SVT rapporterade · Klädnormer: Får pojkar ha vilka kläder de vill?

10.00

Elmer, 6, vågar inte ha favoritbyxorna: ”Då skrattar alla i skolan”

SVT NyheterElmer 6 år vill inte ha sina favoritbyxor med ponnyhästar på skolan längre. Barnen skrattar – det är inga byxor för pojkar. Inte heller kan man som pojke ha klänning, det har hans bästa vän fått lära sig. – Det var inte snällt, säger Elmer.
10.13
TRÄFFA OSS!
Våra reportrar Julia Hedlund och Emma Grönlund är på Avion köpcentrum i Umeå. Träffa oss och prata om klädnormer, hur tänker du när du köper kläder till dina barn? 
 
10.18
HELENA:
Jag har en son som är 14 månader. Mönster och färger spelar ingen roll, jag köper kläder som jag tycker om.
Har du varit med om att någon i omgivningen har påpekat kläderna som flickiga?
Bara en gång när han var väldigt liten och hade en vit pälsjacka på sig, då var det en som sa "Vilken söt flicka".
10.21
Det var det värsta alla ska få ha vad det vill på sig!!!!
Man ska inte bry sig om vad andra har för kläder och speciellt inte skratta.
om en flika har på sig blåa byxor eller en blå tröja så säger inte så många något.
men när killar har det då ska alla kommentera. blir så arg
10.23
ROBIN WIDMARK OCH PERNILLA PERSSON:
De har två söner, Benjamin och Noah.
Robin: Benjamin gillar lastbilar och brandbilar och sådant. För lillebror är det mest funktion som avgör när vi köper kläder.
Om pojkarna skulle vilja ha till exempel klänning, hade det varit okej?
Pernilla: Ja, absolut, kläder är bara kläder. Och Benjamin brukar ha tyllkjol på dagis.
 
10.26
NOAH 7 MÅNADER OCH BENJAMIN 2,5 ÅR:
Föräldrarna Robin och Pernilla berättar att det är funktion och utseende som avgör vilka kläder barnen har på sig. Benjamin som är lite äldre kan vara med och peka ut vad han vill ha.
 
10.33

Mamman Madelene: ”Hur ska jag göra som förälder”

SVT NyheterHos familjen Thiger är diskussionen om vilka kläder pojkar kan ha ständigt närvarande. Särskilt sen äldsta sonen Elmer började förskoleklass och inte längre ville ha på sig sina favoritkläder i skolan. Madelene Thiger funderar mycket kring normer och varför vi inte lyckas bryta dem. 
10.34
Det är vi vuxna som medvetet eller omedvetet styr in barnen på det som anses korrekt = normen. Sedan när letar vi efter ex.vis kläder till en pojke på en avdelning för flickor. All reklam gör ju sitt till och idag ser ju barn på Internet hur vuxna klär sig. Klädval är en komplicerad fråga då det är så mycket dom styr/ påverkar.
10.35
De kläder du tillåts tycka är snygga eller leksaker du tillåts tycka om att leka med ska inte styras av ifall du har snopp eller snippa. Det är väl din hjärna som ska tillåtas styra dina val. Tyvärr är utbudet av barnkläder otroligt begränsat för många föräldrar. Lindex, HM och Kappahl begränsar och styr barnens valmöjligheter och förväntningar på hur de förväntas klä sig, utifrån hur deras kön ser ut inte hur de tänker.
10.47
Att det är viseversa med rosa och blått, byxa och kjol är inget att höja ögonbrynen för ... och utbudet är inte begränsat ... möjligtvis fantasin för vissa ...
10.53
Robin Widmark och Pernilla Persson tycker att sönerna Benjamin och Noa själva ska få välja vilka kläder de vill. Hör hur de resonerar. 
10.55
Apropå detta med kundens önskan som de stora affärerna oftast hänvisar till: när jag som kund uttryckte min önskan om att samma motiv borde finnas på kläder i olika färgspektra och i de olika avdelningarna fick jag samma löjliga svar tillbaka. Att jag såklart alltid får välja från vilken avdelning jag vill. De har nog bestämt sig vad de anser säljs bäst, men om det är verkligen det kunderna önskar det tvivlar jag på.
10.57
LISA GRANSTRÖM:
För mig är det viktigast att barnen ska tycka om de kläder jag köper åt dem och att de blir använda.
Känner du att du blir begränsad i det utbud som finns, att det är uppdelat?
Ja, vissa killkläder är väldigt killiga och tjejkläder väldigt flickiga. Det gör att man kanske inte kan gå in på tjejsidan och köpa kläder åt mina grabbar.
 
11.01
VIGGO LINDGREN, 9 ÅR:
Jag bryr mig inte så mycket om kläder, jag brukar oftast ha jeans och någon tröja på mig.
Vilka är dina favoritfärger?
Grön och gul...som Björklöven.
 
11.09
ELVIS BORGSTRÖM 10 ÅR: 
Mina favoritfärger är guld, ljusgrön och ljusblå.
Tycker du att det finns mycket av de färgerna i butikerna?
Inte så mycket guld, men ljusgrön och ljusblå finns det ganska mycket av.
THERESE BORGSTRÖM:
Jag tycker att man begränsas ganska mycket eftersom det är uppdelat efter flick- och pojk-kläder.
Upplever du att det finns något pojkar respektive flickor inte kan ha på sig?
Det finns en sådan norm i samhället men jag hoppas att föräldrar tänker själv och struntar i den normen.
 
 
11.09
Vad är det för fel på att pojkar har grönt och flickor rött? Eller tvärtom? Ibland gör vi småsaker så stora. Det finns större problem i världen än vilka färger/mönster som är ok på barnkläder. Kläder i sig är inte grunden till mobbning. Tyvärr hittar både vuxna och barn sätt att reta andra vuxna och barn på. Om vi slutar med det skulle världen bli lite roligare.
11.12
REPORTRARNAS REFLEKTION:
Av de barn som Julia och Emma pratat med under förmiddagen så är det inga som upplevt att de blivit retade eller fått kommentarer av kompisar för något som de haft på sig.
11.16
JULIA, 8 MÅNADER:
Enligt mamma Lisa så får lilla Julia ärva mycket kläder från storebröderna. Men Lisa tycker att det är kul att äntligen få köpa lite flickigare kläder till henne, men försöker hålla sig till rea-plaggen.
 
 
11.27
 Hör Therese Borgström – hon hoppas att föräldrar ska strunta i normen som finns i samhället.
11.28
När barn reflekterar över sin klädsel i förskolan har något blivit fel. Visst kan man göra ett "statement" och kläda pojkar i kjol men då har man inte reflekterat nog över om man är en bra förälder. Byxor är könsneutralt och praktiskt till skillnad från kjol.
11.28
Jag har en son som alltid valt färgstarkt, mönstrat och gärna glitter och paljetter. Men har nu börjat prata i termer som, min hemligaste hemlighet är att jag gillar enhörningar, glitter mm. (7år). För klasskompisar pratar i termer av tjejigt och killigt.

Det är inte fel att ha blått till killar eller rosa till tjejer. MEN det måste vara lika ok att ha tvärtom. När vi delar upp barnkläder i butik eller kallar det tjejtröja, killjacka etc så styr vi barnen mot en norm där vissa inte känner sig bekväma att få uttrycka sig som de vill.
11.32

Så gör man för att bryta uppdelningen – experten svarar

Johanna Engström jobbar som jämställdhetskonsult. Hon är hoppfull till att vi trots allt kan bryta normerna. I klippet ovan kan du höra hur du kan göra för att ta första steget. – Det handlar om att skapa en medvetenhet och en vilja att förändra, säger hon.
12.21
Absolut, skoluniform tror jag vore klokt, då skulle många barn slippa mobbning, tycker att man skall klä pojkar i killkläder o få byta till "privata" kläder hemma, allt för att skydda sina barn mot mobbning.
12.21
En anledning till könsuppdelade avdelningar är att det gör kunderna osäkrare och därmed får affärerna sälja mer. En tydlig skillnad på kläder till pojkar och flickor gör att färre vågar bryta normer och välja kläder från "fel" avdelning, och färre plagg kan ärvas inom familjer då lillebror inte kan ärva storasysters rosa jacka. Affärerna vinner, kunderna och klimatet förlorar.
12.22
Nej, verkligheten råder. Tillverkarna får olika respons beroende på om dom visar rosa eller blått. Det är inte barnen som väljer kläder utan föräldrarna, därmed går pojkar i blått och flickor i rosa. När media gör en spontanenkät så svarar föräldrar vad som är salongsfähigt för tillfället. Ämnet är inte nytt utan känt sedan 70-talet men inget är förändrat, så, verkligheten råder.
12.22
Varför inte ha en dag då alla pojkar och flickor byter kläder?och varför inte prata HÖGT om det i skolan
12.22
Låt killar va killar och tjejer tjejer !
12.22
Tycker inte att en 6 åring ska gå i affärer och välja kläder själv. Om barn i den åldern reflekterar över kläder, är något galet.
12.23
Att ha tjej-och killfärger är ju något som formar barn och framtida vuxnas uppfattning av vad som är tjejigt respektive killigt beteende. För att inte tala om de olika motiven som ofta förekommer på de olika barnkläderna. Pojkarnas blå, grå och gröna kläder utstrålar fart och fläkt med ”tuffa” motiv som bilar, motorcyklar eller män i rustning. Flickornas däremot är rosa, vita och andra ljusa färger med ”mjuka” motiv såsom blommor, fjärilar eller prinsessor. Det berättar för barn hur de ska vara och vad de ska gilla. Det är svårt att som vuxen bryta normer i samhället, att göra det som barn är ännu svårare. För att underlätta för barnen måste vi vuxna vara föredömen och visa våra barn att alla kläder är till alla kön.
12.24
Hej Elmer! Mina söner är 7 och 8 år och har de kläder de vill (de har t ex likadana byxor som du). Mycket färger, mönster och glitter. Det finns ju flera miljarder människor med olika smak på jorden, så det är jättekonstigt att man förväntas vara antingen ”pojkig” eller ”flickig”. Det händer att andra barn och vuxna ifrågasätter varför de har ”tjejkläder” på sig, men det brukar stanna vid det. Man blir ju inte mindre pojke (om det är det man känner sig som) pga rosa och glitter. Heja Elmer!
12.27
När jag var liten så brydde sig inte en enda unge vad man hade på sig, detta snack vi ser nu är vad genuspedagoger och föräldrarna tutat i ungarna.
12.31
Värre än någonsin
På lindex frågasatte kassörskan varför jag köpte en rosafärgad pyjamas ifall inte bebisen va en pojke...
@Lucas - Här kan du läsa hur några av de större butikskedjorna resonerar: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sa-resonerar-butikerna-uppdelat-eller-inte
12.32

Så resonerar butikerna – uppdelat eller inte?

Åhlens har slutat dela upp plagg efter vad som är pojkkläder och flickkläder i butikerna. Men flera av de stora kedjorna väljer att sortera barnkläderna efter kön.
12.32
Självklart ska barn få klä sig hur de vill! Det är reaktionerna som måste lyftas och diskuteras. Jag önskar att de stora klädkedjorna slopar könsindelning på sina avdelningar med barnkläder, varför inte bara indela efter storlek/ålder?
12.36
Johan Nilsson: Varför är det ett ”statement” med en pojke i kjol och inte en pojke i byxor t ex? Det anses alltid politiskt/provocerande att gå emot en norm, men märkligt nog helt neutralt att upprätthålla densamma.
12.38
Det ska vara uppdelat i pojk- och flickkläder är min åsikt. Kön är ingen social konstruktion utan Jesus Guds Son har skapat oss biologiskt olika. Jag klädde mig i det andra könets kläder som liten men det skapade problem för mig senare i livet. Gud vill vårt bästa.
12.45
Barn ska precis som vuxna kunna klä sig i de mönster, färger och kläder hen vill. Barn lägger inga värderingar för vilka kläder som är ok eller inte, det är vi vuxna som gör det. På hur många arbetsplatser skulle det vara socialt accepterat med män klädda i det vi anser vara kvinnlig klädsel....barn gör som vi gör, inte som vi säger. Barnen ärver vårt beteende, i detta fall intolerans mot könsöverskridande klädsel, tråkigt men inte så förvånande
12.47
Elvis Borgström, 10 år: ”Jag brukar ta det jag tycker är snyggt” 
12.52
Låt ALLA barn ha vilka kläder de vill. Sätt mer press på klädkedjorna och förskolor/skolor!
12.52
Jag letar aktivt efter könsneutrala och bekväma kläder till min dotter på 8 mån. Färger och roliga mönster är kul, men undviker det mest extrema. Däremot märker jag att när andra köper till henne blir det oftast klänning eller nåt från flickavdelningen. Så garderoben blir ganska blandad automatiskt.
12.53
Jag tror att det är föräldrarna som gör detta till ett "problem". tror inte man ska bry sig för mycket för det där fixar dom själva. Låt det mogna istället för att lägga näsan i blöt
12.53
Hej
När man kommer in i förskola då babys perioden är slut . Alla måste anpassa till alla.Sunt förnuft.Skulle du gå på en opera föreställning klädd i mysdräkt ? Klart att alla skulle skratta.Alla måste ta hänsyn på alla.Då blir slut på mobbningen.
Lycka till .
12.54
Elmer vill vara kille, inte tjej, men med ponnyhästar. Han borde tillåtas vara kille, med ponnyhästar.
Varför i hela friden finns inte mer ponnyhästar på blå kläder? Eller gröna eller gula? Och varför finns det inte rosa kläder med sportbilar och monster? Ingen kan påstå att inte samhället eldar på stereotyper!!! Och samhället, det är vi det! Hjälp till alla!
12.56
Jag gillar när klädbutiker delar upp i pojkkläder och flickkläder. Alla normala föräldrar gör det. Jag känner sån sorg att det finns föräldrar som förstärker och uppmuntrar pojkar att bete sig fjolligt.
12.56
Allt fokus kring genus och hur det ska vara och inte vara i en könsneutral värld har skapat korridorer för vad som är pojke och flicka, bra och dåligt samt vad man får göra och inte göra. En ängslighet kring om en pojke får leka med bilar eller inte och om det ska vara acceptabelt för en flicka att leka med dockor har snarare en kontraproduktiv funktion där individen har satts ur spel. Alla ska vara lika i denna värld där könet inte är relevant och det passar ingen istället. Det är totalitärt och inlåsande. Nä.. Vet ni vad alla radikaliserade feminismer. Det är ok att vara flicka! Ni behöver inte bli som "oss män" (avsiktlig gruppindelning eftersom det verkar vara er syn på oss). Alla får vara det de är och det är ok. Även om en pojke hellre leker med en bil på fritids eller om en flicka skulle plocka upp en docka.
13.12
Jag är en tjej som växte upp i Ryssland. Och där skrattade alla barn på dagiset när jag hade byxor på mig. Till frågan om könsneutrala kläder!
13.12
Det har de senaste åren varit mycket betoning på att flickor visst kan (och får) vara tuffa, starka och coola. Detta syns mycket i barnprogram och filmer, men dessutom i kläder, då det smyger in tex. dödskalle-trycka i typiskt flickiga plagg, så rosa, blommiga eller glittriga dödskallar. Men det går inte åt andra hållet när det gäller pojkar. Det läggs nästan ingen betoning alls på att pojkar kan (eller ens FÅR) vara mjuka och omtänksamma.
13.20

Designern: ”Könsneutralt är både tufft och gulligt”

Ida Hillebjörk är designer som just nu jobbar med att utforma barnoveraller. Hon vill skapa kläder som kan bäras av både pojkar och flickor. – Om jag fick bidra till att bryta normer kring det här skulle jag vara jättestolt. Då skulle jag känna att jag bidragit med något gott här i världen, säger hon.
13.22
Vem gillar inte hästar?? Mina favoriter sitter iofs på fronten av en bil och brukar vara runt 400st som gömmer sig där bakom men alla borde få klä sig hur man vill utan att barnen retas eller att skolan har "klädkod"
13.30
Försöker klä min 2 månader gamla dotter i neutrala kläder. De gånger jag klätt henne i blått och grått blir kommentarerna från nyfikna vuxna ofta ”Oj, trodde det var en pojke!” eller ”Hon har ju pojkkläder på sig!”. Mindre barn utropar istället glatt ”Titta en bebis!”. Säger en del om vuxenvärlden syn och förväntningar på hur man ska vara och se ut som sedan barnen tar till sig av.
Vill att min dotter ska växa upp och veta att hon och andra människor är egna unika personer med eget tycke och smak.
13.37
Det handlar inte om att pojkar inte får leka med bilar, eller att flickor inte får leka med dockor. Det handlar om att man borde få leka med vad man vill - samt klä sig som man vill! Man kan gilla bilar OCH my little pony! Att mobba och retas är inte okej oavsett. Som förälder bör man vara öppen och uppmuntrande till sitt barns intressen och smak. Inte kränka och nedvärdera.
Skäms på er ni föräldrar! Lär era barn att visa respekt istället för att kommmeteta andras kläder!
14.01
Pojkar har blivit normen för flickorna tyvärr.. Det vi säger genom våra välmenade handlingar för att få flickorna att bli tuffare säger bara en sak till dem och det är att de inte duger som de är. De ska bli som pojkarna.. Det gör i sin tur att pojkarna flyttar sig ett steg till mot att bli ännu tuffare. Det är en trist utveckling tycker jag.
Flickor är bra precis som de är och ska inte behöva förändra sig.

Mvh
14.01
När sonens förskolekompisar kommenterar hans "tjejskor" (allvödersstövlar), fleecetröja (lila) eller strumpor (med katter på) suckar jag inombords. Men vi medvetna föräldrar måste ta tag i det här, för som synes av många kommentarer här finns det ff alltför många som inte fattar någonting. Alls.

Då måste vi lära även andras barn att alla kläder är bra kläder.
Och affärerna kan väl slopa tjej- och kill-skyltarna och skriva vilka färger som hänger var istället. Men glöm inte att gå upp en storlek på dom färggladare plaggen!
14.33
ISABELLA LINDGREN: 
- Jag tycker att utbudet är bra, vi hittar det Viggo vill ha. 
15.02
ALBIN BJÖRKMAN, 8 ÅR: 
Jag gillar röd och svart. 
När du väljer kläder, är det viktigast hur de ser ut eller hur de känns? 
Hur kläderna ser ut. 
 
15.04
Det har länge pratats om flickorna. Med all rätt. Flickor ska inte behöva vara fångade i tajta plagg som inte är sydda för rörelse och lek. Och flickor behöver alls inte ha motiv med Mimmi som står med långa ögonfransar och kråmar sig. De flesta är rätt överens om det. Förr var det otänkbart att en flicka hade jeans. Idag är det nästan fint att vara "pojkflicka". Flickpojke däremot -det begreppet finns väl inte ens...

Mina barn älskar glada färger, allra helst rosa och lila. De väljer att sova i nattlinne och fyraåringens absoluta favoritplagg är klänning och leggings. Helst jordgubbsklänningen, men dinosaurieklänningen är också fin. Mina barn tycker också mycket om brandbilar och polisbilar. Och de älskar stora maskiner.
När mina barn går på kalas vill fyraåringen ibland ha klänning... och ibland skjorta med fluga.
Mina barn vet att de är pojkar. De är trygga i det.
Jag vet också att de är pojkar. Låt pojkarna klä sig som de vill, precis som de flesta flickor numera både tillåts och uppmuntras att göra!
15.15
Elmer ska NATURLITVIS ha sina ”fina ponnybyxor” och byxor/tröjor/klänning/kjol han tycker om och trivs i, oavsett vad andra tycker. Konstigt att förskoleklassen SAKNAR pedagog? Hen skall förhindra mobbning, ju tidigare desto bättre! Självkänsla sitter inuti barnet - inte i ålder/färg/ursprung/form/språk och kläder.
15.49
Jag väljer mest könsneutrala kläder men inte så noga med det när jag tänker efter lite. Mitt ettåriga barn klär sig med alla möjliga färger. När det gäller kläder och färg tycker jag begreppet könsnaturell förstärker könsnormativitet så jag tycker det är bra att undvika ladda färger med könstillhörighet eller icke-könstillhörighet. Låt alla barn klä sig med alla möjliga färger utan att skapa normer.
16.16
Det är inte särskilt accepterat för män att klä sig i "kvinnokläder".
Inte många män som vågar gå i sin finklänning till jobbet eller i små korta kjolar och högklackat. Män måste leva upp till normen som är ganska oförlåtande, överträdelser tas inte så lätt av omgivningen. Kvinnor som klär sig i byxor eller skjorta och slips är ganska normalt.
Fokuset på normer och att alla ska vara tuffa och coola samt ta för sig och ha vassa armbågar har inte hjälpt den som vill ha en mjukare framtoning.
16.23
INGRID GRANSTRÖM, 4 ÅR: 
Ingrid gillar rosa glasögon medan hennes storebror föredrar dinosaurie-kläder. 
16.35
En anledning till att affären delar upp kläderna mellan flickor och pojkar, och också mellan dam och herr, kan vara att 99% av befolkningen föredrar det så?
16.35
Min son som går sitt sista år på förskolan vill efter sommaren inte ha en rosa t-shirt (inköpt på "pojkavdelningen") på grund av kommentarer han fått från andra barn. Han vill inte heller ha kläder med hjärtan då det är "tjejigt" (vilket jag antar också kommer från förskolan då vi inte pratar så hemma. I övrigt är jag så trött på klädkedjornas "det är vad kunden efterfrågar" när det gäller uppdelningen. Vem har explicit efterfrågat murriga, mörka kläder i ytterst få färgnyanser med monster till sina söner och volang på varenda strumpa som går i pastellfärger? Bebis- och småbarnskläder går ju utmärkt att få i blandade färger och mönster på en och samma avdelning. Såå trött på den bristande kreativiteten bland de flesta av de stora klädkedjorna.
16.54
Ja, pojkar får ha de kläder de vill ha. Självklart tycker jag som mormor.
17.15
Självklart ska alla (barn) få klä sig i vad man vill. Eller snarare vad man som förälder vill. Så låt mig klä min dotter i rosa och gulligt.
17.29
Ska vi börja leva efter den allra bästa av regler kanske?
Låt alla vara precis som de är skapta och det enda du ska bry dig om är hur du själv uppträder. För det är det absolut enda du kan ändra på.
18.55
När jag handlar kläder åt min 1 åring så köper jag det jag tycker är fint oavsett vilken avdelning plagget finns på! Vissa affärer (icke fysiska) har blandat flick och pojk kläderna så det bara är fördomarna som kan avgöra vad som är vad.
18.56
Jag vill absolut ha uppdelat i klädaffärer, för barn som för vuxna. Sedan är det väl upp till var och en vad man handlar. Jäkla trams att vi alla ska gå runt som androgyna hens. Vad är nästa steg då, mixade affärer även för vuxna där man hänger kläder enbart efter storlek och ålder? Skulle personligen aldrig gå till en sådan affär.
18.56
Om pojk- och flickkläder ska finnas på samma avdelning borde väl dam- och herrkläder samsas där också?? Kanske hela butiker kan vara uppdelade efter färg. Då är det fritt fram att välja och vraka bland allt. Frågan är vad vi ska göra med butiker som enbart har dam- eller herrkläder?
18.57
Tjipp.men kan inte klädafärerna ha en mellandel mellan killsidan å tjejsidan.där det kan få finnas färgglada plagg olika stilar.så det blir mer utsuddat detta med färglada eller blått å svart till pojkar mm.
19.35
Otäckt med vissa kommentarer här, inte undra på att samhället är så pass intolerant och dömande som det är. Min son på 7 år älskar både "tjejiga" färger på sina kläder samt mer neutrala men är också en tuff och social kille som har många kompisar och kan hävda sig, därmed blir han inte retad om tröjan råkar vara lila (favoritfärgen). Det gör honom inte till "fjolla" eller överdrivet känslig, bara till en människa med en stark känsla för egen smak och eget tycke. Könsskillnader finns men behöver inte förstärkas eller uttryckas genom något så i grunden banalt som färg.
19.35
Självklart ska barnen kunna klä sig som de vill. Känner till en klok mamma som lät sin son ha klänning hela förskoletiden. Alla vande sig på grund av kloka pedagoger.
19.36
Det är ju så viktigt att alla är lika mycket värda.Då ska väl alla få klä sig som de vill 👍Självklart🤗
19.37
Varje gång jag är i butik för att handla kläder till mina barn, efterfrågar jag kläder som ej är rosa eller neonfärgade med siffror. Jag tror inte att jag är den enda som frågar efter en mindre stereotypa barnkläder. Men jag tycker att det bara verkar bli mer och mer uppdelat. Väldigt tråkigt och inte alls i samklang med samhället.
19.43
Inför uniform,OnePice,så slipper man stajla och dissa.
19.45
Ja självklart ska man kunna få ha på sig vad man vill så att man känner sig fin och mår bra! Vi bör inte dela in folk i köns och ålderskategorier, utan mer tänka på om det passar personen ifråga. Detta är ett klassiskt exempel på dålig information dessutom. Mönster med häst, ridkläder borde i s f ses som manliga attribut att döma av faktumet att det är flest män som är professionella jockeyer och kuskar och hästuppfödare.
19.45
Nej, det får de inte! Jag har själv en 2 åring och från den åldern har uppdelningen bland kläderna blivit helt galen. Söta och ljusa kläder till tjejer och tuffa mörka kläder till pojkar. Vad hände med färgglada och sköna kläder som tål en massa lek? Att uppdelningen sker så tidigt långt innan barnen ens är medvetna om vem de är känns tokigt. Låt barn vara barn!
19.46
Mina barn får klä sig i vilka kläder de vill oavsett färger och mönster och oavsett vilken könsindelad avdelning kläderna kommer från. Så länge kläderna passar i storlek, mitt barn trivs i dem och de är hela + rena spelar plagget i övrigt inte någon större roll anser jag. Mina barn får även lära sig att alla är lika värda oavsett kläder, ursprung, religionstillhörighet, hudfärg etc och mina barn har därmed lärt sig att det är det inre som räknas på en person och inte det yttre. De får lära sig respekt för andra och att det är okej att vara sig själv. För vill vi egentligen ha en ytlig, empatilös värld där alla ska spela någon annan än sig själv? Det vill inte jag i alla fall. Huvudsaken är att barnen är glada och trygga i sig själva!! Personer som lär sina barn hacka på andra barn för klädsel och andra yttre attribut borde verkligen skämmas, det är sådant uppförande som ger näring till mobbing!!!
19.47
Vi köper nästan alla barnkläder på bytardagar. Snällt för plånboken, snällt för miljön och tack och lov är kläderna uppdelade utifrån storlek och inte ifrån färg. Skulle uppskatta en ”storleksindelning” i vanliga affärer också. Blir så trött när jag går in i rosa fluffpuff och grådaskiga bilkläder att jag inte känner för att köpa något.
19.47
Jag undrar över pedagogiken på Elmers förskola? Förskolor är -oftast- väldigt uppmärksamma på/jobbar med genus-pedagogik. Och gör det bra!
Så varför stävjer man inte sådant uppförande...
Barn och vuxna måste få klä sig som man vill, under förutsättning att man håller sig till gällande regler.
19.47
Det är inte hos barnen det börjar. Hur många av dessa medvetna pappor har blommig t-shirt, rosa strumpor eller en cool svart kjol på sig till jobbet någon gång då och då? Okej, det är klädkod på jobbet. Men när ni tar en bira med grabbarna? När ni går på djurpark? När ni handlar? Barn gör som vuxna gör. Lär dem att en mogen person är trygg nog i sig själv för att bära vad hen vill. Lär dem genom att visa.
19.48
Alla barn oavsett könsidentitet bör få ha de kläder de vill. Tyvärr är vuxna ofta oroliga för vad andra ska säga, att barnen ska bli retade osv. Där måste andra föräldrar ta sitt ansvar tillsammans med pedagoger. Det läggs ofta på pedagogerna att stoppa det men det barn har med sig hemifrån är svårt att som ensam pedagog göra något åt. Sedan bör tillverkare av barnsaker kläder, leksaker m.m. börja läsa lite färglära och studera färgernas påverkan på barn. Hur påverkar det pojkar att hänvisas till mörka dova färger?
19.48
När min dotter var liten så köpte jag såväl pojk-, som flick-kläder. När hon sen själv började välja så kunde man se att hon valde både och.
Söta marängklänningar och grova strumpor med svartblå bilar och monster.
19.48
Jag saknade könsneutrala barnkläder med färger när mina barn var små. Det måste ju inte vara blommor på allt som är rosa och bilar på allt som är blått!
19.49
Låt de klä sig som de vill. Men börja inte tala om för affärer hur de ska hänga kläderna. Jag vill kunna gå till flick eller pojkavdelningen å titta. Larvigt att allt ska ändras
19.50
Att ha hela och rena kläder är vad som är det viktigaste. Att barnen har olika smak, intresse och eller bryr sig mer eller mindre om vilka kläder de har på sig bara det är bekväma (det gäller ju oavsett könsid och ålder) är en sak. Kläderna "gör ju inte människan" .Men tyvärr tänker många så. ("Döm inte hunden efter håren.") Så klart kan en person känna sig finare ,bättre, trivas med mera i vissa kläder. Inget konstigt med det. Men som sagt det är vad man lägger in för värderingar kring detta med kläder. Kläder har ju många olika funktioner och betydelser förutom att dölja vår nakenhet.
19.50
Mina pojkar älskar färg och form, men blir väldigt negativt påverkade av marknadskrafternas begränsningar. Jag är uppriktigt besviken på hur oerhört tråkiga barnkläderna är i sverige. Det är mkt mer lekfullhet utomlands.
19.50
Ja det är klart de ska! Vill man att ens barn ska utvecklas mångsidigt - vilket de flesta föräldrar antagligen vill - behöver också deras garderob, leksaker, fritidsaktiviteter mm vara mångsidiga! Hur ska det annars gå till?
19.50
Det fascinerande i det hela är ju att pojkar verkar diskvalificera sig när de klär sig i vad som uppfattas som flickkläder medan flickor inte ”sänker" sitt värde om de klär sig i typiska pojkkläder. Tänket med "tjejbaciller" som "smittar" finns kvar. Det är där det visar sig huruvida det här samhället är jämställt.
Det är nog killar som beskärs mest i sina klädval av normen, åtminstone i lägre åldrar. Bemötandet påverkas helt klart, och på så sätt är det helt klart en poäng att försöka uppmuntra barn att testa olika klädstilar. Men viktigast är att de får känna sig fria.
19.51
Kläder påverkar hur vi bemöts och vad folk förväntar sig av oss. Mörka superhjältekläder och rosa prinsesskläder ger olika signaler och dessutom olika möjligheter för bäraren. Det är vi som pressar in barn i könsroller där deras möjligheter begränsas. Jag vill att mina söner ska få träna på omsorg och känslor precis som flickor uppmuntras att göra genom sina lekar. Jag vill att mina pojkar ska få vara gulliga och snälla och uppmuntras för det istället för bara tuffa och starka. Tänk vuxna män som har tränat mycket på att leva sig in i andra människors känslor. Jag tror att förmåga till empati förebygger våld och övergrepp.
19.53
Kan ju va skoj att kunna få köpa vilka plagg som var och en behagar. När det finns en spikrak linje så blir det plötsligt nåt som heter tjej-, dam-, pojk- och herrkläder. Vill jag ha annat än vita eller svarta strumpor ex. behöver jag titta på den "feminina" avdelningen. Eller färgglada shorts, finns också bara på "feminina" sidan. Finns inget som står i mitt DNA att jag inte ska ha högklackat. Det hade alla på 1700-talet. Var de "onaturliga" kanske? Alla hade smink då också. Och kåpa i kyrkan, lucialinne, kilt, sånt är ok för killar. Men annars är det stopp??? Nej, det är socialt konstruerat att kläder skulle vara könade.
Skönt att det finns en viss frizon i förskolan åtminstone några år som de får bestämma mer själva innan normerna börjar påverka alla att stöpas i samma trånga mallar.
19.53
Som kille finns det ofta mindre utbud. Det handlar mest om att "tjejkläder och tjejskor" har fel passform för mig. Därför måste jag handla på en svart-vit herravdelning. Tråkigt!
19.54
Apropå att vilja klä sin flicka i rosa och gulligt, instämmer i att flickor ska få ha det om de eller för all del deras föräldrar (?) vill. Men alla föräldrar vill väl ge sina barn alla möjligheter? Ingen vill väl begränsa sitt barn så att de bara får ha en enda sorts kläder?

Vi påverkas av vår omvärld. Så länge butiker, media, föräldrar, skola och förskola fortsätter att signalera att det finns förväntningar på vad du ska ha på dig, tycka om, göra eller säga, kommer barn att uppfatta att det är avvikande att kliva utanför den gränsen.

Fram för en ljuvligt barnslig röra av färger och motiv till alla barn!
20.01
Det är underligt att just barnen förväntas vara förkämpar i jämställdhetsarbetet. Det finns en föreställning om att barn lever i en sorts skyddad lekfull värld där alla blir accepterade, men i själva verket är deras värld hårdare och mindre tolerant än vuxenvärlden. Det är Elmers pappa och andra fäder som borde bryta mönster genom att klä sig i ponnymönstrat. Så länge det inte sker kommer det inte heller accepteras hos barnen.
20.03
Varför tillåts en sexårig välja sina egna kläder? Uppmaning till alla föräldrar: Köp och använd det du anser att barnet ska ha på sig. Modemedvetenhet hos barn och ungdomar kommer förr eller senare. Förhoppningsvis senare.
20.04
Har Gud fader bestämt att pojkar ska ha blått och flickor rosa? Min son 4 år undviker kjol, som han älskar att bära, och sina rosa favoritbyxor, av rädsla för kommentarer från både jämnåriga och deras föräldrar. Det begränsar honom och trycker in honom i en könsroll som gör att han inte får lära sig känslor och omsorg på samma sätt som flickor. Om han bara uppmuntras att vara tuff och stark går han miste om värdefull kunskap som behövs för att kunna lära sig att identifiera sina egna känslor och kunna leva sig in i andra människors känslor. Män som misshandlar och begår övergrepp brister antagligen i dessa förmågor.
20.05
Reagerar och agerar inte förskolan??? Tycker det är självklart att barn, speciellt i dagens samhälle, ska få vara fria i sinnet och i sina egna val. Inte styrda av inötta könsroller och vissa vuxnas föråldriga tankesätt (för man kan ju gissa här att åsikterna från barnen på förskolan kanske inte ursprungligen kommer helt från dom själva utan från dess föräldrar, vilket bara i sig är så himla ledsamt och upprörande) Förskolan med personal Bör ta tag i problemet asap och signalerar att mobbing oavsett form inte är okej.

Tänker på ett par kompisars son som under en tid hade en ”enhörningsperiod” I det årets luciatåget på hans förskola var han alltså enhörning, vilket inte var några som helst konstigheter och helt accepterat både hos kamrater, föräldrar och pedagoger. Och precis så ska det ju va. Som vuxna är det ju så himla viktigt att vara både goda förebilder men även verkligen uppmuntra barns kreativitet och lekfullhet, inte kväsa den!

När min dotter växer upp och börjar föris hoppas jag verkligen inte hennes förskola kommer vara lika crappy som den här stackars killens - med andra ord - hon har precis som alla andra barn rätten till att vara exakt den hon är, inte den någon gammal trött pedagog eller fördomsfull förälder tycker hon ska vara.
20.07
Min son får INTE ha "killfärger", jag min sambo har bestämt att han får bestämma färger på sina kläder själv när han blivit myndig. Fram tills dess ska han bära kläder som bryter mot de traditionella könsnormerna. Han må vara lite sur ibland, men han kommer tacka oss i framtiden. Heja er som tar upp ett sådant bra ämne!
20.11
Nä,man måste få skilja på pojkar och flickor,ja tror det är föräldrar som påverkar barnen.
20.14
Sverige är en annorlunda land. Det märks att vi inte ha så mycket ”verkliga” svårigheter att ta tag i! Diskussionen om pojk- respektive flickkläder är för mig en ickefråga. Tänk om vi fokuserade mer allvarligare saker än huruvida en pojk kan/ska ha hästar på byxorna. Visserligen plockar man poäng vad gäller att vara politiskt korrekt i dagens könsdebatt men frågan är om det leder något vart.
20.15
Det finns också en socioekonomisk aspekt till det här. Efter 10 års letande av mer könsneutrala kläder till mina barn, har jag märkt att det oftare är de dyrare märkena som erbjuder detta. Har man inte råd att handla annat än på H&M, Lindex mm, så blir det lätt att man fastnar i dessa normer, att man inte ser nånting annat än den könsuppdelning som butiken erbjuder (eller tvingar på en rättare sagt). Har man låg utbildning och låg inkomst (eller är en ensamstående 3-barnsmamma), så är det också mindre chans att man ifrågasätter dessa normer, än välutbildade, höginkomsttagande samboende föräldrar, som medvetet letar genus- och klimatvänliga kläder.
21.13
Samma sak hände vår son i förskoleklassen. Han kom en morgon med tårar i ögonen och sa med darrande röst att han inte ville ha tröjan jag lagt fram. Han älskade verkligen den tröjan. När jag frågade varför då var det för att barn i klassen ssgt att killar inte kan ha rosa. Det gjorde så himla ont i mig att se honom så förtvivlad. 😥
21.13
Jag skulle önska att det inte var så uppdelat efter kön i barnklädaffärerna. Vad är det för del på alla andra färger än rosa och blått som dominerar bland barnkläderna?? Vuxna kvinnor går ju inte omkring i enbart rosa, volang, spets och enhörningar, eller män i bara blått och svart med bilar och dinosaurier så varför har det blivit så att barnens kläder är så extremt könsuppdelade?
22.00
Jag tycker att SVT ska ställa skolan mot väggen och efterfråga vilket sorts värdegrundsarbete den bedriver, följa upp att den förhoppningsvis tar tag i problemet, så att vi sedan kan få en rapport om att Elmer numera vågar ha de kläder han gillar. Det innebär ett journalistiskt ansvar som förpliktigar för SVT att förvalta det guldägg som föräldrarna låter SVT få och inte bara publicera detta som ett fenomen och dagslända på mediehimlen. Det är en högst personlig historia vi får ta del av. Förvalta det väl!
Göran