SVT rapporterade · Stopp i tågtrafiken

- Nu är spåren avsynade och röntgade och det fanns inga sprickor eller skador på rälsen, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på trafikverket.
Klockan 12:00 ska tågen börja rulla som vanligt igen mellan Helsingborg och Lund.
- Men det kan såklart bli följdförseningar under eftermiddagen, säger Joanna Ljunggren.
08.29
All tågtrafik mellan Lund och Helsingborg är inställd sedan halv sjutiden på onsdagsmorgonen. Skånetrafiken började med att bussar skulle ersätta i begränsad omfattning men vid åttatiden uppmanade de alla resenärer att stanna hemma bland annat på grund av det pågående E6.an arbetet.
08.30
Är du ute i trafiken hör gärna av dig till oss
08.32
Vid Lunds central väntar många pendlare på ersättningsbussar.
 
08.36
Skånetrafiken skriver på sin hemsida "Behöver du inte resa just nu är vår rekommendation att du avvaktar med din resa och inte heller ta bilen p g a vägarbeten på E6. Det finns tågtrafik via Hässleholm eller Eslöv."
08.53
- Vi har just nu ett lok ute och synar banan, säger Theresia Swanholm, kommunikatör vid Skånetrafiken.
Hon berättar att tågtrafiken inte kommer att kunna starta igen före klockan tolv men troligare inte förrän i eftermiddag.
08.53
Sitter på SJ tåget mellan Halmstad och Malmö, skulle varit framme kl 08, men istället kommer vi fram ca 0930, personalen har varit superduktia på att hjälpa till och informera. Det finns kaffe och wi-fi 😃
08.56
Skånetrafikens Theresia Swanholm rekommenderar alla som kan att avvakta med sin resa eller välja alternativa ressätt som till exempel ta bilen.
- Vi har ersättningsbussar ute men de sväljer ju inte så många resenärer som tågen, säger hon.
08.59
Emma Frank bor i Helsingborg och jobbar hemifrån idag istället för att försöka ta sig till kontoret i Malmö.
 
- Jag vet hur Skånetrafiken är när det är sådana här totalstopp, det tar hundra år och det är inte roligt att stå på perrongen och inte få information om vad som händer. Jag vill inte stå där och inte veta hur det kommer lösa sig. Kommunikationen med kollegor är viktig men det får vi ta över nätet idag. 
09.07
 
Resenärer som väntar på ersättningsbuss i Landskrona. 
09.11
Det går att ta sig mellan Helsingborg och Lund med tåg om man väljer Rååbanan och tar Pågatågen antingen via Hässleholm eller Eslöv.
- Det tar lite längre tid, säger Theresia Swanholm på Skånetrafiken.
 
09.17
Skånetrafiken ersätter förseningar som innebär mer än 20 minuter när tågen är inställda och det inte finns bussar i linjetrafik som alternativ. Den som vill kan då välja att ta taxi eller bil och får då ersättning upp till 1150 kronor per person.
09.23
Kamila Chomiszczak, Malmö C

- Jag hoppade på tåget i Hyllie och fick hoppa av här. Nu är jag försenad till jobbet, som alltid. Sen jag började ta tåget är jag alltid försenad. Jag får alltid förklara mig för min chef, samtidigt vill jag inte behöva åka en hel timme tidigare. Det ska ju funka.
09.32
går tågen via Teckomatorp
Ja - då åker du mot Eslöv
09.42
Pågatåget mot Lund C. Thomas Westrum bor i Malmö och jobbar i Lund. Han är över 40 minuter sen till jobbet.

- Man vill ju välja tåget för att det är bra för miljön, men jag överväger på riktigt att börja ta hyrbil till jobbet i stället. För det här går inte. Jag får ofta boka om möten, detta gör en helt nedslagen.
09.52
Ni ÄR ett dåligt skämt. Men vad kan man begära av sossar...........?
10.00
Mohammad Abasi och Mustafa Azizi bor i Malmö och pluggar i Helsingborg. 

- Vi har missat två föreläsningar, det kan ju vara något viktigt de går igenom. Tur att vi inte har prov eller så i dag, säger Mohammad.

- Det hände i går också, då var vi tvä timmar sena hem från skolan. Tågen var inställda så vi fick ta buss från hem, säger Mustafa.
10.03
Just nu är det ytterligare problem i trafiken efter en olycka mellan flera fordon på E6 vid Landskrona. Olyckan gör att det är stopp från trafikplats Landskrona södra till trafikplats Landskrona norra i norrgående riktning. Trafikanter uppmanas att välja en annan väg eftersom kön växer snabbt.
 

Lastbilsolycka utanför Landskrona – E6 avstängd

SVT NyheterEn lastbil och en personbil har kolliderat utanför Landskrona. Vägen är avstängd efter olyckan och Trafikverket uppmanar trafikanter att ta annan väg om möjligt.
10.17
Dagens störning i tågtrafiken i kombination med den pågående avstängningen av E6 vid Alnarp gör att det har bildats köer både på E6 och på omledningsvägarna utanför Lund, enligt Trafikverket.
10.21
Prognosen för när tågen ska kunna börja rulla igen är nu satt till klockan 12:00, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.
10.29
Dzenana Dzanic bor i Malmö och ska strax kliva av tåget i Ramlösa där hon jobbar.

- Jag skulle ha varit på jobbet halv åtta, det var sånt kaos på Lund station i morse, typ tusen personer. Det gick bara en ersättningsbuss som jag inte kom med för den var proppfull. Jag funderar på att börja ta bil i stället, det är så opålitligt det här.
10.32
Problem efter problem . Hur kan detta problem inte prioriteras mer? Lös problemet eller gör tågtrafiken privatägt. Inget seriöst företag hade låtit det uppstå problem efter problem. Gör rätt och lös inte bara problemet. Fixa det som skapar problemet. Pinsamt
11.00
Helsingborg C. Louise Bäckström är på väg till Lund där hon gör sin praktik.

- Jag upplever ändå att det är bra löst. Det finns ju ersättningsbussar och personalen var på plats här direkt. Jag kommer från Stockholm egentligen, där är det värre upplever jag. Det går inte alltid lika snabbt att sätta in extrabussar.
11.01
Se till att bötfälla de aktörer som på grund av dåligt underhåll och obefintlig egenkontroll orsakar dessa problem, och sätt bötesbeloppen tillräckligt höga. Dagens problem som uppenbarligen orsakats av att en tågoperatör lät ett tåg med defekt brons slå sönder ett partiledare räls borde kosta i storleksordningen 50 miljoner.
11.02
Finns det några beräkningar på hur mycket det skulle kosta att få tågen i Skåne att rulla som de ska?
Vi känner inte till några sådana siffror men en del i det arbetet är ju ombyggnaden av E6 där det ska bli fler spår, vilket gör att fler tåg kan gå.
11.02
Stanna hemma säger dem, betalar Skånetrafiken utebliven lön då?
Nej men Skånetrafiken ersätter förseningar som innebär mer än 20 minuter när tågen är inställda och det inte finns bussar i linjetrafik som alternativ. Den som vill kan då välja att ta taxi eller bil och får då ersättning upp till 1150 kronor per person.
11.11
Ersättningsbussar går från Helsingborg C till Lund.
11.14
You realize if you have a monthly pass for all of Skåne the ersättning is about 20 sek.
11.23
Tåg kaos ?? Drabbas Stockholm central ?????
@Bengt - Hej Bengt! Tågstörningarna är på sträckan mellan Lund och Helsingborg och alltså inte Stockholmstågen.
11.30
Ronnie frågade om Skånetrafiken utebliven lön. Jag blir inte riktigt klok på svaret.
Ersätter Skånetrafiken vår förlust av inkomst eller bara förseningen?
Skånetrafiken ersätter inte förlorad arbetsinkomst.
Här finns mer information om Skånetrafikens resegaranti:
https://www.skanetrafiken.se/kundservice/ersattning/ersattning-vid-forsening/
11.55
Ett lok har under onsdagsmorgonen gått på sträckan Helsingborg och Lund.
- Det har kört 10 kilometer i timmen så det går ju väldigt långsamt att söka av spåret, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på trafikverket.
Hon berättar att spåren scannas och röntgas när man söker efter skador.