SVT rapporterade · Chatta med Livsmedelsverket om kostråd

11.02
Hej, inom kort väntas Livsmedelsverket expert Anna Karin Lindroos svara på era läsares frågor om kost. Ställ era frågor redan nu!
11.06
Hej
 
Jag heter Anna Karin Lindroos och är nutritionist på Livsmedelsverket och är nu här för att svara på frågor. 
11.07
Hej! Jag är har länge funderat på att byta till vegans kost, hur kommer min kropp att påverkas av det?
När man väljer bort mat från djurriket är det viktigt att ersätta köttet, fisken och mjölken med bra mat som bönor och linser och mycket frukt och grönt. För mer information se Livsmedelsverkets hemsida.
11.08
Hej,
När kommer Sverige att anamma WHO:s rekommendationer vad gäller socker, och i förlängningen även alla övriga kolhydratrika livsmedel, som påverkar vårt insulin och leder till resistens (diabetes).
Hej
I Sverige är rekommendationen att alla ska äta mindre än 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Det ligger väl i linje med WHO rekommendationer. Lagom med kolhydrater från fullkorn och grönsaker är bra och ger mycket näring. Däremot bör man dra ner på bullar,kakor mm och annat sött.
11.12
Varför berikar inte Sverige livsmedel med Selen ?
Vi har alldeles för lite Selen i våra jordar .
I bl.a Norge så gör man det .
Idag finns inga tydliga tecken på selenbrist i den svenska befolkningen, men detta är något som skulle behöva undersökas mer.
11.15
Hur viktigt är en jämn blodsockernivå för att hålla sig borta från diabetes?
Om man är frisk reglerar kroppen blodsockenivåerna och man behöver inte var så orolig för att kurvorna ska svänga för mycket. Men viktigt att äta regelbundet av bra mat som fullkornsprodukter, grönsaker och frukt och röra på sig för att förebygga ohälsa som t ex övervikt och diabetes.
11.18
Det finns många metaanalytiska forskningsrapporter som inte hittat något samband mellan rött kött och cancer när det rensas för livsstilsfaktorer vilket går emot Livsmedelsverket. Hänger inte Livsmedelsverket med i forskningsutvecklingen?
Det är jätteviktigt för Livsmedelsverket att följa den vetenskaplig utvecklingen och vi ser till alla studier som finns. För mycket rött kött och charkprodukter visar många studier är kopplat till ökad risk för cancer. Kött bidrar också till växthusgasutsläppen och för miljön bör vi därför begränsa hur mycket kött vi äter. 
11.22
Jag studerar på heltid i universitet är konstant trött. Äter varierat och tar D-vitamin och Selen+ vitamin E tabletter. Har vissa dagar där jag äter lite för mycket socker och jag dricker minst 3 koppar kaffe per dag. Förutom att dra ner på sockert, vad mer bör jag ta bort eller tillsätta för att bli piggare?
Jag kan inte svara på hur just du ska äta för att blir piggare. Om du är onormalt trött bör du uppsöka läkare.
11.23
Hur ska man se på lightläsk och aspartam-sötat läsk? Finns det tillräckligt med underlag som städjer att det är cancerframkallande eller kan sockersötad t.o.m vara det sämre alternativet?
Light-läsk i måttliga mängder är inte farligt. Skulle det vara cancerframkallande skulle inte EU tillåta försäljning. Har man problem med övervikt eller har diabetes kan light-läsk vara ett bra alternativ till socker-sötad läsk. Men är man törstig är vanligt vatten den allra bästa törstsläckaren.
11.27
Hej! Väger livsmedelsverket aldrig in matens miljöpåverkan?
Livsmedelsverkets kostråd tar även hänsyn till miljön.
11.28
Hej! Jag har hört att det finns samband mellan mjölk och tex. prostatacancer pga hormonerna i mjölken, vad säger du om det?
Det finns studiers som visat att stora mängder mjölk kan vara kopplat till ökad risk för prostatacancer. Man det måste vara stora mängder mjölk, i måttliga mängder är mjölkprodukter inte farligt.
11.28
Vad har du för belägg för att köttätande påverkar miljön?

Det finns många undersökningar som mätt växthusgasutsläpp från olika sorters kött. Nötkött är den typ av kött som ger högst växthusgasutsläpp.
11.32
 
11.32
2011 tog riksdagen ett beslut om att förbjuda transfetter i livsmedel. Vad jag vet så har detta inte införts i praktiken och enligt uppgifter är det Livsmedelsverket som blockerar införandet. Varför har det inte införts?
Det är jätteviktig att begränsa transfetterna i maten. Maten i Sverige innehåller generellt inte så mycket transfetter. Lagstiftning för att begränsa transfetterna i hela EU är på gång. Det tycker vi är bra.
11.34
Kan det finnas bättre sätt att ge rekommendationer än att använda sig av olika former av tallriksmodellen. Jag tänker dels att den totala mängden kalorier som får plats på en tallrik överskrider gränsvärdena, dels att sammansättningen skiljer sig åt mycket mellan olika tillagade livsmedel (ex. Samma morötter rivna respektive hela tar upp olika stor plats på tallriken).
Så minns jag från min tid i skolan att många la upp mat på tallriken enligt tallriksmodellen, men i högre grad slängde grönsakerna. Dvs åt inte upp maten i samma proportioner.
Tallriksmodellen är en pedagogisk modell. Den syftar till att variera intaget och att proportionerna ska vara rätt, men självklart måste den kompletteras med annan information också.
11.39
Vad skulle du rekommendera en typ2 diabetiker som vill gå ner i vikt att äta?
En person med typ2 diabetes bör kontakta en dietist för att få hjälp. Det finns inte ett sätt som passar för alla.
11.39
Kanske inte ert ansvar, men jag är nyfiken på hur det kommer sig att det inte trycks hårdare på att skolor bör byta ut vitt bröd, ris, pasta o dyl mot fullkorn? Undrar också varför de får servera margariner som innehåller palmolja, när Livsmedelsverket konstaterar att palmolja kan vara cancerframkallande?
11.43
Enligt livsmedelsverket bör högst 10 procent av energin i vår mat och dryck komma från tillsatt socker. Då räknas inte socker i sin naturliga form in, i till exempel frukt och juice.
WHO:s rekommendationer, som ni säger att ni följer, gör en viktig skillnad. När WHO räknar på sockerintaget, så inkluderas även naturligt förekommande socker från honung, fruktjuicer och fruktkoncentrat. Det betyder att man måste skära ner mycket mer på sockerkällorna för hålla sig under 10-procentsnivån. Dessutom har WHO en ”villkorlig rekommendation” att en halvering till bara 5 procent (cirka 25 gram) skulle ge ytterligare goda hälsoeffekter. Varför har ni inte samma definition?
Underlaget för att gå ner till 5 procent av kalorierna är skakigt vilket även WHO själva säger. Livsmedelsverket håller just nu på att titta på hur stora skillnaderna i intag blir om man använder begreppen tillsatt tillsatt socker respektive fritt socker som WHO använder sig av. 
11.47
Varför rekommenderar man inte svenska skolor att gå över helt till en vegetabilisk kost? Både för miljön och hälsan? Ni skriver att skolor ska ge vegetarisk kost som allternativ menar ni då helt vegetarisk eller lakto-ovo vegetarisk?
Skolorna har många krav på sig. Maten ska både vara näringsriktig, bra för miljön och barnen ska också gilla maten och äta den. Att helt utesluta animaliska produkter gör det svårt att få maten tillräckligt näringsrik. En balans är viktig och man måste ta hänsyn till alla aspekter av miljön. 
11.52
Stämmer det att för mycket frukt (fruktsockeret?) orsakar bukfetma?
Det finns studier på möss som sett att fruktos som finns i frukt skulle kunna öka risken för fettinlagringar i levern. I dessa studier är mängderna fruktos betydligt högre än man kan få sig av måttliga mängder frukt. Frukt innehåller fibrer och många bra näringsämnen och det är bra äta ett par - tre frukter om dagen. Man ska inte överdriva konsumtionen av någon mat. 
11.57
Hur skall vi kunna öka förståelsen för vikten av en god kosthållning för barn och ungdomar?
Skulle basal kunskap om detta kunna vara en del av föräldrautbildningen i samband med första graviditeten?
Ja, det låter som en bra idé. 
11.58
Hej! Många forskare är överens om att det dagliga rekommenderade intaget för D-vitamin är för lågt. Vad säger livsmedelverket om detta?
D-vitamin kan vara ett problem i vissa grupper och detta är en fråga om Livsmedelsverket följer noga. Livsmedel berikas också med vitamin D.
12.01
Tack för alla frågor som ni har skickat in till Anna Karin Lindroos. Nu stänger vi chatten för den här gången. Välkommen åter.