SVT rapporterade · Kraftig blåst i stora delar av Norrland

Det blåser kraftigt främst i Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län. Trafiken har störts på flera vägar och flera tusen hushåll är eller har varit strömlösa. Klass 2-varningen i fjällkedjan har sänkts, men klass 1-varning gäller fortfarande på vissa håll under kvällen och natten.
18.30
18.31
 

Klass 2 varning för storm i fjällen – kan komma orkanbyar

Vid 11 tiden på onsdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för storm i södra Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen – vilket är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.
18.32

Kvinna höll på träffas av fallande träd

I blåstens framfart har SOS på kort tid fått larm om flera som rasat eller håller på att falla. I Vännäs höll en kvinna på att få ett träd över sig.
18.43
JÄMTLANDS LÄN Flera strömavbrott har påverkat elabonnenter på olika håll i Jämtlands län sedan lunchtid. Vid 18.40 är över 800 av Härjeåns kunder strömlösa – de flesta i Ånge, Bräcke och Bispgården – och över 1500 av Eons kunder i Strömsund, Bräcke och Ragunda.
18.53

PROGNOS Jämtlandsfjällen har bland det hårdaste vädret idag, västlig vind som väntades nå 22-26 sekundmeters styrka – och eventuellt orkanstyrka i byarna. Det betyder att det är svårt att gå upprätt, är det snö så blir sikten obefintlig, och det är farligt att vistas på fjället. Se en mer utförlig Sverigeprognos här: 

September avslutas med höstväder

Se hur vädret ska bli där du befinner dig – timme för timme.

 

19.01
ÖSTERSUND Den så kallade Storsjöcup-bollen lossnade från sockeln och hotade blåsa iväg ut på gatan, och har nu förankrats i ett träd med spännband.  
19.24
VÄSTERBOTTENS LÄN SOS Alarm får in en rad samtal om träd som blockerar vägar. På riksväg 520 utanför Nyland i Umeå kommun ligger den just nu tre granar över vägen.
19.34
VÄSTERNORRLAND Höga kustenbron, som bär E4 över Ångermanälven, fick stängas på eftermiddagen på grund av de hårda vindarna. Samtidigt blåste en släpvagn omkull på bron:
19.40
En björk har gett vika för vinden och fallit rakt över vägen i centrala Härnösand. Foto: Örjan Leek
 
19.46
VÄSTERBOTTENS LÄN Färjan mellan Umeå och Vasa skjuter på kvällens avgång med anledning av den kraftiga vinden. Ny beräknad avgångstid är klockan 21, men kan komma att ändras. Så här skriver rederiet i ett pressutskick: ”För tillfället råder det NW vind i Vasa 22,7 m/s med vindbyar upp till 29 m/s, och vi avvaktar avtagande vind innan vi avgår Umeå.”
19.49
För tillfället är över 11 000 elabonnenter utan ström just nu. Nästan 6000 i Västernorrland, runt 4000 i Västerbottens läns och runt 1600 i Jämtlands län.
19.50
VÄSTERBOTTEN Nya larm om träd som blockerar bilvägar. På väg 353 mellan Agnäs och Nyåker i Bjurholms kommun blockerar ett träd vägen. På samma väg fast närmare kusten i Leduåfors, Nordmaling ska ytterligare ett träd blockera vägen.
19.54
VÄSTERBOTTEN Det inkom just ett larm om ett träd som blockerar Ystarvägen på Ersboda i Umeå.
20.00
VÄSTERBOTTEN  Så här såg det ut vid Överboda, Umeå, för en dryg timme sedan. Ett träd har gett vika för blåsten.
20.18
 NORRBOTTENS LÄN En fjällräddningsinsats på Kebnekaise ikväll har fått avbrytas på grund av hård vind och snöfall.
20.47
VÄSTERBOTTEN Finlandsfärjan mellan Umeå-Vasa skjuter ytterligare på sin avgång på grund av stormvindarna. Ny beräknad avgångstid från Umeå är klockan 02 i natt.
20.54
VÄSTERNORRLAND  Höga kusten-bron har nu åter öppnats för trafik. Enligt Sveriges radios trafikredaktion var det många trafikanter som struntade i avstängningen. En av dessa var långtradarchaufför som sedan tappade hela kapellet mitt på bron.
 
20.59
VÄSTERBOTTEN På Tomtebo i Umeå har ett skyddsstaket runt ett bygge fallit offer för de hårda vindarna. 
 
21.05
omkullblåst på vägrenen, träd i höjd med Villanäs i Umeå
21.10
SMHI har nu plockat bort klass 2-varningen som gällt för fjällkedjan. Klass 1-varningen för hård vind kvarstår för norra Lapplandsfjällen samt hela Västerbottens och Västernorrlands län, men har dragits tillbaka för Jämtlands län.
Det är fortfarande kulingvarning på Bottenhavet, Norra Kvarken och Bottenviken.
21.27

Två hus blåste iväg i Kittelfjäll

Kittelfjäll i Västerbotten har drabbats hårt av stromvindarna. Vid 19 tiden på onsdagen hade inte mindre än två hus blåst i väg.
21.47
Nu avrundar vi kvällens direktrapportering om det hårda vädret. Flera strömavbrott kvarstår på kvällen, men vindstyrkan väntas avta under natten. Vi fortsätter nyhetsrapporteringen som vanligt här på sajten.