SVT rapporterade · Chatta med Stefan Ingves
Hej och välkommen till chatten! Klockan 13.30 kommer riksbankchefen Stefan Ingves att svara på era frågor. Det går bra att ställa dem redan nu.
Här kan du läsa om dagens besked från Riksbanken:
Riksbankens besked: Reporäntan lämnas oförändrad
SVT NyheterRiksbanken meddelar att reporäntan lämnas oförändrad på -0,5 procent.Hej Stefan!
Vad skulle du säga är en normal räntenivå? Vad ska man räkna med på lång sikt som bolånetagare?
Vad skulle du säga är en normal räntenivå? Vad ska man räkna med på lång sikt som bolånetagare?
Vår bedömning är att en normal nivå för den penningpolitiska räntan ligger i intervallet 2,5 - 4 procent på lång sikt. Till det skall man sedan lägga bankernas finansieringskostnad och räntemarginal, så som bolånetagare får man räkna med att alltid betala mer än reporäntan.
Tycker du inte det är oansvarigt att lämna reporäntan oförändrad? Vilka metoder har nu att ta till vid lågkonjunkturen med minusränta?
Mvh Danni
Mvh Danni
Vi tycker att räntan ligger rätt givet de prognoser för inflationen som vi gör. Vi och många andra tror på en stark konjunktur en tid framöver så din fråga är, om vi får rätt, inte aktuell. Men skulle av någon anledning en kraftig lågkonjunktur dyka upp runt hörnet kan vi alltid sänka räntan ytterligare, - 0,5 procent är inte en nedre gräns, och vi kan också köpa mera statsobligationer, andra obligationer eller låna ut pengar på annat sätt så vår verktygslåda är inte uttömd.
Varför håller ni fast vid denna låga ränta? Det är inte bra för samhällsekonomin och de som gynnas är höginkomsttagare med stora lån på fastigheter och annat.
Vi har ett inflationsmål på två procent och under lång tid har vi haft en inflationstakt som legat under vårt mål. Det har motiverat en mycket låg ränta samtidigt som räntorna är låga på många håll i världen. Utan den förda penningpolitiken hade inflationen förblivit låg. Ett inflationsmål på två procent är bra för samhällsekonomin i vid mening och målet har under en lång tid fungerat väl för svensk ekonomi.
Hej! Riksbankschef Stefan Ingves kommer alldeles snart att börja svara på frågor.
Tycker du att de poletter som vi fick istället för våra hederliga mynt är värdiga Sverige
Ja det är de. De gamla mynnten var stora, tunga och innehöll nickel. Dom nya mynten är lättare, lättare att hantera i stora mängder och mera miljövänliga, rätt mynt vid rätt tid!
Är eventuella ändringar av reporäntan på de här superlåga nivåerna enbart av nationalekonomiskt intresse, eller har de någon direkt effekt på en vanlig bolånetagares privatekonomi? Jag menar, det märktes inte jättemycket i plånboken när den gick från noll till minus. Så en liten uppgång borde rimligen inte märkas heller...
Bolåneräntorna följer reporäntan ganska väl även om förändringarna inte är ett till ett, systemet är symmetriskt när reporäntan går ner blir det billigare att låna och när den går upp blir det dyrare att låna.
Frågorna rasar in till chatten - kul! Tyvärr kommer riksbankschef Stefan Ingves inte hinna svara på allt!
När tror du nästa lågkonjunktur kommer infalla?
Tjenare Stefan. I helgen är det halloween, vad ska du klä ut dig till? Jag tänkte nämligen klä ut mig till Stefan Ingves(dig). Hur ska jag agera för att påminna så mycket om dig som möjligt. mvh mannen
Hur troligt är det att en ny finanskris kommer uppstå? Och vad skulle den i så fall ha för effekt på Sverige med den nuvarande räntan?
Varför inte gå ett steg längre och ge låntagare betalt om dom lånar pengar ?
Hej Stefan ! Jag och min sambo sitter med ett bolån. Ena delen rörlig och en del fast. Hur ska vi agera(om vi ska agera)i det här läget ?
Det är rimligt att räkna med litet högre räntor framöver men jag ger inte privatekonomiska råd. Var och en måste själv välja vilka risker man vill ta.
Är Sverige bättre eller sämre rustat inför en ny finanskris sedan förra krisen?
Många skarpare regler har kommit till sedan finanskrisen och det är bra, men å andra sidan har hushållen mera lån än någosnin tidigare så riskerna har inte försvunnit. Många av de nya reglerna bör göra det lättare och mera effektivt att hantera uppkomna problem men ger historien oss någon vägledning är det svårt att helt och hållet undvika finanskriser.
Hur högt kommer ni höja räntorna när ni väl börjat höja dem?
Vi räknar med att höja räntan med ungefär 0,5 procent per år de kommande åren. Får vi rätt i vår prognos kommer då reporäntan att vara drygt 1 procent 2021.
Hej Stefan! Du svarar "Johanna" att man ska räkna med en ränta på 2,5 - 4 procent men att bolåneräntan kan bli ännu högre. Vilken bolåneränta tycker du man i snitt ska räkna med på lång sikt?
Är det dags att binda sin bolåneränta?
Det måste du bestämma själv. Vad som är lämpligt bestäms av din egen ekonomiska situation och vilka risker du är villig att ta.
Hej! I hur stor utsträckning kan Riksbanken alls påverka inflationen? Jag tänker på att Sverige är en så öppen ekonomi, vi påverkas mycket av globala råvarupriser, privatpersoner kan göra prisjämförelser och handla via nätet även från utlandet för att pressa ned priset, etc.
Visst är Sverige en liten öppen ekonomi men allt bestäms inte utomlands. Penningpolitiken underlättas om det också går bra i omvärlden. Det är så det sett ut på senare år när inflationen stigit sakta i många länder med hjälp av en mycket expansiv penningpolitik på olika håll i världen, däribland i Sverige.
Hej Stefan. Om Riksbaken inte hinner höja räntan med mer än någon procentenhet innan lågkonjunkturen slår till vad har ni då för "vapen" och ta fram. Känns väl inte troligt att vi då ska gå ner till minus två procent.
Mvh
Micke
Mvh
Micke
Visst kan vi rent tekniskt gå ner till en ränta på minus två procent, vi kan också köpa mera statsobligationer eller låna ut pengar på annat sätt. Vilka kombinationer som används beror helt och hållet på de då rådande omständigheterna. Men, just nu, ser vi framför oss räntehöjningar - en helt annan riktning än vad du frågar om.
Tack för många bra frågor nu måste jag övergå till andra arbetsuppgifter. Ha en fortsatt bra höstdag, hälsningar Stefan Ingves
Tack Stefan Ingves och tack för alla frågor, säger vi på SVT Nyheter.