SVT rapporterade · Busväder drar in över landet - följ läget här

Ett riktigt busväder drar in över framförallt norra delarna av landet under helgen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning från Värmland upp till Norrbotten, där man varnar för snöfall och halka. Vi följer läget här och uppdaterar med senaste informationen. 
Har du information om läget? Bilder? Mejla lina.bergstrom@svt.se 
14.23
Östersund: Här är det snöigt och halt och en trafikolycka inträffade i centrala stan vid lunchtid. Räddningstjänsten berättar att stora fordon som bussar och lastbilar har problem att ta sig fram i backar. 
14.29
Bilder från olycksplatsen i Östersund. Foto: SVT  
14.34
Tandsjöborg i Gävleborgs län: Under natten inträffade en dramatisk olycka längs E45
– Av någon anledning så har han kommit upp på det sluttande broräcket och sedan har bilen flugit 40-50 meter ner och slagit i vattnet. Där har den studsat på isen och vidare in i skogen där den nu ligger upp och ner, totalkvaddad. Det ser ut som något från bilskroten, säger Kenneth Eriksson på räddningstjänsten i Ljusdal. 
14.39
 Hedemora: En kvinna med barn i bilen voltade på riksväg 69. Samtliga fördes till sjukhus. 
14.46

Umeå, Västerbotten: En personbil fick vid 12.30-tiden sladd på E4 i höjd med Stöcksjö utanför Umeå och gled ner i diket. Enligt räddningstjänsten ska allt ha gått bra. De behövde inte åka ut för att hjälpa till, men det är halt på vägarna i området.

14.52
Västernorrland: Flera olyckor har inträffat under dagen i bland annat Timrå, Sollefteå och på E4 mellan Örnsköldsvik och Husum. Trafikverket varnar för halkan. 
14.57

Yttermalung, Dalarna: Två personbilar har krockat korsningen på riksväg 66 vid 13.57. Enligt polisen är fyra personer inblandade men ingen ska vara allvarligt skadad. Båda bilarna behöver bärgas från platsen.

14.58

Allvarlig kollision vid Älgå – fyra till sjukhus

Två bilar krockade i Arvika söder om Sulvik under lördagen. Fyra personer har förts till sjukhus, varav en av dem är ett mindre barn. – Det är en allvarlig olycka, säger Tommy Lindh vid polisen.
14.59
Mora, Dalarna: En personbil har kört rakt in i en husvägg på Vasagatan i Mora. Larmet kom 13.46.
– Det är två personer i bilen som nu tas om hand av ambulans- och räddningspersonal. Väglaget är mycket besvärligt så det gäller att anpassa farten, säger Peter Bäcke, räddningschef i beredskap vid Mora brandkår.
Enligt polisen ska minst en av de inblandade klagat på smärtor i nacken. Båda fördes till sjukhus med ambulans.
15.01

Borlänge, Dalarna: Tre personbilar kolliderade på Skräddarbacksvägen och ett par av dem ska ha hamnat i diket. Totalt var fem personer inblandade i olyckan men de ambulanser som larmats ut till platsen kunde återvända utan att köra någon till sjukhus. Larmet kom 13.12. 

15.05
Umeå, Västerbotten: Polisen vill upplysa om att det är lag på att ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Under natten stoppades en bilist på Ålidbacken i Umeå som hade både sommar- och vinterdäck. Föraren fick böter.
15.16
Här finns några tips att tänka på innan man ger sig ut i besvärligt väglag:  
15.18
Åsele, Västerbottens läns inland: Trafikverket varnar för mycket besvärligt väglag omkring Åsele där snön är lös. Snörök orsakar siktproblem längs väg 90 och 92. Plogbilar ska ha skickats ut.
15.21
Dalarna: Trafikverket varnar för besvärligt väglag på väg 311 mellan Särna och Fulunäs. Där är det lössnö på vägen. Plogning ska ske mellan 14-19 enligt Trafikverket.
15.24
Dalarna: Det är mycket besvärligt väglag på E45 mellan Västbacka och Orsa. Det är packad snö och moddsträngar på vägen enligt Trafikverket. Risk för halka.
15.28
Östersund, Jämtland: En singelolycka har inträffat på E14 i norrgående körfält, där en personbil kört i diket. 
15.30
Här kan du läsa SVT:s meteorolog Nitzan Cohens senaste väderprognos. 
16.10
Västerbotten: – Det har varit några olyckor idag, men inte så mycket. Det var värre igår. Jag tror folk fattar att det är halt, men det kanske blir värre senare när det blir mörkare, säger Tomas Wretling, RLC-befäl hos polisen i Västerbotten.
16.24
 

Trafikolycka vid Hovstarondellen

Ett larm om en trafikolycka med flera bilar inblandade som inträffade i Hovsta, norr om Örebro kom på lördagseftermiddagen. Räddningstjänsten tog ut en person med oklara skador ur en av bilarna.
16.28
Dalarna: Bilden är från väg 703 utanför Krylbo och visar tydligt att det är glashalt på platsen. Foto: Niklas Hagman
 
 
16.30
Dalarna: En singelolycka har inträffat mellan Bjurs och Sågmyra i Falun. En personbil har kört av vägen enligt SOS. Larmet kom 16.10. 
16.43
SMHI varnar också för kulingvindar till havs i hela södra Sverige.
16.45
Västerbotten: Trafikverket varnar för nedfallna träd på väg 736 från Ståbäckstjärn till Inre Ultervattnet i båda riktningarna. 
16.48
Dalarna: Olyckan vid Sågmyra har stor påverkan på trafiken efter väg 929. Beräknad sluttid är 17.30. 
16.53
Dalarna, Leksand: Ny olycka i länet. En personbil har kört av Siljansvägen vid Leksands sommarland. 
 
16.56
Håll avstånd till framför varande bil !! Skärpning på er så slipper ni åka med oss.
17.02
Jämtland/Västerbotten: Mycket besvärligt väglag på E45 mellan Hallviken och Dorotea. Vägbanan är hal och det finns riks för halka. Det finns lössnö och modd på vägbanan. Vägen ska plogas skriver Trafikverket. 
17.17
Dalarna: Larmsamtalen har duggat tätt i länet under lördagen.
– Väglaget är mycket besvärligt, säger Peter Bäcke, räddningschef och uppmanar alla trafikanter att anpassa hastigheten.
18.01
Norrbotten, Jokkmokk: En trafikolycka har inträffat på E45 1,5 mil utanför Kåbdalis. Enligt larmet är flera fordon och en lastbil inblandad i olyckan. 
18.05
Värmland, Arvika: En man omkom i trafikolyckan som skedde tidigare under dagen. I bilen färdades också ett spädbarn och en kvinna.
18.05
Ni som är på vägarna se till att hålla er nära vägrenen, det ska vara fyra spår på vägen. Efter Rv 83 norr om Ljusdal så är det moddigt och tyvärr bara tre spår vilket gör att möten blir farliga
18.07
Jämtland, Åre: En trafikolycka har inträffat på E14 vid Järpen i Åre kommun. Enligt larmet är det flera fordon inblandade, bland annat en lastbil. 
18.15
Norrbotten, Jokkmokk: Uppdatering om olyckan på E45 söder om Kåbdalis. En personbil har krockat med en plogbil. Fyra personer färdades i personbilen. Räddningstjänsten är på platsen och arbetar: 
- Det verkar som att alla klarat sig utan allvarligare skador, säger Björn Karlström, inre befäl hos räddningstjänsten. 
18.43

Två bilar och lastbil inblandade i olycka i Åre

En trafikolycka har inträffat på E14 vid Järpen i Åre kommun. Två personbilar, en lastbil och totalt fyra personer är inblandade i olyckan. Vägen är helt avstängd.
19.18
Västernorrland, Ånge: En singelolycka har inträffat på E14 vid Åse Marktjärn vid Ljugaverk. Enligt larmet är det en lastbil inblandad. Larmet kom 19.03.
19.34
Jämtland, Östersund: Det är mycket besvärligt väglag på väg 87 mellan Östersund och Stugun enligt Trafikverket. Hal vägbana, snörök och lössnö. 
19.46
Dalarna, Orsa: En bil med sex personer i har kört i diket på E45 vid Ämådalen enligt larmet till SOS. Inga mer uppgifter i nuläget. 
Uppdatering: Sex person är inblandade i olyckan enligt räddningstjänsten, men samtliga klarade sig oskadda. Det kommer att vara begränsad framkomlighet på platsen under räddningsarbetet. - Det är besvärligt på vägen och snöar massor, man måste anpassa hastigheten, säger Peter Bräcke, räddningschef i beredskap i Orsa. 
20.12
Västerbotten, Umeå: En singelolycka har inträffat efter Vännäsvägen i höjd med Brännland. 
Enligt trafikverket har olyckan stor påverkan på trafiken i båda riktningar efter E12. 
20.14
Dalarna, Falun: En personbil har kört in i en stolpe på Myntgatan. 
20.19
 

Trafikolycka på E4 i Linköping

Personbilen ligger i diket, kraftigt demolerad.
20.23
Jämtland: Polisen i Jämtland skriver ett känslomässigt inlägg efter den tragiska dödsolyckan utanför Brunflo på E45 tidigare i veckan. 
20.31
Hur är det Skellefteå
@Bo - Hej! Jag har inte fått några rapporter om olyckor i Skellefteå än så länge. Trafikverket varnar dock för besvärligt väglag även där. E4 kommer att plogas kontinuerligt under kvällen. 
20.34
Dalarna, Bollnäs: En personbil med två personer har kört i diket efter väg 83 vid Arbrå. Enligt uppgift till SOS har personerna tagit sig ut ur bilen. Larmet om olyckan kom 20.18. 
20.37
Jämtland, Strömsund: SOS larmas om en singelolycka efter väg 345 vid Ulriksfors. I larmet står det att personbilen "kört rakt ut i terrängen". 
- En personbil körde av vägen i en kurva. Bilen fortsatte rakt fram och ut på ett hygge. Det var två personer i bilen, men båda har tagit sig ut. Räddningstjänst och polis är på plats och ambulans ska kolla personerna. Det har nog gått bra för dem, men sämre för bilen, säger Johan Wickenberg på räddningstjänsten. 
20.46
Nu avslutar vi rapporteringen för ikväll. Fortsätt gärna tipsa och skicka bilder! På återseende! / Lina