfvén sitter kvar för att S+MP+V är större än Alliansen, Till skillnad från Alliansen har jag inte hört en enda gång Löfvén säga att han vill regera med V. Så varför ska man räkna in V då?
För att man räknar med att de skulle stödja S och MP i riksdagen även om de inte satt i regeringen. 
08.55
Just nu är det 17 distrikt kvar att räkna i den preliminära rösträkningen och det som har hänt jämfört med valnatten är att S, KD och SD backat med 0,1 procentenheter. V och MP har ökat med 0,1 procentenheter. Följ den preliminära rösträkningen här 

Valresultat för Riksdagsvalet: Sverige

På denna sida kan du följa valresultatrapporteringen för Riksdagsvalet: Sverige.
09.02
Varför skiljer sig uppgiften om räknade valdistrikt mellan SVT och Valmyndigheten?
Det pågår två rösträkningar samtidigt. Dels pågår den preliminära rösträkningen fortfarande, den man började på valnatten. Dels pågår en slutgiltig rösträkning där man börjat om från början för att dubbelkolla allt. Den har inte kommit så långt som den preliminära rösträkningen. Vi har den preliminära på sajten, medan Valmyndigheten visar både den och den slutgiltiga. 
09.57
Mp ligger på 3,97 hos länstyrelsen just nu åker dom ut då om det kvarstår eller räknas det upp på något sätt
Du tittar på resultatet för den slutgiltiga röstningen. Där har man bara hunnit med 2348 distrikt av 6325, så resultatet kan förändras fortfarande. Det pågår alltså två rösträkningar samtidigt. Den preliminära, som är en fortsättning på det man påbörjade på valnatten, och en slutgiltig som är en kontrollräkning där man börjat om från början. 
10.08
Vad händer om blocken får lika mandat, och ingen vill prata med V eller SD?
Om de två största blocken, de rödgröna och alliansen, är exakt lika stora i riksdagen, kan faktiskt en hel del bli ovisst.
Särskilt komplicerat skulle det bli om en rödgrön budget får exakt lika stort stöd som en alliansbudget i en huvudomröstning i riksdagen.
Att få igenom en budget är förutsättning för att en regering ska kunna föra sin egen ekonomiska politik.
Enligt riksdagsordningen finns det olika vägar för att undvika att det blir exakt lika stort stöd för två huvudförslag vid en huvudomröstning, men i slutändan avgörs omröstningar där två förslag får lika stöd av lotten.
Det har aldrig tidigare hänt, men i teorin skulle landets ekonomiska politik kunna avgöras av en lottdragning i riksdagen. Men, att vi skulle nå så långt ter sig ändock ytterst osannolikt. En lång rad förhandlingar på vägen skulle säkerligen göra att det aldrig blir aktuellt.
10.49
Det står att valdeltagandet nu ligger på lite över 87 procent, det skulle väl i sådana fall vara det högsta sedan 1985 om jag inte minns fel?
Det ser ut att stämma. Högsta valdeltagandet hittills uppmättes 1976 då det landade på knappt 92 procent. Överlag låg valdeltagandet som högst, på dryga 90 procent, under en omkring tjugoårig period från mitten av 60-talet och fram till 1985. 2002 var en bottennotering modern tid på drygt 80 procent. 
11.01
Kan Alliansen bilda regering trots sina 143 mandat utan stöd från SD?
Det korta svaret på frågan är nej. I en statsministeromröstning måste Sverigedemokraterna rösta för en borgerlig statsminister om de rödgröna istället röstar för en rödgrön statsminister. Men, om de rödgröna skulle lägga ner sina röster i en sådan omröstning krävs inte Sverigedemokraternas aktiva stöd. 
11.03
Hej Ulf!
Är MP säkra i riksdagen eller kan de åka ut när de sista rösterna räknas?
Hej, Annika!
Miljöpartiet är säkert inne i riksdagen. Omräkningen som nu pågår på valmyndighetens sida kan förvirra, men det beror på att allt nu räknas om. Därför ser det i nuläget ut som att det är ovisst, trots att det inte är det. 
11.06
Vad händer om Stefan fortsätter att vägra att avgå trots att han får en majoritet emot sig vid en omröstning i riksdagen?
Det kan inte hända. Om riksdagen röstar nej till Stefan Löfven som statsminister måste han avgå. Han kommer inte att vägra. 
11.07
Hur ska Alliansen kunna regera?
Alliansen kan regera så länge de får igenom sin politik i riksdagen. Det förutsätter att de får störst stöd för sin politik jämfört med andra alternativ som presenteras vid omröstning i riksdagen. För att exempelvis alliansen ska få igenom sin ekonomiska politik förutsätter detta att ett rödgrönt budgetalternativ inte röstas igenom med stöd av Sverigedemokraterna. 
 
11.10
Många säger att M+KD just nu kanske är det mest troliga. Varför då? Hur skulle det gå till och varför skulle det vara enklare än en Alliansregering. Har det med hur SD röstar att göra?
Denna teori bygger på att framför allt Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de aldrig kan sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.
Moderaterna och Kristdemokraterna har däremot redan under förra mandatperioden velat att alliansen ska försöka ta makten i riksdagen genom att lägga fram en gemensam ekonomisk politik och låta Sverigedemokraterna rösta för denna i riksdagen. Detta har vare sig Centerpartiet eller Liberalerna velat göra. 
Om nu Moderaterna trots allt vill ta makten kan i princip tvinga fram Centerpartiet och Liberalerna att välja mellan att låta Socialdemokraterna styra vidare, eller att låta Moderaterna ta över. Där tror en del att de väljer det senare alternativet. 
Observera att detta bara är spekulationer. Det finns många möjliga utgångar av det som nu händer. En sådan är exempelvis en blocköverskridande regering, något som framför allt statsminister Stefan Löfven förordat. 
11.18
Denna fråga kan vara ställd tidigare. Men om man ser Sverigedemokrater som ett "högerparti" borde få inte det vara en signal att "folket" med bred marginal vill ha en "höger regering"?!
Sverigedemokraternas partiledare har gjort tydligt att de allra helst skulle vilja regera med Moderaterna och Kristdemokraterna, något som de senare partierna avfärdat. 
Oavsett vilket så har dessa tre partier har inte egen majoritet i riksdagen. 
11.23
Frågan är om det nu är möjligt för C och L att bilda regering med eller stödja en S-ledd regering utan att Lööf och Björklund tappar för mycket i förtroende. Kanske om Löfven byts ut mot någon annan socialdemokrat som blir statsminister. Eller om det rent av blir nyval, men då är risken att resultatet kommer bli snarlikt det här. Vad tror du?
En blocköverskridande regering är ett huvudalternativ som framför allt statsminister Stefan Löfven eftersträvar, men som Annie Lööf och Liberalerna hittills avfärdat, med hänvisning till att de vill hålla ihop alliansen.
Eftersom alliansen inte kan tvinga Stefan Löfven att stödja en alliansregering så kanske C och L i slutändan måste bestämma vilken väg man kan gå. 
En del spekulerar i att Centerpartiet och Liberalerna till sist inte vill stödja en moderatledd regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det skulle i sådana fall göra att dessa båda partier till sist accepterar en blocköverskridande regering med Stefan Löfven som statsminister. 
Detta ser osannolikt ut i dagsläget, men kan faktiskt hända, om Centerpartiet och Liberalerna anser att de har mest att vinna på att göra verklighet av sitt löfte att utesluta Sverigedemokraterna från inflytande över politiken i landet. Då sviker de visserligen allianslöftet, men kan hänvisa till att de istället har fullföljt sitt första.
 
11.33
Varför fortsätter folk i bla. svt tala om möjligheten för en Moderatregering med stöd av SD när Ulf Kristersson sagt nej till detta upprepade gånger? Varför nämns då inte att Löfven är i lika stort behov av stöd av SD om blocköverskridande inte är ett alternativ?
Det beror framför allt på att Ulf Kristersson lovat sina väljare att göra vad han kan för att få igenom sin politik i riksdagen oavsett vad andra partier gör. Han har flera gånger uttryckt sitt missnöje över att alliansen varit så passiv under den gångna mandatperioden. 
Kort sagt; han säger sig vilja hålla ihop alliansen till varje pris, men om C och L inte vill låta sig beroende av SD så skulle Ulf Kristersson ändå kunna pröva möjligheten att regera på egen hand med hjälp av Kristdemokraterna, något som då Centerpartiet och Liberalerna skulle tvingas ta ställning till. 
Stefan Löfvens fulla beroende av Sverigedemokraterna uppstår egentligen endast om alliansen presenterar en gemensam ekonomisk politik som stöds av Sverigedemokraterna. Eftersom alliansen har valt att inte göra detta, har den situationen inte varit aktuell. 
 
11.52
Hur kommer det sig att RödGröna kan tillgodogöra sig V's röster utan att ha med dem i regeringen? Då borde ju Alliansen kunna göra det samma med SD's röster?
För den rödgröna regeringen har Vänsterpartiet utgjort ett regeringsunderlag. Vänsterpartiet har varit en samarbetspartner som aktivt har varit med om, och röstat för regeringens politik. 
Alliansen skulle kunna regera på samma sätt om de hade Sverigedemokraternas aktiva stöd för sin politik. De har däremot valt att inte göra detta, eftersom framför allt Centerpartiet och Liberalerna avvisat varje tanke på att låta Sverigedemokraterna ha något inflytande över hur Sverige styrs. 
 
11.55
Under frågestunden efter Socialdemokraternas presskonferens igår sade stadsministern att S inte vill samtala eller ha varken aktivt eller passivt stöd av SD. Vad innebär ett passivt stöd? Tex i budgetfrågan: Om Alliansen lägger fram en gemensam budget och S lägger fram sin och S-budgeten går igenom för att SD röstar på den, är inte det ett "passivt stöd" av SD för S-budgeten?
Bra fråga. Vad är aktivt, och vad är passivt? Ett stöd är ju ett stöd. Många pratar och resonerar kring det här. 
Ett passivt stöd behöver inte föregås av några samtal eller samarbeten.
Om till exempel, som du skriver, Sverigedemokraterna röstar för en rödgrön budget utan att de tidigare pratat med de rödgröna så är detta vad man i det här sammanhanget kallar "passivt stöd". Men, om alliansen inte har lagt fram en egen gemensam budget i just en sådan omröstning, så går den rödgröna budgeten igenom i alla fall, oavsett Sverigedemokraternas passiva stöd. 
12.10
Samarbete över blockgränsen; föredrar Annie Lööf som stadsminister, eftersom C ligger ngt närmare de rödgröna. Är det en möjlighet?
Frågan handlar om Centerpartiledaren Annie Lööf kan bli statsminister i en blocköverskridande regering där Socialdemokraterna ingår. 
Sannolikheten för denna lösning är ytterst låg, eftersom Socialdemokraterna inte skulle acceptera detta.
Största partiet i en regeringskoalition har alltid innehaft statsministerposten.
Men det är ingen regel som kan ha undantag. Exempelvis var det en period då de borgerliga mittenpartierna var inne på att det största mittenpartiet skulle få statsministerposten i en borgerlig regering även om Moderaterna skulle vara största parti. Alltså, om de två mittenpartierna tillsammans skulle vara större än Moderaterna skulle mittenpartierna få välja statsminister. Just detta blev dock aldrig aktuellt. 
 
 
12.19
Här kommer några frågor och svar med Jenny Stad på Valmyndigheten. 
Är det normalt att rösträkningen tar så här lång tid? Räknar man alltid rösterna två gånger?
Rösträkningen följer samma rutiner som tidigare val och vi ser inga större tidsskillnader. Det som är nytt från 2014 är att valnämndens preliminära rösträkning på onsdagen vid behov även får fortsätta på torsdagen. Den lagändringen kom till pga av den stora ökningen av förtidsröster vid senare val. Vad vi ser (och som ni kan följa på vår webb) blev den stora merparten valdistrikt färdigräknade igår och endast ett fåtal kommuner fortsätter att räkna idag.
12.20
Räknar dom allt för hand???
Svar från Jenny Stad på Valmyndigheten: Allt räknas och bedöms för hand, både i vallokalerna på valnatten, under valnämndens preliminära rösträkning och i den slutliga rösträkningen hos länsstyrelsen. Eventuellt används ibland sedelräknare som stöd men det är alltså fortfarande fråga om ett manuellt förfarande och en manuell bedömning.
12.22
Varför tydliggör ni inte att Alliansen inte är ett parti utan en allians, och att om man ska kunna göra blocköverskridande överenskommelser så ska man väl göra det som enskilda partier. Det är ju Alliansen som håller fast i blockpolitiken just nu!
Alliansen består ju självklart av fyra olika partier. I de diskussioner som förs om en framtida regering har däremot de fyra partierna i nuläget valt att agera gemensamt.
De blocköverskridande trevare som har framförts bygger från det rödgröna hållet på att Centerpartiet och Liberalerna släpper taget om de andra två allianspartierna.
Alliansen har å sin sida gemensamt bjudit in Socialdemokraterna till samtal, där samtliga allianspartier närvarar. 
Så, på sätt och vis finns blocköverskridande samtalsförslag på bordet från båda sidor, men än så länge är man oense om formerna för hur de ska föras och vilka som ska få vara med.  
12.27
Varför nämner ni ingenting om länsstyrelsens kontroll räkning som pågår ?? Efter ca 45% av alla valdistrikt räknade så ligger MP utanför spärren till exempel. SD ligger 2a med 18.29%
Det har vi gjort flera gånger i den här rapporteringen. 
12.32
Enligt valmyndigheten ligger MP under riksdagsspärren men på eran sida så har de fortfarande 4,4%. Är ni långsamma på att uppdatera?
Nej, det är två olika rösträkningar som pågår. En preliminär rösträkningen, det vill säga den som påbörjades på valnatten. Det är den vi visar. Den andra är en slutgiltig rösträkning, det vill säga en kontrollräkning. Där är man lite långsammare. Valmyndigheten visar båda rösträkningarna. 
12.33
Vad skulle krävas för att S+M+C går ihop och bildar stabil majoritets-regering?
Det verkar osannolikt. Dels anses det otroligt att Socialdemokraterna och Moderaterna kan tänka sig att regera ihop om inte en allvarlig kris drabbar landet. Dels har du i den här tanken även tänkt bort övriga partier, exempelvis Liberalerna och Kristdemokraterna. 
Men här ska sägas att det finns röster som har förespråkat en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna för att skapa stabilitet. 
12.34
Undrar litet över antalet valdistrikt. På valnatten var det - åtminstone i SVT:s valvaka - 6004, men nu på val.se är det 6325...!! Varifrån har dom ytterligare 321 valdstrikten kommit???
Det är de sena rösterna som förvirrar. De hamnar i egna distrikt. Ett längre svar från Jenny Stad på Valmyndigheten kommer snart. 
12.36
I vilka distrikt hamnar utlandsrösterna?
Här kommer svar från Jenny Stad på Valmyndigheten: Svenskar som är folkbokförda utomlands tillhör det distrikt och den vallokal där de senast var folkbokförda innan de lämnade Sverige. Men de allra flesta utlandsröster räknas under valnämndens preliminära rösträkning på onsdagen-torsdagen. De rösterna räknas per kommunvalkrets och det visas i presentationen av valresultatet som ”uppsamlingsdistrikt”. När länsstyrelsen sedan får in de rösterna i den slutliga sammanräkningen räknas de på nytt som tillhörande ett uppsamlingsdistrikt. Detta görs för att inte röja valhemligheten. Om det skulle räknas på valdistriktsnivå skulle det finnas en risk för att varje distrikt hade så få röster att en skulle kunna ana hur en väljare röstat.
12.39
Kan det bli nyval om blocken inte kan komma överens och SD fäller båda blocken?
Hej, Erik.
Nyval, eller extraval som det heter formellt, blir det om talmannen misslyckas fyra gånger med att föreslå en statsminister som riksdagen röstar igenom. 
12.39
Att bilda en regering är väl oxo att ta ansvar för Sverige även om det skulle innefatta SD. Eller kommer det väga tungre att inte göra det? Alt. Att det blir lättare efter ett extraval?
12.41
Varför inte rösta elektroniskt med BankID. Bli av med spekulationerna om valfusk och göra röstningen enklare.
Här kommer svaret: https://www.svt.se/nyheter/val2018/varfor-kan-vi-inte-e-rosta
12.42
Göran Persson menade att en regering bestående av M och KD skulle kunna tolereras av SD samt C och L och därmed kunna ha ett regeringsunderlag. Kan en C och L regering hitta tolerans hos S och M?
Hej, Stefan!
Bra fråga. Det ingår i spekulationerna, just detta, att en borgerlig mittenpartiregering skulle kunna vara en lösning som accepteras åt båda hållen.
Det som talar emot detta är storleken, alltså att regeringen skulle bli så liten, med bara omkring 14 procent av väljarna bakom sig. 
12.48
Vad står det i mandat.
144 till rödgröna, 143 till Alliansen, 62 till SD.
12.52
Tack för alla tänkvärda frågor! Mycket hänger i luften, och det är spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Nu lämnar jag chatten och hoppas ni alla får en fortsatt trevlig dag!
12.54
Stämmer det att MP är under riksdagspärren just nu
De är precis under spärren i den slutgiltiga omröstningen som har räknat klart 2723 av 6325 distrikt. Det är alltså en kontrollräkning av röster som redan räknats och går lite långsammare än den preliminära rösträkningen som man ser på vår sajt. Valmyndigheten visar båda rösträkningarna. 
12.58
Varför tar det så lång tid att räkna klart vissa distrikt?
Svar från Jenny Stad på Valmyndigheten: Kommunens valnämnd respektive länsstyrelserna har en viktig uppgift att genomföra en korrekt och noggrann räkning. Vi ser i dagsläget inga förseningar och det kvarstår som sagt endast ett fåtal distrikt i valnämndens preliminära rösträkning att räkna idag, vilket är i sin ordning.
13.06
data.val.se är det knappt hälften räknade. Men ni säger att det är 20 distrikt kvar. Val.se har över 3000 distrikt kvar. Hur stämmer det?
Som vi skrev tidigare är det två rösträkningar som pågår samtidigt. En preliminär rösträkning som påbörjades på valnatten och en kontrollräkning där man börjar om från början för att dubbelkolla att allt blivit rätt. Den går långsammare. På vår sajt ser man den preliminära rösträkningen. Valmyndigheten visar båda. 
13.16
Var kan man se vilka distrikt som är kvar?
Svar från Jenny Stad på Valmyndigheten: På Valmyndighetens hemsida val.se går det att följa rösträkningen och resultatet ned på distriktsnivå. Där finns en presentation för det preliminära valresultatet på valnatten, en annan för valnämndens preliminära rösträkning på onsdagen-torsdagen och en tredje för den slutliga rösträkningen som pågår hos länsstyrelsen.
13.25
när är räkningen av utlandsrösterna klar?
De ska vara klara idag.
13.26
Återkommer till min obesvarade fråga; Ingår alla tre valen i ett eventuellt extraval, eller bara riksdagsvalet?
Kommun och landsting kan besluta om egna extra val, men behöver inte hålla dessa för att riksdagen gör det. 
13.27
Hur troligt är det att det kommer vara en skillnad mellan de preliminära rösterna och de slutgiltiga?
Det är sällan någon betydande skillnad, men nu är det så jämnt mellan de rödgröna och Alliansen att läget skulle kunna ändras. 
13.32
Har kriterierna för vad som är en giltig valsedel skärpts?

Svar från Jenny Stad på Valmyndigheten: Själva kriterierna för ogiltighetsgrunder för valsedlar (t ex. att den inte får innehålla två olika partibeteckningar) har inte ändrats. Däremot har det tillkommit en ny regel detta val som säger att alla partier som deltar i valet måste vara anmälda senast 30 dagar innan valdagen. Valsedlar för partier som inte är anmälda till valet kommer därmed också att bli ogiltiga.
13.39
Vad händer med rösträkningen? Det är 4 distrikt kvar och det har det varit länge nu. Borde gå snabbt.
Vi väntar på svar på den frågan från Valmyndigheten. Men man har hela dagen idag på sig att räkna.
14.02
På Valmyndighetens sida står andra siffror än på SVTs sida, vad beror det på?
Det är två olika rösträkningar som pågår samtidigt. En preliminär som är en fortsättning på den rösträkningen som påbörjades på valnatten och en slutgiltig rösträkningen där man börjar om från början för att kontrollräkna. Vi visar den preliminära räkningen. Valmyndigheten visar båda två. 
14.05
Slutlig rösträkning hos länsstyrelsen pågår. 2808 av 6325 valdistrikt räknade, står det just nu på val.se, 20180913, klockan 14:04.
Var får ni era siffror från?
Det är två olika rösträkningar som pågår samtidigt. En preliminär som är en fortsättning på den rösträkningen som påbörjades på valnatten och en slutgiltig rösträkningen där man börjar om från början för att kontrollräkna. Vi visar den preliminära räkningen. Valmyndigheten visar båda två. Våra siffror kommer från Valmyndigheten.
14.12
Står det fortfarande 144/143 i mandaten till rödgrönas fördel?
Ja
14.22
Varför fortsätter ni räkna med vänsterpartiet i det "rödgröna" då de inte ingått i regeringen och S+MP har intresse av att bilda regering med V denna mandatperiod heller.... ?
Anser att man borde räkna S+MP mandat, M+C+L+KD mandat, samt V och SD om man ska räkna på något..
Jonas Sjöstedt sa igår att V vill ha Stefan Löfven som statsminister. S kan alltså räkna med stöd från V även om de inte ingår i en regering. 
14.24
Det stämmer säkert, men jag finner det intressant att upp- och nedgångar inte är helt relativa när man jämför procentenheter och mandat. T.ex. är S -2,7% och SD är +4,7%, men i båda fallen handlar det om 13 Mandat. Hur räknas % om till mandat?
Här kommer en förklaring: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-fordelas-riksdagsmandaten
14.25
Enligt preliminär prognos får rödablocket (s+mp+v) och Centerpartiet tillsammans 175 mandat dvs. majoritet. Blir inte Annie Lööf viss vågmästare då?
Om de fyra partierna kan samsas om ett samarbete får de majoritet i riksdagen, ja. Än så länge har C inte velat lämna Alliansen.
14.29
Räknas mandat för de partier som står bakom en regering med i regeringens mandat? Tex som i Vs fall när de inte ingår i regering utan enbart röstar för Stefan Löfven som statsminister. Borde inte S i det fallet behöva stöd från SD (med tanke på att alliansen kommer rösta mot Löfven) för att få igenom sin regering?
Regeringen behöver få stöd av en majoritet i riksdagen. V har sagt att de ger sitt stöd till Löfven, alltså kan han räkna med V:s 28 mandat - men det räcker inte. Eftersom han inte vill vara beroende av SD försöker han få stöd från C. Får han det har han stöd av en majoritet i riksdagen, enligt nuvarande resultat. Rösterna räknas dock fortfarande. 
14.33
Hur stor är sannolikheten att mandatfördelningen ändras? Är resultatet vi får i eftermiddag preliminärt eller slutgiltigt, om det förstnämnda när beräknas att vi då får det slutgiltiga?
Det är så jämnt så man ska akta sig för att säga att det inte kan hända. Däremot är det inte troligt just nu. Resultatet vi får idag är fortfarande preliminärt. Kontrollräkningen - den slutgiltiga räkningen - som pågår samtidigt kan dröja till i helgen i värsta fall. 
14.37
Om man tittar på val.se, så har MP kl 14.16 3,91%. Om det blir så, så bör det väl förändra situationen eftersom det är under 4%.
Det skulle förändra situationen, men det är kontrollräkningen du tittar på. Där har man inte kommit halvvägs med rösträkningen ännu. MP var länge under spärren även i den preliminära rösträkningen på valnatten. 
14.41
Vad betyder Riksdagsmandat bytte ägare
Ett annat parti fick den platsen i riksdagen. 
14.41
För "slutliga rösträkningen" står det "2856 av 6325 valdistrikt räknade".
För "preliminära valresultatet" står det "6323 av 6325 valdistrikt räknade".
Det är väl "slutliga rösträkningen" som gäller?
Det stämmer. Det är sällan några betydande skillnader mellan det preliminära valresultatet och det slutgiltiga, men det är väldigt jämnt i det här valet vilket gör dessa sena rösträkningar mer intressanta än vanligt. 
14.43
Om det bli ett extra val(nyval) blir det då omröstning i alla 3 valen eller bara i riksdagsvalet?
Bara riksdagen. Kommun och landsting kan bestämma på egen hand om de vill ha extra val, men det är oberoende av extra val för riksdagen. 
14.45
Är alla röster (sena röster och utlandsröster) med i den preliminära rösträkningen?
Ja
14.46
Hur kan ni skriva att det är två distrikt kvar att räkna när det på Valmyndigheten står att 2797 distrikt av 6325 är räknade?
Som vi har förklarat tidigare i denna direktrapportering är det två rösträkningar som pågår nu. En preliminär rösträkning som påbörjades på valnatten och en kontrollräkning (den slutgiltiga rösträkningen). Den går långsammare eftersom man har börjat om från början. Vi visar den preliminära rösträkningen. Valmyndigheten visar båda.
14.49
Nu är det bara ett distrikt kvar att räkna i den preliminära rösträkningen.
14.54
Om Löfven inte får stöd från C som det ser ut i nuläget, med tanke på att de varit ganska tydliga med att de vill rösta bort honom som övriga alliansen, hur stor är sannolikheten att S godtar ett stöd från SD då som absolut sista utväg med tanke på att de inte får stöd från någon annan?
SD har också varit tydliga med att de vill rösta bort Löfven. 
14.56
SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein om de olika regeringsalternativen 

”Det här är Ulf Kristerssons sista utväg”

SVT NyheterRösträkningen efter riksdagsvalet pågår fortfarande, och av allt att döma blir det komplicerat att bilda en stark regering.
14.57
Löfven sa igår att han inte kommer stödja en alliansregering men sa också att det största blocket är det som ska regera. Om alliansen nu blir det största blocket, dvs får 144 mandat, kommer Löfven då rösta för, alternativt lägga ner, sin röst i statsminister omröstningen? Verkar motsägelsefullt att rösta emot om det nu är det största blocket. Hur ska han kunna räkna med alliansens stöd om han själv sagt sig vilja rösta emot?
Han sa igår att det största blocket ska få regera, men hittills - enligt det preliminära resultatet - har de rödgröna varit störst med ett eller två mandat. Just nu har de 144 mandat och Alliansen 143. 
14.59
Varför pratar Löfven hela tiden om storleken på blocken när han inte uttryckt att han ens vill regera med Vänsterpartiet?
Han räknar med deras stöd i riksdagen även om de inte får ministerposter. 
15.00
På val.se så krymper MP konstant nu, det gjorde dom ju faktiskt inte så här långt in i den preliminära räkningen? Känns väl som en ganska stor ändring?
Kontrollräkningen går något långsammare än den preliminära. Ett slutresultat väntas i helgen, men ja, eftersom MP var så nära spärren kan det ske förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.
15.03
Var på er sajt kan man tydligt se hur mandaten 144-143) är för tillfället och följa det allt eftersom de ändras i och med rösträkningen?
Man kan tyvärr inte se för blocken, men man kan se för de olika partierna och räkna ihop längst ned på denna sida https://valresultat.svt.se/2018/
15.07
Vad händer när båda blocken får lika många mandat?
Så här svarade politikreporter Ulf Hambraeus tidigare: 
Om de två största blocken, de rödgröna och alliansen, är exakt lika stora i riksdagen, kan faktiskt en hel del bli ovisst.
Särskilt komplicerat skulle det bli om en rödgrön budget får exakt lika stort stöd som en alliansbudget i en huvudomröstning i riksdagen.
Att få igenom en budget är förutsättning för att en regering ska kunna föra sin egen ekonomiska politik.
Enligt riksdagsordningen finns det olika vägar för att undvika att det blir exakt lika stort stöd för två huvudförslag vid en huvudomröstning, men i slutändan avgörs omröstningar där två förslag får lika stöd av lotten.
Det har aldrig tidigare hänt, men i teorin skulle landets ekonomiska politik kunna avgöras av en lottdragning i riksdagen. Men, att vi skulle nå så långt ter sig ändock ytterst osannolikt. En lång rad förhandlingar på vägen skulle säkerligen göra att det aldrig blir aktuellt.
15.09
Vilket valdistrikt är det som är kvar i den preliminära rösträkningen?
Vadstena
15.13
Hur ser ni på möjligheten för en C+MP+S+(V) regering? Den konstellationen ser ut att i nuläget få 175 mandat och därmed majoritet. Jag förutspår att Löfven lockar över Annie genom att erbjuda henne statsministerposten.
Politikreporter Elisabeth Marmorstein pratar om det i det här klippet https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elisabeth-marmostein-om-regeringsbildningen
Men det korta svaret är att C än så länge har sagt nej till detta.
15.14
Är utlandsrösterna inräknade?
Det är de. 
15.19
Hur stor brukar skillnaden vara medan den preliminära och slutgiltiga räkningen?
Mycket liten. Du kan se själv på Valmyndighetens sida hur det såg ut 2014 https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rike/index.html
15.20
Hej! När får vi reda på valresultatet?
Det preliminära borde komma när som helst. Det är bara ett distrikt kvar. Det slutgiltiga kommer troligen först i helgen. 
15.21
Vilket block är störst?
Just nu, det rödgröna. 
15.23
Finns det en rimlig chans till skifte i mandat mellan blocken i sista distriktet? Hur många röster skiljer för att ett av v,mp eller s skall tappa ett mandat till något parti i alliansen?
"Chansen är minimal för att inte säga att det är omöjligt," säger vår systemutvecklare Rickard Andersson som jobbar med att presentera rösträkningen på vår sajt. Men det gäller alltså det preliminära resultatet. 
15.35
Hur många röster till behöver exempelvis C för att ta ett mandat till från SD?
För många för att det ska kunna ske med bara ett distrikt kvar, enligt våra systemutvecklare. Mandatfördelningen kommer troligen inte att förändras i den preliminära rösträkningen. I helgen kommer dock den slutgiltiga rösträkningen. 
15.41
Varför arbetar inte partierna med att bilda en regering baserad på mest liknande politik snarare än förhandsöverenskomna block?
Det är den liknande politiken blocken är byggda kring. 
15.42
Sorry for the English, my Swedish is not very good. Looking at the val.se count, there seems to be a minor, yet important difference in the vote. MP is below 4% and SD and S are doing better, while M is down. Does the preliminary count include over seas and early voters? Is that why their is such a difference?
The preliminary count includes overseas and early voters, but so does the final count - the one you're looking at. There's a difference because the preliminary count is almost done and the final count is not halfway through.
15.44
Om jag tolkar Valmyndighetens hemsida rätt gick ett mandat från KD till MP mellan det preliminära och slutgiltiga resultatet 2014.
Mycket kan fortfarande hända - vanligen spelar den typen av förändringar inte så stor roll eftersom skillnaden mellan de borgerliga partierna och de rödgröna brukar vara större. 
15.48
På valmyndighetens är det 2 mandat skillnad mellan de rödgröna och alliansen (144-142), men det är bara ett här (144-143). Vad är rätt?
Våra siffror kommer från Valmyndigheten och de ser likadana ut som hos dem som hos oss. 144 till rödgröna, 143 till Alliansen och 62 till SD i den preliminära rösträkningen. 
15.54
På den preliminära resultat så är S+V större än Alliansen, även om MP åker ut. Hur kommer det sig att valnattensresultat kan så här 4 dagar efteråt vara så avvikande?
Det är faktiskt inte så stora skillnader mellan valnattsresultatet och det preliminära resultatet. V och MP har ökat med 0,1 procentenheter. S, KD och SD har backat med 0,1 procentenheter. 
15.57
När kommer alla röster vara färdig räknade underfredagen?
I den preliminära rösträkningen bör de vara färdigräknade idag. Den slutgiltiga rösträkningen väntas bli klar till helgen. 
15.59
Nu är alla distrikt räknade.
15.59
Resultatet från den preliminära rösträkningen är alltså 144 mandat till de rödgröna, 143 till Alliansen och 62 till SD.
Det här är dock ett preliminärt valresultat. Den slutgiltiga rösträkningen pågår fortfarande. Det resultatet kommer i helgen. 
16.16

Jämfört med valnattens resultat har det skett ett fåtal mindre förändringar.

  • Miljöpartiet har ökat med 0,1 procentenheter och har nu 4,4 procent. Även Vänsterpartiet ökade med 0,1 procentenheter och har nu 8 procent. Socialdemokraterna har minskat med 0,1 procentenheter.
  • På allianssidan har Kristdemokraterna minskat med 0,1 procentenheter. De har nu 6,3 procent.
  • Även SD har minskat med 0,1 procentenheter och har nu 17,5 procent.

Torsdagens resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.

16.43
Efter det preliminära resultatet vill Jonas Sjöstedt (V) att Ulf Kristersson (M) erkänner att han förlorat.

- Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsministerposten, anser han och konstaterar att det rödgröna blocket, där han ser det som självklart att räkna in Vänsterpartiet, har fler mandat än Alliansen.

- De rödgröna är större och det är Vänsterpartiets valframgång som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister, säger Sjöstedt till TT.

 
 
16.46
Sedan valnattens resultat presenterades har riksdagsmandat bytt ägare flera gånger. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla tappat ett mandat, medan Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har fått ett till mandat.
 
De rödgröna ökar också sitt procentuella övertag något. De rödgröna har fått 40,7 procent av rösterna medan Alliansen 40,2.
16.58
Kristdemokraterna pressjour vill inte kommentera mandatfördelningen i det preliminära valresultatet men säger till SVT-nyheter att argumentationen man hållit tidigare inte förändras.
17.06
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson kommenterar nu rösträkningen: 
– Läget är i stort sett oförändrat. Inget av blocken har majoritet. De övriga partierna har fortsatt bara två val. De kan antingen bilda en monsterallians som under DÖ. I så fall står vi redo att återigen axla rollen som enda oppositionsparti, säger han till DN. 
 
– Eller så får de bryta beröringsskräcken mot oss och kliva upp ur sandlådan. I så fall står vi redo för samtal, förhandlingar och rimliga kompromisser. 
17.10
"Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat", säger Jonas Sjöstedt (V)
17.33
Kl är nu 1730 torsdagen den 13 sept.
Enigt följande sida har MP 3, 87 % just nu
Vänligen förklara.
Hej, vilken sida syftar du på? Här kan du se valmyndighetens senaste sammanställningar: https://data.val.se/val/val2018/prelresultat/R/rike/index.html
17.36
Liberalerna vill inte kommentera det preliminära valresultatet utan inväntar det slutgiltiga resultatet.
17.57
Såhär kommenterar SVT:s politiska reporter Ulf Hambraeus det preliminära valresultatet.
- Det blev som vi trodde, de rödgröna blev större än Alliansen och SD är den dominerande vågmästaren. Diskussionerna kommer fortsätta och det här är det som Stefan Löfven igår tyckte att Alliansen skulle ha väntat på innan man gick ut och började prata om att bjuda in S till en diskussion om att "stödja oss". Men det här är ett preliminärt resultat ska man komma ihåg. 
 
 
17.57
Hej igen!
Jag menar den här sidan :

data.val.se

och nu har MP 3, 88 %
mvh
JG
Hej Valmyndigheten visar just nu statistik för den preliminära rösträkningen som är den som avslutades idag. Se följande länk: https://data.val.se/val/val2018/prelresultat/R/rike/index.html. Det är den statistiken vi hänvisa till. Samtidigt pågår dock den slutgiltliga rösträkningen, kontrollräkningen, som väntas vara klar i helgen. Se följande länk: http:// https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html
18.07
Nu avslutar vi direktrapporteringen för dagen. Stort tack för alla frågor och kommentarer! Vi fortsätter självklart att hålla er uppdaterade på svt.se, i appen samt i våra nyhetssändningar. Trevlig kväll!