SVT rapporterade · Följ rättegången om människohandel

08.25
Godmorgon! Nu är jag på plats i Lunds tingsrätt för att rapportera från rättegångens inledning. Under förmiddagen presenterar åklagare och advokatet sina yrkanden. Rättegången startar kl 9.
08.31
Sven Bünger, advokat till en av de tilltalade – den 22-årige sonsonen – intervjuas av SR Ekots reporter. Medieintresset för rättegången väntas vara stort.
08.37
Advokat Sven Büngers 22-årige klient nekar till brott. Men enligt advokaten finns det telefonavlyssning som är graverande: ”Den ska inte negligeras. Men möjligheten att han frias finns.”
08.54
Advokaterna samtalar före rättegångsstarten.
09.05
Nu går vi in i tingssalen.
09.10
Det blir få pauser under rättegången, säger domaren, eftersom det är så pass många personer inblandade.
09.12
Nu kommer de tilltalade in i rätten. Två tolkar är på plats eftersom sju av de misstänkta är från Bulgarien.
09.14
De tilltalade förs hit från olika häkten: Helsingborg, Malmö och Trelleborg.
09.18
Nu är alla de åtta misstänkta männen på plats.
09.21
Nu gås yrkandena igenom. Åklagaren Måns Biörklund läser upp vad männen är misstänkta för.
09.24
”De tilltalade har gett målsäganden falska förespeglingar om vad som skulle ske i Sverige. Dagligen har de tvingats tigga under långa arbetspass och oavsett väder.”
09.27
Målsäganden har fått bo i Hultsfred, i Virserum och i skogen utanför Hovmantorp, ibland i ouppvärmda husvagnar eller i bilar. På dagarna har de enligt åklagaren skjutsats av de misstänkta männen till olika tiggarplatser.
09.28
Åklagaren berättar om de 13 målsäganden och vad de enligt honom utsatts för. Samtliga har rekryterats i Bulgarien.
09.34
LÄS MER: Här bodde människohandlarnas offer
 

Här bodde människohandlarnas offer

SVT NyheterDe tiggare som utnyttjades av misstänkta människohandlare som greps under tisdagen flyttades runt och bodde på olika ställen. En av de platserna var det omtalade lägret i skogen utanför Hovmantorp, som SVT Nyheter Småland tidigare berättat om.
09.35
Den åttonde mannen har inhyst tiggarna i sitt hus i Hultsfred och i husvagn på tomten. Han är misstänkt för medhjälp till människohandel.
09.37
Åklagaren går nu igenom de saker som tagits i beslag. Det är bland annat flera mobiltelefoner och även flera olika fordon.
09.38
Advokaterna berättar nu hur deras klienter ställer sig till den första åtalspunkten om människohandel.
09.40
En 45-årig man från Bulgarien, vän till de andra sex som är släkt med varandra, nekar till brott, men medger att han transporterat tiggare.
09.41

Familj misstänks ligga bakom tiggerihärvan

SVT NyheterSex av de åtta åtalade i den stora tiggerihärvan är släkt med varandra. Det handlar om en man född 1958 och hans tre söner och två barnbarn. Flera av de som är målsägande uppger att de också är släkt med de åtalade och många har anknytning till familjens hemby i Bulgarien.
09.41
Även den 20-årige sonsonen bestrider brott enligt hans advokat Pia Lindström.
09.42
Mannen som bor i Hultsfred förnekar också brott. Han har upplåtit sin fastighet, men har inte haft något uppsåt att främja människohandel.
09.43
Den 22-årige sonsonen förnekar också brott och bestrider utvisning.
09.44
Den 60-årige mannen som är pappa och farfar till de andra nekar även han till brott. Likaså hans 39-årige son. 39-åringen menar att de pengar som tagits i beslag av polisen har tiggts ihop av honom och hans fru.
09.47
Även den 42-årige sonen förnekar brott och bestrider utvisningsyrkandet.
09.48
Den 25-årige sonen nekar brott och bestrider utvisningsyrkandet.
09.50
Två av männen är också misstänkta för tre fall av misshandel. Det är den 22-årige sonsonen som är misstänkt för två fall av misshandel och den 25-årige sonen som är misstänkt för ett fall av misshandel.
09.51
En kvinna ska enligt åtalet ha misshandlats vid flera tillfällen av den 22-årige sonsonen vilket lett till att hon fick missfall. 22-åringen nekar brott.
09.51
Även 25-åringen nekar misshandel.
09.52
Den tredje åtalspunkten gäller ett rån. Den 25-årige sonen ska ha rånat en av målsäganden för att ta 600 kronor av honom, och slagit honom vid tillfället. 25-åringen förnekar brott.
09.56
Det finns också ett antal skadeståndsanspråk från målsäganden. Det handlar om belopp på tiotusentals kronor.
09.57

Tiggande kvinna berättar: fick missfall efter misshandel

SVT NyheterPå fredagen kom åtalet mot de sju bulgariska män som misstänks ha utnyttjat landsmän för att tigga på olika platser i Småland. I förundersökningen finns flera exempel på hur ligans ledare ska ha utövat kontroll över sina offer. Ett exemplet handlar om en kvinna som ska ha misshandlats så att hon fick missfall.
09.58
En av männen som enligt åtalet ska ha misshandlats kräver ett skadestånd på nästan 130 000 kronor.
10.00
De misstänkta männen bestrider skadeståndsyrkandena, eftersom de även bestrider själva skuldfrågan.
10.07
Det är sex av målsäganden som inte lämnat in skadeståndsyrkanden än. Det beror på att de är i Bulgarien och inte lyckats kommunicera sina yrkanden. Det kommer att tas upp under förhören.
10.12
Nu är det dags för sakframställan som väntas pågå i flera dagar. Måns Biörklund ska visa olika bildspel. Åklagaren David Ludvigsson delar ut ett översatt bildspel till de bulgariska männen.
10.14
Det första bildspelet är en presentation av de misstänkta männen. Därefter kommer åklagaren gå igenom boendeförhållandena i Bulgarien och boplatserna i Sverige. Han kommer därefter att gå igenom bevisningen i kronologisk ordning och pengaöverföringar från Sverige till Bulgarien.
10.14
De avlyssnade telefonsamtalen är många och långa. De har pratat om sådant som rör målet men även en hel del annat. Därför kommer inte hela samtalen att spelas upp i rätten, utan delar kommer att läsas upp.
10.15
Det kommer också att visas redigerade spaningsfilmer.
10.16
Ett stort antal poliser har varit inblandade, men främst en speciell grupp inriktad på människohandel.
10.18
Åklagaren går nu igenom hur en vanlig dag ser ut för tiggarna.
-En tidig väckning.
-Avfärd från boplatsen. Gärningsmännen sitter alltid i framsätet. ”Ett uttryck för den hierarki som finns” enligt åklagaren.
-Tiggarna släpps av på bestämda platser. Avlämningarna sker diskret för att inte dra uppmärksamhet till sig.
10.19
Sista stoppet på morgonen var på Grand Samarkand, vid Ica Maxi, där växlades pengarna in i en automat. Pengar som man tagit från tiggarna dagen innan.
När mynten byttes ut skedde växlingen istället i småaffärer.
10.20
Sen åkte gärningsmännen till Diakonicentrum i Växjö. ”De har använt det som en fritidsgård för vuxna”. De har spelat biljard, fikat och hängt där i timtal.
10.21
Sen åkte gärningsmännen till en butik i Växjö där pengar kunde skickas från Sverige till Bulgarien. För att fler tiggare skulle transporteras till Sverige men också för att ta hem vinster till Bulgarien.
Gärningsmännen har också övervakat tiggare, handlat mat, letat i containrar efter mat mm.
10.23
Vid enstaka tillfällen har de misstänkta männen setts tigga. Men den 45-årige mannen som är vän till familjen tiggde själv mer ofta.
10.24
Upphämtning av tiggare sker sen eftermiddag eller kväll. De körs till boplatsen och får lämna ifrån sig sina pengar. Det har spanande poliser lyckats filma.
10.25
Två av de misstänkta männen har bott i huset i Hultsfred, där har pengainsamlingen skett inne i huset så polisen har inte kunnat filma det.
10.28
Måns Biörklund enligt brottet människohandel: ”Enligt oss fullbordas detta brott väldigt tidigt, vid första transporten i Sverige.”
Polisen har sett brottet begås men inte ingripit, men det är en gångbar metod, enligt Måns Biörklund.
10.30
Åklagaren visar nu upp en bild med väldigt många ansikten. Överst syns den 60-årige pappan. Gärningsmännen med tillhörande tiggare delas sedan in i tre olika kluster.
10.35
Åklagaren presenterar nu de misstänkta männen. Sju av männen är som sagt släkt med varandra: pappan, tre söner och två sonsöner.
10.35
Pappan är 60 år gammal. Hans fru har tagit emot pengar i Bulgarien. Han har också en dotter förutom de tre sönerna som också tagit emot pengar i Bulgarien. Pappan har varit aktiv i rekrytering i Bulgarien. Han har i Sverige varit i de tre lägren i skogen utanför Hovmantorp.
10.36
Den 42-årige sonen har varit aktiv i Hultsfred. Hans fru har tagit emot stora belopp i Bulgarien.
10.37
Även hans son, 22-åringen, har varit aktiv i Hultsfred.
10.38
39-åringen har varit aktiv i Hovmantorp, och även i en lägenhet i Växjö. Hans son 20-åringen har också varit aktiv där.
10.38
Den tredje sonen har varit aktiv både i Hovmantorp och i ett hus i Virserum.
10.41
Nu ska åklagaren visa på boendeförhållandena i Bulgarien. Den har inhämtats av bulgarisk och svensk polis i samarbete. Åklagaren har själv varit där och besökt två målsägandebostäder.
10.43
Alla inblandade bor i den norra delen av Bulgarien, i tre städer och kringliggande byar.
10.44
Åklagaren visar en bild på en av de misstänktas hus bredvid en av målsägandens hus. Man ser en tydlig skillnad i standard. Huset till höger ser väldigt nedgånget ut.
10.45
Han visar även invändiga bilder från de misstänktas hus - med fin köksinredning. I målsägandens hus lagar man sin mat utomhus.
10.47
Han visart också en jämförelse av toaletterna, i målsägandens hem är toan ett skjul med en filt över ingången.
10.50
En annan av målsägandena var under 18 år när han var i Sverige. Även han bodde i ett nedgånget hus utan bekvämligheter. Tvätt sker i en balja utomhus, det saknas rinnande vatten och toalettbesök sker utomhus.
10.53
Nu visar åklagaren en kvinnlig målsägandes hus, även det lika nedgånget. Kvinnan bodde med sin sambo och sambons son. Huset saknade vatten, el, kök och toalett. Som toalett finns ett teglat utrymme utomhus med ett hål i marken.
10.55
Den teglade utomhustoaletten.
 
10.56
Ytterligare ett nedgånget hus visas upp. Här finns el men inget vatten. Hela tiden visas den misstänkte 39-årige sonens hus upp som referens, med mur och guldlejon.
10.57
Flera av gärningsmännen pratar i avlyssnade telefonsamtal om att de ska renovera sina bostäder.
11.00
De misstänkta männen tittar på bildspelet som åklagaren visar upp med uttryckslösa ansikten. Två av männen, däribland den 60-årige pappan, tittar inte alls på bildspelet på väggen.
11.02
Nya bilder från hus med låg standard visas. En utomhusspis med en utomhustoalett i bakgrunden. En utomhustoalett som man gått in och fotograferat inuti.
11.04
Den misstänkte 39-åringen och hans son har spotlights och stukaturer, och stenlagt golv. I målsägandes hus är det betonggolv och luktar starkt av hästurin. I ett av rummen har man hästen inne på vintern.
11.04
Yrkas utvisning?
11.06
@Nikk Ja av samtliga de sju bulgariska män som är misstänkta.
11.07
Ett hus visas där det saknas dörr, trots att det kan bli så mycket som 25 minusgrader på vintern.
11.08
Nya bilder från hus med låg standard visas. En utomhusspis med en utomhustoalett i bakgrunden.
 
11.09
Här gräver de boende olika hål i gräsmattan för att uträtta sina behov. Ibland lånar de grannarnas murade tegeltoalett vintertid.
Här är det jordgolv med mattor på.
11.14
Nu går åklagaren över till att visa boplatserna i Sverige.
11.17
Fattade någonsin Diakonicentrum misstankar över att dessa personer uppehöll sig hela dagarna i lokalerna?
@Maria - Nej, det kan jag inte se i förhören. Däremot har de reagerat på att det var skillnad i status mellan "bossarna" och de som tiggde. 
11.17
De flesta har suttit och tiggt i Växjö som är centralort för verksamheten, men boendena har alltså varit utanför Hovmantorp, i Hultsfred och i Virserum. Det var mot slutet som tiggarna flyttades från skogslägren utanför Hovmantorp till en källare i Virserum.
11.20
Utanför Hovmantorp har det funnits tre olika läger. När markägare reagerat har lägret flyttats.
11.22
Åklagare David Ludvigsson visar nu upp bilder från lägerplatserna utanför Hovmantorp. Det är öppna platser i skogen där husvagnar och bilar placerats ut.
11.23
Vissa bilar har använts som transportbilar för att köra tiggarna, vissa har använts som boenden.
11.23
Det här är en bild från lägerplatsen i Hovmantorp.
 
11.24
I slutfasen flyttades huvuddelen av skogslägren till Virserum, men en av huvudmännen flyttade till en källare i Växjö tillsammans med sin fru och ett par tiggare.
11.25
En månad innan tillslaget flyttades tiggarna till en adress i Virserum där alla möjliga utrymmen användes som sovplatser.
11.27
I Hultsfred bodde tiggarna dels i husvagn på tomten och dels inne i den nu misstänkte 75-åringens hus.
11.29
Åklagaren Måns Biörklund ska nu göra en kronologisk genomgång av bevisningen. Först handlar det om perioden jan 2016-maj 2017, innan polisen inlett sin spaning.
11.31
En del av tiggarna bodde i bilar och husvagnar på 75-åringens tomt, andra inne i huset.
 
11.31
Den misstänkta 20-åringen får ett glas vatten. De misstänkta männen börjar se trötta ut, och så även all den häktespersonal som sitter längs kanterna av salen.
11.34
Åklagaren visar en lista över pengar som skickats till Bulgarien under den aktuella perioden.
Totalt har 2 miljoner kronor förts ut ur Sverige.
11.35
I boendet i Virserum användes alla möjliga utrymmen som boende. Här sov två personer i vad som ser ut att vara ett förråd. 
 
11.37
Åklagaren vill genom detta visa att gärningsmännen är i Växjö och överför pengar, redan innan polisens spaningsarbete började.
En av sonsönerna döms dessutom för olovlig körning under den här perioden.
11.38
Kommer Bulgariska myndigheter och EU ställas till svars för hur fattiga människor i Bulgarien förvägrats rätt till sociala insatser och försörjningsstöd?
@Ida - Bra fråga, jag vet inte exakt vilket arbete som pågår på EU-nivå kring den här frågan. Men det är absolut något som varit uppe på agendan. 
11.42
Andra av de misstänkta rapporteras också för trafikförseelser.
Åklagaren visar också när de misstänkta männen flugit eller åkt bil till och från Sverige och vilka de haft med sig.
11.46
Det är så mycket jag inte begriper. Hur länge har det här tillåtits pågå? Har inte markägare upptäckt lägren utanför Hovmantorp och kunnat avhysa de boende? Hur vet vi, att inte många andra tiggare utsätts för ett upplägg liknande det här? Det är ju tydligen lukrativt.
@Maria - Det som åtalet gäller är perioden mellan januari 2016 och december 2017. Vi vet ju inte så mycket om hur många som är utnyttjade för tiggeri. Det här är en av de största rättegångarna kring "människohandel genom tiggeri" men det har ju funnits fall tidigare. Bland annat i Örebro, men där friades de dömda personerna senare i hovrätten. 
Men markägare har reagerat, det är därför de flyttat lägret vid flera tillfällen. 
11.55
Nu tar förhandlingen paus för lunch.
13.13
Nu återupptas förhandlingen efter lunchpausen.
13.17
Några av de misstänkta bulgarerna är fortfarande på väg in med häktespersonalen.
13.26
Åklagaren fortsätter att gå igenom olika flygresor som de misstänkta gjort, och vilka de flugit med.
13.36
Åklagaren visar hur de misstänkta rört sig med hjälp av bland annat fartkameror och polisingripanden. Våren 2017 följde också den misstänkte husägaren från Hultsfred med några av männen till Bulgarien.
13.38
Åklagaren är nu framme vid den dagen då polisen med hjälp av andra ärenden börjar spana på männen.
13.44

Misshandlades svårt och lämnades i dike – en person anhållen

SVT NyheterPersonen som hittades svårt misshandlad i ett dike har berättat varför han hamnade där. Han säger att det var för att han vägrade fortsätta tigga. En person anhölls på torsdagen misstänkt för människorov och grov misshandel.
13.45
Åklagaren David Ludvigsson går nu igenom bevisen dag för dag. Och allt stämmer in på det som åklagarna i början presenterade som ”en vanlig dag” i inledningen av sin sakframställan.
13.49
Den 19 maj 2017 spanar polisen på tiggarna på kvällen utanför Hovmantorp och ser hur de misstänkta männen samlar in pengar. Tiggarna får stå i kö utanför en bil och lämna pengarna till mannen som sitter i bilen.
13.53
Den spanande polismannen kommer att vittna senare under rättegången. När tiggarna lämnar pengar till den misstänkte mannen i framsätet antecknar han i ett block. 13 personer lämnade pengar i bilen.
14.02
Den 10 maj gick en tiggare in på en polisstation i Malmö och bad om hjälp med att ta sig till Bugarien.
Den 21 maj körde två av de misstänkta männen iväg samme tiggares far i en bil. Han återkom inte i Växjö förrän ett halvår senare. Enligt åklagaren finns det ett samband mellan att sonen lämnat och att pappan skickas bort.
14.04
Den 22 maj 2017 hämtar tre olika bilar upp tiggare runtom i Växjö, vid halv nio på kvällen, och kör dem till lägerplatsen.
14.09
Polisen har tagit mängder med bilder vid spaningstillfällena i skogen utanför Hovmantorp, på tiggare som kommer i olika bilar och på när de ger pengar till de misstänkta människosmugglarna.
14.16
Bild på misstänkt pengaöverlämning vid lägret i Hovmantorp.
 
14.16
Den 26 maj 2017 spanade polisen hela dagen på en tiggare som satt utanför Ica Maxi. Han skjutsades till platsen av en av de misstänkta människosmugglarna och fick pengar cirka 15 gånger under dagen. Han sågs äta en gång under dagen - det var en ask jordgubbar han fick av en person. På kvällen blev han hämtad igen.
14.21
Åklagaren visar dagliga kvitton från en växlingsautomat på Ica Maxi i Växjö. Både de misstänkta smugglare som bor i Hultsfred och de som bor utanför Hovmantorp växlar varje dag hundratals till tusentals kronor.
14.24
Dagligen görs det också pengaöverföringar till Bulgarien i en butik i Växjö.
14.25
Åklagarens genomgång kräver koncentration så rätten väljer att ta paus.
14.29
Genomgången av händelserna dag för dag kommer att fortsätta under åklagarens sakframställan som ska pågå ett par dagar till.
Jag avslutar nu dagens direktrapporering och tackar för visat intresse.
Rättegången pågår i totalt 28 dagar fram till slutet av november. Målsägandena kommer att höras via videolänk i Bulgarien och det kommer att kallas ytterligare minst 14 vittnen: många poliser men även personal från Diakonicenter i Växjö.