SVT rapporterade · Marmorstein svarar

13.59
Hej och välkomna till denna chatt med SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein!
14.00
Elisabeth Marmorstein kommer från klockan 14.30 att svara på era frågor i en direktsändning som ni kan se här ovan och efteråt chatta med er och svara på fler frågor här. Passa gärna på att ställa din fråga redan nu!
14.36
Fråga: Vad är MP:s inställning till samarbete över blockgränserna? Känns mest som man läst om S, C och L?
@Zara - Hej Zara, MP vill gärna ha en regering med dem själva, S, C och L. 
14.25
Hej! Vad ska man tro om allt partierna säger nu, är det klara besked eller taktik? Kommer samtliga L-ledamöter i riksdagen rösta nej till Kristersson t ex?
@Semaa - Hej Semaa, L:s riksdagsgrupp är splittrad kring hur man ska rösta när det gäller Kristersson. Frågan om fri röstning har ännu inte varit uppe men det är ju möjligt att den frågan kommer upp på deras gruppmöte på tisdag. Men om C,L,S,MP och V röstar nej blir ju det 195 mandat så det krävs ju att rätt många röstar emot partilinjen i så fall. 
14.35
Mejlfråga: Hur trolig är det att Ulf Kristersson (M) blir statsminister nästa vecka.
- Inte troligt alls. C och L kommer med all sannolik rösta nej. Då går det inte. I dagsläget säger Annie Lööf att hon kan ändra sig om Kristersson lägger fram ett förslag där SD inte får inflytande, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
14.39
Mejlfråga: Om C och L röstar nej till Kristersson, finns inte chansen att man röstar nej till Annie Lööf om det kommer till en statsministeromröstning om henne?
- Det mesta talar för det. En blågrön regering med Alliansen och MP skulle troligen röstas ner av V, S och SD. Skulle hon bilda en mindre regering med L, C och MP med stöd av S skulle inte heller det räcka. Det troliga är att nästa statsministeromröstning skulle handla om Stefan Löfven, inte Annie Lööf, säger Elisabeth Marmostein.
14.42
Mejlfråga: Om det blir extra val, är det enbart till riksdagen eller även till landsting och kommun?
- Kommuner och landsting är en separat process och hänger inte ihop med det här, säger Marmorstein.
14.43
Tror verkligen Kristersson att omröstningen ska gå hans väg? Vad har ändrats sedan första sonderingen? Känns som att alla partiernas linjer är satta...
@Max - Hej Max, jag tror inte att han tror det. Ingenting har ju ändrats mer än att M och KD inte ville att C skulle sondera för en allians+MP lösning. 
14.45
Mejlfråga: Vad vinner Alliansen på att samarbeta med MP? De får ju ändå inte tillräckligt med mandat för att regera utan stöd av Sverigedemokraterna.
- C och L hoppas på att i ett sådant scenario att Socialdemokraterna skulle släppa fram och i sådana fall även stödja en sådan regering. Men det är inte så jättetroligt för S skulle i detta fall nog vilja driva en tuff oppositionspolitik mot en sådan regering, förklarar Marmorstein.
14.47
Finns det någon chans att Ulf Kristersson tar sitt förnuft till fånga, och bryr sig mer om sin politik och väljarna? Samarbete med KD och SD måste väl stå högre i kurs än att gå tillbaks till den politik majoriteten av svenska folket inte vill ha.
@Elisabeth - Hej Elisabeth, M,KD och SD samlar 154 mandat, det krävs som bekant 175 för en majoritet. Och skulle Kristersson inleda ett regelrätt samarbete med SD kommer C och L garanterat rösta nej till honom.
14.50
Hur fungerar en minoritetsregering, kommer en sådan regering kunna driva fram sin politik? Låt säga en regering med M, KD och SD?
@Johan - Hej Johan, majoritetsregeringar är väldigt ovanliga i Sverige, det vanligaste är minoritetsregeringar som samarbetar med andra i riksdagen eller får igenom sin politik på annat sätt. Men en M,KD,SD regering skulle få det mkt svårt eftersom de bara samlar 154 mandat och övriga partier skulle rösta emot. 
14.52
Mejlfråga: Hur skulle L och C ställt sig om Alliansen varit större än de rödgröna blocket? Även i det läget skulle man ju varit beroende av SD - precis som man är i dag.
- Hade de varit större hade de kunnat säga att de inte behövt ett aktivt stöd av SD, som det ser ut nu så behöver man SD stöd i varje blockskiljande fråga där de rödgröna har en gemensam linje. Men SD skulle kunna fälla en sådan Alliansregering om man röstar med Socialdemokraterna, säger Elisabeth Marmorstein.
14.56
Hej Elisabeth!

Om Kristerssons regeringsförslag skulle tolereras av riksdagen, har den tillräckligt med tid att lägga en egen budgetmotion?
@Kenneth - Hej Kenneth, Moderaterna kommer att lägga en budgetmotion före den 30 november. Den kan vinna över övergångsbudgeten om KD och SD röstar på den och C och L lägger ner sina röster i slutvoteringen. Då är det den en ny regering regerar på den tills dess att de kan lägga ändringsbudgetar nästa år.
14.56
Mejlfråga: Om man inte lyckas med att få en ny regering så man blir tvungen till ett nyval, hur lång tid tar då detta eller måste man genomlida ännu en bedrövlig valkampanj?
- Om talmannen efter fyra försök misslyckas med att föreslå en statsminister som tolereras av riksdagen så blir det automatiskt ett extra val. Det ska hållas inom tre månader.
- Exakt när det extra valet hålls beslutar talmannen efter samråd med valmyndigheten. Men det är självklart att om det blir det ett extra val så kommer vara en valkampanj, säger Marmorstein.
14.59
Handlar inte allt egentligen om att (C) & (L) måste bestämma sig. Antingen en högerregering med inflytande från rasisterna eller en (S)-ledd regering med (S)+(C)+(MP)+(L). Några andra realistiska alternativ finns väl inte?
@JohanLennartsson - Hej Johan, om du frågar C och L så tror de ju fortsatt på en alliansregering med stöd över blockgränsen men det ser ju inte särskilt sannolikt ut. Det är framför allt C snarare än L som kan avgöra detta eftersom de har de avgörande mandaten.
14.59
Mejlfråga: Är det möjligt att föreslå en statsminister som inte kommer från politiken. En akademiker som tolereras av riksdagen och som kan bilda en regering med ministrar från alla partier?
- Det finns inget i grundlagen som hindrar en politisk person från att gå in och bli statsminister men det är väldigt osannolikt. Partierna blir inte mer villiga att sätta sig i samma regering bara för att det är en jurist eller liknande som ska leda den regeringen.
15.01
Vi har fått in många frågor från er och SVT:s politikreporter Elisabeth Marmostein kommer att försöka svara på alla frågor så gott det går under eftermiddagen.
15.05
Hej! Både C & L ledare bör vara medvetna om att de rödgröna vill splittra alliansen och locka C & L till deras block. De bör också känna till att argumentet om SD stöd inte håller! frågan värför tror du att de uppför sig så som de gör?
@Nils - Hej Nils, jag tror alla vet att både S och SD vill splittra alliansen. De agerar som de gör för att de lovat sina väljare att aldrig ge SD avgörande inflytande. Ett viktigt vallöfte som är mycket svårt att överge. Det handlar ju i grunden om att de menar att den liberala samhällsutvecklingen hotas av SD.
15.08
Vad händer om talmannen får slut på idéer?
@en12-årigtjejsomärintresseradipolitik - Hej, vad roligt att du är intresserad av politik. Nu är det ju inte talmannen som avgör det här utan partierna. Hans uppgift är att föreslå en statsminister som inte har en majoritet emot sig i riksdagen. Misslyckas han fyra gånger blir det extraval eller nyval som det hette förut. 
15.12
Hur ser du på chanserna för en C och L regering där S och V lägger ner sina röster?
@Jacob - Hej Jacob, om jag ägnade mig åt vadslagning skulle jag inte sätta pengar på en sådan regering. Den skulle bli väldigt svag med blott 51 mandat. Bara en gång har vi haft en så svag regering och det var 1978, då var det ett år kvar till valet. Både Lööf och Björklund har ju argumenterat för att Sverige behöver en handlingskraftig regering, det skulle inte det här bli. De skulle behöva ägna enormt mycket tid åt förhandlingar till både höger och vänster, bland annat. 
15.15
Är det ett tänkbart scenario att M+KD röstas genom med hjälp av SD medan C och L röstar blankt?
@Yibbe - Hej Yibbe, i dagsläget säger både C och L att de ska rösta nej. Att lägga ner sina röstar (rösta blankt) är i praktiken att rösta ja. Jag tror inte heller att SD kommer rösta ja utan trycka gult i kammaren, dvs detsamma som att släppa fram. Men det kan vi ju inte veta. 
15.17
Hej, Om C,L går till S+Mp, så kommer dom ju heller inte i majoritet, Det blir ju 167 Mandat. C+L kommer ju inte att stödja en regering som bygger på ett passivt stöd av både SD+V. Enda möjligheten för C+L är väl att trycka nej för båda dessa alternativ, eller hur tänker Löven komma upp till 175 mandat (utan V)?
@Rickard - Hej Rickard, nej du har ju rätt i att Löfven behöver V:s passiva stöd för att kunna tillträda med MP, C och L. Men eftersom V:s enda möjlighet att stoppa en sådan regering är att rösta som M, SD och KD så räknar Löfven med att han får deras passiva stöd. Sedan kommer förstås V att kräva saker av Löfven inför en eventuell statsministeromröstning om honom. 
15.22
Hur stor är chansen till att det blir omval?
@Strange - Hej Strange, svårt att svara på. Nästa vecka får vi det första statsministerförslaget av de fyra som krävs innan det blir extraval. Personligen så tror jag inte att det blir ett extraval. Det är egentligen bara SD som har sagt att de vill ha det. Och det vore ett underbetyg för partierna om de inte kan reda ut den situation som väljarna har gett dem. Men det ska förstås inte uteslutas med tanke på de låsningar vi har. 
15.24
Vem tror du skulle bli gladast av ett helt splittrat Alliansen. Löfven eller Jimmie?
@AhmedMohammed - Hej Ahmed, det blir nog lika glada miner hos båda. Men Löfven kan ju komma närmare statsministerposten med en splittrad allians, det gäller inte Åkesson.
15.25
Kommer SD verkligen att rösta ja till Kristersson om han inte vill lova dem direkt inflytande?
@Axel - Nej, det skulle förvåna mig. Det troligaste är att de lägger ner sina röster i det här läget. 
15.28
C och L säger att de inte vill eller tvekar på att stödja M i omröstningen nästa vecka för att de skulle bli beroende av SD, i ett samarbete med de rödgröna behövs dock V för att nå 175 mandat. Detta gör ju C och L beroende av V istället, ett enligt dem ytterkantsparti man säger sig inte heller vilja förhandla med, varför påpekar inte flera journalister detta?
@Anton - Hej Anton, eftersom att det enda sättet för V att fälla en C,L,MP,S regering skulle vara att rösta som M och SD så tänker Löfven att han inte behöver samarbeta med V. Däremot behöver han deras passiva stöd för att kunna tillträda.
15.29
Hej!
Vad blir nästa steg i processen om Kristersson får riksdagens bifall? Får han i uppdrag att bilda regering då, och vilka partier kommer ingå i en sådan regering?
@Erik - Hej Erik, på måndag ska Kristersson meddela talmannen vilka partier som ska ingå i hans regering. Skulle han tolereras av riksdagen i omröstningen på onsdag kommer han att presentera sin regering och sin regeringsförklaring på torsdag.
15.34
Maa Richards fråga: Så C o L skulle kunna acceptera passivt stöd från V, men inte från SD? Märkligt beteende av partier med högerprofil! Kan du förklara det?
@Tompa - Hej Tompa, i dagsläget säger de ju att de vill att hela alliansen ska söka stöd över blockgränsen. Nu från MP men då också med S i riksdagen. De har inte sagt att de vill hoppa över till Löfven så att hur de ställer sig till V:s passiva stöd får vi veta om det blir aktuellt. 
15.40
Jag tror att statsministerfrågan är en av knäckfrågorna. Allianspartierna+SD kommer inte att stödja en regering med Löven som statsminister, speciellt om de inte själva är med. En regering med Kristersson kommer inte ens att stödjas av C+L efter som den bygger på stöd av SD. Borde man därför inte satsa på Annie Lööf i mitten som statsminister, men utan M och KD? Det borde öka chansen att inte S och V röstar emot. Om inte heller S är med borde det inte öka chansen att M+KD också sväljer det, dvs inte röstar emot? Det skulle också öka chansen att i regeringsställning göra upp med dessa partier i olika sakfrågor. Jag kan i alla fall inte se någon annan lösning. Om MP ingår blir den starkare än bara C+L. Mer jobb? Ja, men också en mer levande demokrati. En majoritetsregering är ändå inget alternativ. Och äntligen en kvinna som statsminister. (Nej, jag är inte centerpartist, försöker bara se var man kan hitta en möjlig utväg.)
@Krister - Hej Krister, din spaning delas av många men än så länge säger sig Annie Lööf inte vara intresserad av statsministerposten i det här läget. Hon vill förstås bli statsminister men först behöver C bli ett större parti. En C,L,MP regering skulle dock bli svag och ett av Lööfs huvudargument är ju att hon vill se en handlingskraftig regering. Det innebär ju att hon åtminstone behöver knyta upp M och/ eller S i ett budgetsamarbete och jag är inte säker på att de partierna är så pigga på det. Men ingenting ska ju uteslutas förstås. 
15.51
Om det nu skulle bli nyval eller ett extra val. Röstar man då endast i riksdagsvalet?
@JörgenJönsson - Hej Jörgen, ja kommuner och landsting kan också ha extraval men det är separata processer som beslutas av deras respektive kommun - och landstingsfullmäktige.
15.53
Förändras möjligheten att bilda regering efter ett nyval om valresultatet blir ungefär samma som nu?
@Lennart - Hej Lennart, det blir ju samma procedurer efter ett nyval så det är ju inte alls säkert att det skulle ändra något. Emellertid riskerar ju de minsta partierna att åka ut och det kan ju förstås påverka styrkeförhållandena mellan de traditionella blocken och därmed också regeringsfrågan. 
15.55
För att elaborera på Jacobs fråga tidigare angående en C och L regering, skulle inte även MP kunna ingå i en sådan regering? Det gör det väl bara troligare med ett sådant utfall (dvs. att S och V lägger ner sina röster)?
@Maja - Hej Maja, det är förstås möjligt men MPs hållning hittills har varit en regering med S, MP, L och C. Deras statsministerkandidat är fortsatt Stefan Löfven.
15.56
Varför utlyses inte nyval.
Eller finns det något skumt i garderoben?
@MorganCarlson - Hej Morgan, nyval utlyses av talmannen om han fyra gånger misslyckas med att få fram en statsminister som tolereras av riksdagen. I det här läget är det enda sättet att vi kan få ett nyval. Övergångsregeringen får inte utlysa ett sådant. 
15.57
Hej! Elisabeth
För mig har ju Lööf målat in sig i ett hörn eftersom hon knappast kan släppa fram en Löfvenregering (efter sina negativa kommentarer om socdem) och socdem bör ju inte heller släppa fram henne eftersom dom har "nästan" var tredje väljare o naturligtvis bör inneha statsministerposten. Så kanske en socdem minnoritetsregering kan bli den enda lösningen?

Lasse
@LasseiHälsingland - Hej Lasse i Hälsingland. Om C röstar nej till Löfven stoppas han från att bli statsminister. Löfven behöver också ha ett samarbete med C för att säkerställa att han får igenom sin budget.
16.00
Lööf vill ju pröva en ny regering, men hur stor sannolikhet är det att hon faktiskt kommer lyckas? Vad skulle hon kunna göra som inte Lövén eller Kristersson lyckats med?
@Chris - Hej Chris, det vet ingen. Hon menar att det skulle vara lättare att övertyga MP om att hoppa över till alliansen om man började diskutera sakfrågor med henne som sonderare. Att det även skulle kunna resultera i ett stöd från S. Det är fullt möjligt att hon får sondera om/när Kristersson röstats ner, då får vi ju veta om hon har rätt.
16.02
Hej! Om Ulf Kristersson röstas ner på onsdag och sen röstas Stefan Löfven ner vid nästa omröstning. Vem tror du att det kommer röstas om i tredje och ev fjärde omgången?

Jag är så imponerad av ditt och dina kollegor kunnande på SVT. Jag har själv varit mycket intresserad av politik sen 2002 och skulle gärna vilja skola om mig till politisk reporter på TV, vilken utbildning kan du tipsa om? Som kan vara bra att gå.
@Niclas - Hej Niclas, det är faktiskt svårt att sia om. Det är ju inte omöjligt att Kristersson prövas ännu en gång och sen Löfven igen. Ingenting hindrar det. Roligt att du är intresserad av politik. Mitt tips är att plugga statsvetenskap och journalistik, vem vet du kanske vill fortsätta med statsvetenskap, det är kul.
16.04
Om det nu blir ett extraval, kan man tänka sig att minska kostnaden genom att sammanlysa med EU-valet?
@ThorstenSchütte - Ja, så skulle man kunna lösa det. Tror särskilt att partier som har små partikassor kan vara intresserade av det. EU-valet är ju först 26 maj så då kan extravalet utlysas tre månader före det. 
16.11
Hej! Jag undrar vem gynnas mest av ett ny val?
@Johan - Hej Johan, inte helt enkelt att svara på. Men det troliga är att de stora partierna kan gynnas av det eftersom regeringsfrågan kommer att vara huvudfråga. Att uppfattas som ansvarstagande brukar också löna sig i ett val. Även SD menar att de skulle gynnas till följd av ett missnöje med hur partierna agerat i den här regeringsbildningen. De hoppas vinna fler M-väljare. Ett extraval skulle förstås vara mest riskabelt för de minsta partierna. 
16.11
Är det möjligt att vi får en minoritetsregering med Jan Björklund som stadsminister?
@BennyWidman - Hej Benny, allt är väl möjligt men just det är inte alls troligt. 
16.13
Tack så mycket för alla era bra frågor! Roligt att så många är intresserade av det politiska läget. Nu måste jag logga ut för den här gången. Ni som har mejlat får svar så snart jag hinner. På återseende!