SVT rapporterade · Chatt om självmord

20.57
Hej och välkomna! 
Nu startar chatten och experterna är i full gång med att svara. Passa på att skicka in dina frågor. 
Behöver du prata med någon, tveka inte att höra av dig till någon av de här organisationerna. Och vid akut behov, ring SOS Alarm: 112.
20.57
Vad finns det för rutiner kring utskrivning från en psykiatrisk klinik? Min pappa blev inlagd pga ”hög suicidrisk” ena dagen men dagen efter bedömdes hans suicidrisk som låg och blev utskriven. Han tog sitt liv inom en timme efter utskrivningen. Jag antar att han hade bestämt sig och sa precis vad han behövde för att skrivas ut. Vad finns det för alternativa sätt att bedöma suicidrisk utöver att lyssna på en person i det läget?
Jag är ledsen över det som drabbat er. Man bör alltid se till helheten, inte bara lyssna på vad personen säger. Den som har bestämt sig kan ju svara på ett sätt som gör att hen inte blir "avslöjad" i sina intentioner. Det handlar om att värdera personens beteende, finns t ex planering för ett självmordsförsök? Har personen kommunicerat sin självmordsavsikt till närstående? Är personen förändrad i sitt sätt att vara? Det här är frågor som bara den som känner personen kan svara på och därför är det viktigt med rutiner i vården för kontakt med närstående. Idag sker sådana kontakter alltför sällan, men vi är många som arbetar för att förändra det. Personligen brukar jag säga "Jag känner på mig att du inte säger som det är till mig. Om jag ska kunna hjälpa dig måste du berätta, annars får jag gissa mig till hur du mår." Det fungerar ibland , men inte alltid. Människor har trots allt också ett eget ansvar att berätta, vården och närstående kan aldrig ta över hela ansvaret, hur gärna vi än vill. Jag hoppas att ni har fått hjälp att bearbeta det som hänt.
20.57
Det är så att jag har inte något stöd från vare sig familj eller vänner då jag är en rätt ensam person. Jag har fått en diagnos som har gjort att jag inte får tjänstgöra i Försvarsmakten vilket gör det värre för min egen situation. Läkare, psykologer och flera andra har bara gjort det värre och värre för mig. Vad ska jag göra?
Finns det ngt annat som fungerat för dig? Att motionera och att träna på att prata vänligt med sig själv kan vara en början. Gissar att det känns svårt just nu men jag hoppas att du hittar ett sätt som funkar för dig.
20.59
Anser ni att folk idag har för lätt att få en diagnos och få piller? känns som majoriten av ungdomar idag går på piller
I vissa fall kan man se att det är för många, men piller bör alltid kompletteras med samtal. Men det är inte majoriteten som går på piller. Europeiska studier visar att 30 procent av ungdomar har haft självmordstankar någon gång under ett år. Det är alldeles för många, de borde alla ha möjlighet att få hjälp. 
20.59
Hej, jag har läst en Amerikansk rapport om att pojkar födda i fjärde kvartalet tar självmord i högre utsträckning. Hur ser forskningen ut på detta område. dvs fysisk mognad / sen pubertet och koppling till dålig självkänsla och självmord?
Det kan vara så om du har läst det, men det är nog någon enstaka studie så det behöver inte alls vara så. Det är intressanta frågor men finns inte mycket forskning på området. 
21.01
Vad gör man när man är orolig över att någon i ens närhet eventuellt går i självmordstankar?
Det första man kan göra är att visa att man bryr sig genom att fråga hur personen mår, och fråga om hen har självmordstankar. Fortsätt att visa att du bryr dig. Lycka till!
21.02
Hej, jag undrar vad man kan göra om man inte har någon nära släkting/anhörig och inte litar på den vård som erbjuds inom psykautrin (speciellt akut) i Göteborg. Finns det någån annanstans man kan vända sig här om man i perioder har mer eller mindre intensiva självmordstankar?
Det finns ideella organisationer som tex Mind dit du kan vända dig för att få stöd. Även jourhavande präst och jourhavande medmänniska erbjuder stöd i form av samtal. Hoppas ngt av detta kan vara till hjälp.
21.03
Kan hormonella skillnader vara en förklaring till skillnad i suicid-förekomst mellan könen?
Det finns en hel del forskning som visar att det finns biologiska skillnader som delvis kan förklara självmordsbenägenhet, till exempel vissa biologiska markörer som enzymer, nivåer av signalsubstanser (serotonin), hur huden reagerar på yttre stimuli (hudkonduktans) mm. Dock kan biologiska faktorer aldrig förklara en individs beteende fullt ut. Det finns alltid komplex underliggande problematik som handlar om individen, till ex sjukdom och tidigare erfarenheter, men också samhälleliga faktorer (t ex hur lätt man får tag på medel för att ta sitt liv) och hur vården fungerar. 
21.03
Vad gör jag om personen svarar att ja jag tänker på att begå självmord?
Försök utforska hur långt gångna planer personen har. Har hen satt ett datum, bestämt hur etc? Lyssna och försök att visa att du bryr dig, utan att pressa personen att göra ngt. Undersök tillsammans för- och nackdelar med att söka hjälp. Lycka till!
21.04
Vissa människor får en positiv aura samt utstrålar förnöjsamhet och visar en frejdighet när de beslutat sig för att ta sitt liv. Hur ska man som utomstående kunna avläsa beslutet som personen gjort ?
Det är inte ovanligt att personer som har bestämt sig för att ta sitt liv verkar må bättre. Att ta kontroll över liv och död kan ge ett lugn som blir till en kontrast mot det kaos många upplever när de kämpar med sin bristande ork att leva. Som närstående kan man inte alltid förstå det här, men om förändringen till det bättre kommer plötsligt hos en person som man har varit orolig för ska man inte vara rädd för att  t ex säga: Jag är glad att du verkar må bättre, men samtidigt blir jag orolig för jag vet att den som har bestämt sig för att ta sitt liv kan verka lugnare. Hur är det för dig? Det är aldrig farligt att fråga, man väcker inte den björn som sover! 
21.04
Det var ett jättebra program! Tack för det. Jag upplever att min sjukdom (depression och ångest) är nånting man får inte prata helt öppet med vem som helst. Flera tv-program behövs att öppna ögonen för alla. Mvh.
Tack! Hoppas att vårt program kan få flera att vilja prata om det. Vänligen, Ulrica, redaktör
21.05
Hur forskas det på beroende och missbruk som sjukdom och hur ofta förekommer det i suicidfall att man har en beroendesjukdom?
Det är ofta förekommande att man har en beroendesjukdom i de suicidfall. Den största risken för självmord är om man har missbruk tillsammans med en annan psykiatrisk diagnos, oftast depression. 

Det forskas mycket, men det är alldeles för få möjligheter att behandla den här typen av samsjuklighet; alltså missbruk tillsammans med en annan psykiatrisk diagnos. Det krävs långvariga insatser och ibland livslånga uppföljningar. Det krävs mera resurser från samhället. 
21.05
Jag undrar om det bedrivs någon forskning kring självmord och psykisk ohälsa bland tonårsflickor samt rollen som social media spelar i detta sammanhang.
Ja det bedrivs mycket forskning på sociala medier i dessa fall, inte bara på flickor. Cirka 50 procent av ungdomar i Europa kan ses ha patologisk användning av sociala medier och de lider ofta av depression, ångest och andra beteendestörningar, suicidala tankar och självmordsförsök. 
21.06
Har läst sociologi och vi har läst om Durkheims fyra typer av självmord. Tycker ni att man kan se dom olika typerna av självmord i Sverige idag? Vad tycker ni om de olika typerna av självmord, är det förlegade analyser eller är dom relevanta? Någon mer dominant hos män/kvinnor?
Durkheims teori är relevant även idag som en sociologisk förklaringmodell, men den är inte dominerande, den kompletterar den medicinskpsykologiska modellen på självmord. Men Durkheims modell berör integration eller brist på integration i samhället och för mycket eller för lite kontroll i samhället. Det är viktiga begrepp och skeenden som har betydelse för den enskilda individen när den överväger självmord. 
21.06
Hur kan man hjälpa en tonåring med självmordstankar? BUP skriver ut mediciner, ska man inte komplettera med terapi? Vilken typ av terapi i så fall? Vart kan man vända sig som förälder?
Barn som har självmordstankar behöver alltid mer än medicinering. Det är viktigt att behandla underliggande tillstånd som ångest och depression, men lika viktigt att personen får hjälp att hitta alternativ till självskadande handlingar när lidandet känns omöjligt att hantera. Ni bör kontakta ansvarig vårdgivare och be om ett samtal där ni kan framföra detta, men så att ni också får hjälp med hur ni ska förhålla er. Typ av terapi går inte att svara på, valet ska anpassas till individens behov och förutsättningar. Läs patientlagen på 1177, där står vilka rättigheter ni har.
21.08
Många unga människor mår dåligt psykiskt idag. Vad är orsakerna? Sociala medier, press i skola, pengar?
Lena
Allt det du nämner och mycket mer. Men det viktigaste är hur var och en förhåller sig till saker som pengar, sociala medier eller stress. Hur vi förhåller oss till dessa saker och hur vi hanterar dem är det viktigaste. 
21.10
Hej alla ni som chattar! Tänk på att ert namn och de uppgifter ni skriver i chatten publiceras om er fråga blir besvarad. Vi ber er därför att uttrycka er på ett sätt som inte lämnar ut identiteten på individer. Skriv gärna enbart förnamn, och undvik utpekande fakta som hemort. 
Behöver du prata med någon, tveka inte att höra av dig till någon av de här organisationerna. Och vid akut behov, ring SOS Alarm: 112.
21.11
Kan man mäta inflammationsnivån i hjärnan på de som försökt ta sitt liv? Finns det medicin för att minska inflammation?
Man kan mäta biomarkörer i blodet. Det finns mediciner som man använder för att minska inflammation men det är fortfarande på ett forskningsstadium.
21.11
Hur kan ämneslärare arbeta mot suicidal-tankar?
Varje ämneslärare har en viktig uppgift i skolan att inom sitt ämne väva in frågor som förstärker den psykiska hälsan. Det är till exempel viktigt att ungdomar äter bra frukost, att de har bra kost, att de engagerar sig i fysisk aktivitet och att de har god sömn. Det finns forskning att allt detta har positiv påverkan på den psykiska hälsan. 
21.11
Hur stor risk är det för nya självmordsförsök för personer som överlevt självmordsförsök? Inom säg ett eller två år?
Det är olika beroende på kön, ålder och underliggande sjukdom. Tidigare självmordsförsök är en allvarlig riskfaktor, men om man tittar på alla som har överlevt ett självmordsförsök så kommer ungefär 90% att så småningom dö av helt andra skäl. prognosen är alltså god och förbättras givetvis om man får bra professionell och annan hjälp. Livsviljan hos människor är stark, medan vilja att dö fluktuerar och går att påverka. Alla som överväger att ta sitt liv är ambivalenta.
21.13
Hur bedömer man om en person med suecid tankar ska medicinerar eller få samtalsterapi?
Hur graderar man risken för suecid för en person med suecidtankar?
Val av behandling styrs av den underliggande sjukdomen, som ofta är depression. Ingen behandling passar alla, så man ska alltid anpassa insatserna efter individen. Det finns en hel del forskning som visar att en kombination av terapi och medicinering fungerar bäst. Graderingen av suicidrisk vilar på personens berättelse, och man försöker alltid värdera hur stor risken är att självmordstankar övergår i handling. Det är inte farligt att tänka på självmord, det är handlingarna som dödar. Därför måste den som är drabbad få hjälp att hitta alternativ till att skada sig själv när lidandet känns omöjligt att hantera.
21.13
Hej!
Kan/bör man fråga någon som mår dåligt rakt på om denne har tankar på självmord?
Ja, det visar att du bryr dig och kan hjälpa till att ta bort stigmat kring att ha dessa tankar. Om personen svarar att hen har självmordstankar är det bra om man kan stå kvar och fortsätta lyssna. "Vill du berätta mer om det?" Kom ihåg att det inte är upp till dig att fixa situationen åt personen. Lyssna och säg tillbaka vad du hört personen säga. "Förstår jag dig rätt i att.../Är det så att ...?" Lycka till!
21.13
Jag får inte ihop att självmorden är uppe i samma höga nivåer som de var innan ssti- preparatens tid.
Det stämmer inte riktigt, de har fortsatt att sjunka förutom för unga människor och äldre män, men visst är det skrämmande att nivåerna fortfarande är så höga. Det kan bero på att vi inte har varit så bra på att samordna olika insatser och att suicidpreventionen ser olika ut över landet. Nu händer däremot mycket, Folkhälsomyndigheten har en samordnande suicidpreventiv roll och det finns flera stora suicidpreventiva projekt som vi tror ska leda till att självmordstalen minskar.
21.14
Hej!
I programmet pratades det om att det inte behöver ligga psykisk sjukdom bakom försök eller fullbordade självmord. Finns det några siffror kring vad det är för faktorer som ändå skapar en sårbarhet för suicid?
Det finns nästan alltid en underliggande depression eller annan allvarlig psykisk ohälsa bakom självmord, men man behöver förstås inte ha fått en diagnos vid tiden för sin död. Annat som spelar roll är missbruk, allvarlig fysisk sjukdom som cancer och kronisk neurologisk sjukdom, personlighetsfaktorer som impulsivitet, grubblande över sexuell identitet, svåra förluster, ensamhet och utanförskap.
21.14
Jag känner någon som har haft självmordstankar, men säger att hon inte gör det längre. Hur ska jag veta att det hon säger är sant? Hur ska jag hjälpa henne?
Det vi kan göra är att fortsätta fråga, om vi är oroliga. Visa att du bryr dig. "Jag vill tro att du mår bra, och om du inte gör det vill jag att du ska veta att jag finns här för dig." Var uppmärksam på ändrat beteende och humörsvängningar. Hoppas personen vågar vara öppen med dig.
21.15
Varför kunde regeringen klubba igenom att vården i Sverige slipper ansvar att rapportera självmord som sker? Varför ska detta med självmord mörkas till varje pris och tystas ner av samhällsinstanser?
Det stämmer att obligatorisk Lex Mariaanmälan inte längre behöver göras efter suicid, eftersom man såg att de inte ledde till förändringar och förbättringar i vården. Däremot är det inte så att vården inte längre har ansvar för att rapportera.  Vi gör så kallade internutredningar med intervjuer och genomgång av journalhandlingar, sedan tar en objektiv person (chefläkare) ställning till om Lex Maria ska göras. Men du har rätt i att mer behöver göras för att förstå och lära av suicid, så att vi kan bli bättre på att förhindra dessa tragedier.
21.20
Hej, ett ord från moderatorn. Vi får in väldigt mycket frågor just nu och experterna svarar på så många de kan. Vi håller på fram till klockan 22. I den här chatten kan vi ge mer generella svar på frågor om självmord, behöver du prata med någon om just din situation, tveka inte att vända dig till någon av dessa organisationer.
21.21
Psykvården idag gör ju inget åt unga tjejer som
försökt ta sitt liv. Vem anser ni har ansvaret ? Det ska ju inte ta 1 månad och förflyttningar mellan olika sjukhus in och ut, innan några åtgärder sätts in ?
Ja, det är verkligen en fråga. Det är regeringen och det är landsting och det är kommunen och även vi medborgare som har ansvar för det. 
21.24
Jag har haft tankar om att kommande söndag natt skall bli min sista. Tankarna och känslorna går upp och ner, för någon dag sen ville jag inte såg en liten ljusning. Dagen efter är det lika svart igen. Det finns ju ingen som kan hjälpa en med självmordstankar. Alla pratat om att det finns hjälp men väldigt få berättar om hur den faktiskt ser ut. Jag ser ingen. Har gått hos psyk i månader och söndag blir antagligen min sista dag i livet. Hur skulle det se ut från ert håll att jag inte skulle göra det på söndag. Vad kan ni göra på en vecka att få mitt liv uthärdlig nog att avstå? Med "ni" menar jag egentligen vem som helst.
Hej och tack för din fråga.
Förstår jag dig rätt i att det i perioder känns hopplöst och att du just nu är trött på att må så här? Kanske längtar du efter en förändring som gör att du får mer livsglädje, under längre tid? 
Det är vanligt att man tänker som du gör när man mår dåligt. För många är det värdefullt att få sätta ord på hur man mår, och att man blir lyssnad på ordentligt. Organisationer som Mind, Självmordslinjen erbjuder medmänskliga samtal när det känns tufft. Jag hoppas att du hittar tillräckligt med motivation och att du får det stöd du behöver. Måendet KAN ändras, även om det inte känns så just nu. 
21.25
Hur kan man hjälpa sin ungdom som har självmordstankar.
Lyssna, ta sin tid, vara med, men inte tränga sig på. Ta hjälp av andra som du har förtroende för, kontakta någon av hjälplinjerna, till exempel minds för att få hjälp med en bedömning om du ska fortsätta själv eller söka professionell hjälp.
21.27
Har det kommit fram till några medicinforskning för mediciner man kan ge till suicidbenägna patienter.
Det läkemedel som har störst suicidpreventiv effekt enligt tillgänglig forskning är litium, som är ett grundämne som används vid behandling av återkommande depressioner och bipolär sjukdom.
21.28
Riksdagen to beslut om nollvision för suicid för 10 år sedan. Skapade ingen organisation och medel att bedriva projektet. Kan man inte kopiera lyckade projekt från USA och England?
Folkhälsomyndigheten har sedan ett visst antal år tillbaka ett samordnande uppdrag kring självmordspreventiva åtgärder och för en dialog med alla möjliga myndigheter, organisationer och SKL, hur man på bästa sätt kan implementera självmordspreventiva åtgärder i Sverige. 

Alla projekt måste alltid anpassas till de kulturella och sociala förutsättningar man har i ett land, men självklart ska de testas. 
21.33
Hej samt tack för ett jättebra program!! Jag har haft självmordstankar till och från under en tid nu och jag har sökt hjälp för det hos min psykiatri mottagning som jag går till men dom vägrar ju hjälpa mig där, vad ska jag göra för att få hjälp? Jag träffade läkare där i våras och berättade för han hur allvarlig situationen är för mig. Det enda han svarade mig då var att han inte kunde skriva ut någon antidepressiv medicin samt att jag skulle söka till akuten "om jag mådde dåligt". Jag blev jätteledsen över att höra detta från han och att jag inte får någon hjälp. Men å andra sidan så har jag stått i över 5 års väntetid hos samma mottagning på att få prata med en psykolog, så detta förvånar mig ju inte. Jag vet inte ärligt talat inte vad jag ska göra, för om jag söker till akuten så remitterar dom mig ju bara tillbaka till den mottagningen igen så jag är motvillig till att söka mig till akuten eftersom jag bara hamnar p ruta ett igen sen. Jag har tappat hoppet om denna så kallad "vård" på grund av hur jag blivit bemött. Begår dom något brott emot mig på mottagningen där när dom nekar mig vård och hjälp anser ni? Vad säger lagen? Vad ska jag göra? Detta känns hur hopplöst som helst för mig. Jag mår ju jättedåligt. Känns snarare som dom försöker ta livet av mig genom att bidra till det. Snälla hjälp. /Micke
Du får begära en skriftlig bedömning på hur de bedömer ditt behov av samtalsbehandling och annan behandling ser ut. Alltså varför du, som hur du beskriver det, nekas dessa behandlingar. Jag har hört flera berättelser som liknar din, och mitt råd är att du inte ska ge upp. 

Du kan läsa en sammanfattning av dina patienträttigheter på 1177.se. 
21.34
Jag har haft självmordstankar men varför jag inte tagit mitt liv är för att jag inte vill utsätts dem runt omkring mig för sorg. Jag känner ändå att jag vill få hjälp så dessa tankar försvinner helt, men ingen har gett mig hjälp. Jag har ingen nära mig som jag vill berätta detta för. Vart kan jag söka hjälp?
Det låter som du verkligen bryr dig om din familj och att du är trött på att må dåligt? Nu vill du ha hjälp som verkligen fungerar? Vad har du provat hittills? Har du kontakt med vården? Om inte, vem skulle du kunna prata med? Organisationer som Mind, Självmordslinjen erbjuder anonyma samtal som stöd. Testa gärna att ringa/chatta med dom för att se om det kan vara ett första steg. Lycka till!
21.34
Tack för ett viktigt program! Vi behöver prata mer och sluta skämmas för psykisk ohälsa. ta hand om
Varandra! Hälsningar från tjej med bipolär sjukdom
Hoppas att det här programmet hjälper till med det. Tack! /Redaktionen
21.36
Min pappa mår mycket dåligt och verkar deprimerad. Jag är rädd att det kommer hända honom något. Han vill inte söka hjälp. Vad kan man som anhörig göra?
Ledsen att din pappa mår dåligt. Det man kan göra är att visa att man bryr sig utan att pressa honom till att söka hjälp. Försök att samtala kring för-nackdelar med att ta hjälp. Fråga vad det är som känns obekvämt med att söka hjälp. Vad behöver han för att det skulle kännas lättare att prata om det? Hoppas att ni hittar ett sätt att närma er detta som fungerar.
21.38
 
Hej, ni är flera som skriver till oss och ber om specifika råd kring ert eller en närståendes mående.
Det är jättebra att ni vill prata om detta! I den här chatten kan vi ge mer generella svar på frågor om självmord, behöver du prata med någon om just din situation, tveka inte att vända dig till någon av dessa organisationer.
 
21.39
Tack för ett bra program!
De senaste åren har Trafikverket börjat sätta upp stängsel längs järnvägen, i närheten av järnvägsstationer. Eftersom jag cyklar till mitt jobb längs ett sådant stängsel får jag en daglig påminnelse om att det ändå finns någon därute som inte vill att jag ska ta mitt liv. Jag känner tacksamhet för det.
Fin påminnelse. Tack! /Ulrica, redaktör Vetenskapens värld
21.40
Flera delar måste samverka säger ni i programmet men när vården fallerar så kan ju inte det andra ha betydelse för tillfrisknande då jag som närstående och säkra broar enligt mig inte räcker. Eller vad säger forskningen!?
Ja, du har rätt. Räcken på broar stoppar impulserna, men den som har självmordstankar kräver en långvarig och kvalificerad behandling och därför hoppas jag bara att vården får flera specialister och resurser för dem. 
21.43
Fler män än kvinnor lyckas med sina försök, men är det också fler män än kvinnor som försöker?
Nej, betydligt fler kvinnor än män gör suicidförsök men de dör inte i samma utsträckning som männen, eftersom försöken ofta är mindre våldsamma hos kvinnor och dessutom leder till att man får professionell hjälp. Det skiljer beroende på ålder, gamla människor dör oftare vid sina suicidförsök jämfört med yngre.
21.43
Hur ser ni på misslyckande som anledning till självmord? Till exempel de vars liv och utveckling tog slut någon gång i tonåren och sedan aldrig blev mycket äldre, annat än just att åren gick. De som segar sig fram i decennier, fastlåsta i ganska miserabla olevda liv, för att sedan ta livet av sig, kanske först när föräldrarna dör. Även, vad kan vården göra där?
Viktig fråga. Vården kan ju inte ordinera livsvilja eller avlägsna människors livslidande, men däremot kan vi försöka förstärka skälen att leva genom att lyfta fram möjligheter till förändring. Det finns ju alltid något som har hjälpt personen att orka fram till idag. Varje individ har en egen kompetens och människor som har haft det svårt är ofta fantastiskt duktiga på att lösa problem och ta sig igenom svårigheter. Det behöver de hjälp att lyfta fram och den hjälpen kanske inte framförallt finns i vården. Vi behöver fler mötesplatser där vi kan mötas och samtala om liv och död.
21.44
hur hjälper man sin kompis som har självmordstankar?
Visa att du bryr dig genom att lyssna på kompisen. Är det ngt som hänt? Vad behöver hen just nu för att det ska kännas lite bättre? Vilket stöd skulle kompisen vilja ha? Hur kan ni tillsammans hitta ett sätt att hantera detta? Kom ihåg att ta hand om dig själv också så att du orkar vara det stöd som kan behövas. Lycka till!
21.44
Danuta: du skriver att man kan mäta biomarkörer i blodet för att se inflammation. Vi är många i släkten som har autoimmuna sjukdomar och många som lider av adhd och recidiverande depression (återkommande dippar utan känd anledning). Hur mäter man dessa biomarkörer och var går man då? Vad heter provet?
Bland annat interleukiner heter en typ av biomarkör i blodet. Men det är ännu bara på experimentell nivå vid diverse forskningsprojekt så man kan inte vända sig rutinmässigt till någon. Men du kan ta reda på, genom googling kanske, vilka i Sverige som gör den här forskningen och vända dig till dem. 
21.45
Ta inte ditt liv!! Väldigt många ångrar sig. Min son ville dö en period, men mår nu väldigt, väldigt bra. Det kan ta längre tid än några månader. Sitt och gör något du inte behöver koncentrera dig på. Ha någon i din närhet hela tiden om du kan. Fråga läkare om medicinen t.o.m. kan försämra för dig.
Jag blir glad att höra att din son nu mår bra! Ja, ibland tar det tid att hitta medicin/stöd som passar individen. 
21.46
Om någon tar livet av sig själv, görs någon utredning? Pratar man med familj och vänner? Fördjupar man sig i individens liv och olika orsaker till att den tog sitt liv? Och om man inte gör det, varför i så fall? Förstår att utredningen orsaker lätt kan skuldbelägga omgivningen... Men kanske också peka på hur man kan förebygga det?! Finns så många frågor.
varje självmord innebär en möjlighet att lära av det som hänt så att man kan förstärka möjligheten att hjälpa i framtiden. Tyvärr ser det olika ut över landet hur man utreder självmord, men det brukar ingå så kallade retrospektiva genomgångar med intervjuer av närstående och personal och genomgång av skriftlig dokumentation. jag håller väldigt många genomgångar och min erfarenhet är tvärtom att skuldbördan minskar när man får en chans att lära av det som hänt. Det här behöver samordnas och utvecklas så att det blir en självklarhet med noggranna genomgångare efter varje självmord.
21.46
Påverkar sexuella övergrepp i barndomen risken att tar självmord?
Det finns ingen riskfaktor som alltid leder till ökad självmordsrisk, människors sårbarhet varierar. Sexuella övergrepp är en erfarenhet som kan öka risken och därför är det viktigt att söka hjälp om man har varit med om det och upplever att orkan att leva sviktar. Traumatiska händelser är svåra att glömma, men de går att lära sig att leva med.
21.49
Varför uppmanas folk "att söka hjälp", när det i de flesta fall inte finns så mycket hjälp att faktiskt få (psykiatrin har aldrig brytt sig). Bättre att vara ärlig, det finns inte mycket hjälp att få, bättre att försöka hantera det på bästa sätt med sig själv och de närmsta resurser man har.
Ledsen att höra att du inte fått den hjälp du behöver. Gissar att det känns både frustrerande och hopplöst? Även om det kanske inte verkar så, så är det många som blir hjälpta och hittar livsglädjen igen. Om man hittar egna sätt att må bra på så är det ju förstås jättebra. 
21.51
När ska vården och politiker inse att psykiska sjukdomar och somatiska besvär hänger ihop!?
Kropp och själ är EN enhet! Suicide zero verkar väldigt förnuftigt, så när ska vi i Sverige göra samma bedömning och gå mot samma mål?
Albert Engström skrev: "kroppen är den största delen, med ett litet hål för sjelen." (Pyttans ABC. Du har helt rätt, kropp och själ hör ihop och ska alltid behandlas som en helhet. Den specialiserade vårdens uppdelning av kroppen har inte gynnat helhetssynen. Dessutom måste sociala och psykologiska faktorer vägas in. man kan vara frisk fast man har flera diagnoser, och man kan känna sig sjuk trots att man saknar diagnos. Det är individens lidande och funktion som ska vara vägledande. Vi är många som försöker driva utvecklingen åt det här hållet och jag hoppas att den utvecklingen kommer att gå fortare.
13.27
Hur arbetar organisationer mer konkret för att stötta självmordbenägna? Vad gör de? När gör de något? Var själv suicid för 10 år sedan och kommer ihåg väl att det inte fanns något stöd där på natten som skulle bli min sista natt. In i det sista tvivlar en person, ALLTID.
De jag känner till erbjuder i första hand samtalsstöd. Att få sätta ord på det som pågår kan vara en lindring och göra att man får lite andra, mer positiva tankar att umgås med. I vissa fall kan man hänvisa till andra organisation/grupper som stöttar. Ambivalensen/tvivlet är ngt man använder i samtalen. "En del av dig orkar inte leva längre, och en annan längtar efter att få hjälp". Hoppas att detta svar var meningsfullt.
21.54
Jag studerar till specialist inom psykisk ohälsa. Vikten av att anhöriga finns med i återhämtning är oftast betydelsefull, men hur ser forskningen på hur de anhöriga ska få hjälp/orka? Jag har själv varit anhörig och drabbades till slut själv av psykisk ohälsa. Man får bära mkt som anhörig menar jag.
Du pekar på ett viktigt förbättringsområde. Närstående bär ofta på en orimligt stor börda och det är lätt att glömma bort egna behov, eller tom känna skuld när man fokuserar på sig själv.  I min forskning undersökte vi 700 föräldrar som mist ett barn i självmord och det visade sig att en stor andel av dem själva led av psykisk ohälsa, till ex ångest och depression. Vi måste bli bättre på att hjälpa närstående med hur de ska förhålla sig och sådana insatser pågår på många håll, till ex inom psykosvård och vård av människor med bipolär sjukdom.
21.55
En vän till mig valde att avsluta sitt liv förra året. Det kom som en oerhörd chock för oss runt om. Man tror att hen drabbades av en depressionspsykos, vad är/innebär det?
Jag är ledsen över att detta har drabbat er. En djup depression kan leda till att man förlorar kontakt med verkligheten och det kallas för psykos. Den som är drabbad får då vanföreställningar som ofta präglas av det låga stämningsläget, till ex att man känner sig helt värdelös, tror att världens ondska beror på just mig eller till och med tänker att världen skulle bli en bättre plats om jag inte fanns. Som Kevin säger i filmen: Depressionen är en stor lögnare och kan få människor att tro att möjligheten till förändring är borta för alltid. Det här är naturligtvis livshotande tillstånd, som ni tyvärr har fått erfara, men det finns behandling som så gott som alltid måste ske på sjukhus.
21.58
Tack för allt engagemang och för att ni tittat på programmet! Vi behöver tyvärr börja avrunda nu, men Ullakarin, Danuta och Ola svarar på några frågor till. Behöver du prata med någon om just din situation, tveka inte att vända dig till någon av dessa organisationer.
21.59
Leif GW Persson sa en gång i programmet Veckans brott att de flesta (eller om han sa många, jag minns inte) som tar livet av sig visar tecken på att ha ångrat sig i sista stund innan döden. Finns det stöd för detta påstående?
Ja, det finns det. Bland annat Kevins berättelse i filmen som Vetenskapens värld precis visade. Men det finns också forskning där man kollat på de som gjort självmordsförsök och kommit nära döden men räddats och att väldigt få av dem försökte ta sitt liv igen. Därför är det så viktigt för omgivningen att veta om detta. Att den som funderar på att ta sitt liv inte har definitivt bestämt sig och att det alltid finns tillfälle att hjälpa en person med självmordstankar. 
13.24
Hej! Att prata om självmord är viktigt. En fråga om att prata om det, ökar inte sannolikheten för självskadebeteenden, självmordsförsök och självmord när man lyfter frågan och pratar om det publikt? Självklart måste vi försöka öka medvetenheten om frågan men kan det också vara kontraproduktivt att prata om det för mycket? Och vad är för mycket i så fall?
Hej,
Det är ganska entydigt att det är tvärtom. När vi pratar om självmord och självskadebeteenden minskar stigmat och fler söker hjälp. Ju mer förståelse som finns för de bakomliggande orsakerna, och att vi pratar om det på ett respektfullt och öppet sätt, desto bättre. Däremot ska vi undvika att prata om metoder för självmord/självskada.
22.05
Hej! Programmet tar upp ett privatsjukhus som genomför obligatorisk suicidriskscreening på alla patienter (med gott resultat vad det verkar). Skulle detta vara genomförbart och effektivt i stor skala i Sverige?
En screening är bra om resurserna till att hjälpa dem som fångas upp i screeningen finns, i filmen såg man hur de som fångades upp kopplades till psykologer och psykiater. Så om det skulle vara genomförbart måste politiker svara på, att det är effektivt är säkert. Det finns en studie från Italien som visade liknande resultat. Men screeningen kopplades till aktiva åtgärder, alltså att alla som behövde hjälp fick hjälp. Bara screening räcker inte, man måste ha resurserna för att hjälpa de som fångas upp. 
22.11
Tusen tack till alla ni som genom att skriva har visat ert stora engagemang för den här frågan. Vi fortsätter arbetet tillsammans! Varma hälsningar från Ullakarin
22.13
Tack för alla era viktiga frågor. Jag hoppas politiker och beslutsfattare läser frågorna så att de förstår hur stora behoven är och att det måste göras något nu, inte i framtiden. Forskningsresultat finns, de behöver implementeras. Tack för mig.
22.13
Hej och tack för ert engagemang och alla frågor. Fortsätt gärna att visa omsorg genom att lyssna på era medmänniskor.
Ola Tornberg, Självmordslinjen-Mind
22.16
Nu är chatten avslutad för denna gång. Tack för alla viktiga frågor och tack till alla medverkande! Det har kommit in väldigt många frågor så tyvärr har vi inte kunnat svara på alla. 
Behöver du prata med någon, tveka inte att höra av dig till någon av de här organisationerna. Och vid akut behov, ring SOS Alarm: 112.