SVT rapporterade · Marmorstein svarar

14.13
Om det skulle bli omval, tror ni då att folk kommer att gå o rösta?
@Catarina - Hej Catarina,
Ja det tror jag absolut. Valdeltagandet kanske inte blir lika högt som i valet 9 september men att väljarna kommer att gå till valurnorna även i ett extra val är jag ganska övertygad om.
14.16
När tror du att extravalet kommer och vad gissar du om utfallet?
@RuneLjungströmmer - Hej Rune, jag tror inte att det kommer gå så långt som till ett extra val. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen och att han inte skulle klara det ser jag som osannolikt.
14.20
Det talas nästan bara om Alliansen nu. Vad gör de rödgröna under tiden?
@Jacob - Hej Jakob, Stefan Löfven leder den övergångsregering som sitter tills dess att en ny regering finns på plats. I övrigt avvaktar man Kristerssons sonderingsrunda och förereder bud att erbjuda C och L för att locka över dem om Kristersson inte lyckas bilda regering.
14.21
Hur kan alliansen kräva stöd av socialdemokraterna när dom själva har avsatt regeringen.
Det verkar inte logiskt tänkande.
@SuneHylen - Hej Sune, logiskt eller inte så var det alliansens plan A. Det sa ju Stefan Löfven nej till direkt men de försökte ändå, nu har Kristersson övergett den planen.
14.24
Hur sannolik bedömer Du en S+C+L+MP-regering med Annie Lööf som statsminister så hon inte behöver käka sin sko :-) ?
@ThorstenSchütte -Hej Thorsten, det är osannolikt. Stefan Löfven leder det största partiet och Socialdemokraterna kommer inte att ge bort den posten till C och Lööf. Det skulle inte Moderaterna heller göra. Men ingenting ska förstås helt uteslutas i det här läget.
14.30
Hej allihopa! Nu är det dags att starta spelaren här ovanför för att inte missa direktsändningen där Elisabeth Marmorstein svarar på era frågor!
14.32
Kent undrar:
Finns det något scenario i de nu låsta positionerna om regeringsbildningen där Annie Lööf kan bli statsminister? Min tanke - att Kristersson misslyckas med sitt uppdrag från talmannen, att bollen går vidare till Löfven som inte heller lyckas. Möjligt för Lööf?

- Inget ska uteslutas i det här läget men jag ser det inte som sannolikt, svarar Marmorstein och påpekar att C är riksdagens fjärde största parti.
14.32
Gynnar det SD att det dröjer att bilda regering, röst och förtroendemässigt?
- Ja det kan det möjligen göra. Jimmie Åkesson tar ju varje chans han får att säga att han inte förstår vad de andra håller på med och det är väl en del väljare som tilltalas av det. Sedan säger Åkesson också gång på gång att det bara är för Kristersson att ringa till honom, att han finns där om han vill prata. Det är ett sätt för honom att tala till moderata företrädare som tycker att man ska använda Jimmie Åkessons stöd.
14.33
Maria undrar:
Efter valet hörde man mycket om valfusk, sen blev det tyst. Vad har hänt med alla anmälningar? Kan de påverka risken/möjligheten för ett omval?

Elisabeth Marmorstein svarar:
- Det är valprövningsnämnden som utreder och fattar beslut. De har fått in rekordmånga anmälningar och det tar tid att gå igenom. Före december kommer vi nog inte ha något beslut, säger Elisabeth Marmorstein.
14.34
Vilket regeringsalternativ tror du är det mest troliga?
14.35
Erik undrar:
- Jag undrar vad som händer om vi inte har någon regering när budgeten ska läggas i december? Kan det bli så att Alliansen lägger en budget och Stefan Löfven måste regera vidare på den utan möjlighet att utlysa extra val?

Marmorstein svarar:
- Så blir det inte. Det blir övergångsregeringen som lägger en budget som ska vara inne senast 15 november.
14.36
Martin undrar:
- Hur ser möjligheterna ut och hur troligt är det att V kommer ingå i kommande regeringen?

- Inte troligt alls och det vet Jonas Sjöstedt. Om Löfven hade velat regera med V hade han gjort det redan 2014, svarar Marmorstein.
14.36
Vid en eventuell extraval , vilken parti gynnas mest av det ?
14.37
Vilket regeringsalternativ tror du är det mest sannolika att vi får? Tror du att C verkligen kommer att fälla en M-ledd regering?
14.38

Christopher undrar:

- Förväntar man sig att (SD) ska agera dörrmatta-parti åt dom övriga partierna i 4 år.

Marmorstein svarar: 


- Nej det skulle jag inte säga att man gör, en del Moderater kanske tänker sig det men då har man inte lyssnat på Jimmie Åkesson, svarar Marmorstein.

14.41
Nu är sändningen slut men Elisabeth fortsätter att svara en liten stund till på era frågor, så fortsätt att skicka in!
14.48
Vore det inte riskabelt även för SD att fälla en alliansregering under Kristersson? De riskerar ju att tvinga de liberala partierna över till Löfven och den regeringen vill de ju absolut inte ha?
@Daniel - Hej Daniel, så kan man förstås se det men det är en risk Jimmie Åkesson säger sig vara villig att ta. Sen är det inte omöjligt att hans parti kan fortsätta växa med en S-ledd regering eftersom han hoppas fortsätta locka S-väljare.
14.50
Vilken påverkan på rikspolitiken kommer det få att M har börjat samarbeta med SD i Hörby kommun för att ta makten?
@Erik - Hej Erik, SD ser förstås detta som en framgång eftersom de hoppas att det ska ta dem närmare målet att bli ett parti man kan samarbeta med även nationellt. Men kommunpolitiken och rikspolitiken skiljer sig åt på många sätt. Koalitioner som aldrig skulle vara möjliga i riksdagen är det i kommuner och landsting.
14.53
Vilken roll spelar Vänsterpartiet i detta drama? Hur förväntar sig Löfven att kunna få med sig C och L på samma rödgröna båt som Sjöstedt?
@Daniel - Hej Daniel, det som skulle fälla en regering eller samarbete mellan MP,C,L och S är att V röstar för samma budget som M, KD och SD och det är ju milt uttryckt osannolikt. Löfven vet ju också att om han samarbetar med Sjöstedt så blir det inget samarbete med C och L. Sjöstedt kommer dock förstås att ställa krav inför en eventuell statsministeromröstning om Löfven.
14.59
Varför tror du att Annie Lööf inte är beredd att ta sitt ansvar för Sverige?
Hon har alla möjligheter att bli vice statsminister och förhandla till sig de krav hon än har, plus att göra prestigevinsten att hålla sd utanför. Genom att bilda regering med s och l eller mp så blir det egen majoritet iom att v kommer släppa igenom det för v minst dåliga alternativet.
@Eva - Hej Eva, så enkelt är det inte för Centerpartiet. De är ett liberalt parti som ägnat många år åt att positionera sig mot Socialdemokraterna. Senast de samarbetade med S höll de på att åka ur riksdagen. I valrörelsen var S Lööfs huvudmotståndare vid sidan om SD. S och C står väldigt långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitiken. Det är alltså ett komplicerat vägval Lööf står inför.
15.02
Finns det något Löfvens regering inte kan göra i nuläget, som ex. ny budget m.m.
@Mia - Hej Mia, de får inte utlysa extraval och de ska inte heller utse nya myndighetschefer. I övrigt är det en bedömningsfråga vad de får göra. Om det blir övergångsregeringen som lägger fram en budget ska den inte innehålla nya politiska förslag utan det blir i sådant fall en förlängning av årets budget.
15.06
Är sprickan i alliansen på riktigt eller är den bara ett halmstrå förstorat av media?
@Tommy - Hej Tommy, nej den är på riktigt och handlar ju i grunden om SD där M och KD kan tänka sig att ta stöd av SD medan C och L säger nej till det. De senaste dagarna har ju sprickan djupnat ytterligare eftersom Lööf inte tyckte att Kristersson gjorde allt han kunde för att få S att stödja en alliansregering. Det håller förstås inte Moderaterna med om.
15.15
Med det demokratiska valresultatet så tycker jag att det är formellt uppenbart att Alliansen förlorade, ändå så vill Kristersson bilda regering. Vart finns logiken i det? Det enda som teoretiskt skulle vara möjligt är den svagaste minoritetsregeringen i modern tid. Bestående av enbart M eller tillsammans med KD. I så fall är väl till och med en entpartiregering med enbart Socialdemokraterna det mer realistiska alternativet. Hur ser du på saken Elisabeth?
@Vince - Hej Vince, Moderaterna tar fasta på att 60 procent av riksdagen, åtminstone i dagsläget, inte vill att Löfven bildar regering. Men du har förstås rätt i att en ren M regering eller en M/KD regering skulle bli väldigt svag, för att den ska kunna tillträda behöver den släppas fram av SD och C.. Och den skulle behöva göra upp över blockgränsen eller ta stöd av SD för att bli hålla. Och här säger ju Jimmie Åkesson att han kräver formellt inflytande vilket Kristersson inte är beredd att ge, så risken är förstås att en sådan regering blir kortvarig.
15.16
Nu är det snart dags att avsluta chatten. Elisabeth Marmorstein svarar nu på några sista frågor av de som redan kommit in!
15.22
Hej !
Vad händer om Det blir ny val & vi hamnar i samma läge igen.
MVH Susanne.
@Susanne - Hej Susanne, då får det bli en liknande process igen med talmansrundor osv. Men då om inte förr lär partierna vara tvungna att lämna sina låsta positioner. Men jag tror inte att vi hamnar i ett extra val.
15.26
Hur stor chans är det att S eller M får regera själva?
@Harry - Hej Harry, det går inte att sätta några odds på det men det omöjligt är det inte alls. I ett krångligt parlamentariskt läge kan det vara lättare att regera själv och förlita sig på hoppande majoriteter. Men en sådan regering kommer ju behöva ägna ofantligt mycket tid åt förhandlingar.
15.28
Räcker det med c l s och mp för att bilda regering
Och har då inte m kd och sd några som helst möjligheter att blockera deras förslag
@Tommy - Hej Tommy, det har de om de gör det ihop med V och det är väl inte så troligt. S, MP, C, L och V har mer än 175 mandat.
15.33
Är inte en renodlad M-regering enklast? Enklare än en M/Kd-regering eftersom de slipper förhandla i två steg hela tiden, för de måste ju komma överens med C och L också. Om Moderaternas migrationspolitik dominerar så blir ju SD glada. Jimmie Åkesson har ju sagt att han skulle tolerera moderaternas migrationspolitik.
@Daniel - Hej Daniel, så kan det vara. Jag tror  också att C och L skulle föredra en ren M -regering framför en MKD regering. Men det skulle bli en mycket svag regering med 70 mandat i riksdagen som riskerar att bli kortvarig. Vad gäller migrationspolitiken så vill ju Kristersson göra upp över blockgränsen, han vill ha en utredning där alla partier ingår.
15.35
Är det mest troliga att Ulf måste prata med SD för att kunna bli statsminister?
@Peter - Hej Peter, i dagsläget säger Ulf Kristersson nej till att prata med SD. Skulle han göra det skulle han skjutsa Lööf och Björklund rakt i famnen på Löfven och då är ju hans chanser att bli statsminister utraderade.
15.38
Om det blir exvis S+C+L+Mp som samarbetar eller M+kd+L,Hur pass mycket inflytande får V och Sd?Kan de fortfarande stoppa regeringsförslag beroende på hur många mandat de har?
@Eva - Hej Eva, nej det kan de inte. Även om de mot all förmodan skulle rösta ihop så samlar de bara 90 mandat. Men de skulle förstås kunna växa om de var de enda oppositionspartierna.
15.40
Börjar det inte bli bråttom snart? vem bestämmer Deadline? alla kan kanske samköra vid ett Måste bestämmt av någon. Med vänlig hälsning, olle
@ollemajorna - Hej Olle, deadline är när talmannen efter fyra försök har misslyckats att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen. Då blir det extra val. Än har han inte föreslagit någon. I teorin kan han hålla på till nästa val, det lär förstås inte hända.
15.42
Om Kristersson misslyckas med att få till en regering, vem tror du får frågan av talmannen efter honom?
@Lelle - Hej Lelle,
Stefan Löfven. Om inte han heller lyckas går frågan med all sannolikhet tillbaka till Kristersson.
15.43
Kommer det att sluta med att Löfven blir statsminister och Lööf vice Statsminister tro?
@KalleMoon - Hej Kalle, hittills har Annie Lööf sagt att hon inte sätter sig i en S-ledd regering.
15.48
Annie och Jan ät ju väldigt tydliga med att vilja ha stöd från S i en alliansregering. Bedömer du att deras riksdagsgrupper resonerar likadant?
@Jonas - Hej Jonas, jag uppfattar det som att de har stöd för linjen alliansen kommit överens om dvs att söka stöd från S. Nu när det har misslyckats finns en viss splittring när det gäller nästa steg.
15.55
Vad händer med Stefan löven har han någon möjlighet att göra comback som statsminister
@Jimmy - Hej Jimmy, Stefan Löfven är fortfarande  statsminister, han leder en övergångsregering. Och visst kan han bli statsminister för en ny regering om Kristersson misslyckas.
15.59
Tack för alla era frågor! Roligt att så många är intresserade av vad som händer i politiken just nu. Nu loggar jag ut och är tillbaka nästa vecka.