SVT rapporterade · Sverige-Finland, VM-final

2-4 Kotilainen (49')
2-5 Nico Salo (50')
3-5 Rudd (56')
15.25
Hej! Här kommer jag att direktrapportera från VM-finalen i Prag. Sverige mot Finland. Jag drar igång cirka 15.45. Häng med!
15.43
Ja, men då kör vi då! Uppvärmningen är klar här i Prag och det är en dryg kvart till matchstart. Det är stormakternas stormakt inom innebandyn, Sverige, mot de regerande mästarna, Finland. Som Mattias Samuelsson sa då jag pratade med honom imorse: det blir inte större än så här.
15.43
Sverige fick ju slita rejält igår mot Schweiz och det behövdes straffar för att ta sig till final. Finland hade en enklare uppgift mot värdnationen Tjeckien.
15.45
Alla publikrekord som kan slås har slagits den här turneringen. Senast ut var "störst publik på en enskild VM-match". 16112 såg bronsmatchen som tog slut för bara en timme sen där Schweiz slog Tjeckien. Publiksiffran i finalen kanske inte är lika stor, men långt ifrån lär det inte bli.
15.46
Det tidigare rekordet var från finalen i Globen i den allra första VM-turneringen 1996.
15.47
Senast det INTE var Sverige-Finland i final var 2004. Sedan dess har sex finaler spelats och grannländerna har vunnit tre var.
15.48
På tal om Mattias Samuelsson. Den här finalen lär bli hans sista match i landslaget.

VM-finalen är Mattias Samuelssons sista landskamp: ”Revanschlusta i två år”

SVT Sport35-åriga Mattias Samuelsson har varit en del av det svenska innebandylandslaget länge och han har vunnit två VM-guld. Idag hoppas han ta sitt tredje, i det som med stor sannolikhet är hans allra sista landskamp. – Ja, det kan vara min sista landskamp. Men samtidigt är det skitsamma, jag vill bara vinna idag. Jag är stolt över min landslagskarriär och det skulle vara fint att kröna den idag, säger han till SVT Sport.
15.49
En annan som med väldigt stor sannolikhet gör sin sista landskamp är Mika Kohonen. Finländaren, som länge spelade i Sverige, anses av många vara den största genom tiderna inom innebandy.
15.50
Ni får gärna ställa frågor, tippa matchen och komma med inspel! Jag svarar om jag kan!
15.52
Revansch är ett ord som alla i och runt det svenska laget ständigt nämner. Revansch för strafförlusten i VM-finalen 2016, då alltså.
15.53
Nu springer lagen in på plan! Ganska många svenskar här i hallen. Igår var de högljudda och det lär de vara idag också.
15.56
Sverige vinner mot Finland
15.56
8-6 till Sverige efter straffar.
15.57
Då var nationalsångerna sjungna och det är tre minuter till final. Som sig bör är de gulklädda supportrarna i en kurva och de blåvita i den motsatta.
15.57
Hur mår du hannes?
Tack, bra. Kul med VM-final!
15.58
Sveriges förstafemma: Hedlund och Emil Johansson är backar. Johan Samuelsson center. Han flankeras av Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström.
15.59
Mellan stolparna för Sverige står Johan Rehn. Han stod också i gårdagens semfinalrysare, men byttes ut till förmån för Måns Parsjö-Tegnér inför straffarna.
15.59
Lettiska domare! Annars har det mest varit finska domare då Sverige har spelat och tvärtom, men det funkar ju inte nu.
16.00
Nu är det dags! Låt höra era tippningar!
16.00
Där är vi igång!
16.00
Precis som igår är det tydligt att turneringens maskot, Floorian, håller på Sverige. Han inleder med att dra igång klacken.
16.01
16.01
Sverige håller i bollen mer inledningsvis.
16.01
8-5 Sverige
16.03
Sverige fortsätter hålla i bollen.
16.03
NÄRA FÖR SVERIGE! Albin Sjögren kommer fri, men målvakten Eero Kosonen räddar.
16.04
Svenska supportrarna.
16.04
16.04
Sverige ser vassare ut inledningsvis. "Vi är bättre på att spela innebandy", sade Matte Samuelsson imorse.
16.05
1-0 Finland!
16.05
Finländarnas första riktiga anfall och det smäller direkt.
16.06
Den var nog inte otagbar för Rehn i målet.
16.06
Fyra minuter har gått och det är 1-0 till Finland.
16.07
Målskytten heter Juha Kivilehto.
16.07
Värt att komma ihåg är att Sverige låg under med två mål i premiären mot Finland, men då lyckades man vända.
16.09
Det är ganska många schweizare som sitter kvar efter bronsmatchen, därför inte så många tomma stolar.
16.10
Ökända snipern Juha Kivilehto med första vm-målet på 6 år
16.10
Absolut ingen rolig start för Rehn i det svenska målet. Första riktiga skottet och en tavla.
16.11
Sverige håller i bollen mer hela tiden, men det gäller ju också att det resulterar i avslut och mål.
16.11
Sverige är heta nu!
Ja, klassisk energiboost efter baklängesmål.
16.12
Följer match i planet ner till Gran Canaria. Heja Sverige. Guldet ska hem!
16.12
Nio minuter har gått nu. Sverige försöker hitta luckor i det finska försvaret.
16.14
Sverige taggade till ordentligt efter baklängesmålet! Men finnarna spelar bra!
16.14
Enström skjuter från liten vinkel, men det lyckas inte. Sedan närkamp i sarghörnet.
16.14
En finländare blir liggande.
16.15
Heja Sverige! Hälsning från Kabul (Afghanistan)
16.15
Han har inte stigit upp än. Han ser ut att ta sig för huvudet.
16.16
Nu leds han till bänken.
16.16
Enström utvisad för roughing. Finskt powerplay.
16.16
Skott utanför av Finland.
16.17
Sverige klarar av den första minuten i numerärt underläge bra.
16.18
Finland åstadkommer inget och nu har vi svenskt frislag.
16.18
Kim Nilsson får tiden att gå på ett snyggt sätt.
16.19
Sverige fulltaligt nu.
16.19
Först en backhand av Tobias Gustafsson och sen läge för Finland, men inget mål!
16.20
Den svenska klacken dundrar på bra!
16.20
Joonas Pylsy försöker gå köksvägen för Finland, men Rehn är med på noterna.
16.21
Mika Kohonen, 41, gör några enstaka byten för Finland.
16.21
Drygt 14 minuter spelade av första perioden.
16.22
Sverige spelar verkligen snyggt och bra, men de RIKTIGT vassa chanserna kommer man inte till.
16.22
Finland försvara effektivt. Ofta i en 1-2-2-formation.
16.23
Finland med två skott, men båda täcks av Sverige. Sen svensk kontring, men Tobias Gustafssons skott går utanför.
16.24
Finland skjuter från långt håll och Rehn räddar. Sen ett lågt skott utanför.
16.24
Tobias Gustafsson har haft de bästa lägena för Sverige hittills.
16.24
SNYGG brytning av Kim Nilsson då en finländare kom fri.
16.26
Två minuter kvar av första perioden och matchbilden håller i sig. Sverige med mer boll.
16.26
Inget aggressivt försvarsspel av Finland, men väldigt disciplinerat och därmed effektivt.
16.26
En minut kvar av första perioden.
16.27
Ska också nämnas att Kosonen i det finländska målet har sett väldigt stabil ut i de ingripandena han gjort.
16.28
Perioden avslutas med ett finskt skott och räddning av Johan Rehn.
16.28
1-0 till Finland alltså efter en period. Sverige har haft mer boll, bägge lagen har haft målchanser men ett dåligt ingripande av Rehn ger de blåvita en ledning.
16.29
Speakern säger att det är första gången Sverige inte har lyckats göra i mål i den inledande perioden.
16.31
Känns inte HELT omöjligt att vi kommer få se Måns Parsjö-Tegnér (den andra svenska målvakten) senare i den här matchen. Mycket beror på hur Rehn hanterar situationen mentalt.
16.31
Nu lite rullstolsinnebandy som pausunderhållning!
Det verkar vara Sverige mot värdnationen Tjeckien.
16.41
Jag tror att rullstolsinnebandymatchen blev oavgjord, men är inte helt säker. Nu är det i alla fall bara en och en halv minut tills den andra finalperioden börjar.
16.41
Sverige har alltså ett uddamålsunderläge att hämta upp.
16.42
Dags för stjärnorna att kliva fram? Jag tänker då främst på Alexander Galante Carlström och Kim Nilsson. Den förstnämnda har inte haft något jättebra slutspel hittills.
16.43
Finland vinner tekningen och vi är igång med period två.
16.45
Finskt skott utanför.
16.45
Nästan hela den svenska bänken står redan upp.
16.46
Nu gruff framför svenska bänken och frislag till Finland.
16.46
Albin Sjögren missnöjd med domarens beslut.
16.47
Finland håller i bollen. Johan Samuelsson jagar frenetiskt.
16.48
Nytt finskt skott, men Rehn räddar bra.
16.48
Tre minuter har gått av den andra perioden.
16.49
Man märker att stämningen inte är på topp hos den svenska klacken just nu. De kämpar på med "Vi är svenska fans allihopa!", men betydligt lägre ljud änjust.
16.49
2-0! Finland gör mål!
16.49
Nu är det REJÄL uppförsbacke för Sverige!
16.50
Det svenska försvaret blir överspelat och Peter Kotilainen utökar ledningen.
16.51
Nu MÅSTE Sverige luta sig mot upphämtningen man gjorde i premiären mot just Finland.
16.51
Svenskt läge direkt igen, men den vill inte gå in.
16.52
Sverige förlorade alltså VM-finalen 2016 på straffar mot Finland. Sedan dess har man vunnit sex gånger och förlorat en. Nu ligger man under med 2-0 i årets VM-final med sex minuter spelade av den andra perioden.
16.53
Man märker att känslorna är på ytan nu. Det här var inte första gången spelarna samlades runt domaren.
16.53
Svenskt frislag i bra läge.
16.53
Inget mål där, men bollen i svensk ägo.
16.54
Nu är det bra, om än lite desperat, spel från Sverige.
16.55
Finsk avvaktande utvisning.
16.55
En kvittering skulle vara så guld värd för Sverige då de nu har två minuter med en man mer på plan.
16.55
Sju minuter har gått av period två.
16.56
Det är Peter Kotilainen som får avtjäna sitt straff.
16.56
2-1!! Sverige har reducerat!!
16.56
Det smäller DIREKT i powerplay!
16.56
Vilket skott av Alexander Galante Carlström! Kosonen i målet hänger inte med.
16.57
Ännu en assist till assistkungen Emil Johansson.
16.58
SOM Sverige har spelat sen Finlands 2-0. Man har verkligen vaknat.
Inte för att man sov tidigare, menade mer att man har kommit igång.
16.59
TVÅ bra svenska chanser. Men en superräddning av Kosonen och inget mål.
17.00
Finland med bollen en stund.
17.00
Halva matchen har gått nu och Finland leder 2-1. Sverige reducerade nyss genom Alexander Galante Carlström.
17.01
Galante Carlström som jag pratade med inför VM. Han hymlade verkligen inte om hur mycket han drömmer om att avgöra en VM-final.
17.02
Jag tycker verkligen att Sverige ser hetare ut just nu, men å andra sidan är det ju också de som måste jaga.
17.03
Mot Schweiz i semifinalen såg man ju att man inte behöver göra fler mål bara för att man för spelet.
17.03
Finland runt det svenska målet.
17.03
En finsk spelare flyger över sargen, men ingen domaråtgärd.
17.04
Eller det var det visst. Svensk utvisning. Bara lite sen sådan.
17.04
Två tuffa minuter väntar svenskarna.
17.05
Matte Samuelsson som sitter i utvisningsbåset.
17.06
Finland passar runt, men kommer inte till avslut. Har inte haft något bra powerplay hittills i finalen. En minut av utvisningen har redan gått.
17.06
Eller så är det Sverige som är bra i numerärt underläge?
17.07
Man kommer verkligen inte till skott, Finland.
17.07
Nu är Sverige fulltaligt och då kommer det första finska skottet. Men inget bra sådant.
17.07
Fem minuter kvar av perioden. Lite drygt.
17.08
Det lag som leder för spelet. Leda och föra innebär samma sak... ;-)
Om du säger det så!
17.08
Finland slarvar i försvaret och jättechans för Sverige! Men Kosonen räddar otroligt bra igen.
17.08
Vilken match Eero Kosonen i det finska målet gör hittills.
17.09
Mycket slarv av finländarna nu, men än så länge har Sverige inte lyckats utnyttja det.
17.09
Kom igen potatisar!!!
17.10
Fem mål är minst det har blivit i en VM-final genom tiderna. Nu står vi alltså på tre med en period och fyra minuter kvar.
17.11
Heja Sverige!!!
17.11
Tre och en halv minut kvar av perioden.
17.12
Finland försöker lugna ner spelet. Det kan behövas.
17.12
Underbart Eero du för oss mot guldet 🇫🇮🎅🏼
17.12
Men de tappar bollen direkt och Sverige får flera målchanser, men inget mål.
17.12
Hänger det ett svenskt mål i luften? Jag skulle säga det.
17.13
Finsk utvisning på gång nu.
17.13
Sverige har ett jätteläge att kvittera innan periodpaus. De två sista minuterna kommer man att spela i numerärt överläge.
17.14
Och vi kommer ju ihåg hur det gick senast hade powerplay. Då kom lagets hittills enda fullträff.
17.15
Sverige har sina målskyttar på plan. Galante Carlström är vanligtvis sylvass med en man mer.
17.17
30 sekunder kvar av den här perioden nu. Men om det inte blir mål kommer Sverige inleda den sista perioden med en man mer.
17.17
Haha, fel spelare hade blivit utvisad för Finland. Nu åtgärdat!
17.18
Och DÄR var den perioden över. Finland leder med 2-1 och Sverige kommer spela de 36 inledande sekunderna av den sista perioden med en man mer.
17.18
Sverige har alltså 20 minuter på sig att vända, eller åtminstone kvittera, den här VM-finalen. Dags för klyschfest: Rysare! Nagelbitare! Allt kan hända!
17.20
Finns det någon statistik (skott, bollinnehav)?
I länken som jag postade ovan hittar du en del.
17.20
17.21
Finland är fysiskt starka.
17.22
Om det här skulle stå sig och Sverige förlorar finalen så är det andra gången i historien som Sverige går två raka mästerskap utan guld. Senast var 2008 och 2010, bägge åren vann Finland. De facto har ingen annan nation än Sverige och Finland vunnit innebandy-VM för herrar.
17.25
Oavsett så kommer det att bli en rafflande avslutande period i den här turneringen. Ska Sveriges första förlust komma i den viktigaste matchen eller lyckas man vända mot ärkerivalerna Finland för andra gången i mästerskapet?
17.27
En sak jag funderat på förresten. Hela turneringens slogan är "fast track to glory". Går inte det helt emot allt man pratar om inom idrott? Jag menar man brukar ju lyfta fram hårt, långsiktigt jobb och inte de som glider in på en räkmacka och tar en fast track?
Jag är fullt medveten om att jag troligtvis är den enda som funderar på det i den andra periodpausen av en VM-final, men ändå.
17.28
Jag är stolt över Sverige även om vi skulle förlora finalen.
Ja, det är ju en speciell sport på det sättet innebandy. Hur ofta annars är ett VM-silver lite av ett misslyckande?
17.30
Heja Sverige 🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪
17.31
En minut kvar till då allt ska avgöras. Sverige börjar i powerplay.
17.32
En dryg halvminut med en man mer nu. Det är i detaljer under ett sånt powerplay som en såhär tajt final kan avgöras.
17.33
Finland med boll från start och där vinner de värdefull tid.
17.33
Vi är inte stolta om inte guldet tas, och vi säger inte "grattis till en bra match". Visa ryggrad folk.
17.33
🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮👍
17.34
Nu är Finland fulltaligt.
17.34
Snyggt av Finlands Kotilainen, men skottet utanför.
17.35
Hyvä Suomi
17.35
Finland med bollen mer inledningsvis.
17.35
De har förstås inget emot att tiden går. Nu har det gått dryga två minuter.
17.36
Rudd pressar till och med bakom det finländska målet, men lyckas inte ta bollen.
17.36
17.36
MEN DÄR GÖR HAN 2-2!!!
17.37
Alexander Rudd med skott från långt håll! Den borde Kosonen ha kunnat ta.
17.37
Det målet kom från ingenstans! Men det är kvitterat och allt är öppet inför de sjutton avslutande minuterna.
17.38
En riktig bandysving som Rudd drar till med och det fungerar.
17.38
NU blev det drag i den svenska klacken!
17.39
Sverige håller i bollen och jagar ledningsmålet.
17.39
Skott av Emil Johansson rejält över och förbi.
17.39
Ni tar guld mot Finland. Heja Sverige 🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇫🇮
17.40
Blir intressant taktiskt nu. Hur mycket vågar man gå för det med risk att blotta sig bakåt?
17.40
Finland med bollen nu runt det svenska målet.
17.40
Hela Sollentuna står bakom Sverige nu. Heja Sverige friskt humör! 😎
17.41
Galante skjuter från långt håll och en skymd Kosonen lyckas bara styra bollen över ribban.