SVT rapporterade · Chatta med sexologen Kalle Norwald

21.01
Hej och välkomna!

Sexolog Kalle Norwald är här om ungefär 20 minuter, men ställ gärna era frågor redan nu så besvarar han så många som möjligt när han väl är på plats.
21.02
Självklart kan ni ställa era frågor anonymt
21.12
Hej! Era frågor trillar in, och fortsätt gärna komma med fler frågor och funderingar. Som sagt kommer sexolog Kalle Norwald svara på dem om ca 10 minuter
21.13

12 vanliga frågor och svar om potenshöjande läkemedel

SVT NyheterBörjar man se blått? Ökar sexlusten? Kan det ge smärtsamma erektioner? Frågorna samt myterna kring potenshöjande läkemedel är många. Vi har svarat på några av de allra vanligaste med hjälp av Stefan Arver överläkare och specialist på mäns sjukdomar vid Karolinska insitutet.
21.14
Nedan svarar överläkare Stefan Arver på 12 vanliga frågor om potenshöjande läkemedel, som ni kan läsa medan ni väntar
21.17

Allt vanligare att potenshöjande läkemedel skrivs ut till yngre män

SVT NyheterAlltfler män får potenshöjande läkemedel utskrivna för att få bukt med erektionsproblem. På tio år är ökningen 50 procent. Men pillret som från början mest förknippades med äldre män blir nu allt vanligare bland yngre.
21.19
Kan man bli porrimpotent?
Hej! 
Begreppet i sig är inte vetenskapligt etablerat, men upplevelsen kan ju var som så att en stor porrkonsumtion gör att erektionen upplevs annorlunda. Här finns en skillnad på vetenskapen och upplevelsen som det ser ut nu. 
21.19
Nu är sexolog Kalle Norwald här för att svara på era frågor
21.21
Hej! Jag är 23 år och har sååå himla svårt att få stånd när jag är med någon men funkar relativt bra när jag onanerar. Vart kan jag vända mig för att få hjälp?
Det där är en vanligt förekommande situation, det går hur bra som helst när en är ensam men så fort någon partner kommer ini bilden så blir det svårare. Det handlar ofta om stress och prestation. Är du i åldern att få gå på ungdomsmottagningen skulle jag rekomendera dig att söka dig dit, annars är vårdcentralen en bra plats att börja på för att få en samtalskontakt med fokus på just stress och prestation. Lycka till!
21.21
Hur berättar man för någon att man är 29 år och oskuld ?
När en är 29 år och inte haft sin sexuella debut ännu kan det upplevas svårt att berätta det för en eventuell partner. En fråga som spontant ploppar upp i mitt huvud är om en behöver berätta det på en gång? Tänker att det inte är absolut nödvändig information på en gång? Det är förstås en smaksak!
21.24
Hur naturligt/vanligt är det att man vid 65 års ålder kan få erektion men inte behålla den mer än några minuter?
Hej! Förmåga till erektion är något som förändras med stigande ålder. Det du beskriver låter för mig som vad en kallar för naturligt åldrande. Är det något du lider mycket av skulle jag föreslå att samtala med en läkare inom primärvården.
21.24
Kan man träna bort för tidig utlösning?
Ja det går att göra! Det finns en behandlingsform som kallas Start-Stopp, som handlar om att när en känner att en är nära utlösning, stanna upp och låta känslan återgå för att sedan återgå och göra så ett par gånger. 
21.27
Min sambo har så svårt med bl.a prestationsångest, så vi har inte haft sex på 3,5 år. Vad kan jag göra? Eller behöver vi professionell hjälp?
Hej! 
Att var den som vill ha mer sex än den andre kan vara väldigt jobbigt och ibland provocerande. Det du kan göra är att uppmuntra partnern till att söka hjälp, men inte tvinga den. För din egen del kan du söka samtalsstöd för din egen situation och frustration. Lycka till!
21.28
Varför är tjejer så penetrationsfixerade? Det är ju inte konstigt att man får svårt att få upp den när tjejerna bara vill penetreras direkt i stället för att ligga och mysa. Är det porrskadade?
Hej! Samhället i stort är penetrationsfixerade skulle jag säga, oavsett vilken könsidentitet folk har. Erektionsproblem får alla som har penis under livet, då och då. 
21.29
Jag har sexualundervisning på högstadiet. Bör man ta upp (hehe) den här frågan och isf vad är viktigt att tänka på?
Hej! Det låter som att du är lärare? Jag tycker absolut en bör ta upp detta i samband med att en exempelvis går genom anatomi och kroppens funktioner. Det är viktigt att kunskpaen om att alla med penis får sviktande erektion sprider sig av den enkla anledningen att jag tror att det skulle spara mycket lidande. 
21.29
Är det så att man måste få stånd hela tiden, eller kan det vara så att det är ok om man inte får under vissa tilfällen? Typ när man är trött eller så?
Sedan, man kan inte behålla stånd så mkt som helst, hur länge kan man behålla det?
Kort och gott, JA! Det är så att ståndet ibland inte kommer som önskat, och då kan det bero på att en är trött eller stressad. Kan också vara så att en är sexuellt upphetsad men erektionen sviktar. 
Hur länge en kan behålla erektionen är svårstuderat. Det beror på så många olika faktorer, precis som du säger typ trötthet, stress, allmänt mående, alkohol...
21.32
"Många väldigt bra och relevanta frågor", hälsar Kalle Norwald!
 
21.33
Som kvinna vill jag bara säga: släpp pressen killar! Våga visa dig osäker o sårbar. Sätt ord på din oro eller känslor. DET är så mycket mer attraktivt, och så mycket mer moget o närhetsskapande, än nån "alltid redo att pumpa på-machoman". Jag känner ingen kvinna som drömmer om den stereotypen. Men nån som kan prata om känslor och vågar visa sig mänsklig o icke-perfekt uppskattar mig veterlien alla!
Låter som ett underbart budskap! Det är mycket press på mänskligheten som det är!
21.34
Hej Kalle , jag är 62 år och jag har oändlig sexlust . Jag är skild nu , har förhållande med yngre kvinnor , och när jag inte har en kvinna hos mig brukar jag onanera 1-2 gångar dagligen . Är det något fel eller borde jag vara glad för min sex förmåga ???
Sexlust är ju något väldigt personligt och varierar från person till person. Om du är nöjd med din sexualitet och hur du lever ut den, så är det HELT okej! Så länge du inte känner en tvångsmässighet och mår dåligt om du inte onanerar eller har sex, eller avbokar massa saker för att istället onanera exempelvis, så är det bra!
21.34
Jag undrar om övergång till helnykterhet kan göra att man tappar potensen och sexdriften
Forskning visar att alkoholkonsumtion under längre tid kan komma att påverka potensen och sexdrift efter att en slutar dricka. Detta går att få hjälp med via samtalskontakt med terapeut exempelvis. 
21.34
jag har egentligen inget erektionsproblem men jag oroade mig så mkt för detta att jag fick så stark ångest att jag mådde illa när jag skulle ha sex med en tjej.. det gick inte så bra. nu har det gått ganska lång tid o jag känner mig skräckslagen för att prova igen, hur kan jag minska ångesten så att jag vågar igen?
Jag skulle rekomendera dig att gå i någon form av samtal och prata om just ångesten som sex kan väcka hos dig. Det där är klurigt att klara helt på egen hand när det både har gått lång tid och då är en ofta fokuserad på gamla strategier. 
21.38
Hej! Jag har inga problem med potensen när jag är själv hemma, men när jag försöker ha sex med någon så händer det ingenting. Det är till och med så att jag har svårt att få upp den när jag är själv men i en ovan situation. Har inte försökt ha någon intim relation på några år efter en jobbig upplevelse senast jag försökte.

Jag har hört att det eventuellt ska hjälpa att sluta titta på porr. Jag har försökt, men det är svårt att sluta med det enda "sexliv" jag har i flera månader, så jag har inte kunnat hålla mig ifrån mer än ett par veckor.

Vad skulle jag kunna göra åt det här? Det känns som en psykisk låsning som sitter långt inne.
Hej! 
Det låter på din beskrivning att det just är ovana situationer eller när du inte riktigt har kontroll som det blir svårt med erektionen. Att sluta titta på porr funkar för vissa, men har egentligen inget stöd i forskningen. 
Precis som du skriver låter det som en låsning, som du kan komma rätt med i samtal med terapeut eller liknande. 
21.38
Jag har aldrig haft problem, tvärtom har det alltid fungerat när det har behövts. Men så har jag träffat någon som jag älskar mer än jag trodde att man kunde älska en annan människa, och nu lyckas jag inte lika bra. Det är som att själva akten är i andra hand då närheten och känslorna går högre än just det fysiska. Det känns pinsamt att när jag träffar någon som jag älskar så djupt så kan inte han där nere visa det ordentligt. Jag kan tänka på henne och bli fullständigt redo, men tillsammans med henne så tar känslor av närhet över så att det inte riktigt räcker för att visa det med han där nere. Vad kan jag göra? Medicin är uteslutet.
Först och främst, grattis till vad jag kan se till en fantastisk relation! Att älska någon så högt som du beskriver är för många fantastiskt, men kan då klura till det när det kommer till sex med denne. Erektion och sexuell lust går ju inte alltid hand i hand tåls att poängtera, alltså du kan vara kåt och allt så men erektionen kommer inte. Det beror på att stressen i kroppen och pressen gör att könet inte reser sig. Jag skulle rekomendera dig att definiera vilken känsla som uppstår i samband med sex (stress? press? oro? ångest?) och sen jobba med den käsnlan. 
21.43
Hej jag har fått en potenshöjande tablett av en kompis som fått dem på recept. Vågar jag prova? Jag har inga problem med att få stånd men tappar det snabbt efter utlösning. Tänker att jag kanske kan komma igång snabbt igen med en sådan tablett.
Hej!
Att ta mediciner som annan har fått utskrivet eller köpt på något håll är inte att rekommendera. Det är receptbelagt av en anledning :) Jag tänker att det låter som att vänta ett tag efter första utlösningen är bättre och sen köra på igen!
21.43
Vad är egentligen skillnaden på en ”klitorisorgasm” och en vaginal orgasm?
Klitorisorgasm är den absolut vanligast förekommande formen av orgasm för de som har en sådan. Det brukar en kalla en orgasm som uppstår vid klitorisstimulering, och en vaginalorgasm brukar en säga när en orgasm uppstår vid penetration (som egentligen också stimulerar klitorisen från insidan).
21.43
Hej Kalle
,
Jag är 51 år gammal och känner att jag har tappat sexlusten. Har svårt att bli kåt och väldigt svårt att få utlösning tillsammans med en tjej. Är singel men träffar lite tjejer ibland. Har träffat en läkare ett par ggr för något år sen ang detta. Vi gjorde då ett test som visade min testosteron halt. Det visade sig vara helt ok. Känner ändå att jag skulle vilja ha lite hjälp med testosteronet för att bli mer kåt och få bättre stånd. tycker den är lite slak. Vad ska jag göra? Har också varit på terapi tidigare.

Tack på förhand
Björn
Endast testosteron ger inte en kåthet, sexuell lust är mer facetterat än så. Det beror på många faktorer och levnadssitautioner. Om en läkare har undersökt dig och sett att testosteronet är iunom referensramen så kommer inte mer testosteron göra en markant skillnad vad jag vet. Då handlar det mer att se vad du har lust till i övriga livet och göra saker du gillar, mår bra av och ger lust. Lycka till!
21.50
Har aldrig haft sex med tjeje, tills jag var 19 , och när jag träffade en tjeje så blev det svårt att ha intimt relation med henne sen dess har jag hållit mig ifrån det, nu är jag 24, vad ska jag göra för att det skulle funka ?
Hej! Du beskriver svårigheter att vara intim med andra, vilket är ett vanligt förekommande problem. Fundera kring vad det är med närheten som gör det svårt? Är det ångestladdat? Är det så att du tycker det är läskigt? Vanligt är att en i sådana situationer undviker situationer som skulle kunna leda till en sexuell situation, och då upprätthåller en liksom det hela. Det gäller att långsamt men säkert utsätta sig för nya situationer som kan uppfattas som obehagliga. Därför viktigt att göra det under kontrollerade former, exempelvis genom kontakt med en terapeut. Lycka till! 
21.53
Hej och tack för alla era frågor! Kalle hälsar att det var många bra frågor, och ber om ursäkt till de han inte hann svara på. 

Nu stänger vi ner chatten. Hoppas ni har blivit lite klokare.