SVT rapporterade · Presskonferens LKAB – malmen på väg att ta slut

Nu avslutar vi direktrapporteringen från presskonferensen. Följ vår fortsatta rapportering på svt.se/norrbotten och ikväll på SVT1 18.30.
11.44
Idag klockan 12 håller LKAB presskonferens där nya uppgifter om att malmen kan komma att ta slut snabbare än väntat kommer att presenteras. SVT Nyheter Norrbotten direktrapporterar från presskonferensen från Jägarskolan i Kiruna.
11.50
I sitt pressmeddelande skriver LKAB bland annat att gruvbolaget kommer att presentera uppgifter om kvartalsrapporten och andra aktuella frågor. Närvarar gör bland andra Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef, Pierre Heeroma, direktör Prospektering, strategi och affärsutveckling och Michael Palo, direktör Division Norra.
11.51
Media på plats väntar på att presskonferensen ska starta.
11.53
Hittills är bara informationschefen Anders Lindberg på plats från LKAB.
12.01
Sänder ni inte live-tv?
Hej Mattias! Vi direktrapporterar såhär - i textform.
12.01
Jan Moström gör sig redo att börja.
12.04
varör inte livesändning många kommer vilja höra.. sånt här skapar stark oro
Hej Gruvtrollet! Förhoppningsvis får du del av innehållet från presskonferensen även här. 
12.06
Nu blir behoven att få loss statlig mark för utveckling inom turism ännu större om Kiruna inte ska avfolkas.
12.08
Malmkroppen fortsätter inte nedåt som LKAB har trott.
12.09
Jan Moström: Malmkroppen i Kiruna är betydligt mer komplicerad än vi trott. Vi hade en förhoppning att malmkroppen skulle fortsätta nedåt, men så blir det inte. Vi måste lägga ned stora ansträngningar för att driva Kiruna och Malmberget framåt.
12.12
Moström: Vi har en malmreserv som kan fylla verken till 2030. Det tog sju år att bygga förra huvudnivån. Nu ska vi väsentligt längre norrut och djupare i Kiruna. Det är tidskritiskt.
12.12
Moström: Vi ska jobba fram ett helt nytt produktionssystem. Hur ska vi fortsätta utveckla skivrasbrytning och autonoma och koldioxidfria maskiner?
12.14
Moström: Det vi ser framför oss, vi kommer vara tvungna att öka våra ansträngningar för prospektering dramatiskt. Vi ska utöka tillredningen (borrning i gråberg).
12.15
Moström: Vi ska undersöka vilka möjligheter vi har att skapa en bredare bas för LKAB.
12.16
Moström: samhällsomvandlingen kommer inte att påverkas i Kiruna och Malmberget. Vi fullföljer det vi har planerat. Det vi trycker på när vi träffade kommunledningarna i morse är att få en så kostnadseffektiv och smidig samhällsomvandling som möjligt.
12.18
Moström: Nödvändigt nu är att driva undersökningsorter norrut. Vi måste göra  en tillfällig lösning och få en produktionsplan under 2040.
12.19
Nu övergår presskonferensen i enskilda intervjuer.
12.22
Såhär kommenterar Linda Ylivainio, (C) riksdagsledamot dagens besked från LKAB: "Brytningen av LKAB:s huvudnivå KUJ 1365 går snabbare än beräknat. Den uppkomna situationen illustrerar väl vilken komplex, oförutsägbar och högriskverksamhet som mineralbrytning är och den nära symbios med levande och attraktiva samhällen den samexisterar med. Dagens besked illustrerar också varför just gruv- och mineralnäringen är en bransch som är extremt beroende av förutsägbara, långsiktigt hållbara spelregler och politisk borgfred i sakpolitiken. Ska LKAB och hela branschen ha en framtid i Sverige måste dödläget i tillståndsprövningen snarast brytas. En huvuduppgift för en ny ansvarsfull regering som kan tolereras av oss i Sveriges riksdag är att ta bort S-MP:s döda hand över branschen"
12.26
I sammanfattning: Mineraliseringarna (malm som man ännu inte vet om den är brytvärd)  under nuvarande huvudnivån 1365 tar i princip slut i mitten och i de södra delarna, men ser ut att fortsätta i den norra delen. Det skulle kunna innebära en ännu större påverkan på Kiruna samhälle. Men det är händelser som ligger framför år 2030 och det innebär en stor osäkerhet.
Framför allt finns det mindre malm på djupet än man trodde.
 
12.44
Ingen idé fortsätta nybyggnationer och flytt . Sälj nya kommun huset och flytta tillbaka allt.
12.44
Helikoptern har flugit över stan några dagar nu och mätt mm.
Vi kanske bygger på fel ställe nu efter Lkabs nya besked?
Tänker på tex. Lappmalmen?
Anders Lindberg: LKAB har haft fyndigheterna norr om stan med i planeringen. Det var bland annat därför E10an drogs om för att undvika den fyndigheten. Men det stämmer att vi undersöker det området med helikopter.
12.44
LKAB verkar inte ha koll på hur malmkroppen ser ut eftersom dom uppenbarligen ”trott” sig veta hur den set ut. Nu ”tror” dom lite annorlunda. Sen får framtiden utvisa vad dom ”tror” vid nästa rapport.
12.50
12.52
Fråga; tar malmen slut i Malmberget eller i Kiruna ?
Anders Lindberg svarar: "Vi ser inga tecken på det. Tvärtom är malmkropparna öppna mot djupet i både Kiruna och  Malmberget.
12.58
Fråga från tittare: har man gjort samhällsomvandlingen i onödan?
Anders Lindberg svarar: Nej. Brytningen kommer att fortgå minst till 2035. Därför måste nuvarande centrum ändå flyttas.
13.04
Tack för frågor och visat intresse.