SVT rapporterade · Dela med dig av dina tankar kring att duscha efter skolidrotten

”Därför duschar vi inte efter skolidrotten

Obekvämt och pinsamt att visa sin kropp • Hör ungdomarnas berättelser 

 

07.15
Men kan inte bara skolorna förbjuda mobilerna i omklädesrummet?! slipper folk riskera bli smygfotade.
Hej och tack för ditt inlägg!
Jo, det är ju en bra tanke, men enligt de elever som vi har pratat med så handlar det också om att det är obekvämt och pinsamt att duscha och byta om ihop med andra.
08.07
Det har inte gått hem att vi alla ser likadana ut utan kläder😲
Tack för ditt inlägg Christer! Det kanske kan vara svårt att tänka så som tonåring? Då mycket handlar om utseende och ideal. Speciellt nu när man dagligen möts av "perfekta" kroppar på sociala medier. 
08.19
Någonting har förändrats i de yngre generationerna. De yngre generationerna är oftast de som galer högst om tolerans och normbrytning, men samtidigt är de också de yngre generationerna som visar sig ha störts problem med psykisk ohälsa, dålig självkänsla, och enligt min empiriska analys så är mobbning och trakaserier mer vanligt nu för tiden är på min tid (tidigt 2000).
På min tid så var det nästan självklart att man duschade och böt om, det var ju rent av konstigt och äckligt att inte byta om och duscha, och ingen brydde sig särskilt mycket om hur de andra såg ut.
Jag tror att all denna fokus på normer och tjat om normbrytning gör att folk tänker mer på hur folk ser ut och överanalyserar hur de själva ser ut, vilket i sin tur leder till ökad osäkerhet och dålig självkänsla.

Ta inte åt er för mycket. Kör ert eget race, och låt inte nedvärderande kommentarer fastna, borsta av dem och fortsätt framåt.
"Folk känner efter för mycket nu för tiden" - Hugo Lindberg, Röjdykare, 1952
08.45
Vi slutar idrotten 11.00 och nästa lektion 11.15 i en annan byggnad. Vi hinner knappt byta om så vi hinner inte duscha. Men det är bra när man har idrott sista lektionen då man kan cykla hem och duscha hemma.
Hej Sandra! Det låter ju stressigt med att hinna duscha och byta om på 15 minuter. Skulle ni duscha efter idrotten om ni fick mer tid tills nästa lektion börjar?
08.55
"Det är väldigt många som inte vill duscha", säger Aisha som går på Västra skolan i Falun. 
09.14
 "Det beror på hur man är som person, vissa har det mer känsligt än andra", säger Hugo Larsson om skoldusch-problematiken.
09.28
"Jag tycker att det är väldigt viktigt", säger Alva Hagelin från Främbyskolan om att duscha efter idrotten. 
09.42
När jag gick på gymnasiet på 90-talet så duschade alla killar i klassen efter gympan. Kvinnorna som städade var ibland i omklädningsrummet och såg våra nakna kroppar. Det var ingenting som jag tyckte var konstigt.
09.50
Gick i skolan på 90-talet. Alla duschade och hade dessutom ganska trevligt i omklädningsrummet. Mycket skratt och prat efter gympan (idrott och hälsa skrek våra lärare Lena och Malin, när vi sa gympa). Men om någon inte gjorde det så var den en kuf och fick utstå kommentarer om det. Samma bilder fanns i reklamen som idag det var inte ett problem.
09.51
Jag hatar skoliidrotten så jag rör inte på mig
Så jag behöver inte duscha
Gympa är jobbight och tråkigt och duscharna luktar illa
Hej Anna! Tråkigt att höra att du hatar skolidrotten. Vad skulle skolan kunna göra så att du skulle trivas bättre på idrottslektionerna?
09.54
Det hör till ämnet idrott och hälsa men självklart ska man kunna stänga om sig.
09.54
Klart man ska duscha efter aktiviteten, det finns ju duschar att tillgå,DUSCHA!!!!
09.54
Inte så nytt fenomen enligt min erfarenhet. Var själv tidigt utvecklad och hade ångest för att duscha efter jympan sen 10-årsåldern. På högstadiet var det ganska vanligt att folk inte duschade och detta var innan dagens mobilkameror. Förstår absolut dagens unga. Hur svårt/dyrt kan det vara att sätta upp åtminstone draperier?
09.54
Gick i skolan under 1990-talet. Under gymnasietiden duschade jag aldrig utan gick hem efter gympan. Om jag behövde skolka gjorde jag det för att kunna sköta min hygien. Gick aldrig på toalett och tömde tvåan. Kissade bara. Höll mig hela dagarna. Orsak? Skolan är en miljö som skapare fragilia egon och vem vill visa sig naken eller låta andra känna ens kroppslukt?
10.06
Som tidigare nämnts så är det viktigt att poängtera att vi alla ser likadana ut nakna. Men det är lika viktigt att poängtera att vi alla är unika, annars kan det kännas värre om en inte ser lika uppenbart likadan ut som resten.
10.06
Ärligt talat tycker jag det är konstigt att omklädningsrum av traditionell typ fortfarande finns kvar 2018. Särskilt i dessa tider när kameror och mobiler finns med överallt.
10.06
Det är helt obegripligt att det inte är individuella duschar på skolor. Bara bygg det så ska ni se att detta är ett ickeproblem. Det är inte några pengar att snacka om ens. SJÄLVKLART ska man inte behöva visa upp sig naken!
10.11
Jag var den enda i min klass under gymnasiet som duschade, enstaka gånger andra elever duschade. Var jobbigt att gå in till duschen själv när alla kunde se rakt in genom duschdörren i glas. Blev alltid stressigt för att hinna till antingen skolmatsalen i tid och lektion efter. Lärare blev alltid irriterande för man ofta kom i samma minut som lektionen började. Svårt att hinna med schemat när lärarna satt tider efter dom som inte duschade. Och det var absolut inte okej att påpeka att du kom något senare än resten av klassen pga att du duschat. Då fick du inga komplimanger den veckan.. 3 år sedan studenten nu.
10.16
Utsendefixeringe har nog nått duschrum et i skolan. -Tänk om människor ser mig att jag inte är så perfekt som jag är på selfie🙄
10.16
Den här diskussionen dyker upp då och då. Intressant på många sätt, det finns ju inget farligt med att inte duscha direkt efter idrott så vitt jag förstår, men det finns en ganska modern idé om att det är viktigt av hygienska skäl. Ser man lite historiskt på det är detta en väldigt ny tanke, som kan sägas ha uppstått under efterkrigstiden.
10.25
Gick i grundskolan runt 2000 och där hade vi inga alternativ - läraren var stenhård och alla killar duschade. Tycker det är alldeles för mycket daltande nu för tiden.
10.34
Gick på högstadiet slutet av 80-talet och gymnasiet t o m 1991 - det var liknande problem redan då.
10.37
Jag tycker att man ska uppmuntra dusch för hygienens skull. Jätteviktigt att skolan gör allt för att jobba mot utseendefixering. Sen ska det alltid finnas en vuxen i omklädningsrummet, hela tiden. Set sker alldeles för mycket mobbning där.
10.37
Nu är det visserligen längesedan men tidigt 80-tal var jag fotbollstränare för pojkar. Dessa grabbar följdes åt i skolan. Idrottsläraren uppmärksammade att grabbarna i laget var de enda som duschade. Dom ”drog” med sig de andra killarna i klassen. Alla duschade efter höstterminen. Samma resultat blev det för flicklaget. Vårt prat om det var att dom redan vid 6-7 års ålder på naturligt sätt lärt sig ducha med kamraterna. Är eleverna otrygga med klasskamraterna så självklart är det ingen hit att ducha ihop. - En vuxen i rummet kanske-
10.37
I samband med puberteten blev jag obekväm med att duscha efter idrotten. Det ledde till att idrottslektionerna, som tidigare varit mitt favoritämne i skolan, blev den värsta tiden i veckan. Jag stannade kvar tills alla andra hade gått från omklädningsrummet för att duscha, så jag var nästan alltid sen till nästa lektion.
Vissa tjejer i klassen fick tillgång till enskilda duschrum, där varje person kunde stänga in sig i egna rum medan de duschade, och efter samtal till skolan från mina föräldrar fick även de killar som bad om det tillgång till att duscha där.
10.46
Som blivande idrottslärare är det viktigt att del i dessa frågor. Vad tror ni elever är bästa lösningen rent konkret på det här? Vad tror ni att vi som lärare kan/borde göra för att skapa en tryggare miljö i omklädningsrummen/duscharna?
10.47
Folk som anser att det är ohygieniskt att inte duscha efter gympan – vad tror ni kan hända? Att man får infektioner?
10.50
Förstår att ungdomarna inte vill vara nakna med dagens mobilkameror. Kul att få en snap på sin nakna kropp spridd? Barn kan vara dumma mot varandra och ha svårt för konsekvenstänkande. Hela vägen upp till högstadiet duschade vi alla, tjejer åtminstone. På gymnasiet duschade man nån gång ibland. Främst pga att ingen annan duschade och det berodde på sunkiga lokaler i omkläddningsrummen där vem som helst kunde komma in. Där ville man knappt vara barfota. Gick bra att ducha hemma efter skolan.
10.58
Jag duschade inte förut på idrotten för att det tar lite längre tid samt att knapp någon annan gjorde det
10.59
I dag är det självklart att vi i tidig ålder lär våra barn vikten av integritet, att inte behöva skylta med sin kropp eller acceptera påtvingad närhet. "Stopp min kropp" är något varje föreskolebarn är väldigt bekant med och ser som självklart. Att då i skolåldern förväntas klä av sig och duscha helt öppet med andra barn, blir väldigt motsägelsefullt. Ena stunden lär sig barnen att deras kroppar är precis så privata som de själva vill, för att i nästa stund tvingas att exponera sig inför hela (halva) klassen.

För mig är det självklart att skolans omklädesrum behöver renoveras. På var och varannan campingplats har det på senare år skett just sådana renoveringar, utan problem. De öppna duschrummen har förvandlats till bås där det både går att duscha och byta om. Bås tillsammans med vuxna (av samma kön) i omklädesrummen, tror jag kan vara ett steg på väg. Men även samtal med barnen om vikten av att respektera varandra och hur vi tilltalar varandra
10.59
Duschade ibland och lät bli ibland när jag gick i skolan, 90-talet och början på 2000. Jag tycker att man borde få kunna duscha i separata bås. Förstår inte heller argumentet att "alla ser likadana ut utan kläder". Det gör vi verkligen inte, vissa är smalare, bättre vältränade, har kanske friskare hud etc. Nej, låt människor få ha sitt privatliv ifred, i detta inkluderas den nakna kroppen.
10.59
Nakenhet och sex blir mer och mer tabu. Vi behöver en ny sexuell revolution.
11.00
Det är orimligt och otidsenligt att förvänta sig att alla ska vilja klä av sig och duscha i grupp. Inför privata duschbås med omklädningsmöjlighet så är problemet löst.
11.00
God hygien är lika viktig och ska faktiskt ingå i idrottslektionen. Oftast slutar de tidigare för att hinna duscha. Värst va pryda ungdomarna blivit?
Inget vi tänkte på under min skoltid.
11.12
"Jag är inte med på de tyngre idrottslektionerna", säger Tessie Tåth som hellre duschar hemma än i skolan.  
11.13
Hatade idrott i skolan på 90-talet mest för att man måste duscha efteråt. Gjorde så lite som möjligt på idrotten för att inte svettas så mycket. Bättre ha idrotten sist på dagen så man kan ta sig hem och duscha där ist för att gå resten av dagen o känna sig ofräsch. Trivdes inte i min klass heller så det gjorde inte saken bättre, ännu mer att klä av sig inför de. Kan tänka mig det är värre för vissa nu med mobilerna.
11.25
Jag gjorde de få tal gånger(trivdes inte med det). Men att blått sin kropp så med andra nä, det gör jag inte Om igen då duschar jag hellre hemma ordentligt när jag kom hem. Kan ta vatten på en handduk med tvål och torka av där jag varit mest svettig så länge till duschen kommer. Och jag tvingar inte mina barn att göra det heller på idrotten, det får ju inte ens använda schampo så varför duscha då? Kan lika bra duscha hemma tänker jag. Jag hittar min kropp för en människa endast och det är min sambo/pojkvän ingen annan.
11.25
När jag gick i skolan var vi tvungna att duscha efter gymnastiken. 1971-1981.
11.25
Jag förstår inte, varför det inte finns duschbås, där var och en kan få sköta sin hygien ifred!?
Hej Birgitta! Bjursåsskolan utanför Falun har ju infört det och det kanske kommer bli en vanligare syn på skolorna framöver.
11.26
Oerhört tråkig utveckling och bedrövligt att skolan generellt inte klarar av att lösa denna fråga. Jag menar också att även föreningslivet har ett ansvar i denna fråga. Som gammal tränare inom ungdomsfotboll har jag sett, med oro, en långsam förändring speciellt där det bedrivs ungdomsverksamhet inom olika lagidrotter. Är man och tittar på en ungdomsmatch så går i stort sett alla hem direkt efter match utan att duscha. Helt obegripligt för mig att ledarna accepterar detta. För mig var detta en viktig del i verksamheten. Att sköta sin hygien var ju något vi pratade om med våra ungdomar så därför var det för oss otänkbart att gå hem utan att ha duschat. Sedan, en annan faktor, var ju att tiden i omklädningsrummet före och efter träning och match är jätteviktig när man bygger ihop en grupp som skall tycka om att utföra något tillsammans. Jag mår så dåligt när jag ser en ung flicka eller pojke komma gående hem genom stan i sina träningskläder eller matchkläder. Ta ert ansvar lärare och ungdomsledare!
11.26
Ngn skrev att ungdomar blivit pryda
Nej inte alls, men medvetna om att ngn kan ta mobilfoto på en el kommentera ens kropp vilket är extra känsligt ämne i tonåren. Problemet kan enkelt lösas genom att ha duschbås el åtminstone väggar mellan duscharna så man kan skyla sig.
11.26
Jag tycker att det är jätteviktigt att barn och unga får se nakna kroppar i verkligheten, inte bara retuscherade och tillrättalagda bilder. Att förstå att alla ser olika ut, att lära sig vara stolt över sin kropp, att få bort skam och orealistiska ideal, det är det viktiga. Att gömma sig i egna små låsbara bås kanske mest bara förstärker tabu och skamkänslor.
Kroppsintegritet och "stopp min kropp" är en annan sak. Ingen ska tafsa, stirra eller på annat sätt bete sig olämpligt i duschrummet. Däremot tror jag att vi skapar ett mer oproblematiskt och avslappnat förhållningssätt till den egna och andras kroppar, med eller utan kläder, om vi kan duscha bland andra utan att det är någon stor grej. Kanske kan det vara ett sätt att komma till rätta med den sjuka kroppshets som råder.
11.27
Jag tycker att det är viktigt att duscha efter gymnastiken och man kanske ska lägga bort mobil telefonerna under denna tid. T ex gymnastik läraren tar hand om dem och efter gymnastiken och dusch kan de hämtas hos hen. Väldigt viktigt med gymnastiken idag! Ungdomar rör sig ej mycket! Duschen är lika viktig. Som jag skrev förut jag var tvungen att duscha efter min gymnastik 1971-1981. Tror ej att vi har ändrats när det gäller att svettas efter gymnastiken ,
idag men dessa telefoner ajajaj..Lägg bort dem plocka upp dem efter gymnastiken hos läraren.
11.39
Tränar mycket själv och ser hur även vuxna hoppar över duschen. Kanske de ska föregå med gott exempel och komma hem från träningspasset nyduschade? Finns det tid att duscha hemma borde det finnas tid att duscha på träningsanläggningen.
11.39
Jag jobbade flera år i Tyskland. 2 fredagar i månaden går vi till badhuset tillsammans, herrar och damer, unga och äldre och badade, bastade och duschade tillsammans utan en tråden på kroppen. Det känns lite konstigt första gången men sedan blir det helt naturligt.
11.40
Kalla oss pryda hur mycket ni vill, vi har rätt till vår privatsfär. Onödigt att slänga omkring sig med sådana ord. Jag duschade aldrig i skolan, då jag led av social ångest och redan var såpass utanför. Att idrotts- samt badlärarna då började skälla på en och tvingade en att klä av sig framför hela gruppen efter lektionen gjorde så att jag fick grov ångest och helt slutade gå på idrottslektionerna.
11.45
Tycker det är många som skriver att det är ett måste, men folk har väl lova att få bestämma själva om de vill visa sin kropp, eller se andras, eller? Det tycker jag iallafall.
11.45
För mig är det otänkbart att efter ett idrottspass, då man är svettig, ta på sig vardagskläderna igen utan att ha duschat mig ren. Fy vilken äcklig tanke... o vad kläderna måste stinka svett sen.
11.45
Janne och andra; Det är garanterat roligare för ungarna att kunna fokusera på spelet och traska hem glada och nöjda efteråt istället för att oroa sig för obligatorisk samduschning efter träning! Hade en tränare tjatat om att få se mina barn nakna efter fotbollen skulle jag illa kvickt flyttat ungen från den klubben, det ringer alla möjliga varningsklockor.
11.45
Jag har som regel att bara duscha en gång i veckan för att rädda miljön, därför duschar jag inte efter mina träningar.
11.53
11.53
Alltså, vad har hänt med ungdomar? Det här är en sjuk utveckling!
11.53
Duscha efter idrottslektioner är förlegat. Duscha var viktigt förr i tiden när barn inte hade samma möjligheter att duscha hemma där ofta inte fanns badrum. Idag duschar barn hemma. Många barn känner obehag av att exponera sina kroppar eller att visa sig nakna ogenerat framför andra i grupp. Ingen viftar med sina könsorgan ute bland folk men inomhus, i sunkiga duschrum, skall barn tvingas till detta. Skolan måste ta ansvar och antingen underlätta för att klä av sig framför andra eller låta barnen vara. Det tar en jävla tid dessutom. Argumenten om att man svettas håller inte. Barn springer på rasterna hoppar rep, spelar boll etc och svettas där med. Ingen tvingar dem att duscha efter varje rast. Dessutom är idrottslärarna grymt utseendefixerade. Man skall vara atletisk och och se ut som grekiska gudar och ständigt jämföra muskler med varandra.
11.53
Tyckte d va hemskt som liten så jag skolka gympan..rörde mig jättemycket på min fritid...nu har jag Stomi så jag duchar inte offentligt..å d e jag inte ensam om..
11.54
Jag duschar inte efter idrotten eftersom duscharna på min skola är för dåliga. Kallt vatten, smutsigt osv...
Hej Maria! Hur är det med dina klasskamrater? Duschar de eller tycker alla att det är ofräscha duschar?
11.54
Skolkade mig igenom högstadiets och gymnasiets gympalektioner på grund av att jag inte ville visa mig naken inför alla tjejerna i klassen. Tycker det är ett övergrepp på barn och unga att tvinga dem till det.
Vad tråkigt att höra. Vad skulle behövts för att du skulle ha känt dig trygg i omklädningsrummet, tror du? Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
11.55
Det ska finnas bås/draperier så det räcker till alla som behöver det för att känna sig trygga. Men att duscha efter idrotten är en självklarhet ur hygienisk synpunkt.
12.01
Håller med den ena eleven, ge möjlighet till att duscha mer privat! Inte ens vuxna kan låta bli att påpeka brister hos andra då kan vi inte tro elever gör det. Själv duschade jag efter idrotten men motvilligt.
12.01
Förstår problematiken för eleverna när det gäller gemensam dusch. Att visa sig naken för människor en inte känner förtroende för och inte har en personlig relation till är inget man måste ”kunna”. Men att behöva sitta i klassrummet bredvid någon som inte duschat är inte heller acceptabelt. Knepig situation som bara kommer att kunna lösas med enskilda duschar som så mycket annat är en kostnadsfråga, tyvärr.
12.01
Vadå att lärarna och fritidsledarna ska "ta ansvar för att ungdomarna duschar efter idrotten"? I vilken värld tycker ni att det är lämpligt att vuxna i skolan tvingar barn och ungdomar att klä av sig? Jag tycker att detta är ett övergrepp.
12.09
Lägg gympan sist på dagen så ungdomarna kan gå hem o duscha!
12.09
Tyckte det var skitjobbigt att duscha, men på min tid hade vi öppna bås, en manlig gympalärare som plötsligt gick in och skulle kolla kvarglömda grejer, samt att killarna så gott som alltid försökte bryta sig in. Om nån gick ut stod de och lurpassade o det fanns till o med tjejer som släppte in dem när de själva var klara. Detta var otroligt ångestladdat och jag har traumatiska minnen. Vill inte ens tänka på hur det är nu med mobiler och en ännu värre kroppsbild, samt mobbning som kan leda till övertramp.
12.09
Ett måste såklart. Om det är så tvunget att glo så ser en att normen inte stämmer. Och en måste hela livet stämma av med sig sjäv att en är ok. Ingen annan än jag kan fylla mitt liv. Varför ständigt lägga över allt på andra.var finns egenansvaret. Det är så gott som bortblåst i allt. Kost. Religion. Kränkningar. Bråk. Framtid. Man. Kvinna. Hen.
12.13
Jag hade större problem att hinna duscha efter gympan om nästa lektion var 10 min efter gympan slutade. Aldrig att nån kom i tid
Hej Matte! Då prioriterade ni att duscha efter gympan framför att komma i tid till nästa lektion, alltså? 
12.15
Har aldrig förstått duschtvånget. I en redan utsatt situation som skolan är för många ska man dessutom tvingas klä av sig naken inför klasskamrater och med risk att någon ( tex manlig lärare, nyfikna killar om man är tjej) tittar in. De flesta barn och ungdomar duschar och håller sig rena hemma där de är trygga.
12.31
Var i skollagen står det att det är obligatoriskt med dusch efter idrott?
Är det ett av studie målen enligt skolmyndigheten för att erhålla betyg i detta ämne?
Är det att jämföras med simningen som ska godkännas för att få betyg överhuvudtaget i ämnet idrott & hälsa?
Vem tar ansvar för nedkylda eller förfrysningar på eleverna pga vått hår i vintertid mm?
Varför lämnas inte detta ansvar att duscha på eleven själv....som enligt skolan har intelligens nog att analysera Strindberg i årskurs fyra?
Så tacksam om nån kunde ge information på dessa frågor!!
12.31
Tyckte inte duschen efter idrotten var så jobbig i sig. Mer jobbigt att klasskompisarna fick se ens underkläder som inte direkt var i stil med de andras på grund av föräldrar som inte fattade att man nästan var kvinna vid 16 års ålder. Den grejen var jobbig, att förbli "barn" inför sina tjejkompisar. Men min kropp kände jag ingen som helst skam för. Och i synnerhet inte sedan jag hört viskningar om att jag hade snyggast kropp i klassen men helt saknade känsla för kläder och stil. De visste inte att jag ju inte hade pengar att köpa kläder och underkläder för.

Angående själva duschningen så är allt mesigare idag, även om mobilkamerornas ankomst i omklädningsrummen är förfärlig. Om läraren är sträng och bara bestämmer så fungerar det bättre. Våra lärare var tuffa på 80- och 90-talet, accepterade inget som helst gnäll. Ungdomar tillåts ha åsikter idag på ett annat sätt. Hur vet jag? Jobbar som lärare sedan 21 år tillbaka...mjäkigheten och rättighetskulturen har gått för långt så att en auktoritär ledare snart välkomnas med öppna armar för att reda ut kaoset.
12.39
Jaha efter allt vad jag har läst....Skippa duschen efter gympan.... Tycker att det är fel men det ser ut som det är ett problem för ungdomen...Mobil telefoner under lektioner?????
13.44
Inte nog med att det var jobbigt att vara naken inför andra som man inte känner sig trygg med så har man oftast inte tillräckligt med tid att duscha och göra sig redo innan nästa lektion. Det blev att hälften duschade och de andra prioriterade att hinna till lektionen istället.
12.44
Inget nytt! Jag är 71 år och hittade på ursäkter att inte vara med på idrotten. Vi var tvungna att duscha. Var nog mest rädd om frisyren.
13.40
Redan från fjärde klass (början på nittiotalet) hade jag ångest över att dusch efter gympan. Vi hade alltid öppna duschrum och jag skämdes enormt över mitt underliv som jag tyckte skiljde sig från de andra tjejernas. Jag ville i hemlighet operera mig men tordes inte säga det till någon, inte ens mina föräldrar. Inte blev det bättre av att ständigt få pikar av mina klasskompisar att jag inte ville duscha. Men det hade varit värre att få pikar om mitt underliv. Försökte att antingen vara först in eller sist in i duschrummet. Det var en tung oro att bära genom min skoltid. Hade vi bara haft bås hade jag sluppit denna ångest. En sån enkel sak att fixa.
Ja, enskilda bås är det många som efterfrågar. Kanske att det är en av lösningarna på problemet, så att fler ska kunna känna sig trygga i omklädningsrummet och duscharna. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!
12.52
Huvudsaken är väl att man tvättar sig efter gympan, speciellt under armarna. Det är ju inte alla som är genomsvettiga över hela kroppen!
13.07
Peter! Tragiskt att du ser så enkelt på denna komplexa fråga. Hoppas bara att du är relativt ensam om det annars tar det tid att lösa denna fråga. Du tycks tro att ungdomstränare generellt är perversa typer. Jag kan gå i god för att dom jag känner till gör ett fantastiskt ideellt och seriöst jobb med sina ungdomar och når framgångar. Själv har jag fortfarande, tjugo år efter avslutad tränarkarriär, kontakt med ett tiotal av "mina" ungdomar. Det är vad du får ut om du seriöst jobbar med denna fråga och samtidigt skapar en bra grupp.
13.07
Inga problem med duschen, jag är 73 år och det fanns inga duschar i skolan. I gymnasiet hade vi ingen idrott alls
13.30
Jag var tidigt utvecklad och skämdes ofta över att min kropp inte såg ut som mina klasskamraters. Jag tyckte väl ibland att det var lite jobbigt att visa min kropp men var så van vid det eftersom det i mina idrottsföreningar fanns en "bra duschkultur". Jag har förståelse för att elever tycker att det är ett orosmoment att samduscha. Däremot tror jag inte att lösningen är duschbås, så att elever slipper visa sig för andra. Att duscha med jämnåriga är också ett sätt att se och lära sig att alla ser olika ut och att det är just det som är normalt - inte bilderna på idealkroppar som man ständigt annars matas med. Att inte exponera sig för andra är också att inte exponeras för andra. Det tror jag är mer skadligt.
13.31
jag själv hade inga problem att duscha i skolan men många av mina klasskamrater hade men läraren tjatade varje gång NI MÅSTE DUSCHA men folk sket i det och jag kan förstå dem till 100 procent låt dem göra hur fan dem vill och nej de ska inte vara en vuxen i omklädningsrummet då lär de bli ännu jobbigare
13.48
Jag svettas öht inte när jag gympar så jag duschar inte där och då. Torkar av mig snabbt med våtservetter och på med deo.
13.48
Ja, det är jättetrist att vår värld är kroppsfixerad och att nakenhet inte är naturligt och avslappnat. Jag är 50+ och trivs själv inte alls med att vara naken inför människor jag inte har stort förtroende för och förstår verkligen ungdomarna som inte duschar. Om valet står mellan att ungdomar är med på idrottslektioner och duschar efteråt eller helt enkelt inte deltar för att slippa duschandet, anser jag valet vara enkelt. Idrottslektioner är redan en källa till lidande för de som inte är perfekta till kropp, förmåga och kondition och idrottslärare är redan för dåliga på att fånga upp dem och sprida rörelseglädje istället för tävlingshets. Att sedan tvingas till nakenhet tillsammans med ev. plågoandar är helt enkelt orättfärdigt och direkt kontraproduktivt. De allra flesta förpubertala barn har inget som helst behov av att duscha efter idrott eftersom de helt enkelt vare sig svettas särskilt mycket eller luktar sämre efter idrottslektioner än efter vanlig fartfylld lek. När de kommer up i puberteten ändras detta för många och vissa kan behöva duscha eller hjälp med tips på sätt att tvaga sig på andra sätt innan de sätter sig i lektion efteråt (Nån som minns tvättlappar?). Detta vore ju alldeles utmärkt om idrottslärarna kunde lära ut i stället för att envisas med just dusch, särskilt som allt detta duschande vi håller på med är fullständigt miljövidrigt. Enskilda bås för omklädning, dusch och tvagning borde vara en självklarhet.
13.49
Ja, det måste finnas separata duschbås, helt klart! Min systerdotter vill ibland inte duscha, och det är detsamma med hennes klasskamrater. Istället köar alla till toaletten för att torka av sig lite under armarna. Hon är ändå svettig över resten av kroppen, blir mer förkyld och får mycket finnar på kroppen. Dessutom hinner inte alla in på den enda toaletten, vilket ställer till problem för de stackars tjejer som har mens den dagen och som verkligen behöver en stund på toaletten!
13.53
För bara en generation sedan blev det en väldigt stor grej om man inte duschade. Fanns inte på världskartan att inte duscha... Det känns som att det var en helt annan tid för vara 15 år sen. Man vågade heller knappt sminka sig till skolan. Nu ägnar sig ungdomar flera timmar åt att fixa sig innan skolan. Minns att vi tyckte att det var så jobbigt med alla krav och förväntningar så vi började med temaveckor med mjukiskläder och pyjamas till skolan.. blev en helt annan stämning. Det måste vara Hur jobbigt som helst att vara tonåring idag. :(
13.53
Nog blev väl överviktiga killar och tjejer retade även förr. Så sociala medier som orsak tror jag inte mycket på. Däremot har nog dagens unga väldigt svårt för att sätta sig i situationer där dom kan utsättas för någon form av obehag.

Det är samhällets förtjänst att det blivit så. Vi plockar effektivt undan alla hinder och problem för våra barn. Kvar blir ängsliga och osäkra individer som tappat förmågan till självdistans.
14.03
Visst om man har lektion senare så visst men slutar man efteråt så skippar man hellre dom äckliga duscharna på skolan.
14.20
Det va länge sedan jag gick i skolan, men kan säga det att det var Gymnastiken å den påtvingade duschen som förstörde hela min skoltid. Jag va blyg och ville inte duscha med andra, jag ville absolut inte klä av mig med andra så därför struntade jag i att vara med på Gymnastiken oxå, fick problem med lärare som inte förstod någonting. Det blev bara tråkigheter å tok å jag hatar skolan än idag.
Hej Pia! Tack för din berättelse. Vad skulle ha behövts för att du skulle känna dig trygg i omklädningsrummet, tror du?
14.22
Som idrottslärare så har jag full förståelse för att elever kan tycka det är jobbigt att visa sig. Bås i omklädningsrum är ett stort plus. Det är viktigt att prata om omklädningsrumsmiljön med sina klasser så att alla kan känna sig bekväma. Vi ser olika ut och det måste accepteras. Jag som lärare är alltid i omklädningsrummen för att öka tryggheten. Har man inga lärare i omklädningsrummet så ökar risken för mobbning och otrygghet.
14.23
Har alltid duschat efter gymnastiken! Jag börjar nu att förstå varför vissa ungdomar luktar sunk. Man duschar väl alltid efter gympa o fysisk träning. Vem bryr sig om man är naken?
14.23
Hur ska barn ha en någorlunda nykter syn på kroppen om de hela tiden skyddas från att se vanliga kroppar? Deras attityder och erfarenheter lär ju inte bli bättre direkt.
14.23
Stenhårda lärare är en del av duschproblematiken
14.39
Duschbås borde inte vara en så dyr investering med tanke på fördelarna det kommer med. Jag kan även som vuxen tycka att jag vill ha mitt privatliv om jag ska duscha på gym eller badhus men även där finns det sällan bås. Och då är min kropp varken bu eller bä, men jag föredrar att få duscha i lugn och ro.
14.43
Jag duschade inte heller i skolan, inte ens på låg/mellanstadiet. Det kändes utlämnande, hade det funnits draperier och krokar nära så man inte behöver gå naken till handduken hade jag duschat. Bås vore det absolut bästa i min mening.
14.51
På mellan och högstadiet var det så att det kunde kännas lite jobbigt och pinsamt, men jag tycker man kom över det på gymnasiet. Där var problemet stället ett annat: Man hade för lite tid för att hinna duscha. Min klass hade lunch precis efter idrotten med väldigt kort tid till att duscha och sedan äta, så ofta sket man i att duscha istället.
15.04
Själklart duschar man, allt annat är äckligt. Den snedvridna bild samhället verkar ha fått av kroppen kan bara motverkas genom att i lämpliga sammanhang visa sig som den man är oavsett ev brister. -Kroppen bara är.....
15.08
Jag hade samma pinsamma känslor när jag gick i skolan på 1990-talet. Tänk att man inte har kommit någonstans sedan dess.
15.08
Personligen valde jag inte att duscha i högstadiet eftersom det tog tid och man såg/hörde hur andra blev mobbade i duschen utav äldre eller jämnåriga elever.
Gymnasiet kände jag för det mesta att tiden inte räckte till.
15.21
Brukar inte göra det eftersom jag inte hinner till nästa lektion annars. Dessutom har jag en stor kroppsproblematik.
15.21
Det börjar bli fånigt det här med kroppsfixeringen. Barnen måste redan från början byta om tillsammans för att få bort deras onaturliga uppfattning om skam kring sin kropp. Här ser vi nu tonåringar som inte vågar visa sej nakna. Så min undran är, hur blev det såhär?
15.26
Minns att det var jobbigt och pinsamt. På 80/90-talet. Men då lyssnade man på läraren och duschade ändå. Värsta skräcken var ju också att lukta...
15.27
Tycker man ska få välja själv om man vill duscha eller inte. Det är bra att det finns möjlighet att duscha för de som vill. Men de allra flesta luktar inte illa efter träning och det är då mer ohygieniskt att gå in i ett allmänt duschutrymme än att spara duschen till när man kommit hem. Några timmar kan duschen faktiskt vänta.
15.31
Hur är det med dusch i andra länder då? I Sverige är man nog alldeles för ren, duscha 20 gånger i veckan. Mitt barn går i klass 2, svettas de verkligen så mycket på gympan att de behöver duscha? I andra länder finns ingen dusch och det är inte mer smittor eller dylikt. Jag tycker det är äckligt att duscha i samma dusch som alla andra. Och tycker att det är övergrepp att tvinga våra barn att klä av sig inför alla och duscha. Det är bättre att dem koncentrerar sig på själva idrotten. Ingen blir sjuk av att inte duscha efter idrott.
15.32
Gick i skolan på 70-80 talet, före mobil, sociala medier. Men hatade att duscha. Hatade granskning och kommentarer om min kropp. Smet så ofta det gick.
Mobbning och kikande lärare (han dömdes senare för sexuellt våld mot en elev) gjorde gympa till något hemskt.
15.32
Är 30+, i alla tider har ett par, kanske en handfull, tyckt det varit jobbigt att duscha efter gymnastiken. Sen ett gäng som det spelar mindre roll men helst nog väljer bort det, sen ett som inte bryr sig alls. Vi pratar pubertet här, man var ganska orolig och fokuserad på sin egen kropp som genomgick stora förändringar under 13-15 års ålder. De som var sena avskydde generellt att duscha.

Barn är inte heller alltid så snälla mot varandra, något som tidigare generationers gymnastiklärare låtsades som om sådana problem inte existerade eller att man skulle "ta lite skit" i sport.

Intressant, tror inte ungdomarna får perspektiv eller lär sig mycket med gemensam duschning, de är hårdprogrammerade att vara egoistiska:

 
15.32
Verkar som att jag är den enda som hade problemet att man var precis lika smutsig när man klev ur duschen som när man klev in i den (nästan). Jag gick ganska nyligen i skolan och kommer ihåg att det inte gick att bli helt ren i de duschar som erbjöds. I slutändan behövde man ändå duscha när man kom hem, så det var helt enkelt mer tidseffektivt att skippa duschen i skolan för istället att ta itu med någon av de många inlämningsuppgifter eller prov som man hade under de kommande dagarna.

Kanske skulle det här kunna lösas genom att erbjuda någon form av tvål. Jag är fullt medveten om att eleverna själva får ta med sig tvål om de skulle vilja. Problemet med att själv ta med sig tvål ligger i det problem som överlag finns i omklädningsrum, nämligen att det är en stressad situation där man ska försöka komma ihåg att ta med sig alla sina saker. Det är lätt att man glömmer något och då är det hejdå till den saken för evigt då saken ifråga kommer att bli "hittad" av någon klåfingrig unge i någon annan klass.
15.46
Onödigt. Minns själv hur pinsamt det var. Och tar tid från gympan.
15.46
I lågstadiet undvek jag ibland att duscha, främst då vissa andra elever var högljudda och otrevliga. Jag var själv inte så utsatt som några av de andra, men det var ofta obehagligt.

I gymnasiet fanns i princip inga otrevliga personer alls i min klass, så där duschade jag alltid.
15.59
Varför har Vi inte dushbås i skolor och badhus i Sverige? Det är förkastligt. Man måste få lov Att dölja sin kropp för andra. Jag hade inte velat duscha näck framför mina kollegor eller se deras kroppar.. Det är inte okej. Detta måste ändras.
16.13
Har hört från skolor där de duschar med underkläderna på i rädsla för att någon ska använda mobilen och fota och lägga ut på dessa j!&#% socialnätverk som förstör dagens unga.
16.13
Jag blir förfärad när jag läser flera av inläggen där personer uppger att de inte duschar efter idrottslektionen. Vad är problemet? Att hålla sig ren är självklart! Annars är inte dagen ungdom direkt blyga att visa upp sig men......ska de duscha så verkar de bli problem.....
16.25
Slutade gymnasiet för 4 år sedan. Vad jag vet förekom aldrig kränkningar som sådana. Däremot kunde stökiga elever just vara stökiga i allmänhet med varandra, till exempel snärta varandra med handduken. Jag skulle ju aldrig umgås med de stökiga frivilligt men just i omklädningsrummet buntades alla elever ihop. I gymnasiet var det olika mindre omklädningsrum och då delade vi själva upp oss ungefär som vi umgicks i klassen så då gick det bättre. Jag undviker alltjämt fortfarande utrymmen där främlingar vistas nakna.
16.37
Att vara i puberteten och känna sig obekväm är inget nytt, men förr fick man bara ta det, vänja sig och följa "det svenska friska idealet". Nu har dels sociala medier kommit in som en ny företeelse, (ett hot att bli fotograferad och en ständig påverkan att du inte duger) och dels en starkare föreställning om att man bestämmer över sin egen kropp "Stopp, min kropp", och sammantaget överväger detta viljan att bli ren. Det är sorgligt att vi kommit så långt ifrån sunda, enkla värderingar, och avdramitiseringen av en duschande ung människa. Går dom aldrig på badhus?
16.37
Det borde införad duschbås där man kan låsa om sig. Skulle man acceptera om man på arbetsplatsen införde obligatorisk dusch med alla kolleger av samma kön? Knappast. Och barn och ungdomar är i en mycket känsligare ålder. Borde vara en självklarhet med privata bås!
16.46
En knepig sak är att vanan att inte visa sig naken inför främlingar i offentliga duschrum riskerar att göra att man själv framstår som konstig. På badhuset ska man ju basta naken, men jag är den enda som är naken! Gissa om jag blir uttittad, som ville jag visa upp mig. Nå, jag känner mig trygg med det, eftersom jag vant mig sedan barndomen, men andra känner sig nog lite obekväma vid min nakenhet. Samma i duschen på badet. Jag är även där nästan ensam om total nakenhet. Många duschar i baddräkten!

Detta blir väl resultatet av den nya skammen. Ungdomar är mer ömtåliga idag och de uppmuntras nog inte heller att genomlida lite skamkänslor som jag tror är sunt för självkänslan. Så synd!
16.49
Jag är en 26 årig kvinna och minns väl hur det var på skolgympan. Det var jobbigt att klä av sig och smita in och duscha, samtidigt som man försökte dölja så mycket av kroppen som möjligt. Man gjorde det så fort man kunde. Men det var inte värre än så. Alla var ju i samma sits liksom. Det var som det var. Sen kunde man ju prata medans man bytte om och pröva varandras hudlotions, parfymer etc. Det var en social grej ändå som alla accepterade.
Jag tycker att det är synd att attityden har förändrads.

Mitt tips till alla unga tjejer och pojkar där ute är följande:
- Duscha! Var kropp är fin på sitt vis och det finns mer än bara yta hos människor.
- Respektera varandra, håll inte på att glo.
- Ge inga pikar, prata inte om andras kroppar. Det kanske är kul att snacka om en person kropp men du ska veta att du som gör det är en looser, en mobbare. Du är pinsam och har troligtvis dålig självkänsla själv. Låt bara alla människor få ha sin rätt att finnas utan massa åsikter.

16.53
Jag själv hoppade över duschen efter gymnastiken för jag var väldigt kraftig. Nu snackar vi 1987. Hemska ord sårar mer än vad folk kan ana. Jag älskade gymnastiken egentligen.. men jag valde hellre bli kallad äcklig pga av att jag inte duschade direkt efter. Jag cyklade dock hem och duscha vilket inte många visste. Jag skolkade totalt från gymnastiken tillslut. Det var nästan hela 8 och sen hela 9an. Kom för fan inte att påstå att informationen om olika kroppar hjälper!!! Hjälp istället dom som kanske behöver gymnastiken mest genom att ha separata duschar och ombyte. Det tjänar alla på i slutändan!!!
17.50
Inte förvånad! Besöker en badanläggning i Tyresö flera gånger i veckan och där är det snarare OVANLIGT att flickorna/kvinnorna följer uppmaningen på badhusets skyltar och faktiskt duschar innan byte till badkläder. Alltså inte bara småflickor och tonårstjejer utan även vuxna, ibland även äldre kvinnor. I bästa fall duschas det i badkläder, ofta med trosorna på, helt sanslöst. Ingen åtgärd från Medley trots otaliga påpekanden om bristande hygien och personal från skolorna lyser med sin frånvaro, trots god insikt i problemet. Ps situationen är lika beklämmande bland pojkarna/herrarna, enligt maken. Bläää
17.51
Jag duschade mig aldrig för att jag kände att det inte behövdes. Jag gjorde det minsta jag kunde under gympalektionerna då jag aldrig tyckt om att röra på mig, så därför svettades jag aldrig eller kände ett behov av att duscha. Även om jag faktiskt gjorde mycket på en lektion så duschade jag mig aldrig p.g.a. tidsbrist (det tog tid från min lunchrast), men också för att jag inte tyckte att duscharna var fräscha. Det var nästan ingen som duschade sig. De gånger jag faktiskt duschade, då jag var mycket yngre, blev jag smittad med mollusker och fotvårtor. Det hände aldrig att man kommenterade varandras kroppar utan man kommenterade alltid sin egen i samband med omklädningen. "Kolla mitt fett, usch", m.m.
17.51
Jag duschade inte i skolan 1965 och framöver. Vi tvättade oss lite slarvigt. Vi skulle inte ha hunnit heller varken i realen eller på gymnasiet. När vi hade bad/simning måste vi. Det var nog ingen som duschade som jag minns det. Jag duschade hemma i gymnasiet. Tror inte vi blev så svettiga heller.
17.58
Minns med obehag gymnastiken i skolan. Det var på 70-80-talen men ännu känner jag de elaka blickarna och hör mobbarnas fnissande bakom min rygg. Jag var bara lite kraftigare än de andra, men det räckte. Om jag skulle ha duschat visste jag att några av mina kläder eller andra tillhörigheter skulle ha gömts för mig. Ett föga roligt scenario med elaka skratt som följd för de andra. För min del gjorde det bara ont inombords, att hängas ut till allmänt åtlöje och kanske komma för sent till nästa lektion pga tidsödande letande. Nej, den risken tog jag bara en gång. Sedan slutade jag att duscha i skolan. Det gjorde jag hemma istället.
Visst är det bra att uppmuntra till god hygien, men jag tror inte jorden går under för att man inte duschar efter gymnastiklektionen i skolan. Barn kan tyvärr vara oerhört elaka och skolan är många gånger en hård värld. En del barn är känsligare än andra och fixar kanske inte det tuffa klimatet lika lätt.
Låsbara omklädningsskåp hade jag önskat att det fanns på min tid. Det är ju självklart på badhusen. Varför inte i skolan?
18.36
Jag gick i skolan på 70- och 80-talet. Hatade den gemensamma duschen och undvek ofta att duscha. Detta är ingen ny företeelse men ingen har lyssnat på eleverna tidigare. Det borde vara separata duschbås på alla offentliga dushanordningar. Mao i skolor, simhallar och idrottsanläggningar. Det är lika privat att duscha som att gå på toaletten!
18.41
Jobbar själv som lärare och kan inte förstå att duschsituationen inte har utvecklats under alla år. Allt annat utvecklas ju men det här verkar skolverket inte vilja ta i..

Man kan inte begära att alla barn och ungdomar ska vilja ställa sig i ett stort rum med massa duschar helt utan tillsyn av de vuxna som jobbar på skolan. ALL vetskap man har av mobbning är ju att det nästan alltid sker när inga vuxna är där. Och att då lämna eleverna själva i en situation där de är som mest blottade (nakna) är för mig helt galet. Jag vet inte hur många kränkningsärenden jag fått reda i från omklädningsrum och dusch.

Alla tycker inte att det är jobbigt men de som tycker det har ingen talan alls tyvärr..
19.36
Varför ska det alltid kroppshetsen utgå ifrån att man tycker att man inte är ”smal” nog.Det är faktiskt jobbigt för ”smala” också.Det är också jobbigt för den som kanske har svårt att gå upp i vikt att klä av sig naken. Tänk på det nästa gång ni gör reportage att även de som är ”smala” kan ha det väldigt tufft men det är sällan det tas upp...
19.36
Efter gympan duschar man, punkt slut. Läraren på 8åringens skola är tack och lov oerhört hård med detta, sedan får dom bara 60sekunder på sig. In blöt ner dig, gnugga dom svettiga delarna och ut så nästa kan komma in.

Men vist mins jag skiten med duschningen i skolan, inte ens som störst och tuffast i klassen kom man undan att kläder gömdes osv. eller om man hade riktig otur lades utomhus.

Låsbara skåp i omklädningsrummet (tänk badhus) inser jag såhär i efterhand hade löst problemet enkelt och smidigt.
Vill man sedan inte visa sig naken får man väll ha badkläder på sig i duschen.

Sedan läste jag att någon skrev att det var ohygieniskt med badkläder i duschen, men så har det såvitt jag kan minnas varit på badhusen dom sista 35åren. (man är naken efter badet om man anvånder shampo eller tvål men annars spelar det inte så stor roll)
19.36
Jag duschade oftast. Ett stort problem var dock att man riskerade att komma för sent till nästa lektion. Om gympan någon gång låg före lunch eller hemgång fick man låta bli, för att hinna äta/hinna med bussen hem.
19.36
Måste alla vara okej med att visa sig naken? Är det inte en del av våran integritet att få välja vilka vi vill vara nakna inför? Vi pratar med barnen om hur de har rätt till sina kroppar, då tycker jag gott att de kan få ha rätt att få välja när och OM de vill visa sig nakna. I en ideal värld hade helt enskilda omklädningsbås varit normen. Hade hjälpt oss stackare som måste välja omklädningsrum efter kön vi inte identifierar med också...
19.57
Håller med Stickan. Har alltid varit väldigt smal och haft dåligt självförtroende också. Många skulle missta mig för en tanig 15-åring än i dag trots att jag är vuxen. Detta gör att jag ogärna ens tar av mig tröjan för att sola. Jag skulle aldrig klä av mig naken bland vilt främmande människor. Inte heller i badhus och omklädningsrum.
20.02
Jympan var alltid det värsta jag visste. Var rejält mobbad, dock ej för hur jag såg ut, så dush gick bra. Kanske för vi hade en stödperson i klassen, en kille som var rättvis o bra. Från jag var i tonåren på
90 talet blev jympan ännu värre. Jag mådde dåligt redan på söndagen att skolan skulle börja på måndag morgon o sen jympa på det. Återigen inget för hur jag såg ut men nu fanns ingen vuxen med och jag visste aldrig vad som skulle hända i omklädningsrummet. Försökt smita iväg hela tiden, vilket alla pratade om och att det var äckligt. Mer vuxna skulle lösa mycket. På gymnasiet blev det tillslut så att jag fick slippa gympan mot att ta promenader. Gympan är ett ställe/situation man känner sig utsatt. Tänk om alla mobbare visste att vi som blir mobbade mår dåligt under många år, jag troligen resten av mitt liv.
20.03
Inför totalförbud mot mobiltelefoner och andra tekniska medel i omklädningsrum. Låsningsbara förvaringsskåp innan man träder in. Viktigt att barn i låg och mellanstadiet får ett sunt och naturligt förhållningssätt till nakenhet. De mindre barnen kanske kan duscha i mindre grupper tillsammans med fler vuxna som också duschar nakna för att skapa trygghet och avdramatisera det hela. Sen finns det ju elever, särskilt i tonåren som kan behöva att få slippa duscha av olika orsaker.
20.31
Jag kan inte tänka mig att de vuxna som arbetar med varandra hela dagen, kanske till och med har möten tillsammans skulle tycka att det var det mest naturliga att klä av sig nakna inför varandra.
21.33
Klart man skall ducha efter ett träningspass. En skyldighet och en rättighet. Allt annat är löjligt!
08.55
Jag gick i skolan på 80-talet. Dusch efter gympan eller bad var ett elände särskilt under puberteten. Jag hade så lätt för att få erektion och det var alltid en skräck att det skulle hända i duschen. Vilket hallå det kunde ha blivit.
08.56
Det är lätt gjort att elever fryser i duschen, vilket skapar obehag, som kan göra att man hellre avstår. Dels handlar det om lufttemperaturen i duschrummet; dels om vattentemperaturen. Beträffande vattnet brukar det främst handla om för låg kapacitet på varmvattenberedaren. Alltså att det inte finns så mycket varmvatten kvar till de elever som duschar sist; eller att vattentemperaturen efter några minuter börjar avta, eller i värsta fall att vattnet blir alldeles kallt. Man ska göra nödvändiga investeringar i varmvattenberedare; för det är orimligt att begära att elever ska stå ut med att stå och frysa i duschen under åtskilliga minuter efter varenda idrottslektion.
08.56
Det borde vara en självklarhet att man ska kunna duscha bakom ett draperi. Fattar inte varför det är så himla viktigt att allt ska vara öppet. Jag led hela skoltiden och tycker inte man ska utsätta folk någonstans för detta- varken i skolor eller i badhus
09.25
Det här har alltid varit ett problem. Redan på 60 o 70 talet när jag gick i skolan. Bra att det uppmärksammas till slut.
09.25
På min tid 1963-72, hade flickor och pojkar skilda omklädningsrum och de gemensamma duscharna användes av pojkar först och flickorna sedan vilket l gymnastik läraren såg till. Kan inte minnas att någon inte duschade... viktigt att redan i förskola/lågstadiet få känna sig bekväm med att vara vacker/okey i den egna kroppen, oavsett färg och form! I början av 1980-talet under sjukvårdsutbildningen duschade endast 4 av 16 studerande. Vi 2 tjejer och 2 killar duschade tillsammans - det kändes helt rätt med tanke på vår kommande utbildning. Uppvuxen som enda barnet i min familj där jag och mina föräldrar kunnat visa oss nakna utan skam. Respekterar människor som inte vill klä av dig inför andra, men beklagar att de känner så.
09.45
När man gick i lågstadiet så var det inga problem att duscha efter idrotten men när alla började komma in i puberteten så var det ingen som duschade efter idrotten längre, alla kände att det var jobbigt och pinsamt, och så var det alla år tills jag gick ut gymnasiet.
09.45
Snuskigt att inte rengöra kroppen efter idrotts pass, in min bok finns ingen ursäkt
09.45
Tycker som många andra att det var pest och pina med dusch efter gympan. Sista året i gymnasiet fick jag möjlighet att använda en dusch där jag kunde låsa om mig och duscha ifred. Alla undrade vad det var för fel på mig som inte duschade med resten av klassen och varför dom inte fick en egen dusch.
Till slut var vi ca 10 tjejer som turades om att få duscha med låst dörr! Jag presterade klart bättre på lektionerna och kunde släppa omklädningsoron helt.

Idag 12 år efter gymnasiet tycker jag fortfarande att det är konstigt att inte alla skolor har separata duschbås. Man måste få välja själv vem man är naken inför.. Och om en lärare skulle TVINGAT mig, då jag gick i skolan så hade jag slutat gå på lektionerna helt och hållet och tagit ett underkänt i betyg. Usch...
09.45
Skaffa individuella duscher och omklädningsrum där folk har möjlighet att byta om diskret utan att andra kan titta på. Nakenhet är inte för offentliga miljöer. Nakenhet är en privat sak. Människan är inte djur och bör känna sig generad att vara naken inför folk som inte har någon intim relation med. Det känns otroligt bra att ungdomar själva tar upp detta! Tecken för stort hopp för samhällets framtid när det gäller goda moraliska vanor.
09.45
En del elever framhåller att de har för kort tid på sig att duscha efter idrotten. Jag håller med. På min tid avstod jag inte ifrån duschen utan kom för sent till nästa lektion. Ge eleverna generöst med tid, minst en halvtimme mellan idrotts-lektionens slut och nästa lektion, så elever slipper hamna i tidsnöd. Låt bli att stirra er blinda på att försöka korta skoldagen med 10-20 minuter. Det är ingen fördel med kortare skoldagar om dessa innebär extra mycket stress medan man är i skolan. Om äldre elever behöver mer tid för dusch kan man också välja att förlägga de årskursernas idrott före lunch eller sist på skoldagen. Det får aldrig förekomma att man har för bråttom att låsa skolans lokaler, så att någon elev som tar lång tid på sig med duschen kan riskera att bli inlåst. Men det kanske kan avhjälpas på teknisk väg genom att alla dörrar alltid går att öppna inifrån, även när de är låsta i betydelsen inte kan öppnas utifrån. Det finns ju dörrar med den funktionen.
10.18
Jag duchar efter idrotten men innerst inne vill jag inte ducha för jag vill ha ett privatliv och inte visa min kropp efter idrotten. Men jag tycker att folk också borde inse att man vill ha ett privatliv, även om man är smal som jag.
10.18
Att duscha efter lättare träning är inte alltid nödvändigt, bara om man tydligt känner lukt och då alltid utan farligt champo. Det är viktigt att vi behåller våra hudbakterier så mycket som möjligt, eftersom det är bakterier som håller oss friska. Det gäller också allmänt att vi inte behöver duscha varje dag. Vår kropp och arvsmassa består av bakterier till över 90 procent. Vi har 10 ggr fler bakterier i vår kropp än vi har celler. Totalt har vi 12 kilo bakterier på och i kroppen som hjälper oss att överleva. och sköter viktiga funktioner.
13.27
Har alltid duschat efter idrotten i skolan, 80-tal, men det blev bara en kort skvätt på kroppen eftersom det fanns få duschar och var slitet/äckligt duschrum och altid bråttom till nästa lektion. Ganska värdelöst
13.59
Att bli illa omtyckt eller i värsta fall få en infektion • Smittskyddsläkaren reder ut 
14.00
Har en dotter som nu går i mellanstadiet och hon ville inte duscha av just de anledningar som nämns. Problemet skulle kunna lösas med lätta medel. Bygg skärmväggar i duscharna med bås, finns ju inte många som är bekväma med att duscha offentligt med andra. Det var inte kul för 30 år sen och inte i dag heller...
14.00
Det är väl ingen katastrof om man inte duschar efter gympan? Man duschar väl för katten hemma? När jag gick i skolan under 80-talet så minns jag det mycket stora obehaget över att behöva klä av mig naken inför andra - redan då. Det tycker jag man ska respektera. Såg ett reportage igår där man installerat låsbara duschbås i en skola. Bra det, men när jag var i Skottland kunde man få ett helt eget litet bås att både duscha och byta om i på offentliga badhuset. Mycket smart och helt i min smak. Då kunde faktiskt till och med jag vara med!
14.42
Duschar alltid efter idrotten. Förstår inte varför man inte skulle göra det. Duscharna i vår skola är ganska fräscha. Det finns inga draperier eller bås men tycker inte att de ska behövas. Kunde man i lågstadiet borde man kunna på högstadiet.