SVT rapporterade · Nations League: Sverige-Ryssland

LIVE: Sverige–Ryssland 2–0 (1–0)
Målen:
 1–0 (41) Victor Lindelöf, 2–0 (72) Marcus Berg. 
19.23
Janne Andersson om startelvan: 

– Albin Ekdal har inte återhämtat sig till hundra procent efter matchen i lördags så därför startar inte han, utan Kristoffer i stället. Kristoffer har gjort en stark säsong i AIK och jag tror att matchen kommer att bli att... ryssarna kanske spelar lite defensivt. Man kan aldrig veta i fotboll, men man kan ana det, säger förbundskapten Janne Andersson och tillägger:

– Och lägger de sig lite lägre så är ju "Koffes" egenskaper väldigt värdefulla för oss, tror jag, med hans sätt att spela passningar genom lagdelar och hitta kreativa lösningar. Och jag tycker att han har sett väldigt bra ut på träningarna den här veckan så han får chansen att starta idag.

19.37
Vad händer om Sverige vinner med 1-0? Då får båda 7 poäng i gruppen, men Ryssland bättre målskillnad. Är det inbördes möten eller målskillnad som vinner gruppen? 2-0 och Sverige är klara oavsett?
Hej! Om Sverige vinner med 1–0 vinner Sverige gruppen. Det är alltså inbördes möten som räknas före. 
19.57
jag tror sverige inte komma vina tack och hej
19.58
Men det tror jag! 3–0 till Sverige. Jag drar till med stora siffror. För det är inte ofta Sverige vinner med 3–0. Bara när det gäller. Mexiko typ.
19.59
Vad tror ni?
19.59
oavgjort och Ryssland tar hem gruppsegern
19.59
Vore bättre att starta med Durmaz.
20.00
Elvorna ute och det är oundvikligt att inte fokusera på Kristoffer Olsson. Från succésäsong i AIK – rätt in från start i höstens viktigaste match för herrlandslaget.
20.00
Han har egenskaperna för rollen – nu återstår frågan om han har kvalitéerna. Skulle bli förvånad om han inte har det.
20.03
heja Sverige
svt Diljen
20.03
Vad är han för elit spelare Albin Ekdal , har inte hämtat sig från Turkiet matchen säger Janne A . Är det återhämtningen eller en skada? Om det är återhämtningen så är det beklagligt en spelare på den nivån dåligt grund tränad
Tror det är för enkelt att prata om grundtränad. Kan överbelasta på olika sätt och därmed behöva återhämta sig. Speciellt skadebenägna spelare, som man nog får säga att Ekdal varit tidigare i alla fall. Och intensivt matchande nu. 
20.06
Varför förlita sig på en forward gång efter gång som inte kan göra mål. Janne,! Det finns andra forwards
Uppenbarligen värdesätter Janne allt annat Berg gör, framför allt defensivt. Senast fixade han ju dessutom straffen och blev därmed inblandad i det. Berg behöver onekligen ett mål för att få det att lossna. 
20.08
Noterbart är att taket är stängt på Friends i kväll! Det är inte ofta det. Brukar kännas som att gå på bio. Är ni för eller emot tak?
20.10
"Granen" står så grön och grann på planen. Heja Sverige! EM 2020
20.22
20.23
Teamet på plats på Friends. Jane, Victor et Moi.
20.24
Ni vet att det kan regna va? Riktigt rejält med pengar! Men även sportsligt är den här matchen viktig. 

Förutsättningarna inför Sverige-Ryssland i Nations League

Sverige har gruppsegern i egna händer inför kvällens avgörande i Nations League. En seger innebär inte bara bättre förutsättningar att nå EM 2020 – utan också ett miljonregn över förbundet.
20.26
Det handlar om att ta steget upp till den översta gruppen i Nations League och nä, jag vet, jag fattar. Ni tycker inte det här är värsta grejen. Ni tycker det här är en transportsträcka mot EM-kvalet i vår och en baksmällan efter VM-festen. Men...
20.28
... nu är det faktiskt så att om ni inte vill hamna här igen, med en kall höst där Sverige ställs mot Turkiet och Ryssland som förvisso är bra men inte särskilt namnkunniga. Ja, då lär ni bannemej hoppas på seger i kväll. För går man upp till A-gruppen väntar länder som Holland, Frankrike, Belgien, Spanien, Italien, Portugal, etc. Det är nästan omöjligt att inte få hit världsstjärnor då.
20.37
Detta bör Sverige fixa. 2-1.
20.38
Lineups på gång! Nån riktigt maffig hollywoodfilmsvinjett har dundrat i gång. Tanken är att man nu ska känna "KOM UT FRÅN SPELARGÅNGEN NU DÅ!" – men vi har hört den förr. Många gånger.
20.44
Nationalsångerna, lineup, vimpelbyte och hela paketet avklarat – nu ska matchen blåsas i gång!
20.45
Varför spelar inte Akinfeev (stavning?)?
Rätt stavning! Sen slänger man ett "j" i uttalet mellan e och e så blir det perfekt. Han har slutat. Han tackades av av fansen när vi var i Kaliningrad och såg de här lagen mötas. 
20.46
1' Matchen i gång!
20.47
2' Lite grötigt och så får Kristoffer Olsson koll på bollen. Lugnar ner spelet. Det gillar vi.
20.49
Ryssland med första riktiga anfallet. Inlägg från höger av Ignatijev som Olsen tar hand om. Inget snack om vem de söker – det är den långe Dzjuba i boxen.
20.49
4' Sverige med liknande anfall. Från samma kant – vilket då blir Sveriges vänster. Ryssarna får undan. Lagom start. Så där lagom så vi hänger med och ingen får hjärtattack men ingen somnar heller. Bra start.
20.50
För övrigt får jag nog retirera på Akinfeev-stavningen. Engelsmännen tror jag stavar just så, men svensk transkribering så ska nog ett j in där. Därmed: Akinfejev.
20.50
5' Skott av Olsson strax över!
20.51
Sverige kommer runt bra på kanten och en så kallad cut-back-passning – snett-inåt-bakåt-passning har det alltid benämnts som på svenska innan cut back gjorde entré i fotbollslandskapet – från Claesson. Drar till från 25 meter. Lite, lite över.
20.53
6' Lindelöf tar fram boll och tar sig en bra bit fram. Ryssarna bryter till inkast. Det där behöver han göra ofta. Det är ett viktigt vapen i svenska uppspel. Var bland annat så segermålet i åttondelsfinalen mot Schweiz kom till: Lindelöf tog fram boll, slog ut ett par försvarsslinjer och bollen så småningom till Emil Forsberg som kunde säga "hej då Schweiz!" och ta Sverige till kvarten.
20.53
Måste ha varit längesedan Sveriges herrar startat med 3 spelare från inhemska ligor.
Mycket bra poäng! Något att forska i. 
20.53
8' Nya initiativ av Olsson, försöker vägga med Claesson, som då befinner sig i straffområdet, men passningen kommer ej fram. Bra start av Olsson.
20.54
Känns som att Sverige spelar väldigt mycket bättre och snabbare än vad man är van vid. Ser skitbra ut!
Förvånansvärt bra start. Känslan är att de är på gång igen efter VM!
20.55
Janne i träningsoverall i dag igen. Var samma mot Turkiet borta senast. Förklaringen är att han alltså varit sjuk och vill vara mer påpälsad. Svårt i kostym – lättare i träningsoverall.
20.55
Det är lite gräsrotsrörelse över att se honom så, ute och gormar i träningsoverall. Det gillar vi!
20.56
Tjertjesov i ryska lägret är ute i sitt tekniska område och gormar han med. Men i kostym!
20.56
11' Bra svenskt anfall – nickas över av Berg!
20.57
Fina intentioner i starten. Sverige tar över spelet mer och mer och efter att bollen vandrat på båda kanter kommer till slut ett inlägg som Berg nickar över. Inte jättefarligt, men som sagt bra intention.
20.59
Är mattan vattnad?
Ser jättefin ut men ser sträv ut.
Tänker att Ryssland kanske varit taktiska o sagt nej till vatten= förhoppning om långsammare spel.
Den vattnades innan såg jag. Tror inte man kan påverka det som bortalag – utan att vara hundra. 
20.59
Det ser riktigt bra ut.
21.00
14' Nytt fint svenskt anfall. Lindelöf driver fram boll, spelar ut till Larsson som bara lättar den framåt mot Lustig. Då är vi framme vid kortlinjen hörni. Och där lyfter Lustig in den. Keepern tar hand om den.
21.00
15' Klassläge för Dzjuba! Men nickar rätt på Olsen.
21.01
Ryssarna ställer om fort och där inne i boxen är Dzjuba ett äpple högre än alla andra. Det räcker för att vara först på bollen men avslutet är inte bra.
21.01
16' Svensk frispark i bra läge!
21.01
Kommer att lyftas in av Sebastian Larsson.
21.02
Blir för kort, skarvas vidare mot mål ändå, men ofarligt.
21.03
Båda förbundskapten Janne Andersson och ass Peter Wettergren ute och ger taktiska instruktioner. Riktigt intensiva dessutom! Jane och jag konstaterade precis att det inte ofta är man ser båda vara uppe.
21.05
O båda FK UTANFÖR tekniska området också...

Ja, det är världsklass!
21.05
Quaison och Hiljemark går upp och värmer.
21.05
Gustav Svensson hakar på.
21.06
Men tänk inte byten. De brukar vara uppe och värma lite i perioder.
21.07
21' Oerhört intressant att se Jakob Johansson tillbaka i landslaget. Precis som den där hösten han hjälpte Sverige till VM har han helt annat spel med fötterna än vad många kanske förväntar sig sedan hans mer "gruffiga" spelstil i allsvenskan. Styr spelet bra.
21.08
22' Sverige firar mål – men det är offside. Ett fint anfall där Lindelöf väggar sig fram och släpper i djupet. Men Olsson är offside.
21.08
Olsson kommer fri och rullar snyggt in bollen i mål men alltså avblåst.
21.08
Sitter på flyget med dåligt wifi... vilka dominerar?
Du kan flyga lugnt – Sverige bättre så här långt. 
21.09
Sverige har börjat bra till straffområdet men sen dåliga inlägg mera väggspeloch skott.bra löpninģ Olsson.heja Sverige.
21.11
25' Sverige styr spelet riktigt bra nu. Både Johansson och Olsson centralt är så lugna och trygga med boll och ger Sverige anfall på anfall.
21.11
26' Grymt inlägg från Augustinsson och Berg kommer upp högt över sin motståndare – men nickar rätt på! Han är där han ska vara, men han får inte till avsluten.
21.13
28' Lindelöf söker sig ut mot höger och slår en kross över till Augustinsson som kommer rusande och får en perfekt förstatouch. Skapar hörna utifrån det. Matchens första hörna.
21.13
Från vänster.
21.13
Seb Larsson tar hand om den.
21.14
28' Så nära att Lindelöf hinner fram på en rätt bra slagen hörna. Tas undan.
21.14
29' Berg försöker tysta måltorkan med en cykelspark! Strax över. Den ni, den hade varit värd några års måltorka.
21.15
Nu rullar Jannes ramsa från Camp Sweden på kortläktaren. "Ååå Janne-Janne... Janne-Janne-Janne-Janne Andersson!" – den måste man uppleva någon gång i sitt liv.
21.16
30' Olsson nere och härjar i hörnet. Fixar hörna.
21.16
31' Granqvist mer perfekt nick – tas bort på mållinjen!
21.17
Av rysk spelare vid bortre stolpen. Granqvist rusar fram mot första och skarvar alltså mot bortre. Nu är det hörna från höger i stället.
21.17
32' Den tar Lunev i kassen hand om.
21.18
33' Ryssland kör gammal Sverige-taktik. Långa inkast och skarv på lång spelare (Dzjuba), men det hjälper föga. Sverige tar hand om bollen.
21.18
Nu börjar det likna något Berg hänger en idag bra kom runt på kanterna.
Nu kommer han i alla fall till chanserna igen. Har varit skralt med det på sistone. 
 
21.19
34' Poloz fri från kanten! Olsen räddar.
21.19
Stökigt emellanåt. För trots att Sverige varit bättre har Ryssland varit där och nosat på mål ett par gånger. Först med Dzjuba och nu Poloz.
21.20
35' Kristoffer Olsson riktigt vass med boll. Det kan vara en av de svåraste rollerna att fylla, Albin Ekdals. Men Kristoffer Olsson har gjort det alldeles lysande.
21.22
36' Nu har jag mest mitt eget öga att gå på men de här som håller på med statistikanalyser och betyg utifrån det och allt vad det är... De måste ju bara ha Kristoffer Olsson som en av första halvleks bästa spelare! Slår knappt bort en passning, slår ofta passningar som ger laget något – antingen bollinnehav eller farligare anfall.
21.22
37' Bara för det tappade han bollen för första gången jag kan minnas då.
21.23
38' Durmaz, Rohdén och Guidetti tillbaka på bänken efter sin första värmrunda.
21.23
38' Ryskt inkast högt upp på offensiv halva.
21.24
39' Sverige vinner boll och ställer om.
21.26
40' Sverige trycker ner ryssarna rejält och till slut tvingas bortalaget ta undan bollen till hörna. Publiken ryter till och börjar nog få nätkänning nu!
21.26
Från höger. Ludwig Augustinsson.
21.26
1–0!
21.26
Lindelöf!
21.27
Tycker att det blir lite för mycket plotter utanför straffområdet i bland.kom igen nu Sverige.nu är vi heta MÅL.
21.27
Tyvärr ungefär som Spanien bukar spela.
Blev mål nu
21.27
41' Stökigt i boxen med mycket kamp. Då dimper den ner där framför bänken och Lindelöf drar till i vänster hörn. Hur säkert som helst!
21.28
42' Både Janne och Peter Wettergren är uppe och pekar på sina huvud direkt efter. Det vill säga "Smarta nu killar! Spela på det här till pausen".
21.30
45' Sverige trycker på, spelar fint nu!
21.31
Halvtid!
21.32
Bästa halvleken sedan VM!
21.32
Halvtidssummering: Oerhört bra första halvlek av Sverige. Var längesen man såg de så här bra i en match de behöver föra spelet. Trycker ner Ryssland och får till slut utdelning. Någon gång för mycket har det blivit farligt för Ryssland, men mestadels handlar det om Sverige. Vamos Suecia! Nu tar vi en korv. 
21.32
Hur svårt kan det va.
21.46
46' Andra halvlek i gång!
21.47
Jag tycker att Sverige kontrollerat större delen av halvleken. 1-0 helt i sin ordning. Har svårt att se att ryssarna ska måla. Kanske då genom ett slumpmål. Tror fortfarande på 2-1…
Bara det är koll på Dzjuba så!
21.47
Bli inte fega nu för plötsligt har Sverige allt att förlora.
Precis. Turkietfasonerna får utebli. 
21.47
sverige är bäst i fotboll
Där har vi det!
21.48
På Friends Arena är det riggat för ett tifo med regnbågsflaggor på ena kortsidan. Vad jag vet har det aldrig hänt på någon tävlingslandskamp i världen. Kanske extra mycket symbolik när motståndaren är Ryssland också.
21.52
52' Granqvist ligger ner och slår i backen av smärta.
21.53
52' Fick en smäll på benet. Men är uppe igen. Lite haltande. Han kommer igen.
21.54
54' Dzjuba och Lindelöf i en låååååång duell. De sliter rejält i varandra. Fram och tillbaka. Hit och dit. Från ena sidan planen till andra. Och slutar någonstans utanför Tjertjesovs tekniska område där Dzjuba släpper bollen. Härlig kamp!
21.55
Nu ska bara Berg sätta spiken i kistan får vi hoppas måste få tillbaks självförtroende.det är lugnt med granen han har kåda i spirorna.
21.55
55' Nu är det Dzjuba och Granqvist i duell. Det är härligt varje gång Dzjuba är i duell. Mycket kamp, alltid schysst.
21.56
55' Långt inlägg som Yerokhin är först på. Väldigt snäv vinkel. Typ en meter från mål. Utanför.
21.57
Sverige är helt klart försiktigare såhär långt.
Tyvärr.
Faktiskt – men än så länge inte farligt. Och Ryssland chansar offensivt så det kommer uppstå kontringslägen om de ska gå fram med så här mycket folk. 
21.59
58' Det sjungs om att "kanna på" i mitt högra öra, där Camp Sweden befinner sig. Har ju snackats om ryska värstingshuliganer inför den här matchen också. De gömmer sig bra i sådana fall. De som står i ryska klacken på andra sidan har ingen huligan-aura.
21.59
Håll i bollen Sverige låt Ryssarna jaga.
22.01
60' Berg nära att få tag på bollen inne i straffområdet. Alltså man behöver ju inte vara svensk supporter, man behöver bara vara en human människa för att unna Marcus Berg ett mål just nu. Han får Sahara att framstå som Stilla Havet – sådan är hans måltorka.
22.02
Jag vill göra mål. Sluta dribbla, passa iställe. För mycket ego i straffområdet. Det bara 1-0 passa er Sverige tyvärr
Tålamod!
22.03
62' Yerokhin med nytt avslut. Den rullar sakta, sakta mot Olsen i målet. Mycket stabilt.
22.04
64' Kristoffer Olsson med maxat självförtroende: Tar sig förbi ryss med vrickning, viker in och skjuter en meter utanför.
22.04
Även om det inte ser mycket ut för världen gör Sverige det väldigt bra nu. Ryssland pressar högt men får liksom aldrig tag på Sverige, får noll effekt av sin höga press. Sverige lyckas ta sig ur varje gång och det blir frustrerat för Ryssland.
22.05
64' Dzjuba! Vilken galning! Granqvist gör a l l t som står i hans makt för att få vinna duellen mot Dzjuba. Som. Inte. Viker. Sig. En. Millimeter. Och tar ner bollen och avslutar. Men på täckande svensk. Se upp för Dzjuba!
22.07
67' Kalabalik i svenska straffområdet!
22.08
Först är det Dzjuba som springer rätt in i svensk gran. Sedan studsar bollen ut på kanten och de slår en fotbollens variant på bandyhörna – ja ni vet snett inåt bakåt med överhopp och skott – som går i täcket. Sedan lyckas Sverige till slut få kontroll på händelserna.
22.08
Årsstämman!
22.09
Kiese Thelin ska in. Han får sista instruktionerna innan bytet.
22.11
Jag undrar om Berg ska brytta mål torrheten!
22.11
Rätt o vänta med byte.
Låt Ryssarna spela ut sina byten för o sen svara på dess förändringar.
22.11
71' Martin Olsson ut, Isaac Kiese Thelin in!
22.11
Pass upp Sverige.
22.11
Nu får Sverige sluta stressa och inte slå så många avgörande bollar det kan tyvärr straffa sig.kontra i rätt lägen det är Ryssarna som skall jaga.bra jobb Olsson.
22.12
72' BERG!
22.12
2–0!
22.13
Beeeeeeerg!!!
22.13
"Äntligen får Marcus Berg göra det", utbrister speakern.
22.14
Det är en målvaktsretur från en meter eller två, öppet mål, och nu kan han inte missa. Nu dunkar han bara upp in den i mål. Det där hade han väntat på.
22.14
Vad sa jag om Berg.😁
22.14
Saker som inte fanns senast Berg gjorde mål... Nä, jag ska inte dit.
22.15
Äntligen! Sååå bra Berg!
22.17
Underbart Marcus
22.17
Måååååål....Nu svarade Berg på min mål känsla. Tack.
22.17
77' Viktor Claesson skjuter någon meter över och utanför.
22.17
Och nu ska Ari in för Ryssland! Kalmar-Ari! Där ser man.
22.17
Toppen toppen bra jobbat. Nu får ni hålla ihop det hela inte backa. Kör på9
22.18
Inget nytt Turkiet nu tack.
22.19
Claesson ligger ner utanför spel.
22.19
utanför planen
22.20
79' Sverige byter ut Claesson, som alltså ligger utanför spel, och in kommer Gustav Svensson.
22.20
Ser inte bra ut med Claesson.
22.21
80' Janne skulle ta ut Koffe Olsson, men tvingades ändra där i sista sekund när Claesson skadade sig.
22.21
80' Janne skulle ta ut Koffe Olsson, men tvingades ändra där i sista sekund när Claesson skadade sig.
22.22
82' Svensk frispark 15 meter in på offensiv planhalva.
22.24
84' Offside på Berg.
22.24
Nej, Kiese Thelin.
22.25
85' Kiese Thelin offside igen.
22.26
20 223 åskådare. 20 lax-strecket passerat i alla fall.
22.26
Samtidigt får Ryssland frispark 25 meter in på offensiv planhalva.
22.26
Ändrar mig till 30.
22.26
Den skjuts rätt långt över.
22.27
Eller ja, i alla fall tillräckligt för att den ska vara fullständigt ofarlig. Sverige har full kontroll på detta.
22.28
87' Guidetti ska in som sista byte.
22.28
88' Det är väl ett sätt att tacka av Berg om inte annat.
22.29
88' Sverige har gjort en av sina bästa matcher under Janne Andersson vågar jag säga. Finns såklart större matcher och så, men rent prestationsmässigt har det varit bra.
22.29
89' Inte Berg ut – utan Kristoffer Olsson.
22.29
Och John Guidetti in.
22.30
90' Sverige i ett sista (?) anfall.
22.30
Nu trillar de bara boll. Fram och tillbaka, sida till sida. Får tiden att gå.
22.31
Tre minuters tilläggstid.
22.33
Bollen går mest fram och tillbaka och tiden ticker som bekant på. Sverige kommer att vinna.
22.33
Nu ställer sig publiken.
22.34
Slut.
22.34
Summering: Sverige imponerar i matchen om gruppsegern. Bättre från början till slut och frågan är om de någonsin varit så här bra mot ett lag där de tvingats föra spelet. Plus till Lindelöf, Kristoffer Olsson och Jakob Johansson. Mer om matchen? På svtsport.se och i morgonsändningarna. Tack för visat intresse i kväll! 
23.09
på svt text står att Sverige tar sig därmed till slutspelet? Vad menas med det? Euro 2020? ska man inte kvala mer?
Det ska korrigeras, meddelat redaktionen. Klart de ska kvala. De kommer till ett slags slutspel om en EM-plats, om de INTE kvalar sig till EM. Alltså Sverige kan få en bonuschans. 
23.09
Extra plus för Sebbe, Vigge, Granen och även de andra grabbarna !
Alla dominerade ikväll! 🙌 🌟🌟🌟 Bra jobbat alla!
23.09
Sjukt att den gamle KALMAR-brassen Ari da Silva hoppade in för Ryssland?!
23.10
Tack för en härlig match!