SVT rapporterade · Vad tycker du om kollektivtrafiken i Dalarna?

Det har trillat in en hel del frågor och synpunkter, och de ansvariga från Dalatrafik och kollektivtrafiknämnden har gjort sitt bästa för att svara på så många som möjligt av dem. 
 
Nu har det dock blivit dags att avsluta den här frågestunden. Har ni fler synpunkter eller frågor om kollektivtrafiken så kan ni höra av er till Dalatrafiks kundservice för att få svar.
 
Tack för att ni varit med och delat med er av era upplevelser, synpunkter och åsikter om kollektivtrafiken i Dalarna!
20.06
Det har varit för få bussar före kontorstid från Bjurs/Grycksbo. Mam måste åka 6:50 eller 7:35 från Grycksbo om man börja 8:00 i centrala Falun. Nu blir det fler avgångar men i stället för att behålla 7:35 så flyttar man fram den till 7:50 och lägger en 7:20.
Man kunde behållit 7:35 och lagt en mellan 6:50
Och 7:35 tex 7:15 eller 7:20.
Nu kommer d inte att finnas ngn buss som kommer lagom till 8 utan det blir ”för sent” eller väldigt mycket tidigare.
Det är många som åker 7:35 fr Grycksbo (och Bjurs), 2 bussar varav en i det närmaste helt full.
Som du nämner har det varit svårt att arbetspendla med buss till Falun om man arbetar kontorstider. I den ändring som nu genomförs har vi skapat en regelbunden halvtimmestrafik mellan Bjursås/Grycksbo och Falun. Tanken är att man ska kunna vara framme i Falun en stund före hel timme för att kunna ta sig till jobbet, därav tidigareläggningen av 07:35-turen till 07:20. Den senare turen 07:50 passar bra för gymnasiets behov - många av gymnasieeleverna åker redan 07:35 idag. 
07.29
Negativt att bussar t borlänge o rättvik intehar hållplats på noret i leksand. Måste därgör ta taxi t resecentrum.är i behov av rullator. Varför finns d
Et inte ngn tillgång t tidtabeller annat än på Internet,vill man kanske lägga ned kollektivtrafiken.
07.40
Jag åker gärna buss men går väldigt dåligt med bussar från och till medväga så är svårt att kunna ta bussen till och från jobbet om man jobbar på olika tider.
07.43
Här går bussarna en gång var tredje timme, och på helger går bara två eller tre bussar. Det funkar åka om man går i skolan. Men till jobbet. Då skulle man bli tre timmar sen. Förr fanns arbetar bussen. Då kom man i tid. Nu lär man ha bil.
07.51
Arbetspendlar från Malung till Mora dagligen. Alla övriga distansbussar passerar Fridhemsplan som ersatt busstationen i centrala Mora men Malungsbussen har sin centrumhållplats utmed stora genomgsrtsleden, det finns varken sittplats eller tak och vi som väntar står väldigt oskyddat. I Kättbo byter många passagerare från Venjan buss, de flesta skolbarn. Hållplatsen saknar belysning och är ofta osandad och oplogad vintertid, ligger dessutom mellan två kurvor så olyckstillbuden är många på den platsen. När man väl är säkert ombord på bussen funkar det för det mesta fint 😊
07.55
Bor i Borlänge och har dotter boende i Falun! Ingen av oss har körkort och det gör ett gemensamt julfirande omöjligt. Jag börjar arbeta 07:00 på juldagen och taxi är inte att tänka på!
Att inte ha någon form av kollektivtrafik är mycket dåligt.
Anne-Li
20.06
Bor strax utanför Borlänge, i början av dec läggs rutter om så mina barn 11år får över 50 min till skolan på Tunet, en sträcka på ca 6km med bil.
BEDRÖVLIGT är rätt ord.
Lika lång tid hem på eftermiddagen.
samordningen mellan Dalatrafik och kommunerna behöver förbättras, inte minst med skolan. Skoltider och busstider måste anpassas till varandra och det kan ske genom bra dialog. Det är inte rimligt att elever ska få vänta 45 minuter före och efter skolan.
20.06
Tror dessa nya tider blir bättre. Flera turer morgon och kväll. Falun - Svärdsjö linjen. Bra. Tycker vägarna genom danholn, linghed, karlsbyheden är dåliga sliter på bussarna. Något för trafikverket.
Hoppas att de nya turerna passar! När det gäller Danholn och Karlsbyheden har vi en dialog med Trafikverket om att bygga nya hållplatser ute längs länsvägen för att snabba upp busstrafiken i området. 
08.26
Bjursåsskolan har lagt schema efter Dalatrafiks tider för att skoleleverna ska kunna ta sig hem snabbt efter skolans slut. Samtliga högstadieklasser har slutat 14.20 eller 15.20, direktbuss (skoltur) mot Sågmyra har då gått 14.27 eller 15.27. Vid omläggningen flyttas dessa bussturer till 15.05 & 16.10 alltså 45/50 minuter efter avslutad skoldag. Det finns andra "vanliga" turer med byte i Korsvägen som får hem eleverna tidigare vilket gör att dessa skolbussar troligen kommer att gå tomma. Fantastiska obegåvat av Dalatrafik. Bara att skolan ska lägga sitt schema efter bussarna är ju helt absurt. Det är väl inte samhället som ska anpassa sig efter busstider, busstiderna borde väl läggas så samhället fungerar...
08.54
Min mormor är djupt besviken att ettans linje i Borlänge lagts om. Hon bor vid Ica Trumpeten tillsammans med många andra äldre som vill och förut har kunnat, ta sig till vårdcentralen enkelt via buss. Hon har varit i kontakt med Dalatrafik flera gånger angående detta.
08.54
Otrevliga busschaufförer. För högt pris.
09.01
Förändringarna är inte alls bra! Många arbetar på lasarettet och måste ta bussen till jobbet! Dalatrafik måste tänka på detta när de planerar tidtabellerna. Många börjar sitt arbete 06:45 på lasarettet, och behöver en tidsmarginal på 20 min för att hinna byta om. I den nya tabellen kommer vi i Bjursås att få ta en tidigare buss för att vara säkra på att hinna i tid till jobbet på lasarettet!
Detsamma gäller om man börjar jobba kl 13 på lasarettet, vilket de många gör! Då f
09.04
Vi som bor i norra delen av länet har svårt för att kunna åka med buss då här är få avgångar till/från.
09.09
Svårt att ta sig hem kvällar när man slutar 22 på Galgberget och ska ta sig hem till Bojsen...
09.10
Linje 154 genom Ornäs kommer att ha försämrade tider med nya tabellen. Får åka en och en halvtimme tidigare för att komma i tid till jobbet. Från Ornäs mot Borlänge. Vill att bussen går hela timmar. Som det var förr
09.17
För högt pris, och går bussar för sällan. Bor ca 4 km från Knutpunkten i Falun kostar 25 kr.
09.18
Man säger ju att det är dags att bygga ut kollektivtrafiken. Dags att börja leverera nu!
09.18
Jag bor vid rv 69 och är rätt bedrövad över att man måste ringa en flexbuss som tar mig till byn strand där jag kan hoppa på en buss som tar mig till Fernviken där jag kan hoppa på bussen som gick förbi mig utanför.
Känns som ett resursslöseri att bussen inte bara kan stanna vid busshållplatsen. En del som försöker pendla dagligen har missat anslutningsbussen i Strand och vad gör man då?
Hade jag bott i en liten by en bit från där bussarna går så hade jag inte klagat, men när man ändå bor så pass att man kan hoppa på bussen som går förbi så tycker jag att jag skulle kunna få göra det.
Men det är väl som vanligt: skyll dig själv om du bor på landet. Så länge de inne i stan får som de vill så är allt bra. De som lika väl kan ta tåget från punkt a till punkt b. Bor man på landet får man gå genom halva alfabetet innan man kommer fram, om man kommer fram.
20.06
Tabellerna är inte anpassade för folk med jobb som går utanför kontorstiderna. Bussarna borde gå oftare till byarna. Tex Bomsarvet, Medväga
Bussarna går i första hand när det är flest resenärer.
09.45
Det är dyrare att pendla med buss än med bil för mig då det är 2 zoner in till Borlänge och jag måste ta bil till Ica Gustafs eftersom länsbussarna från st skedvi går ca 3 ggr per dag och den första klockan 8 och jag börjar 7.30. Jag jobbar även skift så jag tror inte ens bussarna mellan Borlänge-säter passar heller. Jättetråkigt, man vill vara miljömedveten även om man bor på landet.
10.01
Kollektivtrafiken måste byggas ut mer på landsbygden, alla ungdomar ska ha samma möjligheter till att transportera sig. Oavsett hur många gratisbusskort som slängs ut kommer landsbygdsungdomar att sitta fast hemma, på sommaren när vännerna åker till stranden blir landsbygdsungdomen kvar hemma.

Vi måste få en mer jämlik kollektivtrafik, 1 dilemman finns. Drastiskt sänkt bensin- och dieselskatt eller en stor utbyggnad på landsbygden.
10.07
Jag bor i Gagnefs kommun och måste säga att bussförbindelserna är under all kritik. Dels kostar resan Mockfjärd-Djurås mer än dubbelt så mycket som det kostar att ta bilen, och vill jag ta mig med kollektivtrafik från Mockfjärd till exempelvis kyrkbyn tar det 2,5 timme eftersom det inte finns några anslutande bussar som matchar bussen från Mockfjärd. Till Borlänge går det dock rätt smidigt, men jag kan tycka att det ska vara smidigt att åka även inom kommunen med kollektivtrafiken.
10.25
Dåliga förbindelser när det är helg går nästan inga bussar till Ludvika bor i Grängesberg
20.06
Vi saknar Handelsbussen till Norrs Backa
Den bussen var Borlänge kommuns och Ikea.
20.06
Extremt otrevliga busschaufförer och dålig bussförbindelser på landsbygden
Tråkigt att du tycker det.
12.11
Väldigt dyrt, 124 kr för mej och min man om vi åker in till stan i Ludvika och hem, fast det bara är 2 km.
Inga bussar på helger och kvällar.
I Borlänge drog dom in bussen till psyk, fick gå trots handikapp och gick vilse. Slutade med att psykologen fick hämta och lämna mej vid stationen med egen bil varje gång.
12.16

Dålig förbindelse med Mora Lasarett

Att vi Orebor som bor i norra delen av Rättviks kommun får bättre bussförbindelse med Mora Lasarett.
Förslag: Att åka till lasarettet via Skattunbyn – Orsa – Mora Lasarett. Den sträckan är från Furudal, som är centralort i Ore, 5 mil och tar drygt en timme.
Nuläge: Oreborna måste idag åka till Mora Lasarett via Rättviks resecentrum ,Moras resecentrum och därefter till lasarettet.. Enkel resa tar minst två timmar. Det gäller om man bor centralt i Furudal. För de som bor ute i byarna tar resan ännu längre tid. Det gäller att inte vara sjuk om man ska orka med de nuvarande restiderna.
13.25
Den är under all kritik. Bussen våra barn ska ta till Noretskolan i Mora stannar på andra sidan Ica maxi så de måste gå först över hela parkeringen och en väg innan det är i skolan. Samma när de ska hem. Och bilarna kör inte sakta på den parkeringen. Önskvärt att de kör ända till skolan både dit och hem.
16.09
Fick påhälsning av en liten kille, ca 9-10 år härom dagen. Han skulle ta bussen till sin kompis som bor ute på vischan. Men busschauffören stannade inte vid kompisens hus utan någon annan stans. Grabben visste inte var utan enligt honom hade han irrat runt, i skymning o letat. Efter mycket ringande bland mina bekanta hittade jag på vart han skulle. I en helt annan by 5 km från där jag bor. Nu vet jag inte om grabben glömde plinga att han skulle av men nog kunde chauffören stanna o släppa av honom vid närmsta o bästa plats.
16.09
I Malung sälens kommun är den svindyr och obefintlig
16.11
Åker ibland till falu lasarett på undersökningar på remiss gratis på buss 153 det funkar perfekt den stannar utanför entrén lika är det till blge sjukhus har inte träffat någon otrevlig chauför kanske det beror på pressade körscheman.
20.06
Ingen buss från Idre/Särna till Trysil/Elverum för att kunna ta sig till Oslo Flygplats. Ingen buss Sveg till Särna. Ingen buss från Mora Flygplats till Mora centrum/Station. Vilka kollektivtrafikplaner finns det för Sälen flygplats till Särna/Idre?
Vi har ett projekt tillsammans med våra norska kollegor som ska utreda möjlighet och underlag för datta.
16.42
Den nya tidtabellen funkar inte alls för mig. Jag jobbar inom vården och jobbar mycket helger. På lördagar blir det en rejäl försämring. Framöver går det en buss kl 10, vilket innebär att jag som börjar kl 13 kommer 2.5 timmar för tidigt till jobbet. Nästa buss går kl 15, alltså 5 timmar senare. Då kommer jag mer än 2 timmar för sent. Frågan är, vem vill åka till Falun kl 15 på en lördag? Ingen.
Vardagar har också försämrats. Skolbarnen får åka 30 minuter tidigare. Det innebär hårdare press på våra barn. Men mellan Falun och Borlänge ska det gå bussar var 5:e minut. De flesta av dessa avgångar körs redan i stort sett tomma. Fråga vilken busschaufför som helst
Varför ska vi på landsbygden betala för dyra busskort om det ändå intelligent får några bussarna? Dalatrafik satsar bara linjerna som angör Falun och Borlänge. Det ska vara kollektivtrafik för hela länet
16.42
Saknar bussförbindelse med Mora tågen till Malung och Sälen!
I Malung finns inga lokalbussar och ingen taxi, här är det bil som gäller!
16.42
Jag förstår inte varför bussen till hosjöholmens går från pumpen när chaufförerna vila vid vändplanen i hödjöholmen. Men det är säkert inte jag som förstår trots att jag ser bussen på plats i hosjöholmen
16.28
Beträffande PRO och busstrafiken i Mora


Pro lämnade en skrivelse daterad 26 september med synpunkter om den lokala busstrafiken till kommunen via Kommunal pensionärsrådet i samband att skrivelser om andra frågor lämnades.
Vi har ännu inte erhållit något svar från kommunen på våra synpunkter, de andra frågorna har fått svar.
Vi har följande tankar:
Information om linjernas sträckning bör finnas i kartform – inte alla vet var den geografiska placeringen är på de olika hållplatserna.
Det borde finnas tavlor med denna information på Resecentrum och vid Fridhemsplan som vi med glädje ser börjar bli ett sidonav, där nu fler linjer åter passerar. Detta för att underlätta informationen till tillfälliga besökare på orten.

Det skall vara lättare, än i dag, att finna samma information i den App med information som finns på nätet. Inte ens en av era anställda kunde hitta den, då den ligger för lång in i Appens information – den borde vara ett lika tidigt val som tidtabellerna, då en resenär utifrån informationen på kartan kan välja rätt linjenummer för övrig reseinformation.

Vid varje hållplats måste det finnas:

Tidtabeller, saknas vid alltför många hållplatser, Det kan inte förväntas att samtliga resenärer har tillgång till moderna mobiltelefoner och där kan få den informationen. Det skall finnas på ALLA.

Regnskydd med Sittplatser bör finnas på hållplatserna. Särskilt viktigt vid hållplatsen vid Mora Strand

Information om turens riktning Det bör vid varje hållplats finnas information om vilken riktning bussen går mot – Gärna riktning som - mot Lasarettet, mot - Fridhemsplan eller viktigare vändpunkt för linjen.

Fler ljusskärmar med aktuell reseinformation, som de som finns vid Fridhemsplan och Resecentrum, särskilt vid Mora Strand och Lasarettet.


:
Beträffande linjer och hållplatser har vi följande tankar:

Linje 132 bara skall ha en hållplats i Mora Noret och då den invid Willys detta då många har bil parkerad på parkeringen eller blir hämtade där. Det undviker att passagerarna tvingas gå över gatan där det inte finns övergångsställe.

Att bussarna bör stanna så nära lasarettsingången som möjligt. Här är det skyddat läge. Vi är medvetna om de kommande förändringarna byggnadsmässigt.

Att alla bussar från Malung har slutstation på Lasarettet. Visa har idag detta medan några stannar vid Resecentrum. Det innebär att det kan vara problematiskt för resenärer att byta till den lokala bussen. Om möjligt borde alla Malungsbussar även starta från Lasarettet för att underlätta resandet för vårdsökande.

Att alla bussar angör Resecentrum i de bussfickor som finns. Det nuvarande systemet med byte till en lasarettslinje på gatan, om man färdas på en lokallinje i Mora, utanför är inte befrämjande för resandet. Vackra sommardagar kan det gå, men all annan väderlek är det ett slag i ansiktet på resenären. Som det är idag tvingas resande till lasarettet från Malung att går från resecentrum och ut i till gatan och vice versa.

Att linjerna 51 och 54 förändras till att gå en och samma sträckning: mellan Hånåkni och Lasarettet; den ena medsols den andra motsols och trafikerar samma hållplatser som de tillsammans gör idag. Det skulle innebära att resenärerna har två avgångar per timma från alla hållplatser! I dag endast 1/tim på 51:an och några få på morgonen och eftermiddagen för 54:an. Vi har förstått att detta skulle vara fullt genomförbart.
Busshållplatsen vid kyrkan är inte lämplig. Den ligger i det största turist och sportstråket. Platsen är inte planerad för busshållplats för flera linjer. Vid vissa tillfällen är antalet bussar så många vid samma tid att den sista bussen inte får plats i fickan. Under flera längre perioder är dessutom hållplatsen indragen då tävlingar ockuperar platsen. Den saknar tak och sittmöjlighet. Under våren var tidtabellerna för vissa linjer placerade mycket svårläst, i knähöjd för den lägsta!

Beträffande Resecentrum
Att de automatöppnade dörrarna mot Noret ändras till manuella. För rörelsehindrade bör öppningsknappar sättas upp. Under vintern så väljer många att gå igenom byggnaden och det innebär att dörrarna står mer öppna än stängda vilket kyler ut resecentrum. Det innebär onödigt höga uppvärmningskostnader. Detta drabbar särskilt de resenärer som inväntar olika abonnerade turer. Vår erfarenhet är stort obehag. Vissa tider låses dörrarna helt och resande som parkerat på parkeringen tvingas så gå utanför byggnaden och dra sitt bagage avsevärt mycket längre.

Att städningen sköts bättre. Golvstädning ingen större anmärkning men vi resenärer vill även kunna se ut genom rena rutor. Verkar inte putsas så ofta som det skulle behövas.

Påminner här om den karta över linjerna och att samtliga linjer angör ”båsen” som nämnts tidigare.

Detta är en sammanställning av de tankar som finns i ett ämne som betyder mycket för många äldres möjlighet att röra sig i samhället.
Detta förnyade brev har arbetats fram av en grupp medlemmar i PRO och intresse-rade den 27 oktober 2018.
Vid noteringarna
Brita Maria Nordström


Vi har tagit den av Era synpunkter och kommer att arbeta för att de allra flesta realiseras.
19.08
ang tidigare inlägg Brev från PRO Mora 1 det är sänt till Dalatrafik och Mora kommun, 2 det presenteras för kommunala pensionärsrådet vid dagens möte 1300 min tfn 073 6241913
20.06
Jag har förlorat mitt Busskort Reskassa Spärrat det genom kortnumret som står på Sista Biljetten samt där står även vad jag hade kvar.Jag har köpt ett nytt kort Dalatrafik fått både mitt gamla kort nr och mitt nya vill att dom för över summan till mitt nya men dom vägrar säger att dom måste fysiskt ha mitt gamla kort då går det bra! Men dom har ju alla uppgifter dom behöver vad ska den spärrade Plastbiten göra för skillnad?
Tyvärr så det enligt våra resevillkor.
20.06
Fantastiskt kan åka direkt från Tjärna ängar till lasarettet i Falun 🐱🐱
Glädjande att höra!
15.00
Kollektivtrafiken i åtminstone Malung-Sälens kommun är inte anpassade efter normala arbetstider. Att jobba 7-16 eller 8-17 är väl ganska normala arbetstider? Men för att kunna börja 7 i Malung behöver man åka från Sälen 5.05 och vänta i 50 min i Malung, eller börja 8 och åka från Sälen 6.10 och vänta i 50 min. Jobbar man till kl 17 i Malung får man vänta i 2 Tim till kl 19 innan man kan ta bussen hem... Dvs om man skulle jobba 8-17 betyder det att man åker 6.10 och kommer hem kl 20, inte rimligt
19.10
Den nya tidtabellen kommer ställa till det rejält för de som går i skolan i stan, som bor i t. ex grycksbo, bjursås och sågmyra.
Tycker det är riktigt dåligt.
Vi behöver FLER bussar från grycksbo och bjurs, inte FÄRRE
19.11
Lokalbussarna Krylbo-Avesta är i 95%av fallen försenade oftast 6-20 min. Detta ställer till det för barnen som tar bussen till skolan då dom måste ta en buss som går 30 minuter innan den dom skulle kunna ta om bussarna höll tidtabellen. Mailat Dalatrafik massor med gånger ang detta men inget händer, jag framför att det kanske är läge att ändra den tidtabellen och att chaufförerna måste logga in sig så man kan följa bussen live och se vart/när den dyker upp. Så less på deras ”ickeansvarskänsla” och nonchalans.
19.12
Svårt ta lokalbussarna till o från jobbet. Vi som jobbar inom vården. Morgon ganska bra. Men hem o även när vi jobbar em kväll. Å kväll kommer ej hem. Är beroende av två bilar som man ej ha råd med. Även helgerna då blir det svårt även morgonen. Ofta vinter får man gå ca 1 mil. För ta sig till jobbet. Sommaren går det bra cykla. Har blivet sämre med att ta bussen.
20.06
Jag vet att kollektivtrafiken är uppbyggd med 2 huvudstråk -
utbildning och jobb.
Men - hur tänker ni om pensionärer/sjukresor
Vi betalar också skatt (pensionärer
tom högre). Landstinget hänvisar till ett avtal som betingar fri bussresa vid uppvisande av remiss.
Jag ser fram emot svar
Det är sant att arbets- och studiependlingen är prioriterad, men på andra tider än högtrafik kan bussarna stanna vid betydligt fler hållplatser för på- och avstigning. Ambitionen är även att sjukresor ska kunna ske i den allmänna kollektivtrafiken och det ska gå att ta sig till sjukhusen med den.
19.16
Buss 151 som går från Kvarnsveden till Falun utgår från Kvarnsvedens pappersbruk. Vem orkar släpa kassar så långt när man handlat . Stackars våra pensionärer och andra som inte kör bil.Rena löjan att den inte utgår från Idrottplan i Kvarnsveden. De tog bort våran bästa linje 1 an som alla åkte med.Usch. Nu åker många från Kvarnsveden bil istället.
20.05
Kan bli bättre, skall passa resenärerna både de som åker till och från jobbet och övriga som åker . Hela Sverige skall leva säger de som bestämmer då måste man leva upp till det och hålla sina löften, Sverige är så mycket mer än Stocholm, Göteborg och Malmö, vi som lever på landsbygden och håller den levande finns också och har samma behov av bra förbindelser som storstadsregionerna, kollektivtrafiken måste fungera i hela Sverige om hela Sverige skall leva
tack för synpunkten! delar helt din uppfattning! Ambitionen är att ha en bra kollektivtrafik i länet med snabba förbindelser för arbets- och studiependlingen kombinerat med mer långsamma turer vid andra tider på dagen,
20.38
Prova att ta bussen får Romme till Smedjebacken där jag jobbar, tar 32 min med bil, hela dagen med bussen. Ska man åka någon enstaka gång är det för dyrt, familjen tor stan 6km 200:-. Dalatrafik är ett skämt i alla avseenden.
20.39
Jag bor i Säter, är 66 år gammal pensionär med en synskada. Jag åker buss ofta sträckor Säter - Avesta, Säter - Borlänge, Säter -Falun och Säter - Malung bl a. Jag uppskattar mycket pensionärskortet, men det är tyvärr mycket problem med bussresandet. Väldigt ofta är bussarna försenade, vilket betyder att anknytningar missas, kommer försent till tider hos läkare och specialisttandläkare ( vilket innebär att man får åka mycket tidigare än vad som skulle behövts - inte kul om man har en morgontid). Min upplevelse är att det är för tighta busstider; någon behöver hjälp med barnvagn, krångel med betalning borde finnas marginal. Vissa tider på dagen är det rätt tomt på avgångar. För att hinna med en anknytning från Borlänge till Falun får man många gånger hoppa av i Borlänge Centrum och ta sig över vägen på ett par minuter till annan busshållplats. Nu i mörkret är det rätt dålig skyltning om varifrån bussen går.

Några få chaufförer säger till om säkerhetsbälte. När busshållplatser flyttades i somras temporärt gavs ofta ingen information om detta, man måste själv räkna ut att man skulle gå av där och förstå var man var. Det har också blivit väldigt slarvigt med angöringarna vid busshållplatser, man går inte in ordentligt mot upphöjningen, vilket innebär att man måste vara kapabel att antingen kunna ta ett jättesteg eller göra ett djupt hopp ner. Det här är inte lätt för äldre. Jag gissar att det här handlar om stress att inte köra in ordentligt.

Jag undrar också över bussmodeller som är helt olämpliga för människor som har någon slags problem t ex med syn eller rörlighet; finns det ingen som ser över sådant när man köper in bussar? Vissa bussar har t ex flera trappsteg som är mycket otydliga. Man borde ta hjälp av handikapporganisationer när man köper in bussar. Det finns modeller som är föredömliga.

Jag har problem med ljustavlor. Sommartid är det många som har problem med ljustavlor utomhus. Placeringen av ljustavlor är oerhört viktig. På Resecentrum i Borlänge är li stort sett alla ljustavlor knepigt placerade - nära fönster i motljus är en mycket knepig placering. Jag är inte ensam om de här problemen. Lillemor

06.03
Förr var det lättare att ta bussen till Skäve.
06.03
Nyinflyttad till Avesta kommun.utan körkort. Visste att bussresan var gratis ( köpt ett kort för 30kr som gäller i tio år) toppen!
Men när det inte går några bussar när jag slutar jobba eller ska till jobbet (slutar 21.30 och börjar 5.30 ofta) så är det inte så kul!! Gruvar mej för vinterpromenaden.
Busslinjen går endast åt ett håll. Ska jag åka till dalahästen o handla måste jag ner på stan och byta buss eller åka med till Krylbo o vända där, tar lång tid dit mot tre minuter när jag ska hem.
Busstrafiken är omlagd och stannar inte vid alla gamla hållplatser som finns utplaserade. Ganska långt för många här i skogsbo att komma till bussen. Förstår då att det är bättre att ta bilen när man ändå måste gå halva vägen...
07.04
Skit dåligt
07.12
Godmorgon och tack för alla berättelser som kommit in! Vi håller chatten öppen även i dag, så fortsätt gärna berätta om era upplevelser av kollektivtrafiken i länet. Hur fungerar det där du bor? Går det att komma i tid till jobbet med bussen eller måste man ta bilen?
08.04
Önskar att det blir gratis för pensionärer att åka buss.Det skulle vara några bussar som åker via Fisktorget.
08.10
Bor i Skuggarvet och här går inga bussar alls för tillfället. Men från december kommer en buss att gå, men de dåliga är att den inte kommer gå mot stan bara mot Sundborn. Så blir en lång resa för att ta bussen.
08.48
Reser med bil till Ingarvet varje dag till jobbet. En dag skulle prova åka buss från stan efter 8 så gick det inga bussar förrän 9 så fick vänta i stan en timme. Bedrövligt att man behöver vänta drygt en timme för 5 minuters resa.
20.05
Borlänge Dalarna är busstrafiken alldeles utmärkt ,jobbiga arbetstider för förarna
Tack för synpunkten!
09.02
Önskar utökad busstrafik på morgnarna så man kan åka buss till arbetet. Bor på Knutsbo och arbetar på lasarettet. En buss varje halvtimme skulle vara bra.
09.31
Pendlar varje vardag med buss linje 101 Hedemora -Avesta tur o retur och är mycket nöjd
Kommer i tid och har flera avgångar från morgon till kväll
Låt bara hållplatserna vara kvar och inte flytta dem till riksväg 70 då är det slutåkt.
09.47
Alltid problem när man åker något annat än stadsbussarna. Hänt flera gånger att bussen åkt förbi mig, bussarna har fel nummer och så är dom alltid sena. Skulle också va bra om alla skolbarn fick skolkort att åka med.
09.47
Dalatrafik kan man inte åka med längre sen dom gjorde om turerna för ett par år sedan. Får byta 3 ggr för en resa på 6km. Sen jag åkte sist, skulle till kvarnsveden ,hamnade i romme. Nä tack o lov finns cykel! Snabbare, billigare, miljövänligare.
10.04
Som pensionär har jag med hjälp av årskort turistat mycket med kollektivtrafik, men nu ger jag upp och har köpt en laddhybrid. Orsaker;
Frusit i minus 20 utanför låsta väntsalar efter nyårskonserter i Säter och Grängesberg.
Blivit utkörd ur Ludvika resecentrum fyra gånger i väntan på försenade tåg.
Inte längre kan vandra under dagen på Högfjället, sedan båda eftermiddagsbussarna hem till Borlänge dragits in.
Fått svårt att nå den vackraste delen av vasaloppsspåret, sedan bussen skall gå express Evertsberg-Fiskarheden.
Svårt med information på resecentra, de tidigare informationstavlorna gapar tomma, eller som i Falun sitter på den enda obelysta väggen, och den elektroniska informationen kvällstid ofta ej fungerar.
Bussturer som stannar lokalt har skurits ned, samtidigt som snabbussar går parallellt och samtidigt med tågen.
12.35
Omöjligt att jobba på lasarettet i Falun då det inte går bussar sent på kvällarna och ännu värre på helgerna. Busschaufförerna i Avesta är de otrevligaste i hela länet dessutom
17.59
Jag bor i Uppbo och jobbar oregelbundet i Säter, börjar antingen 11.45 eller 15/15.30, slutar 15.30 alt 19.15. Med beställningsbuss kan man alltid ta sig till Säter VIA Hedemora, med nån timmes väntetid. Men chaufförerna som kör beställningstrafiken måste få utbildning! De vet inte var hållplatserna ligger. Efter 16.15 kan man dock aldrig ta sig hem från Säter.
Lena
20.05
Fungerar mycket bra mellan Borlänge och Falun!
Glädjande att höra! Bra och snabb trafik särskilt för arbets- och studiependlingen är prioriterat.
17.59
Varför så dåliga och långa förbindelser mellan Leksand och Falun. Alla ska inte till Borlänge. Vi är många som pendlar till Falun men ytterst få kan åka kollektivt. Att åka bil tar bara hälften av den tid som det tar att åka buss/tåg.
20.05
Jag slipper ta bilen till Borlänge från Falun tack vare bra och täta förbindelser!
Roligt att höra! Tanken är att ha bra och snabba förbindelser särskilt för studie- och arbetspendling.
20.05
Vi måste ha en fungerande kollektivtrafik när vi har miljöhot och global uppvärmning som hotar om vi fortsätter som vi gör, bra och snabba tågförbindelser och bussar som går på miljövänligt bränsle är nog det som behövs, Det kanske kostar en del men vi har bara en jord så kanske är värt att sats på detta medans vi har tid.
Håller helt med! Snabba tåg- och bussförbindelser för studie- och arbetspendling kombinerat med mer långsam trafik som stannar på många hållplatser under icke högtrafik. 
20.29
Ingen kollektivtrafik till Harnäs Ludvika
20.29
Bor i medväga i Borlänge, här är tidtabellen urusel på vardagar, svårt för barnen att ta sig till och från skolan och att ta bussen till jobbet i Falun går inte!! På helger går det inga bussar alls för barnen. Så himla dåligt!! Bara för att man bor lite utanför stan tar man sig ingenstanns med lokaltrafiken på helger och även krångligt å svårt med tider på vardagar. Dyra priser för att få sina barn till och från skolan å dåligt med avgångar!!! Till skolan tycker jag alla barn skulle få gratis kort, oavsett sträcka till skolan. Löjligt med den gräns de sätter på att få åka gratis till skolan. Alla barnen har skolplikt, se då till att vi får dit dom också.
20.05
De som börjar sitt arbete kl 7 och bor på landsbygden har det svårt för att hinna i tid till arbetet, detta pga att de flesta busstiderna på morgonen är anpassade för skolungdomar som börjar kl 8, det vore bättre om vi alla kunde börja t.ex 07.30 och ha fler bussavg tillbaka på eftermiddagarna.
Tack för synpunkten! dialogen mellan Dalatrafik och kommunerna behöver stärkas. En tanke för att med begränsade resurser få en bättre fungerande trafik är att samordna trafiken så tiderna passar både för skolungdomar och arbetspendlare. Det kan på många håll åstadkommas genom ändrade skoltider.
21.29
Efter omläggningen 9 december kommer alla barn som åker buss till Aspeboda skola att komma till skolan mer än 40 minuter innan skolan börjar kl 8. Känns inte rimligt alls, får nog börja skjutsa till skolan då. De kommer även få vänta längre på bussen när de ska hem, dessutom är rutten ändrad så många barn får betydligt längre till busshållplatsen.

Även de större barnen som ska in till skolorna i stan (från Aspeboda området) kommer få mycket sämre busstider.
20.05
Bättre kollektivtrafik på landsbygd.
tack för synpunkten! Vi arbetar för att med de begränsade medel som finns förbättra trafiken även på landsbygden, En väg är att fortsätta utveckla tåg- och busstrafiken i stråken och samtidigt få bussarna att stanna på fler ställen när det inte är högtrafik.
21.29
Jag önskar att det ska gå två bussar från Leksand över skogen direkt på fm ex kl 8 och kl 10 till Falulasarett och tillbaka kl 15 och en kl16. Är man sjuk så är det svårt att åka över Borlänge för byte.
08.02
Åker från Sågmyra. En av de bästa vardagsturerna, klockan 9, är borttagen. Jag önskar också bättre helgtrafik. Jag tar gärna bussen till tåget, men det blir oftast att jag tvingas be om skjuts. Inte särskilt miljövänligt.

Jag önskar bussturer till Leksand/Insjön härifrån. Det skulle vara trevligt att kunna åka dit kollektivt. I dagsläget tar en tur omkring tre timmar.
08.02
Hopplöst att bo i Leksand. Ingen buss till Gärde på kvällen eller under dagen. Kommer man till exempel med ett tåg eller vill gå på bio kan du inte ta dig hem. Dessutom måste du beställa resa under dagtid. Att ta sig till tandläkaren eller vårdcentralen, där det är svårt att sjålv bestämma tid, är också ett stort problem. Antar att bussen är till för oss som inte kör bil. Antar att bussen är till för oss som tänker på miljön. Antar att bussen är till för oss som försöker hålla landsbygden vid liv. Eller varför har vi annars bussen?
20.05
Dala Trafik har blivit ett stort skämt.
Tråkigt att du tycker så.
08.02
Bättre pendlingsmöjligheter från Horndal till städerna med tankeindustri, Uppsala och Västerås. Förbättra busstrafiken till Falun, inte till Borlänge.
20.05
Jag tycker det är bedrövligt med bortskämda resenärer i det här länet många är jättebra men en del ska inte åka buss det är bara gnäll över bussar och förare
Tack för synpunkten! Många som åker är nöjda med trafiken, men det är naturligt att de som inte tycker tider passar dem hör av sig.
14.34
Jag önskar bättre förbindelse mellan Leksand och Mora lasarett. Det blir så många byten som det är nu. Svårt när man är handikappad och äldre.
20.05
Åker inte buss ofta men har börjat jobba ibland på helger i Borlänge och bor i Falun. Era skyltar som visar nästa hållplats i bussen är inte bra. De uppdateras inte i tid vilket gör att man inte vet när sin hållplats kommer. För någon som inte har koll på staden är det väldigt svårt att hitta rätt och har missat hållplatser på grund av detta. Händer speciellt när bussen åker snabbt med många stopp på vägen och ingen hoppar av... då kan en buss åka förbi 3 hållplatser utan att dessa visas på skärmen...
Kontakta oss när det händer så får vi kontrollera vår tekniska system.
14.34
Det är billigare att ta bilen än att ta bussen och ska man någonstans tex ett läkarbesök i Mora så får man vänta upp till 4 timmar innan bussen går hem till Malung igen.
Söndagar är ett skämt då det endast går en buss.
Nej det är glest mellan turerna och dyrt att åka
14.34
Tidigare kom bussen från Mora till Dalfors 13,30 till Edsbyn vändande buss åter c.a 17,00 till byn alla vardagar. Nu kommer buss 345 den endast en gång veckan, fredagar c.a 15,00?
Har ni försökt att leta buss tider på dalatrafiken? för buss 345 ex
14.35
Buss från borlänge till Rättvik varför inte en vettig anslutning till mora Avg blge 16:30 man hinner inte med vettig buss det blir en lång väntan på buss mellan Falun morabuss
20.40
Vilken kollektivtrafik? Med hämtning och lämning på Dagis är det i praktiken omöjligt att åka kollektivt och jobba 100% om inte barnen ska få grisigt långa dagar.
20.40
I nya tabellen försvinner 07:30 turen från Sågmyra till Falun. Bussen brukar vara fullsatt. Gymnadieungdomarna kommer nu för sent till skolan.
20.40
Busstrafiken är usel om duinte ska till grundskola
om du bor utanför Falun Borlänge.
På rilsväg 70 mellan Borlänge och Leksand går 10 bussar i vardera riktning per dag men de stannar inte på brfintliga hållplatser så inom gångavstånd finns 2skolbussar påmorgonen och 2 på eftermiddagen, snacka om glesbugd
20.05
Varför kan inte det gå en buss mellan Ludvika och Borlänge över ITunahästberg istället för att det går en från vardera håll och vänder.
Vi tittar på den möjligheten att återinföra sådan trafik.
20.41
Smidigt med appen som hittar var jag är och förstår att jag menar Knutpunkten när jag börjar skriva Falun. Annars är det bra att betalningen med kort går lagom snabbt. Med busskort går det ännu snabbare och kostar mindre, vilket är förståeligt. Om inget av ovannämnda alternativ funkar eller om jag bara har kontanter brukar det bli gratis. Snälla chaufförer med andra ord. Avesta har förresten kommit på att det går att ha gratis kollektivtrafik. Då blir stan lite mer levande kanske. Så småningom.
20.05
Den avgiftsfria trafiken i Avesta är bra, fler borde kunna byta bil mot buss till arbete och skola. Kan tider och mål anpassas bättre till arbetsplatserna?
Arbetspendling är prioriterad, men vi måste veta vart och när.
20.05
Många skriver om dåliga förbindelser med buss, men vi som bor i Lumsheden har inte en enda bussförbindelse med Svärdsjö som ligger 25 km bort. Vi kan åka med skolbussen om det finns plats, när den går! När vi ska till lasarettet kan vi ej åka gratis, som det står på kallelsen. Det
känns orättvist..
Linje 231 trafikerar sträckan mellan Svärdsjö och Lumsheden. Från och med nästa vecka kommer det att gå några extra turer som körs även under skolloven - dock behöver de förbeställas. 
20.41
Bussen har blivit senare
Åker ej genom byn i grycksbo
20.41
Varför går det ingen buss från Orsa till Mora tidigt på lördagar om man sks åka en busd till Stockholm tidigt finns ingen förbindelse
20.41
Det mest vettiga för miljön är bussar som passar mot de mest förekommande arbetstiderna vid de arbetsgivare med flest anställda . Jag har 4 km till arbetet . Behöver vara på arbetsplatsen 7.15 . För att åka buss måste jag åka 5.56 och 2 mil i fel riktning då bussen inte stannar på " min " hållplats . Däremot åker bussen förbi min hållplats ! Jag är knappast ensam om att ha det såhär . Vägen är kraftigt trafikerad på morgon och sen eftermiddag och att cykla eller gå är inte ett alternativ i den trafikmiljön . Det finns varken cykelbana eller ordentligt gångfält . Vintertid är det ännu smalare vägkant .
20.05
Här fungerar det inte att åka buss. Det mest bedrövliga är att vi inte ens kan ta oss till Borlänge trots att bussen passerar här. Vi måste alltså ta bilen ett par km och parkera den där för att kunna ta bussen från Ludvika till Borlänge. För bara något år sedan tog de bort stoppet vid vår hållplats. Men man har behållit ett annat ställe, ett ställe där det är knappt 500 m mellan hållplatserna och där det även finns gångbana. Det går väldigt få bussar hit som gör att våra barn inte kan ta sig hem från skolan utan måste vänta flera timmar. Skulle de ta bussen som går till Borlänge kan de inte kliva av vid den hållplats som de passerar. Nej de får då kliva av drygt 1 km härifrån och sen gå på riksvägen, utan lyse, utan väggren, med vajer-räcke på mitten och där bilarna kör i 100 km. Är det rimligt att barn ska gå så oskyddade? Är det rimligt att behålla en hållplats som ligger så nära en annan och där det dessutom finns gång och cykelbana men ta bort vår enda chans att kunna åka buss? Är det rimligt att man måste ta bilen till en busshållsplats dryga km bort när det faktiskt redan finns en fullt fungerande? Är det rimligt att våra barn och ungdomar ska behöva vänta flera timmar i stan för att kunna åka hem utan att behöva riskera livet när de tvingas gå helt oskyddade på 100 väg? Jag bara undrar hur man motiverat detta? Men för all del, åk kollektivt.
Det är alltid en kompromiss hur bussarna skall stanna, dom som åker längre sträckor vill åka så fort som möjligt och i mindre samhällen efter vägen vill man naturligtvis att bussen skall stanna. Det blir en avvägning som görs vilka hållplatser som skall vara kvar. men stannar vi på för många platser så slutar resenärerna att åka på den längre sträckan och stannar vi på för få ställen kan inte alla kliva på vid det närmaste hållplatsen. Så det är alltid en kompromiss. 
20.41
Nej jobbar udda tider Bor 1,2km från Ludvika och är lastbilschaufför

20.05
Jävla skämt för oss som bor i norra Dalarna.
Tråkigt att du tycker så.
05.41
Dagligen passerar ca 300 bussar här på Svärdsjögatan i Falun. I princip samtliga har färre än en handfull passagerare. Många går helt tomma, även under ”högtrafik” på morgon och eftermiddag. Varför denna miljöförstöring? Och vad kostar detta oss skattebetalare egentligen med alla tomma bussar?! Anpassa antalet turer och framför allt storleken på bussar efter antalet resenärer. Har Dalatrafik inte koll på hur många tomma platser det är på varje tur?? Jag föreslår ett studiebesök på Svärdsjögatan valfri dag och tid.
05.41
Alldels för dyrt att åka inom Mora området. Fler skulle åka om det var billigare inom stadsgränsen. Busstiderna ändras för ofta. Varför går inga bussar Mora - Borlänge tex till Cupolen, Ikea, vi med ingen bil kanske vill åka dit.
20.05
Dalatrafik har dragit in hållplatsen vid barnens skola helt utan förvarning till skolans ledning. En och en halv vecka före skolstarten i höstas fick rektorn veta det, av en förälder... Barnen har sen dess fått gå till en närliggande hållplats. Man skyller på att vägarna är för trånga och fartguppen för kraftiga runt skolan. Däremot funkar det bra att köra med extra, bokade, bussar där när barnen ska åka till simhallen eller på slöjd. Mycket märkligt.
Du måste berätta vilken skola för att vi ska kunna svara.
20.05
I dagsläget ett skämt, är man bosatt i byarna nordost och öster om Smedjebacken är det ytterst svårt att klara sig utan egen bil. Märkligt, - när trakterna har varit bosatta i flera hundra år, många har inte varit bosatt någon annanstans i hela sitt liv. Villkoren för ett i grunden miljövänligt leverne försämras alltmer.
För ca 15 år sedan kontaktade jag Dalatrafik och förslog att mindre bussar skulle trafikera runt norra barken, kanske en gång i timmen Dvs. från Smedjebacken via Torrbo - Korsheden - Söderbärke - Smedjebacken. Att kunna ansluta till bussar från Smedjebacken till Ludvika eller t.ex. från Söderbärke till Fagersta. Det blev stora nobben, fanns inget som kunde subventionera en sådan trafik. Det viktiga var att vi körde med våra egna bilar så att vi fick betala mycket i bensinskatt! ? Vilka vinster vi skulle göra på alla plan, kanske speciellt vintertid. Att slippa starta bilen när det är minus 20 grader Celsius, åtminstone för ett stort antal boende.

Intressant när man besöker Norge ( Detta U-Land som inte ens är med i EU). Har mer än ett tillfälle besökt Runde, En ö på norska västkusten så långt västerut man kan komma, mycket få bosatta personer där, - men nog går det buss, flera gånger om dan. Visst är det konstigt?
Det kommer göras en översyn av trafiken i Smedjebacken tills nästa höst vi tar med dina synpunkter då.
20.05
Det har blivit mycket sämre med förbindelsen ornäs , Borlänge under helgerna.(154)
Idag har 3 Tim mellan turerna under dagen mot 2 Tim för ngt år sedan. Hur kan ni tro man använder kollektivt då? Har hört att man skyller på politikerna och besparingar.
Vad gäller?
Trafiken glesades ut något till följd av att resandet var lågt på dessa tider. Vi vill inte köra tomma bussar för syns skull utan det är bättre att lägga resurserna där de kan göra mest nytta för flest resenärer.
20.05
Tänk på att det sitter en person längst fram som har ansvar för alla som sitter i bussen. Det innebär att han även ansvar för fordonet och för sig själv. Som f.d. chaffis finns det inget som är så frustrerande om passagerarna inte sitter på sina platser. Det sägs att om en bilist tittar på sin mobil i 5 sekunder, så hinner bilen kanske 100 m. Betänk då om chauffören måste titta i backspegeln om det händer något i bussen. Tänk på det.

Våra förare gör att bra jobb och sätter säkerheten främst. Sen måste resenärerna också ta sitt ansvar.
20.05
Vad sägs om en buss som kommer från Mora/Rättvik och är framme senast 7:00 vid Lasarettet på söndagar?

Kan inte bara vara jag som jobbar helgturer på en så stor arbetsplats?
Vi tror du menar Falu Lassarett och noterar önskemålet.
20.05
Tycker det fungerar jätte bra på vinter i höst sommar trafiken är det svårare att pendla då bussarna inte går samtidigt.måste ofta stå i 20 min i Borlänge centrum för att vänta på nästa buss till sjukhuset i Borlänge. Jag åker med 151 o 2 an. Skulle önska att bussarna gick oftare på helgerna då jag jobbar.


Ok. Vi noterar dina önskemål.
20.05
Jag bor i centrala Hedemora och har mitt heltidsarbete i Borlänge centrum.
Jag pendlar varje dag med buss 101 och jag vill bara säga att den sträckan (Avesta - Borlänge) fungerar hur bra som helst att pendla varje dag, vardag som helg!
Möter massor av trevliga o tillmötesgående chaufförer, som alla gör sitt bästa för att tillgodose så många pendlares önskemål som möjligt! (Trots en ganska tajt och precis tidtabell.) Numera reser jag dessutom nästan varje helg, till en närliggande by till Mora och det fungerar precis lika bra - det med! Jag ankommer då runt 18.00 på fredags kvällen och kan ta samma buss tillbaka till jobbet i Borlänge runt kl 06.00 på måndag morgon... (Först buss, sedan tåg.)
Eftersom jag har ett pendlarkort (Länskort) på Autogiro, så betalar jag endast för 9 av årets 12 månader!
Så för 1430 kr per månad, så kan jag varje dag resa hur mycket jag vill runt om i hela Dalarna! Både med tåg och buss!!! Både i tjänst och privat!
Enligt pensionärer som jag träffat på bussen, har de en ganska rejäl rabatt på det priset!?
För att hitta bästa resrutt så använder jag mig av en smart mobiltelefon och Dalatrafiks app.
Vet Du/Ni inte hur den/det fungerar, så ta hjälp av en person som visar Dig hur enkelt det egentligen är att ta sig fram kollektivt, om man bara planerar och ger det den tid det tar att resa!
Men visst... Till alla ställen i hela Dalarna lär det inte gå att ta sig fram och tillbaka flera gånger om dagen, det tror jag tyvärr är en omöjlighet att få till...
Men skriv till Dalatrafik och ge dem vetskapen om att behovet finns, så kan de kanske lösa det på något vis framöver?! Vad vet jag?!
Jag känner mig bara så lyckligt lottad att det funkar så bra för mig!
Rena sparbössan för en ensamstående tonårsmamma, som kan låta bilen stå i veckor nu för tiden!
Vad kul att ditt resande fungerar bra! :) 
20.05
Helt omöjligt att ta sig till läkarbesök i Falun med buss! Varför står det att man ska kunna åka buss på kallelsen? Det kostar 350kr om man missar tiden. Billigare att åka bil😬
Tyvärr kan inte busstiderna passa alla.
20.05
Mycket dåligt
Förtydliga frågan.
20.04
Jag tycker det är trist att kommunikationen mellan chaufförerna inte funkar. Ex mellan Orsa och Mora på morgonen. Två bussar går vid 7.10. Men istället för att man gör upp om vem som plockar upp vilka så kommer en buss som redan är proppfull och hämtar upp alla längs vägen och sen kommer en till som är halvfull bara. Resulterar i dålig säkerhet på bussen med många stående på en stark trafikerad väg. Förövrigt funkar det bra tycker jag!
Det finns radio i bussarna för kommunikation. Tack för berömmet.
20.04
Den s.k. Arbetarbussen Vikarbyn-Sjurberg-Rättviks resecentrum genom Lerdal-Gärdebyn-Altsarbyn-Söderås och till Falun, togs bort. Den var nästan full varje resa. Idag måste folk från dessa byar istället ta bilen ner till Rättvik för att kunna kliva på bussen till Falun.
Resultatet är färre resenärer. Många tar bilen till Falun istället.
Att kalla Dala Trafiks verksamhet för kollektivtrafik är en stor överdrift!
Vi har haft en positiv resandeutveckling på direktbuss 132 som stannar i Vikarbyn, Rättvik och Söderås. Många resenärer uppskattar en snabb resa in mot Falun. Men en konsekvens är förstås att de resenärer som vill kliva på mellan direktbussens hållplatser behöver resa med en anslutningsbuss eller ta sig fram på annat vis. Det går bussar både från Sjurberg och Gärdebyn som man kan resa med för att ansluta till linje 132. 
20.04
Vilken trafik ? Jag bor i Torsång och här är det många som inte sett en buss på flera år
och yngre människor har ALDRIG sett en buss.
Kollektivtrafiken är som en nyårsrevy, det är ett skämt.
Den är bra där man har allting inom gångavstånd.
Det finns många turer till och från Torsång, dock kanske man får ta sej en bit till närmaste busshållsplats.
20.04
Det hade varit bra om det hade gått en buss vid elvatiden på vardagarna, mellan Vikmanshyttan och Hedemora.
Vi tar med oss det önskemålet i vårt planeringsarbete. 
20.04
Är helt ok just nu men med nya buss tider mellan bla falun och vika/ vikastrand kommer jag inte till eller hem ifrån skolan. Jag måste antigen hoppa av vid rensbyn eller kyrkan och gå där ifrån eller ta den nya linjen 238 som kommer till och åka bort över Lunån osv och sedan hoppa av och gå ifrån granbo vilket också är en bit ifrån där jag bor. Vilket gör att jag behöver sitta på bussen i ca 40- 50 min varje dag.
Har du kollat tidtabellen för linje 210 och 374? Båda dessa kommer att passera Vika Strand med anslutningsmöjligheter till/från linje 243 vid kyrkan i Vika. 
20.04
Bor mellan falun och vika med nya buss tider(243 )ska man först åka med bussen som ska gå tidigare men sedan ska man går ifrån tulevägen i t.ex. snö oväder eller spöregn. Jo visst en bra sak är att man komer tidigare till skolan och inte behöver stressa till lektion men annars är ju allt helt skruvat. Man ska ju inte behöva vänta på bussen i 1 timme för att ta sig hem ibland.
Tråkigt att du tycker att tidtabellen är "helt skruvad". Vi har valt att planera bussarna mellan Falun och Vika så att de ska gå en gång i timmen och alltid på samma minuttal för att det ska vara enkelt att lära sig när bussen går. Det är svårt att anpassa tiderna efter varje enskild klass/elev, men beroende på när man slutar kan det förstås bli en del väntetid innan nästa buss går. 
20.04
Behövs betydligt mycket större bussar,linje 243.jag menar över 70 personer får ju inte plats på en buss.
På de avgångar som har många resenärer sätter vi in förstärkningsturer för att alla ska få plats. Återkom gärna till vår kundservice med vilka dagar och tider bussen brukar vara full så kan vi ta det vidare och sätta in en extra buss om det behövs. 
20.04
Jag hoppas dock att denna Besparing Inte skall drabba mig Eftersom jag Åker med dels Linje 12 eller Linje 14 samt även Linje 13 När jag skall till mitt Jobb nu då Som Ligger på Nybrogatan 20 B Här i Falun nu då.
Du får höra av dej när du sett tabellen för just din resa.
20.04
trångt, busschaufförerna kör fort. Dålig plats för barnvagn/rullator. Fel personer tar "specialplatser" dålig förbindelse ut på "landet"
Säkerhet och sittplats är viktigt, kontakta oss direkt om du upplever något annat.
20.04
Det är säkert många turer man kan spara in på men inte på skolskjutsarna. Många kan ta sig en promenad om bussen kommer lite tidigare än man tänkt sig.
Skolbarn har långa dagar i skolan de behöver komma hem när de slutat.
Ett exp. Dra in kvälsbussen till Vika alltid tom både dit och tillbaka. Många dagsturer kan köras med mindre bussar. Bussar från grannkommuner måste gå, alla har inte bil.
Skoltrafiken är planerad efter det skolskjutsreglemente som kommunen antagit.
20.04
Kollektivtrafiken i Falun är ett skämt. Bussen är ofta sen så att man missar sin anslutning. Kabelvägen trafikeras inte längre så man får nöta skor i stället.
Bussen går bara en gång i timmen på helger trots högt biljettpris.
Återkom gärna till vår kundservice med de avgångar eller linjer som du upplever är försenade, så får vi ta det vidare och utreda eventuella justeringar. När det gäller hållplats Kabelvägen så trafikeras den av vissa turer på linje 12 under morgon och eftermiddag. Även linje 244 mot Aspeboda passerar ett antal gånger per dag. Återkom gärna även där så att vi får en bild av vilka tider du/ni vill kunna resa. 
20.04
Det sitter 3-7 personer på bussen på morgonen och samma sak på eftermiddagen. Stora bussar med plats för 70 personer. Har pågått under ett halvår vad kostar det per timme?
Sedan vi MYCKET oroliga över Backbyn skolans uppfart mot 66:än i vintertid. Vid ett flertal gånger när det varit halt har chaufförerna inte lyckats ta sig upp i den snäva feldoserade kurvan och ut på riksvägen. Några gånger har bussen glidit snett nedåt bakåt mot det djupa diket. Jag har suttit i en lutande buss med känsla av Titanic-katastrof... Ibland med bilar bakom. Alla sitter med andan i halsen. Ibland har man dock valt att åka ut på riksvägen direkt från Smedjebacken istället. Vi passagerare vill åka tryggt och säkert. Snälla, se över både ekonomi och säkerhet.
Mindre bussar ska sättas in när det inte är så mycket resande, det kan dock ta ett tag att få den på plats. Vi har dialog med väghållare för att kunna få bra väghållning. Säkerhet är det viktigaste för oss.
06.12
Allt är bra vad jag vet, FÖRUTOM 601 SOM ABSOLUT BORDE ÅKA FRÅN CENTRUM, BULLERMYREN OCH DIREKT TILL VÅRDCENTRALEN !!! ANN .
20.04
Det måste gå o h dra in några bussar i stället för att tidig lägga eller senare lägga skolbussar det är ju helt galet att våra barn och ungdomar ska vänta. Det är väl fel bussar att vara och peta på. Varför röra de fulla bussarna när det finns de turer som går med 1-2-3 passagerare. Jag trodde att det är bra att vi åker kollektivt. Men så är det ju tydligen inte.
Jag vill inte ställa dessa gruppen mot varandra, vi behöver både arbetspendling och skolelever som åter kollektivt, väntetiderna vid skolan kan lösas även på andra sätt, tex genom att förskjuta skolstarten för olika skolor, så vi behöver fortsätta dialogen mellan Dalatrafik och kommunerna för att kunna erbjuda både elever och andra resenärer en möjlighet att åka kollektivt där det finns behov. 
20.04
* Låt småbussar ta hand om lokaltrafiken och köra ringlinje när det inte är som mest resenärer.
* Låt bussar till och från Mora alltid stanna vid Mora lasarett!
* All kollektivtrafik ska vara avgiftsfri! Många svenska kommuner (Avesta) har det, och Estland införde nyligen avgiftsfritt i hela landet!
När det gäller avgiftsfritt tycker jag och mitt parti att man borde utreda och genomföra ytterligare försök med detta. men vi har ingen majoritet för detta, så där har vi röstats ner av den nuvarande borgerliga majoriteten.
20.04
En del har redan fått t.x i Smedjebacken ny ordningen , det är att satsa på ungdomen , dom som beslutar åker bil som ja !!
Förtydliga frågan.
20.04
En fundering när man ser bilden från bussen. Är det inte krav på bälte vid bussåkande?
Helt rätt! resenärer ska ha säkerhetsbälte på sig när de sitter på bussen. Tyvärr händer det ibland att resenärer får stå på bussen, vilket naturligtvis är olyckligt. Då kan resenären givetvis inte ha säkerhetsbälte på sig.
20.10
Hur ska man kunna åka kollektivt när tidtabellen är helt galen, till och från Långshyttan är det jätte glapp mitt på dagen vardagar. Lördagar endast tre turer och söndagar ingen alls
20.04
Varför ska de dra in de överfulla morgonbussarna så alla i länet får vänta en timme i skolan när det finns helt tomma dagsbussar?
20.04
Gratis transport i små bussar mellan 0900 o 1400. Direkt buss till o från Falun lasserette som det har varit för länge sedan.
Att se över prissättningen på olika tider, är ett uppdrag som vi gett till Dalatrafik i arbetet med en ny prisstrategi, så det kan bli olika priser olika tider. När det gäller direktbussar till tex vårdinrättningar är oxå något som diskuteras och utreds, Så vi verkar överens om behovet.
11.52
Alla betalar via skatten för kollektiv trafiken någon tusenlapp per år då borde den vara tillgänglig även för de som bor på små orter
20.04
7:30 bussen från Sågmyra till Falun är full varje morgon med gymnasie-, skol- och SFI elever. Denna tur har Dalatrafik valt att dra in! Har man inte utvärderat data ur kortläsarna för att se vilka turer som har få passagerare?
I den nya tidtabellen har vi valt att lägga trafiken så att bussen ska gå på samma minuttal varje timme. I och med detta är det svårt att tillgodose alla enskilda behov. Bedömningen har varit att bussarna från Sågmyra bör gå runt prick varje timme för att man ska vara inne i Falun i lagom tid till exempelvis klockan 07:00 eller 08:00 - en anpassning till arbetspendlarnas tider. Resandestatistiken visar på att majoriteten av resenärerna på 07:30-turen kliver på i Bjursås eller Grycksbo och därifrån kommer det att finnas tätare trafik. 
20.04
Det är helt omöjligt att åka kollektivt från Idre till m Mora och vidare om man skall ex. Besöka läkare, tandläkare mm. Start på morgonen och hemma igen sent på kvällen om man har tur. Det blir bilen.
Det är svårt att upprätthålla ett fullgott turutbud på långa sträckor med få resenärer. I fallet Idre-Mora och omvänt styrs trafiken i mångt och mycket av skolornas start- och sluttider när det finns ett större underlag av resenärer. 
20.04
Buss till stora skedvi är inte bra.Direkt buss Falun-Hedemora går dagtid ibland med en passagerare förbi där jag bor efter väg 69 men stannar inte har ca.6 km till hållplats.
Buss till Vika Strand skulle fungera om det gick bättre att komma vidare ner mot stora skedvi.

Låt busslinje 243 Falun-Vika Strand fortsätta via Stora Skedvi ner till bron vid Fäggeby och ta stora vägen 69 mot Falun och plocka upp åkande mot Falun.Då först kan man lämna bilen hemma och låta barnen bo kvar hemma.Idag är vi isolerade.


Gunnar
Trafiken på linje 374 genom Stora Skedvi kommer att bli något bättre från och med nästa vecka, exempelvis införs ett par turer på helgerna. Vissa tider får man byta buss i Vika och andra tider är det samma fordon som fortsätter till Falun som linje 243. 
20.04
Jag pendlar med buss dagligen till olika orter i Dalarna. Långfärdsbussarna är fina och det funkar ofta bra. Dock tycker jag att det borde finnas pendlar parkering vid utfarterna från Falun, konstigt att åka till centrum och parkera när man ska bort från stan.
Vi är beroende av väghållare tex Trafikverk och kommuner vilka hållplatslägen vi får och vi försöker ha en dialog med dessa för att få till attraktiva lägen för pendlarparkeringar och hållplatser.
20.03
Fungerar dåligt norr om Älvdalens kyrkby. Sedan bussturen mitt på dagen från Idre drogs in så går sista bussen på morgonen 7:35 o nästa buss först 15:30. Det innebär att man vid besök på Mora lasarett kan tvingas vänta i Mora 4-5 timmar. Detsamma gäller Särna vårdcentral.
Mattias Ahlmström trafikplanerare Dalatrafik: Det stämmer att vi har dragit in en tur mitt på dagen till och från Idre, vilket beror på att den turen tyvärr hade mycket få resenärer. Vi har gjort en översyn av turutbudet på sträckan och tagit bort några av de turer som haft minst resande.
20.03
Den är under all kritik!! Skolbussen på morgonen går 07:40 och ungarna börjar 08:30, dom kommer till skolan 07:55... så dom får lång tid i skolan innan lektion. Nu med nya tidtabellen så ska bussen gå 07:28 ist,,, varvid dom får vänta i skolan minst 45 minuter på morgonen innan lektion! Vansinne!!!!!!
Planeringen av den trafiken är gjord utifrån det av kommunen antagna skolskjutsreglementet.
20.03
Underlätta för arbetetspendlare och patienter. Buss 132 måste gå via Moralasarett. Det är orimligt att behöva ta anslutnings buss till resecentrum för att sen byta till 132.
Primär målpunkt är resecentrum eller kommuncentrum. Vi har behov av ett nytt hållplatsläge utanför Mora Noret, så att man kan välja om man vill gå som alternativ.
20.03
Snart lönt å starta eget bussbolag då ni jobbar hårt för att försvåra för resenärer...

Slutade åka kollektivt då det sällan fungerar som tänkt.
Tråkigt att det inte fungerar för dej. Dock så finns det begränsade resurser som gör att inte all behov kan tillgodoses.
15.24
Kollar bussförbindelserna, inga problem för den utan körkort=resultat vi köper hus en bit utanför stan. Vi flyttar och sen drar Dalatrafik in vissa linjer som då gör att de vuxna nu ska hämta de under 18 som varit duktiga och skaffat kväll/helg jobb.
15.26
Skit dåligt i boda
15.37
Utbilda bussförarna i grundläggande trafikregler och det blir mindre missförstånd i trafiken!
Blinka i korsningar o cirkulationsplatser!
Generellt är våra bussförare väldigt duktiga att köra. Det visar sej i den statistik som finns när det gäller olyckor som bussarna är inblandade i. 
20.03
Hela landsbygden skall leva är slagordet. Ha! säger jag. Åka kollektivt är uppmaningen. Hur skall det gå till när det inte går några bussar. Dessutom har jag inte råd med både busskort och bil. Bor man på landsbygden och ska in till stan för att ex vis handla, gå till lasarettet eller vårdcentralen, distriktssköterskan eller till sjukgymnasten efter en knäoperation, tandläkaren, till frissan för att klippa sig mm mm skulle det ta nästan hela dagen! Hur kul är det mellan tumme och pekfingret! Att gå på teatern eller ngn konsert kan man drömma om. Man kommer kanske in till stan om man har lust att tillbringa ngr timmar innan på stan men man kommer inte hem. Dessutom är det alldeles för dyrt med bussbiljetter. Ska alla vi som bor på landet tvingas flytta in till stan fråga jag mig?
Att hela landet skall leva är naturligtvis en komplexare fråga än bara busstrafik, bussar skall vi köra där det finns ett tillräckligt stort underlag, annars är bilen ett både miljömässigt och ekonomiskt bättre alternativ. Jag ser att jobbet med att skapa bättre förutsättningar att bo på landsbygden i första hand handlar om andra frågor än kollektivtrafiken. Trafiken skall gå där det finns underlag och gör man landsbygden attraktiv att bo på så kommer bussarna oxå att gå om underlaget finns.  
20.03
Bor i Österå 8 km från falu centrum. Samtliga busslinjer genom Hökviken, uggelviken och Österå är nedlagda. Personer utan bil, körkort eller personer som väljer bort bil av miljöskäl har inget val.
Tyvärr hade vi ett mycket lågt resande i området du nämner och bussen fick därför en ändrad linjesträckning. Hållplatserna längs riksväg 50 anses täcka upp för det behov som finns. Från och med nästa vecka införs dock flextrafik från Österåområdet, vilket kan skapa nya resmöjligheter för serviceresor under dagtid. 
16.08
Varför har man försämrat lokaltrafiken i Mora? Samtidigt uppmanar man folk att ta bussen då man håller på med dessa vägbyggen. Sätt in fler avgångar och sänk priset på månadskort, så kanske fler har möjlighet att välja detta färdmedel.
20.03
Hur kan man lägga om bussturen som kommer från Svärdsjö/Karlsbyheden/Danholn så att den inte längre angör Kungsgårdsvägen (Norslund/Origo), utan bussturen kommet istället att gå till Falu centrum via Lugnetleden och Svärdsjögatan. Detta innebär att restiden på nästan alla bussturer, från dessa områden till Kungsgårdsvägen, kommer att ta 15-30 minuter längre än vad det är idag!
Den nya linjesträckningen via Lugnetleden och Svärdsjögatan gynnar många som arbetar eller studerar i området runt lasarettet och Lugnet. Resandestatistiken visar på att antalet resenärer som kliver på vid Kungsgårdsvägen är lågt och vi tror att det totalt sett är fler som gynnas av att kunna kliva på vid lasarettet och Lugnet. Vill man resa till Kungsgårdsvägen finns det goda möjligheter till anslutningsresor med exempelvis linje 11. Vissa tider går det också att åka med linje 234 utan byte från Svärdsjö.
20.03
Att åka från svärdsjö/danholn och ha jobb i norslund eller skola utåt där blir nu jättesvårt, att ta bort Kungsgårdsvägen är ju idioti på ren svenska. Sånt j-a krångel ni ställer till med för oss och jag får till svar att folk är nöjda med ändringarna, jag har hört NOLL personer som är nöjda med att Kungsgårdsvägen tas bort, men jag har hört MASSOR med folk som har protesterat mot att den tas bort.
Varför lyssnar ni inte på vad vi säger????
Den nya linjesträckningen via Lugnetleden och Svärdsjögatan gynnar många som arbetar eller studerar i området runt lasarettet och Lugnet. Resandestatistiken visar på att antalet resenärer som kliver på vid Kungsgårdsvägen är lågt och vi tror att det totalt sett är fler som gynnas av att kunna kliva på vid lasarettet och Lugnet. Vill man resa till Kungsgårdsvägen finns det goda möjligheter till anslutningsresor med exempelvis linje 11. Vissa tider går det också att åka med linje 234 utan byte från Svärdsjö.
10.06
Glest mellan turerna o dyrt att åka buss speciellt om man är två betalande ur samma portmonnä.
Skulle åka 396 som gått kring 13:00 den var indragen. Nästa buss skulle gå 16:43. Alltså ingen buss som går mellan 8:47 och 16:43.....
20.03
Vi som bor i Enviken och jobbar på lasarettet i Falin kan inte åka buss utan att antingen komma för sent eller vara på jobbet 1 timme innan vi börjar.( Lite tråkigt att hänga där från 5.45 då bussen ens gått från Enviken ännu efter gamla avgången.)Vi kan välja att åka runt Svärdsjö men även då kommer vi försent vissa turer. Dessutom tar det dubbelt så lång tid att sitta på buss. Vi börjar 06.45, 7.30, 13.00 - 13.30 ,21.00 om man jobbar i vården. Hur svårt kan det vara för Dalatrafik att höra med landstinget om arbetstiderna? Sitter nu fast i ett nyinköpt årskort som jag inte kan nyttja. Skrev på när det fungerade rätt bra med buss. Tyvärr blir det bilen i fortsättningen. Konstigt ur miljösynpunkt i dessa tider.

Anpassningen av busstider för arbetspendling finns högt upp i prioritet av utvecklingsområden inför framtiden. Så här delar jag din uppfattning att detta kan göras mycket bättre. Det krävs dock ett ganska stort arbete och en samordning med skoltider och annan vidare trafik, så det kan ta lite tid, men jag ser att vi ar utvecklingspotential på detta område.

20.03
Kommer buss 396 turen som gått från Idre 11:27 o framme i Älvdalen 13:10 o vidare hinna med bussen från älvdalen 12:50 ? O framme mora lasarett 13:31 komma tillbaks .....
Går ingen mitt på dagen buss från idre -mora ....den är indragen
Den turen har tyvärr dragits in på grund av lågt resande.
20.03
I Djurmo finns 3 hållplatser efter rv70/E16. Förr stannade bussen vid den mittersta hpl vilket är mest naturligt så att alla får ungefär lika långt, men helt plötsligt flyttades hpl till Djurmoskolan (den sista av hållplatserna eller den första hur man nu ser det) så att vi som bor i västra delen av byn får, som i mitt fall, 2,5 km till hållplatsen. Nu tar det alltså längre tid att gå till hållplatsen än det tar att ta bilen till jobbet i Borlänge.
Hållplatsen vid Djurmoskolan är ur ett trafiksäkerhetsperspektiv bättre än att stanna i "mitten" av byn. Vid skolan finns en gångtunnel under vägen. Dessutom ser vi en nytta med att i större utsträckning nå invånarna i Sifferbo via den gång- och cykelbana som finns. Det finns också kompletterande trafik i form av linje 216 mot Borlänge och från och med nästa vecka även linje 250 mot Falun - båda dessa stannar vid samtliga hållplatser i Djurmo. 
20.03
är det meningen att vi som bor i Aspeboda inte ska kunna åka buss till jobbet ? inte kunna gå på bio eller andra aktiviteter i Falun/Borlänge ? Det innebär att vi ofta får köra barnen själva och miljö och plånbok drabbas. Nya tidtabeller innan folk vant sig med den gamla, hänt flera ggr de senaste åren. SKÄRPNING..vi betalar också skatt.
Hälsningar från förbannad tonårsförälder.
Absolut vill vi att även ni i Aspeboda ska kunna åka buss till jobbet. I vår nya tidtabell finns det förbättrade möjligheter att arbetspendla till Falun, under de vanligaste arbetstiderna. Däremot är det så att resandet i Aspebodaområdet varit mycket lågt på mer obekväma tider vilket gör att vi nu genomför en reducering av turutbudet exempelvis på kvällar och helger. Det handlar om prioriteringar där man behöver lägga resurserna där de kan göra mest nytta för flest resenärer. 
20.03
Ingen kontakt togs med oss före beslut via den upparbetade kanalen vi haft med Dalatrafik. Enkät på bussarna når inte potentiella resenärer! Ingen statistik finns som talar om antalet AVSTIGANDE i Bergsgården men ändå hänvisas till att reseunderlaget är för litet. Knappast konstigt, när vi som vill/behöver åka buss måste orka korsläsa 5 olika tidtabeller (med erkända detaljfel). Nu blir det byte i Stennäset, ibland med väntan ½ timme, eller byte i Grycksbo, 4 km åt fel håll. "Endast skoldagar" på flera turer betyder att resor övriga dagar försvåras. Bussarna ska gå alla dagar! Återställ direktturer till och från Bergsgården! Hur svårt kan det vara att återställa nattrafiken fre/lör mot Bjursås via Gamla Grycksbovägen ?!
Mattias Ahlström, trafikplanerare Dalatrafik: Det fanns även en enkät på webben för att nå de som inte reser med buss i dagsläget. Baserat på befolkningsunderlaget i området och tidigare resandestatistik har man gjort bedömningen att det inte är motiverat med fler turer till Bergsgården i dagsläget. På sikt bör man istället försöka få till trafiksäkerhetshöjande åtgärder vid hållplatsen ute på riksvägen och längs vägen in mot byn, för att skapa fler och bättre resmöjligheter.
20.03
Undrar varför det inte finns nån takt i trafiken mellan t. ex. Mora & Falun eller Mora & Borlänge. Typ en avgang vare timme/ varje 30min så att man kan strunta i tidtabellen för att man vet att bussen går xx:15 varje timme mellan 06:00 och 20:00?
Mattias Ahlström, trafikplanerare Dalatrafik: Visst vore det fint med tidtabeller som är regelbundna och enkla att lära sig. Vi har en ambition att införa fler sådana tidtabeller framöver, exempelvis gör man den förändringen i landsbygdstrafiken inom Falu kommun nu.
20.03
I Säter går bussen två gånger i timmen måndag till fredag. Kvällar och helger går ingen buss. Ledsamt 😪!!!
Mattias Ahlström, trafikplanerare Dalatrafik: Jag antar att detta handlar om ringlinjen som går inom Säters tätort. Tyvärr har vi inte sett att det finns något underlag till att bedriva utökad trafik på kvällar och helger i området.
20.03
Busslinjerna i Borlänge borde anpassas till upptagningsområde för vårdcentralerma. En bussresa från t. ex. Bullermyren till Kvarnsveden tar nu en timme, mot en kvart tidigare.
Mattias Ahlström, trafikplanerare Dalatrafik: Från Bullermyren till Kvarnsveden finns flextrafiken som går att förbeställa från dörr till dörr, vilket är ett gott alternativ till stadstrafikens linjer. Ett annat alternativ är att resa med bussbyte på Stationsgatan, då är restiden ungefär en halvtimme.  
20.03
Jag tycker det är bra prioriterat. Nu när busstrafiken går helt under landstinget så går kostnaderna på samma konto som övriga vården. Vill vi ha bättre sjukvård eller bättre busstrafik?
Jag tycker att både vården och busstrafiken är viktigt, men jag delar din uppfattning att trafiken självklar behöver vara kostnadseffektiv för att inte gå ut över resurserna till vården. 
20.03
Dalatrafikens tjänster liknar ingen ting
Från mockfjärd eller DJURÅS kommer man ingenstans på lördagar och söndagar ni kan lika gärna sluta helt med bussarna
Tråkigt att du tycker så.
20.03
HEJ! Jag är pendlare till vardags och jag måste få klaga på dessa lampor ni har i taket på era bussar. Dom stör mig väldigt mycket. Jag vill inte att ni ska ta bort dom helt men kanske kan ni fixa en lösning som gör att jag slipper sitta i skenet av dom klockan 6.30 på morgonen. Det är jobbigt, det tror jag många håller med om.
Mvh En pendlare från Mora
Vi tar med oss den frågan till våra möten med trafikföretagen.
20.03
Går det att åka med permobil på bussarna
Inte generellt. 
 
 
 
 
20.03
Hej!
Börja förtydliga vart buss nr 14 går från, både irl och i appen MobiTime. Sen jag flyttade hit för knappt ett år sen har den bytt avgångsplats 2 ggr och det är alltid lika oklart vart jag ska kliva på.

En till sak: om en resa är av arten ”flextrafik” bör det poängteras noggrannare i MobiTime. Tex att ni sätter en stjärna bredvid avgångstiden i tidtabellen när man har ”sökt resa mellan 2 platser”. Just nu måste man gå in på resan för att se att det är en flextrafiksresa och det är väldigt lurigt.
Vi tar med oss den frågan hem för förtydliganden.
20.03
Flyttade till Gagnef för ca 10 år sedan. Då gick det exempelvis ta en buss hem en fredagkväll fast man bodde i Bäsnatrakten. Detta försvann, sen kunde man åtminstone åka till Djurås, sen försvann det och det kom beställningsbuss, nu har den också plockats bort. Det enda ni verkar vilja satsa på är att göra om Falun-Borlänge trafiken till en kopia av tunnelbanan i Sthlm (turtäthet). Det verkar inte finnas någon insikt i vilka behov folk har.
En avgörande faktor om trafiken ska kunna existera är vilken självfinanseringsgrad linjen har. Få resande betyder att det finns risk för nedläggning.
20.03
Det är för dyrt !! Skulle gärna ta bussen ner på stan för att slippa ta ut bilen. Men, för mig och min dotter skulle det kosta oss 75 kr fram och tillbaka. Det blir billigare med bilen, även om jag får betala parkering. Dessutom så är det krångligt att få fram en tidtabell och biljetter ska vi inte tala om...... Att åka till och från jobb går inte alls
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Det finns idag mycket bra verktyg via hemsida el mobilapp för både tidtabell och biljetter som vi och resenärerna tycker fungerar mycket bra, dessutom är mobilbiljetterna billigare är vanliga enkelresor. Om man reser ofta så är även andra periodkort konkurrenskraftiga gentemot bilen. Sen håller vi på att ta fram en ny prisstrategi och då kommer vi åter att göra nya bedömningar av prissättning och incitament för resenärerna i olika system och tex olika pris olika tider.
20.02
Jag åker från Dala-Floda till Borlänge. Bussarna går så pass sällan att jag kommer till jobbet 1 timme innan jag börjar varje dag. I somras när Dalatrafik drog in en eftermiddagstur fungerade det inte alls att åka buss hem från jobbet, jag hade varit hemma 3 timmar efter att jag slutat jobba.
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Vi har en ambition att kunna öka arbetspendlingen med buss, då vi ser att det finns många personer i din situation, men det kräver ett ganska omfattande arbete och kräver översyn och anpassning i tex skolskjutstrafiken, så detta görs i etapper och kommer att ta lite tid, men jag delar helt din bild av att vi behöver förbättra trafiken på detta område. Om det sedan finns underlag att köra buss från alla orter är naturligtvis en annan bedömning, och jag kan inte förhållandena just där du bor.
20.02
I Dalarna funkar ju mycket bättre än vi som bor längs landskapsagränsen och har jobb i annat län, dvs pendla mellan län. Helt omöjligt att dagpendla Avesta Västerås som exempel då det alltid är förseningar.
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Trafiken över länsgräns har generellt blivit bättre och giltigheten för korten på tåg har förbättrats mycket det senaste året. Tyvärr är fortfarande stråket mellan Dalarna och Sala för dåligt, det är något som vi håller på att se över just nu, vad detta resulterar i och när et kan ske förbättringar vet vi inte, men vår politiska ambition är tydlig på att vi behöver förbättra trafiken i det stråket.
20.02
Ni måste se över tidtabellen för oss som pendlar mellan Bjursås och Falu lasarett! Dalatrafik drivs nu av Landstinget och det kan inte vara orimligt att vi som jobbar på Falu lasarett kan ta oss till & från jobbet. De flesta börjar sina arbetspass 06:45 och 13:00 vardagar och helger. Se till att bussarna passar med de vanligaste arbetstiderna på Falu lasarett!! En marginal på 20 min behövs för att byta om före och efter arbetet.
Mattias Ahlström trafikplanerare Dalatrafik: Det är många olika intressen att ta hänsyn till vid planeringen av tidtabellerna. Vissa anpassningar har gjorts för att det ska fungera att resa kollektivt till och från lasarettet, men alla olika skift är i dagsläget tyvärr inte möjligt att täcka in med bussar från alla orter.
20.02
Större söderås buss! Vi måste stå upp
I de avtal med våra traftikutövare så ska de tillhandahålla kapacitet så att inte man återkommande ska behöva stå i landsbygd eller stråkfabrik. Meddela vår kundservice om det händer, så tar vi frågan i avtalsmöten.
20.02
Förstår inte varför flera hållplatser tagits bort mellan Orsa och Mora. Nu får man riskera livet
när man går längs E45 för att komma till närmaste hållplats.
Tanken med trafiken mellan Mora och Orsa ska gå snabbt när det är tider som arbetspendlare åker. Då måste antalet hållplatser minskas för att inte restiden ska bli för lång i förhållande till bilen.
20.02
Förlängde Seniorkortet i höstas. (1 år) Fom 9/12 blir det i det närmaste omöjligt att åka dit jag vill.Kortet får inte sägas upp trots att Dalatrafik taskat till det. 3000 kr åt h-vete. En kombination av korkade politiker och trafikplanerare kan överraska.
Inte vår avsikt. Ta kontakt med vår kundservice för att se om återbetalning är möjlig.
20.02
Har Dalatrafik tittat på moderna tekniska lösningar som kan meddela direktbussar(chaufförer) längs stora stråk att passagerare väntar på en parallelväg? Exempel: bussar längs rv69 Falun-Grycksbo-Bjursås skulle kunna få en signal att någon står vid hpl längs Gamla Grycksbovägen och bara då behöva åka den lilla extra svängen på en minut? Det finns ändå ingen hpl på stora stråket.
Intressant ide. Vet att det finns sådana lösningar längs Norrlandskusten.Vi får titta närmare på den.
20.02
Jag åker buss varje dag till och från jobbet och jag gillar det. Jag litar mer på bussarna än tågen för att hålla tiden och inte ha några förseningar. Det enda som jag tycker är katastrofalt är priserna. Hutlösa priser för busskort.
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Prisbilden är satt utifrån olika bedömningar kring relationen till priset för egen bil mm och utifrån detta har det ändå ansetts rimligt. Däremot finns det ett behov av att se över principer och incitamenten att åka buss i prissättningen. Därför har vi under året inlett ett arbete med en helt ny prisstrategi.
20.02
Nu när landstinget tagit över Dalatrafik och vi som jobbar på lasarettet ska börja betala för parkering vore det väl på sin plats att Lasarettet inför "pendelbussar" (gratis för medarbetare) mellan t.ex. Rättvik - Falun och Borlänge - Falun som stannar på hållplatser på förfrågan efter vägen på morgon och eftermiddag eftersom de flesta börjar kring 7-8 och slutar kring 15-16.
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Anpassningen av busstider för arbetspendling finns högt upp i prioritet av utvecklingsområden inför framtiden. Så här delar jag din uppfattning att detta kan göras mycket bättre. Om det sedan skall vara avgiftsfritt el inte är en annan fråga, och pendlarkort är redan idag prissatta på ett attraktivt sätt i förhållande till egna bilresor. Men prisbilden kommer naturligtvis att utvärderas i det nu pågående arbetet med att utarbeta en ny prisstrategi.
20.02
Även boende på landsbygden betalar väl skatt och ur miljösynpunkt så borde det väl vara bättre att alla åkte buss?!! Sätt in mindre bussar på sträckor som har få resenärer
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Den nuvarande upphandlingen som gjorts innehåller alla storlekar av fordon, och ger oss möjligheten att anpassa fordonsstorleken efter behovet, något som också görs. Sedan kvarstår ändå problemet på landsbygden att det krävs en viss volym för att det skall vara miljömässigt och ekonomiskt försvarbart att köra kollektivtrafik.
20.02
Håller med reser gärna om det går menar man allvar med miljösatsningar så borde all kollektivtrafik vara gratis
Abbe Ronsten (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden: Frågan om gratis trafik har diskuterats och vi från S har velat göra försök med vissa målgrupper i ett första steg, för att prova modellen och utvärdera. Men här har nuvarande majoritet röstat ner oss varför inget försök idag gjorts, vilket jag beklagar.
20.02
Abbe! Ditt resonemang att det inte ska finnas buss där det inte finns kollektiva resebehov är så bakvänt! Om det inte finns tillräckligt bra förbindelser med mindre orter på landsbygden då skaffar familjen ytterligare en bil och skjutsar sig själva och barnen flera ggr dagligen - då försvinner behovet - och då menar du att det är bevisat att behovet aldrig fanns ??!! Familjen betalar dessutom lika mycket i skattesubvention till kollektivtrafiken som alla andra som får täta bra förbindelser.
Naturligtvis beror efterfrågan på tillgången till trafik. men det vi kan se är att även om det går trafik, så är det ibland få som reser, och ut ekonomisk och miljömässigt perspektiv så är det ibland bättre att köra en bil, än att köra en buss med få resenärer som ger mera utsläpp än en bil och som dessutom är mycket dyrare. Men bedömningen av behov av trafik måste naturligtvis ske utifrån storleken på orten och inte bara utifrån resandestatistik.
19.59
Om zonindelningen blev bättre eller togs bort skulle bussåkandet öka, tex Malung-Vansbro, i dag dyrare att åka buss än bil
Zonindelningen har ifrågasatts av många och ett nytt avgiftssystem är under utarbetande. Personligen vill jag i den översynen prioritera de som pendlar till arbete och studier så att det inte ska bli ökade kostnader för de som reser ofta. Eventuellt kan zonindelningen komma att försvinna och ersättas av någon form av avståndsrelaterat taxesystem.
19.59
Skolbussen har funkat bra hittills. Efter den 9:e blir det kaos. Ska vi skippa buss och skjutsa med bil istället? Eller ska mitt lilla barn hänga på låset till skolan i 45 minuter? Ensamma barn på skolgården, utan vuxen tillsyn...nej. Och för mig är inte buss till jobbet ett alternativ. Över en timmes färd och sedan byte i stan.. - tar en kvart med bil.
Möjligheten att arbetspendla är naturligtvis individuellt, men vid dom medborgardialoger som genomfördes innan omläggningen var detta ett starkt önskemål. gällande väntan vid skolan så regleras detta i det reglemente som Falu kommun antagit och som vi följer (samma reglemente gäller i hela Dalarna) Ansvaret för att det finns tillsyn vid skolan åligger Falu kommun att lösa, barnen skall inte vara på skola utan tillsyn. Starten för ändringen av skolskjutsarna är uppskjuten till efter jullovet för att kunna hantera detta. Sedan är det alltid problem med att alla skolor startat samma tid, det betyder att alla bussar skall rulla samtidigt och att dessa sedan delvis står outnyttjade efter detta. Detta behöver på sikt lösas i dialog mellan Dalatrafik och kommunen för att göra detta bättre för alla.
19.59
På landsbygden finns det någon ekonomi att åka runt i byarna med så gåttsom tomma bussar
Vi sätter succesivt in mindre fordon för att spara pengar och miljö. Dock kan avtal med utförare göra att det tar ett tag med utfasningen av den större bussen.
19.59
vi som bor på landsbygden har inget val.Vi måste ha bil, att åka och handla tar hela dan, ändå är det bara 1 mil till affären,Kolla bara hur det ser ut mellan Djurås och Malung. Direktbussarna stannar inte i byarna utan då har man flera km. till närmsta hållplats.Det är stor skam.Har åkt mycket buss när det gick.köpte månadskort.det var bra.
Direktbussen 121 Borlänge-Sälen stannar vid rusningstrafik enbart vid få hållplatser för att restiden ska vara kort. Vid andra tider stannar bussen på betydligt fler ställen så ett tips om man kan är att åka vid dessa tillfällen.
19.59
jag tycker att det är bra att det finns möjligheter att resa med buss på landsbygden som exempelvis äldre i avsaknad av bil, möjligheten att resa med skolbussen eller anropsstyrda avgångar förutom reguljära tider. Utan detta försvåras möjligheten att bo kvar eller eventuellt flytta till en bostad på landet.
Håller helt med dig! Där det är många som åker ska det finnas bussar enligt tidtabell, medan anropsstyrd trafik bör vara ett komplement där få åker.
19.59
Körtiderna är för snålt tilltagna, för det mesta missar man anslutningen fast det är inom Borlänge. Är det mycket passagerare eller många stopp hinner anslutningsbussen åka innan man kommer till centrum. För att vara säker på att hinna till jobbet får man åka i väldigt god tid.
Restiderna är avstämda med våra trafikföretag och kontrollerade mot information vi har i våra system. Dock kan väderlek, årstider och trafikförhållanden alltid ställa till det.
19.59
Kan inte planera
Förtydliga frågan.
19.59
Kör själv buss på entreprenad åt Dalatrafik, och sämre än nu har det väl aldrig varit? Såvida du inte bor centralt i större tätort.
Dessutom kallas vi ambassadörer, ansikte utåt, och andra vidlyftiga uttryck. Sanningen är den den att vi förare alltid får bära hundhuvud för Dalatrafiks egna tillkortakommanden. Vi har inte någon som helst kontakt med huvudmannen mer än tillrättavisningar i korta meddelanden.
Resenärerna kommer till oss och vi kan bara svara att ta kontakt på egen hand, för oss skyr dom som pesten.
Numera verkar Dalatrafik styras av folk som läst i någon litteratur/nätet om vad busstrafik är, sen hur verkligheten ser ut är helt sekundärt.
Nåväl.. Jag har väl kört för länge för att begripa någonting. Ursäkta om jag råkat trampa på någon tå.. Trevlig resa!
Dialog med förare är viktig. Dock så måste din arbetsgivare var med i den också. Kontakta din arbetsledare för dialog.
19.59
Varför kostar det så mycket mer att åka mellan Rämshyttan och Ludvika än mellan Rämshyttan och Borlänge fast det är en betydligt kortare sträcka? Sen är kommunikationen betydligt sämre vad gäller avgångar.
Det finns en del konstigheter i nuvarande zonindelning som bygger på bla kommungränser. Jag delar din uppfattning att detta behöver ses över, därför håller vi just nu på med en ny prisstrategi om kommer att titta på om det går att förändra nuvarande system.
13.39
Jag bor i Stumsnäs. Här jobbat i Falun i sjutton år. Vid bussrevolutionen valde man att inte stanna i Ickholmen. Jag hade löneavdrag för länskort som kostade mig varje månad till februari. Dom fick jag inte igen. Väljer nu att köra bil ca14 mil tur och retur då jag ändå måste åka bil för att komma till bussen. Dåligt att inte bussen tar upp passagerare. Klart att det går fortare då.
20.00
"Men bedömningen av behov av trafik måste naturligtvis ske utifrån storleken på orten och inte bara utifrån resandestatistik." Bergsgården har drygt 100 hushåll. Flera nyinflyttade eller nybyggare som inte borde behöva dubbel biluppsättning. Kolla antalet bilar som tvingas åka fram och tillbaka flera ggr dagligen, så ser man ett uppdämt behov av att anpassa turerna efter bybornas behov. Eller ska vi byta namn från by till stadsdel för att bli tagna på allvar?
Bergsgården har haft ett relativt bra turutbud med hänsyn till ortens storlek. Tyvärr ser vi att resandet på de bussar som har funnits är lågt. Att köra tomma bussar för syns skull är inte heller något vi strävar efter utan resurserna bör läggas där det finns ett större underlag. 
20.00
Jag bor i idkerberget kan inte åka till Ludvika ,utan först till Borlänge.och där kanske man får vänta 1timme innan bussen går .men bussarna går till Rämshyttan och vänder ,likaså vänder bussen från Ludvika i Tina hästberg.en sträcka på en mil som ej funkar.det är väl konstigt?det är bra att bo på landsbygden,men inte här.
Mattias Ahlström trafikplanerare Dalatrafik: Vi är medvetna om att förbindelserna mellan Idkerberget och Ludvika inte är optimala i dagsläget. När nuvarande linjenät skapades 2014 valde man att dela upp linjerna kommunvis, så att det körs en buss från varje håll. Pendlingsstatistiken för området visar dessutom på relativt lågt resande över kommungränsen, vilket gör att underlaget för genomgående busstrafik är lågt. Det pågår dock en trafikutredning för Ludvika kommun där vi också kommer att se över anslutningsmöjligheterna på denna sträcka.
20.00
Komplett värdelöst om man bor utanför städerna. Dålig turtäthet, går inte annat än vissa tider, bussarna stannar inte på alla hållplatser för att tjäna tid??? Bil är tyvärr det enda som fungerar.
Det är alltid prioriteringar som behöver göras i trafiken. alla vill koma snabbt till jobbet och inte stanna, annars tar man bilen i stället, å andra sidan behöver bussen stanna  ofta för att kunna ta upp så många resenärer som möjligt, med påföljd att några andra tar bilen istället. Så man behöver utgå ifrån resande underlaget och storleken på samhällena efter vägen. Men jag är övertygad om att det går att hitta förbättringar i trafiken även på landsbygden om vi håller god dialog med dom boende.
20.00
Jättekonstigt med bussarna från Leksand via Laknäs-Östanhol som går bara till Kullsbjörken istället för som tidigare till Rättvik. Vem åker till Kullsbjörken utom de få som bor där? Speciellt som ingen buss som passerar Kullsbjörken på stora vägen mellan Leksand-Rättvik stannar där för ev byte.
Mattias Ahlström trafikplanerare Dalatrafik: Bytesmöjligheter finns i vissa fall vid Tällbergsporten, dit man kan resa från Tällbergsområdet och byta till direktbussen mot Rättvik. I övrigt är tanken att det är direktbussen och tåget som ska stå för resmöjligheterna mellan Leksand och Rättvik.
20.00
Möjligheten att arbetspendla mellan Älvdalen och Sälen utan bil är obefintlig, handlar om en resa på ca50-60 min. beroende på årstid. Man kan nu åka över Malung, men då får man lägga 4-5 timmar enkel resa..
Tyvärr för din del så är trafiken många gånger planerad att gå via Mora respektive Malung.
20.00
Om ett barn, 12 år åker buss själv och först frågar chauffören om bussen stannar där hon vill gå av, sedan plingar på aktuell plats & visar att hon ska gå av, och chauffören struntar i att stanna.
Hur kan det ens förekomma!?

Mitt barn var jätteledsen och rädd på bussen och hamnade 2 mil hemifrån på kvällen ensam.

Inte Ok!
ytterst olyckligt! Detta ska inte hända. Får Dalatrafik reda på vilken tur det gäller kan åtgärder vidtas för att det inte ska hända igen,
13.54
Kanske dags att börja lyssna på vad vi säger, verkar inte som att ni har många nöjda kunder just nu.
Ta bort Kungsgårdsvägen va de sämsta ni kunde göra, hörde ett barn i förrgår som skulle få åka hemifrån alldeles för tidigt för att ni strulat till det så för dom, även vi som jobbar i norslund tidiga morgnar och sena kvällar är detta beslut helt idiotiskt.
Ni hade kunna ta Svärdsjögatan-lasarettet-regementet-rastvägen och ut den mot Svärdsjö, finns ju inte en själ som hoppar på vid Scandic, antingen jobbar man i stan, sjukhuset eller ut mot norslund.
De roliga är att ni har skyllt på flera olika saker, bla att ingen hoppar på vid Kungsgårdsvägen, en dag stod vi 15 Pers där....men vi räknas tydligen inte!!!gör om och gör rätt
20.00
Jag har förstått att man vill optimera trafik för arbetspendling (i mitt fall bor jag i Sundborn). I samma veva som man optimerar för de som börjar 08 så suboptimerar man för alla skolelever som åker till stan. Är det inte viktigare med optimering för de som inte har möjlighet till bil?
Absolut! dialogen mellan Dalatrafik och kommunen/skolan måste förbättras så skoleleverna inte behöver vänta så länge.
13.54
Bussarna till och från Sundborn till Falun har funkat perfekt för mig de senaste åren. Nu tar ni bort den fungerade morgonturerna vid 8 och 9:20 och hem tar ni bort både 12:40 och 13:25 och ersätter inte den med någon alls. Hur tänker ni med dessa borttagna bussarna? För mig blir vänte tiden 9 timmar per vecka istället för 1.
20.00
Tycker ni det är rimligt att skolbarnen ska behöva stå och vänta på skolan i 45min innan skolan börjar och 45min efter skolan slutat? Eller ska vi föräldrar få lov att börja skjutsa våra barn till och från skola för att vi bor på landsbygden?
Jag tycker inte att det är bra med så lång väntan. Väntan vid skolan regleras i det reglemente som alla kommuner i länet antagit och som vi följer. Ansvaret för att det finns tillsyn vid skolan åligger kommunen att lösa, barnen skall inte vara på skola utan tillsyn. Sedan är det alltid problem med att alla skolor startat samma tid, det betyder att alla bussar skall rulla samtidigt och att dessa sedan delvis står outnyttjade efter detta. Detta behöver på sikt lösas i dialog mellan Dalatrafik och kommunerna för att göra detta bättre för alla. Sedan tycker jag inte att det är bra att barnen kommer till skolan så långt innan skolstart, jag ser att vi behöver hitta andra sätt att både göra det bättre för barnen och hitta en effektivare trafik tex genom att justera skoltider.
Nej det är inte rimligt. dialogen mellan Dalatrafik och kommunen/skolan måste förbättras.
14.12
Att få alla skolelever att fortsätta ta bussen och inte komma för sent till skolan för att man inte vill vänta 45 minuter i stan varje dag. Så borde ni verkligen inte ta bort den nuvarande bussen som går 08:02 från Sundborn.
20.00
Kommer buss 233 kl 07.50 gå från Sundborn via Kårtäkt till Svärdsjöskolan på måndag?
Nej, linje 233 trafikerar inte Sundborn efter nästa vecka. Det är enbart linje 234 via Toftbyn som trafikerar den sträckan. 
20.00
Vad kostar kollektivtrafikverksamheten per år och hur stora är intäkterna?
Den totala kostnaden för kollektivtrafiken i Dalarna är cirka 950 miljoner kronor per år och biljettintäkterna är drygt 100 miljoner kronor.
14.26
Dumt att hpl kungsgårdsvägen tas bort svärdsjö-falun. Tips, gå ut och prata med era kunder på gatan. Mvh R Eriksson
14.26
Varför finns ingen buss från Holgatan/Islingbyvägen till Borlänge? Varför finns ingen busshållplats Islingbyvägen och motorvägen till Falun? Måste köra bil för att ta sig någonstans!
14.27
Den extra insatta skolbussen 244 från Falun till Aspeboda Kyrka kommer den att stanna vid alla busshållplatser den passerar längs väg 293? Fråga 2 vad händer efter jul?
14.32
Har tidigare varit i kontakt med Dalatrafiks, kundtjänst bland annat, flera gånger och föreslagit att sista bussen mot Grycksbo/Bjursås/Rättvik borde senareläggas med 5-10 minuter. Det skulle göra det möjligt att byta från tåget som kommer från Gävle 21:38 istället för att byta till tåg i Borlänge för de som ska till Rättvik. Bussen från resecentrum i Falun går klockan 21:41. Det blir lite tajt om tid.
Når inte sådana förslag till er eller struntar helt enkelt i sådana simpla förslag?

Från och med söndag behövs däremot ingen senareläggning eftersom tåget numera, enligt tidtabell, kommer till Falun 21:25.
14.33
Varför går det ingen buss till Domnarvet/Borlänge? I Islingbyholen måste alltid bil användas. Mataffärer finns ej här!
14.46
Dalatrafik anger i ett av inläggen här att skolorna kan behöva ändra starttid. Det har jag inte mycket tilltro till att det hjälper. I Sundborn ändrades starttiden från kl 8.00 till 8.30 för ett par år sedan, vilket varken föräldrar, barn eller lärare tyckte var bra. Sedan tidigarelades vår skolskjuts så barnen ändå kommer fram vid 8 och således måste vänta en halvtimme på att skolan ska börja.
Sonen som går i högstadiet i Falun får väl åka med mig i fortsättningen, eftersom hans fungerande buss 8.02 tas bort.
14.57
Ang Sundbornselever till stan...
Hur tänker ni ?? En buss kl 7.01 och nästa kl 7.22 alltså 21 minuters mellanrum därefter en buss 1 timme senare kl 8.22 och de flesta eleverna börjar 8.30... Nuvarande tur vid 8.00 är så gott som alltid fullbelagd och eleverna behöver inte vänta 50 min innan skolan börjar... Hur ser antalet resande ut vid 7.01 resp 7.22... förslag dra in bussen 7.22 och låt en gå i 8-tiden... ta ert förnuft till fånga 🤗
14.58
Hur kan man uppmuntra folk att ta bussen när det kostar lika mycket eller mindre att ta bilen ? Även om man reser ensam....
15.17
Buss 132 till och från Mora borde stanna vid Mora lasarett! Det blir onödigt mycket krångel med lokala bussar för att åka till och från lasarettet, efter att bussen bara åkt förbi. Varför inte låta 132:an få lasarettet till hållplats, för att underlätta för alla sjukresor!
15.18
Frågor om linje 31

På Dalatrafiks hemsida finns information om tillgänglighet, tätortstrafik och s.k. stadsbussar. Varför är det då inte stadsbussar utan nästan alltid landsortsbussar som som trafikerar linje 31 i Avesta? Så har det inte varit tidigare.

Linje 31 i Avesta kör inte längre fram till stationshuset i Krylbo utan en ny busshållplats finns nu på andra sidan tågspåren. Man måste därmed gå närmare 250 meter extra jämfört med tidigare, via en gångbro med branta trappor på båda sidorna för att komma fram till stationen. Hur stämmer det med tillgänglighet? Hur länge (antal år) har Dalatrafiks bussar tidigare kört under järnvägsspåren mellan Järnvägsgatan och Stationsgatan i Krylbo? Är det för att kunna köra med landsvägsbussar som man inte kör den vägen längre?

Om bussen så gott som alltid kommer till en busshållplats fem till tio minuter än som anges i tidtabellen men alltid avgår och anländer till busstation i rätt tid varför justerar inte Dalatrafik tidtabellen? Tidsuppgifter finns väl på trafikföretaget?

Varför har det inrättats tre nya hållplatser för linje 31 kring en åker i Krylbo samtidigt som busshållplatser, i närheten av flerbostadshus, som alltid haft många resenärer har lagts ned?
Två av de nya hållplatserna har endast plats markberetts för påstigande men inte avstigande?

Om man reser från Dalahästen så anges Åsgårdsplan som slutstation i tidtabellen som finns uppsatt vid busshållplatsen, men bussen fortsätter ju till Avesta och Krylbo?

Varför finns det inte busstidtabeller och regnskydd vid alla busshållplatser?