SVT rapporterade · Chatt med Ullakarin Nyberg om självmord och självmordstankar

18.57
Jag har en kompis som varit deppig länge. Finns det några tecken på att han skulle ha självmordstankar som jag ska vara vaksam på?
Det kan vara svårt att se på utsidan hur en person tänker. Det säkraste sättet är att fråga och du behöver inte vara rädd för att du "väcker den björn som sover". Du kan t ex säga: "jag ser att du mår dåligt och jag vet att många tänker på självmord när de har det svårt. Hur är det för dig? Jag hjälper dig gärna, du kan prata med mig". Om det visar sig att din kompis tänker på att avsluta ditt liv ska du erbjuda dig att hjälpa honom genom att beställa en tid hos någon professionell person, t ex husläkaren. Följ gärna med på besöket om du har möjlighet. DEt viktigaste man kan göra som medmänniska är att visa att man bryr sig. Påminn din vän om att han är viktig för dig och att självmord aldrig är en lösning, även om det kan kännas så.
19.01
Hur pratar jag bäst med en kompis vars två (!) närstående begått självmord? I ett första skede, och sedan när det gått några år?
Visa att du tål att prata om det som hänt. Många blir rädda och drar sig undan. Du behöver inte känna att du ska lösa din kompis problem, det räcker långt att lyssna och vara intresserad. Fråga hur hen känner sig, erbjud dig att göra vardagliga saker tillsammans med hen. På lång sikt är det viktigt att fortsätta fråga, hur känns det nu? Påminn om att sorg går att leva med, även om den aldrig försvinner. Saknad är ett bevis för att den som är borta var älskad och betydde något för personen som sörjer.
19.02
Hej, hur vet man om det är vanligt tonårsdepp eller något allvarligt när ungarna där hemma mår dåligt. Kan det växa bort? När ska man bli orolig?
Viktig fråga. Unga människor kan bete sig lite hur som helst när de utvecklas. de kan vara väldigt glada och väldigt ledsna och allt däremellan. Man ska alltid fråga vad de själv tror, unga är experter på sin egen situation och tycker ofta om att bli tillfrågade. Man måste följa utvecklingen på lång sikt för att se vad som händer, det mesta växer bort men om problem kvarstår och blir värre och samtidigt påverkar personens funktionsnivå, t ex när det gäller skolarbete, kan det betyda att man behöver vända sig till proffs. Du kan alltid be Elevhälsan om hjälp som ett första steg.
19.04
 

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

SVT NyheterHär hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.
19.05
En kollega har varit sjukskriven och vi vet inte säkert men tror det kan vara självmordsförsök inblandat. Är nervös för att han ska komma tillbaka, vill ju att det ska bli bra. Hur ska vi kollegor hantera det tycker du?
Berätta att ni är glada över att hen är tillbaka och angelägna om att det ska bli så bra som möjligt för personen. Fråga också om hen vill prata om det som hänt och hur hen vill att ni beter er på jobbet. Det är olika och ni kan inte gissa er till vad som passar just den här personen. Vill hen t ex att ni frågar, är det ok att ni beter er som vanligt, finns det något annat ni kan göra? Den sortens omsorg uppskattas alltid enligt min erfarenhet.
19.08
En nära vän miste ett mycket närstående syskon på grund av självmord för snart fem år sedan. Han har sedan dess inte velat bearbeta sin sorg genom samtal, utan håller allt inom sig själv. Han har i övrigt svårt att prata om sina känslor. Hur bör jag som vän till anhörig tänka och agera nu när han har en jobbig period och verkar må mycket dåligt?
Du kan behöva vara lite mer påstridig än vanligt. Säg att du ser att hen mår dåligt och att du vet att hen har svårt att prata om känslor. Tala om att du har egen erfarenhet av att det hjälper att prata och att du är en person som hen kan prata med. Påminn med jämna mellanrum om att du finns, föreslå vardagliga aktiviteter som att ni ska ta en promenad, äta middag tillsammans, gå på bio. Det kan vara lättare att prata när man gör någonting samtidigt. Visa också att du står ut med att bli avvisad men att du inte tänker ge upp. Erbjud dig gärna att hjälpa till med att beställa en tid till vården och att följa med. Normalisera din väns reaktion, "så kan man känna när man har varit med om något svårt, det är inte konstigt."
19.11
Självmord är så klart jättetragiskt, men kan det inte i vissa fall finnas en poäng med att människor har kontroll över sin egen död, precis som att man har kontroll över sitt eget liv? Att man har rätt att avsluta sitt eget liv om man nu faktiskt vill det.
Svår och viktig filosofisk fråga. Är man skyldig att leva för andra? Hur stort ansvar har vi för varandra? MÅnga som tar kontroll över sin död genom att bestämma sig för att ta sitt liv blir lugna och verkar må bättre och på så sätt kan man ju säga att självmord innebär att man slipper lida. Jag tänker att vi aldrig ska moralisera över andra människors val, men vi ska påminna varandra om att vi behöver varandra och att man är viktig även när man är sjuk eller mår dåligt på andra sätt. Ingen skulle vilja ha en omgivning som gjorde det motsatta, dvs lät bli att reagera när människor verkar ha bestämt sig för att ta sitt liv. Alla är ambivalenta, man vill inte dö, orkar bara inte leva. Då kan en omsorg från någon som bryr sig vara livräddande. Tystnad är alltid farligast i den här situationen.
19.15
Vilken behandling får en som vill ta livet av sig? Terapi eller medicin?
Det är individuellt. För vissa passar medicin bättre och för andra terapi eller någon annan behandling, t ex elbehandling (ECT). Ibland kombinerar man. Mediciner kan aldrig ersätta samtal, funderar man över att ta sitt liv behöver man prata med någon som hjälper mig att hitta andra alternativ än döden som ett sätt att slippa mitt lidande.
19.21
Jag har egentligen inte velat leva sen jag var typ 19. Jag är nu 50 och lever fortfarande, men har aldrig bearbetat mina tankar. Är det för sent nu? Hela tankesättet är så inrutat.
Det betyder att du alltid har haft döden som en möjlig utväg och det kan kännas som en trygghet. Å andra sidan finns det saker som har hjälpt dig att orka fram till idag. Det är absolut inte för sent, tvärtom kan det vara viktigt för dig att förstå dig själv bättre med hjälp av en samtalskontakt. Vad är viktigt i ditt liv? Vilka är dina styrkor? Vad skulle du säga till en vän som befann sig i den här situationen? Du har en unik kompetens genom att du har funderat över svåra frågor i hela ditt vuxna liv. Du kan t ex vända dig till kyrkan i ett första steg, de är bra på frågor som rör liv och död, man behöver inte vara troende för att få den hjälpen.
19.22
Finns det någon forskning som visar att självmord ökar i samband med att en kändis tar livet av sig?
Det finns en del erfarenheter som samlas under begreppet "Werthereffekten". Goethe skrev om en olycklig ung man som tog sitt liv på 1700-talet och det ledde till en våg av självmord (tror man åtminstone). Det finns en del undersökningar som visar på detsamma i vår tid. Framförallt tonåringar kan bli inspirerade till att ta sitt liv när en känd eller beundrad person har gjort det. En fotbollsspelare i Tyskland hoppade framför tåget och det ledde till en kraftig ökning av självmord genom hopp. Det är skälet till att media inte rapporterar om val av metod eller gör sensation av kända människors självmord, istället skriver man nyanserat om det lidande som ligger bakom, smärtan för oss som blir kvar och möjligheten att få hjälp. Läs WHO:s riktlinjer för rapportering i media om du är intresserad.
19.25
Hej vad ska man göra om nån använder självmord om ett hot? Typ ”om du lämnar mig så..”
Självmordshot är ett sätt att kommunicera som är svårt att bemöta, men man ska försöka hitta till känslan bakom. "Du låter förtvivlad och det är jag ledsen för, jag vill inte att du tar ditt liv. Finns det något annat sätt vi kan prata om det här på? jag blir så rädd när du hotar.". Men man bör inte låta sig styras av hot, trots allt har alla människor ett eget ansvar för sitt liv och om hoten fortsätter bör man försöka motivera personen att söka professionell hjälp.
19.31
Hej! Min bästa vän sedan 35 år tillbaka tog sitt liv i somras. Jag vet inte hur jag ska komma över att jag inte förstod att hon mådde så dåligt, hon visade inget av detta, arbetade själv som psykoterapeut.
Sorgligt nog händer det att människor är så duktiga på att dölja sitt lidande att ingen utomstående förstår hur hen mår egentligen. Du bör försöka få hjälp att försonas med din egen oförmåga, vi kan bara agera utifrån det vi förstår och det är svårt att gissa sig till hur en person känner sig. Om du hade vetat hade du gjort allt som stod i din makt eller hur? Du visste inte och kanske valde din vän att dölja det hon kände av hänsyn till dig. Sök upp någon som du kan prata med om detta, skulden slipper du kanske inte för skuld är baksidan av ansvarstagande, men den behöver inte göra ont på det sätt som den gör nu.
19.33
Ska man verkligen prata så mycket om självmord? Gjorde man inte förr.
nej det är sant men man ska nog det. Tystnad är farlig för människor som inte orkar med livet, eftersom de ofta skäms över det. Om det blir tyst växer skammen, medan den kan lätta av ett samtal. Så länge vi tiger tänker människor som mår psykiskt dåligt ofta att de är ensamma om sin situation och så är det ju inte. Vi kan alla drabbas och egentligen borde det vara en källa till trygghet och gemenskap. "Det hade lika gärna kunnat vara jag."
19.35
Vissa har en rätt grov humor och kan skämta om självmord. Varningstecken eller sunt förhållningssätt?
Beror på. Jag anser att man kan skämta om nästan allt, men vissa människor döljer sig bakom skämt. Det bästa om man blir orolig är att fråga: "Du skämtar mycket om självmord, jag blir orolig att du tänker på att ta ditt liv. Är det så? Det får inte hända, lova att du pratar med mig om du har såna tankar. jag finns här för dig". Till exempel. Visa att du bryr dig, det kan aldrig bli fel och det är inte farligt att fråga.
19.38
Är självmord alltid relaterat till djupt dåligt självmående som pågått en längre tid eller kan det plötsligt uppstå i samband med en motgång?
Det kan uppstå plötsligt hos sårbara individer, men är nästan alltid en konsekvens av att man har mått dåligt under en längre tid. Å andra sidan är det många människor som mår dåligt utan att ta sitt liv. Vi brukar prata om psykologiska olycksfall, man hamnar i en situation som man inte behärskar och då gör man något som man aldrig annars skulle ha gjort. Det kan t ex hända när man förlorar förmågan att kontroller sina impulser, t ex när man är ledsen och har druckit.
19.42
Min pappa åker in och ut från psyket. Ibland ringer han till mig och säger att han ska ta livet av sig (Vi bor ca 100 mil ifrån varandra). Vissa gånger ringer jag 112, som skickar polis eller ambulans som sedan kör honom till psykiatrin men han åker alltid hem senast dagen efter. Andra gånger säger jag bara åt honom att inte dricka mer och försöka sova istället. Han har alltså flertalet gånger varit i kontakt med psykiatrin, han har även provat antidepressiv medicin men slutade ta dem. Jag har även haft kontakt med socialtjänsten som en gång träffade honom men han tackade nej till de insatser de erbjöd och därför kan de inte göra mer. Vad finns det för hjälp att få och vad kan jag säga till pappa så att han förstår att han behöver hjälp och att det faktiskt finns hjälp att få?
För mig låter det som att du redan gör väldigt viktiga saker. Du visar din pappa att du bryr dig, du lyssnar och reagerar genom att hjälpa honom till professionella insatser när det behövs, du står ut med situationen, du ger goda råd och därigenom påminner du honom om att han är viktigt. Däremot låter det som att du själv har en väldigt jobbig situation eftersom du får bära så mycket. Det kan du prata lite med din pappa om, fråga honom om han kan göra något för att underlätta för dig? Prata öppet om sådant som skulle kunna göra dig lugnare, gå igenom om det finns andra personer i nätverket som kan avlasta. Sök stöd för egen del, det är så lätt att glömma bort sig själv i den här situationen. Tänk på vad de säger på flyget: Sätt på syrgasmasken själv innan du sätter den på någon annan.
19.44
Hur ska man bete sig mot en person som uttrycket självmordstankar? Jag har en vän som uttryckt sig till tex nyligen avlidna släktingar på sätt som ”ses snart” osv.
Man ska försöka ta reda på vad personen egentligen menar. Fråga rakt på sak. "Jag blir orolig när du pratar så här, vad menar du egentligen? Tänker du på att ta ditt liv?" Det är aldrig farligt att fråga, det visar att du bryr dig om personen.
19.48
Håller du med om uttrycket att ett självmord där personen faktiskt dör är ett misslyckat självmord? Det känns så förenklande att säga att alla ”bara ropar på hjälp” som försöker ta sitt liv?
Kanske förenklande men icke desto mindre sant. Det finns många undersökningar som visar att personer som försöker ta sitt liv är ambivalenta in i det sista och att det nästan alltid går att avbryta ett självmordsförsök om man har turen att förstå vad som är på väg att hända och befinner sig på platsen just då. Vi skulle inte säga att en person som är på väg att drunkna "bara" ropar på hjälp. Man ber om hjälp för att man behöver hjälp. Jag tycker nog att varje självmord är ett misslyckande i någon mening, men inte så att någon enskild person har skuld i det som hänt utan för att samhället kan och borde göra så mycket mer på bred front för att hjälpa.
19.48
Ibland romantiseras självmord i filmer och pjäser, till exempel Romeo & Julia och Thelma & Louise (spoiler alert!). Bra att man pratar om det eller finns det en risk att det romantiseras och inspirerar folk?
Bra fråga. Man ska prata, men inte romantisera eller framställa självmordet som den enda lösningen. Det kan inspirera en sårbar person som står och väger mellan liv och död. Självmord ska beskrivas som den tragedi det är, alltid en konsekvens av lidande och den som dör lämnar ofta väldigt många förtvivlade människor efter sig.
19.54
En släkting till mig har varit deprimerad och genomfört två självmordsförsök (eller "rop på hjälp") för några år sedan. Nu fick hon precis barn. Kan stora livsförändringar påverka positivt eller negativt i ett sånt här fall? Ska vi i närheten vara vaksamma på något beteende?
Positiva förändringar kan definitivt leda till en positiv utveckling, men man bör alltid vara uppmärksam på hur en sårbar person mår och vara snabb med att reagera om någonting oroar. Din släkting har en ökad sårbarhet och man kan prata öppet om det med henne, kanske med hjälp av någon professionell person. Ni kan ju inte övervaka henne, men hon bör vara medveten om sina tidiga tecken på att en depression är på väg. Om hon börjar tänka på självmord bör ni försöka få henne att lova er att berätta det för en person som hon litar på. man kan bli deprimerad efter en graviditet, det kallas postpartum-depression och då ska man alltid träffa en läkare.
20.00
Tusen tack för alla fina och viktiga frågor! Jag lär mig något nytt varje gång jag har privilegiet att sitta i en chatt.