SVT rapporterade · Chatta med Peter Rawet

10.44
Hej alla, Peter är snart på plats för att påbörja chatten. Fortsätt gärna skicka in frågor under tiden så siktar vi på att komma igång vid 11.00.
11.00
Hej på er!
Nu sitter jag framför skärmen och är redo för era frågor.
 
Välkomna /Peter
11.01
Om man inte äger aktier eller fonder - vad spelar börsen för roll då?
@Pablo - Hej Pablo!
Den frågan är jättebra. Många har varken råd eller lust med börsen. Men tyvärr är det där med börsen precis som ett yttryck från Vilda Western: "You can run but you can't hide" - Du kan springa men inte gömma dig. Därför att dina pensioner, statliga och de du förhoppningsvis får genom din jobb är djupt investerade i aktier. Tanken med det är ju naturligtvis att du skall få högre pension men det kan ju slå åt andra hållet...
Aktiekurserna är ju också ett uttryck för vad man tror om företagens framtida vinster. Tror man att de faller så kan det ju också gå ut över jobben.
11.03
Hej
Mina sparade pengar i kapitalförsäkring för min pension har sjunkit många tusenlappar på ett par dagar. Ska man ha is i magen och vara långsiktig eftersom det alltid kommer återhämtning eller sälja? 10 år kvar till pensionering
@Thomas - Hej Thomas!
Det där med börsen är väldigt neurotiskt. Väldigt mycket upp och väldigt mycket ner på ett par dagar. Det innebär att det är svårt att fatta så långsiktiga beslut som om pensioner bara på ett par dagars händelser. 
Nu indikerar terminerna - handel i kontrakt före börsens öppnande - att det kommer att bli den starkaste börsöppningen i USA på sex månader.
För att citera sångerskan Nina Simone "What a difference a day make" 
11.07
Peter på plats vid chatten! Fortsätt gärna skicka in frågor - "alla frågor är bra", hälsar han.
 
11.07
Vet inte om det bara är jag som är okunnig. Men är "börsångest" något som är vanligt bland folk?
@Ivan - Hej Ivan!
 
Haha Jag tror att börsångest är en väldigt spridd åkomma i breda folklager. Precis som jag svarade i en tidigare fråga så påverkar ju börsenäven de som väljer att avstå den eller de som helt enkelt struntar i den eftersom jobb och pensioner ligger i skottgluggen.
Sen är det så att många människor känner ångest för alla de bra affärerna man missade och de dåliga man har gjort. Systrar och bröder vi är alla i den situationen!
11.07
Hur kommer stabila och stadiga aktier i fastigheter påverkas framöver av denna oro på börsen tror du?
@Per - Hej Per!
Fastigheter är ju väldigt påverkade av ränteutvecklingen. Det mesta pekar på att räntorna är på väg upp vilket är negativt men samtidigt är ju konjunkturen god så efterfrågan på kommersiella lokaler och bostäder är avgörande.
Men nu är det ju precis som med tidvattnet när det sjunker så sjunker alla båtar även de bästa och mest sjövärdiga.
11.14
Hej!

Kan börsraset potentiellt ge konsekvenser på den svenska bostadsmarknaden och bolåneräntor? Vi är mitt uppe i ett lägenhetsköp och börjar bli oroliga för om det är jättedålig tajming att genomföra den samt sälja vår egna lägenhet.
@John - Hej John!
Allmänt när det blir braskande rubriker om börsras eller annan oro så blir ju folk naturligt lite räddare att göra stora affärer - som bostadsköp.
Skulle börsraset bli mer långsiktigt (vilket vi inte vet något om idag) så borde rimligen räntorna sjunka. Detta därför att det innebär att ekonomin svalnar och Riksbanken måste sänka räntor för att få fart på den och prisökningarna (inflation). Vän av ordning invänder och säger att Riksbanken redan har minusräntor. Men lika lite som ingen vet hur gammal en rockstjärna kan bli vet vi hur lågt en rikskbanksränta kan gå. Det kallas för lex Keith Richards i Rolling Stones.
 
11.17
Hej.
Har ett ISP konto som nu bara rasar. Kan jag göra något eller ska jag ha is i magen.
@RolandJohansson - Hej Roland!
Hur mycket is i magen du ska ha beror på hur länge du har kvar till pension. Har du lugnet och tiden att vänta ut en längre tids börsnedgång så har aktier över tid varit den bästa sparformen.
11.19
Hej! Är det inte lite provocerande SVT? "Så lindrar du börsångesten", när klimatförändringen är på väg mot en "point of no return"? Vänligen, Emil Samnegård, nationalekonom och trebarnspappa.
@EmilSamnegård - Hej Emil!
Det finns stora problem och små problem som måste lösas hela tiden vilket du som förälder säkert känner igen dig i. Vi måste orka hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det ena utesluter inte det andra.
11.22
Det kommer väl rapporter om börsfall med jämna mellanrum. Finns det någon särskild anledning till oro just nu?
@Erik - Hej Erik!
Jag vill hävda att den främsta anledningen till oron är att börsuppgången har varat så länge - den näst längsta på 100 år på Stockholmsbörsen. Många är oroliga att förlora det de har vunnit. Då blir frågor om stigande räntor, handelskrig, Italiens ekonomi, tillväxtländer i kris mm - olika anledningar att bryta samman.
11.29
Hur kan en återgång till mer normalt ränteläge till 3-4% påverka ekonomin och börsen? Prisfall på fastigheter? Idag är det ju extremt låg ränta.
@JanHöglund - Hej Jan!
Det där med vad som är normalt är väldigt intressant. Riksbanken har ju i åratal jagat inflation - prisökningar - utan att lyckas men ständigt "hotat" att höja räntan för att läget "just nu" inte är normalt.
Vi står inför den tredje industriella revolutionen: Elektrifiering av fordon, digital handel AI mm kommer att påverka effektiviteten och behov av både antal jobb och vilka uppgifter som blir kvar för oss människor. Hur det påverkar priser finns det inget facit på. Precis som ingen greppade hur svårt det skulle va att höja priserna när handeln blev global.
Haha det kanske var lite högtravande men för den som ändå vill ta höjd för det Riksbanken tidigare har kallat normal ränta - ungefär fyra procent - så tycker jag att du skall lägga på två procent som banken vill nypa av dig. Då har har kraftfulla hängslen och livremmar.
11.35
Tjenare. Bör man binda sina bolån snarast?
@Calle - Hej Calle
Frågan om binda eller rörligt är alltid aktuell. Först vill jag säga att du skall göra det som känns bäst för dig. Det var det psykologiska svaret. Det praktiska svaret är att rörligt har varit billigare över tid i ungefär 20-25 år. När banken ger dig en fast ränta är det deras bästa beräkning över hur de skall tjäna pengar över den tid du bundit lånet - de har alltså hjälpt till att räkna ut vad som är bäst redan - för dem.
Utan att vara moralisk handlar det alltid om summan pengar du lånar. Även om du binder på ett par år så har du ju rörligt igen när lånet löper ut.
11.38
Nu börjar det bli dags att runda av den här chatten. Peter svarar på ytterligare en fråga sedan måste han tyvärr avsluta. Stort tack för alla frågor.
11.41
Vilka placeringar (fonder) är tryggast just nu? Är det ok att vänta?
@Eddie - Hej Eddie!
Säkrast över tid är fonder som täcker flera geografiska marknader. Om de också har flera olika typer av värdepapper minskar också risken. Men nu kommer vi till det tråkiga ju lägre risk desto mindre till dig. dessutom brukar fondbolagen ta galet mycket pengar för dessa fonder. 
Du kan göra det billigare själv genom att blanda olika typer av fonder. 
Risken minskar om du använder dig av så kallade indexfonder - alltså fonder som går efter ett börssnitt. dessa fonder kan till och med vara gratis.
11.43
Hej alla!
 
Stort tack för massor av bra frågor. Jag försökte svara så att ni som inte fick direkta svar kan hitta något matnyttigt i andras frågor.
 
Ha en härlig brittsommar helg!
 
/Peter