SVT rapporterade · Budgetdebatt i riksdagen

07.52
Hej och välkommen till SVT Nyheters direktrapportering under denna politikspäckade dag.
Talman Andreas Norlén inledde med att föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister. Löfven avser att bilda regering med Miljöpartiet, riksdagen röstar om detta på fredag.
Det har också hållits budgetdebatt i riksdagen.
Ca 15.30 väntas Stefan Löfven (S) lämna mötet med riksdagens EU-nämnd. Förhoppningsvis svarar han på frågor om regeringsbildningen då.
Ca 16.00: Budgetomröstning i riksdagen.
Allt sänds direkt på svt.se och du får även direktrapportering i det här flödet.
07.56
Det första som händer i politiken i dag är alltså att talmannen Andreas Norlén håller pressträff kl 08.30. Han kommer då att föreslå att Stefan Löfven (S) prövas som statsminister av riksdagen fredagen den 14 december kl 09.00. Dessförinnan ska förslaget bordläggas två gånger i kammaren, en gång under onsdagen och en gång under torsdagen. Om ingen politisk utveckling sker under de kommande dagarna kommer Stefan Löfven sannolikt att röstas ner på fredag eftersom både Liberalerna och Centerpartiet har klargjort att de kommer att rösta nej till Löfven.
08.00

Mats Knutson: Stefan Löfven (S) är körd

SVT NyheterStefan Löfven ska föreslås som statsminister och omröstning hålls på fredag. Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, tror att det är kört för Löfven för i alla fall den här gången. Han tror inte heller att Socialdemokraterna kommer få igenom sin budget på onsdag.
08.10
Efter talmannens presskonferens väntar en lång budgetdebatt i riksdagen. Debatten mynnar ut i en omröstning där regeringens övergångsbudget väntas bli nedröstad till förmån för en gemensam reservation (budgetförslaget) från M och KD. M+KD-förslaget väntas få stöd av Sverigedemokraterna.
08.12
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tar dock inte budgetstödet från SD för givet:
- Enligt de signaler jag fått från olika partier så är det ganska troligt. Men ingenting är klart förrän vi röstar, säger hon i en intervju i SVT Morgonstudion.
08.16
Under tisdagen var tonläget skarpt inför budgetomröstningen. Stefan Löfven kallade det gemensamma M- och KD-förslaget för en "servett-skiss" som man inte kan styra landet på. "Nonsens" svarade M-ledaren Ulf Kristersson.
 

Löfven: ”Man kan inte styra landet på en servett-skiss”

SVT NyheterStefan Löfven säger att det är oansvarigt av M och KD att lägga en gemensam budget och kallar den en ”servett-skiss”. Kristersson svarar med att kalla kritiken ”nonsens”. Om M/KD-budgeten går igenom vore enligt Löfven det logiska att Kristersson nu prövas som statsminister inte han. Något som Moderatledaren tillbakavisar. – Nu är Stefan Löfven uppe till prövning. Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas så kommer jag självklart stå till förfogande, säger Ulf Kristersson.
08.29
Då börjar talman Andreas Norléns presskonferens närma sig. Pressrummet i riksdagen är fullsatt.
08.31
Talman Andreas Norlén hälsar alla välkomna.
08.32
Talmannen redogör kortfattat för de förhandlingar som förts mellan partierna och vilka kontakter han har haft med partiledarna.
08.32
Talmannen säger att han för kammaren kommer att föreslå att Stefan Löfven prövas som statsminister på fredag kl 09.00. Socialdemokraterna avser att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet.
08.33
Stefan Löfven har accepterat att bli prövad som statsminister.
08.33
Talmannen säger att han inte har varit involverad i förhandlingarna mellan de olika partierna.
08.35
Det är fortfarande betydande låsningar i politiken säger talmannen. Han är inte övertygad om att Stefan Löfven kommer att klara omröstningen.
08.36
Vår direktsändning har avbrutits för lokala nyheter. För att fortsätta följa talmannens presskonferens behöver du ladda om sidan.
08.37
Om Stefan Löfven fälls kommer talmannen att återuppta samtal med partiledarna. På en fråga säger Andreas Norlén att han tycker att det vore ett misslyckande om processen leder fram till ett extra val.
08.39
Talmannen vill inte gå in på vilka möjliga konstellationer som återstår om Stefan Löfven fälls på fredag. Han vill inte diskutera om det är aktuellt att föreslå en S+M-regering.
08.39
Talmannen säger att han hade förväntat sig att partierna skulle röra på sig mer i förhandlingarna.
08.41
Talman Andreas Norlén kallar det ändå ett framsteg att det har varit sakpolitiska förhandlingar mellan partierna. Dock är låsningarna fortsatt starka, säger Norlén.
08.43
- Jag kommer att göra vad jag kan för att undvika ett extraval, säger talman Andreas Norlén.
08.44
- Vad som händer i de slutna överläggningarna mellan mig och partiledarna behåller jag för mig själv, säger talmannen.
08.46
Talman Andreas Norlén avslutar pressträffen i riksdagen.
08.47
SVT:s politikreporter Love Benigh om presskonferensen: Det var väntade besked från talmannen
08.47
- Man kan ana att Andreas Norlen är kritisk till att partierna inte har rört sig mer mot varandra, säger SVT:s Love Benigh.
08.49
SVT: Love Benigh: Trots att Stefan Löfven med all sannolikhet kommer att röstas ner på fredag är det det enda som talmannen kan göra. Det handlar om att driva processen vidare mot kompromisser inför ett hotande extra val. För ett extra val vill de allra flesta partier undvika.
08.50
- Talmannen har inga andra verktyg att ta till annat än att fortsätta samtala med partiledarna. Ju närmare Sverige kommer ett extra val desto mer ökar trycket på politiska kompromisser, säger SVT:s Love Benigh
08.58
Inför budgetdebatten i riksdagen som inleds strax satt Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i SVT:s Morgonstudion. Hon försvarade Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. "Det är väl genomarbetade förslag".
09.03
Nu har riksdagens budgetdebatt inletts.
09.06
Just nu i talarstolen: Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson:
- Övriga Sverige har inte tagit paus för att Sverige saknar en regering. Sverige behöver reformer här och nu. Vi behöver rusta Sverige för sämre tider. Därför går Moderaterna och Kristdemokraterna fram med ett gemensamt budgetförslag, säger Svantesson.
09.09
Sverige behöver en politik för entreprenörsskap och företagande. För höga marginalskatter hämmar tillväxten, säger Svantesson.
 
09.10
- Vi behöver sänka skatten på jobb för att öka sysselsättningen, säger Svantesson.
09.11
- Vi tillför pengar till försvaret och tar viktiga steg mot 10 000 fler polisanställda, säger Svantesson.
09.12
- Integrationen måste fungera. Hur nyanlända ska integreras är en ödesfråga för Sverige. Jobben och spåket är avgörande för detta, säger Svantesson (M).
09.13
- Sverige behöver mer reformpolitik. I dag tar vi första steget, säger Elisabeth Svantesson. I dag har riksdagen chansen att ta ställning till de reformer landet behöver. Nu kan vi rusta Sverige för svårare tider.
09.16
Fredrik Olovsson (S) i replik på Elisabeth Svantessons anförande: Varifrån ska det långsiktiga stödet komma för den budget som Moderaterna föreslår? Ulf Kristersson röstades ju ner för en månads sedan.
09.18
-Vi kan inte vänta ett år till på att få kraftfulla reformer för att möta gängkriminalitet och långa sjukvårdsköer, svarar Elisabeth Svantesson (M)
09.22
Vi behöver få en regering på plats som kan lägga fram en samlad och genomarbetad ändringsbudget, säger Fredrik Olovsson (S).
 
09.29
I riksdagen debatteras nu klimatpolitiken. Miljöpartiets Janine Alm Ericson anklagar Moderaterna för att montera ner Sveriges framgångsrika klimatpolitik.  Elisabeth Svantesson kallar kritiken för ohederlig. "Vi för inte symbolpolitik, vi gör stora internationella klimatinvesteringar som verkligen kan göra skillnad".
09.33
I talarstolen nu Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt: "Sverigedemokraternas budget innehåller den allra starkaste ambitionen att stärka polisväsendet och rättsväsendet i övrigt".
09.36
- Vi satsar på vård, pensionärer och rättsväsendet. Vi väljer att prioritera bort det inferno av subventioner som Socialdemokraterna har lagt, säger Sjöstedt (SD).
 
14.20
I debatten om budgeten bekräftar SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt att partiets ledamöter kommer att rösta för reservationen, när partiets eget förslag har fallit. Reservationen är, enligt Sjöstedt, inte perfekt men innehåller mycket av det som.partiet anser viktigt
 
14.23
- Det är riksdagens ansvar att få politik på plats, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, även ordförande i riksdagens finansutskott, när hon försvarade den reservation som statsministern kallat för en "servettskiss" som inte duger till att styra ett land utifrån.
15.02
 Fredrik Olovsson, talesman i riksdagen för Socialdemokraterna i ekonomisk politik och vice ordförande i utskottet var inte imponerad.
- Vad är det för regering som ska genomföra den här politiken under hela nästa år. När riksdagen röstade om den regeringen sa ju riksdagen nej, invände Olovsson och syftade på att riksdagen röstade nej till en regering bestående av M och KD, samma partier vars budgetförslag nu ser ut att vinna.
 
15.08
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson anser att M och KD beter sig oansvarigt.
- Jag har svårt att se hur 14 miljarder till de rikaste ska lösa gängskjutningar och vårdköer. Jag hade väntat mig mer än så av ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande, sade Andersson.
 
15.11

Så påverkas du av M och KD:s gemensamma budget

SVT NyheterSänkt inkomstskatt för alla, sänkt pensionärsskatt och skrotade byggsubventioner. Det är några av förslagen i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som sannolikt blir det som gäller oavsett vilka partier som i slutändan bildar regering. Så här påverkas du av förslagen.
15.19
Hej och välkomna till SVT:s fortsatta rapportering om de senaste turerna i regeringsbildningen. Vi väntar på att Stefan Löfven (S) ska avsluta mötet med rikdsagens EU-nämnd och att han har tid att svara på frågor om den stundande statsministeromröstningen.
15.23
I morse föreslog talman Andreas Norlén Stefan Löfven (S) som statsminister. Omröstningen håll i riksdagen på fredag.
15.23
Vi jobbar just nu med att få ljud och bild från riksdagen. Lite tekniska problem har uppstått.
15.25
Stefan Löfven kommer att vara utomlands på EU-möte på fredag när riksdagen avgör om han får bli statsminister. Det mesta talar för att han röstas ned.
15.27
Nu är SVT:s direktsändning i gång: 

Så kommenterar Stefan Löfven talmannens besked

SVT NyheterPå fredag prövas Stefan Löfven som statsminister i riksdagen. Socialdemokraternas ledare har precis avslutat mötet med riksdagens EU-nämd. SVT Nyheter sänder live.
15.27
Alldeles strax väntas Stefan Löfven uttala sig för pressen.
15.30
Ingen Stefan Löfven har ännu siktats i riksdagens presscenter. Men förhoppningsvis dyker han upp.
15.33
- I den här omröstningen kommer Stefan Löfven förlora. Egentligen vill han inte prövas inför riksdagen, men det är en följd av att accepterade uppdraget att sondera underlaget, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Love Benigh.
15.34
- Det intressanta blir att höra Löfvens tankar, han har ju redan röstats bort från statsministerposten direkt efter valet, säger Love Benigh.
15.35
Stefan Löfven inleder med att tala om EU-mötet på fredag, som gör att han inte kommer att vara närvarande när riksdagen avgör hans öde som statsministerkandidat.
15.36
- Jag står till förfogande när talmannen nu vill att riksdagen ska rösta om mig som statsminister. Det var en överenskommelse.
15.36
Löfven börjar sedan tala om att Kristedomkraterna och Moderaterna kommer att få igenom sin budget nästa år, oavsett vem som bildar regering.
15.38
- Det är inte bra för Sverige att vid sidan om det oklara regeringsläget även sänka skatterna. Det är ansvarslöst både från Moderaterna och Kristdemokraterna. De ger Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande över svensk politik, säger Stefan Löfven (S).
15.38
- Jag fortsätter att arbeta för ett blocköverskridande samarbete i mitten som håller Sverigedemokraterna borta från inflytande.
15.40
Lövfen menar att M+KD-budgeten är skadlig för svensk ekonomi på grund av all osäkerhet.
-Tyvärr blir det här ännu svårare av att M och KD ser ut att få igenom sitt budgetförslag med hjälp av SD, säger Löfven.
 
15.41
Stefan Löfven anser att det block som får igenom sin budget också bör prövas som statsministerkandidat. Därmed skulle Ulf Kristersson (M) prövas igen i den tredje omröstningen av maximalt fyra.
15.42
På frågan om det är nonchalant att inte närvara när riksdagen röstar om honom, svarar Stefan Löfven tycker det är viktigare att Sveriges statsminister är på plats i EU.
15.46
- Det är rätt av talmannen att också sätta press, och därför accepterar jag att prövas av riksdagen, säger Stefan Löfven om hur det känns att troligen bli nedröstad en gång till.
15.48
- Jag ser gärna en mittensamverkan. Där har vi en samsyn om att Sverigedemokraterna ska hållas borta från inflytande, säger Stefan Löfven.
15.49
-Jag är när som helst beredd att fortsätta samtalen med Centerpartiet och Liberalerna.
15.50
Därmed är frågstunden slut.
15.52
Enligt SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein är det uppenbart att Stefan Löfven är medveten om att han kommer förlora omröstningen på fredag. Samtidigt öppnar han för fortsatta samtal med Centerpartiet och Liberalerna.
15.53
- Efter Löfven lär det bli Ulf Kristersson som prövas. Då kan det hända att Liberalerna och Centern ändrar sig och släpper fram en M+KD-regering.
15.54
- Annars talar det mest för att Löfven har chansen att prövas den fjärde och sista omröstninge, och då står det mellan honom och extraval. Men det är talmannen som bestämmer ordningen, säger Elisabeth Marmorstein.
15.55
- Dumheter, Sverige behöver en budget säger Ulf Kristersson (M) om Löfvens kritik mot Moderaterna och KD:s budgetförslag.
15.56
-Budgetbeslut är en sak och statministerbeslut en helt annan sak, säger Ulf Kristersson.
15.57
- Jag är redo den dag som talmannen ber mig ställa upp igen, säger Ulf Kristersson (M).
15.59
KD-ledaren Ebba Busch Thor hoppas att nya samtal inom Alliansen ska göra att Ulf Kristersson ska släppas fram som statsminister.
16.00
Hon försvinner in i  plenisalen för omröstning om budgeten. Det mesta talar för att det blir M + KD:s budget som antas.
16.02
Sammanfattning:
 
Stefan Löfven har accepterat att riksdagen röstar om honom, trots att han ser ut att bli nedröstad. Han tycker att det är viktigt att regeringsbildningsprocessen går vidare.
Tidigare i veckan misslyckades förhandlingarna mellan S, C, L och MP.
- Vi är beredda att fortsätta förhandla för att komma framåt. Jag ser gärna ett mittensamarbete, säger Löfven.
 
16.06
Nu väntar riksdagens omröstning om budgeten.
16.06

Så påverkas du av M och KD:s gemensamma budget

SVT NyheterSänkt inkomstskatt för alla, sänkt pensionärsskatt och skrotade byggsubventioner. Det är några av förslagen i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som sannolikt blir det som gäller oavsett vilka partier som i slutändan bildar regering. Så här påverkas du av förslagen.
16.08
Nu börjar omröstningen om de olika budgetförslagen.
16.12
Riksdagen röstar ja till M:s och KD:s budgetalternativ.
 
16.15
Väldigt många omröstningar. Men riksdagen röstade med knapp majoritet igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma förslag om riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2019. Detta med stöd från Sverigedemokraterna.
16.17
Budgeten innehåller bland annat ytterligare skattesänkningar för alla som jobbar och en höjd brytpunkt på inkomsten innan man behöver betala statlig skatt. Bland besparingarna finns sänkta anslag till bostadssubventioner och sysselsättningsåtgärder.
16.19

Guide: Det här innebär den genomröstade budgeten

SVT NyheterModeraternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag röstades igenom i riksdagen. Det innebär att regeringen, oavsett vilken färg den får, måste börja regera med den budgeten. Mycket går dock att ändra i en tilläggsbudget, men inte allt. Det här gäller:
16.20

Stefan Löfvens känga till M och KD: ”Inte bra för Sverige”

SVT NyheterPå fredag prövas Stefan Löfven som statsminister i riksdagen. Socialdemokraternas ledare har precis avslutat mötet med riksdagens EU-nämd. Nu kommenterar han talmannens beslut. – Positionerna verkar låsta. Händer inget dramatiskt, så kommer inte regeringsfrågan vara löst på fredag heller, säger Stefan Löfven.
16.26
Sverigedemokraterna gjorde M + KD:s budget möjlig, genom att i sista omgången stödja de båda partiernas reservation.
Reservationen innebär en rad viktiga tillägg och ändringar jämfört med den avskalade övergångsbudget som regeringen presenterade för en månad sedan.
 
16.30
Oavsett vilka partier som bildar regering så kommer de under 2019 få styra landet utifrån en budget signerad Moderaterna och Kristdemokraterna. I vissa delar går den att ändra, men när det gäller skattesänkningarna är dessa oåterkalleliga ända fram till nästa höstbudget. 

Guide: Det här innebär den genomröstade budgeten

SVT NyheterModeraternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag röstades igenom i riksdagen. Det innebär att regeringen, oavsett vilken färg den får, måste börja regera med den budgeten. Mycket går dock att ändra i en tilläggsbudget, men inte allt. Det här gäller:
16.32
Övergångsregeringens budgetförslag föll med röstsiffrorna Med siffrorna 141 mot 153.
16.33
För att finansiera olika skattesänkningar vill M och KD bland annat slopa avdragsrätten för fackavgiften från den 1 april. Det skulle innebära runt en hundralapp mindre i plånboken i månaden för fackligt anslutna. De som har jobb får i gengäld behålla ca 200 kronor mer av lönen tack vare jobbskatteavdraget.
16.36

Allt som inte berör inkomstskatter går att ändra i tilläggsbudgeten nästa vår. Exempel på förslag i M/KD-budgeten som skulle kunna ändras är:

  • Tredubblat RUT-avdrag.
  • Avskaffad flygskatt och andra miljöpolitiska förslag.
  • Storleken på satsningar inom stora utgiftsområdet som försvaret, polisen och migrationspolitiken.
  • Regeringen har också möjligheten att i en ändringsbudget föreslå nya skatter eller minskade bidrag för att frigöra resurser till andra politiska satsningar.
16.39
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor avfärdar Stefan Löfvens kritik om att det är ansvarslöst att driva igenom en annan budget.
-Då är han i så fall sur på den grundlag vi har, därför att det är ytterst riksdagen som äger finansmakten. Vi har en övergångsregering som han leder men riksdagen är ingen övergångsriksdag, och vi måste ta fullt ansvar för de stora samhällsproblem Sverige har, säger hon till TT.