SVT rapporterade · Vad gör du för att leva mer klimatsmart?

07.39

Bilar eller industrier – vilka är de största klimatbovarna?

SVT NyheterKlimatet kommer stå i fokus under de närmaste veckorna, och det är människans utsläpp av växthusgasen koldioxid som påverkar klimatet mer än någonting annat nu.
08.20
Överbefolkningen .... !!!!! Ju mer folk som lever på denna jord ... så kommer det att skövlas en numera skog att avvärkas och djur och miljö kommer att stryka på foten ...
08.20
Att vi måste begränsa befolkningsökningen
08.20
Jag tycker inte att frågan borde vara hur vi ska minska våra utsläpp, snarare hur de stora företagen ska minska sina utsläpp. De står faktiskt för 70% av världens utsläpp.
08.20
Maten! Att äta kött och mejeriprodukter i den omfattning vi gör är inte försvarbart. Vegansk mathållning och att minska den egna konsumtionen gör oändligt stor nytta om vi blir fler och fler
09.02
Transporterna, för både människor och produkter. Enklare och billigare att åka tåg, svårare och dyrare att flyga. Och att företagen måste ta ansvar för sina utsläpp.
09.27
Att kunna åka kollektivt, helst tåg men då måste det finnas möjlighet, dels med att tågen stannar på den ort man bor på och att tiderna passar in med hur människor jobbar. Till exempel Rättvik - Mora. Bor man i Vikarbyn eller Garsås så finns bara alternativet buss för tågen stannar ej. Hade det funnits hållplats i Vikarbyn och Garsås så kunde man åka tåg både till Rättvik och till Mora och fler människor kunde åka miljövänligt till och från arbetet eller skolan.
09.27
Insikten om att det är vi som måste göra det. Allt från konsumtion, produktion och aktion. Vi måste kunna acceptera skatter och regleringar, och släppa fram modiga politiker.

Måste också möta påståenden om befolkningsökningen. 1.Antal barn som föds har slutat ökat, dvs det är de vuxna som lever längre som gör att vi växer (kommer landa på drygt 9miljarder människor.) Många, jo. Men ska vi ”begränsa befolkningsökningen” pratar vi om att ta död på x antal personer tills det blir lagom många
2. Men det spelar ingen roll. Där befolkningen ökar är utsläppen så väldigt mycket mindre än hos oss, de rika delarna av jorden. Det är vi som måste ändra på vårt sätt att leva. Det är vi som måste bana väg för kommande generationer, inte de fattiga.
Källor:
www.svd.se
youtu.be
10.10
Ingen kan göra allt, men alla kan göra nånting. Det är oerhört arrogant och cyniskt att som många gör lägga ansvaret på andra (befolkningsökning, industrin, staten osv). Det är i slutändan var och en av oss som måste ta ansvar och ändra vårt sätt att leva. A och o är att vi måste strypa vår konsumtion och att vi måste konsumera mer selektivt. Varje produkt som köps behöver granskas både ur miljöperspektiv och utifrån behov.
12.33
 Hör Lars Augustsson i Ludvika om vad man kan göra för att motverka klimatförändringarna: "Jag är ju inte felfri, men....".
12.37
Lars Augustsson tror också att det finns en skillnad mellan generationerna i synen på klimatfrågan:
– Jag tror att ungdomarna är väldigt medvetna om det här, medan vi äldre kanske går kvar i samma fotspår, säger han. 
13.06
El-bilar blir en parentes liksom etanol mm. För att ersätta personbilar med el krävs ett kärnkraftverk större än forsmark3. Om även lastbilar och bussar skall bli eldrivna krävs ytterligare 2 st kärnkraftverk. Hur långt ban dessa batteridrivna fordon gå.
Vätgas kommer att bli framtiden. Flera bilfabrikanter tar nu fram vätgasdrivna fordon. Vätgasdrivna tåg körs redan i Hamburgregionen, räckvidd 100 mil på en tankning. Skellefteå Kraft har två villor som helförsörjs med solceller som vid överskott sommartid lagrar överskottet i form av vätgas som sedan driver bränsleceller vintertid. Det finns idag teknik för att framställa vätgas mera kostnadseffektivt. Bygg en vätgasfabrik som drivs av solceller. Transportera vätgasen med tankbåtar och tankbilar till vätgasmackar så har vi löst ett stort problem. Det är sorgligt att Sverige koncentrerat sig på personbilar. Dom stora utsläppsbovarna inom transportsektorn är;
1 fartygstrafiken export och import
2 utrikes flyg persontrafik o frakt
3 lastbilar och bussar
Personbilar har jämfört med ovanstående så små utsläpp att man kan bortse från dom.
Statistiska centralbyrån har kurvor och diagram som bekräfter ovanstående.
13.37
"Det finns mycket man kan göra själv" – Sofia Norgren i Ludvika ger konkreta tips på hur du kan göra din vardag lite mer miljövänlig. 
14.34
 Hör Isak Modin i Smedjebacken om vilka miljö- och klimatfrågor han tycker är viktigast: "Växthuseffekten blir bara starkare och starkare"
16.44
Den viktigaste miljöfrågan är att skilja på klimat och miljö. Klimatet kan vi människor knappast göra något åt. Någon på och avstängningsknapp som heter CO2 finns inte. Miljön däremot är en fråga som vi alla måste tänka på och göra något åt.
17.34
Man behöver väl inte "ta död på x personer" som någon skrev. Minskningen skulle kunna
ske naturligt genom att vi inte förökar oss så mycket i några generationer.
Det är väl inget självändamål att det absoluta antalet människor måste vara så många (9 miljarder). Vad skulle skillnaden vara om vi sakta minskar och stabiliserar befolkningen på tex runt 2 miljarder istället?
Dagens (marknads)ekonomiska system sätter också käppar i hjulen genom att åberopa "ständig tillväxt". I dagsläget tillåter inte detta system att miljön går ut över ekonomin och inte heller att "tillväxten" planar ut. Det är liksom inbyggt i systemet.
Nu är väl dock alternativen (tex planekonomi) knappast bättre, vilket gör det hela än mer komplicerat och svårlöst.
17.35
När jag läser de flesta insändare/åsikter så pekar nästan alla på någon annan/annat än de jag håller på med.
Som någon skriver så kan alla göra något, en sak jag reflekterat över och som jag inte sett att någon tagit upp/räknat ut, är hur mycket tvättmedel, schampo, tvål, tandkräm, balsam etc. som vi bara spolar ner i våra avlopp, utan att det har någon funktion.
Jag har själv sett hur personer i tex duschen "vräker" schampo i håret och då spolar de bort minst 90% som inte gör någon nytta, då det skulle ha räckt med en lite del, det är en sak vi kan minska på och använda bara det som ger effekt. Skulle vara intressant och veta hur många ton av den här typen som spolas ner i våra avlopp?
17.35
Hej, hur mycket av bilarnas utsläpp kommer från den tunga trafiken respktive personbilar och motorcyklar? Det vore intressant att veta.
17.35
Känns som inslaget ovan är totalt missvisande då Dalfolkets utsläpp utanför Dalarna inte redovisas. Bedrägligt!
21.51
Tack för att ni varit med och diskuterat miljö- och klimatfrågor idag! Imorgon tänkte vi ställa frågan ”Vad gör du för att leva mer klimatsmart?” och då hoppas vi få in en massa bra tips här i chatten!
08.15
Jag slutade att äta kött och drog ner på mejeri produkter för några år sen. Då minskar jag klimatpåverkan rejält.
08.15
Är vegetarian sedan 33 år. Undviker att resa utomlands.
08.54
Brukar klimatkompensera flygresor. Tänker nästa år semestra med buss istället för flyg och håller koll på bensinförbrukningen i bilen.
09.22
Om en bil förbrukar 0,5 l/mil. Hur kan det generera 1kg co2. Vad jag vet, så väger inte en halv liter bensin 1 kg?
Hej Anders!
SVT Dalarnas reporter Anders Hansson svarar så här på din fråga:
En förbränningsmotor går inte bara på bensin eller diesel utan de drar i sig rätt mycket luft också. Då binds det syre till kolatomerna, och den nya föreningen blir tyngre. Många bilar med förbränningsmotorer släpper ut mellan 100 och 200 g koldioxid per körd kilometer, till exempel en Volvo V60 med D3-motor tex 120 g/km. Det blir 1200 g / 10 km = 1,2 kg/mil.
09.24
Tar cykeln istället för bil/buss till jobbet (2,5 mil enkel), undviker att flyga (inget flygande hittills i år, inga planer på att flyga nästa år vare sig privat eller i tjänsten), undviker varor som flygs till Sverige och det kanske viktigaste är återhållsamhet med konsumtion.
09.24
Ingen el. 2 st solceller att ladda telefon. Tipps =stäng affärer kl 18.00. Slopa all julbelysning utomhus, hushållsmaskiner och jobba med händerna. Mm.
09.39
 "Jag tänker ju mer på vad jag gör för miljön idag än tidigare" – hör Mikael Jönsson om vad han gör för att leva lite klimatsmartare.
09.39
 Birgitta Husing Ranerfors: ”Frågan är hur mycket ska miljötänket inkräkta på det jag vill göra? Det kanske är steget vi måste ta fastän det är tufft” 
09.43
Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige. Men resan från miljöbov till världens första producent av fossilfritt stål, är nu i full gång. Om projektet lyckas kommer koldioxidutsläppet i Sverige att kunna minska med tio procent
 
 
10.18
Skippar flyg och nötkött. Det kan absolut kännas som en tuff och obekväm omställning, men det viktigaste du kan göra. Det är inte slut på resande och god mat för det! Jag åker även kollektivt så mycket jag kan och undviker att köpa nytt. Jag lånar och köper second hand. Att ha mindre grejer är bara skönt!
11.10
 Berit Ullberg i Malingsbo gör en insats för klimatet genom att hon odlar delar av sin egen mat. Hör henne berätta i videoklippet!
12.20
Josefin och Ann-Marie Drougge i Säter berättar vad de gör för klimatets skull.  
14.01
Per Nagy: "Försöker att handla närproducerat"
 Per Nagy: "Försöker att handla närproducerat"
14.17
Jag cyklar istället för att ta bilen, även om det är -18°c ute (bor i Norbotten)
16.14
Sven-Erik Nilsson: ”Åker inte till stan för ett paket ost” 
16.19
Lena Högberg: ”Börjar matsortera nästa år”
19.38
Inhandlar det jag hinner äta upp och slänger aldrig mat utan ser till att organisera kylvarorna så de varor som är påväg ut i datum äts upp först, samt äter vegetarisk kost.
19.38
Tar med egna kassar när jag handlar. Cyklar istället för att ta bilen om det är möjligt. Sopsorterar, osv.
19.40
Jenny Sundqvist: ”Äldre är bäst på att återanvända kassar” 
19.57
Mats Lagestad: ”Försöker köra så lite bil som möjligt” 
20.14
Engla Bergström: ”Det är sorgligt vad som har hänt” 
20.43
 Saba Mebrahto: ”Lärde mig sopsortera när jag kom till Sverige”
16.07
1) Äter vegan/växtbaserad kost

2) Undvikit att köpa bil och har anpassat livet därefter. Det blir mycket cyckel, buss och enstaka taxi resor istället.

3) Återanvänder och återvinner
16.07
Finns inte bara en viktig miljöfråga! Men hoten mot biologisk mångfald är minst lika katastrofal som klimathotet, men mindre uppmärksammat.
Största miljöproblemet är ju vi människor och det sätt vi väljer att leva våra liv. Att roffa åt oss allt vad vi kan är definitivt ett stort problem.
08.28
Har nästan bara second hand möbler hemma förutom sängen och en hylla som är nyinköpt. Kläder/ gardiner/dukar och porslin köpes på second butiker. Lämnar alltid in saker/kläder/ möbler m.m. till ex.vis Erikshjälpen/ Frälsningsarmen/Röda kirset eller försöker att sälja dessa vidare till återanvändning.
Återanvänder också fryspåsar/brödpåsar genom att diska dessa och återanvända. Tvättar disktrasor i 60 grader och återanvänder dessa så länge de håller för detta. Klipper itu utslitna lakan i mindre delar och använder det som går att återanvända till trasor och tvättar även dessa före återanvändning om och om igen.... Vi använder ofta oss av en shoppingkärra/tygpåsar el återanvänder påsar vid inköp.
Varken jag eller min man har körkort och bil så vi åker kollektivt, cyklar eller promenerar och samåker med andra. Vi sänker strålen på vattnet vid dusch för att spara på vattenförsörjningen. Stänger av lampor m.m. i det rum vi inte befinner oss i för att spara elförsörjningen. Äter sällan kött utan byter ofta ut detta mot vegetariska alternativ och grönsaker. Undviker produkter med
E-nummer, och försöker ofta köpa ekologiska produkter såsom kaffe m.m... Jag och min man köper ofta närproducerad mat och köper ägg från frigående höns likaså kyckling och grisar . Mjölk köpes ofta ekoligiskt och närproducerad. Elföretag som är näproducerad. Har en dröm, önskan och vilja bo i en liten enkel stuga utan toalett och el mes jordkällare till förvaring av egenodlade grönsaker, rotfrukter, bönor, frukt, bär m.m. Att ha egna höns och mjölkkor bl.a för att kunna vara sjäkvförsörjande. Vi reser aldrig med flygresa, pga sjukdom och dålig ekonomi och därmed bidrar vi också något för miljön. Lämnar in batterier, glödlampor, papper, papp, plast, glas, hushållssopor, farligt avfall såsom färg m.m. Stödjer Läkare utan gränser för hjälp till behövande på plats. Open doors stödjer vi för att hjälpa förföljda kristna runt om i världen.
Vi försöker som familj att bidra med vår del för att rädda vår värld/planet...




08.31
Second hand i första hand
10.15
Ser på tv på via marksändning och använder internet så lite som möjligt. Streama inte filmer heller då internets miljöpåverkan är extremt stor. Minimalt med dataanvändning helt enkelt för miljöns skull.
10.58
Sopsortering och tygkassar i all ära ,men att inte hålla igång flygningen till varje pris borde göra stor skillnad.Alltså det är ju egentligen bra mycket dyrare att flyga om subentionerna drogs in,samtidigt som det sprider ut bränsle runt hela vår jord.Starter och landningar spyr ut enorma mängder avgaser.Det är alldeles för billigt och enkelt att dra iväg med flyget.Många köper sem.bostäder i andra länder som ska utnyttjas till varje pris.Men hallo,vi
har ju tropikvärme här i Svedala numera,så varför dra iväg ,stanna hemma !!! (tycker tråkmåns ???)
10.58
Jag har inte haft bil sedan början av 90-talet. Jag cyklar och åker kommunalt. Bra för hälsan också. Och billigare. Pga min dåliga ekonomi har jag knappt rest utomlands eller köpt prylar heller. Det känns bra. Har alltid fina kläder från folks garderobsutrensningar kombinerat med egna boutiquekläder. Vi har ett återbruksrum i BRF som jag använder flitigt. Där finns leksaker och allt möjligt. Det viktigaste rådet jag har är ändå att vi måste sluta skövla ned miljön. Låt den vilda naturen vara kvar. Träd filtrerar otroligt mycket avgaser och de producerar syre. Låt ekosystemen vara kvar. De ger oss ro i skälen och djur och växter är våra genetiska släktingar. De är det liv vi skapats för att leva bland.
10.58
Sluta köpa plastprodukter så långt det är möjligt. De mesta i hushållet går att byta mot glas, textil, stål, porslin och trä.
12.18
Lev snålt, ät som på 30-talet.
Använd torrdass!
12.18
Det finns så mycket man hade kunna gjort för miljön. Tex solceller för att producera egen el. Men tyvärr ska ju allt skattas ihjäl, så det är inte många som törs göra det... Konstigt att det ska straffas med skatter om man vill värna om miljön. Borde vara tvärt om.
14.12
sänka skatten på sprit och öl.För att man slipper åka till tyskland !det er kö hella vägen från danmark till tyskland hella vägen .spara mycket disel-bensin?????!!!
18.16
Gör som kossera, fis mindre, om du kan.
18.33
Jag anser att vi klarar oss jävligt bra här på landsbygden utan alla jävla skidboxidioter, snälla stanna hemma. Sluta att skita ner vår natur....
20.22
Vad Sverige gör för miljön är noll.
Kommer an på de riktigt stora nerskräparns, nämligen Indien , USA, Östländerna,Kina m.m. vad de vill göra för miljön.
20.23
Förbjud allt, tex scoteråkning, raggarbilar,festivaler, epa traktorer, folksamlingar som helhet.
20.57
Hela världen måste värna om miljön inte bara vi..sluta o flyg hit o dit..
07.29
Ta bort den tunga trafiken på vägarna och utveckla och bygg om järnvägen istället. Som det idag ser ut så är det rena vansinnet. Elcycklar råder inte bot på detta. Tänk om gör om.
07.54
Inte skaffa barn
07.54
Minska flygning i tjänsten och gör mera energieffektivisering i industrin.
Lär flera människor att räkna på sina egna koldioxidutsläpp och skapa nya nyckeltal.
08.58
Jag använder bara varannan växel 1,3 och 5:ans när jag är ute och gasar runt med min Merca från 1973 i veckorna. Så åker jag runt städer för de ska få mindre utsläpp där, Visserligen har min bränsleförbrukning ökat med 10% med anledning av det men städernas luft blivit bättre.
08.58
Min största uppoffring för miljöns skull i nuläget är att vi har slutat äta kött. Tidigare har vi beslutat oss för att minska bilanvändning, handla miljömedvetet och skippa semesterflygresor. Jag hoppas att myndigheter snart inför åtgärder för att minska flygtrafiken, och stöttar kött- och mjölkbönder i att sadla om till att producera vegetabilisk mat.
08.58
Sluta äta djur!
08.58
Kör på biogas. Det är ingen stor uppoffring att köpa en gasbil. Kostar tom mindre än många andra bilar.
09.44
Jag slutade flyga för mer än 20 år sedan, bestämde mig dock definitivt efter att bl.a ha sett ett TV-reportage om temperaturförändringar i samband med flygförbuden över USA efter 911.
09.45
Tycker att mänskligheten har så att säga skitit i sängen. Nu kan vi antingen bädda rent eller låtsas som inget hänt. Men för att det ska bli riktiga förändringar måste politikerna våga ställa krav på företag osv. Som det ser ut nu så är folket berett att ändra på sina vanor. Men politikerna fegar ur och fortsätter med vaga löften och avtal. De måste skärpa sig. Vi privatpersoner kan, och gör, mycket för miljön. Men vi måste backas upp av tuffa politiska beslut!
09.45

Jag ”svemestrar” istället för att flyga utomlands! Det finns fantastiska miljöer att upptäcka i Sverige och väldigt mycket går att nå med tåg/buss!

Och en vandringsresa är roligare än en solsemester ☀️
09.45
Gör medvetna klimatsmarta val i vardagen. Var rädd om det du har och spar på jordens resurser. Handla närproducerad mat, köp frukt och grönt efter årstider, återbruk och minska ner på kött bara för att nämna några saker. Reflektera över ditt tänkande och vad du kan förändra för att skapa en bättre miljö. Det ger en god livskvalitet, både för dig och dina medmänniskor!
10.39
Åker tåg istället för bussen eller bilen
10.39
Investerat om mitt (lilla) kapital från storbank till Ekobanken.
Plockar minst 3 skräp om dagen ("plogging").
Slutat åka bil/flyg, åker buss/tåg istället.
Äter veganskt/vegetariskt.
Ifrågasätter all min konsumtion och försöker bara köpa det jag verkligen behöver.
Vi behöver vara förebilder för andra länder som ev gör större klimatavtryck än Sverige, vårt beteende räknas visst!
10.39
Minskar rött köttkonsumtion, installerat solceller och stödjer skydd av biologisk mångfald- naturskog
13.30
Jag har aldrig åkt utomlands på semester, jag har faktiskt vid 55 års ålder bara flugit två gånger varav en utomlands och så i jobbet. Jag har tre gånger på tjugo år åkt de 55 milen enkel resa hem till barn, barnbarn, syskon, föräldrar, släkt och vänner på jul, nyår, påsk eller midsommar. Däremot lägger jag mina fyra-fem semesterveckor under sommaren i hemtrakten. Barnen var fyra och elva år när jag slutade fira jul och andra högtider med dem, inga skolavslutningar, inte konfirmationen inte ens när de avslutade universitetsstudierna. Visst är jag duktig? Tänk om alla skulle stanna hemma i jul, inga trafikkaos, inga flygresor. Man kan om man vill.
13.30
Sålde min bil för fem år sedan. Åker tåg och med miljövänliga bussar, promenerar och cyklar.
13.31
Kör mycket lite bil. Äter nästan enbart vegetariskt/veganskt. Detta är dock väldigt bra för plånboken också, så långt ifrån att bara vara en uppoffring! Flyger inte i tjänsten, tar nattåg istället på långa sträckor. Med tanke på hur ofta långdistanstågen är sena (blir väl 1-2 timmar sen varannan resa känns det som) blir det rätt påfrestande, men jag kan fortfarande inte med att flyga istället när man vet vilka konsekvenser det får i längden att vi reser så mycket på det sättet.
13.31
Jag forskar kring jordbruket och dess miljöpåverkan och har för länge sedan fått ett starkt intryck av att klimat och andra miljöförändringar sker för snabbt för att undvika otroliga risker för samhällets långsiktiga stabilitet. Dessutom fortsätter vi att underminera självaste ecosystemen som vi är beroende av för vår överlevnad, utan att ha någon som helst Plan B. Detta är särskilt skamligt då vi i västvärlden står för merparten utav de utsläpp som redan gjorts och det finns få indikationer på att denna trend kommer att avta inom snar framtid. I Sveirige och andra i-länder har vi därför ett ännu större ansvar att drastiskt transfomera vår konsumption utav icke-förnybara resurser, samt minska på våra utsläpp och vår miljöpåverkan. Detta innebär svåra beslut, men de är därför desto viktigare.
Ett av mina största bidrag till miljön är därför att inte skaffa barn. Det är inte en uppoffring utan det enda logiska man kan välja att göra när man inser vilken osäkerhet vi står inför. Man kan sluta flyga, närsemstra, äta lite mindre kött mm, men om man väljer att skaffa barn i Sverige så har man även valt att skapa individer som tillhör de mest resurslukande demografiska grupperna i världen.
Slutligen kan jag tillföra att jag inte äter några som helst animaliska produkter men ser inte detta som en uppoffring för miljön. Det är nämligen det ända självklara valet som en tänkande individ kan göra. Djur är helt enkelt inte mat!
13.32
Inga utlandsresor, äter så mycket lokalodlat som möjligt o endast lokalt viltkött!
13.32
Jag har inte ätit kött på över 40 år
De första 25-30 åren innebar ett ständigt ifrågasättande och även att utstå en hel del aggressiva angrepp från människor. Nu är d
13.32
Sålde V8 Mustangen o köpte el-bil istället
13.32
Äter mycket mindre kött och alltid hållbart. Ekologiskt och närodlat. Köper färre kläder. Återanvänder. Stödjer WWF.
13.32
Sålt bilen och tar hojjen. Hyr ut lägenheten och bor i båten. Slutat med lönearbete. Äter i princip aldrig kött. Låter bli att resa. Konsumerar minimalt. Reparerar saker istället.
13.32
Avstår kött och flygresor.
13.32
Kör på tallolja.
13.32
Äger ingen bil! Kör elcykel. Minskat på röttkött
13.32
Bli vegan är ingen uppoffring men har lett markant minskning av mitt fotavtryck.
13.33
Jag gör följande:
-Stannar på marken under hela 2019. (Inget flyg).
-Återvinner allt jag konsumerar (plast, papp, elektronik, kläder etc etc).
-Äter inte rött kött.
-Minimerar min konsumtion och köper bara eco samt ansvarsfullt producerade kläder osv.
-Skänker pengar till Viskogen, Greenpeace, WWF och Naturskyddsföreningen.
-Går, cyklar eller åker kollektivtrafik.
-Klimatsäkrar min el från förnyelsebara källor.
-Informerar och påverkar folk i min omgivning för klimatets skull.

Gör säkert fler saker, men det är detta jag kommer på nu.
Är inte alls jobbigt, känns dock väldigt bra inombords!
13.58
Tankar diesel från macken istället för "fuldiesel" i min D24:a
13.58
Har köpt träd i ett återplanteringsprojekt i Malawi, kompenserar därmed för 10 ton co2 per år.
Kostar bara ca 600 kr per år.
14.00
Är vegan och flyger inte. Jag tror att om folk skulle pröva en vegetabilisk kost i en vecka så skulle hen inte se kött på samma sätt igen.
14.00
Äter veganskt, kör inte bil, åker kollektivt, flyger mycket sällan, källsorterar, undviker att dras med i shoppinghysterin.
14.00
Jag är vegetarian och övriga familjen äter sällan rött kött. Promenerar/cyklar istället för bilen.
14.00
Cyklar till jobbet året om.
14.00
Flyger sällan (tre ggr på 10år)
14.00
Jag offrar inget! Har ingen lust att flyga någonstans. Åker minimalt med bil, föredrar att ta cykel om det är möjligt. Äter inte kött. Kastar inte mat. Eldar med ved. Komposterar och källsorterar. Köper minimalt med "fabriksmat". OCH har ett BRA liv. :-)
14.00
Förbjud sociala medier. Alla som följer någon och ser sig tvingade att köpa nytt hela tiden som dessa människor får pengar för att promota, gör att det skapas ett helt skevt konsumtionsmönster.
14.00
Mänskligheten har skitit i det blå skåpet. En fullfjädrad varelse att förstöra för sig själv. Skaffa inga barn för det är de så får det mkt svårare än vi i framtiden.
14.00
Jag har inte skaffat några barn
14.00
Jag äter mindre kött än snittet, åker aldrig bil, har miljövänlig el, handlar ofta närproducerat, äter ofta säsongsbaserat.
14.01
Vegetarian sen -91. Vegan sen -00.
Energisnåla produkter rakt över.
Lever efter ockhams rakhyvel, det som inte behövs.
Bor i mindre lägenhet.
Kört endast 1500 mil på 10 år. Pendlat resten.
Fått hyresvärden att tilläggsisolera tak och vind.
Källsorterar Allt jag slänger, även kläder.
Säljer på tradera och blocket istället för att slänga.
Och mycket mycket mer,..
14.01
Jag bor nära mitt jobb och slipper på så vis att pendla många mil med bil.
14.01
Lever utan bil, så det blir mycket cyckel och buss och enstaka taxi resor.

(Fast någon uppoffring skulle jag nog inte kalla det. Det är skönt på många sätt...och billigt!)
14.15
Växlat över - sålt bilen och gått över till velomobil. Det är inte en uppoffring, jag är inte billös nu utan bilbefriad! Storyn i den här prisbelönta dokumentärfilmen "Arktisk velonaut" lessco2.wordpress.com
14.15
Har valt att inte skaffa barn. Befolkningstillväxten är troligen den största klimatboven, men det talas det tyst om.

Äter inte kött sedan många år. Kör bil med färddatorn igång, smart körning kan lätt minska förbrukningen med 30 procent. Promenerar alla sträckor kortare än en halvmil. Flyger inte "i onödan", men att fly landet på vintern betraktar jag som tämligen nödvändigt.

Köper tjänster istället för prylar. Därför är RUT-avdrag och restaurangmomsen väl motiverade reformer. Vi måste ha folk i arbete och arbete är överbeskattat i Sverige vilket gör tjänster dyra, samtidigt som prylar är för billiga.
14.16
Avstår från att skaffa barn. 1 barn motsvarar 56,8 ton CO2 per år per förälder. Att bli vegan sparar 0,8 ton. Hur vore det om hela U-hjälpen från och med nu bara kunde bestå av kondomer, p-piller och p-stavar så kanske vi har en chans.
14.16
Köper endast svensktillverkade kläder, cyklar till jobb och annat, köper bara EKO i butik om det finns.
14.16
Flygit en gång 1973. Har ingen bil eller körkort. Köper kläder för kanske 500/ år. Äter inte nöt eller fläskkött. Klarar mig på ca 5500 kr i månaden
14.16
Jag har avstått att skaffa barn för klimatets skull.
14.16
Har valt att inte skaffa barn. Inte riktigt människor vi lider brist av på planeten.
14.16
- Äter vegetariskt/veganskt
- Äger ingen bil -> Cyklar/åker buss/tåg
- Väljer bort flyget
- Köper inte massa skit
- Säljer saker som jag inte vill ha kvar, istället för att slänga
- Skär frukt som börjar bli dålig och fryser in, perfekt för smoothie.
- Stoppar prydnadskuddar med gamla kläder istället för att köpa bommulskuddar
- Lagar saker/kläder som går sönder istället för att köpa nytt
14.16
Tyvärrr så kommer inte dessa små åtgärder som de flesta anser sig kunna göra för miljön att hjälpa. Det gäller att vi måste sänka vår standard vilket är något som de flesta inte vill. Istället för att göra detta så tror vi att vi kan komma undan genom att plocka skräp tre ggr om dagen,
äta mindre kött, eller åka buss mm. Nej tyvärr så som det set ut i världen med politik och åsikter förnekelse mm så går vi troligen mot vår egen undergång snabbt. Vilket vore alldeles utmärkt för vårt klot och naturen för den behöver inte oss!
14.17
Jag har inte skilt mig.

En bostad, en bil, en kyl, en spis, en stor Gryta, ett middagsbord, många stolar, ett sopsorteringskärl istället för två,..
Sortera ni och gasa lätt ni kommer aldrig att slå det förhållandet att hålla ihop som familj är miljövänligast.

DÄR borde staten, samhället sätta in sitt fokus. Dessutom hade både ensamhet och psykisk ohälsa minskat drastiskt.

Nu sitter svensken alldeles ensam i sitt hus eller lägenhet och tycker han gör mening när han sopsorterar plast från papper.
14.17
Kör elhybrid.
14.17
Alla pratar om småsaker såsom att äta mindre kött, cykla istället för att ta bil etc.
Alla ni har rinnande vatten, el, värme, och bostäder. Detta anser ni vara norm. Alla de länder som är största problemet gällande klimatpåverkan vill uppnå denna norm som ni anser vara en självklarhet. Detta är det största problemet idag gällande klimatpåverkan
14.17
* Äter mindre kött, mer närproducerade grönsaker

* cyklar istället för bil

* sorterar ALLT skräp

* släcker lampor då jag inte är hemma eller i det rummet

* stänger av vattnet då jag borstar tänderna eller schamponerar håret

* köper ekologiskt

* köper kläder som är tåliga och som håller länge

* köper mat som äts upp

* lär mins barn att respektera naturen och vad naturen är så de har intresse för vad som händer med naturen och vad den gör för oss.



14.17
Att vi späker oss i Sverige betyder inte ett skvatt för det globala läget.Hjälp i.st länder med mycket smutsig kol-och oljekraft att bygga ut ren vatten-och kärnkraft.Då får världens medborgare en renare,partikelfriare luft och därmed bättre miljö.
14.17
Kör max 500 mil per år....
14.17
Ställt av bilen fastän jag har dryga 3 mil till affären. Buss som bara går vardagar, en tur per dag. Stängt av varmvattnet. Dragit ner på inomhustemperaturen. Kastar aldrig mat... och lite till...;)
14.17
Valet att inte skaffa barn är iof ingen uppoffring för mig men det lättar mitt samvete när jag semestrar runt omkring i världen :)
14.18
Håller igen med det värsta så mycket jag kan och undviker streamad tv och sociala medier och läser enbart text på internet.
14.28
Kör på biogas både billigare och renare.
14.28
Åker buss till jobbet och cyklar ofta + att det är 10 år sedan som jag tog en flygtur
14.28
Vi äter inte kött
Fisk högst en gång i veckan
Vi flyger aldrig
Solceller på taket som motsvarar vår årsförbrukning av el
Bil med biogas
14.30
Rubriken säger miljön, men sen pratas det om klimatet??
En uppoffring jag gör är att sluta lyssna på all propaganda som görs i media och av våra myndigheter. Ta reda på hur det förhåller sig och agera utifrån det. Det är en uppoffring eftersom det tar rätt mycket tid.
OM koldioxiden vore ett hot, vilket jag inte tror att det är. Visst påverkar vi klimatet på olika vis, men inte på ett hotfullt vis. Men som sagt var, själv avstår jag från allt vad husdjur heter- En katt släpper ut lika mycket fossilt som en VW-golf som kör 1500 mil om året, en medelstor hund ung som två V8 SUV:ar som körs ca 500 mil var. En häst ska vi bara inte prata om.
14.30
Låt bli att köpa så mycket saker. De flesta av oss har alldeles för många ägodelar.
14.30
Ät mera grönt
14.31
Sorterar alla sopor, kör båda bilarna på E85. Kör bilen till kundmöte istället för att flyga. Arbetar hemifrån 4 dagar i veckan. Äter kött 3 dagar i veckan. Har egen brunn och avlopp så vi är extra sparsamma med vatten. Sparar regnvatten för att vattna blommorna.
14.31
Elcykel till jobbet (18km enkel väg) året runt.
14.31
Ingen bil, inga flygresor och inget kokött. Vad kan jag mer göra???
14.31
Köpt en snål bensin bil.
Lägger i hop alla inlöpsresor till en. Planering.
Äter endast viltkött
Återvinner.
Reparerar i stället för att köpa nytt, om möjlighet finns.
14.31
Äter bara viltkött!
14.31
Slutat klippa gräsmattan
14.31
Största uppoffringen: sluta shoppa nytt —> sluta förnya mig själv

Annars:
- cyklar bara
- reser med tåg inrikes och till närliggande länder
- undviker kött (har valt att inte ha några förbud, tycker det är lättare att hålla om man någon gång per år får äta sin favoriträtt)
- köper bara gröna julklappar dvs upplevelser, ätbart, hemgjord saker, second hand och böcker
14.32
Har köpt bensinbil i stället för diesel. Batteribil är inget alternativ, då tillverkningen av batterierna är så gravt miljöpåverkande utan att bilen rullat en meter.
14.32
Åker tåg istället för flyg vid långa resor (>50 mil) och tar cykeln istället för bilen vid korta resor (
14.32
Jag har blivit vegetarian.
14.32
Äter mest grönsaker, bönor od., kör gasbil, reser mest inom landet. Viktigt att stödja, och göra, naturskyddsföreningen ännu större och starkare. Bedrövligt att miljön blivit politik, bra miljö, mänskilg rättughet
14.32
Äta inte kött!
14.32
Jag har gjort den största insatsen genom att inte skaffa barn som belastar miljön
14.32
Jag har slutat att konsumera, resa och handlar till stor del bara närodlat.
14.32
Jag skaffar endast ett barn. Det borde fler anamma. Enda sättet för en vanlig människa att verkligen göra något märkbart för miljön.
14.33
Har börjat äta enbart växbaserad mat sen förra året. Forskning visar att mina risker för dom 15 mest dödliga sjukdomar vi i väst har, minskar rejält med den kosten. Klimatet bblir bättre också utan animalsikt och min kropp mår bättre. Vad mer kan man begära?
Det bästa av två världar. Bli med whole plant based food och du tackar både miljön och hälsan. Finns över 1000 recept med växtbaserad. Jag cyklar dessutom överallt. Jag har inte kökrkort men även om jag skulle så skulle jag ta cykeln till affärer för enligt mig är det som ett eget litet äventyr att handla med ryggsäck och utforska min egen stad.
14.33
Äter inte kött, slänger praktiskt taget ingen mat, källsorterar och komposterar, låter inga lampor lysa i rum där vi inte vistas mm...
14.33
Är mycket tacksam för era uppoffringar. Själv har jag emellertid lite svårt att ändra en behaglig livsstil, men får ändå lite inspiration här.
14.33
Att leva som vanligt inte slösa med någt vara seriös och inte överdriva!
14.33
Jag har slutat köpa kött, tog jägarexamen och ordnar mitt eget kött, då jag hatar att döda så tar det emot mycket varje gång med ångest som följd. Men jag äter kött då jag inte mår bra utan det och känner att kan man inte döda och ta rätt på djuret själv så får man bli vegan. Sen förstår jag att alla har inte tillgång till jakt.
14.33
Barnfamiljer bör tänka på att inte skaffa fler barn för det orsakar enorma koldioxidutsläpp.
14.34
Skriv inköpslista och planera vad som behövs göras och köpas framöver, gör flera ärende när man allafall måste ut och åka med bilen. Sop sortera allt, slutat flyga på semester resor, köp begagnade saker om det är möjligt.
Kräv att myndigheter tänker ekonomiskt och följer upp sina utgifter.
14.34
Bytt vedeldning till värmepump
Köpte bränslesnål dieselbil för några år sedan (tack för den bra affären)
(på sommaren kör jag V8 med 500HK som tar 3L/mil)
14.34
Åker kollektivt och cyklar med många barn ett helt liv
14.34
- Nästan slutat med kött
- Undviker bilen
- Slutat shoppa
- Inte flugit på ett halvår, kan ha slutat både i tjänst och på fritid
Känns bra.
14.35
Klimatångest vi betalar våra politiker för att lösa frågorna men vi får betala notan. Vi är för många på det här klotet när ska folk inse det..
14.35
Mitt bidrag för miljön är att äta mera vegetariskt & egentillverkad nötmjölk samt att inte köpa halvfabrikat det är väldigt stor miljöpåverkan i alla typer av "matfabriker" & jag vill veta vad jag stoppar i mig äter vilt & fisk men den ska vara egenfångad eller närproducerad
Bakar mitt egna bröd
Dricker helst vatten nen också ekologiskt the & kaffe
Jag sopsorterar & komposterar
Återanvänder & har handlat det mesta på antik & loppis syr egna kläder kastar inte i onödan allt går att återbruka
Flyger sällan det blev 2 i år då en till Island & en tillbaka från Island varje resa blir ju faktiskt två flygresor...
Senast innan var tur & retur Grekland 2015
Semestrar helst på hemmaplan vi har så fina fjäll & natur i Sverige


14.35
- Lagar bara vegetarisk mat
- åker buss och tåg till jobb istället för bil (ca 6 mil enkel väg varje dag)
- handlar minimalt kläder till mig själv
14.35
Äger ingen bil längre. Köper nästan alla kläder second hand. Har inte flugit på 14 år. Jag är ganska säker på att jag bidrar till ett mindre klimatutsläpp än många andra.
15.09
Nolla flyget. Vägra åka bensin- o dieselbil.
15.10
Hela familjen (2 vuxna och 2 barn) slutade äta kött för mer än ett år sedan.
15.10
Har sålt en bil så nu har vi bara en dieselsnål bil. Cyklat till jobbet under sommarhalvåret. Köper bara närodlad mat.
15.10
Har inte gjort några medvetna miljöval, däremot är jag snål på ett sätt jag tror gynnar miljön. Jag konsumerar bara när jag behöver något och köper sällan ny teknik, en dator och mobiltelefon har jag till exempel ibland över fem år. När jag handlar kläder blir det ofta lite dyrare artiklar, mina olika skor jag har just nu har till exempel varit i bruk i fem år. Jag äger ingen bil och har dragit ned på köttkonsumtionen, dock främst av hälsoskäl. Jag flyger sällan, kanske i snitt vart tionde år. Mår plånboken bra mår även miljön ofta bra!
15.11
Att oftare argumentera i olika sammanhang där det förekommer tvivlare eller förnekare kan vara jobbigt, men är jätteviktigt.

Allt det andra har jag sett som nödvändiga utmaningar. Har gått från ett ganska ”traditionellt” liv till att äta eko och växtbaserat (mint 95%). Låter bilen stå nio gånger av tio och flyger inte över huvud taget. Att köpa mer begagnat och mindre materiella ting samt lägga om till klimatsmart och etisk kapitalplacering och uppvärmning är inget umbärande. Det kanske rent av ”lönar sig” på längre sikt. Och det är tanken med allt nästan allt jag gör: Att det blir en liten aning mindre dåligt. Lite minde skyldig till nästa torka eller översvämning och att havsnivåerna stiger och att öar och kuster dränks så att folk förlorat sina hem...
15.11
Jag är vegan. Finns inget som är rimligare än det för miljöns skull.
15.12
Jag är ingen klimatkämpe. Lever dock minimalistiskt. Kanske bra för utsläppen. Men hur mycket tror ni verkligen att er, källsortering, äta veganskt, släcka lampan verkligen kommer att göra för koldioxidutsläppen. I sverige är det hysteri om klimatet, det finns inget vettigt tankesätt. Om hela världen blev veganer och slutade flyga, hur mkt minder utsläpp? 10-15%? Medans industrier, kolkraft släpper ut mångdubbelt mer. Man börjar i fel ände. Ät kött å flyg med gott samvete. Ska koldioxid utsläppen ner ska det forskas m.m för att hur man kan släppa ut mindre inom industrier och mer kärnkraft. Och är dessa temperaturförändringar onormala mellan alla istider? Blir förvånad om detta inlägg publiceras eftersom det inte är "normen".
15.12
Cyklar så mycket jag kan. Kör tusentals passagerare i min buss varje år, och kör dom hela tiden med lätt gasfot.
15.12
Mycket kan man göra själv.
Det viktigaste är nog att dra ner starkt på konsumtionen. Om du verkligen ska köpa nytt, köp något som kan hålla länge om man tar hand om det väl. Laga gärna själv eller att någon annan lagar åt dig.

Förutom att sluta pendla med bil, resa med flyg samt konsumera mindre så är det regeringens ansvar att vi vänder åt rätt riktning. De ska ge oss och industrin verktyg att gå över till minskad konsumtion/produktion. Lägg inte ansvaret enbart på oss. Vi individer är för mycket påverkade av samhällets konsumtionshets och industrin utnyttjar det för det går helt enkelt. Det krävs ökade regleringar och samtidigt inte straffa arbetarklassen/låginkomsttagarna med förhöjda bensinpriser och sånt skit för det gynnar inte någon förutom överklassen. Ge låginkomsttagarna möjlighet att övergå till mindre konsumtion och andra miljövänliga saker.
15.12
Trycka in ECO knappen på bilen lite oftare.
15.12
Dricker havremjölk och äter bara kött när jag inte vet om det. Är väl hemskt, men är för lat för att läsa innehållsförteckningar. Men större delen av ens veckor blir veganska av att undvika det som tydligt skriver ut kött.
15.13
Inte skaffa barn. Tänker att på sikt ska det nog inte ens bo människor i så pass kalla områden som de nordiska länderna då klimatavtrycket per person blir så mycket större här? Mänskligheten överlever ändå på sikt i de varmare länderna i tex mellanöstern, indien och afrika.
15.13
Väljer bort att skaffa barn.
15.13
Jag har varit vegetarian i 3 år för miljöns skull, och när någon frågar vad vi ska för än helgen svarar jag aldrig någonsin shoppa. Har inte tyckt det varit svårt att överleva eller hålla sig till: anser att jag har samma livskvalité som de flesta :)
15.13
Undviker att kasta bra mat och väljer närodlat när jag kan
15.13
Kör bil ca 1500 mil per år. Då går det åt 650 kg biogas som kommer från matavfall, slaktavfall o gödsel som tagit upp precis lika mkt CO2 från luften som det jag släpper ut. Kör på biogas. Toppenbränsle. Man måste inte ha elbil för att köra klimatvänligt. Dom är också bra men omställningen bort från fossilbilar går snabbare om vi nyttjar a llt som står till buds.
15.14
Är kroniskt sjuk så har varken råd med bil eller några resor. Äter veganskt. Har inga barn eller husdjur.
15.14
Det enda som spelar någon roll egentligen är överbefolkningen. Det pratas dock sällan om detta utan befolkningsökning ses alltid som goda nyheter. Alla länders befolkning ska öka överallt och alltid i evighet tydligen. Det är ju "bra för tillväxten" och bnp. Dock bara kortsiktigt och hela systemet är helt ohållbart i längden naturligtvis.
15.14
Flyger inte.
Kör biogasbil.
Har dragit ner på framförallt på nötköttet.
Åker buss eller cyklar till jobbet.
Har vindandelar för elen.
Källsorterar.
15.14
Cyklar går o åker kollektivt till jobbet. Kör sällan bil. Tar tåget på jobbresor o hyr miljöbil eller åker eltaxi. Komposterar matrester o lägger ut i trädgårdslanden. Äter vegetariskt hemma o när jag kan på jobbet. Handlar gärna kläder på secondhand o annat begagnat på nätet. Har vindkraftsavtal med elbolaget. Dricker bara ekovin o köper kravmärkt. Känner inte att något av detta är en uppoffring. Snarare ett schysst sätt att leva ett bra liv..u
15.15
Jag har inte åkt flyg på 12 år. I vardagen cyklar jag och promenerar. Bor lyckligtvis centralt. Kör bil max. två ggr per vecka. Är numera pensionär vilket gör "miljötänket" lättare att förverkliga.
15.15
Att inte ta bilen när vi handlar. Att gå och cykla och använda bilen så lite som möjligt.
15.15
Jag har valt att inte skaffa barn i överhuvudtaget. Jag är snart 30 och känner fortfarande inte suget eller lusten för 5 öre. Jag känner bara mer och mer att jag gjort rätt val.
15.15
I brist på resesällskap har jag inte flugit sen 1994. Senare har det kommit att bli ett sätt att minimera miljöbelastningen genom att undvika flyget så långt det går. Några andra val är flyttat närmare jobbet när tillfälle gavs. Kör hellre kortare turer elmoped eller el cykel än bensinbil. Uppgraderat från elpanna till LV värmepump. Flyttat frysen till kallgarage. Klipper gräs med el.
15.15
Dragit ner med kött, använder mer quorn istället för köttfärs. Odlar egen grönsaker och kryddor. Källsorterar så mycket som det bara går. Har höns, behöver inte köpa ägg.
15.15
Har aldrig flugit nånsin,semestrat på hemmaplan.skaffat pool för bad hemma,men äter som vanligt tar tillvara på vad naturen ger i form av bär och frukt.tror inte att man löser miljön med att bara äta grönt,gäller att sprida ut sitt matintag på fler grupper än att bara äta grönt.och framförallt inte äta ute på krogen,det blir alltid mat över för en matlåda.
15.15
Jag har inte tillverkat några barn: bästa man kan göra för miljön!!!
15.16
-Åker kollektivt till jobbet
-Bergvärmepump
-Termostater på alla element
-Sänkt inomhustemperatur
-Renoverade fönster med lågemissionsglas och nya gummilister
-Utbyte av vissa vitvaror till A+++ och A++
-LED-lampor i hemmet.
-Nitisk källsorterare
-Elgräsklippare
-Lagar om möjligt trasiga saker i stället för att köpa nya
-Hängtorkar kläder i stället för att torktumla
-Timer på ADSL-modem så att det är avstängt på natten och på arbetstid
15.16
Betalar skyhög drivmedelsskatt , äter mindre kött,
Kärlsorterar,
15.16
Köpt begagnad mikrobil, Skoda Citigo.
15.16
@Helge Kneese Jag hittar inte din forskning publicerad någonstans inom etablerad klimatvetenskaplig litteratur. Du tycker inte det är lite märkligt att nära 100% av alla klimatforskare har en syn på saken men du (oklart var du bedriver din forskning) har en annan?
Du är nog ett barn av din tid där man anser sig veta mer än experterna och tror sig kunna välja vilken sanning man vill tro på. Men du förstår, så fungerar inte vetenskapen. Den strävar efter att hitta fakta, och de fakta är inte för dig att tro på eller inte.
15.17
Politiker som styr allt borde ta bort flerbarnstillägget. Det kom till för att öka Sveriges befolkning. Det är ju inte aktuellt längre då vi har stor inflyttning.
15.17
Jag har valt att avstå barn för klimatets skull. Det är det mest effektiva och miljövänligaste jag som människa kan göra. Att flyga till Thailand varje år i hela sitt liv belastar klimatet med 1 ton CO2-ekvivalenter. Att köra bil 2000 mil om året hela livet belastar klimatet oxå med 1 ton CO2. Att skaffa ett barn belastar klimatet med 100 ton CO2-ekvivalenter. Att då välja vad man ska avstå ifrån blir inte så svårt. Alla andra åtgärder blir som en droppe i havet. Att helt sluta äta kött, tvätta i kallvatten, byta till lågenergilampor, återvinna skräp mm uppgår tillsammans totalt till mindre en 1 ton CO2-ekvivalenter.
15.51
Så länge våran konsumtionshets inte går att göra avkall på så är det nog svårt att få miljöfrågan att bli tagen på alvar?
Vi kan nog inte peka på just en specifik del utan det är hela vårat levnadssätt som måste ändras!
15.51
Cyklar till och från jobbet året runt. Minskat ner på köttätandet, äter kött som är närodlat och/eller ekologiskt (svenskt). Slutat flyga. Källsorterar det som går. Har en liten bensinsnål bil men använder den så lite som möjligt.
15.51
Jag har inte längre bil sedan 2012, Jag cyklar både vanlig cykel inne i Göteborg och på längre turer en elcykel. Jag äter inte kött sedan 1991, är mestadels västkustvegetarian, dvs jag äter fisk och skaldjur ett par, tre gånger i veckan. Jag har inte flugit sedan 2006 och köper inte jättemycket kläder. Min ryggsäck och min bomullstygkasse jag har med mig när jag handlar mat har jag använt och använder mer än 1.000 ggr. Så mycket mer kan jag inte komma på. Tack för att jag fick skriva detta! Upplyftande att läsa vad ni andra gör för klimatet! Tillsammans blir vi starka!
15.52
Köpte solcellanlägnin instellet för ny bil! Tim
15.52
Jag brukar inte shoppa när jag är utomlands.
15.52
Vi ställer bilen och åker till 95 % elcykel i vardagen. Vi har även valt att inte flyga.
15.52
Jag drar in på konsumtionen 👍🏼
15.54
Att rösta på ett parti som är för kärnkraft även om partiets övriga politik inte passar mig helt. En utbyggd produktion av kärnkraftsel kommer att vara helt nödvändig för att rädda miljön och försörja alla elfordon i framtiden. Detta är något som ex Miljöpartiet och Centern tyvärr inte förstår.
15.54
Har 12 km till närmaste affär och till min arbetsplats men cyklar alltid dit när väglaget tillåter. Där finns också närmaste busshållplats... Det blir ca. 90 mil per månad som jag undviker bilkörning.
15.54
Jag har valt att inte skaffa barn pga att jorden är överbefolkad. Äter dock kött och flyger ganska mycket i tjänsten.
15.55
Avstår skaffa barn, vill inte ha några och det känns som ett bra slag för klimatet, och utöver det känner jag inte som jag behöver / tänker göra så mycket mera: vi är alldeles för många människor redan på jorden, , låter iofs bli överkonsumera, ingen reklam tack lapp på brevlådan, tar tåg till jobbet osv, men jag tar samtidigt flyget utomlands några gånger per år och skäms inte för att köra bil eller att jag passade på få en bra deal på en euro 6 diesel bil innan skatten höjdes och jag älskar äta kött,
15.55
Jag bor nära jobbet och har ett barn.
15.55
Inga barn, och befolkningen bör minska globalt,
15.59
Folk som pekar mot att andra än dem själva behöver förändras är antagligen största anledningen till att det här till slut går åt fanders.
Jag äter nästan inget kött, köper väldigt sällan kläder (trots att jag är en del av en mycket ängslig medelklass), köper sällan tekniska saker, åker kollektivt osv.. att källsortera räknar jag inte ens in. Det här till samma självklarhet som att man borstar tänderna.
15.59
Vi borde skaffa färre barn i Sverige och andra rika länder. Hellre adoptera de föräldralösa som finns runt i världen eller ta emot fler ensamkommande. På så sätt bidrar vi till att stoppa överbefolkning.
16.18
1. Max ett barn

2. Lyckas att få vårt barn att avstå från barn
( Då får hen lov att spara en hel del så att hen kan betala sin ålderdom själv )

3. Semestrar på hemmaplan

4. Inomhus temperatur 17 grader

5. Duscha fort
16.18
Inandningsluften består av 21% syre och 0,04% koldioxid, medan utandningsluften består av 16% syre och 4% koldioxid.
16.18
Äter nästan bara vegetarisk mat hela familjen, nästa steg är vegan. Ost är ju lika illa som kött. Äter mera rester och jobbsr på att minska matsvinnet. Tar alltid låda då jag äter ute och det blir över. Skaffat elbil, transportlöper mera och åker kollektivt i veckorna. Ska plastbanta mera.
16.19
Jag är vegan!
16.20
Att börja åka med kollektivtrafiken är en bra början. Det måste naturligtvis finnas sådana möjligheter, men i Sverige idag har inte alla människor den möjligheten. Nästa steg är att börja ifrågasätta bilen. Behövs den ? Om inte, sälj den. Idag finns bilpooler. Bli mindre bekväm-rör mer på kroppen. Konsumera med förstånd-köp det du verkligen behöver---inte det du skulle vilja ha. Tänk bort -bra att ha. Jag köper gärna begagnade kläder och tycker att det är helt ok.

Om du är för tjock-börja med att tänka på vikten. Om du använder en massa nagellack och smink. Behövs det ? Att börja ifrågasätta sin egen livsstil är en stor utmaning- men det kan ge resultat snabbt.
16.20
När det är kallt ute försöker jag ändå inte varmköra bilen längre än 30-45 minuter innan jag åker till och från jobbet. Även fast det kan innebära att bilen inte är helt genomvarm och torr innan jag ska vistas i den i två timmar.
16.21
På 70- talet då var snart oljan slut o den har vi kvar ännu. Sen skulle vi spara på elen men det hade vi inget för, för då höjde elbolagen priserna i stället. Vi betalar o har alltid fått göra det - först elskatt o sen moms t o m på elskatten. Har aldrig fått nån förklaring till varför. Här i Väst har vi en egen väderobservatör o han pratar hellre om att allt går i cykler men alla som säjer så får ju mothugg. Apropå värmen i somras så var värmen lite svårare här 2-3 dagar men inte över de grader vi hade under 2 veckor olika år under 70- talet men de veckorna benämns inte av varken meteorologer eller klimativrare. Då hade vi nästan 35 grader varmt. Det värsta med värmen i somras var att de vilda djuren inte fick nåt att dricka. Jag led med dem. Meteorologerna trodde att värmen skulle fortsätta in i sept. men det blev annorlunda. Regn o lite kyligare i aug. Sen regnar det för lite o på fel ställen enligt förståsigpåare, bara för att få höja elpriserna. Det är enkelt att ha elbolag: Det är bara att höja priserna. Tänk att tillhöra ett parti o få sin inkomst av skattebetalarna genom att köra med olika farhågor. Så kan inte de göra de som verkligen ska producera nånting i industri eller vård eller omsorg. Sverige lägger ju så mycket i bistånd, varför görs inget mot alla som tar ner all regnskog? Alla djur som blir utan sitt livsuppehälle, blir utrotade. Ja det finns mycket att säja om hur politikerna bedriver sin politik här o ute i världen. O isarna som smälter, nu när människan är så hemsk, vad har människan där uppe o göra? Det går bussresor dit, allt för tjäna pengar på turister. T o m forskarna som lånar/ hyr isbrytaren Oden tar inte med sej sitt skräp utan det får ligga kvar där, allt enligt media.
16.22
Jag har sopsorterat i över 20 år, har inga barn, äter vegetariskt 5-6 dagar i veckan, har aldrig flygit på solsemester mm, använder bilen 1 gång i veckan, bor i en 1 med kokvrå och köper minsta möjliga teknikprylar och kläder.
16.25
Har valt att inte skaffa barn. Har aldrig ägt en bil. Äter inte kött längre och väljer nu bort flyget. Finns så mycket att se och uppleva inom kortare avstånd. Ta tåget mellan Oslo och Bergen i Norge. Vackrare tågresa får man leta efter.
16.33
Man behöver inte "uppoffra" sig, egentligen. Använd alla grejer tills de är slutanvända. Vårda dem, så håller de längre. Tänk energisnålt vid matlagning, tvätt och duschande. Om du kör bil, kör snålt, det finns mycket att hämta bara genom en snäll gasfot. Sopsortera... Man önskar det fanns ett bra sätt att trycka på förpackningsindustrin så att detta hysteriska plastförpackande minskade en del, där finns mycket svinn att jobba med.
16.33
Blir glad över att så många väljer att inte skaffa barn här i Sverige
16.34
Media, politiker och vanliga normala människor fokuserar ofta på helt fel saker för att komma tillrätta med klimatproblemen. Ofta det flygresor, bilåkande och köttkonsumtion som tas upp som stora problemområden och där det ska sättas in stora åtgärder med bland annat skatter och avgifter. Men det är som någon skrev tidigare bara marginella problem. Det absolut största problemet är människan själv och dess bidrag till överbefolkningen. Vi är helt enkelt för många. Men vad jag kan se bland många kommentarer är att fler och fler avstår barn för klimatets skull. Jag tror att det är en ökande trend i dagens samhälle då man börjar få upp ögonen på hur stor påverkan på klimatet som ett eller flera barn egentligen har. Om en eller ett par generationer kommer det anses lika fult och miljövidrigt att ha barn som det ses att åka stor Suv eller flyga till Thailand idag.
16.34
Lagt nästan hela mitt livs besparingar på en ny elbil istället för en betydligt billigare fossilbil.
16.34
Vi sålde bilen och köpte cyklar till alla i familjen samt buss/tågkort till barnen.
Äter vegetariskt 2 veckor varje månad.
Har bojkottat flyg i fem år.
Röstade på MP (som jag anser behöver bli mer aggressiva med politiska förslag som är obekväma, t.ex. förbjud bensin/diesel från och med 2025).
Handlar secondhand och svinnsmart.

Att sälja bilen kan jag rekommendera, förutom klimatet förbättrades hälsan och ekonomin dramatiskt.
16.42
Ingen bil, inget flyg, inget fläsk/oxkött, låg konsumtion...men detta är möjligheter, inga uppoffringar
16.42
Släcker lamporna när jag ska sova, är livrädd varje natt för spöken men vad gör man inte.
17.05
Om du fortfarande har en bil ifrån 73 och kör på varannan växel och tror miljön tjänar på detta kan man undra om en sån bil har rätt att framföras på allmän väg...
17.05
Inte skaffat barn!! Med tanke på att varje barn som föds påverkar med 60 ton co2 / år vilket motsvarar att flyga 25 ggr över atlanten årligen. Jak kan med gott samvete resa, flyga, ha båt, SUV, käka kött och kommer ändå inte i närheten av en barnfamilj i miljöpåverkan.
17.05
43 % av alla grödor som skördas går till mänsklig konsumtion, resten blir djurfoder eller är förlust i produktionsledet. 1/3 av maten som sedan produceras förstörs eller kastas (Vilhelmsson & Tengland. 2016. Global Folkhälsa). Har därför svårt att se att det skulle vara bättre att satsa på ett lägre barnafödande, speciellt i Skandinavien om man jämför med hur det ser ut i världen. Att världens befolkning behöver sluta öka i antal stämmer dock, i varje fall stabiliseras, vilket är på gång genom framförallt utbildning och skolgång.
I stora drag är klimatförändringarna ett beteendeproblem, alltså det svåraste som finns. Tuffa politiska åtgärder krävs med riktade skattehöjningar och sänkningar. Människor behöver förstå att det inte är en rättighet eller självklarhet att äta kött ett par gånger i veckan eller flyga till New York två gånger om året.
17.06
Jag har ingen bil, undviker prylar och resor, äter mestadels veganskt och ekologiskt.
Ni som säger att ni avstår från barn för miljöns skull, är ni inte rädda för att befolkningen i framtidens samhälle blir av sämre "kvalitet" om de goda människorna inte förökar sig?
17.06
Reser sällan, konsumerar inte mer än nödvändigt, jagar för att få kött(ingen uppoffring) kör äldre bil.
17.06
Lågkonsumerar. Köper mycket second hand. Flyger nästan aldrig. Har källsorterat så länge möjligheten funnits. Vegetarian. Undviker plastförpackningar. Köper mycket eko-livsmedel. Och det är ingen uppoffring, snarare en överlevnadsstrategi, om inte för egen del så för kommande generationer.
17.07
Det är ingen direkt uppoffring utan snarare ett sätt att leva! Jag har lagat all mat i vårt hushåll de senaste dryga 40 åren och jag använder nästan aldrig halvfabrikat och definitivt ingen färdigmat. Jag har alltid arbetat heltid och så även min hustru. När man lagar mat är det nästan ingen skillnad alls i arbete vilket man lagar 2 eller 10 portioner. Därför lagar jag nästan alltid större omgångar som vi äter först när det är nylagat och sen antingen som färdiga "neste-boxar"(matlådor) som jag fryser in eller som flerportionslådor med kött, fisk, kyckling, vego-grytor som man sen kan tina upp/värma och endast koka lite ny potatis, ris eller pasta till och skära ner en ny fräsch sallad. Både jag och min hustru äter dagligen lunchbox, jag hemma då jag nu är pensionär och hon som arbetande lärare. Med detta förfarande slängs nästan ingen mat alls hos oss! Jag köper nästan bara närproducerat och ekologiskt och jag använder alltid näsan och munnen för att avgöra "bäst före" i stället för att kasta när datumet gått ut vilket är allt för vanligt nuförtiden. Nästan alla livsmedel håller sig minst en till två veckor längre än datumet visar! Det tokigaste jag vet när det gäller "bäst före-datum" är ju ost! Den lagras i månader och blir sen plötsligt för gammal en viss dag?! Det enda man möjligen ska se upp med är malet kött av olika typer men även då känns det tydligt på lukten om det inte är bra! Blir det sen genomstekt är inte det heller farligt! Laga mycket åt gången så sparar ni tid! Köp hellre en extra frysbox till förrådet än en massa utrustning till köket som inte blir använt! Mvh. Lennart/amatörkock/ surdegsbagare sen några år.
17.07
Låter bli att skaffa barn!
17.07
Försöker att åka kollektivt i första hand, tar cykeln om det inte är för långt och försöker att fisa lite mindre, metangas är inte att leka med.
17.08
Cyklar alltid i första hand. bilen när de inte går att använda cykel..
17.09
Slänger inget - vare sig mat eller materiella ting. Behåller tills de går sönder, behöver jag inte hela saker längre så skänker jag bort dem. Semestrar inom cykelavstånd.
17.09
Tycka synd om alla som går omkring och oroar sig för saker de inte förstår sig på.
17.09
Köper klimatkomensering vid enstaka flyg. Köpt solcellsinvestering i afrika. Sparande i huvudsak på förnyelsebar energifonder. Kör elhybrid o cykel. Tåg inrikes. Minskat massor på kött (älskar Max holloumiburgare), vegetariskt flera dar i veckan hemma. Tror på aktiva val som stöder utveckling.
17.18
Har bestämt att jag inte ska flyga på åtminstone 5 år
17.19
Jag gör bara det för miljön som också leder till att jag sparar pengar. Egentligen är det meningslöst att offra något eftersom China och Indien gör det motsatta.
17.44
Jag menar inte som jag skrev att det bara är i Sverige man ska skaffa färre barn, det vore ju väldigt märkligt. Jag menar även länder som Indien och Kina som någon skrev. Och på sikt att vi ska ha mångkulturella samhällen på varmare breddgrader (sliter mindre på miljön) och avbefolka kallare platser som t.ex. norra europa (större klimatavtryck per person här). Det ligger långt fram i tiden men måste nog göras och jag tror "samhällseliten", eu, fn o.s.v. förstått detta. Sen skadar det inte att sopsortera heller men ja.
17.45
Semestrar inom max 70-milsradie hemifrån. Flyger inte, har aldrig lämnat Europa. Äter närproducerat, använder det jag har och lagar istället för att köpa nytt. Har valt yrke som inte bidrar till nyproduktion av föremål.
17.45
Kastar aldrig mat. Tre överblivna potatisar kan man alltid få nytta av i nästa måltid.
Dragit ner på kött. Köper ofta viltkött som vildsvinfärs som jag blandar ut med bönor eller riven potatis när jag gör biffar.
17.45
Manga knappa ideer har exempel att inte ha barn. Det är med ny teknik vi ska Fixa klimatet. Atervanda resurser. Mer for mindre.
17.45
Läst förslagen för miljön. Vi ska inte längre skaffa barn, vi ska inte äta kött, vilka tar hand om oss när vi blir äldre? Ska vi inte ha några djur i Sverige? Sortera era sopor, låt flygsemestrar vara, återanvänd det som går.
17.45
Cyklar året runt . Seglar med segelbåt på semestern = förbrukar max ca 10 liter diesel per år.
17.46
Blitt vegan
17.46
Åker så myckey bil jag kan, äter vad jag vill och fiser en hel del! Kina Indien och USA fixar resten
17.46
Flyger inte.
17.46
Jag kör en 15-årig dieselsnål bil (har inte råd att köpa någon dyr elbil på min lön), äter kyckling/fisk några gånger i veckan men avstår inte från kött, kör bil till jobbet trots att det är bara 7 kms (pga schemat på jobbet är det omöjligt att åka bus till jobbet - jobbar inom vården - bor på landet), källsortera allt, har inte tagit flyget på 4 år (tycker inte om att resa), gör matlådor av mat som blev över. Tycker att politiker ska prioritera att se till att tynga industrier ger mycket mer för att minska utsläppen.
17.47
Inget jag gör är uppoffringar, det är aktiva val jag är stolt över. Jag saknar inget, det var bara en omställning i början. Jag äger ingen bil utan reser kollektivt. Jag är vegan (med min sambo och hund). Jag köper mycket sällan nya kläder, jag väljer i första hand second hand och tänker efter innan varje köp. Jag planerar veckomeny och inköpslista för att minimera svinn och impulsinköp. Det bästa: I år köper vi inga nya julklappar till varandra. Allt måste vara begagnat, hemgjort eller något en redan har hemma. ❣️
17.47
Om vi inte får leva som vi gör nu kan man lika gärna dö.. Skulle aldrig avstå något..
17.47
Problem att även vi svenskar skaffar oss för många barn numera, ofta med flera partners. Hållit mej till två barn, för att inte befolkningen ska bli för stor. Ta bort flerbarnstillägget och inkomstpröva barnbidraget.
18.44
Jag ser till att bara köpa el producerad av kärnkraft.
18.44
Ställ bilen. Åk buss!
18.44
Tänker inte skaffa barn. Och varför skulle de vilja komma till den här planeten som ändå är överbefolkad och på väg att gå under?
18.44
Jag äter 100% växtbaserat, åker aldrig med flyg. Äger ingen bil. Har inga barn. Konsumerar så lite som möjligt. =)
18.44
Har bara ett barn vi är ändå för många på jorden
18.45
Har inte flugit på 10 år.
18.45
Vi CYKLAR dit vi ska och till och med när vi storhandla för veckan.
Vi källsortering metall, kompost, papper, plast, batterier, glas, grovsopor
Vi använder sällan badkar.
Vi har inte lampor på dygnet runt.
Vi duschar och badar en gång i veckan.
Vi handlar på secondhand och lämnar kläder och leksaker vi inte använder längre till secondhand.
Vid långa resor hyr vi bil från bilpool.
Vi undviker flygresor och har semester i svenska naturen.
18.46
Jag väljer cykel till och från jobbet året runt, det spar många mil bil. Tar cykeln till så mycket som möjligt. Bilen används till veckohandling och ärenden på helgen. Det blir mellan 1200-1300 mil cykel per år. Det är min förändring från att för 10 år sedan ta bilen till allt. Trevlig helg.
18.46
Väljer bort Thailandsresan mot en lång semester i Bohuslän i vår 40fots motorbåt istället. Det blir mycket mindre utsläpp och mer lokalt semestrarna vilket är miljövänligt.
18.46
Vi äter vegotariskt på veckorna, kött och fisk sparas till helgen eller till fest, men annars går de helt bort.
18.46
Jag valde aktivt att inte ha några barn för miljön skull vi är redan över 7 miljarder människor här på jorden.
18.47
Sopsorterar noggrant, minskat konsumtion av varor jag klarar mig utan, köper ekologiskt, tar vara på all mat jag köper, cyklar, väljer tåg framför flyg, minskat elkonsumtionen, infört sopsortering på arbetet, undviker engångsartiklar. Har det påverkat min livskvalite? Inte alls. Försök du med, att stoppa huvudet i sanden har aldrig hjälp någon. Lycka till!
18.47
Jag bor på landet, åker bil till jobbet men aldrig nöjesåkning. Reser aldrig på semester. Har höns och odlar ena gränsaker. Har endast +15 grader inomhus på vintern, lönen räcker inte till mer. Har halverat mina matportioner. Använder mycket lite varmvatten, duschar bara 3 ggr/vecka.
18.47
Fin idé med begagnade eller hemgjorda julklappar Emilia. Få ner shoppingen runt jul vore inte dumt.
18.48
Inga utlandssemesterar, prioriterar svenska produkter eller nordiska, slänger minimalt med mat. Åker miljöklassad bil.
18.48
Det finns smarta robotar som ska ta hand om folk inom 10-20 år.
Det behövs inte så många sjuksköterska ,vårdbiträde, etc.

Man sparar så mycket pengar för ålderns höst, inte som i ,exempelvis Sydkorea. dagens pensionärer där satsat all de hade för barnens dyra utbildning. Majoriteten av barnen kan inte ge tillbaka till sina gamla,fattiga föräldrar då de har en tung börda pga de har egna barn. Det finns stor risk att de upprepar sina föräldrars misstag ...

18.48
När jag är ledsen över min livssituation som gör att jag tvingas leva under existensminimum, och med ständig värk, brukar jag trösta mig med att jag gör något väldigt bra för miljön. Jag reser aldrig, köper inget, och kommer inte leva särskilt länge. Alltid nåt.
18.49
Bland annat att avstå från barn.
Tekniken kommer kanske att förbättra klimaten lite men den mördande konkurrensen pga.
överbefolkningen globalt förstör människan och andra arter.
Följden : Krig, (o)frivillig migration, you name it
19.04
Nedslående att läsa inläggen, verkligen. Har fyra barn som vi älskar över allt, men köper närproducerat och bor i nytt hus, strömsnålt.
19.05
Kör med 100% fossilfri Diesel från Neste My,
eller 100% fossilfri Biogas.
Använd Vind och Vatten för El.
Ät så lite kött som möjligt
Konsumera mindre.
19.55
Skrota bilen börja åka cyckel, buss och tåg i stället. Sluta helt att flyga turista i Europa med hjälp av tåg och/eller buss. Tveka inta fatta beslutet genast.
Kramar från Sven-Olok
19.55
Har investerat i solceller och elbil under hösten.
19.55
Jag går till jobbet.
De flesta av mina kompisar åker bil och får göra bilavdrag.
Varför kan inte jag belönas med ett skatteavdrag för att jag inte påverkar klimatet lika mycket som de gör?
19.55
Om jag lovar att varken fisa eller rapa i två månader.
Kan jag då flyga till Kanarieholmarna för lite sol i Februari?
Självklart klimatkompenserar jag med att plantera nya träd i Tanzania.
Tyvärr går bara 2% av mina pengar till trädplantering.
98% går till löner på det klimatsmarta företaget med kontor i Stockholms innerstad.
Min klimatångest är katastrofal.
Vad jag än gör kommer i slutändan antagligen ta livet av en isbjörn eller en blåval.
Hjälp!
19.55
Slutat flyga, åker kollektivt, bor i miljöhus, spar vatten och el, shoppar inte för nöjes skull (ingen uppoffring), sopsorterar och återvinner, äter vegetariskt och närproducerat. Inget flaskvatten och andra onödigheter.
19.55
Vi har INGA Barn!!!!!!!
19.55
Jag har slutat flyga, köper närproducerat och eko i så stor utsträckning jag har råd med och tänker alltid en extra gång innan jag köper nytt.
19.56
Äger ingen bil. (2 småbarn). Bara vanliga cyklar.
19.56
Att avstå från att skaffa barn. Det är det bästa man kan göra för miljön.
20.10
Vad händer här Next ?
Inga barn?
Alla som pruttar skatt på det?
Max 3 eller 2 gånger för att gå på toa?
Att andas självklart skatt på det koldioxid kommer ut?
Att motionera jo du andas mer ?
Listan kan göras lång?
Tycker självklart ska man tänka på miljön, men alla ska inte bli tvingad. Att bli vegan eller liknande.
20.10
Flyger 2 till 3 gånger per år . P.g.a min familj.
Att inte skaffa barn p.g.a miljön ?så löjligt och hemskt. Äter kött och kyckling mycket. P.g.a. Min partner gillar inte fisk. Har ej bil . Tycker hela debatten har blåssat upp till extrema. P.g.a värmeböljan i år . Vi få se vad som händer 2019 om sommaren blir varm eller kall.
20.11
Inga barn.
Ingen annan åtgärd kommer i närheten, inte bara idag, utan även långt efter att jag dött.
Hur man än vänder sig, har man rumpan bak:
Vad vi än äter, hur vi än reser, hur vi än genererar vår energi, kommer vi ofelbart att konkurrera med andra livsformer. Samvetsdämpande aktiviteter som att t.ex. äta insekter, skjuter bara upp problemen en smula. Så var det redan när mänskligheten blev tvungen att gå över till jordbruk, från att ha jagat och samlat.
...men nästan alla stadsmakter betraktar barnafödande som de flesta europeiska stater såg på massbilism under 50-talet: Man främjar det ekonomiskt, eftersom det är en (ekonomisk) tillväxtmotor.
20.26
Ni som förordar att det ska födas färre barn, beakta gärna att det år 2025 beräknas finnas lika många femåringar som åttioåringar på jorden. Det har aldrig har hänt tidigare och betyder att det föds färre personer än tidigare men att vi blir äldre. Det i sin tur betyder ur ett klimatperspektiv att vi i den rika delen av världen (Kina, USA & EU där också barnafödandet sjunker) förbränner jordklotets resurser på ett ohållbart sätt genom att vi anser det som en självklarhet och rättighet att äta kött flera dagar i veckan, konsumera i det oändliga och resa kors och tvärs. Alltså, stora delar av världens (alla andra länder och kontinenter) befolkning påverkar inte miljön på samma sätt som vi i den rika världen och är därför inte ett problem i den här ekvationen. Vi är tillbaka till att problemet handlar om beteende, hur du och jag förbränner de ändliga resurserna.
20.26
Avstått från att skaffa barn. Fyra flygresor på 45 år. Ingen bil. Cyklar till jobbet. Använder det jag köpt tills det går sönder, ersätter med nytt om det är absolut nödvändigt, annars inte. När jag fyller 50 ligger jag fett plus på miljökontot.
Sen blir det andra bullar resten av livet, kan göra i princip vad som helst med fortsatt gott miljösamvete. Stålarna man har sparat måste ju brännas på nått.
20.26
Cyklar till jobbet. Fast det är väl i sig inte en uppoffring för miljöns skull, utan främst för att må bra.
20.28
Tusen tack för alla bra och kloka kommentarer! Kul att ni ville dela med er! Vi avslutar chatten för ikväll nu. 
09.50
Märkligt , hör de som påstår skaffa inte barn är nytt för mig , ska det vara miljövänlig ??? Tycker det är märkligt åsikt !!!???
Jag äter efter säsong !! gå ut och gå istället för ta bilen , köper kort datum livsmedel , röda priser ofta !! köper mindre kläder ... min största uppoffrering är tiden och bekvämlighet tar tåg istället för flyg när jag reser även långa långa sträckor !!!
09.50
Eco drivning med bilen
10.10
Har svårt att tro att de som ”avstått att skaffa barn” verkligen gjort det enbart av miljöskäl. När man blir ofrivilligt barnlös eller t.ex. inte är intresserad av att skaffa barn passar det ju rätt bra att ha gjort valet pga miljöskäl...
Är tyvärr inte flygfri (1-3 ggr per år) och önskar att tåget vore ett attraktivare alternativ, har bil, cyklar till jobbet och affär 8 av 12 månader, pantar glas, lämnar returpapper, batterier, köper inte en massa prylar, handlar hellre kvalitet, halvtaskig sopsortering och senaste åren ätit mindre kött och mer grönsaker.
10.10
Sålde bilen och började äta veganskt 6 av 7 dagar i veckan. En dag unnar jag mig då jag fullkomligt älskar kyckling.
10.12
Till alla som inte skaffa barn pga överbefolkning: flytta till Norrland, det är tomt här. Starta ett företag här uppe och anställa folk som antingen bor här eller ska flytta hit. Jag tycker att det är en av de bästa investeringar man kan göra för miljön - att skapa en levande landsbygd!
10.12
Äter mindre kött och köper närproducerat
10.12
Slutat flyga fast jag älskar att resa.
10.13
Utan tvekan, är färre människor på jorden det enda hållbara. Behövs massiv politisk vilja till förändring, men det enda våra politiker har för ögonen är nästa val.
05.53
Vegan
05.53
Skippar både inrikes och utrikes flyg
05.54
Fel ställd fråga, det är ingen uppoffring att leva ett hållbart liv så att människan får en framtid. Varje livsval som för mig i rätt riktning får mig att må bättre!
07.10
Förändrat/förbättrat mina resvanor och matvanor. Försöker undvika slit och släng i större utsträckning.
07.10
Tvättar och återanvänder kondomer, hemskt slöseri på resurser att slänga dom, kan lätt användas 10+ gånger
07.10
Höj flyg skatterna brutalt.
Förbjud bilar med höga koldioxid halter omedelbart.
Gör flera miljözoner direkt.
Sänk tågbiljetter brutalt.
Gratis buss biljetter.
Förbjud mat från olikahåll som är dåligt producerade.
Var inte rädd.
Agera nu!!!!!!!!!!!
tänk till nu
08.55
Flyger ej aldrig gjort ! Slänger ej mat !skänker bort saker jag ej vill ha längre !
14.38
Det är mycket vi måste göra för att fixa miljön och klimatet, men det allra viktigaste faktorn är vår vårt ekonomiska system. Runt hela vår värld bygger våra ekonomier på tillväxt, ständig tillväxt för evigt, eller så går ekonomin dåligt eller baklänges, och det vet vi ju hur det blir då. Vårt system bygger på oändliga resurser, men då vi inte har det är det enda vi lyckas uppnå ett långsamt kollektivt självmord som bara kan sluta i katastrof. Men att ändra människors girighet och dumdristighet är svårare än att förändra våra ekonomiska system.
17.07
Det är ingen uppoffring men: jag äter vegetariskt, aldrig fabrikskött, ibland viltkött.
Cyklar mycket i vardagliga transporteringen till och från jobbet.
Flyger inte så ofta, visserligen mycket av ekonomiska skäl (så gott som inga utlandsresor, sällan inrikesflyg, oftare tåg).
Störst uppoffring är nog att tänka på att inte konsumera så mycket, och att köpa kvalitet hellre än billigt.
06.04
Nej till reklam i brevlådan.
06.17
Tack för alla kommentarer om största uppoffringarna man gör för miljön.
Idag fokuserar vi istället på om klimatfrågan har påverkat vad du äter?
06.20
Skulle aldrig sluta äta kött!! det är nyttigt!
Hej och tack för din kommentar! Tänker du på varifrån köttet kommer? Köper du svenskt? 
07.24
Nej det har inte påverkat mig på npgot sött. Kor och kött är inte ett problem utan en jätt tillgång. Resor till Thailand, vattenskotrar, snöscootrar, familjer med tre bilar och flera bostäder ör ett problem.
07.24
Äter likadant som alltid med den skillnaden att jag väljer Krav-märkt och ekologiskt i större utsträckning.
07.39
Ja! Alltid Svenskt Kött!!
09.53
Äter som vanligt eftersom det inte finns nåt klimathot kopplat till kött eller övrig mat.
09.53
Äter mycket mindre oxkött.För dyrt,för dålig kvalitet,segt eller torrt.Äter mer fisk och kyckling, en och en annan skinkbit slinker med ibland.
09.53
Jag äter inte något slags kött till frukost eller lunch längre och högst tre gånger i veckan till middag.
10.58
Vegetarian for the win!
10.58
Har blivit vegetarian! =) Dragit ned på min konsumtion i allmänhet! Sparar mycket pengar i processen! Mår dessutom själsligt och fysiskt bättre! =)
10.58
Vi äter kött minst 2 gånger per vecka både fläskkött och nötkött
11.25
Äter som vanligt, men försöker äta mer grönsaker, mest för min egen del.

För övrigt äter jag alla sorters kött, men föredrar svenskt kött, kan jag köpa från en jakt förening så gör jag de med. Föredrar mat från Sverige oavsett.
12.37
Då detta klimathot som ständigt rabblas inte är något människan bidragit till utan jordens egna kretslopp å cykler finns det ingen anledning å hålla på ställa om. Äter kött 2 gånger om dagen med gott samvete. Det enda jag gör är källsorterar men för att det mestadels är roligt inte för miljön.
Miljön sköter jorden själv! Människan har ingen påverkan.
13.13
Först var vi vegetarianer, men har nu gått över till att enbart äta veganskt. Mår bättre, äter billigare och sätter minimalt avtryck på miljön= win-win-win. Dessutom äter vi godare! Väljer alltid närodlat och ekologiskt i butiken. Trots det är matkontot inte större nu än det var innan vi ändrade kost.
14.59
Jag bryr mig inte särskilt mycket när jag flyger. Det är ändå patriarkatets fel och mest män som flyger och förstör miljön samt den äldre generationen. Och det var tur att jag hann åka till Kap Verde innan landet sjunker av stigande havsnivåer och dränks av mikroplaster.
14.59
Sedan tidigare vegetarian. Dragit ner på mejeriprodukterna (metan-gaser) och köper i stället alternativa mejeriprodukter.
14.59
Har gått från att äta allt till att bara laga vegetarisk mat hemma. Väljer till 80% helt vegetarisk kost ute och strävar efter att den siffran ska bli ännu högre. Källsorterar, har slutat med mjukmedel och överväger att sluta flyga.
15.00
Flexitariner har familjen blivit å så flyger vi inte mer. Sverige är fantastiskt ju både på semestern å att producera god antibiotikafritt kött och goda grönsaker👍
15.21
Tack för alla svar som har kommit in, senast på frågan "Har klimatfrågan påverkat vad du äter?.

Nu byter vi frågeställning och undrar istället: "Är du orolig för klimatförändringarnas konsekvenser där du bor?"
16.52
Ja, vi har nästan ingen nederbörd alls, kommer att bli torka nästa sommar, speciellt om vi får ytterligare en El Nino.
Ludvika har dessutom hjälpt till genom att hugga ner nästan alla träd, ingen svalka för barn och äldre, inga fåglar, inga insekter, bara mer avgaser som tillsammans med värmen effektivt tar kål på oss.
06.48
Bekymrad över människans bristande insikt över att inte förstå sitt ansvar över klimatförändringarna. Det finns många tydliga tecken i Dalarnas landskap, isarna är tunnare, mindre vatten i sjöar och det är torrare i jord och mark.
09.58
Nej inte ett dugg.
09.58
Äter endast ekologiskt. Sen försöker jag minska ner antalet köttmåltider jag äter i veckan och så köper jag REKO varje månad (alltså närodlad ekologisk mat) men bara mindre kompletteringsköp i vanlig butik.
12.07
Vi äter allt mer ekologiskt och Reko. Så försöker vi få till två vettiga vegetariska matdagar i veckan. Dessutom har vi den senaste tiden försökt äta mindre nöt- & lammkött. Handlar gör vi två gånger i veckan och då kör vi dit i elbil. Men vi funderar på en lösning där det går att lasta alla 5-6 kassarna med mat på cykel.
16.47
Ja, självklart, även om jag som 60-plussare slipper uppleva de värsta konsekvenserna. De allt torrare somrarna och årets låga vattenstånd i sjöar och vattendrag talar sitt tydliga språk vad gäller framtiden i vårt avlånga land. Här i östra Svealand inte minst!

Likt ansvariga ombord på Titanic har vi nog dessvärre ignorerat varningarna alldeles för länge för att det ska räcka med att ändra kurs.
16.47
Inte ett dugg. Detta är ju vad mänskligheten får räkna med. Så länge som jorden är överbefolkad så blir så här. Alla vill ha del av kakan. Pengarna styr rubbet. Först till kvarn osv.
20.16
Självklart! Är vegan, återvinner, minskar svinn så mycket som möjligt och dissar flyget!
20.58
Ja det har den definitivt. Idag är jag vegan av precis den anledningen. Om det visar sig att någon vana (t.ex. vad man äter) skapar problem och lidande får man ju självklart ändra på det, punkt. Så fort jag läste mina första rapporter på matens påverkan på klimatet blev jag direkt vegetarian. Detta var för 5 år sedan och sedan blev jag vegan för 3 år sedan.
21.06
Den dagen, om den kommer, att vi får slut på all godstrafik dito djurtransporter till slakt på vägarna och järnvägen byggs upp för transport samt gårdslakterierna kommer tillbaks och slaktar våra djur med värdighet istället.Möjligtvis har vi då lärt oss läxan att bara fara fram i stressad blindo. Även all sk nöjestrafik typ snö och vattenscooter samt all gammal bilpark tas bort, även dessa förbaskade epa traktorer. Den dagen har vi även där gjort en hel del för miljön.
21.49
Här skurit ner på brakskitarna markant.