SVT rapporterade · Den vinnande maten

Hej! Idag undrar vi vad ni äter inför ett träningspass? Ni får gärna dela med er av era tips och erfarenheter nedan.
09.19
Hej! Nu drar vi igång vår satsning kring kost och idrott. Ni får gärna dela med er av era tips och erfarenheter nedan.
09.50
Mjölk
09.57
Bananpannkaka gjord på ägg och banan, toppad med grekisk/turkisk yoghurt, rejält med valfria bär, pumpakärnor, mandlar, kokosflingor och kanel.
10.09
Proteinpulver
10.09
Havregrynsgröt, kokt ägg på knäckebröd. Kaffe eller grönt te.
10.40
Senapssill
10.40
Efter 43km rullskidor,vatten,banan,nötter
11.29
Mina special-pannkakor på 4 ägg med rysk yoghurt, sirap och rårörda lingon. Och kaffe😊
11.29
Havregrynsgröt med växtaserad mjölk och inte för söt sylt! Bästa att äta innan och efter man sportar.
18.21
Entrecote med smör och lite grönsaker för smakens skull.
08.11
Bästa återhämtningsmålet efter ett långpass är bananpannkaka med kvarg och bär, toppad med kokosflingor. Protein i form av både ägg och kvarg, kolhydrater av något snabbare karaktär i banan och bär. Perfekt påfyllnad av protein för muskelreparation/uppbyggnad och kolhydrater för optimal inlagring av glykogen. Redo för nästa träning!
08.11
Efter löprunda 20 km,mixar ihop banan,havregryn,rått ägg,mjölk.Mycket gott och mättande.
08.11
Äpplemos av äpplen från trädgården, egenodlade bönor, morötter, potatis och hallon från trädgården !
08.22
Intervjua Jonas Colting om detta då han är väldigt "nitisk" med vad han äter och är en stark förespråkare för mer fett och noll kolhydrater. Hade varit väldigt intressant att få en djupare diskussion och intervju från och med honom.
Hej Jesper! Vi håller med dig om att det är intressant att få höra Jonas Colting. Han är en av de idrottare som vi har pratat med i den andra delen av den vinnande maten. Den hittar du här: https://www.svt.se/sport/sveriges-olympiska-kommitte/att-trana-mycket-ar-ingen-ursakt-for-att-ata-skit
08.56
Är det nu inte så att man ska äta varierat, för att undvika att få i sig för mycket av några eventuellt skadliga ämnen från något livsmedel och för att få i sig det som kroppen behöver? om jag tränar sex gånger i veckan så ska jag väl inte äta liknande mat efter varje pass? Man bör väl varva proteinkällor, ex. hampaprotein, mjölkprotein, bönor, ägg, svamp osv? Vi som inte tävlar behöver väl inte utsätta oss för snabba kolhydrater, vi ska ju inte maxprestera stup i kvarten?
09.33
En stor kebab med pommes
09.33
För att återhämta mig efter träning äter jag som vanligt fast större potion och lite fler kolhydrater. Ofta en fin köttbit, ugnsrostade grönsaker samt en halv sötpotatis - mer eller mindre dränkta i olivolja och örter.

Min kropp är inställd på fettförbränning istället för på kolhydratförbränning, vilket innebär att mina energidepåer räcker långt mer än glykogentankens lilla kapacitet. Att ständigt behöva "fylla på" med kolhydrater för att inte krascha ligger tack och lov i det förflutna. Nu har min kropp tillgång till andra energikällor med bättre hälsa som följd.
11.18
Äter bara kött fisk och ägg. Inga grönsaker. Funkar perfekt.
16.21
Hej SVT, kul tema ni kör!

Min erfarenhet som idrottsledare och instruktör har lärt mig att det absolut viktigaste för en vardagstränande människa, dvs inte elitidrottare men ändå väldigt aktiv, är att hålla fast rutinen att äta vid fasta tider så långt det går, gå till sängs och vakna vid samma tid så långt det går och att få så god sömn som möjligt. Så länge jag mår bra i kroppen och skallen är jag vid god hälsa, och det räcker bra i det korta och långa loppet.

Jag själv tränar 8 pass i veckan, 1-2h per pass. 3 av dessa pass är fria vikter och maxlyft, 3 är konditionspass, 2 är idrottsspecifika.

Varje dag gäller det att börja starkt med frukosten, fortsätta starkt med lunch och middag och avsluta mjukt med kvällsmaten. Som exempel ser det ut så här på tisdagar för mig:

06.30 God morgon!:
1 intensiv minut på träningscykeln. 20 armhävningar, 20 magböj, 20 rygglyft, 20 knäböj, 20 räckhäv. 10-12 minuter
07.00 Frukost:
Stor portion müsli+havremjölk, 2 skivor grovt bröd med bönpastej+tomat/gurka, en brödskiva dränkt i olivolja, 1-2 frukter(banan,mango). 2 glas vatten.
10.00 Pass 1:
Konditionspass 1h(cykel, rodd, upphopp).
12.00 Lunch
Vad som helst på ett lokalt lunchställe, salladsbuffèn utgör 50% av lunchen. 2 glas vatten. Mätt och nöjd. Kaffe på det.
17.00 Middag:
Stor tallrik med bönpasta+vegobullar tomatsås med kidneybönor och lök i olivolja, efterrätt i form av en burk persikohalvor i sockerlake. 2 glas vatten.
19.00 Pass 2
Idrottspecifikt pass, 90min-120min.
21.00 Kvällsmat
Liten portion gröt, en banan, 2 glas havremjölk.
22.00 Sova

08.52
Gokväll! Jag tränar ungefär varannan dag. Styrketräning varannan gång kettlebells och den andra traditionella vikter. Tränar på morgonen utan att ha ätit. Efter träning ägg, banan, lättyoghurt äpple.
08.52
Inför träningen är enligt mig inte så noga. Lunch, en banan vid 1430 och två riskakor innan träningen för att inte känna sig hungrig. Med det upplägget kan jag cykla landsväg i upp till 3h utan större problem. Efteråt äter jag ägg, rågknäckebröd och ev. keso samt dricker mjölk. Kroppen behöver dock vänjas vid att använda kroppsfett som bränsle så börja med kortare distanser.
08.52
Innan träning är ett av mina favoritmellanmål fet yoghurt med banan, nötter och/eller frön. Ost funkar också bra. Kaffe med grädde till.
08.06
Hej. Jag äter pizza om jag har råd. Om jag ej har råd äter jag fryspizza. Sista dagen innan lön blir det nudlar. Jag kör roddmaskin.
08.06
Folk säger fel när de säger att de undviker kolhydrater, men de äter kolhydrater. Frukt och kolhydrater innehåller jättemycket kolhydrater! Det folk menar är att de undviker raffinerade kolhydrater (pasta, bröd, etc). Själv äter jag raw food, det är bäst för träningsresultaten. När man upphettar proteinerna förstörs de. Råa proteiner är överlägset bäst. Kolla här hur han slår alla elit rekord:
www.youtube.com