SVT rapporterade · Vad har metoo-rörelsen betytt för dig?

11.04
Nu är vi, Linda och Herman på plats vid Jönköping station där vi ska prata med invånarna om betydelsen av metoo.
11.11
Nu är vi, Linda och Nadya, på plats på Högskolan i Halmstad för att prata med folk om vilken betydelse metoo haft för dem!
11.51
Teresa Wilar - Stockholm
Jag tycker det har gått för långt. Jag är emot våld förstås men det pratas om saker som hänt för lite väl längesedan. Men visst har metoo haft betydelse.
11.54
Efter #metoo lägger jag märke till sexism på ett annat sätt. Småsaker som tidigare har känts som normala bara för att jag lärt mig att det är ”så det är”. Med nya ögon inser jag hur skruvat och fel det är!
11.57
Abdullah Salman, Örebro 
11.59
Hugo Sandahl - Skillingaryd
Alla har blivit mer medvetna men kanske lite mer lättkränkta. Men totalt sett har det ändå varit positivt. Jag tror att det kommer förändra samhällsklimatet.
12.03
Kompisarna Martin Vestman, Hannes Gryt och Emil Nilsson i Karlstad tycker att metoo varit bra och haft positiv effekt på samhället. 
- Fast egentligen skulle det inte behövas, det borde vara en självklarhet, säger Hannes. 
Martin Westman tror att meetoo-rörelsen även påverkat honom själv till viss del. 
- Man är nog lite mer försiktig om vad man skämtar om, så det inte ska bli fel, säger han.
12.05
Marielle Bock, Halmstad:
- Det är hemskt att många har blivit utsatta. Jag är glad att det har kommit fram historier, men det visar att mer saker måste göras. Sverige ska ju vara ett av världens mest jämställda länder, men uppenbarligen är vi inte det.
12.07
Tyra och Felicia, Jönköping 
12.08
 SVT:s reportar Freshta Dost och Elin Schwartz redo att prata #metoo i Angereds centrum.
12.10
Att det absolut inte bara är män som är förövare. Även kvinnor kan skicka ”dick pics” - som för övrigt borde bli ”pussy pics”.
12.12
Säja Letti, Angered 
12.12
Patricia Thiele - Mullsjö
- Folk har börjat prata mer om detta och det är bra. Samtidigt känns det som att män i större utsträckning och äldre kvinnor skämtar om metoo. Det är allvarligt att inte se det allvarliga i det här. Hela samhället behöver prata mer om detta och främst om den machokultur som råder bland män.  Det kan alltid bli bättre.
12.19
Alban Fejza, Falkenberg:
- I dag pekas det ut om någon exempelvis kallar någon ”lilla gumman” på ett nedvärderande sätt. Man får tänka till lite mer hur man beter sig i dag och det kan vara bra för alla, inte bara kvinnor.
12.20
metoo har haft en enorm betydelse för samhället. Som manligt kodad så gav det mig väldigt mycket insyn i hur kvinnor behandlas i samhället. Jag märker dessutom att mina kvinnliga kompisar vågar mycket mer öppet prata om mig om sexuella trakasserier och jag är mer uppmärksam för mönster som är problematiska nu, både för min del och för min omgivning del.
12.23
 
Jan Fält, Jönköping.
12.26
Jag är mer upplyst om hur många som utsätts för dessa övergrepp, och jag tänker mer på hur jag som kille beter mig.
12.27
 
Nadja Charafi, Angered. 
12.30
 
Olivia Nilsson, Halland.
12.31
Inte så mycket-är pensionär men universitetspoäng o både jämställdhet och kvinnohistoria. Följer därför detta med intresse. BRA med Metoo MEN har stannat upp tycker jag. Och riktigt fel att hänga ut dom som blivit anklagade men inte hörda!! Precis samma elände som på Facebook.
12.36
 
Linnea Wallman, Halmstad. 
12.36
Ellinor Littorin, Karlstad
- Det är bra att fler har fått upp ögonen för sexuella trakasserier.
12.42
Linnéa Johansson, Halmstad:
- Jag tror inte att det har betytt så mycket för mig. Jag har alltid pratat med tjejer i min närhet och så vidare. Men det har betytt mycket gällande mäns upplysning. Det märks att fler tar det på allvar och att fler vågar prata om det.
12.45
Carina Lejon - Jönköping
- Det har varit bra. Vissa av mina vänner tycker det har gått lite till överdrift att man ska hänga ut personer. Det kan jag också känna men det här är ändå viktigt. Jag tror att det här blir ett begrepp och det är bra.
12.47
Bra och sorgligt att bli så medveten om att så oerhört många av oss kvinnor under så lång tid anpassat oss och inte ens reflekterat över att vi INTE alltid gett ett medgivande utan spelat med i spelet. Kan tyckas att vi får skylla oss själva men det säger en del om hur vi kan införliva förväntningar på vår roll som objekt såpass mycket att vi faktiskt GILLAT att få uppmärksamhet på ett förnedrande sätt. Tycker också att det är hemskt hur män i chefsposition tillåts bete sig på ett sätt som en kvinna i chefsposition inte kan, eller vill. Förtrycket är så effektivt eftersom vi kvinnor inte alltid har förmåga att stötta varandra. Gäller kanske mest kvinnor i min generation, övre medelåldern. Blir väldigt upprörd när jag ser hur det är. Hoppas metoo rörelsen ska ta ny fart och driva utvecklingen mot en mer sann frihet och demokrati för oss kvinnor, och män med för den delen.
12.47
 
Liselotte Stoltz-Stjärnberg, Angered.
12.50
Har blivit varse möjligheten att liksom en viss SVT-programledare bli anklagad med anklagelser som ej håller i rätten men ändå förlora jobb för det...
12.53
 
Oskar Nilsson, Halmstad.
12.53
Alma Skog, Hånger och Sara Karlström, Lekeryd
- Vi har pratat mycket om det i skolan. Man blev medveten om att många människor drabbats. Det visste man inte innan. Metoo var bra
för att det blivit mer öppet att prata om sexuella trakasserier.
12.59
 
Mikaela Tyell, Halmstad.
13.01
Julian Erlandsson, Atlanta Georgia
- Man ska inte ser ner på kvinnor, så metoo bra .
13.02
Kompisarna Sara Ansmark och Moa Nilsson, Karlstad, tycker inte det har blivit någon större skillnad efter metoo. 
- Det är många som använder det på ett fel sätt.
13.04
 
Berivan Batak, Halmstad. 
13.07
- För mig har det inte haft någon direkt betydelse, men samhället tror jag det har påverkat både positivt och negativ. Vissa skummisar kommer fram i ljuset men man gräver väldigt djupt långt bak i tiden. Och så finns det ju dom som gör det för publicitet, det är baksidan, säger Stephan Lindberg i Karlstad.
13.08
Jag har en son, 34 år med bra yrke. Jag kommer aldrig att få någon svärdotter eller barnbarn. Han har helt slutat att uppvakta flickor. Vid tre olika tillfällen har han haft möjlighet att hjälpa unga flickor i nöd, men har helt struntat i dem. Han vill inte bli anklagad för sexuella påhopp eller dylikt. Själv har flickor nypt honom i rumpan på krogen, försökt komma in på hans hotellrum på natten vid tjänsteresa, men vem bryr sig. Debatten har nått för stora proportioner.
13.10
Martin Hoffman, Göteborg:
- Jag har inte märkt det jättemycket. Man har fått veta om kända människor och vänner som blivit utsatta. Det kanske är lite fler som blivit utsatta än jag trodde, men jag är inte så överraskad.
- Personligen har jag alltid tänkt på att man ska behandla folk som man själv vill bli behandlad så jag har nog inte ändrat mitt beteende.
13.10
- Det är modiga tjejer. Det här borde vi ha gjort för 50 år sedan! Min son sa en sak också, han sa: ”men var är alla killar?”.
Kerstin Axberg, Hjällbo
13.11
Hala Mohammed, Råslätt och Ishwa Abdalle, Skillingaryd

De vill inte ställa upp på bild men kommenterar gärna metoo.
- Det var jättebra att man började prata mer om sexuella trakasserier.
Det är inte rätt. Alla borde ställa upp om man ser någon trakassera en annan. Vi har inte själva blivit drabbade.
- Tyvärr tror jag att diskussionen om det här inte kommer fortsätta och det är synd, säger Ishwa.
13.13
 
 Erika och Linnea, Halmstad.
13.19
De vill inte ställa upp på bild men vill kommentera Metoo.
- Jag tycker att det är jättebra för att Metoo har gjort att folk vågar berätta saker. När folk berättar kan problemet bli mindre i samhället. Sarah Aleb, Angered.

- Det är viktigt. Metoo kan hjälpa polisen att få bättre bild av brott som kvinnor blir utsatta för.
Felicia Karem, Angered
13.20
Christina Munde, Karlstad. 
- Jag tyckte det var urlöjligt med de som drog upp saker som hände för 30 år sedan. Det borde de ha kommit över.
13.21
- För mig har det inte haft så stor betydelse men för den generation som växer upp nu är det det väldigt bra att det kommer fram saker och ting. Och att det tillexempel måste vara på lika villkor om man ska ha sex, det är jättebra, säger Bengt Hagström, Karlstad.
13.25
Matilda Sander från Halmstad vill inte ställa upp på bild men vill kommentera Metoo.
- Personligen har det inte påverkat mig. Det är mer strukturella förändringar i samhället. Det har blivit ett bättre klimat att prata om det här frågorna. Yngre tjejer vågar ta mer plats.
13.26
Ingemar Svan och Annette Nilsson Svan, Växjö
-Jag blev mest trött på det. Jag kände att det blev en häxjakt på folk ett tag, säger Annette.

- Själva företeelsen är annars bra och kommer fortsätta vilket är bra. 
- Men det finns en risk att det slår över på ett annat håll, säger Ingemar.
13.26
Jonathan Köping, Huskvarna 

-Jag känner att det är positivt, jag har 
alltid tänkt på detta. Mina kompisar är lite anti, vi sitter inte direkt och diskuterar det. Jag tror att detta kan gå åt båda hållen, men att det håller i sig i ett tag.
13.29
Kollegorna Kajsa Andersson och Ann-Sofie Gustafsson jobbar i en hälsokostbutik i Karlstad:
- Det har medfört stora förändringar. Män tänker sig för på ett annat sätt: vad är ok att säga?, säger Kajsa.
- Många har fått sig en tankeställare, säger Ann-Sofie.
13.33
- Metoo är väldigt bra för ett nej är ett nej. När det handlar om en kyss eller mer än en kyss så kan det uppstå missförstånd. Ett ja kan betyda ok till att kyssa varandra men inte mer. Det handlar om kvinnans - och mannens vilja. Kvinnor kan hoppa på män också.  Båda ska vara eniga, man kan försöka söka ögonkontakt för att se vad den andra vill, men säkrast är att fråga. 
Yoseph Hassan, Göteborg
13.34
 
 Eva Hagberg, Karlstad.
13.39
Siw-Britt Blom, Eksjö

- Det var bra att det kom upp men det blev för mycket ett tag. 

Hon säger att metoo ändå haft en påverkan på samhället som var nyttig.
13.40
Malin Nauchman, Angered
- Jag trodde inte att det skulle ske under  min livstid, jag är så tacksam att det gjorde det. Jag jobbar med unga tjejer. De säger att de upplever att de har en hand i ryggen när de berättar saker. 
- Jag vet att allt problem finns fortfarande, men med Metoo vet jag vet också att vi rör oss framåt och det är en revolution. 
Tystnadskulturen har brutits men mycket är kvar att göra.
13.42
 
 
Ebba Sundberg, Karlstad. 
13.44
Victor Limé, Lidköping:
- Det har inte haft någon påverkan på mig men jag har sett att det har blivit en bra påverkan. Utsatta människor har fått en plattform att berätta så andra utsatta också vågat. Nu börjar det gå tillbaks lite och märks inte lika mycket. Det kanske tyvärr blir som det var innan.
13.44
- Det har varit bra men det är inte allt som varit positivt.
- Det som varit bra är att män inte kan ta sig såna friheter. Det har kommit vad som är ok och inte.
Sofia, Karlstad
13.46
 
 Karl Kristensen, Karlstad.
13.50
Martin Olsson från Kungsbacka vill inte vara med på bild, men vill ändå kommentera metoo.
- Jag har haft kompisar som blivit utsatta, men mig har det inte påverkat direkt. I dag ser jag ingen skillnad på hur folk bemöter varandra jämfört med för ett år sedan och jag är fruktansvärt besviken för att det inte blev någon förändring.
13.50
Oliver Johansson, Värnamo.

-Jag har personligen inte råkat ut för och ingen jag känner heller. Men det har påverkat i världen, jag tror folk har insett att det var viktigt. Men vissa tog det för långt och överdrev lite.
13.53
Nu tackar vi för oss!
13.58
Niklas Koskela, Halmstad:
- Jag har inte påverkats personligen, jag har alltid haft samma uppfattning. Jag tycker själv att jag alltid behandlat killar och tjejer lila men märker att andra kanske tänker till lite.
- Jag blev egentligen inte överraskad över hur måna vittnesmål som kom. Det kanske har lett till någon förändring, men jag vet faktiskt inte.
14.00
Vi tackar nu från Halmstad. Tack alla ni som har ställt upp.
14.04
 
Tage Kjellner, Angered.
14.05
Vi vill ge ett stort tack till alla er som delade med er av era erfarenheter idag. Tack! /Freshta och Elin från SVT Nyheter Väst i Angered, Göteborg