SVT rapporterade · Dela med dig av dina erfarenheter om förlossningsdepression
Hej!
Tack för att ni delar med er så öppet av era personliga erfarenheter.
Du som misstänker att du drabbats av en förlossningsdepression ska i första hand vända dig till din barnmorska eller husläkare. Behöver du akut hjälp kan du vända till din psykiatriaktuen där du bor. Du kan också kontakta 1177 Vårdguiden för råd och hjälp.
Fler råd hittar du här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/vad-ar-en-forlossningsdepression
Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till angående självmord och psykisk ohälsa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hit-kan-du-vanda-dig-angaende-sjalvmord-och-psykisk-ohalsa-1
Vid akut hjälp ring nödsamtal 112
Jättekul att ni är så många som delat med er av det ni varit med om och om era känslor.
Hann du inte skriva här i chatten, eller är du en av dem som skrivit och skulle vilja berätta mer för oss, i en intervju? Mejla gärna mig: astrid.iselidh@svt.se
Vardagen är ju tvungen att fungera i alla fall, vårdcentralen ville sjukskriva mig men försäkringskassan nekade sjukskrivning med motivationen ”varför kan hon inte ta hand om sitt barn?” och jag måste ta hand om mitt barn, så jag fick inte någon sjukskrivning i slutändan och det har varit kämpigt och tungt vissa dagar. Jag fick en remiss för att gå och träffa en psykolog och prata om allt som hänt och prata om mina känslor för att bearbeta allt och jag är fortfarande mitt uppe i det och vissa dagar är bättre än andra och jag fortsätter gå och prata med psykologen varannan vecka än så länge.
Pojken fick namnet Hannes (nästan Hanna) och han fick det absolut nödvändigaste. Närhet, blöjbyten, mat och jag tog bort slem från halsen när det behövdes. Men jag kunde inte ta till mig barnet. Och absolut inte kalla honom för Hannes... Ett dygn senare vände det (som tur var!). Jag hade nog sörjt färdigt min förlorade dotter och blev ist sjukt glad och tacksam åt denna fantastiske lille pojk som bara var helt perfekt! Jag berättade för pappan att han inte kan heta Hannes, för det är ingen Hannes och han fick namnet Joel ist. Efter den dagen skulle jag inte byta bort honom mot någon flicka i världen, han är perfekt!
Jag lider dock med er som har längre depressioner. Jag var väldigt förskonad..
Efter första mötet med BVC efter förlossningen fick jag träffa en kurator som frågade ifall jag hade svårt att dela med mig av mina leksaker när jag var liten och sånt. Jag skulle ha pratat med henne vid två tillfällen men det andra tillfället glömde hon bort och åkte på semester. Då blev min man så desperat att han tog mig till psykakuten där vi satt i mer än 4 h och väntade på vår tur. Jag satt och stirrade på babysittern medan tårarna bara rann oavbrutet. När jag väl fick prata med en psykolog fick jag frågor ifall jag velat skada djur, hade jag t ex sparkat på en igelkott? När vi går därifrån, utan att ha fått någon som helst hjälp, ger en sköterska från receptionen min man sömntabletter och säger till honom att jag måste få sova.
Min man hittar till slut en privat psykolog som egentligen var specialist på ptsd och jag går och pratar med denne först tre ggr i veckan och efter ett år en gång i veckan. Han uppmuntrar mig till att "äta mat som balanserar hormonerna" och röra på mig förutom sedvanlig behandling och jag kommer ut ur overklighetskänslan till slut. Fyra år senare får vi ett barn till och den här gången är det en bra förlossning och jag känner mig trygg. Det var det slutliga som gjorde att jag kunde släppa traumat och gå vidare. MEN så här tolv år senare känner jag fortfarande ingen omedelbar anknytning till mitt första barn på samma sätt som till mitt andra. Jag har en stark pliktkänsla men inte villkorslös kärlek och det känns som min förstfödde är mer min mans barn än mitt...
Om jag kunde gett mig själv råd hade det varit att inte acceptera att må skit för att man tror att det är normalt. Det är mycket som är ”normalt” som inte är bra.
Och att det är sjukt viktigt att vi med erfarenheter kring detta pratar om det vitt och brett till så många vi kan för att minska stigma och känslan av ”nej men så illa är det inte med mig jag är bara lite ledsen”. Sjukt bra att detta lyfts!
Så fort barnet hade kommit var jag osynlig för min man och vårdpersonal, så ensam i min chock över vad som just hänt, hur mitt liv hade förändrats på en sekund.
Jag var så stark där och då, alla trodde väl att jag var helt okej.
Jag gick upp och duschade och klädde mig och höll barnet, och var så otroligt lycklig, men så liten och ensam på samma gång.
Jag var ju chockad, traumatiserad och eländig -det var jag som fött barnet, men ändå var jag alltså helt osynlig.
Självklart är barnet i centrum men jag hade behövt lite uppmärksamhet också.
Jag mådde väldigt dåligt i smyg i några veckor och kände mig precis som en anonym avelsko. Som att nu hade jag levererat. Kreaturet kan avlivas nu.
Den här känslan var så knäpp men jättejobbig, sedan släppte det gradvis.
- Det handlar inte om förlossningssättet i sig utan kan handla om att du får en depression på grund av en hormonell förändring under en graviditet. Det är egentligen inte kopplat till förlossningssättet utan till hur man reagerar hormonellt och på själva upplevelsen att föda barn.
PS känner att man inte vågar eller kan prata om detta med andra
Som var lite sorligt med allt journal i mitt fall att när jag fick mitt tredje barn (som har aldrig grät eller var något utmaning med amning, ta hand om osv) och allt gick bra, vården var ”på mig” hela tiden och blev ett form av förhör vid varje gång jag mötte dem. Ibland ringde dem och förhört men aldrig var öppet med att fråga ifall jag behöver hjälp eller hur har det gått med min tidigare depression. Noll koll! Bara läsa papper men inte bemöta personen! Hoppas att det finns flera sådana professionella rådgivare ute som jag har haft tur att träffas!