SVT rapporterade · Vem får vara Lucia?

08.05
Nej, Nej, Nej!
Nu har det gått för långt!
08.16
Fantastiskt med en Edvin som lucia tycker jag!
08.16
Åh vad härligt ! Hoppas han tar hem titeln!
08.22
Vilar ett löjets skimmer över frågan.
08.34
Jag tycker det är fantastiskt att Edvin ställer upp för årets lucia, han gör jätte tjänst för ökad jämställdhet och jämlikhet.
09.04
En icke-fråga enligt mig, självklart kan vem som helst vara lucia. Men eftersom den synen inte delas av samtliga så är det viktigt att detta uppmärksammas. Bra Edvin och bra SVT!
09.04
Underbart 😍 Mer utmaningar av könsnormer👍
09.37
Heja Edvin!
09.46
Utomordentligt. Förnya förlegade traditioner, go for it! Som alla vet klädde både män och kvinnor ut sig till lucia i början av firandet. Vare sig det är i ett tåg för att sprida ljus i mörkret den 13:e december eller ett i ett färgglatt tåg på Sthlms gator på sommarn så borde det inte spela roll vilket kön eller sexuell läggning man har.
10.24
En lucia ska va en tjej.hörs tom på namnet
10.24
Idiotiskt lucia var en kvinna
10.24
Så viktigt att lösa upp ingrott könsrollstänk! Heja Edvin!
10.46
Bra talat Edvin!!! Oavsett om du blir Lucia eller inte kommer det bli bra. Må nu bästa röst vinna :) Hej dig!!!
11.50
Lucia var en kvinna allt kan inte vara jämnlikt hur dumt som helst
11.50
Trams, Lucia SKALL vara en kvinna !
11.50
Varför kan inte Edvin vara stjärngosse istället det ska ju också finnas i ett luciatåg.
12.14
Sanslöst. Typiskt svenskt. Jämlikhet till varje pris.
12.26
Håller med ,lucia skall vara lucia som förr.
12.51
Det är bara trygga, kloka och bildade människor som vågar! En motpol till dagens samhällsklimat. Välkommen Lucius!
13.30
Underbart!
Egentligen undrar jag om detta verkligen är en stor grej? Det är en omröstning precis som alla andra år. Varbergs Lucia brukar vara väldigt fint och välstämt, så blir det ju alldeles säkert i år också.
14.08
Man kan väl om man nu vill till varje pris bevara traditionen av lucia, illustrera hur det egentligen gick till på den tiden , urkarvade ögon, svärd i halsen, kokande olja, prostitution, tortyr... Åh vad mysigt , liknar ju snarare ett vinnande koncept till en skräckfilm. Så att en MAN i detta sammanhang ställer upp att kandidera är nog det minsta problemet ;)
14.48
Vi ska ska en kvinna som Lucia. Varför är sverige så rädda för att vi har 2 kön,. Lucia var en kvinna enligt historien. Skärpning Sverige.
14.48
Spelar ju ingen roll om vem som är Lucia. Det finns mycket bättre saker att bry sig om än om vilket kön Lucia presenterar sig som. Manliga Lucior är heller inget nytt och det kommer inte försvinna. När jag pluggade så hade vi manliga Lucior då och då och det blev lika bra varje år. Heja Edvin, må bästa röst vinna. :)
15.16
Jag bryr mig inte alls om hur folk gör hemma eller i privata föreningar, men när jag går till ett allmänt luciatåg i tex kyrkan kommer jag inte för att få se en man iklädd luciadräkt. Jag kommer dels för att höra de vackra sångerna men också för att påminnas om lucia, vad hon gjorde och vem hon var. Något annat jag lägger märke till är att det ofta är ont om stjärngossar.
15.18
Alla som vill.
15.36
Tag inte bort alla traditioner för jämlikhetens skull. En lucia är en kvinna!!!!
16.24
Hej ! Varför måste kvinna & man alltid göra samma saker Jämlikhet är väl inte att en man ska vara lucia då ska han väl oxå föda barn. Förstör inte alla våra traditioner utan försök något vara som det bör.
16.38
Finns bara ett att säga: Löjligt
17.11
Vem som helst förtsås.
17.11
Helt absurt!
18.30
Heja Edvin!!!!

18.30
En tjej!
18.49
Lucia ska vara en kvinna !
18.49
Redan på 70 talet hade den klass jag gick
I på gymnasiet en manlig lucia. Edvin är en klok och modig kille. Heja honom‼️👍
18.49
Självklart kan en kille vara Lucia! Heja Edvin❤️
18.49
Självklart en tjej!!! Lucia var en tjej! Det där med jämnställdhet har gått helt klart för långt. En kille som Lucia. Oh herre gud!
18.49
Ja varför inte! Kvinna eller man? Det ska inte ha någon betydelse vilket kön eller utseende personen som blir vald har. Varför ska vi sätta gränser eller regler över något sånt här? Tråkigt. Nytänkt, starkt av honom att ställa upp! Hoppas fler killar ser upp till detta.
18.49
Det är okey. Men det är också en roll som han ska visa på så då får han ju ”gå ut” som Lucia med rött band och ljuskrona. Dessa föremål har historiskt värde! Ingen Lucia som halvt ser ut som en stjärngosse. Det är inte trovärdigt.
19.41
Historiskt sett är Lucia kvinna som Sverige har på något vis skapat en tradition runt. Det handlar inte om hennes kön, uppväxt och inte heller om hennes kristna tro. Utan om just hennes önskan att få ett fritt liv, ljusare dagar och bättre och längre dagar framförallt. Som dessutom den 13e december vintersolståndet som är den mörkaste och kortaste dagen på året. Att fira Lucia den dagen handlar om hennes önskan som motsätter vintersolståndets dag. Så länge som Edvin kan ta den rollen så är det klart han skall vara Lucia.

Dock tycker jag att traditioner skall hållas och om Edvin blir Lucia skall han ha ljuskrona för hennes ljus (namnets betydelse) och att hon är idag ett helgon. Det röda bandet som står för blodet, som rinner ner för halsen sen hon blev stucken för att bli dödad för hennes kristna tro.
20.44
Fucking Great Edvin!!
✌️
20.44
Modig ung man som har helt rätt. Att utmana våra normer är bra... som han sa: om en tjej bryter könsmönstret får hon heja-rop, men om en kille gör det får han ofta en annan typ av reaktion. Det innebär ju att vi begränsar killarna. Vad som sedan blir resultatet när det gäller Lucia i Varberg är det ju upp till de som röstar där.
09.09
Det är väldigt underhållande att människor kan bli så upprörda över en manlig Lucia! Kärlek till Edvin!
09.09
Varför är det helt okej att tjejer är stjärngossar och tomtar medan killar inte får vara tärnor och lucior?! Kör hårt Edvin! Hoppas att fler följer ditt exempel!
09.09
vad håller ni på med? vet ni nåt alls.
09.09
Sorgligt att se ett så religiöst och kulturellt vilsegånget folk som det svenska. I jämlikhetens namn har man tappat greppet totalt och våldför sig på allt. Man degraderar gladeligen kultur, religion, språk, respekt och mer därtill. Inte undra på att vi är ett själsmässigt avdankat folk.
09.10
Vem som helst. där är annat att klaga på i jämställdhetssyfte. Varför heter det hr. om män, men fru och fröken om kvinnor? Hur kommer det sig att man talar om världsmästarinna? En kvinna som är världsmästare är världsmästare och inget annat.
09.10
Edvin är säkert en jättebra kille men Lucia var en kvinna. Lucia bör därför vara en kvinna. Det är inte alls svårt att komma underfund med och borde vara en icke fråga. Varför ska alla gränser mellan kvinnligt och manligt suddas ut? Inse och bejaka det vackra med det kvinnliga såväl som det manliga och inse att det inte är samma sak oavsett vad moderna tänkare än inbillar sig.
09.10
Självklart ska det vara en kvinna! Vem har kommit på detta trams?
09.10
Problemet är inte kille eller tjej utan själva tävlingen. Vad skall den föreställa? Vad är kreiterierna? Vilken tradition? Själva firandet och tåget är ihopkokt påhit i slutet av 1800-talet. Tävlingen från mitten av 1900-talet. Rätt mysigt men poänglös och otidsenligt som själva monarkin:)
09.10
Givetvis en tjej
09.10
Lucia är en kvinna. Sluta upp med detta trams.
09.10
Edvin verkar vara en verkligt vettig och bra människa.
Lucia var också en människa som var verkligt grundad.
Bra kombo !
09.10
Det skall vara en kvinna som det har varit i alla år, annars går vi ifrån traditionen.
09.10
Helt otroligt, samhället har spårat ut totalt. Snart är väl allting tvärtom. Moll =dur. Regn= sol. Självklart ska Lucia vara en tjej /kvinna...
09.10
Yes! Fler män och killar som utmanar könsrollerna är precis vad vi behöver. Det är bara tillsammans vi kan bryta normerna. Starkt jobbat, Edvin!
09.10
Tycker det är fantastiskt kul och modigt att du ställer upp som lucia! Precis som nämnts tidigare så får tjejer en klapp på axeln då dom bryter normer och det ska du oxå ha. Lycka till!
09.10
Själv har jag varit tomte MÅNGA gånger.
09.10
Snart finns det inte en enda ledstång kvar att hålla sig i i Sverige! Oroväckande!
09.10
Nja. Helgonet Lucia var väl en kvinna som sen mördades av män?Svår fråga i jämlikheten tid. Men för killens egen skull bör han nog bli stjärngosse. För att slippa en massa skitssnack.
09.10
Nej nej & mer nej
09.10
Varför Lucia,
09.10
Go for it!
Tycker det är väldigt tråkigt att läsa när folk är emot detta. Det finns större problem i världen än att en kille vill vara Lucia. Låt honom göra sin grej, och ni som är emot detta - detta är framtiden. Könsnormer kommer fortsätta att brytas och reformeras.
09.11
Nordiska museet i Stockholm hade en manlig lucia i sitt luciatåg 2017. Det var precis så stämningsfullt och vackert som ett luciafirande ska vara.
09.11
Störtlöjligt. Edvin har ingenting där att göra, Lucia var en historisk person som var kvinna, inget könsrollstänk med det. Det här är enbart för att provocera och medvetet attackera våra traditioner.
09.11
Rösta om det!
09.11
Efter vad jag har förstått så är lussefirandet en mycket gammal tradition som skedde i samband med årets mörkaste dag - midvinternatten. Det var då som Lussekäringen eller Lussegubben gick genom bygden med sitt följe; Lussekärringen höll till i östra Sverige och Lussegubben i västra. Detta hade inget med sankta Lucia att göra. Den gamla hedniska traditionen gjordes om till en kristen högtid och det är först på 1800-talet som Lucia firas som den gör i dag. Den äldsta texten som beskriver en lucia med ljus på huvudet är från 1820 och beskriver en manlig lucia. Alltså, det finns inget i den gamla svenska traditionen med lussefirandet som säger att det måste vara en kvinnlig Lucia - det kan lika gärna vara en manlig. En sverigedemokrat som t.ex. Erik Hellsborn borde alltså stödja Edvin fullt ut, precis som alla oss andra upplysta lussefirare. :-)
09.11
Luciafirandet är en lek för dagisbarn. Det finns inget kulturellt värde i det. Låt leken stanna kvar i dagis och där kan Lucia vara en pojke, flicka, transgender, katt, papegoja, häst,.... dessutom själva Lucia var en mörkhårig tjej. Ingen blond kille eller tjej.
09.11
Kom ihåg att det var en Stockholmstidning som hittade på Lucia-jippot 1928 - det är inte desto mera kristen tradition hos oss än Halloween; alltså inget heligt över det; och inte just något historiskt heller! Och inte ens något katolskt över den här korta traditionen, som inte ens är hundra år! Edvin är en modig kille, en föregångare! Hoppas han vinner i Varberg, för vilket lyft skulle det inte vara för staden och jämställdheten. Alla innovationer behöver inte vara startade i huvudstaden. Tänk på att bocken i Gävle är känd överallt i världen. Och heja alla dagisar och företag som låter den som vill vara Lucia. Och det är väl ändå välgörenheten som är det viktigaste med firandet/röstandet/lussandet/glädjespridandet? Hoppas varenda brandstation i Sverige har en manlig Lucia i nästa år!
09.11
Lucia var kvinna, därför behåller vi väl denna tradition, en kvinna !
Han kan ju bli StjärngosseChef för tärnorna och stjärngossarna ? 🤗
09.11
Om de vill att Lucian ska symbolisera helgonet Lucia och utseendet är viktigt så borde folk rösta på brunhåriga och brunögda kandidater.

Det blir skumt att tänka att det MÅSTE vara en kvinna, men i övrigt helst INTE se ut som helgonet gjorde.