SVT rapporterade · Marmorstein svarar

Hej och välkomna! Från 14:30 svarar Elisabeth Marmorstein på era frågor. Ni kan ställa dem nedan.
14.34
Erik: Hur stor är chansen att C ger posten till Annie Lööf?
 
Elisabeth: Minimal. 
 
 
 
14.37
Nils Erik: som pensionär får jag skattelättnad nästa år, men var det inte tal om höjda pensioner
 
Elisabeth: S lovade detta, men som övergångsregering har de inte kunnat lägga. Då deras förhandlingar har legat i stiltje. 
14.40
Trött pensionär: Är inte C och L:s krav bara en förberedelse för att rösta nej?
 
Elisabeth: Jag tror inte det, Annie Lööf beskriver att Löfven står inför ett val, men inte ens Annie kan tro att Löfven kommer att släppa fram en Alliansregering.
14.45
Ola: Varför skulle S bry sig om L:s krav när det räcker med stöd från C?
 
Elisabeth: För att C och L har följt varandra som ler och långhalm i den här processen. Skulle L säga nej till samarbete med S blir det svårt för C, då de på egen hand skulle vara dem som hjälpte Löfven att regera och slutgiltigheten tog kål på Alliansen. 
14.47
C och L kommer uppenbarligen inte att ingå i en S-led regering. Släpper man fram Löven så blir det under hård övervakning! Om han sviker utfästelser eller börjar vackla så kan de när som helst fälla honom genom misstroende. Är det verkligen så att Löven vill regera på nåder? I och för sig så älskar han att vara statsminister men det finns väl gränser även för honom?
Någon ny version av DÖ verkar ju inte uppstå?
@staffan - Hej Staffan, det är klart att det finns en gräns även för Stefan Löfven, en del av de krav som C och L ställer är ju så långtgående så skulle han gå med på det rakt av så lär det inte bli muntert på första maj. Och som du säger ett samarbete måste ju bygga på att båda parter vinner något. Med det sagt, Löfven är villig att göra en hel del eftergifter för att fortsätta regera. Dessutom skulle ju blockpolitiken luckras upp alliansen begravas, vilket ju har varit ett av hans mål under lång tid.
14.51
Är det en majoritet av C-väljarna som föredrar socialdemokratisk politik framför SD-stöd tror du?
@Jesper - Hej Jesper, enligt Centerpartiets egna mätningar föredrar deras väljare S framför SD. Jag uppfattar också att Lööf har starkt stöd för den linje hon har valt. Det är knepigare för Björklund, hans parti är splittrat och hans väljare står mer tydligt till höger än Centerpartiets dito.  
14.53
Tror du C kommer stå fast vid att inte förhandla sin lista med S?
@Torbjörn - Hej Torbjörn, de kommer inte att kalla det förhandlingar men de för ju samtal, senast i går och sannolikt även kommande dagar. Men de säger samtidigt att deras krav är i det närmaste ultimativa. Det kan ju innebära att de landar i att rösta nej nästa vecka eller veckan därpå för att trycka gult gör Löfven i en senare omröstning. 
14.54
Tror du det blir en regering innan jul?
@David - Hej David, det där är ju en där 10 000 kronors fråga :). Men med den här veckans utveckling har ju chansen för det ökat markant i alla fall.
14.58
Om man utgår från det Lööf sa, det är inte förhandlingsbart, då måste alltså löfven gå med på allt eller säga nej, då blir det röd knapp för löfven, Sjöstedt kan inte heller gå med på allt det här, då blir de väl röd knapp för honom också

Är det inte så ?
@Bobo - Hej Bobo, man ska nog se Centerpartiets lista som ett utgångsbud med ett väldigt, väldigt högt pris. Det måste de ju sätta för att försvara ett eventuellt sidbyte. Dessutom ger det dem en utväg om samtalen med Löfven inte leder till en lösning. Men inte ens Centerpartiet tänker sig att de ska få igenom precis allt. I slutändan handlar det förstås om vilket pris som Löfven är villig att betala och om Lööf nöjer sig med det. Annars tar vi ytterligare ett steg mot ett extraval. 
15.01
Ett extravalet är väl riskabelt för L. Kan inte detta faktum ” hjälpa” S i förhandlingarna?
@Kenth - Hej Kenth, hotet om ett extraval är ett viktigt skäl till att Liberalerna nu öppnar för att släppa fram Stefan Löfven. Till skillnad från Annie Lööf säger ju också Björklund att han är villig att förhandla och ge och ta. Det grundar sig ju på att L är mer oroliga för ett extraval än C så visst kan det "hjälpa" Löfven i förhandlingarna. 
15.04
Tror du inte att frestelsen blir för stor för C & L nu när Kristersson "erbjuder" dom att "gå i opposition" och därifrån släppa fram en M-Kd regering som kommer att ta stöd av SD?
@Tröttpensionär - Hej, enligt Jan Björklund är det senaste erbjudandet från Kristersson sämre än 3-2-1-samarbetet i riksdagen, han menar att det skulle ge SD än mer inflytande. Så nej, det tror jag inte. C och L menar ju att SD skulle få en sådan maktposition så att det skulle hota den liberala demokratin, det är knepigt att backa på. 
15.09
Finns det några konkreta idéer från L och C på hur marknadshyror skulle implementeras? Skulle det bara gälla nyproduktion eller skulle hyresvärdar ges rätten att höja hyror hur dom vill på existerande kontrakt? Är själv orolig över min stora våning i attraktivt sekelskifteshus...
@Anders - Hej Anders, Liberalerna föreslår fri hyressättning bara i nyproduktion, Centern vill också att marknadsanpassade hyror främst ska gälla nyproduktion men har också ett förslag om att en hyresgäst ska kunna avtala bort sin hyresreglering mot en ersättning, dvs i det befintliga beståndet.
15.13
Det pratas mycket om att Löven och Lööf ska prata/komma överrens. Hur mycket är det de två som bestämmer och hur mycket partierna emellan?
@Petter - Hej Petter, ingen partiledare bestämmer på egen hand. Men det är de som för samtalen även om personer på andra nivåer också diskuterar förstås, inte minst sakfrågor. Både Löfven och Lööf har ett brett mandat från sina partier i ryggen. Men det är klart, skulle Löfven gå för långt åt höger så skulle delar av hans parti och inte minst LO, protestera högt.
15.15
Annie och Janne kommer med kravlistor för sin politik
men dom vill inte sitta med i en regering och ta ansvar.
jag tycker det är ynkligt.
@Lasse - Hej Lasse, Björklund var som jag har förstått beredd att kunna ingå i en S-ledd regering men det fick han inte med sig sitt parti på. Lööf däremot har ju gång på gång lovat att aldrig sätta sig i en S-ledd regering. Det är svårt att backa på, hon har ju lagt stor vikt vid att inte bryta det hon har lovat. 
15.18
Varför skapar man inte en regering bestående av S & M som skulle vars en stark beslutsam regering.
@Patrik - Hej Patrik. Moderaterna och Socialdemokraterna är varandras huvudmotståndare, de har ett stort behov av att ha en vital politisk konflikt med varandra. Inte minst för att inte deras ytterkanter, dvs SD och V ska växa. Blir det däremot en ekonomisk kollaps eller en säkerhetspolitisk kris är de öppna för en samlingsregering. 
15.22
Kan vi räkna med sänkta skatter om S går med på L & C's krav? Vänsterpartiet behöver väl även vara med på tåget?
@Danne - Hej Danne, nej Vänsterpartiet behöver inte vara med på tåget om Löfven får till ett samarbete med C, L och MP. Bara om V röstar på samma förslag som M,SD och KD kan en sådan budget falla. Och när det gäller skatterna tror jag inte att det är lika svårt för S som tex förändra las eller införa marknadshyror. Även S vill ju se en bred skattereform där man skiftar sänkta inkomstskatter mot höjda kapitalskatter och miljöskatter.
15.25
C och L har ju sagt att de skall lägga ner sina röster för att ”stödja” Löfven som statsminister men då kommer M, KD och SD att fälla honom eftersom de har flest ledamöter såvida inte C och L aktivt röstar för Löfven. Eller..?
@BoAxhammar - Hej Bo, M,KD och SD har 154 mandat, det krävs 175 för att fälla en statsminister. 
15.27
Varför kan inte KD och M tolerera Annie Lööf som statsminister?
@Stig - Hej Stig, om alliansen ska bilda regering så tycker M att de som största parti ska ha statsministerposten, detsamma gäller Socialdemokraterna om de ska ingå i en regering. Problemet är väl egentligen att S, SD och V knappast skulle tolerera en alliansregering mer bara för att Lööf var statsminister. Detta har ju Lööf själv konstaterat i sin sondering. Så även om Kristersson och EBT skulle säga ja så får en sådan regering svårt att tillträda. 
15.31
Kan talmannen hota med att hoppa av sitt uppdrag? Att som talman misslyckas vore ju historiskt.
@Stig - Hej Stig, att misslyckas vill förstås inte talmannen men jag ser inte att något skulle lösas med att han hotade med att hoppa av. Mitt intryck av talmannen är att han kommer försöka fullfölja det uppdrag han har. 
15.36
Intressanta svar Elisabeth,

Politisk taktik är ju en särskild kompetens.
Vem utmämner du till ( tills vidare ) till
mottagare av Det politiska Bragdgudet.
@GlennLundberg - Ledsen, det priset får vänta tills vi har en regering på plats. Men alla inblandade visar väl ändå prov på ett visst mått av uthållighet :)
15.41
Det sägs i media att om inte S, L och C kommer överens så blir konsekvensen att man släpper fram Ulf Kristersson att bilda regering. Men den möjligheten har ju redan prövats? Eller skulle L och C plötsligt acceptera en regering med stöd av SD?
@Roland - Hej Roland, jag har mycket svårt att se att C och L skulle ändra sig och acceptera en regering med stöd av SD. Det skulle bli en väldigt svår svekdebatt, svårare än den som blir om man samarbetar med S. Det beror ju på att både C och L sade nej till Kristersson av djupt ideologiska skäl, de menade ju att en regering som behöver aktivt stöd av SD hotar den liberala demokratin. Det är svårt att backa på. 
15.44
Jag tänker på det splittrade L. Hur möjligt är det att en riksdagsman röstar mot sin partigrupp i en stadsministeromröstning. Vågar man det eller röstar gult ?
@KerstiniSunne - Hej Kerstin, jag har svårt att se att någon ledamot skulle rösta annorlunda än det partiet enats om i en så här viktig fråga. Partiet var ju splittrat även när L röstade nej till Kristersson, ändå följde alla partilinjen. En och annan kanske gör det men det gör ju ingen skillnad i praktiken så det är ett dyrt pris att betala. 
15.47
ngrid Hermansson Kostnad för ett extraval beräknas till 4-500 milj kr. Politikerna som har ansvar för befolkningens välbefinnande borde besinna sig och fundera på hur de bäst skall fördela de "sparade" pengarna och samlas kring ett regeringsalternativ som definitivt stänger dörren för SD. Kan kostnaden för ett extraval verka enande i dessa budgettider
@IngirdHermansson - Hej Ingrid, ett extraval är förvisso kostsamt men jag tror inte att det är avgörande. Det finns flera andra skäl till att man inte vill se ett extraval, dels riskerar ett par av partierna att åka ur, dels riskerar förtroendet för våra folkvalda att minska om de inte lyckas hantera den riksdag väljarna har gett dem. 
15.51
Hej !tror du det kan bli en mitten regering med MP C, L och S någon gång i framtiden om de lyckas komma överens i ett ev samarbete de närmaste 4 åren?
Mvh cmn.
@Cmn - Hej, det ska förstås inte uteslutas men för Lööf är steget väldigt långt. Däremot tror jag att Björklund gärna hade haft möjligheten att kunna ingå i en S-ledd regering men det fick han inte med sig sitt parti på. 
16.00
Hej, Elisabet! Enligt din mening, hur stort skulle egentligen SDs inflytande bli om Alliansen gick fram samlad, och drev sin politik med visst avbräck, dom ggr SD röstar emot? Jag menar, i nuläget läggs ju all politik åt sidan för en enda orsaks skull, nämligen; Håll SD borta. Vill övriga politiker inget annat med sina högt avlönade positioner? Känns inte seriöst. Mvh
@Rickard - Hej Rickard, en alliansregering skulle behöva SD:s röster i de blockskiljande frågor där de rödgröna har en gemensam linje. Så är det förstås inte i alla frågor men C och L brukar exemplifiera det med budgeten. Moderaterna och KD å andra sidan ifrågasätter om S,V och MP skulle kunna enas om en budget hela mandatperioden.
Men att Jimmie Åkesson skulle ge bort sitt stöd gratis är det heller ingen som tror, han skulle ju kunna rösta på S förslag och därmed fälla en alliansregering. Och det är ett av skälen till att Björklund och Lööf säger nej, medan Kristersson och EBT som bekant vill försöka ändå - går det så går det. 
16.03
Hur ska S kunna säga ja till alla krav från C och L, när vissa krav är så borgerliga att arbetarrörelsen kommer sparka bakut?
@Högersosse - Hej, att S skulle säga ja till alla krav rakt av är det nog ingen som tror, inte ens Centerpartiet. De har satt ett väldigt högt pris på sitt utgångsbud, var det landar kommer vi veta kommande dagar. Det kan ju förstås sluta med att C och L trycker rött för Löfven och då tar vi ännu ett steg mot ett extraval. 
16.08
Vilket alternativ är mest sannolikt? Att C och L släpper förbi S, att C och L släpper förbi M och KD som är beroende av SD eller omval? Eller finns det något annat alternativ som är mest sannolikt att gå igenom?
@Axel - Hej Axel, eftersom C och L nu har öppnat för att släppa fram Löfven får det anses som mest troligt. En M/KD regering med stöd av SD har de stängt dörren för. I slutändan hotar förstås extraval. Ett alternativ som Lööf har fört fram är ju att S ska släppa fram en alliansregering, att Löfven skulle få igenom mer socialdemokratisk politik på det sättet eftersom hon menar att C bara släpper igenom Löfven som statsminister om han bedriver borgerlig politik. Men där har ju S varit väldigt tydliga, de kommer inte att trycka gult för en alliansregering, jag har svårt att se att de skulle ändra sig. 
16.09
Kommer L och C ställa krav på minister poster?
@ChristofferBolin - Hej Christoffer, nej det kommer de inte. Varken C eller L vill sitta i en S-ledd regering. 
16.11
Hejsan! Finns det några sakfrågor som både C och V kan komma överens på?
@Ivan - Hej Ivan, inte mycket när det gäller den ekonomiska politiken men i migrationspolitiken har de flera snarlika ståndpunkter. 
16.15
SD är framröstad av folket som 3:e största parti.
Varför har dom inte fått samma chans som stefan löfven, ulf kristersson, och Annie lööf ??

@M - Hej M, eftersom att inget parti i dagsläget vill samarbeta med SD och eftersom minst 175 ledamöter skulle rösta nej till honom som statsminister har det inte funnits en så stor poäng för talmannen att låta honom sondera för att försöka bilda regering. Men efter den här hösten ska förstås ingenting uteslutas men just det ser jag som mycket osannolikt. 
16.18
Hej, Verkar bli lite problem för alla. C o L säger nej till V:s inflytande men deras 28 mandat behövs väl för att statsminister och budget skall gå genom?
@Oweson - Hej Owe, du har rätt i att V måste släppa fram Stefan Löfven om han ska kunna bli statsminister. Röstar de nej, går det inte. När det gäller budget så kan de fälla ett regeringsunderlag med C,L,MP och S genom att rösta på M:s budget om även KD och SD gör det. Och det är ju inte det minsta troligt att de skulle göra. V kommer i det läget lägga en egen budget, följa praxis och lägga ner sina röster i slutvoteringen. 
16.21
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Stort tack för alla bra och intressanta frågor, ledsen att jag inte hann svara på allt. Återkommer nästa vecka och ni som har mejlat ska jag försöka svara så snart jag hinner.