SVT rapporterade · Elisabeth Marmorstein svarar på dina frågor

14.08
Hej och välkomna. Elisabeth kommer snart att svara på era frågor. Det går bra att skicka in dem här.
14.23
Först avsätter Kristersson & co Löfven. Sedan vänder sig Kristersson till honom för att få hjälp med regeringsbildandet. Det är ju bara knasigt. Löfven har fått sparken varför skulle han vara behjälplig då? Min fråga: Hade aldrig Kristersson o gänget en plan B, alltså hur de skulle gå tillväga efter att de röstat bort Löfven? Det gick bra få bort honom med SDs hjälp men är omöjligt bilda regering med samma stöd.
@Martin - Hej Martin, de var överens om att rösta bort Stefan Löfven men inte om tagen efteråt. Nu är de överens om att försöka få stöd av Stefan Löfven men som du själv påpekar ser det svårt ut. Hur plan B ser ut i det här läget varierar mellan partierna, en möjlighet är ju att Kristersson går fram själv eller ihop med KD om C och L håller fast vid att de inte vill sitta i en regering som behöver SD:s stöd. Men den lösningen förutsätter att C och L ger grönt ljus och det vet vi inte om de är beredda att göra i dagsläget.
14.26
Hej Elisabeth
Hur snart kan vi som följer utvecklingen få veta om det blir ett extra-val?
@JohannaAndersson -  Hej Johanna, svårt att svara på, talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen. Misslyckas han på fjärde försöket blir det extraval. I teorin finns det ingen tidsgräns för hur länge talmannen kan hålla på att sondera med partiledarna, han skulle kunna hålla på till nästa val, men så kommer det förstås inte att bli.
14.28
Det känns som Vänsterpartiet har en nyckelroll om Löfven ska kunna få till sin drömregering. Det måste väl vara omöjligt för de borgerliga partierna att acceptera om Sjöstedt börjar kräva inflytande över politiken?
@Daniel - Hej Daniel, det blir i alla fall väldigt mycket svårare. Skulle Löfven få med sig C och L så behöver han inte Sjöstedt som i dag. 
14.29
Hej. Om det går till nyval så kan det bli en annan balans och det klarnar vem som har majoritet eller !? Mvh Björn
@Björn - Hej Björn, det kan det förstås bli, något av de mindre partierna kan ju tex riskera att åka ur riksdagen. Men det kan också sluta med att vi får ungefär samma resultat som i dag, det beror på när extravalet inträffar och vilka frågor som blir viktiga i det valet. 
14.31
Elisabeth svarar nu på era frågor i sändningen här ovan.
14.34
En av frågorna Elisabeth har fått är om det är demokratiskt att stänga ute SD när över en miljon har röstat på partiet. 
Hennes svar: 
- Partier behöver bara samarbeta med de partier de vill. Det kan man tycka är orättvist och fel, men så fungerar systemet. 
14.35
Hur stora är möjligheterna för Annie Lööf att bli statsminister?
@Simon - Elisabeth tror inte det är aktuellt. S leder det största partiet, och de vill ha statsministerposten. Jag är inte heller övertygad om att Annie Lööf vill bli statsminister i en sådan regering. 
14.36
Skulle Annie Lööf kunna bilda regering?
@David - Det är osannolikt enligt Elisabeth. S leder det största partiet, och de vill ha statsministerposten. Hon tror inte heller att Annie Lööf vill bli statsminister i en sådan regering. 
14.38
Centerpartiet är nyckeln både för Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M), säger Elisabeth Marmorstein.
14.41
Elisabeth kommer nu att fortsätta att svara på era frågor i den här direktrapporteringen.
14.43
Vad händer just nu? Helt tyst om ev. möten/förhandlingar. Något måste väl ha läckt??
@HansKarlsson - Hej Hans, inte mycket har läckt ut för inte så mycket har hunnit hända än. När förhandlingarna väl börjar på riktigt tror jag vi kommer att få veta mer,
14.48
Undrar bara varför många oroar sig att vi inte har någon regering , Sverige slutar väll inte fungerar för det
@William - Hej William, vi har en övergångsregering som leds av Stefan Löfven.
14.50
Hej!
Kan du förklara lite mer va du mener i svaret:
"@Daniel - Hej Daniel, det blir i alla fall väldigt mycket svårare. Skulle Löfven få med sig C och L så behöver han inte Sjöstedt som i dag. "

Är det inte så att en regering med S+C+L+MP har 167 mandat altså inte egen majoritet utan behöver stöd från V, M, KD eller SD för att få majoritet?
Mvh
Erik
@Erik - Hej Erik, vad jag menar är att han inte behöver V:s aktiva stöd för sin budget. Skulle SD och KD rösta för Moderaternas budget har de 154 mandat. Att Sjöstedt skulle rösta för Moderaternas budget har jag svårt att se. 
14.51
Vilken regering skulle du tro att det är mest sannolikhet att de blir?
@Stina - Hej Stina, det är faktiskt omöjligt att svara på i det här läget. Det finns saker som talar både för och emot båda statsministerkandidaternas möjligheter just nu, 
14.54
Är det troligt att C och L släpper navelsträngen med alliansen och accepterar att ingå i regering med S? Och att AL får bli vice statsminister med SL som stadsminister?
@Eva-Karin - Troligt vet jag inte men visst är det en möjlighet. Hittills har Annie Lööf sagt att hon inte tänker sätta sig i en S-ledd regering. Så i dagsläget är det bara aktuellt för henne om Moderaterna också gör det. Men hur det blir på sikt kan vi inte veta. Jag tror dock att det skulle krävas en del ganska långtgående sakpolitiska eftergifter från Stefan Löfven för att locka över Lööf.
14.55
I väntan på beslut, hur styrs Sverige medan vi inte har en regering?
@Kalle - Hej Kalle, vi har en regering. Stefan Löfven leder en så kallad övergångsregering som sitter tills dess att en ny regering finns på plats. 
14.59
Om de två f..d. Moderaterna som nu sitter på SDs mandat hoppar tillbaka
, vad händer då
@LeifiGöteborg - Hej Leif, de är invalda på SD:s mandat, först efter ett nytt val skulle de bli invalda på moderaternas mandat. 
15.01
Skulle Alliansen + mp vara ett alternativ?
@Fredrick - Hej Fredrick, Mp räcker inte för att ge alliansen majoritet. Sen tror jag inte att MP vill byta block, deras väljare står till vänster. Men man ska aldrig säga aldrig. 
15.02
Tack för alla era frågor! Roligt att så många är intresserade av det politiska läget.  Men det här får bli allt för den här gången. Ni som har mejlat mig kommer jag att svara, men det kan dröja tills i morgon. 
Hälsningar
Elisabeth