SVT rapporterade · Har du drabbats när bankerna låser pengar vid tankning?

När du tankar låser numera bankerna upp till 1500 kronor på ditt konto för att du inte ska kunna tanka för mer pengar än vad du har. 
Därefter ska de pengar du inte tankat för föras tillbaka till kontot, men det här krånglar ibland och en del kunder får inte tillbaka de reserverade pengarna förrän flera dagar senare - någon som kan slå hårt mot den enskilde. Har du drabbats? Dela gärna med dig här nedan!
06.38
Två saker jag funderar på! Det första är: hur har man tänkt när man kom fram till att man ska reservera 1500kr? Det är ju nästan två fulla tankningar? Det andra jag funderar över är: varför kan man inte bara själva slå in i automaten vilket belopp som man vill tanka för så stannar ju automaten själv och då behöver dem ju inte reservera ett högre belopp än det man slagit in?
06.38
Bank maffian
07.57
Att tanka för belopp man inte har är också beklämmande!!!
08.15
Jonas ide om att själv slå in det man vill tanka för på förhand är ju en smart lösning.
08.15
Det har hänt mig två gånger att man reserverat belopp vid tankning. Båda gångerna var det 700 kr. Första gången höll man inne pengarna i 14 dagar. Var utomlands och fick ringa fyra samtal för att försöka häva spärren. Det var samma mack som beloppen blev spärrade på. Numera betalar jag med kort inne på macken då händer inte det här.
10.25
Hederligt folk skall inte drabbas för att det finns smitare! Mackarna får väl bygga så att fordonet inte kan lämna tankplatsen innan de erlagt betalning! Det går att placera "koner" som går upp framför och bakom bilen , nerifrån marken.. köra man då iväg skadas underredet på bilen rejält, oljepluggen riskerar att slitas av då kommer de dessutom inte så långt efter en smitning! Det skall KOSTA att försöka smita!
10.33
Ännu ett sätt för bensinbolag att nyttja stora summor till förtjänster på börsen, sk. snabba klipp, och folket bara klagar utan verkstad som vanligt.
Hej Richard! Det är inte bensinbolagen som spärrar pengarna, det är kortföretagen/bankerna som gör på detta vis. 
12.25
Korkat nog gjorde jag två försök att tanka på Qstar igår. Så just nu är 2400kr låsta. Perfekt när man hade behövt storhandla åt familjen idag... Idiotiskt system.
17.01
Drabbades på så vis att först drogs summan jag tankade för och sen reserverades ett belopp på 150p kr. Jag har Swebank!!
17.07
anvend kontanter
19.59
Varför listar ni inte vilka banker det gäller och vilka kort som drabbas. På så vis kan man undvika att använda deras tjänster, och den öppna fria marknaden kommer att se till att detta otyg försvinner. Någon skrev "folket bara klagar utan verkstad", hur ska man kunna göra nåt om man inte vet var problemet finns.
@JM - Den genomgången har vi tyvärr inte gjort men de banker som förekommer i artiklarna är Nordea och Länsförsäkringar.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/banken-det-ar-beklagligt-for-kunden
19.59
Q-park vid falu lasarett reserverar 10 kr när man betalar parkering med kort. Var där flera dagar i sträck. Kollade mitt konto och det var massor av 10:or reserverade. Ringde banken (Swedbank) då jag inte förstod vad reservationen stod för. De upplyste mig om att det var ”någon slags parkering”! Och att det kunde ta upp till en vecka att få tillbaka. Ingen ekonomisk katastrof men frustrerande!
20.10
Tankade fullt gick på 600 kr . Endå spärrades 1500 kr +att de dragit 600kr . Fick ringa en massa samtal till bank och bensinbolag. Tyvärr sa båda vi kan inget göra 8 dagar senare fick jag 1500 kronor åter . Fasiken arg man blir. Nu för jag över de jag inte ska tänka för till sparkonto innan. Så då tankar jag bara för nån hundring . För ingen ska ha mina pengar som jag har på mitt eget konto.
20.12
Jag råkade ut för detta i somras när jag skulle tänka. Ingen ville ta på sig skulden å sätta tillbaks pengarna, tank bolaget skyllde på banken och banken på tank bolaget. Det tog närmare 1 vecka att få tillbaks pengarna!
21.31
Det kan inte vara så svårt för kortföretagen/bankerna/mackarna att fixa så man betalar först och kan tanka för det beloppet men inte mer, men klart då tjänar väl inte bankerna extra på det, när de inte kan "låna" pengar flera dagar...
21.51
Skulle tanka en kväll efter att ha storhandlat mat då jag var på väg hem.
Hade ca 700 kr kvar på kontot..gick inte att tanka eftersom jag inte hade 1.500 kr på kontot sa biträdet på macken. Så jag fick gå in i butiken och be dem att få tanka manuellt. .tänk om macken varit stängd och jag som ensam tjej står på en mack sent och kommer inte hem för att jag bara hade 700 kr kvar efter handling.
Hur tänker de ??
05.46
Skaffa kort från ett bensinbolag så är problemet ur värden. Enkelt eller hur. Då betalar man via kredit och bolaget tar risken.
05.46
Skaffa bensinkort. Problemet löst.
05.46
Jag har OKQ8:s VISA-kort och av vad jag kan se, så har inte jag råkat ut för att mer pengar än det jag tankat för reserverats.

Berndt
05.50
Regeringen borde stifta lagen att alla ska använda kontanter vid kris, nödfall. Har råkat ut illa för det. Banken valde att dröja detta tills man får pengarna efter ett par dagar. Respektlöst, samveteslös, maktmissbrukt och hänsynlöst mot kunder som betalar bankernas tjänster. Byt banken! Det verkar som bankerna "utnyttjar" eller "lånar" från kundernas pengarna för att kringgå regler. Man kan undra vad bankerna är ute efter. Sen bankerna "förnekar" oavsett vad kunder än gör. Även de är nog medvetna om problemet och vill inte och kan inte göra något åt det. Det är mycket märkligt systemet. Det är något fel! Återställ kontanter och använd kontanter!
06.55
Jag har råkat ut för samma problem som andra skriver om. Jag säger nu upp mina båda bensinkort med omedelbar verkan och tankar bara på tappar som kan ta emot kontanter.
08.56
Vad gör man om det är en helg, när bankerna inte har öppet/service????
08.57
Det är samma problem vid parkeringsautomater men då är det naturligtvis mindre belopp .Swedbank reserverar alltid pengar i minst en vecka innan rätt belopp dras från konto ? Jag frågade banken varför de lånar mina pengar när jag parkerar ? Svaret blev : Ja men det blir ju rätt i slutänden ??? Proffsigt svar ??
09.09
Vi känner med er som hamnat i knepiga situationer då pengar reserverats längre tid än avsett, och förstår er frustration. Detta med reservation på kortkontot vid bensinköp är en förändring som initierats av kortföretagen. Alla bensinbolag och banker har påverkats, så långt jag vet. Problem har ibland uppstått i det komplexa system som innefattar kortföretag, bensinbolag och banker, som lett till att reservationen legat kvar upp till några dagar.

Nu händer det alltmer sällan att denna situation uppstår - och den kund hos oss som får bekymmer på grund av den här typen av reservation är välkommen att ringa, så hjälper vi till genom att tillfälligt sätta in en summa motsvarande den som reserverats. Vår telefonbank har öppet alla dagar 07:30-22.

Vänliga hälsningar/Marie Eriksson, Kommunikationschef på Dalarnas Försäkringsbolag (ett av bolagen i den kundägda länsförsäkringsgruppen)
13.25
Jag och min Sambo är båda studenter så vi har inte särskilt gott om pengar, men för en gång skull hade jag drygt 2500 på kortet när jag stannade för att tanka på ST1. Först reserverades 1500kr vilket jag var beredd på, det har hänt förut, men sedan reserverades ytterligare 730kr och då blev jag vansinnig. Som tur var släpptes reservationen på 1500 efter ett par timmar.
16.42
Det är inte ärligt för två veckor sedan tankade jag för 250 kr innan jag skulle handla när jag stog där i kassan på ica o skulle betala fanns det inga pengar på kontot jag fick lämna till baka maten vi fick äta makaroner den helgen jag o mina barn mvh sofia .a
21.52
Har hänt mig flertal gånger det senaste året, får besked att pengarna sätts tillbaka upp till en vecka efter tankning. Som sjukpensionär kan detta förstöra hela månaden ekonomiskt sett. Vilken rätt har dom att "sno" pengar från ditt konto utan ditt godkännande!? Tankar inte på dom stationer var det hänt, flertalet gånger gäller det Q-star!
21.52
det är inte klokt.jag har varit med om att tappat 1500 kr när jag tankade. skulle handla. men fans inga pengar på kontot jag är pensionär. det tog en vecka. att få tillbaka. det är att tjuvlåna pengar tycker jag. törs aldrig mer tanka med kort.
21.53
Jag har Nordea som bank och enbart över sommaren har det hänt vid tre tilfällen !!! Afroditi Kellberg borde ha bättre koll då kan man tycka.
21.54
Hej har talat med bensinbolag om saken
Reservation gäller bolagskort MED visa alt mastercard

De på står att det avser kundens säkerhet mot kortstöld samt stt man inte övertrasserar sin limit eller vad det heter.
Bolages betende visar på indirekt olovligt 'lån' av era pengar.

Jag uppmanar hela Sverige
ÅTERLÄMNA KONTOKREDITKORTEN

Skaffa normalt tankkredit kort

Då får man en månadslimit och mellan 14 - 60 dagars kredit på drivmedelsköp

Jag har 60 dagar
Kolla alla bolag och välj

Dessa maffiametoder ska bort!!
21.54
Jag har OKQ8:s VISA-kort och har aldrig råkat ut för att 1500:- reserverats. Bra aktuellt belopp.

21.54
Jag hade 900 kronor på kontot och tankade för 200. Banken reserverade 900 kronor i sex dagar, trots att jag ringde och tjatade så menade de att det inte fanns något de kunde göra. Jag hade alltså noll kronor på kontot i nära en vecka. Hur kan det vara lagligt?
Jag har länsförsäkringar bank men tror att det kan hända vilken bankkund som helst.
21.54
BYT KORT TILL ETT BENSINKORT !!!
21.54
skaffa Volvokort då har man upp till 1 mån kredit och blir aldrig låst
21.54
Banken spärrade de sista 300 kronorna jag hade på kontot när jag tankade min moped. Det var en fredag. Fick vänta enda till tisdag på att få tillbaks dom pengar som jag inte tankat för.
06.03
Se till att ha endast det belopp på kontot som ni ska tanka. Naturligtvis så måste man ha två konton så att man kan flytta mellan kan vara nåt så slipper man detta. Har erfarenhet av detta själv. Så det är bara att agera.👍👍👍👍
06.04
Också varit med om det här! Tankade en sön kväll på en obemannad mack här i Falun, hade kommat kontot innan om jag behövde föra över mer pengar men hade 750 så tänkte det räcker kan föra över sen. Tur var väl det för när jag åkte därifrån och skulle plocka ut beställt mat på en pizzeria gick inte köpet igenom. Då kollade jag kontot inser stod ”belopp 0.0kr” fick lite panik där och då.
Väntade några dagar så jag hade googlat o sett att detta kunde hända, men dagar gick inget hände. Det va inte så att det va pengar jag behövde för att leva eftersom det ingen var någon stor summa, Det var mer frustrerande. Till slut efter 4 dagar mailade jag min kontakt på dalarnas som ringde upp mig direkt och inom 15 min hade dom släppt på spärren, tur man har bra kontakt på banken!
Men ingen kul att det kan hända , tänker om men har mer pengar på kontot o ska iväg på semester eller liknande då kan det ju svida till rejält....