SVT rapporterade · Riksdagen röstar om Ulf Kristersson (M) som statsminister

Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om statsministeromröstningen som ägde rum i riksdagen kl 9 i dag. Moderaternas ledare Ulf Kristersson förlorade omröstningen. 154 av riksdagens ledamöter röstade ja till honom, 195 röstade nej. Morgonstudion förlänger sin sändning med anledning av omröstningen.
08.01
Här är en sammanfattande artikel om omröstningen.

Nu prövas stödet för Ulf Kristersson i riksdagen

SVT NyheterEfter mer än två månader utan regering på plats har det blivit dags att pröva stödet för Ulf Kristersson i skarpt läge. Klockan nio i dag blir han sannolikt den första statsministerkandidat som blir nedröstad i riksdagen.
08.09
 Mats Knutson skriver om splittringen i Alliansen.

Analys: Badtunnornas och korvgrillningens tid är förbi

SVT NyheterBadtunnornas tid är förbi. Och någon mer korvgrillning hemma hos Annie Lööf i Maramö lär det inte bli. När Centerpartiet och Liberalerna röstar nej till Ulf Kristersson som statsminister återstår bara spillror av Alliansen.
08.16
Hej från riksdagen! Här utanför plenisalen i riksdagen har några journalister redan samlats inför omröstningen och vad som kallats för en ödesdag för M-ledaren Ulf Kristersson.
08.21
Det är här inne det ska hända idag. Värt att tänka på är att så kallad ”negativ parlamentarism” tillämpas vilket innebär att Kristersson inte behöver en majoritet av riksdagsledamöternas stöd utan att det räcker med att en majoritet inte är emot honom. Om 175 eller fler ledamöter aktivt röstar emot M-ledaren Ulf Kristersson så förlorar han omröstningen.
08.26
Med det sagt så tyder allt ändå på att Kristersson röstas ner, eftersom L och C, utöver de rödgröna partierna har sagt att de kommer rösta nej idag.
08.27
SVT:s Love Benigh gör sig redo för livesändning.
08.28
Två tidigare statsministrar om att lägga partiintressen åt sidan vid svåra lägen. 
 

Förre statsministern: ”Vi har ett gemensamt ansvar för vårt land”

SVT NyheterBåde Carl Bildt (M) och Ingvar Carlsson (S) insåg att de var tvungna att sätta landets bästa före partiintressen när de samarbetade under den ekonomiska krisen på 90-talet. Det säger de båda före detta statsministrarna i SVT:s serie ”Statsministrarna”.
08.29
Ordet historisk har dykt upp från flera håll för att beskriva den här dagen och det möjliga utfallet. Ebba Busch Thor (KD) menar att det är historiskt om L och C röstar nej och hjälper till att rösta ner en borgerlig statsminister. C-ledaren Annie Lööf menar tvärtom, att skulle det här regeringsalternativet röstas fram så kan det ge SD ett historiskt stort inflytande.
08.32
Hej! Vilken tid är omröstningen och vet ni om den kommer direktsändas i svt forum på tvåan?
@MrT - Omröstningen är klockan 9 och allt sänds i Forum.
08.36
Allt fler journalister på plats.
08.41
Inför omröstningen kommer ni att kunna ställa era frågor till SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus. Det går bra att skicka frågor redan nu.
08.42
Nu är Jonas Sjöstedt (V) på plats. Han är glad att Annie Lööf sagt att C ska rösta nej idag. -Det hedrar henne att hon håller löftet från valrörelsen, säger han.
08.45
SVT på plats i riksdagen. Jag, som är webbreporteri förgrunden, med fotograf Per Sjöberg och politikreporter Love Benigh i bakgrunden.
08.47
Annie Lööf är på plats. - Ett vägval för Sverige, säger hon om dagen.
08.49
Lööf hoppas kunna sänka tonläget och att Alliansen ska komma samman efter idag. - Sverige behöver en ny regering, säger hon.
08.50
SVT:s politikreporter Ulf Hambreaus är på plats nu och kommer inom kort att börja svara på era frågor.
08.51
- Det här är inte en av Alliansens bättre dagar, säger Annie Lööf.
08.54
Anders Ygeman, gruppledare för S, på plats i riksdagen.
08.55
- Det har ett högt pris att bryta mot partilinjen, svarar SVT:s politikreporter Love Benigh på plats utanför plenisalen, på frågan om enskilda ledamöter kan gå emot sitt partis linje i statsministeromröstningen.
08.55
Vad är nästa steg om Kristersson inte blir statsminister?
@Gisela - Det blir talmannen som avgör vad som händer i detta läge. Ytterligare sonderingsuppdrag, exempelvis till Annie Lööf. Han kan också gå mer "direkt" fram genom att föreslå kammaren att rösta om ännu en statsministerkandidat, i detta fall sannolikt Stefan Löfven. Talmannen avgör, helt enkelt. 
08.56
Jimmie Åkesson (SD) är på plats. Han kommer att rösta ja till Kristersson idag.
08.58
Moderaternas ledare Ulf Kristersson säger att det ser dystert ut i dag.
- Kan man inte rösta ja borde man avstå för att driva Allianspolitik, säger han till Centerpartiet och Liberalerna.  
08.58
Dagens huvudperson. Alla flockas runt M-ledaren Ulf Kristersson.
09.00
Hur ser mandatfördelningen ut?
Kan Alliansen regera med hjälp av endast MP?
@Acke - Ja, men om Alliansen skulle regera tillsammans med Miljöpartiet skulle detta vara en minoritetsregering. S, V och SD är större tillsammans. Moderaterna har dock hittills uteslutit att sitta i regering tillsammans med MP, vilket gör att det är osannolikt.Idag.  
09.00
Nu börjar statsministeromröstningen i plenisalen.
09.01
Talmannen sätter igång mötet.
09.01
Riksdagen samlad.
09.01
Annie Lööf (C) har begärt ordet.
09.03
Hur ofta har det hänt förut att man som enskild riksdagsledamot gått emot partilinjen i en liknande omröstning?
@MariaNilsson - Jag vet inte om det skett i "modern tid". Dock är det högst osannolikt, såvida inte någon har tryckt på fel knapp. 
09.03
-Centerpartiet gav tydliga besked inför valet, vi sökte mandat för en Alliansregering, samtidigt sa vi att vi inte skulle ingå i en regering som krävde SD:s aktiva stöd. Tyvärr fick vi inte det tydliga mandat för en Alliansregering som vi hade velat, säger Annie Lööf.
09.04
Kommer det vara en sluten votering?
@S - Nej. 
09.05
- Det förslag som ligger på bordet är mindre regeringskonstellation, en sådan regering kommer att vara beroende av SD:s aktiva ja-röster om varje budget och varje viktigt beslut i riksdagen, säger Annie Lööf.
09.06
- SD står mycket långt ifrån Alliansens gemensamma politik och det öppna, inkluderande och toleranta samhälle som vi arbetar för, säger Annie Lööf.
09.07
Om Kristersson åker på pumpen - ökar då oddsen för en C+L+MP-regering som kanske breddas senare?
@ThorstenSchütte - Sannolikheten för någon form av mittenregering ökar efter denna omröstning. Men det är fortfarande skrivet i stjärnorna vilken konstellation som blir den slutgiltiga lösningen, och hur lång tid det kommer att ta. 
09.07
Hon pläderar ännu en gång för ett blocköverskridande samarbete mellan alla partier förutom V och SD.
09.07
Moderaten Tobias Billström har begärt ordet.
09.08
Finns det något annat sätt än fyra omröstningar i riksdagen som inte tolererar statsministerkandidaten, för att komma till extraval när vi nu har en övergångsregering?
@Jessica - Nej. En statsminister i en övergångsregering kan inte utlysa nyval. Talmannen kan inte utlysa nyval före fyra omröstningar om en statsminister har hållits. 
09.08
Många följer omröstningen via tv:n utanför plenisalen.
09.08
Han börjar med att tacka talmannen för sitt jobb att hitta en ny statsminister. 
- Moderaterna är det största partiet i det block som röstade bort förra regeringen. Ulf Kristersson är den mest logiska kandidaten till att leda nästa regering, säger Tobias Billström. 
09.10
- Vi är beredda att ta ansvar för Sverige här i dag och under hela mandatperioden, säger Tobias Billström.
09.10
Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiet, har begärt ordet.
09.12
Vilken tid kommer omröstningen att ske?
@Madeleine - Efter de anföranden från partierna som vi nu hör i talarstolen. 
09.12
- Den borgerliga Alliansen har inte samlat det största väljarstödet, säger Mia Sydow Mölleby.
09.12
Anders Ygeman, Socialdemokraterna näst på tur.
09.13
- Kristerssons M/KD-regering skulle bli den mest högerinriktade regering som Sverige har haft, säger Anders Ygeman.
09.14
SD är ett nationalistiskt och populistiskt parti, som tar avstånd från vår syn på ett öppet och liberalt samhälle. Det bör inte utgöra grund för en svensk regering, säger Anders Ygeman.
09.14
- Socialdemokraterna kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, säger Anders Ygeman.
09.14
Nu dags för Maria Ferm, Miljöpartiet.
09.15
Talmannen bör ju vara neutral i sitt ämbete. Men han är ju också moderat riksdagsman.
Får han lov att rösta?
@LarsT - Han uppdrag är opolitiskt. Han har inte rösträtt i kammaren. För sin ordinarie riksdagsplats har han en ersättare. 
09.16
-Miljöpartiet röstar i dag nej till Ulf Kristersson som statsminister. Det finns mycket stora risker att ge ett parti som SD stort inflytande, de flesta människor i Sverige har röstat på partier som lovat att inte göra det, säger Maria Ferm, Miljöpartiet.
09.17
Jan Björklund, Liberalerna näst på tur.
09.18
Tror att S:s vänsterväljare kommer att straffa S om de går mot ett mer utpräglat mittenparti. Vad tror ni om det?
@Peter - Bra spaning. Just den debatten inom socialdemokratin är inte särskilt omfattande, men det finns en vänsterfalang som kan se en fara i just detta, och som kan reagera på en sådan "högersväng". Ute landets kommuner och landsting har Socialdemokraterna på sina håll gått från att styra tillsammans med V och MP till att nu istället styra med C och L, exempelvis. Det är ju klart att detta får effekt på den förda politiken, dvs mindre vänster. Det är sannolikt att liknande effekt uppstår på riksnivå vid ett blocköverskridande regeringssamarbete. 
09.18
- Om dagens omröstning enbart hade handlat om Ulf Kristersson eller de föreslagna regeringspartierna då hade Liberalerna röstat ja och ingått i regeringen. Men dagens omröstning handlar om något mer och något större, säger Jan Björklund.
09.19
De liberala idéer som har byggt hela västerländska samhällsmodellen är under attack, säger Jan Björklund.
09.20
Måste riksdagen rösta 4 ggr. innan extra val. Kan talmannen utlysa extra val om han ser att läget är hopplöst. Alltså ingen ide att hålla på med 4 omröstningar innan extra val.
Eller vad är det som gäller?
@Walter - Det måste ske fyra omröstningar. 
09.20
-SD har gärna anmält att man vill bli en del i regeringsunderlaget och att de blir det är en förutsättning för att regeringen ska bli valt, säger Jan Björklund.
09.21
- Jag litar på Ulf Kristersson uttalade vilja att inte förhandla med SD, det är bara det att när den linjen ska fullföljas så kommer regeringen mycket snabbt att erfara att SD:s stöd inte kommer vara gratis, säger Jan Björklund.
09.22
Vilken sannolikhet är det för ett om/nyval?
@Lars - Sannolikheten ökar efter varje statsministeromröstning som inte leder till att en ny statsminister utses. Efter denna återstår maximalt tre. Allt hänger nu på vad nya samtal och förhandlingar leder till. Och alla anser att det är omöjligt att veta vad utgången av dessa blir. 
09.22
- SD skulle snabbt bli den nav kring vilket all politikcirkulerar, säger Jan Björklund.
09.23
- Vi ville ha en Alliansregering, men inte på SD:s nåder, säger Jan Björklund.
09.24
Ordet går till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
09.25
- Jag tycker att anförandet vi har lyssnat till säger mycket om det politiska tillståndet i landet. De handlar inte om en statsministeromröstningen utan om vem som ska inflytande, säger Jimmie Åkesson.
09.25
- Det är över en miljon människor som har lagt sin röst på Sverigedemokraterna, som vill att Sverigedemokraterna ska ha inflytande, säger Jimmie Åkesson.
09.26
Annie Lööf vill inte att Alliansen bildar regering med stöd av SD då det kräver att SD röstar ja på alla budgetar och andra större omröstningar. Vad skulle ändras ifall de fick med sig MP i regeringen? De har ju ändå inte majoritet och kräver då istället stöd av S eller V, tror hon verkligen att det skulle funka?
@Thomas - Sant. Denna lösning som Annie Lööf har lyft fram kräver att Socialdemokraterna tolererar en sådan regering. Annie Lööf räknar med detta passiva stöd, med stöd i att Alliansen plus MP skulle vara den största konstellationen i riksdagen, större än S och V. 
09.26
- Sverige börjar likna andra länder i Europa, titta på Danmark, Norge och Finland. Där har partier som liknar Sverigedemokraterna inflytande, säger Jimmie Åkesson.
09.28
-  Vi har bara ställt ett krav, ge oss garantier att den politik som kommer att bedrivas med Ulf Kristersson för Sverige i rätt riktning, säger Jimmie Åkesson, som menar att partiet inte har ställt orimliga krav.
09.29
- Min riksdagsgrupp har väldigt starka skäl att rösta nej. Vi har inte fått garantierna vi har krävt, säger Jimmie Åkesson.
09.29
- Jag är bedrövad att det är sandlådenivå hur i övriga partier har betett er. Väljarna dom kommer att bli hård över hur ni hanterar valresultatet och den parlamentariska situationen, säger Jimmie Åkesson.
09.30
Är alla ledamöter på plats, så att röstningen genomförs med en fullt samlad riksdag? Kan en ledamot ”missa” en omröstning om hen är på toaletten eller liknande? Vad händer om en ledamot trycker fel?
@S - Vet ej om alla är på plats, men denna omröstning är inte så jämn att det har någon större betydelse om någon enskild skulle missa omröstningen. Ofta sker omröstning med kvittning, vilket innebär att om en socialdemokrat är borta så gör man upp med en moderat som också är borta, dvs frånvaron blir neutral vid omröstningen. Om en ledamot trycker fel så är det knapptryckningen som gäller. Så det gäller att trycka rätt. 
09.30
- Vi ser ett nytt politisk landskap växa fram i Sverige, precis som i övriga västvärlden, säger Jimmie Åkesson.
09.31
-Vi kommer att rösta ja till Ulf Kristersson i dag, säger Jimmie Åkesson.
09.31
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor näst på tur.
09.32
Hur kan Ulf Kristersson hindra att Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag?
@Jonatan - Det kan han inte hindra. Det han motsätta sig är att Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag som företrädare för Alliansen. Om talmannen ger Annie Lööf detta uppdrag kan inte någon stoppa detta. 
09.32
- Jag tror inte att någon enda ledamot upplever att valresultatet blev som de önskade. Läget blev precis så svårt som många förutsåg, säger Ebba Busch Thor.
09.34
-Med all respekt för att beslutet är svårt. Centerpartiet och Liberalerna måste välja vilket alternativ man föredrar, säger Ebba Busch Thor och nämner antingen en Alliansregering, eller en S-ledd regering.
09.34
Kan en ledamot från ett parti som sagt att de kommer rösta nej, istället rösta för/lägga ner sin röst och således gå emot partiledningen? Hur troligt är det att Kristersson röstas igenom på detta sättet?
@S - Det är möjligt, men helt osannolikt. Det räcker inte heller med någon eller några enskilda som går emot sitt eget parti i denna omröstning (exempelvis inom L eller C).  
09.34
Ebba Busch Thor tar tillfället i akt att prata om vårdköerna.
09.35
Ebba Busch Thor nämner också kriminalitet.
09.36
- Vi går fram med vår politik, Allianspolitik. Vi kommer aldrig att backa från vår egen politik baserat på hur andra röstar. Vi är trygga i våra värderingar, säger Ebba Busch Thor.
09.37
- Sveriges riksdag måste klara av även det som är svårt, säger Ebba Busch Thor.
09.38
KD röstar ja till Ulf Kristersson och till Alliansens politik, säger Ebba Busch Thor.
09.38
Inga av budskapen stack ut från det som partierna tidigare har sagt, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
09.39
Nu börjar själva omröstningen.
09.39
154 av riksdagens ledamöter röstade ja till Ulf Kristersson som statsminister, 195 röstade nej.
09.40
- Eftersom mer än hälften av riksdagens ledamöter har röstat nej har kammaren förkastat förslaget att utse Ulf Kristersson till statsminister, säger talmannen Andreas Norlén.
09.40
-Omröstningen var ingen överraskning direkt, säger Jimmie Åkesson. Men han tycker att debatten handlade mer om SD än om sakfrågorna.
09.41
Alla ledamöter följde partilinjen, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein, och därför så blev resultatet som väntat.
09.41
Hur stor sannolikhet är det att Annie Lööf blir statsminister? Tror du att L och C kommer rösta ja på en omröstning av Löfven eller hur vill de ha det?
@Jan - Sannolikheten får anses liten. Än så länge. Den andra frågan är intressant, eftersom om M, SD och KD röstar emot Löfven, så måste åtminstone L och/eller C rösta för Löfven. 
09.42
Regeringen har inte möjlighet att rösta idag? Vart är Löfven?
@Karwan - Regeringen röstar inte i riksdagen. Regeringen utför sitt arbete på uppdrag av riksdagen. 
09.43
Anders Ygeman (S) hoppas att blocköverskridande samarbete kan komma till efter omröstningen.
09.43
Vad kommer hända nu, blir det en ny sonderingsrunda och när kommer den i så fall börja?
@? - Talmannen ska berätta hur han ska gå vidare efter detta. Den kan börja ganska snart. 
09.45
- Ulf Kristersson är fortsatt min statsministerkandidat, säger Annie Lööf (C) i Morgonstudion, direkt efter statsministeromröstningen.
09.46
- Många säger nej till allas alternativ, säger Lööf efter omröstningen. Hon vill ha fokus på sakfrågorna nu för att börja lätta upp låsningarna.
09.47
Talmannen kommer att hålla presskonferens alldeles strax.
09.47
- Jag har sagt till talmannen att jag står till förfogande, det har jag gjort sedan någon vecka tillbaka, säger Lööf angående vad som ska hända nu.
09.49
- Det här är inte Alliansens bästa dag, säger Lööf.
- Åkesson var tydlig med att det hör var hans drömregering och då känns det bra för en centerpartist att ha röstat nej.
09.51
Hur ställer sig Annie Lööf till att bli beroende av aktivt stöd från V i en S+MP+C+L-regering? Hon har ju själv sagt att hon inte kan tänka sig att bli beroende av V. Men utan stöd från V får en sådan regering inte majoritet.
@Fredde - Sant att V:s stöd är nödvändigt, men det bygger på att vare sig KD eller M stödjer från andra kanten. Sannolikt räknar C och L med att denna regering vilar på stöd högerut i första hand. Men frågan du reser är intressant. 
09.52
Talman Andreas Norlén håller presskonferens nu. 
- Samtliga ledamöter var på plats och röstade, en ovanlig händelse. Det var också första gången som kammaren röstade nej till talmannens förslag till statsminister, säger han. 
09.52
-Det här är första gången vi känner till som kammaren röstade nej till talmannens förslag på statsminster.
09.53
- Jag ger inte upp utan kommer självfallet att fortsätta genomföra mina uppgifter, säger talmannen.
09.53
Att få sonderingsuppdraget, är det synonymt med att bli statsministerkandidat?
@Alice - Nej, inte nödvändigtvis. Annie Lööf tex har sagt att hon vill sondera, men att hennes statsministerkandidat är Ulf Kristersson. 
09.54
Hur går talmannen nu vidare? Är det inte mest sannolikt att Stefan Löfven får nästa möjlighet?
@J-Å - Vi får se. Det är en möjlighet att Stefan Löfven får nästa möjlighet, men det kan också bli ett nytt sonderingsuppdrag. 
09.54
Talmannen kommer kalla partiledarna till samtal imorgon för att prata om hur man går vidare, meddelar han på pressträffen.
09.55
- Jag kommer i dag att kalla partiledarna till nya överläggningar i morgon, med början kl 9 och ha en sedvanlig talmansrunda. Därefter kommer jag att ge besked om vilka åtgärder jag avser att vidta, säger talmannen.
09.55
Varför får inte Jimmie Åkesson sonderingsuppdraget? Det är ju ändå tredje största partiet.
@JonasW - Det är högst osannolikt att han skulle få det, eftersom han aldrig skulle vinna en omröstning. Men rent formellt finns det inga hinder för talmannen att ge honom ett sonderingsuppdrag. 
09.56
- Det skulle kunna handla om att ge ett nytt sonderingsuppdrag, det skulle kunna handla om att förhandsavisera en statsministerkandidat för prövning i kammaren, säger talmannen.
09.57
Talmannen säger att han kommer att ge besked i morgon om vilken väg han väljer. Han vill inte svara på vem som kan få sonderingsuppdraget.
09.58
Talmannen får frågan om Lööf kan få sonderingsuppdraget men inte bli statsminister. Det har förekommit tidigare att en person har sonderat utan att bli statsminister, säger Andreas Norlén och påminner om att Ola Ullsten sonderade 1979, men Fälldin blev statsminster.
09.58
Vad säger Lööf om att hon inte har mandat att sondera för alliansens räkning, vill hon göra det ändå eller erkänner hon att hon isf gör det för C?
@Anna - Hon kan mycket väl försöka få till Allianspartierna att enas om att göra upp med MP, men M och KD har hittills nobbat detta. 
09.59
Nu är Kristersson i presscentret.
09.59
Talmannen får frågan om en sonderingsperson automatiskt är en statsministerkandidat, med tanke på att Annie Lööf har sagt att hon kan tänka sig sondera, men inte bli statsminister.  
- Det är principiellt möjligt, säger talmannen. 
10.00
Är det öht möjligt för Lööf att bli statsminister? Tror hon vuxit i mångas ögon senaste tiden, och hon kan vara länk mellan S o M?
@Elina - Samtliga partiledare kan bli statsminister. 
10.00
Han konstaterar att han var först ut att bli röstad om.
- Det var det i särklass mest realistiska alternativet, säger han om det som riksdagen idag röstade om.
10.00
När nästa omröstning om statsministerposten blir av vill talmannen inte ge något besked om.
-Att det blir fler omröstningar är uppenbart, säger han.  
10.01
- C och L kunde ha av avstått från att rösta, de röstade nej. Vi noterar det, säger Kristersson.
10.01
Finns det verkligen ingen tidsgräns för när dessa 4 omröstningar ska vara genomförda? I praktiken skulle talmannen kunna ha en omröstning om året i 4 år? Till nästa ordinarie riksdagsval?
@Jinx - Nej, det finns ingen tidsgräns. I teorin har du rätt att det kan pågå till nästa ordinarie riksdagsval. 
 
10.01
Nu fortsätter sändningen på SVT Play.
10.02
- Jag tycker vi har missat en möjlighet att lösa ett svårt problem, säger Kristersson.
10.04
Det är mycket som går lite snett på den här pressträffen. En tv råkar plötsligt gå på precis bredvid Kristersson och innan dess avbröt M-ledaren av höga samtal mellan journalister utanför.
10.04
@Ulf Hambraeus
Varför skulle M och KD stödja en mitten-vänster-regering när C och L precis röstat nej idag?
@Fredde - Rent sakpolitiskt kan de rösta emot en sådan regerings förslag. Det är däremot ovanligt att V röstar på samma linje som M och KD i avgörande frågor. Men, i teorin kan de gå emot, men då pressar man i sådana fall en sådan regering att söka stöd av V, vilket C och L sannolikt inte vill. Så, intressant fråga du tar upp.
10.06
- Jag har inte vid något enda tillfälle försökt trycka ut något parti ur regeringsbildningen, säger Ulf Kristersson.
10.06
S mp c l blir inte beroende av v utan budget går igenom så länge inte alla andra partier röstar emot dvs räcker med att kd eller v lägger ner rösten när budget framförs. S mp c l + stöd av kd eller v i olika frågor räcker
@Ano - Sant, när det gäller budgeten. 
10.07
Ulf Kristersson får frågan om att han inte velat ha med MP i regeringen. 
- MP tycker som jag i den frågan, och det är en bra anledning att jag underkänner det alternativet. 
10.07
- Det är inte min sak att bedöma, men jag ser inget annat alternativ änd det som nu röstades ner, säger Kristersson angående om det finns något annat alternativ än att Stefan Löfven bildar regering.

Han får också frågor om huruvida Alliansen är död.

- Det är en unik händelse, men jag tänker inte dödförklara Alliansen.
10.08
-Jag tycker inte att man ska ge upp förrän det är för sent. Det var en tung dag i går och i dag. Men Alliansens politik lever kvar, det här är inte en tid för allmän känslosvall, säger Ulf Kristersson.
10.08
Packat i presscentret när Kristersson kommenterar sitt nederlag idag.
10.09
- Jag tillhör inte den långsinta sorten. Kan vi se till att genomföra Alliansen politik så kommer jag att göra allt jag kan för att det ska bli på det sättet, säger Ulf Kristersson (M).
10.10
Måste vara den största krisen i svensk politik någonsin.T o m efter ett extraval så skulle den parlamentariska situationen vara oförändrad.Vad väntar då?
@Kjell-ÅkeApell - Intressant att du kallar det "den största krisen i svensk politik", vilket är sant, rent parlamentariskt, att det är en historiskt oklar situation. Skulle vi ha haft dåliga tider, en ekonomisk kris, instabila statsfinanser eller annat, så skulle sannolikheten vara att vi hade haft en regering på plats redan nu. På ett sätt är lugnet och stabiliteten i den allmänna ekonomin och för statsfinanserna ett "skäl" till varför den här processen drar ut på tiden. Så, just kris-aspekten på detta är intressant ur det perspektivet. 
10.11
- Jag tycker att fullskalig samarbete i en regering gör man med partier man är beredd att kompromissa med om allting, säger Ulf Kristersson, på frågan om varför det inte kan bli ett samarbete med SD.
10.11
- Varje parti får fatta sina beslut. Jag hade hoppats att allianspartierna åtminstone hade kunnat tolerera en borgerlig statsminister idag, säger Kristersson angående hur partierna röstade idag.
10.11
- Jag vill samarbeta med partier vars värderingar jag delar helt och hållet, säger Ulf Kristersson.
10.12
Varför vill inget parti från "alliansen" samarbete med V ?
@🤯 - De anser samtliga att de ligger så ideologiskt långt bort från V att de inte anser att det finns några som helst förutsättningar att komma överens i avgörande frågor. 
10.14
- Jag kommer stå till förfogande om talmannen i framtiden skulle vilja pröva mitt alternativ till regering igen, säger Ulf Kristersson. Men han tillägger att det inte känns aktuellt idag.
10.16
Ulf Kristersson får frågan om motsatserna inom Alliansens befästs.

- Vi tycker uppenbart olika, det finns inga skäl att förringa det men inte heller göra det till en ännu större sak än vad det är, svarar Kristersson.
10.16
Ebba Busch Thor säger att det är en tung dag för Sverige. 
-  Det vägval vi stod inför i dag var någon typ av Alliansregering med ett, två, tre eler fyra partier byggd på Alliansens reformagenda och Alliansens villkor, alternativt en regering som bygger på Socialdemokraterna i samarbete med Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, men också kräver att Vänsterpartiet släpper fram en sådan regering. Några andra realistiska alternativ har inte presenterats, säger hon. 
10.16
Nu har Ulf Kristersson misslyckats med allting! Varför avgår han inte?
@Nöjdsosse - Du reser en intressant fråga, du talar om hans ställning inom Moderaterna. Ulf Kristersson är relativt ny som partiledare, för det första. För det andra har han stort stöd inom sitt parti för hur han har agerat i allt detta hittills. Därför är hans ställning som partiledare ohotad. Ett stadigt fallande opinionsstöd kan däremot alltid rubba en partiledares ställning. Moderaterna ser ut att ha tappat en del, och det kan på sikt vara en faktor som får större betydelse, men det är på längre sikt i sådana fall. 
 
10.19
Och nu lämnar Kristersson presscentret här i riksdagen.
10.19
Om någon har missat det så är det här man kan se sändningen:

Nyheter Direkt - Moderaterna håller pressträff

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
10.21
Ulf Kristersson vill inte peka ut något parti som grunden till Alliansens svårigheter just nu.
10.23
Jag jobbar nu vidare med dagens rapportering och andra händelser inom politiken. Tack för alla bra och tänkvärda frågor!
10.24
Jan Björklund, Liberalerna: 
- Jag ser gärna att Ulf Kristersson återkommer som statsministerkandidat. 
10.26
Jonas Sjöstedt (V) tror inte väljarna vill ha något extra val. -Därför måste partierna börja prata med varandra nu.
10.28
Jonas Sjöstedt säger att dagens omröstning visar att Sverige inte följer den väg som många andra europeiska länder har gått där partier som han menar är främlingsfientliga har fått makt på grund av att konservativa gjort sig beroende av dem.
- I dag stängde vi i Sverige den dörren och det har stor politisk betydelse och kan ha det under lång tid, säger han. 
 
10.29
Ebba Busch Thor (KD) hade såklart velat se fler ja-röster på Ulf Kristersson idag.
10.32
Jan Björklund (L) är en av de som röstade nej idag.
10.33
Vi avrundar nu den här direktrapporteringen. Tack för alla era frågor och kommentarer.