SVT rapporterade · Ryssland-Sverige

LIVE: Ryssland–Sverige 0–0 (0–0)
20.28

Välkomna till exklaven Kaliningrad inhamrad mellan Polen och Litauen. Här ska två av VM-skrällarna göra upp i Nations League. VM:s värdnation Ryssland i ena startblocket. Sensationen Sverige i andra. 

 

20.29
Albin Ekdal är pappaledig från landslaget och Gustav Svensson snor den där startelvabiljetten ur Janne Anderssons bakficka! Lite så känns det för Oscar Hiljemark är oftare den som ersatt just Ekdal.
20.30
Gustav Svensson har dock varit genomgående stabil och med en förväntad matchbild där Ryssland är bollförande ser förbundskapten Janne Andersson sannolikt att Svensson passar bättre.
20.32

Sverige och Rysslands väg hit då: Om vi sätter en tidslinje från VM och framåt har ryssarna fortsatt glatt gått framåt och ridit på VM-vågen. Medan Sverige haft svårt att få i gång intresset hemma. Ryssland leder Nations League-gruppen på tre poäng – Sverige sist i gruppen på noll poäng. 

20.34
20.44
Rysslands elva: Guilherme – Fernandes, Neustädter, Dzhikiya, Rausch – Gazinski, Zobnin – Ionov, Golovin, Cheryshev – Dzyuba.
20.58
Det väntas alltså bli utsålt här på Kaliningrad Stadium i kväll, därmed ca 35000 åskådare.
20.59
Långt ifrån fullsatt än – men när ryska laget kommer ut är ljudnivån öronbedövande. Och då pratar vi om målvakterna och ett par hjälptränare.
21.07
21.08
En sak som säkerligen påverkat svenska truppen är bortgången av Labinot Harbuzi. Tre spelare i startelvan spelade har spelat med Harbuzi i landslaget i vuxen ålder, då i U21. 

Förre Malmöspelaren Labinot Harbuzi död

SVT SportDen före detta svenska fotbollsspelaren Labinot Harbuzi har dött. Labinot Harbuzi, som bland annat spelat i Malmö och i svenska U21-landslaget, blev 32 år gammal.
21.09
Sverige kommer inte att spela i sorgband berättade presschefen Staffan Stjernholm för SVT Sport tidigare i dag. Tidsaspekten angavs som skäl: "Att spela i sorgband är förknippat med väldigt mycket formalia. Det vi kan göra är att hedra honom med att göra en bra match."
21.17
Kaliningrad bjuder på 12 grader kan jag berätta – som kommer att springa ner till 11 under kvällen. Det ska vi inte klaga på med den här matchstarten.
21.18
Vem är det vi ska ha koll på här då? Jo i Ryssland är det den långe nationalidolen på topp.
21.19
Ni vet varje land har en Zlatan och det här är ofrånkomligen Rysslands Zlatan. Han har Zlatan som idol, Zlatans kroppshydda – och till och med profilerat sig en rysk version av svenska megastjärnan. 

Hotet mot Sverige: Anfallaren som profilerat sig som en rysk Zlatan

SVT SportFrån bråk med tränare och rysk Zlatan-profilering till ett erkännande i VM i somras. När ett pressat Sverige åker till Ryssland gäller det att stoppa reslige Zenit-anfallaren Artjom Dzjuba. – Definitivt en väldigt tydlig nyckelspelare i deras anfallsspel, säger landslagsscouten Roger Sandberg till SVT Sport inför matchen i Kaliningrad.
21.25
Lindelöf och Granqvist kramar varandra riktigt hårt och det behövs nog för om dryga kvarten kommer de behöva skydda varandra i 90 minuter mot det här ryska laget som kommer sätta full fart från början.
21.26
Jag tror knappast att Sverige klarar av att få mer än ett kryss i kväll. Skulle jag tippa så skulle jag sätta tipset !x.
Det kommer onekligen bli tufft – tror det blir svårt att ens norpa åt sig en pinne här. 
21.31
Jag hoppat Sverige vinner idag ⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
Ha en fint kväll
SVT Diljen
21.31
Spelarna har värmt klart och nu öser speakern på ryska för att få i gång publiken – och jäklarimej vad de är i gång! Mina öron smäller snart av.
21.33
Varför sänds matchen så sent?

Miss i kommunikationen mellan Uefa och det ryska förbundet. Uefa-matcher ska spelas 20.45 CET, vilket för rysk del brukar vara 21.45 lokal tid. Men man hade inte justerat tiden som gäller i Kaliningrad.

21.37
Nu är vi inte många minuter bort. Kaliningrads arena är inte fullsatt, snarare ca 70% av arenan täckt. Möjligen är det den sena matchstarten som ställer till det för fler biljetter än så här är sålda.
21.39
Svenska klacken uppe i ena kurvan är lätträknad. Ca 20 pers – men tappra! Det är planering, sen matchstart, visum och hela baletten för att kunna se det här. Det är kvällens hedersmedalj utdelad av mig.
21.40
Ramsa: Ra-si-ja!
Sport: Alla
Antal gånger vi hört i kväll: 2
Antal gånger vi väntas höra den: 2000. 
21.40
Det rasslar till i öronen när de körar loss med ra-si-ja, ra-si-ja!
21.40
Nu är spelarna inne på planen. Line up!
21.45
Nationalsångerna avcheckade, hjärtformade ballonger flyger fint mot himlen, lagen tar en gruppbild ihop – och nu så... Nu ska vi dra i gång!
21.46
Kaptenerna Granen och Dzjuba hälsar – inte första gången, de är vana att möta varandra från ryska ligan – och byter vimplar. Lagen gör en varsin ring och ropar "oh ah cha cha cha, bäst i Europa" och så var matchen i gång...
21.46
... där!
21.46
1' Emil Forsberg sparkar i gång matchen.
21.47
Rejäl smäll när Ludwig Augustinsson krockar med rysk spelare – tror det är Dzjuba – och blir liggande. Men spelet i gång igen.
21.48
2' Klappfest i Ryssland. Tröskel för klapp: Inkast. Blir en lång afton...
21.50
4' Sverige med bollen i backlinjen, försöker spela sig fram på en treback men fastnar och får spela lite längre.
21.51
5' Väldigt lugn inledning. Eller tempofattig i alla fall.
21.51
5'... och då kommer svensk hörna! Forsberg som spelas fram i djupled av Claesson och försöker med snett-inåt-bakåt. Täcks till hörna.
21.51
Forsberg tar själv hand om den.
21.51
5' ... och Granen får ett jätteläge men nickar utanför!
21.53
6' Ryssland i rejäl knipa! Nära att en pressad Guilherme i målet spelar rätt till svensk spelare.
21.54
7' Snart kallas ryska flygvapnet in. Bollen är mer i luften än på backen.
21.56
10' Pigg start av Forsberg som, även om han hittills inte kommit till någon målchans hittills, ändå ser ut att sprudla av självförtroende.
21.58
12' Inte så spelförande Ryssland som förväntat så här långt, utan snarare rätt jämnt.
21.59
13' Man byter boll lite med varandra, "känner på varandra" som det så fint heter och spelar rätt säkert med låg risk.
21.59
13' Ljudnivån när Ryssland går till anfall... *tänker på mina öron*
22.00
Var ju på San Siro när Sverige gick till VM, var på samtliga Sveriges VM-matcher och skulle säga att ljudnivån här i kväll är högre än allt det där när det väl hettar till. Men det är inte så ofta som på andra ställen.
22.01
Man skulle kunna sätta en mikrofon här rätt ut bara, helt utan kommentatorer, och förstå hur nära det är att det blir mål. Effektivt! Kanske inte så roligt dock.
22.02
15' Seb Larsson har börjat riktigt piggt. Gustav Svensson helt okej – men nu slog han ut en boll till inkast när Sverige tryckt ner Ryssland. Unforced error, om det varit tennis.
22.03
16' Får ändå säga att detta ser oerhört mycket bättre ut än det Sverige presterade mot Turkiet och Österrike. Och då har vi bara lirat en kvart, men det känns stabilare i båda riktningar.
22.04
18' Ryssland till snabb attack! Dzjuba friställer i princip Tjerysjev – men Augustinsson blockar skottet med en glidtackling. Wow!
22.05
"Det går fort i fotboll", tänkte jag säga. Kan inte dra i gång klyschorna så här tidigt. Nej, vi sparar på dem till bättre tillfällen. De kommer behövas!
22.05
19' Rysk hörna.
22.06
19' Nickas ut till Konstantin Rausch i en perfekt bollbana. Han står liksom bara och laddar. Man kan nästan se det hända i slowmotion. Nu drar han till. Nu flyger bollen som slalom mellan svenska backarna och upp i krysset. Buster släng dig i väggen! Men det här skottet är ingen solskensstory. Det är en satir. Det går 14 meter över.
22.06
20' Svensk hörna nu.
22.07
21' Haha! Nästan identiskt läge. Lustig får den inne i straffområdet dock så klart bättre. Och inte pressad. Tänk två meter bakom straffpunkten. Men skottet en meter över. Aj då.
22.09
22.30 spelat. Halva-halvan-riktmärket. Nu har vi en till halva kvar. Och så är vi i mål med halvtiden.
22.09
23' Just precis då räddar Lindelöf Sverige från kalabalik i eget straffområde!
22.10
För mycket långbollar finns lägen att ta ner bollen snackar inte svenskarna med varandra Thelin är väl ìnte rätt person att spela höjd bollar till han vinner väl inga höjdbollar
22.11
24' Forsberg krigar på i dust med Mario Fernandes. Blir rysk inspark.
22.12
26' Ryssland sätter hög press – och maxar den  när Lindelöf får bollen. Tror de valde fel person att stressa. Tar sig enkelt runt och slår ut ett par ryssar ur pressen. Snyggt.
22.13
27' Sverige vinner frispark tio meter in på offensiv planhalva. Och lyftar fram folk och låter Sebs frisparksfot komma till användning.
22.13
27' Ryssland nickar bort till inkast. Fortsatt svenskt anfall på offensiv planhalva i alla fall.
22.14
28' Augustinsson och Forsberg snurrar runt på vänsterkanten och får in bollen. Bra inlägg – för få där.
22.15
29' Rysk hörna.
22.16
30' Efter en rad försök får Sverige till slut undan bollen. Men den kommer tillbaka och Dzjuba spelar fram Tjerysjev vars skott går i burgaveln. Ryssarna jublar dock en 10-15 sekunder innan de fattar att den gått på utsidan. Snopet.
22.17
31' Inser nu att det lät som "ja, vi förstod minsann direkt vi...", men så var det inte. Haha.
22.18
31' Augustinsson med en rejäl tackling som resulterar i gult kort. Ryske spelaren ser nästan ut att ha tuppat av. Ser otäckt ut.
22.18
Spelavbrott.
22.18
För övrigt är det närmast fullsatt nu när matchen dragit i gång. Sa ju tidigare att det inte var så men Kaliningrad-borna kom sent. 21.45 verkar vara för tidigt för dem.
22.19
33' Spelet i gång igen med rysk frispark. Och Fernandes uppe på benen.
22.20
34' Sverige till rappt anfall och Claesson spelar ut till Forsberg som inte ser att han har bevakning i ryggen. Kunde ha dragit till på ett tillslag men tar emot – och rysk spelare bryter.
22.21
35' Bra svensk chans! Claesson och Foppa inblandade igen. Berg får chansen, drar till inne i straffområdet halvt felvänd. Men skottet plockas upp av Guilherme.
22.24
37' Tjerysjev drar till från distans. Olsen har full koll. Mycket handlar om Valencia-spelaren när Ryssland anfaller.
22.24
38' Janne ute och härjar utanför det tekniska området. Nu är han arg! Riktigt förbannad.
22.24
38' Janne ute och härjar utanför det tekniska området. Nu är han arg! Riktigt förbannad.
22.25
38' Fortsätter tjafset med fjärdedomaren. Tjertjesov på andra bänken är den som irriterar Janne från början.
22.26
40' Lindelöf tar fram bollen föredömligt, hittar till Forsberg som skapar hörna.
22.27
Lindelöfs första halvlek enorm, framför allt ansvaret han tar med boll.
22.27
41' Sverige först på bollen ett par gånger i samband med hörnan innan Ryssland kan rensa på amerikansk fotboll-manér.
22.29
42' Kiese Thelin vinner frispark mitt på offensiv planhalva. Sverige sätter igång snabbt och ordnar hörna.
22.29
Nu börjar Emil Forsberg få skjuta in sig från högerhörnan.
22.30
43' Aj, aj, aj! Jätteläge för Berg efter att Ryssland tror de ställt offside. Men han har onekligen problem med målskyttet i landslaget. Den rullar löst utanför...
22.31
44' Grymt svenskt anfall där Kiese Thelin spelar fram Forsberg i bra position – men skottet blir lättplockat för Guilherme.
22.31
Sverige spelar bitvis riktigt bra – VM-vibbar!
22.32
45' Svenskt tryck nu. Ryssland kämpar för att hålla Sverige undan.
22.32
Svensk hörna. Nu från vänster. Då bli det Augustinsson. Utåtskruvade hörnor för Sverige i dag alltså.
22.32
Svensk hörna. Nu från vänster. Då bli det Augustinsson. Utåtskruvade hörnor för Sverige i dag alltså.
22.33
KollaThelin han får ju frispark när han får bollen på fötterna istället för dom här höjdbollarna han får.
22.33
Och där är det halvtid! Noll. Noll.
22.51
49' Andra halvlek i gång och så även internetet här på arenan.
22.51
49' Andra halvlek i gång och så även internetet här på arenan.
22.53
Får lite Mexiko–Sverige-vibbar av den här matchen. En riktigt stabil första halvlek. Nu gäller det att växla upp i andra halvlek bara och ta kommando över gruppen.
22.53
51' Forsberg ser till att Ryssland drar på sig sin första varning. Svensk frispark nära mittplan.
22.55
53' Ny rysk varning när Dzhika sänker Kiese Thelin. I den här takten är alla utvisade innan matchen är slut.
22.56
53' Nära att Guilherme tabbar sig på svenskt inlägg. Men han lyckas volleyboll-passa upp den till sig själv och fångar sedan bollen.
22.57
54' Lindelöf misslyckas med rensning, blir till hörna i stället.
22.58
55' Jätteläge för Ionov efter en snett-inåt-bakåt-passning till straffområdeslinjen. Som tur är läser Granqvist spelet och hinner blocka ryssens skott!
22.59
56' Mer och mer Ryssland nu. Kraftig scenförändring mot hur första halvlek såg ut.
22.59
Guidetti och Durmaz är uppe och värmer.
23.01
58' Sverige lyckas lugna ner spelet och få fast bollen på offensiv planhalva. Skickligt.
23.03
60' Fenomenalt bra svenskt anfall! Rullar bollen hela vägen från Olsen upp till svenskt anfall högt upp på offensiv planhalva.
23.03
61' Och där skadar sig Lustig i kollision med ryska målvakten.
23.04
Nu är han uppe på benen igen.
23.06
63' Granqvist bryter när Ryssland flyger fram!
23.06
64' Fortfarande rysk press och ryska anfall.
23.08
65' Sverige tar sig ur pressen och får faktiskt ett hyggligt kontringsläge. Men det stannas upp och blir ingenting av det.
23.10
Varför tror ni dem låter Berg spela? Han leverar aldrig... Dags för foten från landslaget?
Janne bedömer onekligen att han tillför så pass mycket i spelet att målskyttet inte är allt. 
23.11
69' Även Martin Olsson och Hiljemark är uppe och värmer nu.
23.13
70' Dzjuba sparkar ner Lindelöf och ber om ursäkt.
23.13
Vi har för övrigt inte sett mycket av Dzjuba i den här matchen. Granen och Lindelöf har varit hur säkra som helst. Kan man dela på Guldbollen?
23.14
71' John Guidetti in – Kiese Thelin ut!
23.15
72' Och då blixtrar Dzjuba till. Ställs i nickduell mot Augustinsson. Behöver inte göra många knop för att vinna den med sin enorma storlek. Nicken över!
23.17
74' Lindelöf kliver, och kliver, och kliver och till slut har han sprungit nästan hela vägen hem till Västerås och stöter på fyra ryssar. De avväpnar honom och säger "ge oss tillbaka bollen hörredu!".
23.18
75' För matchen innebär det att bollen är i rysk ägo. Besittning, som det heter på juridikspråk.
23.19
76' Foppa drar till på volley inne i straffområdet! Både över och utanför men läget var kanon.
23.19
Daler Kuzajev byts in för Aleksej Ionov.
23.20
78' Granen glidtacklar ut bollen till rysk hörna.
23.21
78' Bollen snuddar hjässan på två ryssar innan Gustav Svensson rensar.
23.24
81' Jätteräddning av Olsson! Inbytte Kuzajev drar till mot krysset – Olsen räddar till hörna.
23.24
82' Svensk frispark på den efterföljande hörnan.
23.25
82' Nu kommer Sebastian Andersson in. Marcus Berg byts ut. Ser något oförstående ut till det.
23.25
"Va? Jag? Näää...", ni vet den minen.
23.26
84' Forsberg fixar hörna.
23.27
84' Nej, det är två ramstarka försvar detta. Det bjuds inte på mycket, särskilt inte på fasta situationer. Men känslan är att Forsbergs fantasi och kvalitet är högre än Dzjubas – förhoppningsvis kan den "x-factorn" avgöra.
23.28
85' De är så synkade med sina djupledslöpningar ryssarna. Flera spelare som sätter full fart mot Sveriges mål när de får läge att kontra. Ser löjligt samspelt ut.
23.29
86' Får vi något mål här? Mindre än fem minuter kvar när Dzjubas springer offside.
23.29
87' Om det blir en 0–0-match så bör den i alla fall ses positivt på från det svenska lägret. Klart fall framåt, håller definitivt samma klass som i VM.
23.32
90' Vi går mot tilläggstid och ser inte ut att få något mål.
23.33
Mycket spel på mittplan och anfallsförsök utan riktig kvalitet just nu. Trötta spelare
23.33
90+1' Och nu är vi inne på tilläggstid...
23.34
90+2' Guidetti tappar ut bollen och rysk inspark. Bara 30 sekunder kvar av matchen.
23.35
0–0 – slut!
23.35
Nej, det blir inga mål i Kaliningrad. Men Sverige ska vara nöjda ändå. Tuffaste bortamatchen i gruppen och många saker ser väldigt bra ut. Fortsatt sist i gruppen – men kan lika gärna sluta etta om man presterar så här i returmatcherna mot Turkiet och Ryssland nästa månad. Plus till Lindelöf, Granqvist och Forsberg.
23.36
Läs mer på svtsport.se senare under kvällen eller i morgon bitti – samt i Morgonstudion! Lämnar er härifrån för att jaga röster.