SVT rapporterade · Vi har fått många frågor om Ture och katterna. Här svarar vår reporter på några av dem.

Hej! 
Jag måste börja med att tacka för allt engagemang som ni tittare och läsare visat.
Här är svaren på några av de vanligaste frågorna som jag fått:
 
Fråga: Jag har försökt att hitta information i nyheten om varför Länsstyrelsen besökte honom 2014 och varför de beslutade om omhändertagning. Enligt myndighetens eget utlåtande var ju katterna i gott skick?
Svar: Länsstyrelsen kom på ett oanmält besök efter ett anonymt tips. Katterna hade mat och tak över huvudet men ansågs förvildade. Väl på plats ansåg de inte att Ture borde ha så många katter som fanns i huset då. De försökte få honom att göra sig av med dem men det ville han inte. Därför omhändertogs sex katter i den omgången.
 
Fråga: Klart man ska ta hand om sina djur. Men om problemet är att de är förvildade och inte att de är misskötta kunde man väl lika gärna bett en jägare om en tjänst? Eller? Är jag sjuk i huvudet? Är det rimligare att göra det på ett sätt som kostar 200 000?
Svar: Polisen ansökte om att få skjuta katterna men då länsstyrelsen kräver att djuren veterinärsundersöks innan så fick de inte det.
 
Fråga: Kommer inte kommunen att bekosta hans begravning om inte han själv har råd?
Svar: Ja, om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna så kan du ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialkontoret i kommunen. Jag tror dock att Tures systerson gärna hade sett att de hade kunnat ordna det själva.
Djurälskaren Ture Toolanen blev ruinerad när länsstyrelsen beslutade att omhänderta hans katter och de tillsammans med polisen  kräver honom på över 200 000 kronor.
15.12
Det här bevisar ju att det här landet inte funkar nå mer,finns det inte nån på myndigheterna som kan tänka , byt ut dom som är ansvariga för denna galenskap.
15.14
Som djurälskare och kattägare tycker jag att det är hemskt att katterna avlivades.
Vände man sig till t ex Kattakuten i ett försök att omplacera katterna?
De flesta katter ansågs vara så rädda för människor att veterinären inte bedömde att det hade blivit för svårt att omplacera dem. Tre av de yngre katterna fick dock nya hem. Och ja - man använde sig av en entreprenör med stor erfarenhet av att hitta nya hem till omhändertagna djur.
15.25
Det finns mig veterligen ingenting som hindrar en tjänsteman att fråga sig vad som är rimliga beslut och göra det med hänsyn till ägarens hälsa, när det så klart framkommer att den inte är bra. Var har sunda förnuftet med ett överslag på vad som är rimligt och inte, tagit vägen!!?? Man tar sig för pannan.
15.28
När Lst var dit 2014 ansåg de som var där att han var virrig. Varför gjordes det inte mer redan då? De sa att han skulle kastrera katterna han fick behålla och kan man minsta lilla om demenssjukdomar så var det nog så att han inte riktigt förstod vad Lst begärde. Det hela är en helt horribel historia som drabbar en människa som värnat om katterna, de var ju inte misskötta utan bara osociala. Jag har själv en sådan katt från Skåne och hon är numera otroligt social. Viljan och kunskapen saknades verkar det som. Det var med avsky jag både läste och såg detta igår, avsky mot myndigheten Lst och den s.k entreprenör kommunen använde sig av.
När länsstyrelsen första gången kom på besök försökte de övertyga Ture men han ville inte göra sig av med katterna. Dessutom sa han till oss när vi var där att han inte vet vems katterna är. Så han såg nog inte sig själv som ägare även om han tyckte om djuren.
15.31
Kan Ture räknas som ägare när katterna han i all vänlighet gav mat saknade hem?
Hej
Jag har försökt få klarhet i ägandefrågan kring katter som inte har en uppenbar ägare. Jordbruksverket har lovat mig ett svar imorgon. Så jag hoppas på att du följer den fortsatta rapporteringen helt enkelt!
16.18
Det här är något av det sjukaste jag läst på länge. Varför, till att börja med, kör man över 700 mil för att hämta katter? 19st dessutom, 700 mil tillbaka? Är det att tänka på katternas bästa? Varför fanns det ingen mer lokal administration att ta hand om ärendet?
Hej
Länsstyrelsen anser nog att de hade katternas bästa för ögonen när de fattade det ursprungliga beslutet att omhänderta djuren. Ture själv var enligt handläggarens egen anteckning "virrig" och han hade hemtjänst. På din andra fråga gällande en mer lokal administration så finns länsstyrelsens djurhandläggare bara i Luleå i Norrbotten. Polisen har förvisso kontor som ligger närmare och det var de som besökte Ture i början. Tydligen finns det bara en enda entreprenör i hela Norrbotten som kan hjälpa polisen med den här typen av omhändertaganden och de håller till i Luleå - ca 20 mil från Ture.
16.29
Hänsynsfullhet, smidighet, effektivitet, humanism ogod djurrätt VS ogenomtänkta tillvägagångssätt, resursslöseri, idiotiska beslut o hemsk ovärdigt utfall!!
Snälla vänliga myndigheter, beslutstagare och medmänniskor. Nog måste ni väl förstå att vissa delar av detta blev helt vansinnigt?! Ja; Jag är glad och tacksam för att ni finnes och står på försvarslösa djurs sida och deras rätt till välmående. Men det har ju uppenbart brustit i bemötande, analysering och tillvägagångssätt! Var finns kommunikationen? Var finnes smidigheten? Vars logiken? Var finns mötena där man går igenom olika möjligheter och lösningar; För att få se vad konsekvenserna av sitt/ myndighetens/uppdraggivvarens/samhällsuppdragsutövarna/ens eget ansvar för att genomföra ett beslut/ett val/ en aktion/ en 'utförar-plan' som innebär och leder till kostnandseffektivt utnyttjande av de olika resurser man har tillhanda att bruka? Var finns denna funktion och verksamhetsplan man skall gå efter som innebär att icke utöva eventuell 'myndighetsutövning' och orsaka mer lidande och kostnader än det den/de privatpersoner/företag etc redan medvetet/omedvetet/tillbörligt/ olyckligt själv har orsakat? För min del, som är väl medveten om olika myndigheters strukturer och system; Så är och känns detta rent ut sagt vansinnigt! Hur i all friden har detta tillåtits att genomföras?! En person/en dement/ en sinnessvag/ en människa som av olika anledningar misskött sin djurhållning ska väl 'straffas lika' OAVSETT om den bor i Stockholm eller 'på landet/i boschen'; Eller är det olika lagar för olika medborgare? Skärp er! Nu får ni vänligen ta och justera detta omgående, så att det finnes någon rimlighet och trovärdighet kvar för våra myndigheter och deras beslut, tillvägagångssätt och uppdrag. Tack för att ni skyddar oss människor, djuren och naturen och ert jobb landet över; För att skapa ett bra, fungerande och HÅLLBART TRYGGT samhälle. Med vänlig hälsning / Medborgare som bor i Luleå och Stockholm.
16.33
ta hand om katter till bekostnad av människan?????
16.35
Kan Lst och Kronofogden bevisa att Ture äger katterna?? Annars har de stulit hans pengar!!
Jag väntar på svar från Jordbruksverket om hur länge man kan mata en "vildkatt" innan den anses bli din. De har lovat återkomma imorgon. Jag berättar mer då.
16.37
Först och främst tack för rapporteringen, det vanliga sättet som media brukar rapportera runt djurskyddsärenden är den att Länsstyrelsen är hjältarna som räddat djuren från deras ägare. Hoppas detta fall blir ett trendbrott, det syntes tydligt i gårdagens Rapport att Länsstyrelsen inte är vana med att ifrågasättas, bra jobbat fortsätt så, "djurskydd" eller "djurskyddslagen" kan och skall inte vara kodord för att man skall blunda inför myndighetsmissbruk. Tyvärr finns det många fler fall av djurskyddstillsyn som fullständigt spårat ur.
Tack, Göran! Roligt att du tycker att det blev bra.
16.50
Håller med de flesta som redan kommenterat, att det är vansinne att inte ta klokare beslut när det gäller en dement människa, och att inte ägarfrågan är utredd innan de tvingar honom betala är dessutom vansinnig. Glad att ni uppmärksammat och att folk reagerar!
16.56
Tack för alla frågor! Nu stänger vi chatten för idag.
Imorgon fortsätter vi att berätta mer om hanteringen av Ture och hans katter. Missa inte det!