SVT rapporterade · Är det arbetsro i klassrummet?

14.48
15.01
Föräldern Amani om arbetsron i skolan,. 
 
19.29
Kan bara hålla med att arbetsmiljö och arbetsro existerar inte på kartan på Lundbyskolan flera år tillbaka. En rektors anställning håller ut lite längre än yoghurt förpackning bäst före datum... Hot och våld vardag tyvärr.
Hej! Det låter allvarligt. Hur har du märkt av stämningen på skolan? 
//Alex, webbreporter
21.19
Skulle förmodligen kunna ta en karbonkopia av den anmälan som gjorts till Skolinspektionen och bara ändra namnet till "Änglandaskolan", Örebros nya paradskola. Det "nytänk" man från skolledningen har gjort är ett rent experiment som lett till totalt kaos.
Alla klasser är avskaffade i de äldre åldrarna och istället är det stora grupper om 70 elever som ibland är i samma "klassrum" (man har för övrigt avskaffat klassrum också…). Ibland smågrupper som förväntas söka kunskap. Resultat - noll arbetsro, förutsägbarhet och trygghet och stora ordningsproblem där det oftast bara handlar om att vänta och sitta av tiden eftersom det inte går att koncentrera sig.

Vandalisering av möbler och inredning har varit legio, och skolan håller redan på att byggas om då man inte förutsett att det kan vara olämpligt att ha ett 4-5 vånings atrium med staket. Änglandaskolan kallas redan för Plywoodfängelset av barnen. Språkbruket är otroligt grovt bland eleverna (utöver vanliga svordomar används tillmälen som "neger", "fitta", "hora" osv.) och slagsmål och annat utåtagerande beteende har inte varit ovanligt.
Vi som föräldrar har i princip inte fått någon info. Så här halvvägs in i höstterminen har vi t.ex. fortfarande inte fått någon information om vilken pedagogik man tänker sig att arbeta efter, eller hur man tänker att man ska lösa problemen mer än att man från skolans sida kommunicerat att "det varit lite oroligt".

Precis som anmälaren är vi genuint oroliga över att våra barn inte ska lära sig tillräckligt för att kunna gå vidare till en annan skola (givetvis gör vi allt vi kan för att byta skola så fort det går). Vi utesluter inte alls att det kan behövas sommarskola eller till och med att en del elever kommer att behöva gå om en årskurs för att komma ikapp. Vår uppfattning är att i princip hela höstterminen hittills ur ett kunskapsperspektiv har varit bortkastad. Vi överväger starkt att i ren skyddsaspekt hålla våra barn hemma från Änglandaskolan tills vidare.
Hej, Förälder! 
Vet du möjligen vad den här anmälan till skolinspektionen heter, så att vi kan titta på den? 
Maila gärna till orebro@svt.se !

Trevlig kväll, 
Alex, webbreporter