SVT rapporterade · Har du bälte på bussen?

09.09
Endast 27 procent av resenärerna i den regionala busstrafiken använder bälte. Det trots att det är bälteskrav på bussar där sittplatser med bälte finns tillgängliga. Hur gör du?
09.23
Åkte mycket mer buss när vi bode utanför Eslöv och då försökte vi ha bälte men ofta var de trasiga och fungerade inte. Här I Osby kommun där vi bor nu finns det inte ens tillgång till buss. Vi har sex kilometer till närmaste busstation så nu har vi fått skaffa bil istället.
09.50
Förstår inte hur man ska kunna ha bälte på bussen när man har ståplats i 130 km/ h från Södertälje eller Tyresö, plattan i mattan som gäller på de sträckorna.
09.50
jag använder aldrig bälte för att det är för kort astond mellan mina hollplatser.
09.50
Åker sällan buss bla pga att andra ej bältar sig och jag vill inte att jag eller mina barn sitter framför någon utan bälte
09.50
Ja, det har jag! Jag är lyckligt billös sedan drygt 21 år och åker såldes ofta kollektivt, bland annat pendlade jag med buss i 15 år. Min bostad valde jag så att det skulle vara möjligt. Det är en otrolig nonchalans bland medpassagerarna. Min uppfattning är att bältena alltid är hela och rena.
Kerstin
10.38
Arbetar som bussförare i Jönköpings län och får dagligen påminna om bältet när jag kör landsbygdstrafik och de som är sämst på att använda bältet är skolungdomar. Då de flesta hellre använder sin mobiltelefon och surfar än att använda bältet som säkerhet.
11.10
Svar till kommentaren nedan, finns inga bussar som går 130 km/h.. alla är spärrade på 90 eller max 100. Överdrifter är aldrig till godo. Ps använd bälten alltid om bussen har den utrustningen.
12.52
Försöker alltid ha bälte, men tyvärr är det ganska ofta som de inte fungerar.
14.10
Om man nu ska vara bältad ock det inte finns pengar till förstärkningsbuss från Jönköping till Aneby hur spänner man fast sig när man står upp i 80 km i timen
14.10
Nej det gör jag inte. Kalla det för civil olydnad! Så länge som vi i rusningstrafik tvingas stå som packade sillar när bussen rusar fram på motorvägen har bältestvånget ingen legitimitet. Den dag det finns plats för alla att sitta i bussen då kommer jag att ta på mig bälte i busstrafiken
14.25
Vanligt vis nej. Om det blåser mycket ja!
16.15
Ett problem är också att bältena inte fungerar därför att sätena är för smala för storvuxna. Tar upp 1,5 säte på bussen samtidigt som minsta billiga småbil har stolar där bälten fungerar så där har jag ej problemet. I bussen är det för smalt och ofta är bältet också för kort så det funkar ej vare sig man vill eller ej.
17.01
Bara om det är s.k.flygplansbälte. 3-punktsbätet sitter stramt över halsen och ger mig kvävningskänslor.
20.42
Jag kör buss på Transdev i Eskilstuna och vi måste uppmana våra passagerare på landsbygden att använda säkerhetsbältet😀
20.43
Nu är det länge sen jag åkte buss
Då när jag efter uppmaning från bussschaffis skulle sätta på mig bältet så insåg att det går inte får mig inte på det
Nu om jag ska längre sträckor så blir det färdtjänst el få lift
20.43
Klarar inte av att få på mig det.