SVT rapporterade · Vad är din erfarenhet av hyrläkare?

08.06
Sökte hjälp på en vårdcentral i Karlstad för depression, ångest och andra stressrelaterade symtom. Träffade en läkare som hade en namnskylt som det stod Skåne på. Det han sa till mig var att "det här kan inte jag hjälpa dig med, det får du lösa själv". Borde så klart ha tänkt mig för och inte kommit och stört en fredag eftermiddag. Han ville väl hem.
08.44
Det borde införas ett krav, någon form av tillägg i legitimationen för att få fladdra runt olika vårdcentraler. Hyrläkarcertifikat med krav på ansvar och gedigen journalföring. Om vi nu måste ha eländet kvar.
08.57
Hyrläkare i all ära. Hur skulle landstinget klara sig om de inte hade hyrläkare. Då det finns så ont om ordinarie läkare. Och en del hyrläkare kan faktiskt vara till bättre nytta än de ordinarie läkarna.
09.27
Hur vet man att man träffar en hyrläkare? Har varit på vårdcentralen tre gånger och haft tre olika läkare varje gång. För samma åkomma. Alla tre hade lite språksvårigheter. Ska man fråga om de är hyrläkare?
09.28
Problemet med inhyrda läkare är att de oftast inte stannar länge och därför inte lär känna de patienter de får på sin lott. Jag hade säkert 10 olika läkare som jag talade med angående min rygg och höft och värk och som alla i princip gav olika diagnoser tills jag till slut fick remitteras till röntgen som avslöjade mitt problem. Hyrläkare är ett stort hot mot patientsäkerheten de med och de som ägnar sig åt att kuska runt som sådana gör de förmodligen för att de får högre löner än som fast anställda. Minska andelen hyrläkare över tid så det till slut bli noll och de som kommer under den tiden ska ha höga krav på sig om att inte flytta runt utan det ska stå i anställningskontraktet att de måste stanna i minst 3 år e d. Tycker det är förjävligt att såna som utbildat sig till att hjälpa människor istället börjar sko sig på sina patienters bekostnad.
09.45
Min änfarenhet är att dom inte bryr sig om pasienten lika mycket för dom vet att dom ska flyttas vidare eller avslutas detta blir då ett problem om man ska in igen å förklara för en ny läkare.
09.48
Min man fick stora sår på hjässan, med var, och där emellan svarta sårskorppor som neckros. Dom gjorde också ont. Till slut gick han till dr. (en hyr dr)
Sköterskan öppnade förbandet, och sa till dr att, titta... dr stod några meter ifrån och svarade, att, jag ser. Sköterskan sa åter, nej, men kom och titta..dr svarade...jag ser (några meters avstånd)
Han skrev penicillin, och det blev bättre. Men snart var dom såren tillbaka, om ännu värre.
Det blev vc igen. Nu träffade han en fast dr som vi känner. (hyr dr hade slutat)
Den fasta dr frågade om han har sökt för detta förut, och vad fick han. När han svarade att, penicillin, sa den fasta dr att "Va, penicillin, detta botar man inte med penicillin. jag skickar dig till hud till sjh.
Det gick fort, och det visade sig att detta var början till hudcancer. Om inte denne fasta dr hade hjälpt min man, hade han kunnat få en hudcancer spridet.
Önskar att man skulle betala dom pengarna för fasta dr så att man kan alltid veta vem man träffa när man behöver.
10.22
Det innebär att man inte får den kontakt som man vill ha. Ny läkare varje gång! Tilliten till sjukvården sjunker. Olika svar från alla läkare. Katastrof!
10.42
Hyr läkarna värkar inte kunna något. Man får ingen hjälp. Förbjud dessa i hela Sverige
11.06
Så klart att man stött på hyrläkare, för det har ju alla. En del bra men man vill ju ha en fast läkare med bra språkförmåga och kunnighet. Känner det väldigt störande att dessa resande ska skolas in på varje arbetsplats och de stationära måste hjälpa till med sin tid. Inte alls bra!
Om alla hyrläkare förbjöds så skulle många tvingas ta en fast tjänst.
11.39
Man får en annan läkare varje gång, har givit liksom upp att att besöka vårdcentralen fast jag har hälsaproblem. Har t.o.m. fått fel medicin en gång. Skulle mer än gärna ha fast läkare.
11.54
Vården måste förändras i grunden. Det är inte hyrläkarnas fel att sverige tillåter hyrläkare och att vården faller samman utan dem, speciellt i Värmland där vi måste locka till oss så många läkare vi bara kan.
12.06
Vad nedanstående kommentarer inte verkar förstå är att både Läkare som är anställda direkt av Sjukhuset/Landstinget och Hyrläkare är båda Läkare..grundkompetensen är den samma. Aldrig sett maken på klagande.
12.22
Svensk välfärd går på knäna och folk får en chock. Lägg energi på att förbättra övriga vårdpersonalens arbetsförhållanden kan bara en bra start stället.
12.23
Jag vill bara veta att läkaren förstår vad jag säger, jag kan inte prata danska eller arabiska.
12.44
Kompetensen hos fasta läkare och hyrläkare är inte på långa vägar samma. Det brister jätte mycket hos hyrläkarna. Många är invandrare och kan inte språket. De vet inget ibland om åkomman utan jag som patient får tala om för doktorn vad det kan vara. Man får inte svar på prover man tagit och de vill järna skriva ut en massa tabletter.
13.54
Vid ett förbud mot hyrläkare kommer köerna till primärvården att öka än mer än idag. Några kommer att "tvingas" ta en fast anställning (personligen trodde jag att slaveriet var avskaffat) Andra kommer att välja att arbeta i Norge eller Danmark. Storstäderna kommer inte ha några bekymmer men samtliga glesbygdsenheter. Som någon nedan skrev, det handlar om SAMMA läkare som valt olika sorters anställningsformer. Personligen är jag tacksam för att ibland få en annan syn på ett problem. Går man till samma Dr hela tiden kan man fastna i fel diagnos.
14.30
Det blir förbud på hyrläkare genom hyrläkare bolag, om dom öppnar eget bolag för sig själv får man fortsätt hyra in dom, så jag tror inte att det kommer att blir någon ändring, bara att det fungerar på ett litet annan sätt och kommer fortsätt att kosta landstinget nästa lika mycket.
16.17
Jag och min sambo har under de senaste åren haft kontakt med fyra läkare från andra länder. Vi har fått ett vänligt bemötande från alla och en proffsig hjälp.
16.30
Ingen ansvarar för kontinuiteten. Mycket faller mellan stolarna. Ett grundkrav är också att dom bemästrar svenska språket.
17.00
Jag anser att landstingen tas bort och sjukvården förstatligas! I samband med detta införs ett nationellt förbud att anställa hyrpersonal. Jag vill se ett Sverige där sjukvården är rättvis, du ska inte ha för- eller nackdelar för att du bor på ett visst ställe!
18.40
Förstatliga sjukvården. Det behövs en organisation som är lika över hela landet så att alla får lika vård. Landstingen ser nu bara till sitt eget bästa, vilket leder till onödig konkurrens som bara kostar pengar för skattebetalarna.
18.45
Bra ambition att ta bort hyrläkarsystemet min upplevelse är att det är ett mycket dåligt system . Hyrläkare kommer och går ingen tar ansvar patienter faller mellan stolarna och säkerheten blir minimal . Landstingskolossen bör tas bort och sjukvården förstatligas så att alla får den vård de behöver oavsett bostadsort.
19.22
Min hyrläkare är en av de bästa läkare jag träffat. Empatisk, lyhörd och mycket kunnig i sin utövning. En stor förlust för mig och andra patienter. En trygghet som är totalt borta, vilket alla patienter borde ha rätt till.
20.19
En bra läkare är alltid en bra läkare oavsett om han/ hon är hyr eller fast läkare! Likaså en dålig läkare är alltid en dålig läkare oavsett om han/ hon är fasr eller hyrläkare. Det är bara så!!!
20.19
Att hyrläkare försvinner är på lång sikt bra. Men på kort sikt är det ett stort hot mot patientsäkerheten. På vissa vårdcentraler finns det enbart hyrläkare. Då måste det ju vara bättre att det finns EN hyrläkare än INGEN läkare? Om det inte finns någon läkare, vem ska då bedöma och undersöka patienter, skriva recept, skicka remisser, skriva sjukintyg? Lätt att säga att hyrläkare bara är ett problem men det är en väldigt förenklad världsbild. Landstinget borde fundera över varför läkare slutar, blir långtidssjukskrivna, blir hyrläkare och nätläkare osv. Om de var en bra arbetsgivare skulle det inte finnas hyrläkare.
20.19
Äntligen. Borde hänt för flera år sedan. SKL borde samordna
17.23
Min hyrläkare är en av de bästa läkare jag träffat. Empatisk, lyhörd och mycket kunnig i sin utövning. En stor förlust för mig och andra patienter. En trygghet som är totalt borta, vilket alla patienter borde ha rätt till.