SVT rapporterade · Vad är "finast" eller "fulast" i din stad?

SVT Nyheter tackar alla som har skickat in bilder och delat synpunkter på vad som är "fult" och "vackert" i sina hemorter. Nu stängs chatten för den här gången.
22.55
Fulast i Göteborg måste vara Olivedal, Annedal, Landala och Olskroken. Kanske inte för husen är stans allra fulaste, utan snarare eftersom de ersatte de vackra väldigt göteborska Landshövdingehusen. Man ersatte levande kvarter med bostäder, butiker och caféer med renodlade bostadhus av förortsmodell. Vad som gör husen ännu fulare är att alla de omgivande husen är bland stans finaste med pampiga stenhus och charmiga landshövdingehus.

Hade varit helt fantastiskt om dessa områden kunde återställas med nybyggen med gammal vacker arkitektur, dagens höga standard och en blandning av bostäder och lokaler som skapar ett levande stadsliv. När man dessutom höll på skulle man kunnat höja tätheten i områdena och därmed få in ännu fler göteborgare i ett ännu vackrare innerstad.
22.06
Finast är Lidans väg ut mot Vänern. När jag varit borta från Lidköping kör jag helst längs Hamngatan, ser träden följa årstiderna och vattnets flöde. Jag är hemma igen !
20.46
Klassisk arkitektur är oändligt mycket vackrare än modern, fyrkantiga lådliknande byggnader med glas överallt. Hoppas sådan arkitektur blir trend igen.
20.44
Det tveklöst fulaste i Stockholm är den nedgångna stora (fabriks?)byggnaden man åker förbi med Tvärbanan när man passerat Trekanten och precis innan man kommer fram till Liljeholmen. Man känner sig som förflyttad till 90-talets krisår i Ryssland. Krossade rutor och förfall. Ovanlig syn i annars så vackra Stockholm. Vem äger eländet och varför rivs det inte? Är huset månne K-märkt? I så fall är det som ett skämt.
@Eva-Maria - Om du menar en ljusgul byggnad, är det en gammal övergiven fabrik på Lövholmen i stadsdelen Gröndal, enligt en artikel från 2016 i Stockholmdirekt. Jag kan inte få fram information om varför den står kvar, men det verkar som om det planeras att bygga bostäder på adressen inom kort. 
19.57
Här i Falkenberg är det helt klart den gamla välbevarade stadskärnan intill Tullbron och Ätran, och Strandbadet nere vid Skrea strand, som gör att man känner sig stolt att visa upp den här lilla stan för vänner och besökare. Generellt är annars 90 procent av allt annat som byggts här efter 1950 lika fult som i resten av Sverige. Ingen tar bilder på dessa funktionella betonglådor. Ingen beundrar. Inget symbolvärde. Inget kulturvärde. Ingen vill visa upp dem på Instagram. De är helt ointressanta helt enkelt. Insidan är bara viktig för de få som bor eller verkar i ett hus - men utsidan är något som angår alla som passerar varje dag. Så varför är det så himla svårt att skapa intressanta, relevanta, vackra och spännande utsidor som sprider glädje och stolthet i ett modernt Sverige?
@Nyinflyttad - Skicka gärna in en bild på stadskärnan som du tycker är fin till tipsaoss@svt.se.
19.52
Vallastaden i Linköping är ett mästerverk från ett arkitekturperspektiv.
@Fredrik - 
Foto: Lars Pehrson/TT
Vallastaden i Linköping.
19.06
Hoppas att det inte är skattepengar som finansierar den typen av undersökningar. Jag har visserligen inte besökt alla svenska kommuner, men att påstå att någon kommun är vackrare eller fulare än någon annan är idiotiskt. Jag besökte den ryska gruvstaden Zapoljarnij för några år sedan, t.o.m denna nedgågna stad hade skönhet i sitt elände och dit har ingen svensk kommun kommit än.
@NicklasGustafson(L) - Den här chatten diskuterar inte webbundersökningen arkitektuppropet som jag tror du menar i inlägget. Vi vill att läsare ska dela med sig av det fina och vackra i staden/orten där de bor. Men intressant om gruvstaden du nämner. Skicka gärna in en bild på Zapoljarnij!
19.00
Tantobastun på Södermalm i Stockholm. Fotot är inskickat av Lilia.
18.58
Tantobastun och Nytorget gör Södermalm till Stockholms härligaste stadsdel
18.55
Örebro slott. Mitt i stan och så fantastiskt fint - en riktig skönhet!
18.42
Det finns mycket att värdera, men arkitektupproret gör det inte speciellt bra. En populist-klubb oftast med privatpersoner som osakligt debatterat vill att byggnader ska ritas som det gjordes förr - traditionellt med sadeltak, kornischer, gesims och kontreforter. Det finns bättre sätt att lyfta till debatt.
@Arkitektsjälv - Den här chatten avser inte att diskutera arkitektuppropet i första hand utan SVT Nyheter vill att läsare ska kommentera vad som är fint eller mindre fint där de bor.  
18.38
Vårt rådhus är fint,

Fulast i den här stan är nog närheten mellan husen i den nya stadsdelen storsjöstrand
@Östersundare - 
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rådhuset i Östersund
18.28
Här i Örebro har vi en ultragigantisk svamp som vattentorn, det gör Örebro till Världens coolaste stad ever :)
@RikardW - 
Foto: Pavel Koubek/TT
Vattentornet Svampen i Örebro
18.23
Bostadshuset med rostig fasad mellan Slussen och Rörsjöstaden tar priset - som fulast alla kategorier
@Malmöit - Jag antar att det är i Malmö du menar.
18.19
Det värsta med Uppsala är att det byggs så tätt på vissa gator och kvarter. Själva stadskärnan är dock fantastiskt fin och behåller en småstadscharm trots att staden växer på alla håll och kanter i övrigt.
18.17
Avsaknaden av övergripande stadsplanering skadar staden. Istället behandlas varje ansökan för sig. Nja, just det enskilda nybygget kanske inte skadar. Men den övergripande trenden är att bygga höga hus (med bra utsikt). Konsekvensen blir att utsikten från det första låga huset försvinner. Förr byggdes städer med en tydlig plan, ett centrum med makten, kyrkan och universiteten.
Idag finns ingen övergripande plan på hur hela staden ska se ut. Jag skulle vilja att det byggdes hus som inte utmärker sig särskilt, som tillsammans bildar en fin helhet istället för tvärtom.
@Erik - Har du ett exempel där man har lyckats med helheten i det du beskriver?
18.11
I Uppsala likt många andra svenska städer så revs det mycket på 60- och 70-talet. Och här märks skillnad. I de delar av staden som skonades av grävskoporna är staden mycket mer levande och inbjudande. Så visst gör arkitektur skillnad!
Vilken del av Uppsala anser du är mer levande och inbjudande?
18.11
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadshuset Ting 1 i Örnsköldsvik som ritats av arkitekten Gert Wingårdh.
18.11
Ting 1 i Övik måste var något av det hiskeligaste som uppförts i en stad.
17.59
Det som är fint med Borås är att det finns bra vägar ut ur stan, när man väl är klar med ärendena, och vill lämna stan så fort som möjligt. Bland annat en centralt belägen motorväg där andra städer har gångstråk, lugna gator och parker.
17.55
Motorvägar nära småorter är fult mycket ljud , avgaser och fult.
17.48
Västlänken i Göteborg! Onödigt felbygge samt att det förstör vår stad under en längre period!
17.45
Helt otroligt att SVT ger den lilla klubben arkitektuppropet denna publicitet.
Var och en av er kan ju gå in på deras hemsida och bilda er en egen uppfattning.
www.arkitekturupproret.se
@Robert - Vi vill få läsare att prata om saker som finns i våra städer som kanske kan göras mer tilltalande eller som har förändrat något livlöst till något intressantare. Eller som bara rent av är fantastiskt.
17.43
Det finaste i Malmö är alla vackra parker, samt att vi har en härlig badstrand Ribersborg så centralt. Även stadsdelen Gamla Väster är ett riktigt smultronställe. Massor av uteserveringar och en kontinental känsla, bidrar till Malmös trivsel.
17.19
Sveriges fulaste stad har röstats fram. Men finns det inte något i varje stad eller ort som är fult, eller som får det fula att bli vackert? Vi vill att du berättar det för oss – det kan vara högt eller lågt – byggt i trä eller betong – eller målat.
Om du har en bild? Skicka den till tipsaoss@svt.se.