SVT rapporterade · Har du räddat ett husdjur – eller önskat att du kunde?

07.12
jag vill lära mig och gå en kurs!
Hej Carin! Tack för att du skriver till oss. Ja, det vore toppen att gå en kurs och lära sig.
07.57
Skulle vilja kunna HLR,så ska kolla på klippet. Vi har alltid tagit hand om omplaserings hundar, dom blir så speciella och älskar en verkligen.
Hej Jocke!
Fint att ni tar hand om omplaceringshundar. Ja, klippet visar både hjärt/lungräddning, Heimlichmanövern och hur man stoppar en blödning. Jag visste inte innan att man kunde göra Heimlich på en hund, men nu vet jag det.
08.25
men varför får man inte lära sig det här hos uppfödarna?! borde va lag på de
Hej och tack för din fråga!
Jag tar den vidare till SKK om hur de resonerar kring det här.
14.37
15.04
Gäller samma för hund och katt?
Hej Therese! Ja, precis, första hjälpen är liknande för samtliga husdjur. Men djurets storlek har betydelse, till exempel när det kommer till kompressioner vid HLR. Veterinären Lisa Berg, som vi intervjuat, menar dock att Heimlichmanövern är bäst lämpad för större husdjur, så som större hundraser.
15.08
Räddade min mors tik med HLR. Hunden sprang runt och skrek förfärligt, plötsligt föll den ihop utan andning eller märkbar puls. Gav HLR en eller någon minut och plötsligt kom andningen igång. Tiken var väldigt omtöcknad resten av dagen. Kändes helt otroligt att lyckats med detta då jag endast sett det på TV. Hjärta eller EP anfall sa veterinären men tyvärr upptäcktes även en långt gången cancer så den fick senare avlivas.
Hej Fredrik! Vad fint att höra att du lyckades rädda henne med hjälp av HLR. Tack för att du delar med dig!
17.44
Räddade livet på en nyfödd valp för 6½ år sen.Han kunde inte andas rickigt så jag gav han första hjälpen. Han finns hos mig i dag.
Vad härligt att att allting slutade lyckligt! Tack för att du delade med dig!
20.12
11.36

SKK: Akutvård för djur viktig fråga men inget krav

Efter SVT Dalarnas reportage om att få djurägare vet hur man gör hjärt-lungräddning på sina djur har frågan om det finns några krav att hunduppfödare ska kunna det, lyfts. Men svaret från SKK är nej.