SVT rapporterade · Pressträffar med Jan Björklund och Annie Lööf om regeringsbildningen

En sammanfattning:
Moderaterna ger enligt uppgift till Ekot upp försöken att bilda regering. I ett meddelande skriver partiet att man är besvikna på beskedet att C och L avvisar Kristerssons förslag om en borgerlig regering. Ulf Kristersson kommer att träffa talmannen kl 11 i morgon söndag för ett nytt samtal om regeringsbildningen. Efter mötet håller han en pressträff. 
 
Kristdemokraterna svarade ja på båda av Ulf Kristerssons regeringsförslag. Ebba Busch Thor säger att hon inte ser något problem i att en alliansregering får hjälp att tillträda från Sverigedemokraterna.  Hon säger att hon är besviken på de beslut som allianskollegorna har landat i.
 
Centerpartiet säger nej till Ulf Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering enligt det nuvarande förslaget. Annie Lööf vill att Kristersson får förlängd tid från talmannen för att söka blocköverskridande lösningar.  Hon kan tänka sig samarbeta med alla partier utom V och SD. 
 
Liberalerna vill också att Kristersson ska få en förlängd sonderingsrunda. Jan Björklund säger att man i nuläget kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Björklund preciserade tre förslag som han vill att Kristersson utreder: 1  En bred koalition med Alliansen och Socialdemokraterna. 2: En tysk variant där S och M bildar regering 3: Alliansen och MP i samarbete.
 
Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda regering, enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot.
14.24
Hej och välkommen till vår direktrapportering!
14.27
Om några minuter startar Jan Björklunds pressträff, där han kommer att berätta hur han ställer sig till Ulf Kristerssons plan.
14.29
Enligt källor till Sveriges Radio Ekot väntas han säga nej till Kristerssons förslag och avvisa honom som statsminister.
14.31
Jan Björklund skriver också i dag på Aftonbladet debatt att han avvisar en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna.
14.33
Liberalernas Jan Björklund håller pressträff 14.30. Centerpartiets Annie Lööf håller pressträff 15.15. Här kan du se pressträffarna och läsa vad de säger i vår direktrapportering
14.34
Nu startar Jan Björklunds pressträff
14.34
Vi ska nu berätta vad vi anser, svaret har redan getts til Ulf Kristersson, säger Jan Björklund
14.36
Jan Björklund säger att Liberalerna fortfarande vill ha Ulf Kristersson som statsminister och att talmannen bör göra en förlängd sonderingsrunda
14.37
Liberalerna vill ha en alliansregering med stöd i ett blocköverskridande samarbete
14.38
Inget av blocken har majoritet och kommer inte att kunna genomföra någon politik, därför krävs samarbete över blockgränsen
14.38
En alliansregering med stöd av Socialdemokraterna är ett dött projekt, men det finns andra förslag som inte har prövats
14.39
Jan Björklund presenterar tre förslag på möjliga blocköverskridande samarbeten
14.39
Den första är Alliansen och Socialdemokraterna i en koalition, vilket är något annat än att S ska stöda alliansen
14.40
Det andra är en tysk lösning, där S och M samarbetar
14.40
Det tredje är vad Björklund kallar Stockholmslösningen, alliansen plus Miljöpartiet. Kruxet är att då saknas tillräckligt många mandat, säger han.
14.41
Vi har alltid varit tydliga med att vi inte sitter i en regering som erfordrar, sannolikt ganska snart, ett samarbete med Sverigedemokraterna.
14.41
Jag har inga invändningar mot att bli framsläppt utan motkrav. Problemet är när man ska få igenom förslag i riksdagen.
14.42
Ulf Kristerssons förslag innebär en svag regering där det finns ständig risk för nyval och där Sverigedemokraterna får inflytande. Vi kommer inte att släppa fram en sådan regering innan andra alternativ har prövats.
14.43
Om Kristersson driver fram en omröstning om det här innan andra alternativ har prövats kommer vi att säga nej.
14.43
Ställningstagandet har diskuterats i flera dagar och beslutet är enhälligt inom Liberalerna, säger Jan Björklund
14.44
Om vi ska välja mellan att hålla samman alliansen eller blocköverskridande samarbete då måste partirådet ta ställning till det.
14.45
Jan Björklund sammanfattar: Vi anser att Kristersson ska bli statsminister. Att det ska ske genom blocköverskridande samarbete och att Sverigedemokraterna ska hållas utanför.
14.46
Jan Björklund får frågan om vad som händer om uppdraget nu går vidare till Löfven. Vi kan bara ta ansvar för vårt besked till talmannen, säger han och tillägger att han inte heller tror att Löfven kan få ihop en regering i nuläget
14.47
Miljöpartiet har tidigare tackat nej till ett samarbete med alliansen. Men frågan kan ställas på olika sätt, säger Jan Björklund. Han utesluter inte att Miljöpartiet kan erbjudas en plats i en regering tillsammans med alliansen.
14.49
Om de förslag som Liberalerna nu har presenterat skulle falla, så finns det fler alternativ säger han. Någon sade att det fanns 250 olika alternativ matematiskt.
14.56
Jan Björklund får frågan om Liberalerna och Centerpartiet kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna om inget av alternativet går igenom. Han svarar att han inte vill spekulera i det.
14.57
Kristerssons plan har diskuterats i några dagar inom Liberalerna. Men att den skulle läggas ut på Facebook förvånade honom, säger han.
14.58
Presskonferensen är avslutad och Jan Björklund kommer inom kort att svara på frågor från SVT Nyheter.
14.59
Jan Björklund har inte mandat att stänga dörren till en M+KD-regering. Det är anledningen till att han bollar frågan vidare till partirådet, säger SVT:s kommentatoer Love Benigh.
15.00
Ulf Kristerssons förslag är en regering stödd av SD och det vill vi inte, säger Jan Björklund när han nu svarar på frågor från SVT:s Love Benigh.
15.00
-Det är uppenbart att alliansen inte kan regera ensam med det här valresultatet. Det kan inte heller Socialdemokraterna.
15.01
Björklund får frågan: Kan du tänka dig att ingå i en regering där Löfven är statsminister?   Om det är alliansens vilja, men jag vill nu pröva de här alternativen, svarar han.
15.03
Efter beskedet från Liberalerna är det nu troligt att sonderingsuppdraget går vidare till Socialdemokraterna, säger Love Benigh.
15.04
För att Björklunds förslag om en koalition mellan S och alllians ska bli verklighet krävs närmast en nationell kris, tror Love Benigh.
15.05
SVT Nyheter har sökt kommentarer från de andra partierna, men de meddelar att de vill vänta tills efter Centerpartiets pressträff.
15.15
Inom kort startar pressträffen med Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Du kan se den här i vår direktsändning
15.18
Annie Lööf har en högre profil i de här frågorna. Inget av de förslag Kristersson presenterade är fördelaktiga ur Centerpartiets perspektiv, säger Love Benigh.
15.19
Jan Björklund under pressträffen där han meddelar att han kommer att säga nej till en M+KD-regering.
15.22
Nu startar Annie Lööfs pressträff
15.23
Jag har noterat att Sverigedemokraterna redan svarat i frågan och meddelat att de röstar nej till en regering som inte förhandlar med dem. Så därmed har förslaget redan fallit, säger hon.
15.24
Jimmie Åkessons besked visar effektivt att en sådan regering kommer att nödgas ge Sverigedemokraterna inflytande för att få igenom sin budget
15.24
Men oavsett Sverigedemokraternas besked vill jag ge min syn på saken, säger hon.
15.25
Centerpartiet ökade på grund av sina värderingar och sitt ledarskap och hela alliansen ökade tack vare Centerpartiet. Vi vill se en förankring över blockgränsen, helst med Socialdemokraterna, säger hon.
15.26
Socialdemokraterna har tyvärr hittills avvisat de blocköverskridande samtalen. De verkar endast vilja ha blocköverskridande där de får styra, säger Annie Lööf.
15.27
Utan en förankring över blockgränsen blir vi beroende av Sverigedemokraterna.
15.27
Låt mig vara tydlig. En alliansregering kan inte bestå av 1, 2 eller 3 partier. En alliansregering består av 4 partier, annars är det ingen alliansregering.
15.28
Vi kommer att rösta nej till en moderat enpartiregering. Vi tror att Sverige behöver en bredare regering, säger Annie Lööf.
15.29
Vi vill se Ulf Kristersson som statsminister i en bred regering. Alla möjlighet är ännu inte uttömda.
15.30
Det finns sex partier mellan V och SD och vi måste kunna prata med varandra, säger Annie Lööf.
15.30
Det är inte bara Centerpartiet som har ansvar för att lösa detta pussel. Det vilar inte minst på de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna.
15.31
Vi vill hålla ihop alliansen. Ett nej till en liten moderat enpartiregering är inte ett ja till Stefan Löfven.
15.32
Annie Lööf lämnar inga konkreta förslag på hur blocköverskridande samarbeten utan säger att det behövs breda samtal.
15.34
Annie Lööf får frågan om hon också är kritisk till Kristerssons facebookpublicering men hon säger att hon inte kommer att kommentera det.
15.37
Kristdemokraterna meddelar att de håller presskonferens kl 16.15 med anledning av Centerpartiets och Liberalernas besked om regeringsbildningen.
15.38
Centerpartiets partiledare Annie Lööf under pressträffen: Vi säger nej till en moderat enpartiregering.
15.47
SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson säger att Björklunds och Lööfs besked effektivt dödat Ulf Kristerssons förslag. 
- Det kommer inte att hända. Det har  nått vägs ände och är en stor prestigeförlust för Kristersson. Frågan är vilka slutsatser han kommer att dra av detta?
15.48
-Kristersson ska träffa talmannen på tisdag. Det ser inte ut som att han kommer att kunna bilda något borgerlig regering eller någon regering överhuvudtaget, säger Mats Knutson.
15.50
De alternativ som presenterats är helt orealistiska. Varför skulle Socialdemokraterna och Vänsterpartiet släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, säger Mats Knutson.
15.52
SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson: Den viktigaste lärdomen i dag är att Centerpartiet och Liberalerna sätter ned foten i frågan om att släppa fram en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Ulf Kristerssons förslag är överspelat, säger Mats Knutson.
15.54
Regeringsbildningen kan rulla på hela hösten, det finns ingen tidsbegränsning. Det verkar svårt för C och L att kunna byta position efter de här beskeden. De har gjort det här till en huvudfråga, säger Mats Knutson.
15.55
Mats Knutson: Valet mellan att släppa fram Stefan Löfven och att ge Sverigedemokraterna inflytande är som att välja mellan pest eller kolera för Centerpartiet och Liberalerna.
15.59
Annie Lööf får frågan om varför hon säger nej till Kristerssons förslag: 
Det krävs en bredare lösning i svensk politik
 
16.01
Nu måste tonläget sänkas för att få till förtroendefulla samtal mellan de sex partier som befinner sig mellan V och SD säger Annie Lööf.
16.02
En alliansregering som består av färre än fyra partier kan inte vara en alliansregering, säger Annie Lööf.
16.04
I samtal över blockövergränsen måste man vara beredd till eftergifter, säger Annie Lööf. Hon vill inte gå in på vilka de är, men hon säger att det har diskuterats mellan allianspartierna.
16.15
Jan Björklund presenterar de tre regeringsförslag som han önskar att Kristersson ska utreda. 
16.17
Inom kort kommer Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor presentera sin syn på beskeden från allianskollegorna.
16.21
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att alliansen brutit samman i direktsändning. "Fyra Allianspartier och en begravning. Det dramat behöver inte två veckor till. Låt Stefan Löfven ta över uppgiften att sondera för att bilda en ny regering.”

Vänsterpartiet: ”Den borgerliga Alliansen har brutit samman i direktsändning”

SVT NyheterVänsterledaren Jonas Sjöstedt är först ut av partiledarna att kommentera Jan Björklunds pressträff under lördagen. Han skriver på Twitter att Alliansen brutit samman och att Stefan Löfven (S) borde ta över uppgiften att sondera för att bilda en ny regering.
16.23
Nu startar Ebba Busch Thors pressträff
16.23
Med Kristdemokraterna får man tre saker: Vi röstar nej till Stefan Löfven, vi röstar ja till Ulf Kristersson och vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna. Vi står fast i dessa frågor, säger Ebba Busch Thor.
16.24
Vi har pekat på att de utmaningar som Sverige står inför kräver ett skifte, en förändring, säger Ebba Busch Thor.
16.26
Ebba Busch Thor säger att Kristdemokraterna är trygga i sina värderingar och inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Men om de röstar på vår politik ser jag inte det som ett problem, säger hon.
16.28
Det är inget problem att tillträda som regering med hjälp av Sverigedemokraterna. Det har varit en känd ståndpunkt. Om Sverigedemokraterna i ett senare skede ställer sådana krav att regeringen inte kan sitta kvar då får man ta konsekvenserna då. En regering kan bara regera om den tolereras av riksdagen, säger Ebba Busch Thor.
16.29
Det är anledningen att vi sagt ja till Ulf Kristerssons förslag. Om alla hade sagt hade det funnits möjlighet att ha en alliansregering på torsdag.
16.31
Vi kan tänka oss att sitta i en mindre regering där Ulf Kristersson är statsminister under förutsättning att regeringen driver alliansens politik där allianssamarbetet är intakt genom ett nära samarbete i riksdagen, säger Ebba Busch Thor.
16.32
Den skarpa frågan om hur alliansledarna ställde sig till Kristerssons förslag ställdes i tisdags, säger Ebba Busch Thor.
16.33
Busch Thor säger att Kristdemokraterna säger ja till båda Kristerssons förslag och att hon är besviken på de beslut som allianskollegorna landat i.
16.35
Ebba Busch Thor får frågan om dagens besked innebär att alliansen har spruckit.
-Nej, det betyder att vi landat i olika ställningstaganden och vi kommer inte fram med det här alternativet nu, svarar hon.
16.39
Ebba Busch Thor får frågan om hur hon ser på önskemålen om att fortsätta söka en blocköverskridande lösning. -Det är ett alternativ om Sverige som nation befinner sig i kris. Att svenska partier har ett svårt parlamentariskt läge menar jag inte utger skäl för att i en högkonjunktur ha en samlingsregering.
16.40
-Det är inte aktuellt för Kristdemokraterna att sitta i en regering där Stefan Löfven är statsminister. Sverige behöver en ny regering.
16.41
Kristdemokraterna avfärdar helt förslaget om en samlingsregering bestående av Alliansen och Socialdemokraterna i nuvarande läge.
16.44
Innebär det här slutet för Alliansen? -Ulf Kristerssons förslag handlar om att hålla ihop Alliansen. Här fanns det ett förslag där man inte behövde bryta löftet till sina väljare men ändå få en alliansregering.
16.44
Ebba Busch Thor: Vi hade kunnat haft en alliansregering redan på torsdag
16.46
 Ebba Busch Thor: Besviken på de beslut som allianskollegorna landat i.
16.48
Busch Thor ser heller inga förutsättningar för att få Socialdemokraterna att stödja en Alliansregering.
-Man kan inte tvinga en part som inte vill förhandla, att förhandla, säger hon.
16.49
Sverigedemokraternas partieldare Jimmie Åkesson kommenterar dagens pressträffar till Expressen: "Alliansen är i praktiken över"
16.56
Ebba Busch Thor delar inte kritiken från Jan Björklund  och Annie Lööf rörande Kristerssons facebookpublicering. Hon säger att frågan har diskuterats hela veckan.
16.58
Ulf Kristersson kommenterar dagens pressträffar i ett meddelande: "Idag har Centern och Liberalerna gett mig beskedet att de i nuläget säger nej till Moderaternas förslag kring hur Sverige kan få en regering som kan genomföra alliansens gemensamma politik. Det beklagar jag. Jag anser att det är en skyldighet mot väljarna att fullt ut försöka genomföra vår politik. Och genom att sondera och slutligen föreslå ett antal realistiska och genomförbara regeringsalternativ, förankrade i Alliansen och i Alliansens politik, har jag gjort just detta." skriver han.
16.59
Ulf Kristersson kommer att träffa talmannen Andres Norlén på söndag. I samband med det kommer han att hålla en presskonferens.
17.11
Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger till TT att alliansregeringen kommit till vägs ände.
-Det hedrar C och L att de inte ställer upp på en SD-beroende M-regering. Nu har jag gott hopp om blocköverskridande samtal, Björklund har rätt i att det krävs en handlingskraftig regering, säger hon.
Men partiet är inte intresserat av att stötta en regering ledd av Ulf Kristersson, säger hon.
17.34
Ulf Kristersson har i snart två veckor sonderat möjligheterna att bilda regering på talmannens uppdrag. Han skulle egentligen haft sitt avslutande möte med talmannen på tisdag, men kommer nu att träffa talmannen redan i morgon, söndag.
17.38
Om Ulf Kristersson i morgon ger talmannen beskedet att han ger upp försöken att bilda regering är det troligt att uppdraget går vidare till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
17.57
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en skriftlig kommentar till SVT att dagens utspel innebär att alliansen är över. ”Dett a kan öppan upp för Detta kan öppna upp för möjligheten att på sikt
istället forma ett konservativt block. Det vore bra för Sverige.”
17.58
”Däremot är det oroande att både Lööf och Björklund allt tydligare rör
sig mot Socialdemokraterna. En ny Socialdemokratiskt ledd regering byggd
på C, L och MP tror jag skulle vara oerhört dåligt för Sverige.” skriver Jimmie Åkesson.
17.59
Jimmie Åkesson skriver att han avvaktar nya besked. ”Det är fortfarande några dagar kvar till Kristersson ska presentera
sitt slutliga förslag och jag följer noga den här utvecklingen. Vi får
se om det kommer några besked kanske redan imorgon.”
18.00
SVT söker en bekräftelse på uppgiften om att Ulf Kristersson har gett upp försöken att bilda regering. Dagens Nyheter skriver att deras källor inte tillbakavisar uppgiften.
18.07
Ulf Kristersson kommer i morgon meddela talmannen att han inte kan bilda regering, erfar Ekot. M anser att inga förutsättningar finns, det går inte att få stöd från S eller Mp. #svpol
18.59
Även talmannen Andreas Norlén kommer att hålla en pressträff efter mötet med Ulf Kristersson i morgon. Mötet sker klockan 11 och pressträffarna klockan 12.