SVT rapporterade · Får du din väg plogad i vinter?

Tusen tack till alla som hört av sig på ett eller annat sätt.
Vi avslutar chatten 21.45
14.49
14.52
Fredrik skriver på Facebook:
"I grund och botten tycker jag att det är systemet med allmänna och enskilda vägar som behöver ändras och bli mer rättvist. Som det är nu är det lite tur eller otur om man råkar bo vid en allmän väg med "gratis" plogning, eller om man bor vid en enskild väg öppen för allmänheten där man själv får betala en stor del av kostnaden. Eller om man har turen att råka bo i en kommun (t.ex. Skellefteå) där kommunen plogar många enskilda vägar."
14.59
15.31
Vår vägförening har inte haft den typen av subvention, ska vi då bli upprörda och kräva att vi får vår del av kakan?
Förstår inte problemet. De som klagar har som sämst fått en del av sin plogning omedvetet subventionerat. Trafikverket ska väl snarare applåderas för att de ser till att leverantörerna håller vad de lovar i avtalen.
15.49
Åsa skriver på Facebook:
”Det är bara med sorg man kan se hur Sverige förfaller. Med myndigheters goda hjälp. Gör om och gör rätt. Landsbygdens befolkning debiteras redan allt för mycket skatt på transport och drivmedel. Det här fungerar ej.”
15.51
Lotta skriver på Facebook:
”Vem skall åka på de välplogade huvudvägarna när inte det finns möjlighet att få en körbar vägstump till/från byarna. Vi alla inser omöjligheten att ha en anställd med traktor som håller vägen i alla tider plogad för att nå de "stora vägarna"som skottas direkt vid snöfall. - Det är inte så många vägsträckor det handlar för varje plogbil, som bara snöröjjer vid större snöfall så vi får nöja oss med att kunna ta oss fram med bilen till plogad väg. Framkomligheten är livsviktig för landsbygden : )”
15.57
Det är med sorg i hjärtat man få höra hur folk måste ha det, när inte plogningen fungerar. År 2018 . Var är nu de där stora orden som våra politiker ropar ut. "HELA Sverige ska leva". Jag får en känsla av 50-tal. När man gick i skolan. Då brukade det bara vara uppkört med häst och släde, de 1,5 kilometerna till vägen där skolbilen väntade. Det var att gå i djup snö om det ville sig illa. Var är vi nu ? Är vi tillbaka till 50 - 60 talet? Det känns som Norrland glöms bort. När det inte är turisttid.
18.26
Lars skriver på Facebook: 
 ”...det kan vara så att de tidigare fått sin plogning för billigt”..härligt att statliga Trafikverket hjälper privata bolag att öka sina intäkter och ser till att de boende tvingas betala mer! Dessutom miljömässigt förkastligt när man kör samma runda flera ggr. Man kan ju inte erkänna att man gjort fel med nya regler och ändra, inte på en myndighet! ☹️
20.42
Stäng all el från Norr och Västerbotten en vecka så kommer nog Trafikverket att fatta hur otroligt stelbenta dom är
21.18
Vår vägförening med 6 km lång vägsträcka skall plogas av en traktor som har 5 mil framkörning i Norrlands inland. Plogning sker en gång per dag. Vad händer om ambulans behöver komma fram, eller brandkår,när det är snöstorm ute. Plogning har förut skett med vägverkets bilar, som har skött det bra. Ibland har det behövts plogas flera ggr per dag. Vägverket verkar intebehöva ta hänsyn till miljöaspekten som det talas så mycket om. Politikerna bryr sig inte om glesbygden trots att det sägs att hela Sverige ska leva. Vad händer när sörlänningarna kommer och ska fira sport- och påsklov om inte vägarna är framkomliga.