SVT rapporterade · Vad ska man göra med paprikorna?

16.53
Konsumenterna är inte vana vid att köpa svenska paprika. Det menar grossisten är en av anledningarna till att odlaren Raimo Einosson nu får slänga flera hundra kilo av sin skörd.
– Det är en fin produkt så det är väldigt synd, säger han.
16.53
Vad tycker ni? Vad ska man göra med all paprika?
10.00
Ge bort den
10.05
skicka ut paprikorna till skolor och företag som kan ha det som extra snacks.
10.23
Skicka till skolor och äldreboenden förrän att kasta!
10.23
Finns restauranger som köper ” släng” mat kontakta Paul Svensson han har säkert bra idéer och kunskap att köpa in paprikan
10.30
Det skulle märkas som närodlade ekologiska svenska paprikor, så vi som är mat- och klimatmedvetna skulle kunna köpa. Jag köper grönsaker ofta hos svenska torghandlare som säljer egna färska varor, fast jag är pensioner med begränsade medel men ändå mån om vad jag stoppar i mig.
10.30
Ett eget stånd på torget i närmaste stad kanske eller någon form av försäljning av skörden direkt till konsument. Lägg ut info om försäljning och produkternas kvalité på sociala medier!
10.30
Vi har mängder med hemlösa i Sverige som inte vet om de kommer kunna äta så det finns säkerligen många organisationer som gladeligen tar emot sådant som inte kan säljas för att kunna använda det till matlagning åt dessa stackare.
10.30
Hur mycket får odlaren för att slänga paprikan?
Bidrag?
10.34
Jag köper, men ring tidningen etc. Dom skulle säkert kunna hjälpa er marknadsföra med distribution. Dom säljer ju redan tomater.
12.31
Hallå ge mig dom tack .
12.31
Sänka priset så alla har råd att köpa. Det är på tok för dyrt. Närproducerat och svenskt ska vara billigare, inte dyrare än importerat.
Att gnälla på billiga importgrönsaker är dubbelmoral. De flesta odlare har en gång, byggt upp sina verksamheter med billig utländsk arbetskraft. Att slänga och säga att det inte finns efterfrågan är ren lögn...var glada och inte giriga när det blivit rekordskördar i detta torkans år. Förstår inte problemet...
12.31
Varför tror du Helmer att nån får bidrag för att slänga paprikorna?
12.32
Helmer, vet inte vilken värld du lever i , vi får inga bidrag till odlingen varken när vi slänger eller när vi säljer
12.32
Vi är en förening som gör inlagd papprika i glasburkar och gröna tommater skulle kunna köppa till en billig peng eller om ni vill skänka till oss.
12.32
Ajvar?
12.32
Konservera på något sätt, t.ex. pickla, grilla och lägga in i olja, göra Ajvar, paprikapulver etc.
12.32
Sälj till skolorna! Kontakta matleverantören till skolor och äldreboenden, de är alltid i behov av stora mängder mat. :)
12.32
Frystorka! Jag köpte en liten frystork från amerikanska HarvestRight för några år sen. Klockrent. När produkten väl är klar och förpackad syretätt håller den i en halv evighet utan att det drar någon energi.
12.32
Lägg ut en annons på sociala medier! Kommer bli en viral succé och det kommer bara dröja bara en dag innan mataffärer kommer att efterfråga produkten!
12.32
Häng dom på tork så kan man sedan mala ner till paprikapulver alternativt lägga i olja
12.32
Köpa dem så klart!
Era glada tillrop om att skänka bort paprikorna hjälper inte den som odlat dem att överleva. Varför ska inte vi konsumenter kunna visa den solidaritet genom att handla som vi föreslår att odlarna ska visa genom att skänka bort skörden?
12.32
Varför ska Svenska odlare behöva skänka bort eller slänga sina produkter bara för att konsumenterna helt plötsligt struntar i den miljöhänsyn de annars säger sig vurma för i avsevärd grad. Är det kanske dags att införa importförbud av sådant som kan produceras inom Sverige? >I
12.32
Måste väl vara bättre att sälja dom på samma nivå som importerat eller skänka
12.32
Vansinne
12.32
Man kan lägga papika i glas precis som gurka och tomater, man slänger inga matvaror,
12.32
Skäms på er! som föredrar att slänga helt, eller ge bort redan mjuka paprikor. Många bra alternativ att välja mellan här i listan...☆ ♡
12.33
Om det tydligt står på produkten att det är svenskt så köper i allafall jag paprikan . Vill jättegärna stödja svensk producerade
Varor. Visste inte enns att svenska bönder odlade och sålde paprika i affären.
🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪 🇸🇪
Vi är många som
bara vill handla svenskproducerat .

👊✈️🌍Var mer offensiva i massmedia och ni kan styra oss att handla
rätt.👊

Vi vill inte gynna transporter över halva jordklotet .
12.33
Han får nog ge bort paprikan, för att han halverat priset och ändå är dubbelt så dyr som importerade alternativ känns mest bara löjligt. Det betyder ju att han med andra ord säger sig vara fyra gånger så dyr i normala sammanhang. Skrattretande men hans verksamhet gör nog fina pengar även om jag aldrig skulle betala så mycket för produkterna trots det hippa i kvalitetsmumlandet.
12.33
Sälj direkt från gården till bra pris tillsammans med allt annat ni har. De som är medvetna köper. Butikerna sitter säkert under låsta avtal som sätter gränser för allt och alla. Odlar själv lite paprika och det är toppen att få giftfritt som man vet om.
12.35
Jag skulle gärna betala mer för svenskodlade paprikor. Jag tror att affärerna är dåliga på att ge information till kunderna. De borde kunna sätta upp skyltar där det anges vilka produkter som är odlade i Sverige.
12.35
I värsta fall kan han torka paprikan och sälja paprikapulver. Det bästa med det här är att det visar hur ohållbart vårt system är: ekonomism är inte kompatibelt med planetära gränser. Dags att vakna, det kommer en FN-rapport om detta till och med. Kapitalism är precis som stalinism, det fungerar inte, syns i att vi befinner oss i det sjätte massutdöendet, bl.a.
12.54
Svenskodlat i all ära, men att betala fyra gånger så mycket för svensk paprika gör ändå ont i plånboken, framför allt som student.
13.05
Sälj paprikorna i gårdsbutiken till 50 procents lägre pris för kasta bort nyskördade paprikor är väldigt synd när man har lagt ner mycket jobb och resurser på paprikaodlingen.Gå¨ut med lite kampanjerbjudande till dagis,förskolor,skolor,kommuner,äldreboende,funktionshindergruppboende,arbetsplatsrestauranger,att de kan köpa paprika till förmånligt pris.
13.12
Klokt skrivet Nina. Det gäller att se bortom den omedelbara intäkten. Ett allmänansvar för konsumtion borde allt medel genomsyra vårt handlande.
13.13
Skulle jättegärna köpa svensk obesprutad paprika. Ska genast ställa på matbutiken där jag brukar handla.
13.14
Slänga? Gissar på att det är bättre att sälja till förlust, det är bara att ringa runt till grannkommunernas ansvariga för storkök och ge dem samma pris som importerad paprika så lovar jag att hela partiet skulle köpas upp ganska omgående, med mindre förlust än om man bara skulle kasta paprikorna.

Att sedan beklaga sig när man ÖVERPRODUCERAT känns inte hållbart. Först å främst har man ju inte då förstått sig på hur marknadsekonomi fungerar (brist på vara = höga priser, stor tillgång på vara = låga priser), eller hur konsumenterna agerar.
13.14
Jag vill köpa svensk obesprutad paprika. Jättegärna! Var kan jag göra det? I vilken affär?
13.19
Det är självklart att paprika blir dyrare som Svensk! Här finns det ingen som jobbar utan en lön som det går att leva på.
13.19
Absolut inte hållbart med den hanteringen men varför odla i överflöd?
13.21
Det är lite underligt men jag har besökt en del gårdsbutiker, dock aldrig Warberg tomat för att för det sagt, och jag känner mig allt som oftast vilsen och förvirrad då. Sådant ska ju liksom vara miljövettigt och döbra. Inga gifter. Gynnar den lokala ekonomin. Men så ser jag priserna, ja det kan vara allt från en burk marmelad för sådär 89kr till en paprika för 23kr, och inser att det nog mest handlar om att sponsra annat än miljö och det lokala.
13.21
Svenska paprikor e bäst sötast godast. Mina barn äter det ibland till fredagsmys.
13.21
Jag har ofta undrat varför man aldrig ser svensk paprika i butiken! Nu förstår jag varför. Hade det funnits, så hade jag hellre köpt den, fastän den är dyrare och jag inte är rik.
13.22
Paprika och peppar är extremt lättodlat och kräver i princip inget mer än jord och vatten. Så frågan är ju varför priset behöver hamna så högt. Bara det faktum att Raimbo väljer att SLÄNGA paprikorna än att sälja med förlust gör att jag nog väljer någon annan, gärna svensk, odlare än honom. Om man nu likväl vill få mer betalt för paprikan så kan man förädla genom att exempelvis lägga in, fermentera och liknande. Men det skulle väl kräva en arbetsinsats motsvarande priset...
13.22
Jag förstår inte er som tycker att förskolor, skolor, äldreboenden o.s.v. ska köpa in dessa paprikor. Nedan skriver någon att han han ju kan sälja för halva priset då, men då är det ju fortfarande dubbelt så dyrt som importerat och allvarligt talat, varför ska barn och äldre, funktionshindrade som någon också nämnde, äta mjuk paprika istället för fräsch krispig sådan. Att gynna svenskodlat till den nivån är ju absurt, och jag tror nog att dessa grupper också har smak och smaklökar.
13.23
Att köpa svenskodlat är inte nödvändigtvis bäst. Fyra gånger så dyrt är ju löjeväckande, och rattar sen ägaren en Range Rover och flyger till Thailand tre gånger per år för den fina vinsten gör du knappast någon god miljögärning utan betalar snarast för dennes personliga överflöd. Köper du en importerad paprika till en fjärdedel av kostnaden inkluderar priset t.o.m frakt hit så nog borde de fina gårdsbutikerna här hemma kunna sänka sina priser, det är snarast där problemet ligger.
13.23
Köper gärna obesprutat och Svenskt. Finn sällan sådana Paprikor i butik. Har därför inte köpt Paprika på länge.
13.24
Jag som verkligen tittat efter svensk paprika i affärerna. Tänkt att det måste finnas (kan jag odla själv här hemma måste det ju finnas större producenter). Men inte så konstigt om affärerna inte ens tar in det. Tråkigt! Köper sällan paprika eftersom den importerade knappt har någon näring i sig, särskilt den från Holland... Förstår att många tycker det blir för dyrt, men vi är många som har möjlighet att betala lite extra. Vi måste ta hand om vår planet och då får faktiskt vi som har råd steppa upp och köpa närproducerade och miljövänliga produkter!
13.28
Fattar inte det där med att slänga. Är det inte bättre att få 10kr/kg än 0kr/kg. Det är ju en förlust med att slänga då det behövs folk som slänger, eventuellt sophämtning osv. Eller grillade paprikor, mina landsmän gör ajvar nu på hösten. Vi grillar paprikor för glatta livet nu och gör ajvar själva eller inläggningar. Märkligt. 2st spetspaprikor kostar som billigast 15kr på Willys.
13.44
Varför slänga?
Skänk istället till härbärgen, äldreboenden etc.
13.44
Blir så ledsen när jag läser detta! Att handlarna inte köper in dem och ger oss konsumenter som värderar svenskt, ekologiskt och närodlat högt en möjlighet att få köpa dem. Alla har inte den ekonomiska möjligheten men det finns de som har den. Att slänga bort dem är förfärligt ur många aspekter - bl a ur ett hållbarhetsperspektiv!!
13.49
Jag och många med mej skulle med all säkerhet köpa Svenskodlade paprikor bara vi visste vilken butik som säljer det! Bor själv i Sörmland
13.53
De får väl sänka priset hellre än att slänga dem????
Paprika är ju dessutom väldigt dyrt vissa årstider varför redan importerade är dyra för konsumenterna med 40-50 kr kilot. Man borde skämmas att inte sälja för marknadsmässiga priser istället!
13.54
Har man smakat svensk obesprutad spetspaprika, ja då vill man inte ha nåt annat. Jag är fattig och vänder på varje krona, men bra mat måste få kosta lite mer än importerat "gift"
13.55
Hm, det här visar tydligt hur svenska odlare/bönder tänker, hellre kasta än sälja om man inte får priset man "vill" ha (inte att förknippas med priset som skulle vara tillräckligt).....
14.06
Det måste ju gå att göra något av de paprikor som slängs. Jag antar att problemet är att vi byggt upp livsmedelskedjor som inte kan hantera svängningar i produktion. Enfald kallas det med ett annat ord.Det finns mycket som skulle kunna göras. Men det saknas entreprenörer som ser nya möjligheter. Vi har bara konsumenter i sverige.
14.07
Skamligt att företaget väljer att låta paprikan bli mjuk, gammal, och att slänga den. Det visar bara att allt handlar om företagets vinster, och inte om miljön. Folk som betalar dyrt för sånt här och tror sig vara miljömedvetna är otroligt naiva. Svenska gårdsbutiker är ofta exklusiva och ägarna rika, så det kunderna sponsrar är väl lika ofta pool, resor och bensintörstiga lyxbilar. Jag har sett en burk hallonmarmelad med 200 gram för 139 kr. Ägaren till den gårdsbutiken har det säkert skönt på Maldiverna nu under hösten.
14.07
Med andra ord borde SVT journalisten fundera över sin rubriksättning, "Odlare VÄLJER att kasta hundratals kilo paprika" vore mer korrekt!
14.23
sylta dem i burk
14.33
Skänk dem till härbärgen
14.44
Var finns denna odlare , vill hemskt gärna köpa paprikor 😏
Hej Jeanette! Om du mailar halland@svt.se så skickar vi informationen till dig.
14.45
När nu svenska bönder gått ut i media och uppmanat allmänheten att köpa deras kött har jag många gånger tänkt att sälj då till priser som en bred allmänhet har råd att köpa! Att hellre kasta än att sälja visar på en mycket trist hållning. Vi får ofta höra att hushållen kastar för mycket mat och och det tror jag inte ett dugg på! Det har de flesta av oss inte råd med. Stora mängder av ratad kost får man nog leta efter på annat håll. Men skjut er i foten bara, staten kanske har något bidrag till det med. Usch, vad trist ! Anne
14.52
Skulle jag se svenslodlade paprikor i butiken, skulle jag köpa dessa omgående trots ett högre pris!
15.00
Med tanke på de sjukt höga priserna i butikerna så är det väldigt märkligt att man slänger dessa??
15.00
"– Vi har sänkt till halva priset men det har inte hjälpt och våra paprikor är ändå dubbelt så dyra som de importerade, säger Raimo Einosson."

Då är nog paprikor inte vettigt att odla i Sverige, helt enkelt. Vi importerar ris och annat, det är ingen som tycker det är särskilt konstigt. Satsa på det som fungerar bra lokalt istället! Det finns dessutom många människor med låga inkomster i Sverige, som helt glöms bort i debatten om närproducerat, eko osv. Lätt att moralisera när man har sitt på det torra.
15.00
Ja, COOP lägg det till ert sortiment. Vår familj handlar !
15.00
Jag googlade nyss fram lite bilder från företaget, och noterade bl.a någon slags tomater för skyltade med 98kr/kg. Prissätter man sin paprika lika hutlöst kan jag förstå att man får slänga nu.
15.01

Anna, vet du hur mycket jobb det är med odllingar. Låter som avundsjuka när du tror att de alla åker på dyra semestrar. Så mycket paprika som inte säljs är sorgligt och tråkigt, med logistik kostar personal och pengar.
Själv har jag inte sett svensk paprika i butiken, men som konsument får man ligga på sina lokala butiker att ta in mer svenka grönsaker.
15.08
Det är för dåligt skyltat i butikerna om vad som är svenskt å inte. Ser jag svenskt så köper jag det både för smaken miljön å att värna om våra egna produkter.
15.08
Set Finns massor av ställen att skänka till! Åldromshem , dagis och skola, inte o tala om alla marsvin och kanin uppfödare och även dem som frivilligt tar hand om djur skulle tacksamt ta emot detta! Så tråkigt och bara slänga.....
Jag skulle gärna betalat lite mer för svensk odlat,,,,,
15.08
Har du provat att konservera eller att göra sylt/marmelad? Prova annars att sälja genom appen Matmötet!
15.24
Finns det ingen REKO-ring i närheten, så du kan sälja direkt till konsument?
15.25
Svar till Siv; Det har inget med avundsjuka att göra, bara tarvligt av dig att ens insinuera det. Och jag skrev inte att alla gör ditten eller datten, men däremot om något som inte alls är ovanligt. Vad Raimo gör med sin vinst har jag såklart ingen aning om, men det har förmodligen inte du heller, och att då köpa hans dyra paprikor och tro att du gör en miljögod gärning är helt enkelt naivt, för rattar han t.ex en hummer och pendlar till Thailand förstör ni stället planeten oavsett hur fin och dyr paprikan är. Thats it, ta inte för givet att svenskodlat och dyrt är miljöfint, det är min poäng, och i detta fallet slänger ju företaget hellre sina saker än säljer till marknadspris vilket säger sitt.
15.25
Jag är själv uppvuxen på en gård i dalarna och vet hur viktigt det är med jordbruket och den skörd som man lyckas odla! Inte lätt denna sommar, svåra förutsättningar för alla lantbrukare.
15.32
Nu ser det ut att vara flera Anna i farten
15.32
Den som tror att odlare lever lyxliv känner uppenbarligen inga. Mycket av priset ni betalar i butik går till mellanhänder. Om det är en småskalig odlare är det inte konstigt heller att det är dyrt; tänk på att personen ska kunna leva, bo och betala sitt företags kostnader på att sälja betydligt mindre mängd varor. Ibland när jag ser riktigt billiga varor i butik (jag jobbar i butik) känner jag medlidande med den som odlat eftersom jag vet att de kan verkligen inte ha tjänat mycket om -butiken- i princip skänker bort grejerna. Problemet är inte att maten är för dyr, utan att för många är för fattiga.
15.40
Ja vi är nog några Annor, men jag slutar skriva nu iaf, har anna(t) att göra, så det blir kanske mindre rörigt nu :)
15.41
Det här är bra. Det visar tydligt hur ofömögna vi är att modernisera vårt föråldrade ekonomiska system som till vissa delar är flera tusen år gammalt. Vi har inte råd att odla giftfritt. Det är precis också varför Paris-avtalet var en bisarr fars. Nu betalar vi för att förgifta paprikor, odlare och miljön. Vi betalar också för att förgifta oss själv. De här bekämpningsmedlen stannar inte heller någon annan stans, utan dödar insekter, förgiftar mark, vatten och människor över hela planeten. Finns det några där ute som vill börja fatta nödvändiga beslut? Vi beter och sköter vår civilisation som om vi våre korkade. Mänskligheten kan bättre.
15.53
Carl; Ok, du känner säkert fjorton odlare. Det gör inte jag. Men jag är dock gammal entrepenör och företagare och kan faktiskt en del om ekonomi. Dyrt är inte alltid bäst. Svenskt är inte alltid bäst. Långtifrån alla odlare är rika men just vad gäller nishade små gårdsbutiker med flera, vilka säljer sina exklusiva varor direkt till konsument, vågar jag sticka ut hakan och hävda att väldigt många tjänar väldigt mycket pengar. Man kan googla fram en hel del och jag tänker givetvis inte rada upp någons uppgifter här men sålänge du inte själv kollar den du handlar av är du väldigt naiv om du tänker att det är miljösmart och bra bara för att det odlas runt hörnet.
15.59
I förra veckan gjorde vi ett försök med växtgifter. En paprika extraherades (centrifugerades, torkades) och löstes upp i vatten. I lösningen lades olika vattenlevande organismer. Ett stort antal dog och andra blev skadade. Undersökningen gjordes 1-3 dygn senare. Vi hade 5 bägare med olika koncentration. I 6:e bägaren var djurlivet opåverkat. Växtgifters påverkan av mikroorganismer hette kursen.
16.22
Torka paprikorna. Mixa tillsammans med selleri lök och persilja ev vitlök tex. Och torka och gör örtsalt- eller grönsakspulver -supergott! Samma blandning kan frysas och säljas som Sofrito- jättegott att smaksätta tex kidneybönor med. Och extra gott med en bit stekt bacon i för extra god smak.
Eller grilla dem och gör Ajvar och sälj. Dumt att slänga. Bättre sälja billigare så får de nåt i allafall. Lite goodwill och nya kunder.
16.36
Köper gärna !!!!!
17.04
Lägg ut den i skogen, med tanke på att våra vilda djur som håller på att svälta efter sommarens torka.
17.04
Hade gärna köpt svenska om jag vetat att de fanns, även om de är dyrare
17.18
Svinaktigt av signaturerna Ric och Anna (eller är det en och samma person) att försöka misstänkliggöra odlaren Raimo Einosson med en massa trevande, lögnaktigt snack om dyra och bensintörstiga bilar och resor till Maldiverna eller Thailand. Rena förtalskampanjen, men hatretoriken tränger igenom varje por i samhällskroppen numera. Ric säger sig vara "gammal entreprenör" och då kunde han lätt ha kollat upp Warberg Tomat AB:s nyckeltal - förra räkenskapsåret tjänade företaget 128.000 kr. före bokslutsdispositioner. Inte mycket till vinst, med tanke på att styrelse/ägare (Raimo och hans fru) inte tog ut vare sig lön eller utdelning. Men det är klart att vill man lufta sina fördomar och förtala sina hatobjekt kommer saken i ett annat läge, förstås.
17.21
Hej! Kul att det är så många som kommenterar. Tänk på att alltid hålla god ton i inläggen.
17.37
Så synd!
Hade gärna löpt.
18.09
Ajvar ajvar ajvar!!
18.09
Ge all överbliven mat, till vid din sida eller frälsningsarmén, härbärge. Så de de hemlösa får mat. Varför kasta när det finns de som behöver.
18.42
Köper gärna svensk paprika men vart har du din gårdsbutik å jag har inte sett en enda svensk paprika i butikerna ja bruka handla på
18.44
Det måste ju vara något fel ..när....odlaren sänker priset med 50% och ligger ändå dubbelt dyrare än import....alltså ordinarie pris 4 ggr import....Sluta odla....
18.59
D värsta jag hört. Hade jag bara vetat va dem finns så hade jag alla dar i veckan köpt svensk obesprutad paprika. Undviker helt o hållet paprika idag då den är en av de mest besprutade grönsaker som finns.
19.37
Var finns din gårdsbutik? Vi är nog många som gärna åker ett par mil för att köpa svenska, obesprutade paprikor! Kan ni inte få någon av de stora matkedjorna att köpa in era paprikor? De är ju väldigt måna om att ha miljövänliga, närproducerade matvaror nu för tiden!
Hej Lena! Om du mailar halland@svt.se så kan du få mer information om var gårdsbutiken ligger.
19.40
Tycker att vissa kommentarer är så dumma knappt värda att kommentera.
Men jag känner ingen som har en gårdsbutik som kan ta ut normal lön, oavsätt hur dyra produkter dom har, och jag känner många småodlare och gårdsbutiker .
Det är ett sätt att leva inte ett jobb där man kan ta ut anständig lön
19.40
Vi hade gärna köpt dem om de funnits i butik!Det lät som ett konstigt argument av handlarna att kunderna inte efterfrågar det, det är ju svårt att efterfråga något vi inte vet existerar! Borde för övrigt inte lyxkrogarna vara intresserade?
19.40
Helt galet.Självklart för mig att välja svenskodlad paprika även om den kostar mer.
19.40
Svar till ric
Dom tomaterna vi säljer för 98kr
Sälj på Ica och coop för 109kr
19.40
Synd å skam att vi konsumenter inte får tillgång till bra obesprutade grönsaker läs paprika! Något fel i systemet när vi enbart hänvisas till import och beslutade " veggies" . Jag hoppas och ber för dej, er att ni får ihop det hela. Och jo jag håller med om att det är bättre att skänka till bättre behövande än kasta bort. Finns många fattiga svenskar i Sverige som lever på och under marginalen.. Fram för mer bönder!
19.41
Vi gör ajvar
Vi gör pastasås
Vi gör paprika mix
Vi gör allt vi hinner , och vi fryser in för att göra till vintern
19.41
Hade mycket gärna köpt om jag vetat om det! Var finns ni?
19.41
Jaja bönder snåla som vanligt
19.41
Som lantbruksföretagare med gårdsförsäljning så känner jag igen problematiken. Det är inte bara att producera, det gäller att kunna sälja också och att anpassa sin produktion efter vad man klarar av sälja. En många gånger svår balansgång som innebär att ibland så fattas det och ibland så får man över och tvingas slänga felfria produkter. Men bra för er konsumenter när vi producenter har överskott och bjuder under varandra med dumpingpriser.
20.16
Skiva o lägg in i 1+2+3 lag mycket gott!
20.16
Det ärr synd jag skulle göra massor att (grilla dem göra pasta sås Ajvar massor inlagd paprika synd
20.51
Om du inte anonserar hur ska folk veta . Det finns Affär som säljer utländska varor kontakta dom
20.51
Jag skulle kunna tänka mig att lägga in paprikor
20.51
De måste gå att torka, göra paprikapulver av, eller lägga in! Det måste finnas företag som kan förädla produkter av paprika utan frys! Det är skandal att fina frukter går till spillo.
21.31
Problemet är att han inte heller kan sälja dom som ekologiska, trots att de är obesprutade. Ekologiska papriker kostar ju som vi vet mycket mycket mer. Men ska de säljas som ekologiska måste de märkas och den märkningen kostar hutlöst med pengar för producenten. Vore det inte bättre om oekologisk mat, som förstör våra jordar och sprider kemikalier in i våra kroppar, fick en skatt som betalade märkningen av ekologiska livsmedel. Då skulle förmodligen fler odlare, framförallt små, övergå till ekologisk odling. Ett steg närmare att rädda våra barn från för tidig infertilitet.
11.06
Självplockning
11.06
Synd att kasta, skänk bort på gården hemma så kommer människor att köpa andra varor ochså, typ lockbete 😉
11.06
Några hundra kilo osålda paprikor är ju ändå bara en liten spott i havet i jämförelse med det ENORMA matsvinnet som vi ser i livsmedelsbutikerna när helt felfria produkter kasseras bara för att bäst före datum är passerat. Idag drack jag mjölk som "gick ut" för 6 dagar sedan och det var inget fel på den.
11.07
Skandal att kasta paprika!
Informera att det är SVENSK PAPRIKA!
Då behöver inget kastas!
11.07
Tänkte senast idag på när jag var och handlade, hur de svenska äpplena ligger sida vid sida med äpplen importerade från nya zeeland, italien och sydamerika. För mig är det bisarrt och sorgligt att stora kedjor som Hemköp och Ica inte tar ansvar och står upp för svenska produkter. Här är det såklart inte frågan om så stor prisskillnad men ändå. De borde ta sitt ansvar och köpa in och informera sig om svenska produkter. Och se till att informera kunderna vad som är närodlat, odlat i Sverige. Och varför inte informera om skillnaderna i besprutning och transport/miljöpåverkan. Jättesorgligt.
11.07
Camillas tidigare inlägg stödjer jag absolut! Det ska kosta att ”fuska” med konstgödning och sånt som förenklar arbetet med odling,och det som jorden inte tål är på lång sikt dyrare för oss! Dessa aktuella paprikor blir nog en fin kompostjord till slut! Jag hoppas förstås de blir människoföda på vägen tillbaka till vår jord!
11.07
Tryck på att det är närodlat och ekologist
Jag köper