SVT rapporterade · Chatta om ögon

19.34
Hej, jag väntar på starroperation och undrar om det är svårt att lyckas med operationen för min starr är väldigt kristalliserat enl min ögonläkare? Tack på förhand Mvh
Hej! Sannolikt blir det inga större problem oftast är det bara om gråstarren har funnits väldigt länge och blivit hård, då kan det bli tekniskt svårare.
19.35
Jag opererades för 10 år sedan för ett komplicerat aorta-bråck. Operationen tog ca 10 timmar och blodtillförseln till benen var avstängd under flera timmar. Detta ledde till ett ökat tryck i överkroppen och ögonen om jag förstått det hels rätt. Ett tag efter operationen upptäckte jag att min syn på vä öga var mycket begränsad. Ser inget rakt fram men lite på sidan. Man sade då att det inte gick att göra något. Är 70 år nu. Finns det något att göra enligt dig?
Svårt att svara på, det beror på om skadan ligger i ögat eller i synbanorna upp till hjärnan. 
19.35
Jag har Keratokonus och bär hårda linser sedan 1976. Jag fick för några år sedan en hornhinneinflammation som gör att jag måste bära en mjuk lins under den hårda. jag är orolig inför ålderdomen eftersom jag få att svårare att bära linser och jag ser så dåligt med glasögon. finns det verkligen ingen hjälp att få. Varför går inte frammåt inom detta område.
Den nya teknikerna med hornhinnetransplantation har blivit avsevärt bättre. Du kan gå in på cornea.nu och där står det mycket bra information.
19.37
Hej! Kan jag förebygga den här diagnosen som jag fick för 1 1/2 år sedan? Hälsn Anneli
H438B-Glaskroppsavlossning höger/vänster öga-Huvuddiagnos
H353A-Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), torr (atrofisk) form höger/vänster öga-Bidiagnos
Glaskroppsavlossning, nej det har redan skett och kommer inte att förändra sig. 
AMD är en pågående sjukdom som tyvärr kan försämras genom åren i och med att synceller förtvinar i gula fläcken. 
19.37
Jag hade näthinneavlossning 4 veckor sedan med operation, då glaskroppen togs bort.
Nu har jag grå skugga, som man inte ser genom på underkanten av ögat. (Den växer större när man tittar uppåt). I Akuten säjer läkaren, att det är ärrvävnad efter operationen, som jag får leva med. (Själva tillfriskandet löper bra.) Är det så?
Det låter sannolikt och går inte att undvika, operationstekniskt.
19.39
Jag har sedan barndomen ett "lazy eye". Går detta att behandla/operera idag?
Man kan operera och få ögat att "stå rakt", men man kan inte tvinga upp synskärpan, vilket du hade behövt göra innan sex-års åldern. 
19.39
jag har ögonherpes och får zovirax.finns det någon annan metod för att mota eller avlägsna det ?
Du har rätt behandling.
19.40
Just nu kommer det in otroligt  mycket frågor. Björn svarar så fort han kan!
19.41
Är en patient med MS, har nu väldigt ljuskänslig. Har svårt att se skillnaden på färger. Även svårt att se ordentligt beroende på vart ljuset kommer ifrån. Vad beror detta på och går det göra något åt detta.
Du har möjligen en opticus-neurit, du bör söka ögonläkare de närmaste dagarna förutsatt att detta är något som har dykt upp de senaste veckorna.
19.42
Är 70+ och har mycket torra ögon! Har använt ögondroppar länge men märker ingen förbättring. Innebär detta risk för framtida ögonsjukdomar?
Nej, det är sannolikt ingen risk för ögonsjukdomar, men komfortmässigt är det besvärligt så klart. Fortsätt smörja!
19.42
Jag har nystagmys kan man göra något så att ögonen är stilla
Nej, tyvärr finns det ingen känd metod.
19.42
Hej
Hur långt i framtiden ligger behandling av gula fläcken (torra) med stamceller
Lovande försök görs, men man har svårt att tekniskt få cellerna att växa på det sättet man önskar. Det kan tyvärr röra sig om många år, men hoppet finns!
19.46
Kan man behandla Corneal dystrofi eller det är bara hornhinnetransplantation som kan bli aktuell?
Vissa typ av Corneal dystrofi kan man behandla med så kallad PTK, där man i vissa fall med laser kan svarva bort ett ytligt skikt som är grumlat. 
19.48
Har du frågor om glaskroppsavlossning, efterstarr, propp i ögat, kost och syn, glaukom eller framtiden för ögonbehandlingar? I programmet får du svar på många av frågorna. Programmet kan du se igen här ovanför chatten!
19.49
Make har hängande ögonlock höger sida efter hypofysop de vill inte op i Karlstad det kommer att ramla ner igen säjer de men han ser ju jättedåligt på det ögat inget sidoseende så de har tagit körkortet. Lena
Svårt att svara på, beror på orsaken, men om det är en nervskada, vilket man får förmoda, är det svårt att återställa någon funktion. Måste bedömas av en neuroftamolog och/eller en ögonplastikkirurg. 
19.51
äter kortizon mot polymyalgi kan jag få nedsatt syn då?
Framförallt räddar det risken att få en emboli som skulle kunna skada synen. Höga kortisonmängder kan ge förtida gråstarrsutveckling. 
19.51
Min man 80 år fick en propp i synnerven för 16 år sedan. 5 år senare även i det andra ögat. Idag blind. Finns något att göra? /Ulla
Nej, tyvärr det har gått för lång tid, förutsatt att det är helt svart för ögonen. 
19.52
För snart fyra år sedan började jag känna något vid mitt högra öga. Det känns som som något täcker ögat.Jag konsulterade ögonkliniken var jag bor och fik diagnosen grå starr och blev opererat för detta i maj månad detta år.Men mina problem är kvar och på ögonkliniken finns inga tider att få är det svar jag får.Jag är 76 år.Vad kan jag göra?
Det låter som om du har grumlingar i glaskroppen, om dessa kommer och går.
19.54
Jag har ingen känt ögonsjukdom men har märkt att jag har dåligt mörkerseende och har svårt se kontraster, kan man göra något åt detta?
Dels kräver ökande ålder mera ljus, vilket är normalt. Har man tex gråstarr försämrar det mörkerseendet och en operation kan förbättra situationen. 
19.55
Hej, har haft näthinne avlossning, först i höger öga för ca 20 år sen, gick inte att rädda och för 2 år sen i vänster öga efter en gråstarr op. finns det risk att näthinnan kan lossna igen
Tyvärr finns det alltid en risk att den kan lossna igen, men ju längre tiden går, desto mindre brukar risken vara att det ska ske igen. 
19.55
Har opererats för "makulahål" i gula fläcken. Undrar vad som händer när man plockat bort (sugit ut) glaskroppen. Behövs inte glaskroppen längre? Ersattes den med något annat kanske? Fick gas insprutat, men den försvinner väl efterhand? Vad är det för slags gas?
Tacksam för svar!
Man klara sig utmärkt utan glaskropp, och i ditt fall har den ersatt av din egenproducerade kammarvätska.Gasen försvinner normalt på mellan 2-8 veckor. 
19.56
Vad är normalvärdet för ögontrycket?
10-22, men detta beror på hornhinnetjocklek, som man behöver ta hänsyn till. 
19.56
Kan jag få grön starr när jag är opererad för grå starr och linsen är bytt
Ja
19.58
Jag har fått konstaterat att jag har ögonmigrän.
Ibland Kan jag ha det ganska ofta 1-2 gånger per vecka.
Kan det påverka ögat negativt på sikt?
Det var ovanligt mycket, det kanske du bör kolla, hos ögonläkare/neurolog, men är det "äkta" ögonmigrän är det ofarligt för ögat. 
19.59
torra ögon som rinner i tid och otid och det svider då, ögonvitorna är alltid röda. vad kan lindra besvären? A-C
Det kan bero på obalans i tårkvalitén, Vissa tårsubstitut kan stabilisera situationen.
20.00
Min man har fått en stroke på synerven på ena ögat går det att behandla?
Troligen sitter stråken i själva synbanorna i hjärnan, har man inte i akutskedet kunnat behandla hans stroke, finns det sannolikt inte någon behandlingsmöjlighet. 
20.00
Är det risk för blindhet om en operation utförs om man har gula fläcken samtidigt.
Förr var man rädd att orsaka försämring av gula fläcken i samband med gråstarrsoperation, men det gäller inte idag eftersom vi nu ofta har en bra behandling mot sk våt åldersförändring i gula fläcken. 
20.01
Är det ok att det fortsätter att blixtra efter en glaskroppsavlossning för sex år sedan?
Birgitta P
Hos en del patienter kan det t o m blixtra ibland hela livet, men det vanligaste är att det klingar av inom dagar/veckor. Du bör kanske kontrollera hos ögonläkaren att glaskroppen inte ligger och drar i näthinnan nånstans. 
20.01
Hej
Jag är 58 år jag har en medfödd synskada på grund av Toxoplasmos.Finns det något man kan göra åt det. ? nu när utvecklingen gått framåt.
Sannolikt har du en ärrbildning på näthinnan som ej är behandlingsbar och Toxoplasmos  reaktiveras mycket sällan. 
20.04
Hej skyddar man ögonen om man använder solglasögon?
Ja man skyddar lins och näthinna från ljusets blå strålar, vilka anses vara skadliga. Se till att skaffa kvalitets-solglasögon, annars kan effekten bli den motsatta. 
20.05
Jag har röda ögonkanter och har så alltid haft det. Ser ibland människor med samma problem. Hudproblem eller något för ögonläkaren?
Du har sannolikt blefarit. Snällaste metoden att hålla det någorlunda i schack är rengöring med specialpreparerade våtservetter tex Blephaclean. 
20.07
Jag har inför linsbyte fått diagnos endotelcellsdysfori - för mycket även i centralare områden. Alltså inget linsbyte men kommer ögat att grumlas över tid? Jag är 74 år. / hälsningar Johan Lind, Växjö.
Man bör avvakta en gråstarrsoperation så länge man kan för att inte riskera att behöva göra en hornhinnetransplantation. 
20.08
Om man har ett mindre brytningsfel, håller det sig oförändrat eller blir det försämrat med tiden? Förebyggande att använda glasögon eller har det ingen betydelse?
Brytningsfel = ojämn form på hornhinnan. Normalt håller det sig väsentligen stabilt genom livet, men om det snabbt eller kraftigt börjar ändras kan de vara en sjukdom som heter keratokonus. 
20.08
Får ibland lysande fläck på ett öga, ungefär som när man tittat in i en lampa. Det kvarstår ett tag och stör mitt synfält. Vad kan det vara?
Det låter som ögonmigrän, det kan vara allt från enstaka minuter upp till en timme. Om det händer enstaka gånger per år är det ofarligt, annars bör du söka hos ögonläkare. 
20.10
Kan mam opereras för grå starr om man har psoriasisartrit ? Har fått höra att det inte går. Är det så ? Tacksam för svar Maggan
Om du inte har någon pågående inflammation i ögat, kan jag inte se några hinder- 
20.11
Hej! Undrar om jag skrev på rätt ställe? Är detta chatten med ögonläkaren?
Hälsningar och tack igen för svar.
@Ulla-BrittB. - Ja det är det! Men vi får in väldigt många frågor och vi kommer inte att hinna svara på alla. 
20.12
Opererades för ca. 20 mån. sedan för grå starr och har nu fått efterstarr. Går inte detta att åtgärda med laser då det finns små rester kvar av den gamla linsen
Ja sannolikt går det, man kan med lasern lösa upp gamla linsrester. 
20.16
Kan det vara skadligt att använda linser för mycket? a
Ja, du bör definitivt följa kontaktlinsoptikerns rekommendationer och aldrig överskrida dessa. Risken är annars att man får bildning av oönskade blodkärl på hornhinnan eller allvarliga infektioner på hornhinnan, som är direkt synnedsättande. 
20.16
Har blivit diagnostiserad Dystrofi i Bowmans membran.
Behandlas med Ikervis 1mg under en månads tid, fortfarande ingen bättring.
Vad finns ytterligare att göra?
Tacksam för svar...69år
Normalt bör man behandla minst 3 ända upp till sex månader innan man ger upp.
20.17
Man ser bara de senaste 7 chattinslagen. Var finns de övriga?
@Lisa - Tryck på "visa fler inlägg" längst ner.
20.17
Ibland när jag vaknar på morgonen ser jag som ett oregelbundet mönster när jag tittar på en vit vägg. Det brukar försvinna efter en stund. Vad kan det vara?

Anders 66 år
Det låter som glaskroppsgrumlingar, som sannolikt sjunker undan när du stiger upp och är isåfall ofarligt om du har haft det senaste år. 
20.17
Jag funderar på att göra en laseroperation för att slippa glasögon/linser, som jag förstått ska vara till stor del riskfritt. Det jag dock undrar är huruvida ev. översynthet eller ev. grå starr i högre ålder i så fall skulle vara behandlingsbart? Och hur stor är risken för att ens detaljseende/ljuskänslighet påverkas av att behandla min närsynthet?
Översynthet kan vara lite knepigare att behandla och ännu svårare med större styrkor. Detaljseendet är ju tänkt att förbättras med en sådan åtgärd, vad gäller ljsukänslighet är det sällan ett större problem, en del människor kan få bländningsproblem vid mörkerkörning. 
20.18
Jag har en geleliknande växt på ögat,in mot pupillen.är det farligt.Kan man ta bort det?
Det låter som Pterygium. Går oftast att operera med bra resultat nu för tiden. Viktigt att göra innan det växer in för långt mot pupillen och börjar störa synen. 
20.22
Grönstarr droppar eller laser vad är att föredra
Ögondroppar är den enklaste lösningen, men om man inte tål droppar eller tycker att det är jobbigt att droppa, kan man överväga en trycksänkande laserbehandling, sk SLT.
20.23
Hur vet jag om min text kommit med. Den kanske var för lång?
@Anne-MarieEnglund - Dina frågor har kommit fram, men det har kommit så många frågor att Björn inte kommer hinna svara på alla.
20.25
Kan man äta tabletter mot lätt torr AMD så det inte blir värre?
Hittills har man inte sett någon effekt mot just torr AMD, där celler förtvinat. Tablettbehandlingen brukar vara meningsfullt om man har sk drusen, dvs slaggprickar i gula fläcken. 
20.27
det finns ingen rubrik visa fler inlägg
@AnneCharlotte - 
 
20.27
Kort Fråga. Finns det samband mellan Glaukom och arbete med lösningamedel+ Har Glauko trots lågt ögontryck Under 15!
Inte vad jag känner till. 
20.28
Kan naturliga blodförtunnare minska läkningen av vätskebildning under gula fläcken? Tack!
Sannolikt inte.
20.28
Hur länge är chatten öppen?
@Annika - 20:30
20.31
Tack så mycket för alla kloka frågor. Det fanns tyvärr inte tid att svara på alla. Jag önskar en er fortsatt trevlig kväll!
20.31
Redovisas alla frågor och svar någonstans i efterhand?
@Tompa - Hej! Det har kommit in tusentals frågor och vi kommer inte att kunna redovisa alla frågor - eller svara på dem. Hoppas ni har förståelse för det.
20.31
Tack så mycket för alla kloka frågor. Nu stänger vi chatten.