SVT rapporterade · Rättegång Ersbodamordet

Nu avslutar vi direktrapporteringen från rättegången för idag.
08.31
God morgon,
 
I dag inleds rättegången mot den 42-årige man som misstänks ha mördat sin fru på Ersboda i Umeå.
 
Rättegången var planerad att börja klockan 08.30 men alldeles nyss kom beskedet att den skjuts upp i över en timme. Ny starttid är 9.45.
 
Orsaken till förseningen beror på att det varit bristande kommunikation mellan kansliet och nämndemännen. Samtliga nämndemän har alltså inte hunnit läsa in allt material inför rättegångsstart.
 
SVT Nyheter kommer att rapportera direkt från rättegången under dagen.
08.48
Rättegången sköts under tisdagsmorgonen upp med en dryg timme.
 
09.47
Nu har dörrarna öppnats och rättegången startar alldeles strax.
09.50
Med tanke på förseningen under morgonen så kommer man att köra en stund längre under dagen. Man beräknar att vara klara innan klockan 18.
09.53
Dörrarna öppnades, som senare planerat, klockan 09.45.
 
09.53
En del av rättegången kan komma att hållas bakom stängda dörrar.
09.54
Åklagaren menar nu att 42-åringen har mördat sin fru. Den misstänkta erkänner att han dödat sin fru men menar att han agerat i självförsvar.
09.55
Försvaret förnekar att det ska handla om ett mord utan att det borde istället bedömas som nödvärn.
09.59
Nu berättar åklagaren om 42-åringen och brottsoffrets relation. Bland annat att han suttit i fängelse under tiden de varit ett par. Han släpptes två dagar innan han ska ha begått brottet han nu sitter misstänkt för.
10.01
Man fortsätter att berätta om brevväxling mellan den misstänkte och offret. Åklagaren menar att det handlar om kärleksbrev från den misstänkte.
10.02
Åklagaren driver just nu en tes om att breven visar på att den misstänkte ska vara svartsjuk av sig. Nu läses delar av breven högt.
10.07
Ur breven går att utläsa att den misstänkte saknar svar från frun i brevväxlingen. Han återkommer i breven flera ganger till att han önskar att hon kunde skriva tillbaka.
Den misstänkte tittar ner i backen och ser sammanbiten ut när man laser upp de ord han skrivit från fängelset.
10.09
Den misstänkte gnuggar sig i ansiktet och ser besvärad ut när hans brev läses högt.
10.13
Innehållet i breven går från rena kärleksförklaringar till stycken om svartsjuka där han misstänker sin fru för att gå bakom ryggen på honom.
10.25
Nu diskuteras huruvida en del av rättegången ska hållas bakom stängda dörrar. Åklagaren menar på att det borde råda sekretess medan rättens ordförande försöker reda ut varför. Saken handlar om den misstänktes hälsotillstånd och att det kan förekomma uppgifter som kan vara integritetskränkande.
 
Det blir en paus nu och åhörarna samt media får lämna rättssalen. Vi beräknar vara tillbaka om 10-15 minuter.
10.32
Det här är delar ur ett av breven som den mordmisstänkte mannen skickade från fängelset till kvinnan. Åklagaren lyfter fram det som bevisning för att mannen var svartsjuk.
 
Bild från polisens förundersökning.
 
 
10.45
Nu återupptas rättegången. Den misstänkte försätts i handbojor vid minsta förflyttning.
Det blir inte stängda dörrar och Tingsrätten beslutar att även den här delen av förhandlingen blir offentlig.
Åklagaren tycker inte att sjukvårdsjournalerna borde offentliggöras. Men summerar nu kort den misstänktes sjukdomsbild.
10.50
Åklagaren förklarar händelsen enligt hans tes i huvuddrag:
"Han kom ut 29 april och vistas efter det i deras gemensamma bostad på Ersboda. Under kvällen och sedan natten mellan den 30 april och 1 maj börjar de bråka. Det fortsätter ända till förmiddagen den 1 maj. Under den här perioden så menar jag att den misstänkte tillfogat frun de här omfattande skadorna."
10.58
Nu spelar åklagaren upp ett samtal till SOS som ringdes av den mordmisstänkte i samband med att frun ska ha blivit dödad.
Mannen är ordentligt uppjagad under inspelningen och svår att förstå.
– Jag var tvungen att försvara mig, kan man höra den misstänkte säga bakom panik och flämtande.
 
Han begraver sitt ansikte i händerna och ser bedrövad ut när han lyssnar på inspelningen i rättssalen.
 
Samtalet kopplas senare till polisen och han uppger att någon knackar på hans dörr men polisen berättar att det är en polispatrull som knackar på.
– Jag behöver hjälp, sager han i telefonsamtalet.
 
10.59
Åklagaren berättar nu om fynden som gjordes av polispatrullen på plats när den misstänkte till slut släppte in dem. De hittar den misstänktes fru och man konstaterar ganska omedelbart att hon är avliden. Han grips strax därefter misstänkt för mord.
11.08
Nu beslutas att vissa av bilderna som togs på brottsplatsen kommer att sekretessbeläggas och när den delen av bevismaterialet ska granskas kommer det ske bakom stängda dörrar.
 
De bilderna som inte är sekretessbelagda visas nu upp på stora skärmar i rättssalen. Den misstänkte tittar bort och borrar ner blicken i bordet när bilderna från brottsplatsen dyker upp.
11.15
Nu går åklagaren igenom brottsplatsen och de fynd som gjorts. Det finns bland annat tecken på bråk inne i lägenheten. Man har dessutom hittat ett misstänkt mordvapen. Och att det är den misstänkte som är skyldig råder det inga tvivel om, anser åklagaren.
– Det finns ingenting i lägenheten som tydde på att det funnits fler än två personer där inne, sager åklagaren.
11.23
Det påträffades flera vapen i bostaden vid brottsplatsundersökningen. Förutom kniven som misstänks vara mordvapnet har man anträffat ytterligare en kniv och en yxa. Inget blod har hittats på de föremålen.
 
Man har dessutom säkrat flera dna-spår från både den misstänkte och frun i lägenheten. Flera av de spåren bedöms vara av den starkaste graden, så kallade Grad +4
– De resultaten bedöms vara extremt mycket sannolikt. Det är den högsta graden av sannolikhet, förklarar åklagaren.
 
Nu får vi återigen lämna rättssalen i några minuter medan det sekretessbelagda bevismaterialet ska gås igenom bakom stängda dörrar.
11.28
Bilderna som nu visats bedöms vara extremt starka och är detaljerade bilder av skadorna som uppstod i samband med det misstänkta mordet.
 
Nu öppnas dörrarna och rättegången återupptas.
11.38
Nu går åklagaren igenom den rättsmedicinska undersökningen av den dödades kropp. Man går igenom de olika skadorna en åt gången och åklagaren menar på att dödsorsaken beror på våld med kniv.
 
– Fynden och omständigheterna talar starkt för att döden har orsakats av yttre förbrlödning, sager åklagaren och fortsätter:
 
– Fynden och omständigheterna talar starkt för att döden orsakats av annan person
 
11.44
Man går fortfarande igenom skadorna på den avlidna kroppen och den misstänkte tittar fortfarande besvärat ner i bordet men skakar lite lätt på huvudet då och då när åklagaren fortsätter med att gå igenom den rättsmedicinska rapporten..
11.46
Det har framgått att både offret och den misstänkte varit påverkade av narkotika vid brottstillfället. Men enligt den rättsmedicinska bedömningen har inte detta haft någon påverkan på dödsorsaken.
11.55
Nu är åklagaren klar med sin sakframställan och nu bryter man för lunch. Efter lunch kommer den misstänkte själv att berätta sin bild av händelsen. Rättegången återupptas klockan 13.30.
12.37
Här får du koll på vad som har hänt i fallet:
 
13.22
Mindre delar av rättegången har hållits bakom stängda dörrar. Bland annat en passage där bilder med stötande material har gåtts igenom.
 
13.34
Vi är nu tillbaka i sal 6 i Tingshuset. Åhörarna har blivit ännu fler och det är svårt att hitta sittplatser åt allihopa så starten blir nog någon minut försenad.
Innan lunch har åklagaren hållit sin sakframställan och varken målsägarbiträdet eller försvarsadvokaten har haft för avsikt att hålla någon egen sakframställan.
 
Nu har man planerat för att den misstänkte mannen ska berätta sin version av det som inträffade den 1 maj när hans fru blev bragd om livet.
13.40
Nu har förhöret inlets med den misstänkte. Han berättar om hur han mådde när han lämnade fängelset.
– Mn sinnesstämning var mycket battre än när jag var där inne, sager han.
13.43
– VI var väldigt glada over att återse varandra igen. Jag tycker absolut inte att det är några bekymmer i det läget, sager han om när han träffade sin fru efter sin fängelsevistelse.
13.48
Mannen uppger att han och kvinnan ska ha tagit droger ihop och sedan suttit i soffan och spelat tv-spel. Han säger att kvinnan börjat skrika på honom. De diskuterar senare en skilsmässa.
 
 
 
 
13.50
Kvinnan skriker och kastar saker mot den misstänkte mannen, förklarar han.
– Jag måste fasiken härifrån. Jag pallar inte. Jag sager till henne att jag tanker gå härifrån, sager mannen som menar att kvinnan inte later honom lämna bostaden.
 
13.55
Mannen berättar att de hamnar i en dispyt. Under grälet ska de ha hamnat i ett fysiskt tumult och åkt in i en spegel.
14.04
Tumultet fortsätter och mannen ska ha ramlat i trappan och sedan legat avtuppad. Sedan ska de ha hamnat i ett bråk med en kniv.
Tumultet tar dem in i köket och mannen menar att han frukar för sitt liv och försöker försvara sig. I samband med fallet i trappan ska han ha skadat bägge armarna och de fungerar inte.
– Jag visste inte hur jag ska reagera. Men nu tanker jag faktiskt ringa polisen, berättar mannen.
 
Mannen ska vara i stor smärta och har vid flera tillfällen övervägt att ringa polisen.
– Jag är rädd och adrenalinnivån är hög, sager mannen.
14.07
Mannen berättar att han tror att han kommer bli dödad.
– Något mer hinner jag inte tänka, sager mannen.
 
Mannen tar en paus och brister nästan ut i gråt när han ska förklara hur det gick till när han dödade kvinnan.
 
– Jag har aldrig tänkt att jag någonsin skulle kunna göra en sån här grej i hela mitt liv. Och så hander det här.
14.09
Mannen går in på toaletten och beskriver hur han drabbas av svår ångest. Han berättar att han tycker han "gjorde en missbedömning".
– Jag bryter ihop. Mitt i alltihopa börjar det banka på dörren, sager mannen.
 
Det är polisen som bankar på dörren.
14.13
Mannen blir ombedd av rättens ordförande att berätta mer detaljerat om händelseförloppet. Mannen är påtagligt skakad över att behöva berätta igen. Åklagaren börjar nu ställa sina frågor.
 
Den misstänkte medger att han har ett något nedsatt tidsbegrepp under perioden vid brottet.
14.27
Åklagaren undrar varför mannen inte lämnade bostaden om han känt sig så pass hotad att han tror att han ska bli dödad. Åklagaren fortsätter att fråga huruvida mannen har sett vissa av skadorna kvinnan ådragit sig.
Han har svårt att uppskatta skadornas omfattning från platsen och menar att han inte riktigt minns eftersom situationen var så pass adrenalinfylld.
 
– Jag har inte orkat titta om jag ska vara ärlig, sager mannen och lägger handen på luntan papper han har i en plastpåse framför sig.
14.34
Mannen ombeds peka ut vart i köket de befunnit sig i samband med en dispyt.
– Ursäkta, jag håller nästan på att kräkas, sager mannen och måste samla sig i ett par sekunder innan han kan fortsätta svara på åklagarens frågor.
14.44
Mannen förklarar att hans första reaktion var att fly, då föll han i trappan och slog bägge axlarna ur led. Nu känner han att han måste försvara sig, berättar han.
 
Han berättar vad som hände i samband med bråket och begraver sitt ansikte i sina hander och tar en paus innan han fortsätter.
 
 
14.47
Den misstänkte hävdar att han blivit anfallen med kniv tre ganger i samband med bråket som till slut skulle resultera i ett dödsfall. Han har berättat att han fruktat för sitt liv.
 
Åklagaren:
– Min fråga då: Du är nere i hallen och du har ytterdörren precis där, varför lämnar du inte bostaden?
 
– Det är komplicerat. Främst vill jag ha kontroll på situationen, sager den misstänkte.
15.04
Mannen berättar att han blir attackerad med kniven och ger sig på henne fysiskt innan han får tag i kniven.
– Jag kan inte begripa hur jävla dum i huvudet jag är, sager mannen när han beskriver hur han dödar henne.
 
Mannen har svårt att beskriva hur det har gått till. Han måste ta pauser och tittar bort. Han sätter händerna över munnen och får knappt fram orden och sänker volymen på rösten.
– Jag blundar och tittar inte, sager mannen.
15.08
– Jag kommer naturligtvis aldrig förlåta mig själv för det misstaget, sager 42-åringen om det misstänkta mordet.
 
Åklagaren undrar varför han gav sig på henne när han redan fått bort kniven från henne och hotet var oskadliggjort.
 
Han förklarar att det är manga olika faktorer såsom stress och trauma. Han var inte vid sina sinnens fulla bruk, menar han.
15.19
Mannen blir aningen irriterad på åklagaren som menar att mannen lämnat motstridiga uppgifter i tidigare polisförhör.
– De sitter och hånar mig här. Det kanske är här och nu som är det viktiga, säger mannen märkbart upprörd över den pressade situationen.
 
Nu beslutas att det tas en 15 minuters paus.
15.39
Vi är tillbaka i rättssalen. Den misstänkte förs in i salen med handbojor som sitter runt handleder och midjan. Han möter inte de anhörigas blickar, något han inte gjort på hela dagen.
 
Nu fortsätter åklagarens utfrågning av den misstänkte.
15.46
Åklagaren förhör den misstänkte om de motstridiga uppgifterna som har med det misstänkta mordvapnet att göra.
 
Den misstänkte förklarar att han inte minns exakt vad som sagts i alla förhör.
Bland annat hittades det misstänkta mordvapnet i slasken. I polisförhör menar han att han inte har någon aning om hur kniven hamnat där.
– Kniven i diskhon blev jag förvånad over att den ligger där eftersom jag trodde jag slängde den på golvet, sager den misstänkte.
 
Under rättegången har 42-åringen, enligt åklagaren för första gången, berättat att han lagt kniven där efter att han använt den.
15.49
Åklagaren undrar varför 42-åringen blundar när han begår brottet. Den misstänkte kan - efter en lång paus - inte svara på det.
 
Han pratar väldigt sakligt vid tillfällena när han beskriver händelseförloppet där han känt sig hotad men blir vid tillfällen väldigt tyst när åklagaren staller frågor.
 
– Jag har berättat vad jag har gjort, vad det orsakat för skador har jag ingen information om, sager den misstänkte angående den döda kvinnans skador.
16.04
Åklagaren går nu in på att den misstänkte bytt försvarare och i initiala förhör förklarat att han inte minns något av det som hänt utan det är "helt svart" och att han inte minns om det är han som har bragt sin hustru om livet.
 
När han bytte försvarare berättar han lite mer men hävdar fortfarande att han inte vet hur hans hustru dött eftersom han varit "slocknad.
 
– Du har i de här förhören inte sagt någonting, sager åklagaren som undrar hur det kan ha dröjt nästan en och en halv månad innan han börjar berätta om vad som faktiskt har hänt.
 
Åklagaren undrar om den misstänkte har klara minnesbilder av det som inträffat.
– Allt det du nu har sagt och berättat om det som har hänt, har du klara minnesbilder av detta?
 
– Jag skulle inte säga att allt är helt 100 procent. Me jag tycker det är tillräckligt klart att jag själv talar sanning, sager han.
16.12
Målsägarbiträdet har tagit över och ställer nu kontrollfrågor till 42-åringen å de anhörigas vägnar. Mannen är fortfarande saklig men tålamodet börjar sina när han inte kan svara på frågorna eller när han inte förstår.
 
Målsägarbiträdet fokuserar på den rättsmediciska undersökingen. Hon laser högt och staller kontrollfrågor om innehållet. Hon undrar om han tagit del av den undersökingen.
 
– Jag har försökt undvika det, svarar han.
 
 
 
16.17
Målsägarbiträdet pressar den misstänkte om hur det gick till när han dödade frun och frågar om hon var beväpnad vid tillfället eller om hon hade någon kniv. Mannen förklarar att det är han som har kniven.
 
– På vilket sätt utgör hon ett hot där, undrar målsägarbiträdet.
 
Mannen begraver ansiktet i händerna och förklarar hur det bara var "två svarta hål" i hans huvud. Han menar på att han var drabbad av en hjärnskakning och inte minns allting helt klart.
16.24
Nu har försvarsadvokaten tagit över förhöret. Han undrar hur den misstänkte kom fram till beslutet att ta sin frus liv.
 
– Det är ren överlevnadsinstinkt, sager han och menar även på att han drabbats av hjärnskakning och mådde inte bra vid tillfället. Han var bland annat väldigt stressad över situationen.
 
Mannen brister sedan ut i gråt.
– Det här är någonting som jag inte kommer komma över, säger han snyftandes.
16.27
Han torkar tårarna ur ansiktet medan försvarsadvokaten fortsätter ställa sina frågor. De kommer in på situationen när polisen knackar på dörren.
– När det börjar banka på dörren får jag en parallel tanke på det som just har hänt. Jag tror det är någon som ska komma och döda mig, sager han.
16.38
Det tog bara två dagar från att mannen släpptes från Ersbodaanstalten tills att han misstänks ha mördat sin fru. Den misstänkte uppger att han inte sover något över huvud taget under de två dygnen från att han släpps till att han står som misstänkt för mordet på sin hustru.
 
Försvarsadvokaten frågar om han äter någonting? Bara godis, svarar mannen. Sedan dricker han alkohol och tar droger. Något som han missbrukat under flera år tidigare.
– Hade jag kunnat göra något bättre? Jag tror inte det. Det här var mitt personbästa, vilket är katastrofalt, sager mannen som förklarar att han tog ett "felbeslut" under stor påverkan av rädsla och stress.
 
16.45
Både åklagaren och rättens ordförande ställde några kompletterande frågor till den misstänkte mannen innan det långa förhöret förklarades som avslutat. På grund av morgonens förseningar, blan annat, kommer man att höra vittnen och köra över lite längre i dag.
 
Annars rättegången planerad att fortsätta under onsdagen och torsdagen.