SVT rapporterade · Nästa steg i regeringsbildningen

Talmannens och M:s pressträff - detta fick vi veta:
  • Ulf Kristersson (M) föreslås som statsminister av talmannen. Stödet för honom ska prövas i riksdagen. Talmannen lägger fram förslaget på måndag, då ska Kristersson ha gett besked om vilka partier som ska ingå i regeringsalternativet.
  • Motiveringen för att Ulf Kristersson ska prövas är att han företräder det större alternativet av de block som röstade bort Stefan Löfven (S).
  • Omröstningen kan tidigast ske nästa onsdag, 14 november. 
  • Ulf Kristersson (M) säger att han accepterar talmannens förslag.
  • Annie Lööf (C) har enligt talmannen varit redo att ta sonderingsuppdraget, men endast om hon har stöd från samtliga Allianspartier. M och KD stod inte bakom det alternativet och därmed fick inte Lööf uppdraget.
I ett inlägg på Instragram beklagar Annie Lööf (C) att talmannen går vidare med en skarp omröstning i kammaren, i stället för att ge henne sonderingsuppdraget. 
 
"Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheterna att få till stånd en Alliansregering inte undersökts på djupet", skriver hon. 
09.05
Hej och välkomna till direktrapporteringen! 09:30 ska talmannen hålla pressträff och berätta hur han ska gå vidare för att vaska fram en statsminister. Talmannen, Andreas Norlén, har sagt att han ska berätta om kommande steg i arbetet med regeringsbildningen.
09.10
Ulf Kristersson (M) får sonderingsuppdraget för att bilda en regering som sedan ska testas i en omröstning i riksdagen, det erfar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
09.12
SVT finns på plats tillsammans med journalister från Sveriges övriga stora medier. Talmannen väntas komma  9.30 och ge sitt besked.
09.13
JUST NU: Ulf Kristersson får sonderingsuppdraget och ska testa stödet för en regering i riksdagen. Det erfar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
09.14
SVT Nyheters direktsändning startar 09:25, där får ni det allra senaste och kan följa talmannens pressträff i riksdagen.
09.15
Blir det någon direktsändning från presskonferensen?
@Daniel - Det blir det! 09:25 startar den, här ovanför.
09.16
SVT Nyheter har sökt Moderaterna för en kommentar om uppgifterna om att Ulf Kristersson får sonderingsuppdraget, men partiet har avböjt att kommentera.
09.18
Vad talar för att han ska lyckas den här gången?
@Veijron - Vi får se vad talmannen säger om det på pressträffen. Men en skillnad från förra gången kan ju vara det uttryckliga uppdraget att testa stödet för ett regeringsalternativ i riksdagen.
09.24
En liten sammanfattning om läget: Efter att både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) haft sonderingsuppdraget men misslyckats med att bilda regering, meddelade talmannen Andreas Norlén för en vecka sedan att han inte kommer att ge sonderingsuppdraget till någon ytterligare. Istället bjöd han in partiledarna till gruppsamtal.

Nu håller talmannen en ny pressträff och enligt SVT:s Mats Knutson kommer Norlén alltså att ge sonderingsuppdraget till Kristersson igen, och stödet för hans regeringsalternativ ska prövas i kammaren.
09.24
Ifall han hittar ett regeringsalternativ kommer det då prövas i rikstaden?
Enligt uppgifter till SVT:s Mats Knutson så ska man göra det.
09.26
Nu är direktsändningen igång! SVT:s politikreportrar Ulf Hambraeus och Pontus Mattsson ger er färska analyser..
09.27
Pontus Mattsson påminner om att det krävs fyra omröstningar och fyra avslag i riksdagen för att det ska bli extra val.
09.28
M-ledaren Ulf Kristersson får idag ett nytt sonderingsuppdrag och ska testa sitt alternativ i en omröstning i riksdagen. @svtnyheter #svpol
09.29
Pressrummet är fullt nu.
09.29
Talman Andreas Norlén på väg in.
09.30
- Spänningen stiger och det är ganska packat här, säger SVT:s Ulf Hambraeus och fortsätter:
- Det är spännande, vi har ju aldrig varit med om något liknande i svensk politik.
09.30
Det finns inte förutsättningar för att ge fler sonderingsuppdrag, säger talmannen.
09.31
De verktyg jag har håller på att ta slut.
09.31
Andreas Norlén inleder med att säga att han har träffat partiledarna. Slutsatserna är att det inte finns förutsättningar att ge ett nytt sonderingsuppdrag till någon, säger han.
09.31
Nästa måndag lägger talmannen fram att Ulf Kristersson (M) ska bli statsminister.
09.32
- Mina verktyg är på väg att ta slut. Jag vill förhandsavisera att jag nästa måndag kommer att lägga fram ett förslag till statsminister och det är Ulf Kristersson (M)
09.32
Han säger att det finns en logik i att den som varit med och avsatt en statsminister själv får prövas.
09.33
- Jag har fått signaler om att hans förslag till regering behöver förtydligas på flera punkter, säger talmannen om Ulf Kristersson.
09.34
Omröstningen skulle kunna äga rum på onsdagen nästa vecka, men det är inte definitivt, säger Andreas Norlén.
09.35
Andreas Norlén säger att två av Alliansens partier, M och KD, motsatt sig att Annie Lööf (C) skulle få sonderingsuppdrag.
09.35
Omröstningen ska ske nästa vecka, säger talmannen. Man kan diskutera om statsministeromröstningen ska ske före eller efter budgetdebatten, säger han också.
09.36
Om Kristersson inte lyckas vinna omröstningen har talmannen andra alternativ, säger Andreas Norlén.
09.38
Talmannen säger att han hade förväntat sig att man skulle ha kommit längre vid den här tidpunkten. Han vill dock inte säga att han är besviken på partiledarna.
09.38
Omröstningen är viktig för att processen går framåt, även om Ulf Kristersson röstas ner, säger Andreas Norlén.
09.39
Min förhoppning är att det uppstår ny dynamik i partierna när frågan ställs på sin spets, säger Anderas Norlén.
09.40
Det finns inga garantier för att Kristersson blir vald, säger Norlén.
 
09.41
Omröstningen kan alltså ske tidigast på onsdag nästa vecka.
09.41
Kristerssons regeringsförslag måste preciseras, uppger somliga partier, säger Andreas Norlén.
09.42
Talmannen föreslår inte bara statsminister utan även vilka partier som ska ingå. Ulf Kristersson ska meddela talmannen innan omröstningen vilka partier som han tycker ska ingå.
09.43
Det har varit god ton i samtalen under veckan, säger Norlén.
- Det blev en katalysator för att gå vidare.
09.44
Talmannen vet inte i nuläget vilket regeringsunderlag Kristersson kommer lägga fram.
- Men jag kommer att få besked om det innan jag lägger fram förslaget.
09.46
Andreas Norlén säger att det framstår som om de sonderingar som har kunnat göras har gjorts.
09.46
Varför vill talmannen inte kalla det för ett sonderingsuppdrag?
- Man hade kunnat använda benämningen sonderingsuppdrag men eftersom jag nu säger att det kommer att ske en omröstning i nästa vecka och jag kommer att lägga förslaget så valde jag att kalla det för att jag i dag förhandsaviserar förslaget och att jag begärt kompletterande information, svarar Norlén.
09.47
Andreas Norlén tycker inte att hans partipolitiska hemvist har påverkar hans val att ge Ulf Kristersson lång tid på sig för att samla stöd.
09.48
Ulf Kristersson har redan gett upp en gång i sitt försök att bilda regering. Vad talar för att han lyckas den här gången?
- Jag vill inte spekulera i det, svarar Norlén.
09.49
Nu har vi fått besked om att Moderaterna håller pressträff klockan 11. SVT Nyheter sänder pressträffen direkt.
09.51
Andreas Norlén säger att det enda som kan få honom att ändra sig är att det finns en annan statsministerkandidat som har samlat större stöd än Kristersson.
09.53
Ulf Kristersson har sagt att vet att han kan förlora statsministeromröstningen, säger Andreas Norlén.
09.53
Blir statsministeromröstningen på onsdagen så blir den dagen före budgetomröstningen (då man röstar om övergångsregeringens budget). 
- Rent matematiskt kan det bli dagen före, men jag vill föra diskussioner med gruppledarna och mina medarbetare om hur man ser på relationen mellan statsministeromröstningen och budgetomröstningen, säger Norlén.
09.54
Det är ett ovanligt läge att ha en statsministeromröstning med tanke på budgetprocessen, säger Andreas Norlén.
09.55
Nu får talmannen frågan om det var han eller Kristersson som förra gången det var aktuellt avgjorde att man inte prövade stödet för M-ledaren i riksdagen.
- Ingen av oss såg att det då fanns förutsättningar då. Han bad inte om det och jag såg inte förutsättningar för det, svarar Norlén.
09.57
Vet ni om SD kommer att rösta för eller emot Ulf Kristersson?
Nej, i dagsläget vet vi ju inte heller säkert vilka partier som kommer ingå i Kristerssons regeringsalternativ.
09.57
Nu dags för enskilda intervjuer med talmannen.
09.58
09.59
Varför inte denna vecka?
@Stefan - Talmannen ger Kristersson en vecka på sig innan han lägger fram förslaget, då kan omröstningen tidigast ske nästa onsdag.
10.02
Om Kristersson ska bli vald till statsminister, på det sätt som man sett det framför sig tidigare, så måste SD lägga ner sina röster, påpekar Pontus Mattsson i SVT:s direktsändning.
- SD har än så länge sagt att de ska rösta nej om de inte har någon sorts garanti för att regeringen för en politik som de kan acceptera.
10.03
Varför röstades en statsminister bort om det inte fanns underlag o förslag på en ny statsminister. ?????
@Anna - Det krävs inte att man har ett alternativ för att rösta bort en regering.
10.04
Stort intresse för enskilda intervjuer med talmannen.
10.05
- Det ska bli intressant att se hur C och L ställer sig. Den stora frågan är om de kan acceptera en borgerlig regering som indirekt behöver passivt stöd från SD, säger Ulf Hambraeus.
10.07
Det är egentligen Centerpartiet har avgörandet i sin hand, säger Ulf Hambraeus. C är lite större än L och får därför lite större betydelse.
- De har, om möjligt, varit ännu mer tydliga med att de inte kan acceptera en Alliansregering som kräver indirekt stöd av SD.
10.09
Hur kommer det sig att Kristersson blir prövad? Blev inte (S) största parti i valet?
@Samuel - Stefan Löfven röstades ju ner i en statsministeromröstning efter valet. Talmannens resonemang är att det är logiskt att den som är med och röstar bort en statsminister själv prövas i riksdagen.
10.12
Talmannen var ju beredd att ge Annie Lööf sonderingsuppdraget, men C-ledaren sade att det förutsatte att Alliansen var med på detta - och det var inte M och KD. Något som Lööf knappast kan vara så nöjd med, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.
- Den sprickan som redan har funnits blev ju då ännu tydligare.
10.13
Nu är direktsändningen slut, men som sagt blir det pressträff med Moderaterna klockan 11 och SVT Nyheter sänder direkt från 10:55!
10.14
Är talmannen verkligen opartiskt? För han verkar inte det...Vägrar låta C ställa upp. Tar bara emot förslag som förespråkar M-ledd regering
@Lisa - Annie Lööf har krävt att alla Allianspartier ställer sig bakom henne som kandidat, men två av partierna har inte gjort det, sade talmannen på pressträffen.
10.33
Talmannen erbjöd Annie Lööf sonderingsuppdrag men Ulf Kristersson och Ebba Busch-Tor vägrade gå med på det. Nu är väl ändå solidariteten inom alliansen totalt körd?
@Gudrun - SVT:s politikreporter Pontus Mattsson pratade om detta i direktsändningen. Han sa att sprickan mellan Allianspartierna nu förmodligen blivit djupare.
10.33
I väntan på presskonferens med Moderaternas ledare Ulf Kristersson.
10.44
det finns andra alternativ som jag försöker pröva med S och M just nu som ligger "utanför boxen" men som kan lösa situationen. Alternativ som talmannen inte har tänkt på men som sett i ett större perspektiv är strikt logiska med hänsyn till situationen. Jag har frågat talmannen via mail om han vill diskutera dessa med mig, men valt att inte svara.
@pelle - Spännande! Men kanske är partierna inte redo för utanför boxen-förslag ännu?
10.50
Har talmannen fick uppgift som gjorde honom saker att Kristersson kan bilda en regering?
@Paolo - Nej, enligt talmannen vet han inte om Kristersson röstas igenom. Men talmannen hoppas att partierna ska börja röra på sig och att "dynamiken ska ändras" när frågan ställs på sin spets.
10.52
Pressrummet börjar åter att fyllas. Snart dags för presskonferens med Ulf Kristersson (M).
10.55
SD-ledaren Jimmie Åkesson är positiv till att Ulf Kristersson ska föreslås som statsminister. Det säger han till Aftonbladet.
Men samtidigt kräver SD fortsatt garantier för att stödja en M-ledd regering.

– Vi håller dörren öppen och inväntar Kristerssons besked om partisammansättning och sakpolitisk agenda, säger Åkesson.

Åkesson upprepar också kravet att SD kommer att rösta nej till en regering som inte förankrat sin politik med hans parti. 

SVT Nyheter söker också SD-ledaren för en kommentar.

10.57
Nu är det dags att sätta igång spelaren här ovanför! Strax pressträff med Moderaterna.
10.58
Ulf Kristersson kommer inte ge några enskilda intervjuer efter presskonferensen, meddelas det.
11.00
Ulf Kristersson (M) på ingång.
11.00
Nu kommer Kristersson till pressträffen.
11.01
- Jag kommer att acceptera att talmannen föreslår mig som statsminister, säger han.
11.01
Jag har sonderat, Stefan Löfven har sonderat, talmannen har haft samtal med alla partier. Alternativen är uttömda, säger Ulf Kristersson.
11.02
Kristersson säger att det inte finns någon realistisk lösning som inte har prövats.
- Partierna måste samla sig till avgörande så att landet får en ledning.
11.02
Han säger att S har varit tydliga med att de inte tänker stödja en M-ledd regering.
11.03
Möjligheterna att ingå överenskommelse med MP är också uttömda, säger Kristersson.
11.03
Ulf Kristersson menar möjligheterna till regeringssamarbete med S och MP är redan utredda.
11.04
Kristersson säger att han ser möjligheter för samarbete med MP inom tex miljöfrågor.  - Men en regeringskoalition mellan Alliansen och MP är inte realistisk för KD och M.
11.05
Ulf Kristersson accepterar talmannens regeringsuppdrag. Är beredd att gå till omröstning i riksdagen. @svtnyheter #svpol
11.05
- Jag vill ha så mycket Allianspolitik som möjligt med så många Allianspartier som möjligt. Men om inte samarbete med alla fyra partier är möjligt vill jag ha tre partier i regeringen, säger Ulf Kristersson.
11.06
- Jag vill ha så mycket allianspolitik som möjligt, säger Kristersson.
Helst vill han ha med hela Alliansen.
- Men om inte alla fyra partier nu är möjligt så vill jag ha tre partier eller två partier i gott samarbete med de som står utanför.
11.06
Allianspartier utanför regeringen kan se till att regeringen avgår, säger Ulf Kristersson.
11.07
- Om inte alla ingår så har jag sagt att jag vill att de som står utanför ger regeringen ungefär ett år, därefter gör vi en gemensam utvärdering med sikte att gå tillbaka till riksdagen och bredda regeringen till hela Alliansen, säger Kristersson.
11.07
Vi ska inte landa i en ny Decemberöverrenskommelse, säger Ulf Kristersson.
11.08
Fullsatt på presskonferensen med Ulf Kristersson (M).
11.09
KD-ledaren har redan gett besked att man vill bilda regering. 
Kristersson säger att han respekterar Liberalernas och Centerpartiets ståndpunkter under valrörelsen men hoppas att de kommer vilja bli "viktiga delar" till en regering.
11.11
Sverige ska inte ha en till mandatperiod som den förra, säger Kristersson.
- Vi ska inte ha en ny decemberöverenskommelse, alliansen ska inte avstå från att föra en egen politik om den har möjlighet att vinna stöd.
11.14
Kristersson har tidigare lanserat idén om förslaget som han kallar 3-2-1. Här kan du läsa mer om det: 
 

Kristersson redo att bilda ren M-regering

Ulf Kristersson skriver i ett Facebookinlägg under fredagen att han är beredd att bilda en egen regering med bara Moderaterna. ”Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Det vill säga att regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna och de Allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen, skriver Kristersson.”
11.15
SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ha garantier för att stödja Kristersson. Det kommenterar Kristersson så här:
- Jag kommer ge garantier i form av den politik som jag vill att den här regeringen ska föra.
11.15
Jag kommer lägga fram det förslag vi har, och jag kommer inte föra några andra förhandlingar. Det är Alliansens politik jag lägget fram, säger Ulf Kristersson på frågan om han ska samtala med SD.
11.17
Ulf Kristersson säger att han kommer gå till votering under alla omständigheter, säger han. Oavsett stöd från SD eller inte.
11.17
- Jag säger att jag står till förfogande och M står till förfogande att bilda största möjliga Allians-regering, väl medveten om att andra har makten i sina händer, säger Kristersson.
11.19
Kristdemokraterna har gett besked till Moderaterna att de vill ingå i regering, säger Ulf Kristersson. Vad de övriga Allianspartierna har gett för besked vill Ulf Kristersson inte riktigt gå in på.
11.19
Talmannen sa att det krävs vissa förtydliganden av Kristersson.
Alliansen ska mötas inom kort, säger Kristersson. 
- Då finns säkert saker vi ska diskutera, för det är till de partierna jag vänder mig till.
11.21
Ulf Kristersson tycker det är rimligt att talmannen vill ha en statsministeromröstning i det här skedet.
11.22
Vilka partier som ska ingå i underlaget för en regering kommer Kristersson att meddela talmannen innan förslaget läggs fram på måndag. Kristersson säger så här om vilket underlag han kommer lägga fram:
- Maximala möjliga Alliansregering. I dagsläget vet jag att KD vill vara med.
11.22
- C och L har nu tid på sig att fatta sina beslut, säger han.
11.22
Om han väljs till statsminister så vet Ulf Kristersson inte i dag hur han ska hantera budgeten som han själv inte har lagt.
11.24
Ulf Kristersson ser inga andra alternativ än att pröva sina chanser i en statsministeromröstning.
- Jag tror att det är ett av de mer framgångsrika alternativ som finns på bordet.
11.24
Vad händer om Kristersson röstas ned? Kan Annie Lööf få sonderingauppdraget då?

Frågar åt en vän
@Jimmie - Annie Lööf har ju sagt att hon endast kan tänka sig att ta sonderingsuppdraget om hon har stöd från hela Alliansen, vilket hon inte har.
Om läget ändrar sig längre fram vet vi ju inte.
11.25
Varför var det så uteslutet att ge Annie L ett sonderingsuppdrag?
@YvonneZahr - Enligt talmannen så har Lööf krävt att alla Allianspartier ställer sig bakom henne som kandidat, vilket de inte gjorde.
11.27
-Det är i Alliansens anda jag vill regera, säger Ulf Kristersson.
11.28
Kristersson får frågan om han ser det här som sista chansen att få igenom en Alliansregering.
- Sista chansen är om fyra regeringar faller. Jag tror inte att någon i Sverige tycker att ett extra val är den naturliga lösningen på detta parlamentariska problem.
11.32
Kristersson får frågor om hur han agerar med budgeten om han väljs på onsdag och hur han kommer att förhålla sig till en övergångsbudget. Han säger att M kommer att lägga en skuggbudget.
- En ny regering kommer naturligtvis få laga efter läge. Jag kommer göra allt jag kan för att Alliansens politik ska få så stort genomslag som möjligt redan första året.
12.08
När förväntas C och L kommentera dagens händelser?
@Björn - Centerpartiets Annie Lööf har kommenterat dagens händelser i ett inlägg på Instagram. I övrigt har både C och L valt att avvakta med kommentarer till SVT Nyheter.