SVT rapporterade · Inne eller ute - vad är bäst för katten?

Tack så hjärtligt för alla kommentarer! Vi stängde tråden klockan 17:00
14.04
Inne- eller utekatt? Vad är bäst? Här går åsikterna isär rejält. Vad tycker du? Vad tror du är det bästa för katten? Dela med dig av dina tankar och åsikter här! Tänk på att hålla en god ton.
11.10
Nja vi flyttade å våran katt va utekatt innekatt han valde om han gick ut men nu har han varit inne sedan mitten av augusti.visst han vill ut men vi har valt att ha han inne
11.13
Man borde fråga sig vad som är bäst för människor och fåglar i stället. Utekatter medför Kattbajs i barnens sandlåtor, kattkiss med frän lukt i grannarnas rabatter, massvis med döda småfåglar. Grannar har ofta stort besvär av andra grannars katter. Bäst vore att de som vill ha katt, har den inne, så att inte andra än kattägaren drabbas av en massa problem.
11.54
Oansvariga kattägare so låter sina kattor springa vind för våg, och inget i lagen finns för att stoppa dem utan jag måste freda mig mot deras kattor
11.54
Ute såklart. De håller efter råttor och möss. Se på Stockholm hur det blir om man stigmatiserar folk med utekatt...
11.54
Ute eller inne när de själva vill. På vinterhalvåret är mina katter inne den mesta av tiden. Ute högst 20 minuter. Men på sommarhalvåret är de ute mestadels. En katt behöver stimuleras annars blir den rastlös och hopplös att ha att göra med. Bästa medicinen är då att släppa ut katten.
11.55
Katter har längre livslängd och är mycket gladare inomhus, men dock ska man ändå se till att katter har en aktiv livsstil så att de inte blir överviktiga och får sjukdomar.
Det är också lite debatt om hygiens-aspekten. Katter är väldigt rena djur; som renar sig väldigt ofta, men deras avfall kan medföra några störningar.
12.04
Både och men man ska inte släppa ut sin katt utan att ha uppsikt över den. Vänj katten vid att gå i sele.
12.05
Mina katter får vara ute när dom vill. Har kattlucka på båda mina fastigheter.Dom går aldrig längre bort än att dom hör när jag ropar på dom.
Jag tror katten behöver jaga och klättra. Det hör väl till deras natur. Å andra sidan- bor man i stan, och aldrig släpper ut katten fungerar nog det också.

12.06
Som kattägare reagerar jag starkt på att folk släpper ut sin katt vind för våg. Trots atr katten blir trafikdödad skaffar man en ny katt med risk att den ska råka illa ut.
Det finns ingen naturlag som säger att alla ska måste vara ute på egen hand.
Att släppa ut sin katt utan att tänka sig för höjer inte kattens status.
Ingen släpper ju ut sina små barn i trafiken.
12.06
Det beror ju helt på vars man bor. Bor man lantligt till där det inte är så mycket trafik eller annat farligt är det ju mer rimligt att släppa ut katterna än om man bor mitt i stan. Man vill ju inte att katten råkar illa ut eller mår dåligt så det är ju givetvis upp till var och en att ta ansvar och bestämma vad som är bäst i just deras situation och för just sin katt. Och i att ta ansvar ingår självklart att kastrera katten om man låter den gå ute, och att man ser till att den kan ha en aktiv livsstil med god mental stimulans om man håller den inomhus.
12.38
Våra två katter är innekatter, men de får vara ute ibland. De har lärt sig att gå i koppel ända sedan de var små, och det funkar bra. Jag skulle aldrig släppa ut dem lösa på egen hand då vi bor mitt inne i stan. Promenader i koppel är en bra kompromiss.
12.40
Först och främst är en kastrerad katt är en lyckligare katt. En fertil katt blir både fysiskt och psykiskt stressad. En innekatt som får tillräckligt med stimulans, lek och möjlighet att klättra/hålla utkik mår bättre än en utekatt och lever längre.
12.45
Om en katt mår bäst av att vara innekatt så ska den vara en innekatt. Men en katt som gillar att vara ute så ska den få vara det.
14.40
Beror på vilken kattras man har. Vissa raser har behov att vara utomhus medan andra är avlade till innekatt i princip. Det är något man bör ta reda på när man ska skaffa katt. Bor man inne i centrum borde det vara otillåtet med lösspringande katter, utan att man har sele och innätad balkong om man har katt med utomhusbehov.
16.56
Spelar ingen roll
16.56
Det bestämmer katten