SVT rapporterade · Ska barn undervisas om jakt?

12.04
Hej! I artikeln ovan berättar vi om att en jägare anmälts till skolinspektionen efter att ha berättat för förskolebarn om älgjakt. Vad tycker du? Är detta bra eller dåligt? Håll en god ton i kommentarerna!
12.12
Det är alltså skolan som anmälts, inte jägaren.
Helt rätt! Vi förtydligar detta.
12.16
Det är vansinne, självklart ska man kunna berätta om jakt.
12.20
Håller helt med Olga B
12.20
Att hävda att jakt inte ska omnämnas eller informeras om i skolan är det samma som att hävda att jakt är en icke socialt accepterad verksamhet i samhället. Det kan likställas med att skolan inte får omnämna eller informera om att det finns vegetarianer och veganer. Skolan bör inte ta ställning varken för eller emot, det skapar bara polarisering.
12.23
Ni påstår att fällhornet är från förra året. Själv skriver jägaren ”Avslutningsvis får alla barn känna på och lyfta ett rejält fällhorn som jag hittade för många år sedan.”
Det är ändrat! Det var "många år sedan", som han skrev. 
12.27
Barn borde informeras "läras" om allt som försiggår i samhället. Om de inte får kunskap om varför och hur andra människor lever sina liv, hur skall de annars kunna fatta beslut om hur de vill leva sina egna liv?

Men skolan bör informera föräldrar medelst veckobrev (som verkligen inte alla föräldrar läser)
om vad som pågår i barnens värld.

Så länge som vi säljer döda djur i affären så bör barn lära sig var djuren kommer ifrån.
12.41
Skulle skolan bjuda in en djurrättsaktivist som berättar hur verkligheten ser ut, till skillnad från den propagandabild som köttindustrin, mjölkindustrin, fiskeindustrin och jaktivrare målar upp, så skulle skolan raskt tvingas ta avstånd från aktivisten pga av alla protester. Vi ljuger för våra barn och oss själva om hur maten kommer till tallriken och vilken inverkan det har på miljön, vår hälsa och, i slutändan, vår moral. Som tur är börjar propagandamuren rämna. Bara den hinner falla helt innan jorden brinner upp helt.
12.45
Men herregud, nu får det väl räcka med allt daltande. Kul idé att berätta för barnen om jakt och naturen.
12.45
Exemplariskt gjort! Då kött är en stapelingrediens i de flestas mathållning är det bra att befolkningen från ett tidigt stadium får veta vart det kommer ifrån för att redan då lära sig att ha respekt och ödmjukhet inför råvaran.
12.52
Jättebra att berätta om jakt. Jag är själv älg-jägare OCH djurvän, o mina barn har fått varit med många ggr. Dom lär sig vapenvett, vapenvård, säkerhet, hur man tar reda på djuret, stycka osv.
Mycket bra initiativ.
12.52
Detta är så fjantigt, låt oss inte bli som USA där föräldrar har alldelses för mycket inflytande över skolorna. Är själv vegetarian och skulle aldrig få för mig att ut och jaga och fattar inte hur man kan medvetet avsluta ett djurs liv, men det betyder inte att jakt inte får finnas. I Sverige är jakt välreglerat, och bara för att barn får höra om jakt betyder de inte att de kommer vilja skaffa jaktlisence och börja jaga själv. Kan vi alla sluta ta det så personligt när andra gör (lagliga) saker vi själv inte håller med om?
12.52
Det är inte värre än alla föräldrar som låter sina barn spela dataspel som är från 15-18 år om man nu ska disskutera om man ska visa ett vapen eller inte..
Detta är ju en helt vanlig sak som händer varje år i våra skogar. 🧡💛💚💙💜
12.52
Till skillnad från vad personen som gjorde anmälan verkar tycka, så måste vi ha personer i Sverige som kan bedriva jakt.
Ska vi inte heller tillåta barn att fiska då? Det är ju en variant på jakt.
12.53
Kan tilläggas att informationen skickades ut i veckobrevet veckan innan. I veckobrevet stod det att älgjägaren Glenn kommer på besök.
13.00
Det var ju klart att någon skulle anmäla detta rakt igenom kloka initiativ. Det är viktigt att visa på ett alternativ till köttindustrins så ofta antibiotika smittade produkter och det var inte undervisning i ”att jaga” utan ”om jakt” !
13.01
I dagens samhälle behöver ingen döda ett djur för att överleva. Att vi då lär små barn att det är normalt och en "sport" att jaga och skjuta oskyldiga djur är ganska sjukt. Det skulle aldrig ses som normalt att springa och skjuta t.ex. en ko eller en hund. Men älg, varg, björn och rådjur? Låt rovdjuren vara så behöver vi inte lägga oss i och naturen återgår till sin balans.
13.01
Att vara jägare kan vara ett yrke. I läroplanen för grundskolan står det i det centrala innehållet för samhällskunskap i årskurs 1-3 att undervisningen ska behandla yrken och verksamheter i närområdet.
13.01
Jakt är en helt normal verksamhet, det ger värdefullt kött till hungriga barn. Jag bor i Stockholm men är fullt medveten om jaktens betydelse, dels som proteinkälla men också som en meningsfull fritidssysselsättning. Att barn får se ett jaktgevär är helt ok, en AK-47:a i en förort är inte ok.
13.01
Kan ju även passa på att plocka bort Lejonen ur böckerna när barnen lär sig "L". Det är ju trots allt en farlig jägare... Och Hundarna från "H" också såklart!
13.02
Artikeln säger ingenting om hur frågan har kommit upp? Är det vuxna som tagit initiativ till detta, eller har barnen ställt frågor om temat? Vad säger läroplanen? Om skolan tar upp tema som jakt och varför vi jagar, borde de också ta upp andra frågor som, "var kommer maten ifrån"?, Då blir det problematiskt. Eller vill skolan visa hur fisket går till, eller uppfödning av djur, slakten...? Har skolan och personen som drivit igenom det här, verkligen tänkt över konsekvenserna och hur enkelriktat perspektivet är? Det är självklart att föräldrar ska ha information om ett så viktigt tema. Det verkar som skolan inte är riktigt professionella, tyvärr.
13.02
Kommentaren ”död och vapen är en normalitet” från anmälaren visar på djup okunskap om hur det fungerar i svensk natur. Jakten är idag
en viktig del i hur vi vårdar vår fauna. Verkar som om den som anmält behöver gå i skolan med sin 6 åring….
13.05
Jakt är ett nöje, som mycket lite med viltvård att göra. Viltvård bör ekologer och forskare hålla på med. De jägare som vill följa deras råd kan få jaga. Resten kan fortsätta skjuta på sina pappersälgar. Barn ska istället för jakt utbildas i ekologi, artkunskap och naturvård.
13.05
Alla skolbarn borde få gå på studiebesök på såväl köttdjursfarmar som slakterier och få se den verkliga bilden av hur djur går från födsel till tallriken. Först efter det kan man själv skapa en uppfattning om man vill äta eller inte äta kött. Givetvis skall dessa studiebesök vara objektiva utan vinkling åt ena eller andra hållet. Efteråt skall elevernas val tas tillvara och kosten anpassas efter elevens val och inte någon annans tycke. Vilket val eleven än gör finns det idag god kunskap om optimalt näringsintag för såväl kött-och vegetariskt baserad kost.
13.05
"Vänligare och mjukare samhälle." ... Strävar vi inte också mot ekologisk hållbarhet, där jakt är ett klart mer miljömedvetet och hållbart alternativ gentemot industriproducerad mat.

"Påvisa att död och vapen är en normalitet"... Död är väll per definition en normalitet. Något vi alla måste lära oss att leva och handskas med. Gällande vapen, anser jag generellt sätt att en jägare är helt rätt individ till att informera och lära ut om om vapen. Detta då jägare bl.a. är utbildade i säker vapenhantering och ansvaret i att äga och bruka ett vapen. Detta i kontrast med hur vapen (ibland) skildras i t.ex. filmer och tv spel.
13.05
Vansinnigt med dessa miljönissar som håller djuren som viktigare än människan! Klart att människan ska äta av de djur som ända från begynnelsen jagats av människan. Bra att barnen som lever i dessa trakter fortsätter som sina förfäder. Det är för mycket känslotänk i dagens samhälle.
13.05
Heja Mullsjö !
13.10
Jakt är lagligt och en naturlig del av vår kultur. Rätt bedriven så är den inget miljöhot utan kan vara en viktig del av vår naturvård. Det är helt rätt att barn får lära sig detta. Att visa ett vapen i detta sammanhang kan dessutom ge en motbild mot alla situationer där vapen annars visas som ett medel för våld. Alternativet skulle vara att isolera barnen från verkligheten och låta de få all information från osäkra källor på nätet vilket knappast kan vara ett bättre alternativ.
13.10
Inget konstigt alls med detta.
13.11
Då kan väl skolan nästa vecka bjuda in exempelvis Djurens Rätt som kan berätta om hur många oskyldiga djurs liv som skördas varje år. Inte för att köttätande är bäst för barn och vuxnas hälsa, inte för att det är bäst för vårt klimat och självklart inte för djurens eget bästa. Utan för att folk tycker kött är gott. Lika naturlig och självklar information, eller hur?
13.16
Hej men visst är det väl så att vi måste jaga för att inte viltolyckor skall bli för många bil/älg är det någon som anmält som åker tunnelbana till sitt arbete ... o saknar kontakt med verkligheter .. välkommen ut på et studiebesök obs det saknas vifi och mobiltäckningen är jättedålig klarar du 2 timmar tror du mvh Sofia
13.17
Inget konstigt att prata om jakt, det har vi människor ägnat oss åt i alla tider! Kanske borde man avstått från att ta med ett gevär.
13.18
Glenns undervisar barnen i demokrati när han säger att ”det är positivt att så många har åsikter”. Han lär barnen att alla är olika och alla ska respekteras och att det inte är så svart vitt. För eller emot debatter är alltid så fördummande.
13.31
Nej dom ska inte undervisas i att döda.
Dom borde i stället undervisas i hur man
Äter utan kött. Alla har rätt till sina egna
Kroppar även djuren
13.31
Ofattbart att detta får försiggå i svenska skolor. Målet är ju att inte äta kött överhuvudtaget. Tänk på barnen!
13.32
Man undrar ju om dessa klagande föräldrar också förespråkar vegetarisk meny på skolan. Att vi dödar andra varelser och dessutom äter upp dem är ju en del av vardagen för de flesta. Ska vi låtsas att kött tillverkas på en fabrik eller växer på åkrarna? Jag för min del äter hellre kött från en fri älg än från köttindustrins massproduktion.
13.32
När endast 4% av all biomassa från ryggradsdjur på planeten är från vilka djur, och resten från människor plus våra boskapsdjur, då är det extremt problematiskt att undervisa detta. Den utrotning vi människor orsakar vilda djur måste sluta. Det ska barnen lära sig.
13.39
Om det är vanligt förekommande med jakt är det inget fel i att undervisa om det. Vet barnen dessutom hur jakten fungerar minskas risken för att bli skadad. Jag växte upp med att man dödade djur på gården och exempelvis genom jakt. Det var ett helt vanligt sätt att få mat och det var inget konstigt med det. Man dödade inte i onödan och allt omhändertogs. Jämför detta med dagens industriella framställning med allt lidande och svinn det medför.
13.48
Bra att kunskap om förvaltning av vilt sprids - se naturvårdsverkets rapport i veckan. Vi måste ha avskjutning och fler män men framför allt kvinnor borde ha intresse för den biologiska mångafalden som annars hotas om vi inte jagar.
13.48
Det är för lätt att anmäla idag. Jakt är inte olagligt även om en del anser att det är orätt. Endast genom en neutral utbildning, alltså att både jägare och växtätare får komma till tals, kan barn självständigt bilda sin uppfattning om rätt eller fel.
13.48
Vem har sagt att målet är att inte äta kött överhuvudtaget? Det finns inget sådant övergripande må såvitt jag vet.
Det som diskuteras, i vissa kretsar, är att minska på köttkonsumtionen. Om Du Fatima har ett eget sånt mål så är det gott och väl, men behåll det gärna för dig själv.
13.48
Är det inte underbart att föräldrar använder barnen till slagträd när man inte får tillräcklig uppmärksamhet i sina åsikter...!!
Vilt är det mest naturliga och ekologiska som finns!
13.48
Och just den demokratin borde se till att informationen balanseras. Jag tycker fortfarande att barnen då borde få kunskap om djurätandets och djurindustrins negativa sidor. Men den informationen är inte lika självklar och välkommen för alla.
13.52
När blev kunskap om detta dåligt? Det är väl bra för alla att få den kunskapen
13.52
Det är väl positivt om barnen lär sig hur det går till i verkligheten, vart kommer maten ifrån. Jag tror inte syftet är att skapa mordiska jägare eller att glorifiera jakt, det är något naturligt. Och vi har skapat ett samhälle där vi är tvungen att ha en viss avskjutning.

Vill man sedan få till en förändring i människans kostvanor så får de som vill försöka med det genom information.

En liten fundering är, om vi slutar att jaga, vart ska alla djur ta vägen?
13.54
Absolut! Tycker barnen ska få en allsidig undervisning, vilket innebär att barnen erbjuds olika sätt att tänka och tycka. Tycker denna debatt för och emot blir ytterst problematisk. Som blivande lärare anser jag att barnen med all rätt ska erbjudas en bild över vad det innebär med jakt och vad det betyder för människor och vårt samhälle. Sen anser jag att vi absolut bör diskutera mer om en hållbar livskonsumtion och hur vi lär barnen att äta mer grönt och mer fisk, en varierad kost helt enkelt. Varför skulle vi inte visa upp jakten som ett medel för kött konsumtion? Det är det mest naturliga som vi kan använda till skillnad från massproduceringen av kött, där det helt klart råder en del etiska och moraliska brister. Mer jakt, närproducerat och naturligt kött utan konstigheter i kombination med en hållbar kost för vår planet skulle kunna bidra med ett mycket mer hållbart levende. Jag tror inte på anti-kött kampanjer där syftet är att helt förbjuda kött när förespråkarna inte sällan går till Ica och handlar massproducerat slakt kött.

Sluta upp med tramsigheterna och sätt barnen i fokus istället! Vad är bäst? Att tvinga på barn en helt vegetarisk kost eller tänka på möjligheterna med naturliga medel?
14.05
Att djur får sätta livet till för att andra djur (inklusive människor) ska överleva är fullt naturligt. Jakt är inte på något vis konstigt eller onormalt, och det är fullt rimligt att barn får en möjligthet att lära om hur det går till.

Det förunderliga är väl snarast hur föreställningen om att naturens kretslopp är "onaturligt", har kunnat slå fäste hos några personer. De verkar ha missat att alla varelser föds, lever och dör. Sedan blir de mat åt någon annan - människor, rovdjur, asätare, fåglar, insekter, bakterier osv.
14.14
Jag noterar att flera kommentare rör vad man ska, och vad man inte ska ÄTA. NB att nyheten rör att barnen undevisas i JAKT. Jakt utförs av många anledningar och är långt ifrån enbart liktydigt med vilken kosthållning man har.
14.28
Antar att personen ifråga som gjort anmälan inte köper någe kött från butik eller nån annanstans heller. Ska man prata etik och moral när det kommer till köttkonsumtion då är jakten det bästa alternativet. Det är det mest humana sättet att få kött till bordet. Djuren lever i det fria och slipper medicinering och isolering i stora stressiga industrilokaler. Är det inte bra att lära barnen hur det går till inom jakten? Att visa dem att det finns alternativ till industriköttet i butik?? Vi äter istortsätt bara egenjagat kött hemma och skulle inte vilja gå tillbaka till nått annat. Det skiljer inte bara i hur man fått tag i köttet, hur det har levt eller dött, även i kvalité!!
14.29
"”Var i läroplanen styrks det att jägare kommer och undervisar barn om jakt, hur det går till och dessutom uppvisar vapen och troféer från sina tidigare räder”. Är det jakt och dödande som behöver läras ut till våra yngre åldrar? Samhället i stort strävar mot ett vänligare och mjukare samhälle. Men till våra förskoleklasselever kan man påvisa att död och vapen är en normalitet”. "


Var i läroplanen styrks det att så inte får ske ?
14.39
Oavsätt vad vi tycker om jakt är det viktigt att alla utbildas i hur ett hållbart ekosystem fungerar. Att förstå vad jakt faktiskt innebär är en viktig del i detta.
14.40
Jaktmåste bedrivas om vi skall kunna leva vidare på denna planet. Dets är bara löjligt att man gör jakt tillnågot märkvärdigt. Slakt och jakt tillhör den verklighet skolan skall beskriva.
14.40
Var i läroplanen?

"har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken.."
- Ja, jag skulle säga att jakt är ett kulturarv.

"har fått kunskaper om samhällets lagar och normer"
- Ja, jakt är reglerat i lag. Ja, i vissa samhällen är jakten en slags norm.

"kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden.."
-Att baren själva får tänka och reflektera över jaktens innebörd.

"Skolans mål är att varje elev:

kan granska olika valmöjligheter och ta ställning till frågor som rör den egna framtiden,
har inblick i närsamhället och dess arbets-, förenings- och kulturliv..."

och så vidare.. och så vidare..
14.48
JA! självklart!
14.55
Självklart ska dom få undervisning i det. Samhällsnyttig information så dom slipper bli obildade balkongbiologer som bara tycker utan att egentligen veta.
15.10
Självklart! Där det gjordes är det en stor del av samhället och vardagen. Riktigt gnällig anmälan.
15.18
Nej, förbud kommer man ingen vart med. Man skall däremot använda informationen som vetenskapen ger oss på ett rationellt sätt. Att den totala köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 70% är ingen naturlag, det beror på de val vi själva gjort. Otvetydiga fakta säger att en växtbaserad kost är den bästa och hälsosammast för oss människor. Tvärtom vad många tror var vi människor faktiskt helt färdigutvecklade innan vi började äta kött i npgon omfattning.Studera till exempel Läkare för framtidens hemsida för mycket gedigen kunskap. Världshälsoorganisationen klassar bara ett enda livsmedel som cancerframkallande, nämligen rött kött. Och där spelar det inte någon roll om köttet kommer från vilt eller tamdjur.
Med kunskapen att kött är ett sämre val för oss - skolbarn som vuxna - skulle det ju kännas lite trist om alla solidariskt skulle äta kött bara för att vi skulle hålla våra landskap öppna. Nej det finns andra lösningar om man bara vill. En livskraftig rovdjursstam kan hålla efter älgarna och rådjuren på ett betydligt naturligare sätt. Visenter kan beta i våra marker.
Så möjligheterna finns. Men köttnormen är som bekant stark...
15.18
Det kött man skaffar via jakt är bra mycket bättre än det som sedan serveras i skolmatsalen, på många olika sätt.
15.41
Nej. Jakt ska avnormaliseras i samhället. Man kan prata hur mycket som helst om "den nödvändiga" jakten men de flesta jagare gör det att de tycker jakt är kul. Att döda djur skall inte vara hobby.
15.58
Nej, barn ska inte undervisas om jakt och alldeles särskilt inte i ett område där "alla" jagar. Där borde skolan tvärtom lyfta fram djuretik extra mycket så barnen får en chans att lära sig att behandla djuren med respekt.
15.58
Ja
16.18
Självklart skall barnen undervisas om var maten kommer ifrån. Från djur på bondgården, från djur i skogen. Tror inte att vi som bor på landet vill ha stora vargflockar springande bland barnen. Det blir resultatet om vi slutat förvalta viltet i skogen.
16.19
Jakt torde vara mycket mera humant än exv. Halal-slakt !
16.38
Döden är förvisso något som är naturligt och som sker av sig självt när livet tar slut. "Att döda" däremot är inte naturligt, det är inte heller moraliskt på något vis.
Vår nutida värld är så totalt uppfuckad och i obalans just p.g.a västvärldens obalanserade köttätande. Och tragiskt nog finns det i vår värld svältande människor i stor skala p.g.a. västvärldens oansvariga kostvanor. Är det inte dags att utbilda barnen i solidaritet och ansvarstagande och ett utforskande i hur saker och ting hänger samman? När vi skjuter djur, tänker vi då på att vi skjuter sönder familjer, splittrar familjeband. Låt oss prata med barnen om detta! Att inte skada andra levande varelser, att känna empati, medkänsla och vördnad inför livet är vad vi bör undervisa våra barn.
16.41
Vad har köttkonsumtion med detta att göra. Finns väl inget som säger att jägare äter mer kött än andra. Vill man ha en diskussion om respekt för djur borde man snarare prata om djurhållning inom matindustrin och sällskapsdjur som tvingas bo i stadsmiljö.
16.41
Ja, det är klart att man ska undervisa de små om vad deras grannar och kanske släkten håller på med. Om man ska förbjuda sådan här undervisning så kanske man borde förbjuda hemkunskap också, varför ska man lära sig laga kött om man inte ska få lära sig var det kommer ifrån?
Man dödar förresten inte bara djur för man tycker det är kul, vad sägs om minskade viltolyckor?
16.56
Nu stänger vi chatten - tack för att ni har deltagit.
/Jonas, SVT