SVT rapporterade · Problem efter förlossning och graviditet? Ställ dina frågor här!

Drabbades du av problem efter förlossningen som du vill ställa en fråga om? Passa på nu! Frågorna besvaras under kvällen av Susanne Hesselman, förlossningsöverläkare och barnmorskan Eva Lundén. Välkommen att ställa din fråga!
06.11
18.47
Nu finns våra experter, förlossningsöverläkaren Susanne Hesselman och barnmorskan Eva Lundén, på plats för att svara på alla frågor vi fått in under dagen! Välkommen att ställa dina frågor! Självklart kan du vara anonym.
18.55
Jag födde barn i maj. Fick graden 2 bristning i mellangården. Blev sydd av läkare. Det gör fortfarande ont i underlivet. Speciellt när jag ska bajsa. Känns som om slidväggarna kommer ut. Hur länge ska det vara så här?
Hej. Det låter besvärligt för dig, och det borde inte göra ont så här länge efter förlossningen. Jag förmodar att du har varit på efterkontroll hos din barnmorska? Jag tycker att du kan ringa barnmorskan på MVC och berätta om dina besvär,  de kan behöva göra en gynundersökning för att se hur det ser ut, och se om du ska remitteras till gynekolog. Med vänlig hälsning Eva
19.05
Jag födde vårt första barn 1982. Förlossningen var långdragen, ca 36 tim., o slutade med sugklocka. Jag blev sydd både invärtes o utvärtes. Efteråt fick jag vissa problem med ofrivillig gasavgång som har tilltagit under åren. Jag är 65 år nu och kan inte alls reglera gasavgångarna, vilket är oerhört besvärande. Går det att åtgärda detta?
Jag tycker du ska kontakta en gynekolog för undersökning. Ibland räcker det med bäckenbottenträning och östrogen för slidan om man inte menstruerar längre men ibland behövs kirurgi. Men först och främst en utredning. På Kvinnokliniken Falun finns ett team som jobbar med avförings och gasinkontnens.
19.12
Hej! Jag födde barn för 6 månader sedan. Jag har fortfarande en magmuskeldelning som bl.a. gör att jag inte kan använda vanliga byxor (använder fortfarande gravidbyxor) samt hålla kroppen stabil när jag lyfter eller reser mig upp. Var ska jag vända mig?
Hej! Det låter på din beskrivning som du har problem med din bålstabilitet/muskulatur. Nu vet  jag inte  om, eller hur mycket du tränade före-under och nu efter din graviditet.
Jag tycker att du bör kontakta sjukgymnast för att  få en bra undersökning och ett träningsprogram som är anpassat för just dig eftersom du har problem. Kom ihåg att det är viktigt att träna bäckebottenträning (knipet) dagligen. Med vänlig hälsning Eva
19.16
Hej!

Jag fick ryggmärgsbedövning i samband m min andra förlossning. Den fick tas om tre ggr och vid ett tillfälle ryckte jag till något. Läkaren blev arg och förklarade att hon kunde skada mig om jag inte låg still.

Efter förlossningen tyckte jag att jag inte riktigt kände att jag blev kissnödig. Kunde kissa massa fast jag inte kände att jag var kissnödig. Idag är det något bättre m tycker att jag går så länge innan jag blir kissnödig och då kissar jag väldigt mkt. Känslan är liksom lite borta.

Knipet är helt ok, läcker lite om jag är väldigt kissnödig och nyser el tar i.

Förstår att det är svårt att svara på men kan ryggmärgsbedövningen på ngt sätt skadat känsel vid urinblåsan? Om dubförstår vad jag menar.

Hälsningar
Josefine
Hej! Det är mycket ovanligt att det blir någon komplikation efter ryggbedövning, däremot kan ryggbedövning bidra till att det initialt är svårt att känna när man är kissnödig de första timmarna efter förlossning. Om inte någon påminner en då kan man "glömma" bort att kissa och blåsan blir överfull vilket tänjer ut blåsmuskeln. Detta kan leda till att man inte känner sig kissnödig. Ett tips kan vara att kissa efter kockan typ var 4:e timme timme. Hör gärna av dig till din Vårdcentral där  en distriktsköterska kan undersöka om du tömmer blåsan ordentligt. /MVH Susanne
19.22
Hej! Jag har haft bäckensmärta ('foglossning') ändå sedan min första graviditet för 6 år sedan. Upplever att kunskapsläget och förståelsen för dessa besvär inom vården är lågt. Hur kommer det sig att man vet så lite om detta?
Hej! Jag vet inte var du tidigare ev sökt hjälp och bedömning, men jag föreslår att du kontaktar en sjukgymnast för bedömning och undersökning gällande dina långvariga besvär med bäckensmärta och för att få ett bra träningsprogram just för dig. Dina smärtor kan bero på andra orsaker nu när det gått så lång tid efter du fött barn. Sjukgymnaster är mycket kunniga och har stor kunskap i detta med rörelseapparaten och bäckenrelaterade besvär. Med vänlig hälsning Eva
 
19.23
Jag fick en grad 3 bristning
Och jag har efter 5 månader ibland avföringsinkontinens. Kommer det försvinna?
Hej! Ofta blir detta bättre under första året men om du läcker fast avföring eller ofta så hör dig till oss på Kvinnokliniken i Falun så hjälper vi dig!
19.34
Hej! Hormonrubbningar efter förlossningen är vanligt antar jag? Hur är det med de kvinnor som har PCOS? Jag känner mig lättirriterad även fast min dotter nu är 11 nånader. Kan man ta något blodprov för att kolla hormoner? Mvh
Hej! Sömnlöshet efter förlossning och småbarnsår är förstås vanligt och kan leda till irritation men irritation kan också vara ett symptom på depression. Det är en ökad förekomst av depression efter förlossning och det är inte helt klarlagt varför. Det finns inga specifika hormoner att kolla som hjälper oss i kliniken utan är mer på forskningsbas. Jag känner inte till om PCOS är kopplat till ökad förekomst av depression.
19.37
Utbildas de som gör eftervård,(barnmorskor?), i sexualkunskap? Och/eller i underlivets anatomi? Hör så ofta att folk får kommentaren ”det ser normalt ut” trots skador och undrar hur det kan komma sig? Eller att något är ”normalt” trots tex smärta vid sex eller minskad känsel i underlivet.
Hej! Vi barnmorskor har mycket god utbildning i underlivets anatomi. Vi blir dock inte utbildade sexologer under utbildningen, men under utbildningen läser man viss sexualkunskap och vi är vana att prata sex och samlevnad med kvinnor i alla åldrar. Om det är så att man har smärtor/problem vid tex samlag, så behöver man påtala detta för barnmorskan, om man bokar tid för gyndersökning. Om denne inte kan se något specifikt  vid gynundersökningen så kan du behöva remitteras till specialist för att få hjälp. Med vänlig hälsning Eva
19.38
Var förstoppad under hela min andra graviditet och det känns som det inte släppt, 2 år senare. Blir bajsnödig men det känns som det tar stopp på vägen ut. Mjukgörande hjälper inte, det tar ändå stopp. Någon slags prolaps? Vad kan jag göra?
Hej! Det låter besvärligt. Vanligaste orsaken till svårigheter att tömma tarmen är förstoppning och inte ett framfall. Eftersom du provat mjukgörande och inte blivit bättre tycker jag att du ska kontakta din distriktsläkare som får fundera över tarmen i stort och göra en gynekologisk undersökning.
19.47
Jag har ont i svanskotan efter förlossning och kan inte gå eller stå längre perioder utan att få ont. Finns det något att göra?
Svanskotan som fått sig en törn efter man ramlat eller efter en förlossning gör ont och kan vara svårbehandlad (det kan ju inte gipsas!) men jag tycker att du tar kontakt med en sjukgymnast som är de som jag tror bäst kan hjälpa dig.
19.49
Gråter mycket och blir ledsen lätt är det något som är normal eller det bara jag som upplever
Hej Natali. Det är vanligt att man kan känna sig nedstämd någon vecka efter sin förlossning, men om det inte vänder utan om man fortsätter att må dåligt så behöver du ta hjälp och få en bedömning, ifall det ev. har utvecklats till en depression. Jag tycker du ska kontakta din BVC-sköterska och meddela hur du mår, för att få kontakt med en psykolog/terapeut som  finns kopplad till MVC och MVC. Med vänlig hälsning Eva Lundén, Barnmorska
19.57
Hej! Jag fick en grad 3 bristning när jag födde dottern oktober 2017. Har varit på rektoskopi för ultraljud av sfinktern. Allt såg enligt läkaren bra ut. Min fråga är. Kan man med vanligt 2 D ultraljud verkligen se att hela sfinktern, levatorn etc är oskadd? Har hört att det endast är 3D ultraljud som kan se allt. Jag har fortfarande problem med gasläckage, avföring som läcker och när jag behöver bajsa så måste jag gå på en gång (normal avföring). Ska få remiss till uroterapeut för hjälp med knip, har dock ingen större tilltro att dwt ska hjälpa.
Hej! Sfinktern kan undersökas med både 2 D och 3 D ultraljud men de kirurger som jobbar med avföringsläckage använder ofta en ultraljudstav via rektum för att bedöma den inre och yttre delen av ringmuskeln. Det är skador på ringmuskeln som ger avföringsläckage och nu när du har fortsatt besvär är det bra om du träffar en bäckenbottenspecialist. När det gäller andra skador på bäckenbotten muskler tex levatorn kan det undersökas med 3 D ultraljud men framför allt kliniskt. Här vet man inte hur bästa sättet är att laga en eventuell skada men besvär brukar vara främst en känsla av instabil bäckenbotten
20.05
Hej!
Fick barn i början av året och blev sydd vid urinrörsmynningen efter förlossningen. Kan än idag få ”krampkänningar” och lite värk i urinrörsområdet, oftare efter fysisk aktivitet. Kan detta bero på att jag blivit sydd där eller kan det vara bäckenbotten som är för svag?
Det här var en lite klurig fråga så jag frågade Ingela Lundin som är urogynekolog. Stygnen brukar försvinna snabbt och sällan ge såhär långdragna besvär. När man ammar blir lemhinnorna torra och kan ge sveda och obehag. Även spänd bäckenbotten kan ge krampkänsla. Be din barnmorska eller gynekolog undersöka dig närmare. /Susanne Hesselman, Förlossningsöverläkare
20.07
Upplever stor hunger, törst, väldigt torr hy/läppar,snuvig torr i näsan efter fl. Ammar fortfarande. Finns det ett samband eller är det något annat? 9mån bebis.
Hej! Eftersom du ammar fortfarande så behöver du dricka extra vätska för att kompensera detta.  Jag vet dock inte om det är nytillkomna besvär du har eller om det varit så hela tiden du ammat, så det är lite svårt att svara på just nu,  när jag inte kan ställa några följdfrågor till dig på detta forum.  Jag ser att din bebis är 9 månader, så då helammar du kanske ändå inte fortfarande..? Detta med din hunger är också väldigt svårt att svara på just nu,  eftersom jag inte vet hur just din hälsa, dina kostvanor/motionsvanor  o dyl är för övrigt. Jag råder dig att ringa och rådgör med vårdcentralen, så de kan få flera uppgifter om ditt mående, och i och med det få en samlad bild på hur du har det och hur du mår, för en korrekt bedömning. Med vänlig hälsning Eva Lundén, Barnmorska
20.13
Hej! Varför finns det så lite kunskap inom sjukvården om foglossning? Hade kraftig foglossning med andra barnet, främst med kraftig smärta i blygdbenet vilket resulterade i heltidssjukskrivning 2 månader innan och kryckor 4 månader innan förlossning. Fick höra att det skulle gå över fort efter barnet kommit. Det blev precis tvärtom! Fick värre smärtor efter förlossningen och sjukskrivning i 4 månader. Dras fortfarande med problem 2 1/2 år senare även om det är bättre nu. Men kan fortfarande inte springa efter barnen så det är tur att jag har en snabbfotad make och inte är ensamstående.
Hej Sofia.  Jag förstår på din beskrivning att du har det otroligt besvärligt. Jag vet inte vem /ev. vilka olika yrkeskategorier du träffat för bedömning gällande din smärtproblematik. Sjukymnaster är den yrkesgrupp som jag rekommenderar dig att ta kontakt med, de är otroligt duktiga och skickliga i just rörelseapparaten,  och däribland bäckenrelaterade smärtor. Du behöver få undersökning,  bedömning och ett individanpassat träningsprogram som är avsett för just dig, så din kropp kan få läka på bästa sätt. Vänlig hälsning Eva Lundén, Barnmorska
20.13
Hej!

Finns det någon statistik för hur många som blir helt återställda efter bristning? Råkat ut för grad 3 för en vecka sedan, är redan piggare och har knappt ont alls.
Det beror spå hur omfattande grad 3 bristningen varit och förstås hur den reparerades. Ungefär 9 av 10 har inget avföringsläckage efter 2 månader. Av dessa blir majoritet bättre och har inga besvär efter 3 år. För en del återkommer besvär när man går in i klimakteriet.
20.21
Vi har 10 minuter kvar nu. Passa på att ställa din fråga så du hinner få svar innan vi stänger chatten!
20.22
Varför finns inga nationella riktlinjer när det gäller eftervård? Tex borde alla kvinnor som fött vaginalt få ett obligatoriskt 3D ultraljud för att vara säkra på att inga skador missas.
Gick själv på efterkontroll på MVC och ”allt såg bra ut”. Idag, två år senare har jag opererats 3ggr och har fortfarande problem. Det är som ett skämt att så många kvinnor inte blir hörda och avfärdade när det gäller deras egna kroppar och förlossningsskador.
Både eftervård efter förlossning och bäckenbottenskador är nu prioriterade områden nationellt och detta är glädjande för precis som du säger är det viktigt att upptäcka dessa missade skador tidigt. Många studier pågår bla avseende ultraljudsdiagnostik. Ultraljud är ett lovande verktyg för att inte missa skador i direkt anslutning till förlossning men 3 D ultraljud är svårt och alla kan inte utbildas på det. Det viktiga är att man undersöks om man har besvär. Det är mycket ovanligt att det finns en dold skada som inte ger besvär.
20.32
Ett ämne som det talas alldeles för lite är PSD, både före och efter födsel.
Att få ett barn, men inte få vara mamma.
Ett jätte känsligt ämne... men tyvärr mångas verklighet, min verklighet!
Det är en obegripligt stor sorg när man förlorar ett barn i magen eller ett nyfött barn. Jag tror att omgivningen ofta blir rädd att säga och svara fel så man undviker att prata med dem som drabbats. Det gäller förstås även oss som jobbar inom vården och man kan känna sig isolerad. Ett första steg är att göra som du gjort nu- börja prata om det.  
20.38
Tusen tack för alla frågor och funderingar som kommit in. Nu avslutar vi chatten!