SVT rapporterade · Hur ska man stoppa rökning i skolorna?

07.51
God morgon! Här diskuterar vi rökning i skolorna.
 
Jag gick i högstadiet i början av 2000-talet, då rökning hade förbjudits. Men på min skola hindrade det inte "de coola" niorna från att stå och bolma bakom hörnet på skolbyggnaden. Till och med en lärare stod där en gång. Men, det var ju länge sedan nu. Vad tycker du om den här frågan?
 
/Fouad, reporter
08.19
Problemet är att de som röker kommer att hitta vägar att kunna röka. Om de blir tillsagda vid skolan kommer de att dra sig utanför skolan område på rasterna. Det gjorde iallafall vi på 90-talet. Det är ju inget sätt att komma till bukt med problemet. Man kan ju inte förbjuda 16-19 åringar att röka.
08.19
Storm i ett vattenglas. Håller helt med rektorn, lägg resurser på undervisning istället. Länsstyrelsens sk tillsynshandläggare borde slappna av lite.
08.58
Kanske är det föräldrarna som ska prata med sina barn/ungdomar om rökning samt förbud. Det är upp till var och en om man vill röka men på vissa platser är det förbud.
Det ska inte ligga på lärare och skolan att ta i detta, de har annat att lära ut.
09.12
Ska man nu åter igen lägga skattepengar på att kontrollera något som är okontrollerbart likt jakten på narkotikabrukare
09.32
Nog är det viktigt att uppmuntra ungdomar att sluta röka, men inspektionsmetoderna verkar klena på fakta. Räkna fimpar på skolgårdarna, allvarligt? Ungdomarna röker mindre än på mycket länge, vilket framgår tydligt av lättillgängligt material från SCB: www.folkhalsomyndigheten.se De metoder man redan använder sig av verkar med andra ord funka, fortsätt så.
09.43
Förbjuda försäljning av cigaretter. Är inte bra för någon, helt onödigt att det fortfarande är tillåtet år 2018.
09.45
Förbjud all tobak oavsett form!
Finns inget berättigande för en ”produkt” som ger så otroligt mycket skador utan några fördelar. Omsättning, arbetstillfällen, tillgångar och skatteintäkter kan aldrig väga upp de direkta kostnaderna, dödliga och andra sjukdomar och det mänskliga lidande som tobaken förorsakar.
Dags att sluta dalta med tobaksindustrin, de har tjänat tillräckligt på oss under hundratals år!
09.51
Man förebygger rökning genom att bjuda in sunda förebilder som stärker ungdomars självkänsla. Värderingsövningar väcker medvetenhet!
10.34
flytta tobaksfrågan från en "ordningsfråga" till en "skyddsfråga", dvs bjud in även de som använder tobak till att vara med och hjälpa till att minska nyrekrytering, ungdomarna är ju inte dumma i huvudet, de vet att det är ohälsosamt att använda tobak.
Rökruta? samma sak som att säga att det är ok. skolfritt skolområde? Här går linjen; ok jag tar ett kliv till sen är det ok. Nej, tobaksfri skoltid är det enda rimliga alternativet att jobba för.

10.34
Ett förbjud är helt poänglöst. De kommunala gymnasieskolorna i Uppsala har ett förbjud mot rökning under skoltid, men jag tvivlar att det ens gör något. Vill eleverna röka så går de bort från skolområdet.
12.36
Ha ordningsvakter runt skolan som ger böter till de elever som röker. De kan tas bort när folk sköter sig.
15.35
Låt elever röka. Det bästa är att begränsa det till rökrutor så man minskar passiv rökning.
15.36
Förbud har aldrig och kommer aldrig att fungera. Vi behöver definitivt ej fler moraltanter/gubbar, ej heller ledsna ansikten i media som tycker att lärarna inte gör något. Ha tilltro till ditt barn och allt löser sig ska du se.