SVT rapporterade · Talmannen i nya samtal med partiledarna

08.52
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen som kommer att följa dagens samtal mellan partiledarna och talmannen Andreas Norlén.
 
Vi kommer att finnas på plats i riksdagen, men också skriva om det som sägs i SVT:s direktsändningen som börjar 09.25 på svt.se och i play.
08.54

Här är tiderna som gäller under dagen:

  • 09.30 Socialdemokraterna
  • 10.05 Sverigedemokraterna
  • 10.40 Centerpartiet
  • 11.15 Vänsterpartiet
  • 11.50 Kristdemokraterna
  • 12.25 Liberalerna
  • 13.00 Miljöpartiet
 
Samtal med Moderaterna hölls under söndagen.
08.58
SVT:s politiska kommentator Mats Knutson beskrev i en analys i går hur den här regeringsbildningen kan bli en utdragen historia. Frågan är C och L kommer att ge Stefan Löfven (S) sitt stöd eller inte - när han nu väntas få sondera vidare.
09.04
Här kan du läsa om partiernas senaste bud i regeringsfrågan i väntan på att talmanssamtalen ska inledas.
 
09.06
Moderatledaren Ulf Kristersson har tillfälligt gett upp försöket att bilda regering. Vem som står näst på tur väntas avgöras i dag under samtalen som inleds 09.30. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är först ut.
 
Enligt SVT:s politikreporter Love Benigh är Löfven nog den partiledare som kommer att få sondera vidare.
09.10
Anledningen till att Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson inte bjudits in till samtal under dagen är för att talmannen redan pratat med honom under söndagen. Samtalet ägde rum innan Kristersson berättade att han för tillfället ger upp sonderingsuppdraget.
 
Här kan ni lyssna på Ulf Kristersson när han var med i SVT:s Agenda på söndagskvällen.
09.13
Talman Andreas Norlén i bakgrunden förbereder sig för mötet med Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven om en kvart.
09.15
Flera medier på plats utanför talmansvåningen.
09.25
Stefan Löfven har nu gått in till talmannen.
09.26
Stefan Löfven valde att ta en annan väg till talmannen än den som leder till honom via talmanskorridoren.
09.30
I dag inleds alltså den tredje talmansrundan sedan valet den 9 september.
- Läget är fortfarande i princip lika låst som efter valdagen, enligt SVT:s politikreporter Love Benigh.
09.32
S-ledaren Stefan Löfven vill inte ge några kommentarer till medier innan mötet med talmannen. Det sade han till TT Nyhetsbyrån innan mötet inleddes på morgonen.
09.33
Pressuppbådet utanför talsmanskorridoren blir större.
09.35
Under samtalen i dag kommer talmannen Andreas Norlén att fråga partiledarna vem de tror har bäst förutsättningar för att bilda en regering. När Kristersson fick samma uppdrag den 2 oktober, fick han två veckor på sig.
09.35
När talmannen samtalat klart med partiledarna kommer Norlén att överlägga med de vice talmännen. Efter det kommer han att informera statschefen, alltså kung Carl Gustaf, om vem han föreslår ska få sonderingsuppdraget efter Kristersson.
09.35
Här tar S-ledaren Stefan Löfven i hand med talmannen Andreas Norlén innan mötet.
09.38
Så fungerar regeringsbildningen:
 
  • När en statsminister ska utses samråder talmannen först med företrädare för varje partigrupp i riksdagen. Därefter överlägger hen med vice talmännen och lämnar förslag till riksdagen.
  • Riksdagen ska inom fyra dagar rösta om förslaget till statsminister. Om mer än hälften av ledamöterna röstar nej är det förkastat, annars är det godkänt. Alltså kan nedlagda röster påverka utfallet.
  • Om riksdagen förkastar förslaget ska proceduren upprepas. Om riksdagen röstar ner talmannens förslag fyra gånger avbryts processen och extraval ska hållas inom tre månader.
Källa: Regeringsformen/TT
09.43
Talmannen Andreas Norlén har tidigare sagt att han hoppas kunna ge besked i eftermiddag om vem som får ta över sonderingsuppdraget efter moderatledaren Ulf Kristersson.
09.46
Journalister gör sig redo för att höra vad Stefan Löfven har att säga efter sitt möte med talmannen.
09.56
Nästan fullt i pressrummet utanför plenisalen. Alla väntar på Stefan Löfven.
09.59
Från en läsare av direktrapporten:
Jag tycker att Love Benigh har fel när han säger att det är Kristersson som har splittrat Alliansen. Är det några som har splittrat Alliansen så är det C och L. Kristersson var ju ändå beredd att fortsätta föra allianspolitik även med en mindre regeringskoalition.
09.59
Stefan Löfven är på väg in. Han kommer inte ge enskilda intervjuer meddelas det, utan tar bara frågor nu under presskonferensen.
10.00
Jimmie Åkesson (SD) är nu på väg in till talmannen för att samtala om läget just nu.
10.03
Stefan Löfven (S) på plats.
10.04
Stefan Löfven säger att han har redogjort Socialdemokraternas hållning för talmannen. Partiet vill bryta blockpolitiken.
10.06
- Vi kommer vara öppna och söka efter lösningar där alla parter kan vinna på ett samarbete. Vi är full medvetna om att tiden då vi hade egen majoritet sedan läge är förbi, säger Stefan Löfven.
10.07
Talmannen har inte delat ut sonderingsuppdraget och Stefan Löfven vill därför inte säga något om vad han är villig att kompromissa om med borgerliga partier som kan tänka sig ingå i en S-ledd regering.
10.07
Här tar SD-ledaren Jimmie Åkesson i hand med talmannen Andreas Norlén innan mötet.
10.09
Löfven betonar att det måste finnas en vilja från alla sidor om ett blocköverskridande samarbete ska kunna komma till stånd.
- Annars är det lönlöst och kommer bara att fördröja processen, säger Löfven, som också säger att han ännu inte har fått något sonderingsuppdrag av talmannen.
 
10.09
”Blocköverskridande regeringssamarbete” är begreppet som Stefan Löfven använder. Det innebär både att borgerliga partier kan ingå i en regering eller att det finns stöd i riksdagen för en annan typ av regering.
10.11
Stefan Löfven undviker flera av frågorna eftersom han inte har fått sonderingsuppdrag av talmannen.
10.15
- Jag hör lite olika budskap, säger Stefan Löfven om de låsningar som har funnits mellan partierna.

Han säger att han hör att det finns en samsyn om blocköverskridande samarbete för att hålla SD borta från makten.
10.15
Stefan Löfven är inte redo att lämna över statsministerrollen till någon annan i en regering där Socialdemokraterna ingår.
10.16
Kort sammanfattat från pressträffen är alltså att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är redo att försöka bilda regering om han får det uppdraget av talmannen.
10.21
Nästa partiledare att hålla presskonferens efter sitt möte med talman Andreas Norlén är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
10.23
SVT:s politikreporter Love Benigh säger i SVT:s direktsändning att Stefan Löfven (S) knappt sade något nytt under pressträffen i dag - utan att Löfven precis som innan säger att han vill bryta blockpolitiken.
- Däremot så anger Löfven ramarna för eventuella förhandlingar. Han säger att båda parterna måste vara beredda att förhandla, annars är det inte intressant. Det skulle indikera att det inte behöver ta två veckor. Skulle C och L direkt säga nej då kanske Löfven sätter hårt mot hårt och då finns det inga förutsättningar att bilda regering.
11.00
Kommentar från en läsare: Vad säger ni om ett delat ledarskap vid en samlingsregering, det vill säga S innehar statsministerposten i 2 år och M följande 2 år med Annie Lööf som vice statsminister under hela mandatperioden. Sedan om personkemin inte funkar så behöver det ju inte vara någon partiledarna som blir statsminister.
10.33
Jimmie Åkesson (SD) säger att han inte tycker att det är orimligt att Stefan Löfven får sonderingsuppdraget, men att Stefan Löfven inte behöver få lika lång tid som Ulf Kristersson.
10.34
Åkesson tror att Stefan Löfven har ungefär lika svårt att bilda regering som Ulf Kristersson (M).
10.36
Jimmie Åkesson säger att han sa nej till Ulf Kristerssons förslag för att SD inte fick makt.
10.37
Jimmie Åkesson säger samtidigt att han inte tror att det kommer behöva ta lika lång tid för Löfven att sondera möjligheterna för att bilda en regering.
- Jag har sagt att Stefan Löfven kanske inte behöver lika mycket tid som Ulf Kristersson fick, säger SD-ledaren och fortsätter:
- Talmannen bör ge honom rimlig tid. Men sedan tycker jag att det är dags för talmannen att börja pröva skarpt i kammaren. Vi kan inte hålla på och sondera i fyra år.
10.37
Jimmie Åkesson säger att L och C har rört sig mot vänsterblocket i värderingsfrågor.
10.38
Jimmie Åkesson skrattar till lite när frågan ställs om när han skulle kunna ge Stefan Löfven stöd.
10.40
- Om han avser föra en politik som vi tycker är bra och ger oss garantier för det så skulle vi kunna släppa fram honom. Men det är inte särskilt troligt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson på frågan om han kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i en framtida regering.
10.40
Jimmie Åkesson säger att det är osannolikt att SD skulle ge Stefan Löfven stöd. Men han säger också att saker kan hända under de kommande veckorna som kan få honom att ändra sig.
10.42
Anledningen till att Jimme Åkesson (SD) tycker att Stefan Löfven inte behöver sondera i två veckor är:
- Det har redan gått sju veckor sedan valnatten och vad jag förstå så har Löfven redan haft möten utanför det rödgröna blocket och det skulle inte krävas mycket tid för att sondera, säger han under pressträffen.
10.42
Det börjar snart bli dags för att pröva statsministerns stöd i kammaren säger Jimmie Åkesson.
10.44
Här kan du höra en del av presskonferensen som S-ledaren Stefan Löfven höll efter sitt mötet med talmannen på måndagen.
10.44
Alla förhåller sig till oss hela tiden, säger Jimmie Åkesson (SD) på frågan om att partiet inte kan visa sin makt.
10.44
Presskonferensen med Jimmie Åkesson är nu slut.
10.46
Centerpartiets partiledare Annie Lööf är nu den partiledaren som träffar talmannen Andreas Norlén.
10.47
Efter att Centerpartiets ledare är färdig med sitt möte med talmannen kommer ledaren Annie Lööf att hålla presskonferens.
10.52
SVT:s politikreporter Love Benigh tror efter SD-ledarens presskonferens att det blir Stefan Löfven (S) som kommer att få sondera vidare. Annars var presskonferensen i princip en upprepning av vad Åkesson tidigare sagt kring regeringsbildningen.
- SD kommer att rösta nej till alla regeringsalternativ om de inte får garantier för att de får gehör för sin politik i en rad områden, exempelvis gällande migration och välfärd.
 
10.59
Här tar Centerpartiets partiledare Annie Lööf i hand med talmannen Andreas Norlén innan mötet.
11.00
Annie Lööf (C) på väg in i pressrummet strax.
11.01
Annie Lööf (C) kommer inte ge enskilda intervjuer efter presskonferensen meddelas det.
11.08
Missade du presskonferensen med Jimmie Åkesson (SD) efter hans möte med talmannen kan du lyssna på en del av den här:
11.16
Fråga från en läsare: Finns det en chans att det blir någon annan än Stefan Löfven som blir den som får sonderingsuppdraget efter Kristersson?
@S - Chansen att sonderingsuppdraget går till någon annan än Stefan Löfven (S) är mycket liten, enligt vår politikreporter Love Benigh.
11.13
Presskonferensen med Annie Lööf dröjer, oklart varför.
11.15
Fråga från en läsare: Förtydligande utrikespolitisk konflikt (worst case scenario) krig. Vem agerar i nuläget?
@Elisa - Just nu är det en övergångsregering som styr landet och det är Stefan Löfven som har ansvar för den. Detta uppdrag fick Löfven av talmannen strax efter valet. Här kan du läsa med om det.
11.15
Alla väntar på Annie Lööf (C).
11.17
Annie Lööf (C) på väg in nu säger hennes pressekreterare.
11.18
11.20
Annie Lööf (C) säger att SD kommer att rösta nej till alla regeringar som de inte får inflytande över.
11.20
Centerpartiets partiledare Annie Lööf håller nu pressträff efter mötet med talmannen:
- Centerpartiets statsministerkandidat är fortfarande Ulf Kristersson och vi hade gärna sett att han får förlängt uppdrag. Vi hoppas att han står till förfogande framöver, säger hon.
Annie Lööf respekterar att Kristersson inte ser det som meningsfullt just nu.
11.22
- Ett nej till en liten, M-ledd regering är inte ett ja till Stefan Löfven, säger Annie Lööf.
11.24
Annie Lööf (C) säger att det är intressant att Stefan Löfven började prata politik när det verkar bli han som får sonderingsuppdraget och inte tidigare.
11.26
Annie Lööf upprepar att hon vill se en blocköverskridande lösning mellan Moderaterna och Socialdemokraterna och resten av alliansen.
11.27
Annie Lööf har alltså inte föreslagit att Stefan Löfven (S) ska få ett sonderingsuppdrag. Hon var tydlig med att hon vill ha Ulf Kristersson (M) som statsminister i en framtida regering.
- Mitt besked till talmannen i dag är att vem han nu pekar ut som sonderingsperson är något som talmannen får landa i, säger C-ledaren under presskonferensen.
11.27
Annie Lööf säger att hon inte vill få sonderingsuppdraget själv.
11.28
På frågan under pressträffen om Annie Lööf skulle vilja ha sig själv som statsminister säger hon nej.
11.29
Säger man nej till SD återstår blocköverskridande samarbeten säger Annie Lööf.
11.30
Det är ett låst läge säger Annie Lööf. De stora partierna S och M måste börja prata med varandra.
11.31
Här tar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i hand med talmannen innan mötet.
11.32
Annie Lööf säger att Socialdemokraterna varit intresserade av blocköverskridande samtal bara när det har gynnat det, men att det nu råder ett nytt parlamentariskt läge.
11.33
Annie Lööf säger att hon vill hålla ihop Alliansen och väljer därför att inte föra direkta diskussioner med Stefan Löfven.
11.35
Centerledare och företrädare för alliansen är samma sak, säger Annie Lööf.
11.35
Just nu är det alltså Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som är i möte med talmannen.
11.35
Hej! Jag tar över en stund medan Ronja går och äter lunch.
11.37
Processen med att bilda regering kommer att ta tid säger Annie Lööf.
- Därför måste vi ha förtroendefulla samtal sex partier i mellan, säger hon och avslutar presskonferensen.
11.38
Jonas Sjöstedt (V) håller presskonferens.
11.38
Nu pratar Jonas Sjöstedt.
11.39
Det är tydligt att Alliansen inte kan bilda regering. För oss är det av avgörande betydelse att det inte bildas en högerregering som behöver stöd av SD, säger Jonas Sjöstedt.
11.40
Sjöstedt: Stefan Löfven bör få bilda regering.
11.40
Jonas Sjöstedt säger att V är med i Stefan Löfvens regeringsunderlag.
11.41
- För Vänsterpartiets del går vi in i den här processen med öppet sinne för att finna lösningar och vi är inte särskilt låsta, säger Jonas Sjöstedt.
11.42
Jonas Sjöstedt säger att han inte kommer svara på hypotetiska frågor.
11.43
Stefan Löfven måste redogöra för vilken regering han vill ha och föra samtal med Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt.
11.44
V ställer inga ultimatum eller stänger dörren säger Jonas Sjöstedt.
11.44
- Ser man på den situation vi har i riksdagen krävs det att man har både rödgrönt samarbete och att man har möjlighet att prata med varandra över blockgränsen.
11.47
Sjöstedt tackar för frågorna och lämnar rummet.
11.47
Nästa parti att hålla presskonferens är Kristdemokraterna.
11.48
- De kommer inte att tillåta att behandlas som en dörrmatta som man bara kan traska över, säger SVT:s politikreporter Love Benigh om Vänsterpartiet.
11.49
Nu pratar vår reporter Niklas Svensson direkt med Jonas Sjöstedt.
11.50
- Vi vill naturligtvis kunna påverka politiken, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.
11.52
- Det kommer att krävas samtal över blockgränsen, det har vi hela tiden sagt att det är vi beredda att bidra till.
11.53
Jonas Sjöstedt säger att han blev förvånad och besviken när Stefan Löfven nämnde att arbetsrätten kunde diskuteras med Alliansen under samtalen för att bilda regering.
11.54
- Han inser problematiken som ligger framför, säger SVT:s politikreporter Love Benigh om Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
11.55
Kristdemokraterna är just nu inne hos talmannen. Vi väntar på att Ebba Busch Thor ska komma ut och hålla presskonferens.
11.57
Lööf möter pressen efter mötet med talmannen.
12.00
Efter Kristdemokraterna är det Liberalernas och Miljöpartiets tur att prata med talmannen.
12.01
- Det gör hon därför att hon inte vill vara den som har orsakat Alliansens död, säger Love Benigh om att Annie Lööf säger att Alliansen håller ihop.
12.02
Samtidigt understryker han att om Alliansen skulle vara död är det knappast endast Centerpartiet som skulle vara orsaken till det.
12.08
Här tar KD-ledaren Ebba Busch Thor talmannen Andreas Norlén i handen innan mötet.
Ebba Busch Thor hos talmannen.
12.10
- Hon är väldigt tydlig med att hon inte vill se Stefan Löfven som statsminister, säger Love Benigh om Annie Lööf.
12.15
Hittills har fyra av sju partiledare, som i dag bjudits in till samtal med talmannen, haft en presskonferens. Kvar är Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.
12.15
I väntan på Ebba Busch Thor (KD).
12.17
Ska aldrig mer rösta.Det är bara en massa pajaser som kivas om makten
12.24
Ebba Busch Thor på väg in meddelas det.
12.27
Fråga från en läsare: Hur sannolikt är ett extraval i nuläget? Kommer Sjöstedt verkligen lägga ned sina röster i en budgetomröstning där S+MP+C+L lägger en gemensam budget?
@Emil - Om riksdagen förkastar förslaget ska proceduren upprepas. Om riksdagen röstar ner talmannens förslag fyra gånger avbryts processen och extraval ska hållas inom tre månader.
12.28
Nu har Liberalernas partiledare Jan Björklund satt sig i möte med talmannen Andreas Norlén.
12.30
Ebba Busch Thor (KD) håller presskonferens nu.
12.30
Ebba Busch Thor säger att det är svårt att se att talmannen skulle ge sonderingsuppdraget till någon annan än Stefan Löfven (S).
12.31
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor håller nu pressträff efter mötet med talmannen:
- Vi vill se en regering som driver Alliansens politik och det har vi sagt till väljarna och det står vi fast vid.
12.32
- För oss är det politiska innehållet som är det viktigaste. Vi kommer heller inte ingå i en samlingsregering, säger KD-ledaren.
12.34
- Sverige behöver en ny regering med en annan politik, säger Ebba Busch Thor.
12.34
- För det första bör man lyssna till att både M och S har sagt nej till en sådan lösning, säger Busch Thor på frågan om partiet skulle kunna stödja en sådan regering.
12.36
Kd säger nej till det som C vill se som en lösning.
- Jag ger besked för KD:s del att det inte är aktuellt med någon form av samlingsregering, säger Ebba Busch Thor.
12.36
- Det är inte aktuellt att stötta Stefan Löfven som statsminister, säger KD-ledaren.
12.37
Ebba Busch Thor säger att det finns mer som förenar Alliansen än där de skiljer partierna åt.
- Vi gillar varandra, säger hon under presskonferensen.
12.38
Hör när SVT:s reporter intervjuar Jonas Sjöstedt (V) efter presskonferensen.
12.39
Ebba Busch Thors säger att KD gör bättre skillnad i opposition än i regeringssamarbete med S.
12.39
Här tar Liberalernas partiledare Jan Björklund i hand med talmannen Andreas Norlén innan mötet.
12.40
Ebba Busch Thor säger att Alliansen håller ihop.
12.42
Fråga från en läsare: Efter 4 misslyckade omgångar blir det extraval. Räknades Kristerssons omgång då det inte ens gick till omröstning i riksdagen?
@MartinF - Nej, Kristerssons omgång räknas inte då den inte gick till omröstning.
12.41
Snart dags för Liberalerna att hålla presskonferens efter ledaren Jan Björklunds möte med talmannen Andreas Norlén.
12.50
SVT:s politikreporter Love Benigh berättar att Ebba Busch Thor (KD) var väldigt kritisk mot C och L som önskar och drömmer om en bred koalitionsregering - som hon inte tycker är försvarbart.
- Hon anser att L och C är ansvariga för att det blev ett nej. Att Alliansen inte lyckades bilda en regering just nu, säger han.
12.58
Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Isabella Lövin, går nu in till talmannen för att ha ett möte.
13.01
Liberalernas partiledare Jan Björklund håller nu presskonferens efter mötet med talmannen:
- Sveriges nästa statsminister ska heta Ulf Kristersson (M), säger han.
13.01
Jan Björklund (L) på väg in.
13.02
Om Alliansen och S skulle bilda regering vore det en bra lösning för Sverige, säger Jan Björklund (L).
13.05
- Det två största partierna bör ta ansvar för Sverige. Vi är beredd att ingå i en sådan stor regering, säger Jan Björklund.
Han är medveten om att både M och S sagt nej till ett sådant samarbete, men lyfter att sådana lösningar har blivit av i andra europeiska länder.
13.05
L är bredda att ta ansvar om det blir en rimlig lösning, säger Jan Björklund.
13.07
Jan Björklund tycker inte att några av Alliansens högre företrädare har gått över gränsen när de har kritiserat andra Allianspartier.
13.08
Hör när KD-ledaren Ebba Busch Thor möter pressen efter samtalet med talmannen:
13.09
Det handlar om att hålla samman alliansen, upprepar Jan Björklund som svar på flera frågor om varför L inte kan sitta i en S-ledd regering eller som enskilt parti ge en sådan regering sitt stöd.
13.09
Här möter Miljöpartiets språkrör talmannen innan mötet. Partiet är sist ut att träffa Andreas Norlén under måndagen.
13.10
Jan Björklund tycker att han har lagt fram tänkbara alternativ och uppmanar andra partierna att göra likadant.
13.10
- Jag tänker inte ge SD makt och inflytande i Sverige, säger Jan Björklund.
13.11
- Jag har varit tydlig med att jag inte tänker ge SD makt och inflytande i landet. Jag kommer inte sätta mig i en regering som är beroende av SD, säger Jan Björklund under presskonferensen.
13.11
- Alliansen är utsatt för spänningar, säger Jan Björklund.
13.14
Jan Björklund säger att han är kritisk till en svag regering på högerkanten som riskerar att fällas.
13.14
Vi har fått frågor från tittare om varför det inte går att spola framåt i SVT Play. Det beror på ett teknisk problem som vi tyvärr inte kan lösa under pågående sändning. Hoppas ni har förstående för det.
13.16
Socialdemokaterna och Alliansen kan genomföra viktiga reformer för Sverige, säger Jan Björklund.
13.16
Liberalernas ambition är att hålla ihop Alliansen och söka möjligheten att få med Socialdemokraterna.
13.20
Jan Björklund säger att det kommer ta ett par rundor innan Sverige får ny regering.

Att föra fram någon annan Ulf Kristersson (M) som alliansens statsministerkandidat har inte prövats av L, säger han.
13.20
Jan Björklund anar att det slutar med att Stefan Löfven (S) få sonderingsuppdraget. Detta då Ulf Kristersson sagt nej till att fortsätta - den kandidat som Björklund helst hade sett få fortsätta sondera.
13.22
Jan Björklund säger att Ulf Kristersson (M) bör sondera terrängen för att bilda en regering med Alliansen och Miljöpartiet. Det är ett av alternativen som Liberalerna har lagt fram.
13.32
Snart kommer Miljöpartiets två språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin hålla en presskonferens efter mötet med talmannen. MP är sist ut att möta pressen i dag.
13.35
Mp säger att Stefan Löfven är det naturliga valet för statsministerrollen.
13.36
- Vi behöver bilda regering för Sveriges skull och då behöver det finnas vilja till samtal över blockgränserna och det är något vi har framfört till talmannen, säger Isabella Lövin.
13.37
- Vi vill nu att man ska kunna föra samtal över blockgränserna om politikens innehåll, säger MP:s språkrör Isabella Lövin under presskonferensen.
13.38
Gustav Fridolin (MP) säger att Moderaterna sakpolitiskt närmat sig Sverigedemokraterna.
13.39
Gustav Fridolin kritiserar de Moderater som hellre stöttar SD än Centerpartiet.
13.41
Gustaf Fridolin (MP) ifrågasätter bilden av en enig allians.
13.41
Här kan ni se när Liberalernas partiledare Jan Björklund mötte pressen efter samtalet med talmannen: 
13.44
Isabella Lövin undviker att svara direkt på frågan om det blir lättare för MP att stötta Alliansen om deras statsministerkandidat är någon annan än Ulf Kristersson (M).
13.45
- Utifrån valresultatet, och hur det ser ut, är den mest naturliga statsministerkandidaten Stefan Löfven (S). Han leder det största partiet och han kan samla det störst regeringsunderlag, säger Gustav Fridolin.
13.46
Att både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) vill hålla ihop Alliansen och fört fram Ulf Kristersson som statsminister är inte en konstruktiv hållning efter valresultatet, säger Isabella Lövin (MP).
13.48
- Utifrån valresultatet ser den bästa regeringen, som är fast förankrad i demokratiska värden, ett mittenalternativ, säger Gustav Fridolin.
13.50
- Ulf Kristersson hade samtal med mig en timme innan han la ut sitt förslag på Facebook, säger Isabella Lövin.
13.52
- Vi kommer inte att stödja Ulf Kristersson som statsminister, säger Gustav Fridolin (MP).
13.53
- Vi ska inte ingå i en regering eller ge inflytande till någon som kan ge SD inflytande, säger Isabella Lövin.
13.57
- Det är inte en fråga som har varit på bordet att ingå i en alliansregering, säger Isabella Lövin till SVT Nyheter.
13.58
SVT:s politikreporter Love Benigh lyfter efter Miljöpartiets pressträff fram kritiken som partiet så tydligt riktade mot Moderaterna.
- Man försökte gång på gång säga att Moderaterna blivit allt mer lika Sverigedemokraterna. Det gör man för att man vill distansera sig från alla lösningar som har med Moderaterna och en moderat statsminister att göra.
14.04
Kan ni tänka er att sitta i en regering med Alliansen?
- Det är inte en fråga som varit på bordet. Vi såg att M-ledaren i helgen hellre vill bilda en smal högerregering med indirekt stöd från SD, hellre än att samtala och försöka få till överenskommelser över blockgränsen, säger MP:s språkrör Isabella Lövin till SVT Nyheter efter hon och Gustav Fridolin hållit en pressträff.
14.07
Nu har samtliga partier hållit presskonferenser efter deras möten med talmannen Andreas Norlén. Vem som får möjlighet att sondera för ett regeringsunderlag är än så länge oklart. Talmannen väntas lämna ett besked senare under eftermiddagen efter han samtalat med de vice talmännen.
14.14
Hör när MP:s språkrör Isabella Lövin intervjuas av SVT:s reporter efter pressträffen.
14.28
Talmannen Andreas Norlén kommer att hålla pressträff nu klockan 14.30.
14.30
Talmannen väntas hålla presskonferens inom några minuter.
14.34
Nya besked. Talmannen håller presskonferens 14.50.
14.54
Talmannen är på väg in till presskonferensen.
14.59
Andreas Norlén säger att han har beslutat att ge Stefan Löfven (S) i uppdrag för att försöka bilda regering.
15.00
Stefan Löfven kommer att ha två veckor på sig, precis som Ulf Kristersson hade.
15.00
Det ska vara en regering som kan tolereras av riksdagen, säger talmannen.
15.00
Om Sverige ska få regering så kräver det att flera partiet ändrar sina positioner i regeringsfrågan, säger Andreas Norlén.
15.01
- Skulle vi ha en statsministeromröstning i kammaren i dag skulle ingen statsminister kunna väljas därför att partierna blockerar varandras förslag, säger han.
15.01
- Partierna måste nu aktivt föra svåra samtal, internt och med varandra, säger Andreas Norlén.
15.02
- Partierna måste börja aktivt föra svåra samtal först internt och sedan med varandra för att den här processen ska leda framåt, annars kommer Sverige inte att få en ny regering.
15.03
- Jag gör vad jag kan för att processen ska bli så kort som möjligt, säger Andreas Norlén.
15.07
Andreas Norlén har svårt att se att han skulle tvinga en sonderingsperson att gå till kammaren för en omröstning säger han.
15.08
Andreas Norlén säger att han som talman ska ha en passiv roll i diskussionerna mellan partierna.
15.10
Andreas Norlén vill inte säga om det finns en tidsgräns för när han tycker att det är dags att sätta press på partierna.
15.11
Det är olämpligt att, i det här läget, spekulera i att det skulle bli extra val, säger han.
15.12
- Jag tog ett steg med Ulf Kristersson, nu tar jag ett steg med Stefan Löfven, säger Andreas Norlén.
15.14
- Det fullt logiska valet med tanke på de förutsättningar som finns, säger SVT:s politikreporter, som påpekar att turen nu har gått över till Löfven efter att Kristersson har fått göra ett försök.
15.14
Stort intresse för enskilda intervjuer med talmannen Andreas Norlén.
15.15
Talmannen ger sonderingsuppdraget till Löfven.
15.17
Andreas Norlén vill inte spekulera i Stefan Löfvens chanser att bilda regering, säger han till SVT Nyheter.
15.18
Andreas Norlén säger att han upplever att fler och fler partier börjar fundera på sina andra- och tredjehandsalternativ, säger han till SVT Nyheter.
15.19
- Man ska använda statsministeromröstningarna när de verkligen är motiverade och jag tycker inte att vi är där än.
15.21
Att Andreas Norlén upplever att fler och fler partier börjar fundera på sina andra- och tredjehandsalternativ är intressant eftersom det skulle kunna innebära att det finns öppningar som inte har tagits upp på presskonferenserna, säger Love Benigh.
15.25
Alla verkar på det klara med att även Löfven kommer att misslyckas. Vem står då på tur att få talmannens uppdrag
att sondera?
Hej!
Om det skulle vara så att Stefan Löfven inte heller lyckas får vi se vad som händer. Talmannen har inte sagt något om hur han tänker att nästa steg skulle se ut i så fall.
15.37
Hej! Kommer ni sända Stefan Löfvens presskonferens direkt?
Hej! 

Ja, håll utkik här på sajten eller på SVT Play. Du behöver bara uppdatera den här sidan klockan 16.
15.40
Talmannen om Löfvens möjligheter att bilda regering.
15.50
Har media släppt hysterin om talmannens fikabröd?
Ja, i dag har kaffet nämnts ett par gånger, men generellt skulle jag säga att förtäring inte har uppmärksammats särskilt mycket den här rundan.
15.54
Journalister som väntar på det som ser ut att bli dagens sista presskonferens. Nio stycken har de flesta här inne hunnit med i dag.
16.00
Nu är det strax tid för Stefan Löfven att hålla presskonferens, dags att sätta igång sändningen här ovanför alltså!
16.02
Stefan Löfven (S) på väg in i presskonferens efter beskedet att han får uppdraget att bilda regering.
16.02
Löfven inleder med att säga att han helst ser ett blocköverskridande regeringssamarbete.
16.03
Att få fram ett sådant samarbete blir inte lätt konstaterar han.
- Det kommer kräva hårt och troligtvis långdraget samarbete, säger Löfven. Han varnar för att det inte kommer ske snabbt att få en ny regering.
- Snarare tvärtom, säger han.
16.05
Den kommande regeringen har många utmaningar, konstaterar han, och nämner bland annat kommande lågkonjunktur, klimathot, försvaret och välfärden.
16.06
- Jag tror och hoppas att fler partier står redo för att möta de här utmaningarna. Jag ska göra mitt yttersta.

Han säger att han ska bjuda in till separata samtal.

- Det som sägs i möten meddelas bara om och när båda parter vill det.
16.07
- Det kan krävas fler sonderingsförsök innan vi får fram ett alternativ, säger Löfven.
16.08
Löfven säger att han vill lämna valrörelsens "hårda retorik" bakom sig.
 
16.10
- Jag förstår att människor vill att detta snart ska vara avklarat men vi måste se till komplexiteten, säger Löfven, angående att det kan ta lång tid innan Sverige har en ny regering.
16.11
Löfven ska tala bara med rödgröna partiledare och borgerliga partiledare, alltså inte SD. 
- Det är inte aktuellt med samarbete eller samtal med Sverigedemokraterna.
16.13
Löfven får frågan om han hinner på EU-toppmötet.
- Det gör jag, men däremot får jag korta av resan, jag kommer se till att jag har tid att få till dessa samtal.
16.17
Löfven ser fortfarande helst en lösning med Liberalerna och Centerpartiet.
- Jag ser helst en lösning som bygger på mitten, men jag måste också kunna titta på andra lösningar.
16.18
Löfven vill inte avslöja var samtalen med de andra partiledarna ska hållas.
- De kommer hållas någonstans i Stockholm, svarar han.
16.22
Vad händer den 15 november om ingen regering finns? Vinner det budgetförslag som får flest röster?
Det blir övergångsregeringen, alltså den regering som Stefan Löfven nu leder som i så fall lägger en budget som ska vara inne senast 15 november. En ny regering får börja med att regera på den men kan sedan ändra i den vid vårändringsbudgeten.
16.23
Nu avslutas sändningen och även den här direktrapporteringen. Tack för att ni följt oss!