SVT rapporterade · Annie Lööf (C) redovisar sitt sonderingsuppdrag

C-ledaren Annie Lööf har meddelat att hon ger upp försöken att bilda regering, så vad händer nu?  SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor om läget i politiken, här kan ni läsa chatten i efterhand!
16.16
Nu måste jag tyvärr sluta för den här gången. Tack för alla intressanta frågor och jag är ledsen att jag inte hann svara er alla. Återkommer nästa vecka!
16.16
I valrörelsen sas ingenting om en blocköverskridande regering vad jag minns. Hur kan Annie Lööf prata om "väljarnas mandat" för en sådan. Hon själv talar för en knapp tiondel av väljarna.
@Joachim - Hej Joachim, det hon sa i valrörelsen var att om alliansen bli mindre än de rödgröna ville hon söka stöd över blockgränsen, det är också det hon nu har försökt och misslyckats med. 
16.11
Kan talmannen utse sig själv som statsministerkandital och sen utlysa nyval?
@Joel - Hej Joel, det finns egentligen inga formella begränsningar för en sådan lösning men den är ju väldigt osannolik, om än kreativ. 
16.09
Hur lång tid, efter att ett fjärde nej till statsministerpost skett, tar det, rent praktiskt, innan ett nyval kan genomföras?
@Eva - Hej Eva, det ska hållas inom tre månader men rent praktiskt skulle det kunna gå fortare än så. Precis som vid ett vanligt val så fastställs röstlängden 30 dagar före och det är också sista dagen för partier att anmäla sitt deltagande. Sist det var tal om ett extraval i december 2014 var dock tanken att att det skulle äga rum tre månader efter att det utlysts. Skulle det bli ett extraval nu så är det talmannen som beslutar om exakt tidpunkt i samråd med valmyndigheten. 
15.59
Är det inte dags att kolla över svenska valsystemet och regler hur man får agera som politiskt parti? Det känns lite vilda västern just nu. Blockpolitik känns väldigt konstigt när man i realiteten röstar på ett parti.
@Lina - Hej Lina, Vilda västern tycker jag inte att det är, det är en långdragen process som kan upplevas som tröttsam men man måste komma ihåg att vi har fått en väldigt knepig parlamentariskt situation och det tar tid att förhandla sig fram till en lösning när man har gått till val på vissa besked i regeringsfrågan. Det är möjligt att frågan om att se över valsystemet väcks i och med den här regeringsbildningen och om man kan nå en bred uppslutning kring det så kan systemet förstås förändras. 
15.55
Vilket tror du är troligast, att C och L accepterar stöd av SD eller att de ger statsministerposten till Stefan Löfvén?
@Joachim - Hej Joachim, det är svårt att svara på. Men jag uppfattar det som ett besvärligare svek att acceptera stöd av SD.Skälet till att de röstade nej till Kristersson var ju att de menade att det skulle ge ett "nationalistiskt och populistiskt parti" en maktposition som i förlängningen skulle hota den liberala samhällsmodellen. Det är svårt att backa på. Inom L finns det de som tycker att man ska släppa fram Kristersson om han ställs inför ännu en omröstning för att sedan gå i opposition och samla ihop sig inför nästa val. Samma debatt har ännu inte synts av i C, Lööf har en bred uppslutning kring sin linje. 
15.47
Vilken är egentligen anledningen till att inte talmannen kan besluta om extraval?
@Friedrich - Hej Friedrich, enligt vår grundlag kan han bara göra det efter fyra misslyckade statsministeromröstningar.
15.43
Hej. Kommer V att rösta för en regering där C ingår, utan att få någonting i utbyte?
@Ivan - Hej Ivan, nej de skulle inte rösta för, det skulle i sådant fall släppa fram en sådan regering. Men de kommer ju att kräva något för att göra det. Problemet för V är att de inte har en så stark förhandlingsposition, att de skulle rösta som SD, M och KD är ju inte särskilt troligt. 
15.40
Om Alliansen fått 144 och de rödgröna 143 mandat hade de lika fullt varit beroende av SDs röster.
Hur kan, annat än symboliskt, att de fick 143 mot de rödgrönas 144 göra någon reell skillnad?
@Nickenyfiken - Hej Nicke, det där stämmer inte riktigt. I och med att de är mindre skulle de behöva SD:s aktiva stöd i de blockskiljande voteringar där de rödgröna har en gemensam linje. Men du har ju rätt så till vida att SD skulle kunna fälla en sådan regering genom att rösta på S förslag. 
15.38
Kommer Lövén får chans att bilda regering nu?
@Nils - Hej Nils, det går ju inte att veta men ett troligt scenario är ju att Löfven får samma förutsättningar som Kristersson dvs en förhandsavisering om en statsministeromröstning om en vecka. Men vet gör vi imorgon när talmannen ska berätta om nästa steg. 
15.36
Varför funkar inte en Allians och MP regering eftersom då slipper båda förlita sig på SD?
@Jonas - Hej Jonas, en sådan regering samlar 159 mandat, dvs inte majoritet. S, V och SD skulle sannolikt också rösta nej till en sådan lösning. Om den skulle få tillträda riskerar den att förlora varje gång SD röstar på Socialdemokraternas förslag eftersom de tillsammans har 162 mandat. Men Lööf och Björklund är ju övertygade om att S skulle vara tvungna att ge sitt stöd eftersom de sagt att största block ska regera och för att de inte vill rösta mot en sådan regering ihop med SD. Jag är inte lika övertygad. 
15.33
Har S lagt en egen budget förutom den övergångsbudget som dom väl var tvungen att göra, det är ju inte deras budget. När nu M ska lägga en som det ska röstas om, kan väl S göra en också, eller?
@Ulla - Hej Ulla, det kan de göra men jag tror inte att de gör det. De har ju varit väldigt kritiska mot att Moderaterna gör det. Om deras förhoppning är att övergångsbudgeten till sist ska gå igenom riksdagen med stöd av C och eller L är det oklokt, C / L skulle aldrig rösta för en S-budget. Men det ska förstås inte uteslutas.
15.29
Hej. Hur länge skall C och L orka att säga Nej till alla förslag som inte passar dem. De kan ej bli någon ny statsminister eller regering med Nej till allt. Någon måste vara modig att bryta låsningen. Tror du de strävar efter ett nyval.
@Anders - Hej Anders, jag tror inget parti utom möjligen SD vill ha ett nyval. Av C och L är det L som är mest oroliga för ett sådant, de ligger just nu under riksdagsspärren. Att partierna kommer behöva justera sina positioner är uppenbart, annars får vi ju ett nyval. 
15.28
Hej! Annie Lööf poängterade flertalet gånger att det viktiga nu är att diskutera sakpolitik. Givet att sakpolitiken är det viktigaste, är då centern närmare en KD+SD+M regering, eller en S+MP+V regering?

@Henrik - Hej Henrik, Lööf står förstås närmare de övriga allianspartierna i sakfrågorna än de rödgröna. Däremot står hon väldigt långt från SD i flera för henne viktiga frågor. En KD,SD,M regering är inte aktuell i det här läget. Den är det bara SD som vill ha.
15.24
Kommer sveriges största parti Socialdemokraterna att få försöka sondera?
@Johan - Hej Johan, S har redan sonderat, men det är förstås inte uteslutet att de får göra det igen med avisering om en väntande statsministeromröstning. 
15.22
Vad berättar talmannen under morgondagens PK?
@Gino - Hej Gino, jag utgår ifrån att han berättar om nästa steg. Ett troligt scenario är att Stefan Löfven får tillbaka bollen med samma förutsättningar som Ulf Kristersson, dvs att det ska hållas en statsministeromröstning om honom om en vecka. Men han kan ju välja en helt oväntad variant också, tex var det ju ingen som hade räknat med att han skulle bjuda in partierna till gruppsamtal som han gjorde härom veckan. 
15.20
Vad tror du är anledningen till att Alliansen inte i förväg hade en plan för detta, det mest troliga scenariot? Det är ju orimligt att de inte såg detta komma.
@Tubbe - Hej Tubbe, eftersom man inte kunde komma överens och eftersom man hoppades på att bli större än de rödgröna. Hade de fått 144 mandat och rödgröna 143 så hade vi haft en regering i dag. 
15.18
Hej Elisabeth! Kan Kungen gå in och påverka utvecklingen på något sätt?
@Sandra - Hej Sandra, nej det kan han inte. 
15.18
Hejsan!
Om inga kan tänka sig att släppa på tyglarna. Så finns det väl ingen chans att någon tar kommandot.
Men låt oss säga att det blir ett extra val och vi får samma fördelning på mandaten. Då sitter vi ju i samma båt och det kostat oss 400 Miljoner för ett extra val.
Har vi ingen som kan säga till dem på skarpen, som en vuxen till ett barn?
@Anders - Hej Anders, nu är ju inte partiledarna barn, de agerar efter sina övertygelser. Vi har en knepig parlamentarisk situation och partiledarna har vallöften de inte vill bryta, det handlar i grunden om ideologi och värderingar. Och förstås som alltid, en tanke på nästa val. Det kan förstås upplevas som långdraget men det är inte så att de inte vill hitta en lösning. 
15.14
Hur kunde de rösta ned regeringen med hjälp av SD och sen vägra välja ny statsminister så länge som det innebär stöd från SD?
Hur kan det få gå till så?
Rödgröna har mest mandat men C och L verkar inte acceptera det men har nu målat in sig i ett hörn öm de inte ändrar ståndpunkt?
@Helena - Hej Helena, det är inte alls omöjligt att C och L ändrar ståndpunkt, det beror på nästa steg. Både Lööf och Björklund har hittills agerat efter det mandat de fått av sina respektive partier, ska de ändra sig behöver de förankra det internt först. 
15.11
Om SD, M och S bildade en regering tillsammans skulle det bli en stark majoritetsregering som skulle kunna styra landet, dessutom är SD, M och S överens om den strama migrationspolitiken så är det en möjlighet?
@Rickard - Nej, varken M eller S vill regera eller samarbeta med SD. Vad gäller migrationspolitiken så har både S och M öppnat för att göra upp om den över blockgränsen. M vill ha en parlamentarisk utredning där även SD ska vara med. 
15.09
Hej. Åkesson verkar ha gott självförtroende
och svar på att det går trögt i sonderingarna... Värför ger inte talmannen honom uppdraget att sondera!?
@Acke,Karlskoga - Hej Acke, det går inte att utesluta att han gör det men det är osannolikt så länge de andra partierna inte vill samarbeta med honom.
15.08
Vid extraval fortsätter A Norlén eller utses en ny talman
@Bruno - Hej Bruno, efter ett extraval väljer en ny riksdag också en ny talman. Det kan ju förstås bli Norlén igen, eller någon helt annan. 
15.06
S, M och C är de som blockerar samtliga regeringsalternativ (L har väl för få mandat för att spela nån avgörande roll egentligen?). Kan inte talmannen ge i uppdrag till dessa tre partier att inom t ex en vecka antingen komma med ett regeringsförslag eller komma överens om extraval?
@Fahrer - Hej Fahrer, det finns inget formellt som hindrar honom från att göra det. Han är fri att styra processen som han anser lämpligast. Om han väljer din lösning får vi veta i morgon när han håller pressträff. Men i slutändan är det ju upp till partierna att komma överens, det kan inte talmannen göra åt dem.
15.04
Hur styrd ör talmannen i sin uppgift? Verkar som han tittar vad som är gjort historiskt och försöker följa någon riktlinje, kan han inte hitta på något ”nytt” själv?
@TorgnyMånsson - Hej Torgny, det stämmer att talmannen tar hjälp av hur hans företrädare har agerat historiskt. Men han hittade ju också på något nytt häromveckan, dvs gruppsamtalen mellan de olika regeringskonstellationerna. Det är möjligt att han har ett nytt verktyg i den fortsatta processen. 
15.01
På vilket sätt ändrar ett extraval förutsättningarna för en regeringsbildning. Allt tyder ju på att ett nyval leder till samma parlamentariska läge som i nuläget.
14.59
Finns det inget sätt för övergångsregeringen att avgå? Om M:s budget röstas igenom blir ju situationen smått komisk.
@Frippe - Hej Frippe, nej en övergångsregering kan inte avgå. Enskilda statsråd kan entledigas men inte regeringen som helhet och inte statsministern. 
14.57
Hej

Vad tror du kommer att bli nästa steg efter Annie Lööf har också gett upp försöket? Kan det bli ett extra val?
@Bianca - Hej Bianca, det blir ett extraval först när fyra statsministerkandidater har röstas ner av riksdagen och personligen tror jag inte att det kommer att gå så långt. Ett troligt scenario nu är att Löfven får samma förutsättningar som Kristersson, dvs ställs inför en omröstning om en vecka. Men talmannen kan ju också föreslå något helt annat, det får vi veta i morgon när talmannen har pressträff. 
14.55
Hej!

om det bli nyval, när kommer det inträffa om du skulle gissa?
februari eller mars 2019?

MVH Anna Hologersson
@anna - Hej Anna, väldigt svårt att svara på, vi vet ju inte när de fyra statsministeromröstningarna i sådant fall är avklarade. Extravalet ska hållas inom tre månader efter det och lite tid behövs för förberedelser. Men det troliga är att man inte låter det dra ut alltför mycket på tiden. 
14.53
Är det troligt att SD kommer ges ett försök att sondera i nuläget?
@Joakim - Hej Joakim, ingenting ska förstås uteslutas men eftersom inget parti vill samarbeta med SD i dagsläget så är det inte så stor poäng att låta SD sondera.
14.51
Om det blir extraval, blir det då som vid ett vanligt val med partiledardebatter, TV debatter, valmöten,
Valtal mm. Man börjar om från noll, så att säga.
@Ronald - Hej Ronald, det skulle bli en annorlunda valrörelse eftersom den dominerande frågan skulle vara regeringsfrågan. Den skulle också bli mycket kortare. Men partiledardebatter och valmöten blir det förstås. 
14.49
Nu återstår väl egentligen inget annat än att en gång varje vecka föreslå en statsminister för omröstning i kammaren. Eller kan du se någon möjlig sonderare näst på tur?
14.47
Hittills har ju inget av partierna backat i något avseende, och låsningarna består därför. Borde inte talmannen nu hitta ett sätt att ”hota” med extraval så snart som möjligt? Vilka alternativ har han i så fall?
@Fredrik - Hej Fredrik, hotet om extraval finns ju redan men visst i teorin skulle talmannen kunna säga att nu tänker jag föreslå en statsminister vars uppgift blir att utlysa extraval. Men för att det ska vara möjligt krävs ju att någon vill ta på sig den uppgiften och att partierna kommer överens om att den lösningen är den bästa. Och det är inte särskilt troligt. 
14.45
Om vi inte har en regering fram till jul, kommer då regeringsbildningsdiskussionerna att ta paus fram till januari? Eller kommer Norlén ha talmansrundor över jul och nyår?
@Annika - Hej Annika, lite ledigt hoppas nog talmannen och även partiledarna på men om det finns behov av rundor även då kommer de förstås att hållas. Partierna kan ju även använda juldagarna åt förhandlingar, det gjorde man tex 2014 när man kom överens om decemberöverenskommelsen. 
14.42
Varför kan inte M och S ställas direkt mot varandra i en statsministeromröstning
Då har vi ju klartgjort allt på en gång
Då blir ju alla tvungen att trycka på knappen
@Helge - Hej Helge, talmannen föreslår en statsminister i taget, att föreslå två på en gång om det är du menar är inte möjligt. 
14.41
Rikhard: Borde inte många partier, vara väldigt oroade av vad som händer vid ett extraval. Att många fler kommer rösta på SD både då och om 4 år. Då kanske även L eller MP åker ur.
Marmorstein: Det är de också. Inte nog med att MP och L löper stor risk att åka ur utan dessutom kan ett extraval leda till ett ökat misstroende mot våra folkvalda.
14.38
Anders: Vad är det för skillnad mellan Kristerssons och Reinfeldts politik, eftersom Reinfeldt kunde samarbeta med Mp men inte Kristersson?
Marmorstein: Kristersson har inte sagt nej till att samarbeta med MP, det han har sagt nej till är att bilda koalitionsregering med MP. Reinfeldt sökte en bredare överenskommelse med MP efter valet 2010. Det slutade med att man gjorde upp om migrationspolitiken och det har Kristersson sagt var ett stort misstag.
14.38
Lennart: Om det blir nyval, kommer det att bara gälla riksdagsvalet och inte kommunalvalet?
 
Marmorstein: Ja det är bara riksdagsvalet, sedan 2011 kan även kommuner och landsting hålla extra val, men det beslutas av kommun- och landstingsfullmäktige, så det skulle vara en helt enskild process.
14.34
Lennart: Om talmannen vill utse en partiledare till möjlig statsminister o kräva att hen går upp för röstning, kan hen vägra o vad blir då konsekvenserna för den personen?
Elisabeth Marmorstein: I teorin är det fullt möjligt att en person vägrar att bli kandidat, och det finns inget formellt som hindrar talmannen.
14.33
Blir det nyval? Kommer Åkesson få sondera?
14.32
 
Jan: Rent principiellt är min fråga om talmannen kan föreslå sig själv som statsminister?
Med det uttalade syftet att direkt utlysa nyval om han tolereras?
Elisabeth Marmorstein: En kul fråga. Jag har svårt att se några begränsningar för en sådan manöver. Talmannen är i stort sett fri att föreslå vem som helst. Men jag tror inte på en sådan lösning och han kan inte vara talman och statsminister samtidigt.
14.30
Nu är det dags att starta spelaren här ovanför och hänga med i Marmorstein svarar! Och fortsätt skicka in frågor, Elisabeth Marmorstein svarar även efter programmet, då direkt här i chatten!
14.27
Kan det inte införas sluten röstning om statsministern liksom det gjordes till vice talmannen, då skulle säkert resultatet bli helt annorlunda
@N-som - Hej, i dagsläget är det alltid öppna voteringar vid statsministeromröstningar. Om någon skulle föreslå något annat kan det förstås förändras i framtiden.
14.26
Vad tycker du, ska man börja bli orolig över vårt läge nu? Om inte - när ska man börja bli orolig? Tack på förhand!
@Djeiran - Hej Djeiran, nej orolig tycker jag inte att man ska bli. I sista hand kan det här förstås leda till ett extraval men det kan också hanteras. Det finns ett regelverk för den här processen och vi har en övergångsregering som sitter tills dess att vi har en ny regering på plats. Dessutom är det än så länge ingen fara för svensk ekonomi. Den här processen kan upplevas som långdragen men att beskriva det som kaos eller kris tycker jag är fel. 
13.38
Vid extra val, står Talmannen kvar då eller väljs han om på nytt? Enligt regeringsformen sitter talmannen under valperioden, dvs att vid extra val så blir det en ny talman, men här; www.svt.se säger ni att talmannen väljs på fyra år, vilket det inte står något om i regeringsformen. Vad gäller? Han bör väl avgå isåfall?
@Erik - En ny talman ska utses efter varje val till riksdagen, alltså även det extra val som nu ser ut att komma allt närmare. Andreas Norlén får alltså inte behålla jobbet som talman automatiskt men skulle förstås kunna ställa upp som talmanskandidat igen. 
13.06
Var är Lööfs gula knapp som hon efterlyser hos S och M? Hon är själv inte beredd på några som helst kompromisser. Snacka om att kasta sten i glashus!
Elisabeth Marmostein: Hon har ju sagt att hon vill se en blocköverskridande lösning, och fört fram sina olika alternativ. Hon är nog beredd att trycka gult om det skulle bli någon av hennes lösningar men hon har ju röstat bort Löfven och tryckte rött för Kristersson.
12.57

Expressen publicerar nu uppgifter som gör gällande att Miljöpartiet under sonderingssamtalen varit beredda att överge Stefan Löfven och sätta sig i en alliansregering

Kravet sägs ha varit att Annie Lööf skulle bli statsminister - inte Ulf Kristersson. Det var också därför alternativet föll.

Notera att detta är högst osäkra uppgifter, men enligt  Expressen bekräftas de av en källa inom Centerpartiet. 

 

12.44

Debattartikel: Stig-Björn Ljunggren: ”Sluttjafsat!”

SVT Nyheter”Låt oss använda samma medicin som politikerna använt på sjuka, arbetslösa och nyanlända. De har med piska och morot försökt se till att folk håller sig på banan och inte ligger det allmänna till last. Således: nu får det vara nog! Skärp er, annars drar vi in veckopengen!”, skriver statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
12.43
Undrar om man kan ändra i hur valet skall gå till.
Kan man inte ha en första valgång där de två största partierna går vidare till en andra omgång
och det parti som vinner i andra omgången får regera.
12.43
Eftersom övriga partier bara leker i sandlådan och inte kan komma överens om en regering för Sverige så bör det enda parti i Sverige som inte är med och leker i sandlådan få regera och ta över ansvaret av vårat land pga övriga partiers inkompetens! Ser inget annat alternativ...
12.42
Jag vänder mig så mycket mot begreppet sandlådan som har blivit ett älsklingsbegrepp bland ”folk”.
Partierna gör ideologiska val. Att inte prata med SD är inte ett sandlådebeteende, utan en demokratisk rättighet hos partierna. Däremot är de ideologiska låsningarna hos alliansen ett faktum, där C vägrar vara pragmatiska. M och S har öppnat för pragmatik fast på olika sätt utifrån vilka de ideologiskt kan tänka sig arbeta med. S har öppnat för ett mittenalternativ och M för ett högerkonservativt alternativ. Att använda begreppet sandlåda är förknippat med SD:s retorik.
12.41
Politiker vars värld är för liten och trångsynt. Ta ansvar för väljarna och medborgarna nu. Glöm allt vad maktpositioner betyder för partiet och egen del, ta makten tillbaka till väljarna. Blocköverskridande JA, skyndsamt JA
12.40
Dela upp landet i åtta delar, låt varje parti styra en del och låt folket flytta till den del som de vill bo på.
12.39
Det är ju inte bara Annie & Jan som ska kliva upp ur sandlådan! Löfvén och Kristersson bär huvudansvaret för den här röran. Jag håller med Fredrik att extraval är det bästa för då kommer säkerligen Mp och L att åka ur riksdagen så att det blir en riktig förändring av båda blocken!
12.24

Elisabeth Marmorstein om beskedet: ”Har inte lyckats”

SVT NyheterAnnie Lööf (C) ger upp sitt sonderingsuppdrag. SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein menar att dagens besked var väntat. – Det fanns egentligen bara två alternativ. Antingen kastade hon in handduken eller så bad hon om mer tid. Hon valde det första, säger hon.
12.24
Låt alla rösta på Jimmie som stadsminister
så blir det lugn och ro !!
12.24
Jimmie ser mer och mer belåten ut. Inte underligt,det framstår som om bara partierna ville prata med SD så löste sig allt. Gissa vem som nu vinner på ett eventuellt nyval?
12.24
Låt kungen bli ensam Regent över
Konungariket Sverige !
12.22
Ring Donald trump
12.22
Annie klagar över att "alla vägar är blockerade". Smått ironiskt då hon helt avstängt den största, rakaste och mest uppenbara vägen. Alla vet vad jag pratar om.
12.17
  

Jimmie Åkesson vill inkluderas i samtalen eller ha ett extra val

SVT NyheterJimmie Åkesson anser att Sverigedemokraterna bör inkluderas i samtalen om regeringsbildningen. Alternativt ska talmannen driva fram ett extra val, uppger SD-ledaren i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.
12.15
Står även lite bakgrund: 
"Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också statschefen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister."
12.12
Så här står det ordagrant i talmannens pressmeddelande:
"På morgonen den 22 november tog talmannen emot Annie Lööfs (C) rapport från det sonderingsuppdrag hon har haft. Därefter överlade talmannen med de vice talmännen. Andreas Norlén kommer under torsdagen även att tala med riksdagspartiernas partiledare per telefon."
12.05
Talman Andreas Norlén håller en pressträff på fredag klockan 10, det vill säga imorgon. Det framgår av ett pressmeddelande från talmannen.
Enligt pressmeddelandet ska talmannen under dagen, i dag, ha kontakt med partiledarna per telefon.
 
 
12.03
På riksdagens hemsida finns vanliga frågor och svar om regeringsbildningen, till exempel om en statsministeromröstning alltid sker öppet. Gå in och läs mer här!
12.01
Hennes smala "mittenregering" med Liberalerna; påminner ju ganska mycket om KD plus M, dvs 50% av Alliansen, något hon själv förkastade. Alliansen skulle ju hålla ihop. No consistency här inte....
12.00
Nyval blir väl det bästa steget, så att kanske L och Mp åker ut. Svagt stöd och nu ännu svagare enligt senaste mätningarna. Eller sonderingsuppdrag till Åkesson så tvingas de andra partierna att samtala. /Besviken Alliansväljare
12.00
Det är uppenbart att det krävs ett nyval. Vi måste få en majoritet åt något håll, dags att kliva upp ur sandlådan Annie och jan
12.00

Vilka partier samarbetar med varandra?

svt.seHär får du en överblick av vilka partier som samarbetar med varandra och i hur många kommuner de gör det.
12.00
Dags att ge Jimmie Åkesson sonderingsuppdraget så får vi se vad han och de övriga partiledarna kan rucka på i sina hittills låsa positioner.
11.59
Dags att skippa den här lekstugan. Låt Kungen bilda en regering.
11.59
Fick man någon indikation om när pressmeddelandet kommer?
Hej William, talmannens pressekreterare trodde att det skulle komma inom några timmar!
 
11.58
Det är lätt att skylla på andra som vanligt, alla gör fel utom C o L . Är det inte märkligt att bara dessa 2 partier gör allt rätt, dessa partier som är små försöker TVINGA ALLA att göra som d3 gör. Inte bryr sig det minsta hur svenska folket röstat .
11.58
Ett nyval förvärrar läget..
11.58

Göran Persson lyckades splittra borgerligheten – redan för 20 år sedan

SVT NyheterStefan Löfven (S) försöker vinna över Centerpartiet och splittra Alliansen – något som före detta statsministern Göran Persson lyckades med redan för över 20 år sedan. – Centerpartiet fungerade som en perfekt partner, säger han.
11.57
Nyval omedelbart!
11.57
Ingen lön till någon i partierna från valdagen fram tills dess att en regering tillträtt.
Det fungerar i Vatikanen så det fungerar här också.
11.57
Hej! Nu är väl sandlådan igång rejält och det är Centerpartiet som skvätter värst. Dom kan väl inte påstå att det enbart är S och M så låser läget. Det gör väl alla utom möjligtvis V och SD. Vad säger du?
11.57
Folket börjar få nog av dessa inkompetenta, överbetalda "proffspolitiker".

De flesta av oss hade fått sparken för länge sedan om vi skötte våra arbeten såpass undermåligt.
11.57

Spelet om regeringsmakten – så ser partiernas strategier ut

SVT NyheterDrygt två månader efter valet har Sverige ännu inte någon ny regering. Stefan Löfven (S) har blivit avsatt, riksdagen har röstat nej till Ulf Kristersson (M) som ny statsminister och Annie Lööf (C) har gett upp sina sonderingsförsök. SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson reder ut vilka strategier partierna egentligen har.
11.54
Det politiska livet lever sitt eget liv och bryr sig inte om vanligt folk. Reformer som var livsviktiga för folk och land innan valet får nu vänta eftersom det inre livet i det politiska spelet går före allt annat. Sjukvård och försvar får vänta. Ingen anfaller väl ett land eller blir sjuk innan en regering har bildats.
11.54
Lägg ner cirkusen och utlys nyval.
11.53
Talmannen bör nu föravisera 3 st omröstningar i kammaren. Den 3 dec-Löfven , den 5 dec - Lööf och den 7 dec - Kristersson. Sedan vet vi vad som gäller.
11.53
Instämmer med föregående talare, som sa: Hur kan en allianspartiledare skylla på andra, som röstade ner Ulf Kristersson. Att politikerna ska vara så envisa och tjurskalliga. Upp ur sandlådan. Jag tycker alla politiker är som krokodiler små öron och stora käftar.
11.53
Nyval nu, så får vi hoppas att några gamla, irrelevanta partier försvinner och att en ny opposition, rent av röstas in.
Den liberala demokraturen befinner sig i fritt fall.
11.53
Är det en förskola som skall bilda
en regering det verkar inte bättre.
Det verkar helt åt helvete som det är nu.
11.53
Vem är överraskad? Inte jag. Men nu blir det kontakter mellan M, KD och SD. De kommer överens om några mindre ko troversiella frågor. C accepterar en sån regering med L röstar nej, Björklund avgår och Sverige styrs av konservativa blocket max två år, sedan tar det slut. Och då är Löfven beredd. Vad sägs om det?
11.52
Cirkus Sverige fortsätter att leverera. Så tröttsamt.
11.50
Nyval tack!
11.43
”Ett av de mest realistiska alternativen är en socialdemokratisk minoritetsregering”, säger Sjöstedt och menar att V skulle stödja den.
11.41
Sjöstedt anklagar Alliansen för att driva Sverige mot ett extraval.
11.40
Intressant att en allianspartiledare som röstade ner alliensens statsministerkandidat skyller på andra.
11.39
När kommer talmannens uttalande?
@Gino - Bara talmannen vet.
11.39
”Alliansen hade ingen plan, de avsatte en statsminister men hade ingen aning om vad de skulle göra sen”, säger Sjöstedt.
11.39
Problemet är journalisterna som pressat fram för blivande regeringsbildning
Omöjliga ställningstaganden från partiledarna.
Nu passar vi på att reducera antalet riksdagsledamöter till 149. Det finansierar ett extravalet.
11.37
Sjöstedt säger att han vill ha inflytande, han vill vara med och förhandla.
11.36
”Före detta Alliansen kan inte bilda regering, de kan inte styra Sverige”, säger Sjöstedt.
11.35
Kl 14.30 sänds programmet "Marmorstein svarar" här på svt.se. Ni kan redan nu skriva frågor till politikreporter Elisabeth Marmorstein på marmorsteinsvarar@svt.se. Så får de något att prata om i programmet.
11.34
”Det viktiga nu är att Stefan Löfven får det här uppdraget”, säger Sjöstedt.
11.33
Nu är V-ledaren Jonas Sjöstedt här. Han säger att Alliansen inte har en susning om hur de ska styra Sverige. Han menar att Stefan Löfven nu bör få chansen att bilda regering igen.
”Ansvaret för den här oredan faller helt på den före detta Alliansen”, säger han.
11.30
”Vi tar ett stort kliv närmare ett extraval i och med dagens besked, eftersom alla regeringsalternativ nu blockeras på alla sätt. Det finns inte tillstymmelse till någon öppning”, säger Mats Knutson.
11.29
”Talmannen har flera alternativ, ett är att förhandsavisera Stefan Löfven, att han ska komma tillbaka till talmannen med en regering som sedan ska testas skarpt i kammaren. Ett annat alternativ är att han trycker på pausknappen och ger partierna mer tid för att diskutera fram en uppgörelse som ska ligga till grund för en ny regering", säger Mats Knutson.
11.27
Det är inte många inlägg från medborgare som publiceras. Är det någon mening med att låtsas att vi får uttrycka oss i vår numera skattefinansierade "public service".
11.26
Blir det nyval/extra val nu? Blir ganska snurrig hur allt ska bli. Och vem leder Sverige nu när vi inte har någon regeringen....
@Karin. - 
Det finns bara ett i grundlagen angivet sätt att utlysa extraval.
Om talmannens förslag till statsminister förkastas fyra gånger av riksdagen utlyses automatiskt extraval.
Det ska hållas inom tre månader och gäller bara val till riksdagen.
Hittills har ett förslag röstats ned i riksdagen.
Normalt kan en regering utlysa extraval. Det får däremot inte en övergångsregering göra.
 
11.26
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson tror att Lööf var kvar så länge inne hos talmannen eftersom de sista alternativen nu faller. ”Låsningen är nu total och det är svårt att se någon given väg ut ur det här", säger han.
11.19
Nu när allt kretsar kring att ingen talar med Sd, så borde talmannen ge sonderingsuppdraget
till just Åkesson. Åkesson får ett sonderingsuppdrag att utifrån möjliga sakpolitiska samförstånd,
alltifrån ifrån Sjöstedt till Kristersson gå igenom skilda politiska ämnesområden och specifika frågor. NU BLIR DE TVUNGNA ATT TALA MED VARANDRA !
11.10
Journalister hänger sig kvar efter presskonferensen.
11.07
Talmannen sitter för närvarande i möte med ett internationellt besök.
11.06
Vi får nu beskedet att det inte blir någon pressträff med talmannen i dag, från talmannens presstjänst.
Däremot kommer talmannen inom kort att informera skriftligt om vad som händer härnäst.
11.06
Det är oklart vad pressmeddelandet kommer att innehålla, men förhoppningsvis blir det besked om nästa steg.
11.05
SVT har försökt frågat övriga partier ställer sig efter att Annie Lööf ger upp försöken att bilda regering. Socialdemokraterna avvaktar med att kommentera  till efter att talmannen eventuellt uttalar sig. Inte heller Moderaterna vill säga något i nuläget.
11.05
Pressmeddelandet kommer inom några timmar.
11.04
Talmannen kommer inte att hålla presskonferens i dag, men återkommer inom kort med ett pressmeddelande, säger talmannens pressekreterare Anna Ström.
11.00
Direktsändningen avslutas nu. Klockan 14.30 sänds programmet "Marmorstein svarar". Ni kan skicka in era frågor marmorsteinsvarar@svt.se.
10.59
När meddelar talmannen nästa steg?
@Linus - Detta är just nu oklart. SVT:s utsända i riksdagen håller just nu på att ta reda på när Andreas Norlén tänker kommentera.
10.58
 
- Det borde nu var a uppenbart för alla att lösningen framåt inte är fler sonderingar, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Expressen.
- För att komma vidare behöver samtalen även inkludera oss eller så bör talmannen så snart som möjligt driva fram ett extraval så att väljarna ges en ny möjlighet att ta ställning. 
10.56
Och där lämnar Lööf presskonferensen.
10.55
10.51
Annie Lööf:
I en sådan oklar parlamentarisk situation som vi har nu, så behöver ena sidan tolerera den andra för att en lösning på regeringsfrågan ska komma till. I nuläget finns ingen förutsättning för just detta.
10.49
På en fråga om det inte är C, snarare än M och S, som blockerar möjligheterna att få en regering till stånd svarar hon att hon inte anser det.
Jag har lagt oerhört mycket tid den här veckan på att komma framåt i de politiska diskussionerna och ställt konkreta frågor kring regeringsfrågan. Det är inte Centerpartiet som blockerar, utan det är andra partier som säger nej.
10.43
10.41
En vecka har inte räckt för att dyrka upp det låsta läget. Lööfs ambition har varit att hålla ihop Alliansen och hitta blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.
 
10.39
Blir det ny val nu????
@OlaMarmvik - Ingen vet, bollen ligger just nu hos talmannen Andreas Norlén.
10.37
Lööf anser ändå att sonderingsrundan varit meningsfull.
10.37
Annie Lööf ger alltså upp försöken att bilda en blocköverskridande regering, men säger att sonderingen ändå varit meningsfull. I eftermiddag kommer talman Anderas Norlén berätta vad nästa steg blir i processen.
10.35
- Både S och M vill bara rösta ja till om någon av dem blir statsminister, säger Lööf och framhåller att låsningarna i statsministerfrågan kvarstår.
- Den ena sidan måste tolerera den andra, säger Lööf men konstaterar att det inte verkar möjligt nu.
10.34
Lööf lämnar över sonderingsuppdraget.
10.33
- Det är inte meningsfullt att begära mer tid för sondering, säger Annie Lööf.
10.32
- Jag har prövat tre alternativ:  Alliansen + S, huvudalternativet Alliansen + MP samt en smal mittenparti med C och L. Inget av dessa har varit framkomligt, säger Annie Lööf.
10.29
Fullsatt i pressrummet.
10.29
BLA bla bla. Hon bara pratar om massor av andra saker än det hon ska, typiskt Annie.
10.28
Svårare blir det att enas om arbetsmarknadspolitiken och migrationspolitiken, säger Lööf. Inget besked om sonderingsuppdragets fortsättning.
10.28
Hon talar om försvar, skola och landsbygdspolitik som exempel på reformområden där partierna kan komma överens. Lööf betonar att skillnader kan överbryggas.
10.25
Annie Lööf talar om behovet av en skattereform och ökad trygghet i samhället, men har hittills inte sagt något om regeringfrågan.
10.24
Har Lööf något konkret att presentera?
@Jonas - Lyssna på presskonferensen ovan. 
10.24
Lööf säger att samtalen med talmannen har fokuserat på sakpolitik.
10.23
Lööf säger att hon fokuserat på att ha möten över blockgränserna. Hon har träffat S och MP tre gånger vardera under veckan och fokuserat på sakpolitik.
10.22
- Jag har haft en bra samtal med talmannen nu på morgonen. Det har varit en del att rapportera om, inleder Annie Lööf.
10.22
Nu startar presskonferensen.
10.21
Mötet med talmannen har pågått i nästan en och en halv timme, betydligt längre än vad som troddes på förhand. Vad detta betyder får vi förhoppningsvis veta strax.
10.21
Nu är Lööf på väg in.
10.18
Nu sägs Annie Lööf vara på väg till presskonferensen.
10.13
Det känns som att det finns två anledningar till att det drar ut på tiden. Antingen vill Lööf ha mer tid o Norlén tycker inte att det är meningsfullt, eller så vill Lööf kasta in handduken o Norlén vill att hon tar det en vända till. Att de kommit fram till en lösning skulle man kunna avhandla mycket snabbare?
10.08
Fortfarande i väntans tider...
10.06
Mötet mellan Annie Lööf och talmannen drar ut på tiden. En presskonferens var utlovad till klockan 9.30, men ännu har ingen Lööf dykt upp.
10.05
Varför frågar ingen varför man inte behandlar alla människor/ partier lika
Apropå människors lika värde.
Både v och Sd har ju väljare som faktiskt existerar???
10.03
Matte: Vad är oddset på ett förslag till regering? #Spelsugen ;)
10.01
SD består inte längre av missnöjesröstare. SD vill ha en förändring som övriga insett försent att de måste följa. Ett nyval/extraval skulle göra SD än större så i nuläget skulle övriga tjäna på att samarbeta och samtala före att nyval.
10.01
Oddset på att Annie Lööf kommer att begära mer tid för sonderingar är, enligt undertecknad, 1,02 gånger pengarna...
10.00
Våra riksdagsmän har ett förtroendeuppdrag och är valda för att styra landet. Det är ett stort ansvar och då måste de sluta med att bara ta partitaktiska hänsyn och se till att vi får en regering . Misstron mot vår demokrati blir allt större ju längre det går innan vi får en regering.
09.55
Två kloka personer har sagt:
-- Till (M): Glöm inte att även botten av bassängen är kaklad
-- Till (C) och (L): Om man målar in sig i hörnet och tvingas gå därifrån, blir man väldigt kladdig om fötterna
09.55
Hellre att det tar tid, än att de röstar ja till något de inte står för.
09.54
Jan Ålevik: Det är så här en demokrati fungerar. Vill du ha snabba beslut får du flytta till en diktatur.
09.54
- Annie Lööf sitter fortfarande inne hos talmannen och pratar. Mötet drar ut på tiden, säger SVT:s utsände reporter Ulf Hambraeus.
09.50
Under de tidigare sonderingarna och talmannens gruppövning - har de inte då talat sakpolitik? Det är vad Lööf säger saknats. Vad har de gjort?
@Jörgen - Det är det vi förhoppningsvis får veta i dag. 
09.48
Vi väntar fortfarande på att Lööf ska komma gående här på väg till pressrummet i riksdagen.
09.46
Hur länge ska vi SKATTEBETALARE acceptera denna process det liknar mest ett dagis där barnen aldrig ger sig. Dom ser vuxna ut är högutbildade och har en omotiverad hög lön ändå så verkar dom inte begripa att man måste kunna kompromissa.
09.44
Nyval vore katastrof för demokratin, dels så säger det att "folket röstar fel, ni måste göra om" och sedan kommer nog knappast valdeltagandet att bli detsamma som vid förra valet. Jag tror man ska tänka till en extra gång eller tre innan man pushar för hur underbart ett nyval är.
09.43
Blir nog nyval...blev ju bara pannkaka av allt detta..SD vill ju ingen ta i med tång så de som lagt sina röster på dom får nog tänka om angående sitt missnöje röstande
09.42
Undrar om partiledarna förstår att vi är många som anser att dom beter sig som barnungar eller lever dom i sin egen förträfflighet
09.42
Varför finner inte de andra partierna några förutsättningar att samarbete med Sverigedemokraterna? När man läser deras partiprogram skiljer de sig inte så markant.
@TiborSiroky - I stort sett samtliga partier har gått till val på att hålla SD borta från politiskt inflytande. De skulle anklagas för svek om de gjorde helt om och började samarbeta med SD.  
09.36
Svenska folket kan bara hoppas på ett nyval. Ett nyval där Liberalerna och Miljöpartiet åker ur riksdagen. Det skulle va bra för Sverige och svenska medborgare.
09.36
Regering med S, M och C. S och M delar på statsministerposten vars 2 år. Och Lööf som skall hålla killarna i öronen.
09.35
Vad kommer bli nästa steg om Annie Lööf säger att hon ger upp försöket? Hur lång tid kan det ta innan vi har en ny regering? Finns det nån maxgräns eller begränsning utöver att det blir omval efter fyra nedröstade förslag av statsminister?
@Frågvis - Det beror på hur lång tid talmannen tar på sig att ta kandidater till riksdagen. Efter att ytterligare tre statsministerförslag  röstats ned kommer talmannen att utlysa extra val. Det ska ske inom tre månader efter den sista omröstningen.
09.27
- För att få mer tid till sondering måste Annie Lööf kunna visa för talmannen att samtalen verkligen leder någon vart, säger SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein.
09.21
Lööfs besked i dag väntas vara att hon antingen ger upp försöken att bilda en regering eller att hon ber om mer tid i hopp om att till slut nå en lösning. 
 
09.16
SVT direktsänder Annie Lööfs presskonferens med start 9.25.
09.15
Flera har redan bänkat sig.
09.13
Nu väntar alla på att Lööf ska komma till riksdagens pressrum för den utlovade presskonferensen efter talmansmötet.
09.12
Jag är helt övertygad om att det kommer att bli nyval, mycket tack vare blockpolitiken. Oerhört tråkigt att samtliga relevanta partier inte kan tänka sig att prioritera väljarna och folkets vilja över kollegiala förhållanden och gamla konfliktlinjer. Vi går mot ett bortkastat historiskt valdeltagande.
09.11
Lööf vill inte sitta i en regering ledd av Lövén. Ponera att en annan S-politiker skulle göra anspråk på statsministerposten när både Lövén och Kristersson röstats ner. Den har alltså Lööf inte sagt nej till. Kanske en öppning, även om det nog uteslutande är partiledare som gör anspråk på statsministerposten.
09.07
09.06
Är det inte dags att partierna tänker sig över en DÖ igen?
Är det inte möjligt att komma i överens om en sådan regering med 2 år rödgröna budget och 2 år med allians regering?
@Amiri - Tankeväckande lösning som med tanke på det låsta läget kan bli svår att förverkliga.  
09.04
Under sin sonderingsvecka har hon, enligt vad TT erfar, bland annat haft flera möten med S-ledaren Stefan Löfven men också med Miljöpartiet. Mötena med Moderaterna och Kristdemokraterna har stannat vid ett vardera och Alliansen har inte haft något gemensamt möte sedan Lööf fick uppdraget.
 
09.03
Annie Lööf innan mötet:
 
Nu tar vi det här i tur och ordning. Det är alltid roligt och spännande med politik.
 
09.00
- Den allmänna bilden är att samtalen med de andra partiledarna har gått trögt, säger SVT:s Ulf Hambraeus.
08.58
Annie Lööf kommer att träffa pressen direkt efter mötet. Senare på eftermiddagen kommer talmannen Andreas Norlén berätta om vad nästa steg i processen blir, säger SVT:s utsände reporter Ulf Hambraeus.
08.52
Under valrörelsen blev jag trött på alla frågor från journalisterna om regeringsbildningen. Jag tänkte ungefär: "Det är klart politikerna kommer att lösa det." Men nu förstår jag att det var goda skäl som låg bakom journalisternas frågor. Jag hade fel - journalistkåren kan sitt jobb.
08.52
”Det är alltid spännande med politik”.
sade Annie Lööf på väg in till talmannen.
08.52
Här går Lööf in till talmannen.
08.49
Annie Lööf kommer att ha en pressträff i riksdagen direkt efter mötet med talmannen, enligt Centerpartiet. Det skriver TT.
08.49
Nu tar vi det här i rätt ordning”, säger hon.
08.48
Här kommer Lööf. Hon vill inte svara på hur sonderingen gått innan hon träffat talmannen.
08.47
Är det ingen presskonferens planerad?
@Madeleine - Det är fortfarande oklart, men om det blir så sänder SVT så klart.
08.46
Av allt att döma så finns det bara två alternativ; antingen ger hon upp eller så begär hon mer tid. I det tidigare fallet så är det ju ett kapitalt misslyckande, i det senare fallet så behöver hon kunna visa att Stefan Löfven öppnar för att inte längre bli statsminister..

Har AL gjort något annat än att bara slösa tid här?
@Erik - Hon har åtminstone haft samtal med de flesta partiledare, även S och MP. I dag får vi veta resultatet. 
08.46
På en annan plats i riksdagen väntar journalisterna på att Lööf ska passera förbi på väg upp till talmannen.
08.43

Elisabeth Marmorstein: ”Har inte rört på sig alls”

SVT NyheterI dag möter Annie Lööf (C) talman Andreas Norlén för att rapportera om hur hennes sonderingsvecka har gått. SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein ser två möjliga alternativ inför C-ledarens möte med talmannen. – Antingen kastar hon in handduken eller så ber hon om mer tid, säger hon.
08.34
Det är fortfarande oklart vad som händer efter mötet med talmannen, förhoppningsvis kan vi vänta oss en presskonferens med Annie Lööf.
08.33
Flera fotografer och reportrar är redan på plats i korridoren utanför talman Andreas Norlens kontor. Annie Lööf kommer sannolikt inte att passera förbi precis här, vi får nöja oss med en skymt på avstånd genom en glasdörr när hon går in till talmannen.
08.29
Jag, Marit Sundberg, rapporterar direkt från riksdagen i dag. Häng med oss här!
08.26
Centerledaren Annie Lööf ger upp sina försök att bilda en blocköverskridande regering.
- Det är inte meningsfullt att begära mer tid för sondering, nu får talmannen besluta om nästa steg, säger Annie Lööf.
Talmannen Andreas Norlén kommer att lämna en kommentar senare under dagen.